google chrome reklam virüsü silme programı / Reklam virüsü temizleme

Google Chrome Reklam Virüsü Silme Programı

google chrome reklam virüsü silme programı

Chrome Taklidi Yapan Bilgisayar Virüsüne Dikkat >> eFast virüsü Chrome’u silip yerine geçiyor

chrome-efast-virus

Piyasaya çıkan yeni eFast bilgisayar virüsü kendini Google Chrome gibi göstererek bilgisayarı ele geçiriyor ve size istenmeyen reklamlar gösteriyor. Bukalemun virüs kurnazca kılık değiştirerek Chrome’u siliyor ve yerine geçiyor.

eFast adlı kötü amaçlı yazılım PC’ye yeni bir program kurarken, kur ekranında otomatik olarak seçili olan “şu yazılımı da kur” hilesi ile bilgisayara bulaşıyor. Peki bilgisayarınıza eFast bulaşırsa nasıl temizlersiniz? Aşağıda anlatıyorum.

Kılık değiştiren bilgisayar virüsü

Malwarebytes araştırmacılarının keşfettiği virüs Chrome’un yerine geçtikten sonra html, .jpg, .gif, .pdf uzantılı dosyaları ve diğer web bağlantılarını açmak için kendini varsayılan program olarak kaydediyor. Virüsün başarıyla Chrome yerine geçmesinin sebebi ise Chrome browserı geliştirmekte kullanılan Chromium açık kaynak kod projesini temel alıyor olması.

İlgili yazı:Bizi dinlemeye devam edin >> Chrome kullanıcıyı nasıl gözetliyor?

 

chrome-efast-virus

 

Neden Chrome yerine geçiyor?

Bunun sebebi Google’ın Chrome koduna filtre ekleyerek zararlı Chrome uzantılarını engellemesi. Bu nedenle browserı silip yerine geçen bir bukalemun virüs yazmak, Chrom browsera bulaşan virüs yazmaktan çok daha kolay. Hem dikkatsiz kullanıcılar Chrome yerine başka bir program kurduklarını fark etmiyor.

Nasıl anlar ve nasıl silersiniz?

eFast browser Google Chrome kısayollarını silip masaüstüne kendi kısayollarını yerleştiriyor. Bu yüzden eFast browser virüsünü bulmak için browser ayarlarına bakmanız gerekiyor. Malwarebytes’ın dediği gibi: “Ayarlara baktığınız zaman menüde eFast hakkında girişini görüyorsunuz (veya adres çubuğuna chrome://chrome yazınca görüyorsunuz).

eFast’i fark etmek zor ama silmek çok kolay: Programlar ve Özelliklere gidip eFast girişini kaldırmanız yeterli.

Chrome kısayollarını silip kendi kısayollarını koyuyor.

 

Hangi dosyaları varsayılan olarak açıyor?

Gif, htm, html, jpeg, jpg, pdf, png, shtml, webp, xht, xhtml. Yetmedi: ftp, http, https, irc, mailto, mms, news, nntp, sms, smsto, tel, urn, webcal uzantılarını da açıyor. Bunu Denetim Maması > Programlar > Varsayılan Programlar > Dosya İlişkilendirme altında da görebilirsiniz.

chrome-efast-virus

Reklam gösteriyor

eFast adlı Chrome browser kılığına giren kötü amaçlı yazılımın bir başka özelliği de %Program Files%\efas_en_ klasörüne funduszeue.info diye bir dosya eklemesi. Ancak kurulum tarihinin 1 hafta öncesi olarak kaydedildiğini görüyoruz. Ayrıca Dosya tanımlarına gittiğimiz zaman AA setup diye bir giriş görüyoruz. Bu da virüsün yeni bir Eorezo/Tuto4PC çeşidi olduğunu gösteriyor.

Gördüğünüz gibi kötü amaçlı yazılımlar basit birer virüs olmaktan çıktı ve tam kapsamlı casus yazılıma dönüştü. Bunlardan kurtulmak için sadece bilgisayar virüslerini değil, tüm istenmeyen reklam yazılımlarını algılayan gelişmiş bir virüs programı kullanmanız gerekiyor.

İlgili yazı: Chrome adres çubuğunun gizli güçleri

chrome-efast-virus

 

Antivirüs yazılımları da sizi gözetliyor!

Ancak sizi uyarıyorum. AVG’nin geçenlerde kullanıcı sözleşmesinde yaptığı değişiklikle ortaya çıktığı gibi Avira, AVG ve diğer bazı antivirüs yazılımları internette hangi siteye girdiğinizi görüyor ve bunları kaydederek üçüncü taraflara satıyor (şirketler, istihbarat örgütleri).

Dolayısıyla internete gizlice girmek için VPN kullansanız bile sizi görüyor ve internet gezinti bilgilerinizi satarak para kazanıyorlar. Bu nedenle VPN artık gizliliğinizi korumak için değil, Türkiye gibi web sitelerini gizlice engelleyen ülkelerde internet sansürünü aşmak için kullanılıyor. Kaldı ki NSA de artık VPN şifrelerini kırıyor ve sizi gözetliyor.

Peki hem sansürü aşmak hem de gözetlenmeyi engellemek/zorlaştırmak için ne yapabilirsiniz? Kısa vadede TOR browser kullanın. Kendinizi tamamen (olabildiğince iyi) gizlemenin bir yolu daha var. Onu da gelecek yazıda anlatacağım.

İlgili yazı:TOR browser gözetlenmeyi nasıl önlüyor?

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

İlgili

Etiketler:adware, bilgisayar virüsü, browser, chrome, efast, internet, kötü amaçlı yazılım

Chrome Virüs Temizleme İşlemi Nasıl Yapılır? (Windows ve Android)

Genellikle Windows ortamında karşımıza çıkan virüsler, son zamanlarda Chrome tarayıcılarda da karşımıza çıkabiliyor. Tarayıcı virüslerini temizleme işleminin nasıl yapılacağını merak ediyorsanız bu yazımızda yer alan işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Çoğu zaman anlamsız reklamlar ve pop-up’lar açarak tarayıcıyı kullanılmaz hale getiren bu virüsler, son zamanlarda ise aniden çıkan müstehcen bildirimler ve resimler ile birçok kullanıcıyı zor durumda bırakıyor.

Windows için Chrome Virüs Temizleme

Chrome tarayıcısını hedef alan kötü amaçlı kişilerin öncelikle hedefi Windows bilgisayarlardır. Çünkü kullanıcılar, internet ile alakalı olan gündelik işlemlerin birçoğunu Windows işletim sistemine sahip bilgisayarlar üzerinden yaparlar.

Chrome tarayıcısını açtığınız zaman tanımadığınız bir sayfa açılıyorsa veya sürekli anlamsız reklam siteleri otomatik olarak açılıyorsa, tarayıcınıza virüs bulaşmış demektir. Bu problemi ortadan kaldırmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1- Bilinmeyen Uygulamaları Kaldırın

Chrome tarayıcısını etkileyen virüslerin birçoğu bilgisayara yüklenen küçük programlardan kaynaklanır.

  • Chrome virüs temizleme işleminin ilk adımı, bilgisayarda yüklü olan yabancı programları kaldırmaktır.
  • Bu işlemi yapmak için Win + S tuşlarına basın.
  • Gelen kutucuğa “Program ekle veya kaldır” yazarak ilk seçeneği seçin.

tarayıcı virüslerini temizleme

Bu ekran üzerinde gereksiz olan tüm uygulamaları kaldırın.

2- Kayıt Defterini Temizleyin

Bazı reklam siteleri, Windows’un kayıt defteri adı verilen sistem değerlerine kaydedilirler ve sistem bu siteleri otomatik olarak bilgisayar her açıldığında gösterir. Bu siteleri sistemden temizlemek son derece kolaydır.

Öncelikle Win + S tuşlarına basın ve gelen kutucuğa “regedit” yazıp enter tuşuna basın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi adı verilen program açılacaktır.

Bu program açıkken CTRL + F tuşlarına basın ve otomatik olarak açılan web sitesinin ismini yazarak aratın.

Chrome Virüs Temizleme

Sağ tarafta beliren tüm dosyalara sağ tıklayarak Sil seçeneğine tıklayın. Bu işlemi Chrome üzerinde kendiliğinden açılan tüm reklam siteleri için yapmalısınız.

3- Uzantıları Kontrol Edin

Uzantılar, Chrome üzerinde sekme ve site görüntüleme yetkisine sahiptirler. chrome://extensions/ bu linki kopyalayın ve Chrome link çubuğuna yapıştırarak açın. Gösterilen ekranda tanımadığınız ve bilginiz dışında yüklenen tüm eklentileri silin.

Chrome Virüs Temizleme

Buna ek olarak C:\Kullanıcılar\Kullanıcı_Adı\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions klasörünü açarak içindeki tüm dosyaları silin.

(AppData klasörü görünmüyorsa “Gizli Dosyaları Göster” seçeneğini aktif hale getirin.)

4- Chrome Kısa Yolunu Kontrol Edin

Çoğu virüs web sitesi, Chrome kısa yoluna link ekleme yönteminden faydalanırlar. Bunun önüne geçmek için masaüstündeki Chrome simgesine sağ tıklayarak Özellikler seçeneğine tıklayın.

Chrome Virüs Temizleme

Hedef alanının en sonunda yer alan web sitesi ismini silin. Hedef alanının şöyle olmalıdır: &#;C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\funduszeue.info&#;

5- Chrome Tarayıcısını Sıfırlayın

Yukarıda belirtilen işlemler sorununuzu tam olarak çözmediyse geriye sadece Chrome tarayıcısını sıfırlamak kalıyor.

Chrome tarayıcısını sıfırlamak, sekmelerinizi, kayıtlı şifrelerinizi, oturum bilgilerinizi ve web geçmişinizi silecektir. Chrome tarayıcısını sıfırlamak için; chrome://settings/ linkini Chrome üzerinde açın.

Chrome Virüs Temizleme

En altta yer alan Gelişmiş seçeneğine tıklayın ve ekranı aşağı kaydırarak “Ayarları orijinal varsayılan değerlerine döndürün” seçeneğine tıklayarak işlemi onaylayın.

Android için Chrome Virüs Temizleme

Chrome, Android işletim sistemi üzerinde yüklü gelen varsayılan tarayıcı olmakla birlikle mobil uygulamalar dünyasına bir hayli popüler. Durum böyle olunca da kötü amaçlı yazılımlar Chrome Android uygulamasını da hedef alıyor.

Bu durum genellikle kullanıcılara sürekli tarayıcı bildirimi gönderilmesi ve internette dolaşırken reklam sayfalarının belirmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Üstelik bu reklam sayfalarının çoğu zaman müstehcen içeriklere sahip olması kullanıcıları bir hayli zor durumda bırakabiliyor.

Ancak Android için Chrome virüs temizleme işlemi ile bu problemlerin tamamından kurtulmak mümkün. İşlemi yapmak için;

1- Öncelikle telefonunuzun Ayarlar ekranını açın ve Uygulamalar menüsüne gelin.

2- Telefonunuzda yüklü olan uygulamalar listelenecektir.

3- Chrome uygulamasını bularak açın ve Hafızayı Yönet seçeneğini seçin.

4- Bu aşamada en altta yer alan Tüm Verileri Temizle seçeneğini seçin.

5- Bu işlem, Chrome üzerindeki tüm zararlı bileşenleri silerek sıfırlayacaktır. Artık tarayıcıyı güvenle kullanabilirsiniz.

Chrome Virüs Temizleme

Öneriler Özet

Chrome, Firefox, Opera&#; Gelişmiş tüm tarayıcıların en büyük problemi virüslerdir. Ancak bilgisayarımızı korumak için yüklediğimiz antivirüs programları tarayıcı virüslerinin önüne geçemez. Bu konuda yapılabilecek en doğru şey iyi bir reklam engelleyici yüklemektir.

Çünkü tarayıcılara virüs bulaştıran sitelerin çoğu, reklam sitesidir. Hem mobil hem de pc için kullanabileceğiniz birçok reklam engelleyici bulunuyor. Adblock, AdAware en sık tercih edilenlerdir.

Bu yazımızda Chrome tarayıcısının Windows ve Android sürümleri için Chrome virüs temizleme işleminin nasıl yapılacağını gösterdik. Sorun devam ederse, yorum sekmesini kullanarak bizlerden yardım alabilirsiniz.

EN ÇOK OKUNANLAR

Etiketler: internet

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası