anti hbs negatif nedir / Anti HBS Nedir? | NPİSTANBUL

Anti Hbs Negatif Nedir

anti hbs negatif nedir

Anti-HBS; hepatit B virüsünün yüzey antijenlerine karşı vücut tarafından üretilen bir antikordur. Çoğu kişide, yaşam boyu anti-HBS devam eder ve uzun süreli bağışıklık sağlar. Ancak, bazı hastalarda anti-HBS için ölçülebilir olmayan bir pencere vardır. Bu süreç, birkaç hafta ya da birkaç ay sürebilir. Bu süre zarfında çeşitli Hepatit testleri gerçekleştirilebilir. Toplumun %5-30’unda, eş zamanlı ancak anormal anti-HBS varlığı vardır.

Böyle bir durumda, antikorun dolaşımdaki virüsleri nötralize edemediği görülmektedir. Bu kişiler, HBV taşıyıcıları olarak düşünülmelidir. Anti-HBS testi sonuçları, genellikle diğer Hepatit B testleri ışığında yorumlanır.

Pozitif bir anti-HBS sonucu, önceki bir HBV enfeksiyonu ile tutarlıdır. Hepatit B’ye karşı yapılan bir aşının ardından ortalama 1 ile 6 ay arasında ortaya çıkmaktadır. Negatif olduğunda; test, yeniden aşılama amacıyla hepatit B’ye karşı korunmamaktadır.

Hepatit B Virüsü Nedir?

Hepatit B virüsü, tüm dünyayı etkileyen bir virüstür. Virüsün neden olduğu enfeksiyon; enfekte kan ürünleriyle temas yoluyla bulaşır. Virüs, ayrıca neredeyse her tür insan vücut sıvısında bulunmaktadır. Bu nedenle, oral ve genital temas yoluyla bulaştığı da bilinmektedir. Doğum sırasında, anneden çocuğa geçebilir, ancak genellikle anne karnındayken bulaşmaz.

Hepatit B virüsünün neden olduğu enfeksiyonun kuluçka süresi ortalama 60-90 gün arasıdır. Yaygın belirtiler arasında:

  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Yüksek ateş
  • Mide problemleri
  • Sarılık yer almaktadır.

Akut enfeksiyondan sonra virüs; 5 yaşından küçük çocukların %30-90’ında ve 5 yaşın üzerindeki kişilerin %5-10’unda kronik hale gelir. Bu kronik taşıyıcıların bazılarında herhangi bir semptom gelişmeyebilir. Diğerlerinde, siroz dahil olmak üzere kronik karaciğer hastalıklarına kadar ilerleyebilir.

Anti-HBS, hepatit B aşısını takiben bağışıklık tepkisi olarak da ortaya çıkar. Yeni bir enfeksiyonu takiben anti HBS’nin varlığı genellikle iyileşme gösterir ve bir kişi daha sonra Hepatit B ile yeniden enfeksiyondan korunur.

Anti HBS Testi Hangi Durumlarda Yapılır?

Anti HBS testi, hepatit B bağışıklık durumunu belirlemek, yani hastanın hepatit B virüsüne karşı bağışıklık geliştirip geliştirmediğini belirlemek için kullanılır. Böyle bir bağışıklık, hepatit B virüsüne veya bunun aşısına maruz kalmanın ardından gelişebilir. Virüse maruz kalma riski yüksek olan gruplar şöyledir:

  • Virüsten enfekte olmuş annelerin dünyaya getirdiği bebekler
  • Virüsten enfekte olmuş kişilerin cinsel partnerleri
  • Son 6 ay içerisinde birden fazla kişiye cinsel ilişkiye giren kişiler
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon geçmişi olan kişiler
  • Erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler
  • Enfekte olmuş bir kişinin ev temasları
  • Kan ve vücut sıvılarıyla temas eden sağlık ve güvenlik çalışanları
  • Hepatit B’nin yaygın olduğu bir bölgeye seyahat eden kişiler

Aşılamanın ardından rutin olarak test yapılması önerilmez. Yalnızca, sonraki hastalık yönetimi bağışıklık durumunun bilgisine bağlı olarak kişiler için önerilmektedir. Bu kişiler:

  • Kronik hemodiyaliz hastaları
  • HIV virüsü olanlar
  • Anti HBS testi pozitif olan kadınlardan doğan bebekler
  • Anti HBS testi pozitif olan kişilerin cinsel partnerleri
  • Kan veya vücut sıvılarıyla temas eden sağlık çalışanları

Anti HBS Testi Sonuçları

Sonuçlar aşağıdaki verilere göre yorumlanır:

  • <5.00: Negatif
  • 5.00’dan büyük, 12.0 ‘dan küçük: Belirsiz
  • >12.0: Pozitif

Anti HBS Testi Sonucu Yorumlama

Pozitif bir test sonucu; akut ya da kronik Hepatit B virüsünden iyileşmeyi ya da aşı ile edinilen bağışıklığı gösterir.

12.0 mIU/ mL ya da daha yüksek anti HBS seviyeleri olarak tanımlanan pozitif test sonuçları, geniş hepatit B aşılamasından sonra virüse karşı yeterli bağışıklık olduğunu gösterir. Bununla birlikte, anti HBS seviyeleri 10 mIU/ mL’nin üzerinde olan bireyler, Hepatit B virüsünden korunmuş olarak kabul edilmektedir.

5.0 mIU/ mL’den düşük anti HBS seviyeleri olarak tanımlanan negatif test sonuçları, akut ya da kronik Hepatit B virüsünde iyileşme eksikliğinin ya da aşılamaya karşı yetersiz bir bağışıklık tepkisini göstermektedir. Uzmanlar, yanıt vermeyen kişilerde ikiden fazla aşı tekrarı önermemektedir.

5.0 ile 11.9 mIU/ mL aralığında anti HBS seviyeleri olarak tanımlanan belirsiz sonuçlar, anti HBS’nin iyileşme ya da bağışıklık ile tutarlı seviyelerde mevcut olup olmadığının belirlenemediği anlamına gelir. Böyle bir durumda, testin 1-3 ay içerisinde tekrarlanması önerilmektedir.

Anti HBS Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

  • Son 3-6 ay içerisinde kan bileşeni tedavileri almış kişilerin yalancı pozitif Hepatit B sonuçları çıkabilir.
  • Anti-kızamıkçık virüsüne sahip olan kişilerde, hatalı olarak yüksek sonuçlar çıkabilir.
  • Geçmiş Hepatit B aşısından kaynaklanan anti HBS seviyeleri, zamanla ölçülebilir seviyelerin altına düşebilir.
  • Pozitif bir anti HBS sonucu, başka tür bir hepatit virüsü enfeksiyonunu göstermez.

Hepatit B değerleri neyi ifade etmektedir? Anti HBS pozitif veya negatif çıkması ne demek? Anti HBS'nin normal değeri kaç olmalı?

Hepatit B mikrobu en küçük virüslerden bir tanesidir. Sadece insanlarda rahatsızlık yapar ve sadece karaciğer hücrelerine yerleşir. Anti HBS testi de Hepatit B virüsünü saptamak için kullanılıyor. Anti HBS tahlilinin yapılmasının en mühim nedeni bir kişinin Hepatit B hastası olup olmadığının şüphe edilmesidir. Peki, Anti HBS’nin normal değerleri nasıl olmalı? İşte, o detaylarla ilgili bazı bilgiler.

Anti HBS nedir?

Anti HBS testi; hepatit B aşısı yaptıranlarda bağışıklığın sağlanıp sağlanmadığını kontrol etmek, aşının tutup tutmadığını tespit etmek, kişinin daha önceden hepatit B enfeksiyonu geçirip geçirmediğini kontrol etmek, amacıyla uygulanmaktadır.

Laboratuvar şartlarında yapılan Anti HBS testi, kişinin hepatit B mikrobuna karşı bağışıklığını belirtmektedir. Test, bireyin geçmişte hepatit B aşısı olduğunu veya hepatit B virüsü problemi geçirdiğini göstermektedir. Bir kişi hepatit B virüsü kaptığında, onun bağışıklık sistemi bu canlıyı tanıyarak onu yok etmeye çalışır. Bu sırada hepatit B virüsünün yüzeyinde bulunan HBsAg adlı proteine karşı antikorlar meydana getirir. Meydana getirilen bu antikorlara da anti HBs ismi verilmektedir ve bu antikorlar virüsün yok edilmesine yardımcı olarak daimi bağışıklıktan mesul olmaktadırlar.

Hepatit B testi, virüsün bedenden atıldığının ve ömür boyu sürecek bağışıklığın belirtkeni olması nedeniyle de hepatit B virüs bulaşmanın takibinde uygulanmaktadır. Karaciğer nakil operasyonu geçirmiş bireylerde Hepatit B’nin yinelemesini önlemek hedefiyle yapılan immünglobulin tedavisinin gözlenmesinde de Anti HBS testi değerlendirilmektedir. Vücuttaki antikorların seviyesini belirlemek için elisa metodu kullanılmaktadır. Bu yüzden anti HBS testinin neticelerinde “anti HBS elisa” biçiminde ifade yer alabilir. Burada bahsedilen geçen elisa kelimesi testin yapılış biçimini gösteren teknik bir ifadedir.

Anti HBS pozitif veya negatif çıkması ne demek?

Anti HBS test sonucunun Negatif veya Pozitif olması, bir kişinin daha evvelden hepatit B rahatsızlığı geçirip geçirmediği ya da hepatit B aşısı olup olmadığı anlaşılmaktadır. Anti HBS tahlilinin pozitif değer göstermesi testi yaptıran bireyin Hepatit B’ye karşı bağışıklığının olduğu anlamına gelmektedir. Aşı yaptırmamış bireylerde tahlilin yüksek (pozitif) çıkmasından bahsetmek mümkün değildir. Çünkü aşı yaptırmamış olan bireylerde Anti HBS test sonucunun negatif olması beklenir.

Anti HBS test değerinin 5 mIU/ml düzeyinden yüksek olması pozitif şeklinde kabul edilir. Değerlerin yüksek olması hepatit B bulaşması geçirdiği ve iyileştiğini düşündürür. Hepatit B aşısı olmuş bireylerde tahlilin pozitif (yüksek) netice vermesi, en doğal ve normal olandır. Zira test neticesinin negatif olursa, bu yapılan aşının tutmadığının göstergesidir.

Anti HBS test neticesinin negatif değer göstermesi ise bireyin hepatit B mikrobuna karşı bağışıklığının olmadığını belirtir ve aşı yaptırmamış bireylerde neticenin negatif çıkması normal ve doğal olarak beklenendir. Yapılan Anti HBS testinin negatif netice vermesi bireyin Hepatit B enfeksiyonu olmadığı manasına gelmez. Zira hepatit B veya akut geçirenlerde ya da virüsü taşıyıcısı olanlarda bu test negatif değer gösterir.

Hepatit B taramasının tavsiye edildiği gruplar;

Diyaliz hastaları

Sağlık çalışanları

Ailede veya evde hepatitli kişi ile yaşayanlar

Damar içi uyuşturucu madde kullanan kişiler

Çok sayıda cinsel partneri olan kişiler

Hepatit B olan bir anneden doğan bebekler

Sistemli bir şekilde kan ve kan ürünleri taktıran kişiler ve doğrudan kan ürünleri ile temas durumunda olan kişiler

Uzun süre huzur evlerinde kalanlar ve onlarla ilgilenen kişiler

Uzun süre cezaevinde kalan kişiler

AIDS hastası olan kişiler

Anti HBS’nin normal değeri kaç olmalı?

Hepatit B aşısı olmamış bir kişinin değeri < 5 mIU/ml düşük yani negatif olmalıdır. Aşı yapılmış kişinin ise Anti HBS değeri ≥12 mIU/ml yüksek yani pozitif olmalıdır. Yapılan test sonucunda değerin 5-12 arasında bir değer belirtmesi “belirsiz” olarak kabul edilmektedir. Şayet birey tek doz aşı yaptırıp öbür dozlara devam etmezse, test neticesinin belirsiz, arada bir değer ortaya çıkabilmektedir. Örneğin bazı hastalara yapılan tahlil neticesinde 100, ayrıca 1000 gibi değerlerle de karşılaşılabilmektedir. Bu gibi durumlar bireyin bağışıklığını belirtmektedir.

Anti HBS nedir? Anti HBS kaç olmalı? Anti HBS yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri nelerdir?

Hepatit B virüsünün tespitinde kullanılan testlerden birisi de Anti HBS testidir. Bir kişide Hepatit B virüsü olduğu şüphelenilir ise bu test yapılmaktadır.

Anti HBS Nedir?

Anti HBS, Hepatit B enfeksiyonunun takibinde kullanılan bir testtir. Anti HBS testi bu virüsün vücuttan atılıp atılmadığının ve kişinin yaşamında sürecek olan bağışıklığını gösterir. Karaciğer nakli olan kişilerde bu hastalığın tekrarlanmaması için Anti HBS testi yapılır. Ayrıca immünglobulin tedavisinde de kullanılan bir testtir.

Anti HBS testinde Hepatit B hastalığının aşısını yaptıranlardaki bağışıklığın sağlanıp sağlanmadığına bakılır. Yapılan aşıların tutup tutmadığına ve kişilerin eskiden bu hastalığı geçirip geçirmediğine bakılır.

Anti HBS kaç olmalıdır?

Anti HBS testi aşı yapılan ve aşı yapılmayan kişilerde farklılık göstermektedir. Aşı yapılmayan insanlarda Anti HBS testi < 5 MLU/ml ise sonuç negatiftir. Aşı yapılmış kişilerde ise Anti HBS testi ≥12 MLU/ml ise sonuç pozitif demektir.

Anti HBS testinin pozitif çıkması testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olduğu anlamına gelmektedir. Anti HBS testinin negatif çıkması ise testi yaptıran kişilerin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının olmadığı anlamına gelmektedir. Fakat bazı durumlarda test sonuçları 100 veya 1000 gibi çok yüksek değerler görülebilir. Böyle bir durumun açıklaması testi yaptıran kişilerin virüse karşı bağışığı olduğu anlamına gelmektedir.

Anti HBS  yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir?

Anti HBS virüsünün pozitif yani yüksek çıkmasının sebeplerinden biri kişinin Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığının kazanmasıdır. Hepatit B virüsüne karşı bağışıklık kazanan herkes de bu test sonucu yüksek çıkmaktadır. Ayrıca kişilerin bu virüse karşı ömür boyu korunacağı anlamına da gelmektedir. Bu sebeple Anti HBS testi yüksek çıkmaktadır.

Fakat Anti HBS testinin negatif yani düşük olmasının sebebi ise testi yapılan kişinin bu virüse karşı bağışıklığının düşüm olmasından kaynaklanır. Hepatit B virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişilerde Anti HBS testi düşük çıkmaktadır. Ayrıca vücut antijene karşı antikor üretemez ise bu test düşük çıkar. Bu kişilerin daha önceden Hepatit B enfeksiyonu ile karşılaşmadığının ve Hepatit B aşısının yapılmadığını da Anti HBS değeri belirler. Bu testin düşük çıkmasının nedenlerinden birisi de daha önceden aşı yapılmaması ve Hepatit B virüsünü geçirmemesi yüzündendir.

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?)

Hepatit B virüsü kan yoluyla kolaylıkla bulaşabilen bir virüs türü olarak biliniyor. Çoğu zaman gribal enfeksiyona oldukça benzeyen semptomlar ile kendini belli eden hepatit B virüsü bazı hastalarda vücutta herhangi bir belirti göstermiyor. Bu nedenle anlaşılması da güçleşebiliyor. Hepatit B virüsü; cinsel ilişki, kontrol edilmemiş kan naklinin yapılması, sterilize edilmemiş olan tıbbi ürünlerin kullanılması, annede hepatit B virüsünün olması ve doğum sırasında bebeğe geçmesi, kullanılmış enjektörün paylaşımı, tıraş bıçağı ya da diş fırçası gibi eşyaların paylaşılması gibi durumlar karşısında bulaşabiliyor.

ANTİ HBS NEDİR?

Anti HBS, vücudun hepatit B virüsüne karşı verdiği savaşın karşısında enfeksiyonun tamamen temizlendiğinin haberini veriyor. Kan numunesi alınarak gerçekleştirilen anti HBS pozitif ya da negatif sonuç veriyor. Test sonucu kişinin söz konusu virüse karşı bağışıklığının olup olmadığının anlaşılmasını sağlıyor.

Vücut tarafından geliştirilip bir savunma mekanizması oluşturan antikorlara Anti HBS deniyor. Bu antikorlar aynı zamanda vücutta kalıcı bağışıklık oluşmasını sağlıyor. Böylece vücut hepatit B virüsü ile karşılaştığında virüs yüzeyinde bulunan antijenlere karşı antikor üretmeye hazır oluyor.

Anti HBS nedir? (Anti HBS değeri kaç olmalıdır?) - 1

ANTİ HBS POZİTİF VE NEGATİF NEDİR?

Test vücuttaki virüsü etkisiz hale getiren antikorların düzeyini ölçüyor. Bu nedenle sonucun pozitif olması endişe gerektiren bir durum oluşturmuyor. Hatta anti HBS değeri pozitif olması vücudun hepatit B virüsüne karşı direncli olduğu anlamına geliyor.

Kişinin vücudunun hepatit B virüsüne karşı direncinin olmaması anlamına gelen negatif sonuç ise genellikle daha önce aşı yaptırmamış olan kişilerde çıkıyor.

ANTİ HBS DEĞERİ NE KADAR OLMALIDIR?

Yapılan kan test ile sonuç kısa zamanda çıkıyor. Bu sayede vücuttaki anti HBS yüksekliği tespit edilebiliyor. Aşı yaptırmayan kişilerde sonuç 5 mIU/ml olurken yaptıranlarda ise anti HBS pozitif yani 12 mIU/ml oluyor.

Aşıyı yaptıran ancak aşının tutmadığı kişilerde ise sonuç 5 mIU/ml ila 12 mIU/ml arasında çıkabiliyor. Bu sonuç "belirsiz" olarak kabul ediliyor.

Anti HBS yüksekliği 100 mIU/ml hatta 1000 mIU/ml arasında olması normal sayılıyor.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır