köpek haram mı ayet / Köpek Beslemek ile İlgili Hadisler | İslam ve İhsan

Köpek Haram Mı Ayet

köpek haram mı ayet

Köpek İle İlgili Ayetler Nelerdir?

Kur'an fihristi, Kur'an-ı Kerim'de bulunan ayetlerin konularına göre düzenlenmiş bir indekstir. Bu indeks, Kur'an'da bahsedilen konuların alfabetik bir şekilde sıralandığı ve her konunun hangi ayetlerde geçtiğini belirten bir referans kaynağıdır. Kur'an fihristi, Kur'an okuyucuları için oldukça faydalı bir araçtır ve Kur'an'ın içeriğini daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

KÖPEK Ayetleri Nelerdir?

Köpek ile ilgili ayetler de bu noktada sık sık araştırılan konulardan birisi olarak öne çıkmaktadır. Kuran-ı Kerim’de Köpek ile ilgili ayetler yer almaktadır

KÖPEK İle İlgili Ayetler Nedir?

Araf Suresi, 176. ayet:

Eğer Biz dileseydik, onu bununla yükseltirdik. Ama o yere meyletti (veya yere saplandı), hevasına uydu. Onun durumu, üstüne varsan dilini sarkıtıp soluyan, kendi başına bıraksan dilini sarkıtıp soluyan köpeğin durumu gibidir. İşte ayetlerimizi yalanlayan topluluğun durumu böyledir. Artık gerçek haberi onlara aktar. Ki düşünsünler.

Kehf Suresi, 18. ayet:

Sen onları uyanık sanırsın, oysa onlar (derin bir uykuda) uyuşmuşlardır. Biz onları sağ yana ve sol yana çeviriyorduk. Köpekleri de iki kolunu uzatmış yatıyordu. Onları görmüş olsaydın, geri dönüp onlardan kaçardın, onlardan içini korku kaplardı.

Kehf Suresi, 22. ayet:

(Sonra gelen kuşaklar) Diyecekler ki: "Üç'tüler, onların dördüncüsü köpekleridir." Ve: "Beştiler, onların altıncısı köpekleridir" diyecekler. (Bu,) Bilinmeyene (gayba) taş atmaktır. "Yedidirler, onların sekizincisi köpekleridir" diyecekler. De ki: "Rabbim, onların sayısını daha iyi bilir, onları pek az (insan) dışında kimse bilemez." Öyleyse onlar konusunda açıkta olan bir tartışmadan başka tartışma ve onlar hakkında bunlardan hiç kimseye bir şey sorma.

 

GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ

Son dakika haberler, köşe yazılar, ekonomi, magazin, siyaset, spor gündeminin tek adresi HaberTurk.com; HaberTurk.com haber içerikleri kaynak gösterilmeden alıntı yapılamaz, haberler izinsiz olarak kopyalanamaz ve başka yerde yayınlanamaz.

Köpeğe Dokunmak Abdesti Bozar Mı? Kedi Ve Köpeğe Dokunanın Abdesti Bozulur Mu?

 Köpeğe Dokunmak Abdesti Bozar mı?

 Köpeğe dokunmanın abdesti bozduğuna dair yanlış bir inanış vardır. Köpeğe dokunmak insanın elinin, elbisesinin ya da dokunan yerinin kirlenmesine neden olmamaktadır. Ancak Hanefi mezhebine göre köpek salyası pis olarak değerlendirilmektedir. Maliki mezhebine göre ise köpek salyası da temiz sayılmaktadır.

 Kur'an-ı Kerim'de eğitilmiş köpeğin tuttuğu hayvandan yiyiniz ayeti bulunur. Fakat köpeğin dokunduğu yerin yıkanması gerektiği belirtilmemiştir. Bu nedenle köpek salyası necis olarak kabul edilmemektedir.

 Köpeğe dokunmak abdesti bozan bir durum değildir. Köpeğe dokunulduğu zaman insanların abdestinin bozulduğu ile alakalı bilgiler yanlıştır. Yalnızca şer'i deliller abdestin bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle alimlere göre köpeğe ya da köpek salyasına dokunmak abdestin bozulmasına neden olmamaktadır.

 İbn-i Kudame; abdest bozan durumları açıklarken köpeğe ya da köpek salyasına dokunmayı abdest bozan durumlar arasında göstermemiştir.

 Kedi ve Köpeğe Dokunan Kişinin Abdesti Bozulur mu?

 Köpek salyasına dokunulduğu zaman abdest bozulmaz. Ancak köpek salyası necis olduğu için dokunduğu yeri yıkamak gerekmektedir. Bu şekilde namaz kılmak daha doğrudur. Ancak kedi ve köpeğe dokunulduğu zaman abdestin bozulduğu ile ilgili yargılar gerçeği yansıtmamaktadır.

 Şafi mezhebine göre ihtiyaç olmadığı durumlarda evde köpek beslemek haram olarak değerlendirilmektedir. Bu mezhepte köpeğe dokunulduğu zaman abdest alınması gerektiği görüşü de bulunmaktadır.

 Bir kişi köpek sevdiği zaman abdesti bozulmamaktadır. Ancak eğer köpek elbiseye sürtünürse o zaman elbisenin silinmesi ya da değiştirilmesi gerekmektedir. Köpek bulunan evde kılınan namaz ve ibadetler de geçerli sayılmaktadır. Yalnızca namaz kılınan bölgenin temiz olması gerekmektedir.


KÖPEK ile ilgili ayetler (3 kayıt)

A'râf / 176. Ayet

وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلٰكِنَّهُٓ اَخْلَدَ اِلَى الْاَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوٰيهُۚ فَمَثَلُهُ كَمَثَلِ الْكَلْبِۚ اِنْ تَحْمِلْ عَلَيْهِ يَلْهَثْ اَوْ تَتْرُكْهُ يَلْهَثْۜ ذٰلِكَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذ۪ينَ كَذَّبُوا بِاٰيَاتِنَاۚ فَاقْصُصِ الْقَصَصَ لَعَلَّهُمْ يَتَفَكَّرُونَ


Eğer dileseydik, onu âyetlerimiz sâyesinde yüceltirdik; fakat o dünyaya saplandı ve nefsinin isteklerine uydu. Onun hâli, köpeğin hâline benzer ki, üzerine varıp kovalasan da dilini çıkarır solur, kendi hâline bıraksan da solur. İşte âyetlerimizi yalanlayan bir toplumun hâli böyledir. Sen kendilerine bu kıssayı anlat, belki üzerinde düşünürler.


Meal Karşılaştır Sûreye git Tefsiri


Kehf / 18. Ayet

وَتَحْسَبُهُمْ اَيْقَاظًا وَهُمْ رُقُودٌۗ وَنُقَلِّبُهُمْ ذَاتَ الْيَم۪ينِ وَذَاتَ الشِّمَالِۗ وَكَلْبُهُمْ بَاسِطٌ ذِرَاعَيْهِ بِالْوَص۪يدِۜ لَوِ اطَّلَعْتَ عَلَيْهِمْ لَوَلَّيْتَ مِنْهُمْ فِرَارًا وَلَمُلِئْتَ مِنْهُمْ رُعْبًا


Onlar uykuda oldukları halde sen onları uyanık sanırdın. Tek yanlarına yatıp zarar görmemeleri için biz onları kâh sağa kâh sola çeviriyorduk. Köpekleri de mağaranın girişinde ön ayaklarını uzatmış yatmaktaydı. Eğer onları bu halleriyle görseydin dönüp kaçardın ve onlar yüzünden için korkuyla dolardı.


Meal Karşılaştır Sûreye git Tefsiri


Kehf / 22. Ayet

سَيَقُولُونَ ثَلٰثَةٌ رَابِعُهُمْ كَلْبُهُمْۚ وَيَقُولُونَ خَمْسَةٌ سَادِسُهُمْ كَلْبُهُمْ رَجْمًا بِالْغَيْبِۚ وَيَقُولُونَ سَبْعَةٌ وَثَامِنُهُمْ كَلْبُهُمْۜ قُلْ رَبّ۪ٓي اَعْلَمُ بِعِدَّتِهِمْ مَا يَعْلَمُهُمْ اِلَّا قَل۪يلٌ۠ فَلَا تُمَارِ ف۪يهِمْ اِلَّا مِرَٓاءً ظَاهِرًۖا وَلَا تَسْتَفْتِ ف۪يهِمْ مِنْهُمْ اَحَدًا۟


İnsanlar, bu kıssanın verdiği dersler üzerinde düşünecek yerde: “Onlar üç kişidir, dördüncüleri köpekleridir” diyecekler. “Beş kişidir, altıncıları köpekleridir” diyecekler. Bunların yaptıkları gaybı taşlamaktan ibarettir. Bir grup da: “Onlar yedi kişidir, sekizincileri köpekleridir” diyecekler. De ki: “Rabbim onların sayısını daha iyi bilir. Zâten onlar hakkında doğru bilgi sahibi olan çok az insan vardır.” O halde onlar hakkında Kur’an’da haber verilen açık delillerin dışında kimseyle tartışmaya girme ve onlarla ilgili olarak hiç kimseye bir şey sorma!


Meal Karşılaştır Sûreye git Tefsiri



https://www.islamveihsan.com/wp-content/uploads/2023/06/tebbet-suresinin-fazileti-191803-m.jpg
Tebbet Suresinin Fazileti

Tebbet sûresi, Mekke’de nâzil olmuştur. 5 âyettir. İsmini, birinci âyetteki “kurudu/kurusun” mânasındaki تَبَّتْ (tebbet) kelimesinden alır. Ayrıca اَ ...


https://www.islamveihsan.com/wp-content/uploads/2023/06/develer-ile-ilgili-ayetler-191793-m.jpg
Develer ile İlgili Ayetler

Deve, sözlükte “geviş getiren memelilerden, sırtı bir veya iki hörgüçlü, eti yenip sütü içilen, bacakları ve boynu çok uzun yük ve binek hayvanı” şekl ...


https://www.islamveihsan.com/wp-content/uploads/2023/06/kafirun-suresinin-fazileti-191781-m.jpg
Kafirun Suresinin Fazileti

Kâfirûn sûresi Mekke’de nâzil olmuştur. 6 âyettir. İsmini, birinci âyette geçen ve “kâfirler” mânasına gelen اَلْكَافِرُونَ (kâfirûn) kelimesinden alı ...


Copyright © 2019 Kuran ve Meali. Hiçbir ticari kaygısı yoktur.

kuranvemali.com altında yayınlanan içeriklerin tüm hakları mahfuzdur. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi içeriklerin tamamı izinsiz kullanılamaz.

Hazreti Muhammed köpekler hakkında ne düşünüyordu

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde ormanlık alanda ayakları ve kuyruğu kesilmiş halde bulunan yavru köpeğe yapılan işkence tüm Türkiye'yi ayağa kaldırdı. Vicdanları sızlatanyavru köpeğin ölmeden önce çekilen son fotoğrafına bakan herkesin yüreği dağlandı. Herkes kendineve çevresindekilere şu soruyu sordu “bir insan nasıl böyle bir zulüm yapar? Bu nasıl bir vahşettir, bunu nasıl bir cani yapabilir?"

Vicdan sahibi hiç kimse bu vahşete kayıtsız kalamadı ve gelişmeler ardı ardına yaşandı.

Önce olayla ilgili son bilgileri verip ardından bu vahşetin hem dini hem psikolojik yanlarını açıklamak istiyorum.

Sapanca Yüzevler Mahallesi'ndeormanlık alandakiköpekleri beslemeye giden hayvanseverler, patileri ve kuyruğu kesilmiş yavru köpeğin yerde kıvrandığını görüp ivedilikleveterinegötürülmüştü.Ağır yaralı köpek daha sonra tedavisi için İstanbul'daki bir kliniğe nakledilmişti. İstanbul'da ameliyat edilen yavru köpek ne yazık ki yaşamını kaybetmişti.

Köpeğin patileri ve kuyruğunun nasıl ve kim tarafından kesildiğine ilişkin soruşturma sürüyor. Köpeğin ameliyatına giren veteriner doktor, "Düzensiz kesikler yok, bu da insan tarafından yapıldığını gösteriyor" demişti. Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise "İlk bulgular bir iş makinesinin köpeğin bacaklarını kopardığı yönünde" ifadesini kullandı.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, ölen yavru köpeğin bulunduğu saatte ormanda çalışma yapan kepçe operatörünün gözaltına alındığını açıkladı.

Olay hakkında detaylı soruşturma tamamlanınca bu üzücü olayın nasıl ve neden gerçekleştiğini hepimiz anlayacağız. Ancak ülkemizde ve dünyanın bir çok noktasında hayvanlar sürekli işkenceye uğruyor. Kimi bunu dini inançları için yapsa da kimi zevk için hayvanlara işkence ediyor. Ve bazı ülkelerde köpek eti bir besin maddesi olarak görülüp tüketiliyor.

Yer yer gazete ve televizyon haberlerinde hayvanlara şiddet hakkında haberlere rastlıyoruz. Bunların bir bölümü de ülkemizde gerçekleşiyor. %98'i Müslüman %100'ü insan olan bir ülkede hayvanlara korkunç işkenceler nasıl yapılabilir?

Belki de içinizden “kadınlara, çocuklara, bebeklere, hasta ve yaşlılara, kimsesizlere zulmedenler hayvanlara nasıl zulmetmez ki" diye geçiriyorsunuz.

Önce inanç boyutundan bakalım. Sünni inancında hayvan ve özelde köpek hakkında Ehli Sünnet ne diyor nasıl bir fıkıh ile hüküm veriyor birinceleyelim.

İbnu Ömer anlatıyor: "Resulullah av veçoban köpeği hariç diğer bütün köpeklerin öldürülmesini emretti." Ömer'e: "Ebu Hureyre, "veya ekin köpeğini de diyor!" denilmişti, bunun üzerine: "Onun ekini var da ondan!" cevabını verdi ve ilave etti: "Biz Medine ve civarına gider, tek köpek bırakmaz, hepsini öldürürdük. Fakat biz, çölden gelmiş kadına refakat eden arkadaş köpeği bile öldürürdük." Buhâri, Bed'ü'l-Halk 14; Müslim, Musâkât 45, (1570); Muvatta, İsti'zân 14, (2, 969); Tirmizi, Sayd 4, (1488); Nesâi, Sayd 9, (7, 184).

“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti’zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 (7, 187-188).

Cabir İbnu Abdullah’tan rivayetle şöyle bir hadis var: “Resulullah bize köpekleri öldürmeyi emrettiler. (Bunun üzerine biz) çölden gelen kadına refakat eden köpeğe varıncaya kadar (bütün köpekleri) öldürdük. Sonra köpekleri öldürmeyi yasakladı ve: “Halis siyahını ve gözlerinin üstünde iki nokta gibi beyazı olaniki noktalısını öldürün, zira o şeytandır!” buyurdular.

Aynı hadisin bir başka versiyonu da şöyle: Abdullah b. Mugaffel’denrivayete göre, Resulullah şöyle buyurdu: Köpekler de diğer toplumlar gibi başlı başına bir soy (ümmet) olmasaydı hepsinin öldürülmesini emrederdim. Siz köpek öldürecekseniz onlardan simsiyah olanları öldürün.” EbûDâvûd, Sayd: 21; İbnMâce, Sayd: 1Bir başka rivayet ise şöyle: Tüm kara köpekleri öldürünüz. Çünkü onlar şeytandır. Hanbel 4/85; 5/54

Aişe anlatıyor: "Resulullah buyurdular ki:"Hayvanlardan beş tanesi vardır ki bunların her birifasıktır(zararlıdır). Harem bölgesinde olsun, Hill (Harem dışı) bölgesinde olsun bunlar öldürülür: Karga, çaylak, akrep, fare, kelb-i akûr (yırtıcılar)."Buhari, Bed'u'l-Halk 16, Cezâ'u's-Sayd 7; Müslim, Hacc 66-67, (1198); Muvatta, Hacc 90, (1, 357); Tirmizi, Hacc 21, (837); Nesai, Hacc 113, (5, 208).

(El-Kelb el-Akur: Yırtıcı köpek demektir. Bir genelleme olarak kullanılmış yırtıcı ve saldırgan hayvanları betimlemektedir.)

Ebû Talha’dan aktarılan rivayete göre, şöyle diyor: Resulullah’dan işittim şöyle diyordu: “Köpek, resim ve heykel bulunan eve melek girmez.” Buhara, Bed-il Halk: 27; Müslim, Libas: 17

Rafî’ b. İshâk’ın haber verdiğine göre, şöyle demiştir: Ben ve Abdullah b. ebî Talha Ebû Saîd el Hudrî’yi hastalığı dolayısıyla ziyarete gitmiştik. Ebû Saîd el Hudrî dedi ki: Resulullah bize şöyle haber verdi: “İçinde resim ve heykel bulunan eve melekler girmez.” İshâk, resim mi heykel mi demişti diye şüphe ediyor.” Müsned 11326

Tüm bu hadislerden sonra köpeklere işkence edenleri bu hadislere bağlamadan önce Ehli Sünnet içindeki dört farklı mezhep olan Hanefilik, Şafiilik, Hanbelilik ve Malikiliğin de köpekler hakkındaki fetvalarına yer verelim.

HANEFİ MEZHEBİNİN KÖPEK HAKKINDAKİ FETVASI

Hanefilere göre köpek salya ve teri dışında necis olmayan temiz bir hayvandır. Hanefilere göre köpek elbiseye sürtünürse hayvan temiz hükmünde olduğu için o elbise ile salât ikame edilebilir. Köpek ağzını her hangi bir kap içine sokarsa o kabın kullanılması için 7 defa yıkanması yani azami şartlarda dezenfekte edilmesi şarttır.

"Köpeğin ağzını soktuğu sizden birinin kabının temizliği, ilki toprakla olan yedi defa yıkamaktır." Ahmed, Buhari, Müslim

ŞAFİİ VE HANBELİ MEZHEPLERİNİN KÖPEK HAKKINDAKİ FETVASI

Şafii ve Hanbelilere göre: Köpek, domuz ve onlardan türeyenler, bunların artığı, teri necistir. Şafii alimlerine göre, domuzun etini yasaklayan Allah, köpeği de necis sayar.(Ancak bu bir varsayımdır çünkü bu durumla ilgili tek bir ayet ve hadis yoktur bu bir içtihattır.)Şafii mezhebinde av köpeği, çoban köpeği beslenebilir ve bunlar dışında köpek beslenebilmesi yasaktır. Bu mezhebe göre köpeğin oturduğu veya bastığı kuru toprak temiz, ıslak ve karlı olan yer ise necistir. Ayrıca köpeğin yürüdüğü veya oturduğu yere düşen veyaelbiseleri değen kişi de necis hükmündedir. Şafiiler köpeğe dokunmazlar, dokunmak zorunda kalırlarsa abdest / gusül almak zorunda kalırlar.

MALİKİ MEZHEBİNİN KÖPEK HAKKINDAKİ FETVASI

Malikilere göre: İster beslenmesine izin verilen bekçi ve çoban köpeği olsun, isterse başka köpek, mutlak olarak temizdir. Sadece ağzını soktuğunda meşhur olan görüşe göre taabbüden yedi defa yıkanır. Ayağını veya hareket ettirmeden dilini soksa veya salyası düşse yıkamak gerekmez.

Necaset, necis; kirli, pis anlamına gelir. İslam’da, bir şeyin temiz olması asıl; kirlilik ise arızîdir. Bu sebeple, dinen necis sayılan şeylerin sayılmasıyla yetinilmiştir. Genel olarak, leş, kan, domuz eti, sarhoş edici içkiler, insan idrar ve dışkısı, kusmuk, eti yenmeyen hayvanların eti, idrarı ve dışkısı İslam'da necistir.

Tüm bu hadislere ve mezheplerin fetvalarına bakarak özelde köpeklere ve diğer hayvanlara yapılan zulmü sünnetin bir devamı olarak açıklayabilir miyiz? Bu hadisler gerçekten Muhammed peygambere mi ait? Bu hadisler gerçekten ağızdan böyle çıkıp bize yalın hali ile mi ulaşmıştır? Bununla ilgili bazı açıklamalar getirmek zorundayım. Ayrıca şu bir gerçek ki iman ettiğini iddia ettiği kitabı Kur-an'ı Kerim'i dahi okumayan bir toplumun bu hadislere göre köpeklere zulüm ettiğini söylemesi pek akılla bağdaşmamaktadır. Çünkü İslam'da insana, hayvana ve doğaya zarar vermek, hayvanlara acı çektirmek kesin bir dil, kural ile yasaklanmıştır.

PEKİ ABDULLAH OĞLU MUHAMMED KÖPEK DÜŞMANI MIYDI?

Hadislerle dini bir yol çizmek isteyenin karşısına yüzlerce yol ve onlarca Muhammed çıkıyor. Hangi yoldan gideceğini, hangi Muhammed’e uyacağını şaşırıyor insan. Köpeklerin öldürülmesi hakkında sözler söyleyen Abdullah oğlu Muhammed Mekke'nin fethinde çok farklı bir portre çiziyor.

Vakidi'nin tarih kitabında Mekke’nin fethinde gerçekleşen bir olay anlatılır. Tarihi bir olay olup hadis değildir. Fakat Vakidiaynı zamanda muhaddisdir yani, hadis rivayet eden bir ravidir.

İslam dininin elçisi Abdullah oğlu Muhammed on binlerce kişilik ordusu ile Mekke'yi fetih etmek için çıktığı sefer sırasında ordunun geçiş yolu üzerinde süt emen yavrularını korumak için hırlayan bir köpek gördü. Allah’ın elçisi, Cuayl bin Suraka’ya, ordunun tamamı geçinceye kadar o köpeğin başında nöbet tutmasını, onu ve yavrularını korumasını emretmiştir. EbûAbdillâh Muhammed b. Ömer b. Vâkıd el-Vâkıdî, Kitâbu’l- Megazi, C. II, sf: 225

Yukarıda zikredilen hadislerden sonra böyle bir tutum ne kadar ilginç öyle değil mi?

Daha ilginç bir hadis ise Müslim'in Tevbe babı 155 numaralıhadisinde geçer. “Kötü yolda olan bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkarıp onunla onu suladı. Bu yüzden bağışlandı.”Müslim, Tevbe, 155

“Bir adam yolda yürürken çok susadı. Derken bir kuyuya rastladı. İçine girip su içti. Dışarı çıktığında susuzluktan soluyup toprağı yemekte olan bir köpek gördü. Adam kendi kendine: ‘Bu köpek de benim gibi susamış’ deyip tekrar kuyuya indi, mestini su ile doldurup ağzıyla tutarak dışarı çıktı ve köpeğe su verdi. Allah onun bu davranışından memnun kaldı ve kendisini affetti." Peygamber’in yanında bulunanlardan bazıları:‘Ey Allah’ın resulü! Yani hayvanlara yaptığımız iyilikleriçin de bize bir ücret var mı?’ dediler. Allah’ın Resulü:‘Evet! Her yaş ciğer (sahibi olan canlılara yapılan iyilikler) için bir ücret vardır.’ buyurdu." Buhârî, Şirb, 9, Vudu, 33; Müslim, selam, 153; Ebu Dâvud, cihad, 47

Şimdi sizi çok şaşırtacak bir hadis aktaracağım...

İbnu Ömer anlatıyor: "Köpekler Resulullah devrinde mescidin içinde gidip gelirlerdi. Bu sebeple mescidi yıkamak için içine su serpmezlerdi." Buhari, Vudû 33; Ebu Davud, Taharet 139, (382

Köpeğin idrar ettiği alanın güneş altında kuruması beklenir daha sonra mescitte bulunan bu toprak oradan alınırdı. O dönemde seccade, halı ve kilim yapılmasına rağmen mescidin çakıl taşları ve toprak zemin olduğu ve secdenin toprağa ve taşlara yapıldığı da ayrıca hadis ve tarih kitaplarında kaydedilir.

Hadisler bir biriyle çelişmiyor. Beyan edilen tüm hadisler doğru. Ancak çok önemli bir detay bir çok defa atlanmış olmakla birlikte ne yazık ki tarihte bu hadisleri anlamadan, kaynağını ve tarihi olayları incelemeden, araştırmadan bir çok fetva verilmiştir.

Hem Kur-an ayetlerinde hem de hadislerin bazılarında yer alan mecaz ifadelerin gerçekte ne anlatmak istediğini araştırdığımızda karşımıza çok farklı ifadeler çıkıyor.Köpeklerin öldürülmesi hakkındaki hadislere bakarsak özellikle kara renkli köpeklerin itlaf edilmesi sonucuna varıyoruz.

PEKİ NEDEN SİYAH RENKLİ KÖPEKLER?

Geçerliliğini yitiren bu hadis 1400 yıl önce Medine ve çevresinde gerçekleşen ve köpeklerden yayılan salgın bir hastalığın ortaya çıkmasına dayanıyor. Hayvanın hastalık özelliği ise siyah renkli ve gözlerinin üzerinde veya gözlerinde iki beyaz nokta olan köpekler diye açıklanıyor.

Bu kara ve gözlerinde ak benekler olan köpeklere şeytan denilmesi ise hastalık yayın bakteriler ve mikroplar taşımaları. Yani şeytan olan köpekler değil yaydıkları salgın hastalık ve mikroplar.

Hadis de yer alan mecaz ifade işte bu şeytan diye açıklanan kelime. Çünkü dönemin bilgisizliği ve insanların anlamaları için mikrop yerine şeytan yani zarar veren tabiri kullanılmıştır. Tüm bu gerçekler aydınlandığına göre sırf hadislerde yer alıyor diye köpek öldüren bir insan muhakkak ki büyük bir günaha girmiştir. Bu durum bizlere akıldan yoksun bir dinin ne kadar tehlikeli olabileceğini göstermektedir.

Beşeriyetin dini yorumlaması, din ve yaşamda kuşkusuz akla aykırı bir çok eylem ortaya çıkarabiliyor. Ancak aklı kullanmaya, düşünmeye, araştırmaya, gözlemlemeye yönlendiren Kur-an müstesna.

Bu gibi durumlarla karşılaşılması durumunda ne yapacağımızın, hangi yola başvurmamız gerektiğinin reçetesini de yine Muhammed peygamber bizlere bildiriyor. Allah'ın elçisi diyor ki; “Benden size gelen hadis ve sünneti Allah’ın Kitabına arz edin. O’na uygunsa ben söylemişimdir. Şayet Kur-an'a uygun değilse ben söylememişimdir.” Sağani, Ebu’l-Fezail, Mevzuat, Beyrut, 1985, s.76; Aclunî, Keşfu’l-Hafa, I, 86; Heysemi, Mecm

Bu hadis uydurma hadislere ve dönemsel hadislere karşı bizlere önemli bir bilinç aşılamalı. Hucurat süresindeki bu ayette bizlere önemli bir rehber olmalı.

يَاأَيُّهَاالَّذِينَآمَنُواإِنجَاءكُمْفَاسِقٌبِنَبَأٍفَتَبَيَّنُواأَنتُصِيبُواقَوْمًابِجَهَالَةٍفَتُصْبِحُواعَلَىمَافَعَلْتُمْنَادِمِينَ

Ey iman edenler, doğru ve mantıklı düşünmeyi terkeden bir fâsık, bir bozguncu, kötü niyetli biri size, önemli bir haber getirirse, doğruluğunu araştırın. Araştırmadan, ciddi, zarar verici tedbirler almaya kalkarsanız, bilmeden, yanlış bilgilendirme sonucu suçsuz bir kavme, bir topluluğa kötülük yapmış, hoş olmayan bir davranış sergilemiş olabilirsiniz. Sonra yaptıklarınıza pişman olursunuz. Hucurat 6

HAYVANLARA MERHAMET VE ALLAH'IN ELÇİSİ MUHAMMED

İbnu Ömer anlatıyor: "Resulullah buyurdular ki: "Bir kadın, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti. Kediyi hapsederek yiyecek vermemiş, yeryüzünün haşeratından yemeye de salmamıştı." Buhâri, Bed'ü'l-Halk 17, Şirb 9, Enbiya 50; Müslim, Birr 151, (2242).

AbdullahİbnuCâfer anlatıyor: "ResulullahEnsârdanbirinin bahçesine girdi. Orada bir deve vardı. Deve Resulullah'ı görünce inledi ve gözlerinden yaşlar aktı. O deveye yaklaştı ve gözyaşlarını sildi. Hayvan sakinleşti."Bu devenin sâhibi kim?" diye sorarak ilgi gösterdi. Ensar'dan bir genç:"O bana aittir ey Allah'ın Resulü!" deyip ortaya çıkınca Hz. Peygamber onu azarladı:"Allah'ın sana mülk kıldığı bu deve hakkında Allah'tan korkmuyor musun? Bak! Bu bana şikâyette bulundu. Sen bunu acıktırıyor ve fazla çalıştırarak da yoruyormuşsun." EbuDavud, Cihat 47, (2549).

Abdurrahmanİbnu Abdullah, babası Abdurrahman'dan rivayet eder ki şöyle demiştir: "Biz bir seferde Resulullahile beraber idik. Resulullah bir ara bir ihtiyacı için yanımızdan ayrıldı. O sırada hummara denen bir kuş gördük, iki tane de yavrusu vardı. (Kuş kaçtı) yavrularını aldık. Zavallı kuş etrafımıza yaklaşıp çırpınmaya, kanatlarını çırpıp havada inip çıkmaya başladı. Resulullah gelince:"Kim bu zavallının yavrusunu alıp onu ıstıraba attı? Yavrusunu geri verin!" diye emretti. Bir ara, ateşe verdiğimiz bir karınca yuvası gördü."Kim yaktı bunu?" diye sordu."Biz!" dedik."Ateşle azab vermek sadece ateşin Rabbine hastır" buyurdu." EbuDavud, Cihat 122, (2675), Edeb,176, (5268

Siz mağara arkadaşlarının ve onların sadık dostu Kıtmir'in hikayesini bilir misiniz? Kıtmir milyonlarca insana ders veren sadık bir köpektir. Kıtmir Kur-an da dahi kendine yer bulmuş bir ibrettir. Kıtmir, İslam’ınköpekler ve hayvanlar hakkındaki tutumunu anlatacak en güzel ilahi hikayedir.Öyleyse Kur-an'a yönelin ve İslam'a gelenek ve atalar dini olduğu için değil fıtrata ve akla uyan tek ilahi din olduğu için girin.

Orada (Kur-an'da sevginin ve merhametin, fıtratın ve aklın kaynağını bulacaksınız.

Ragıp Kamil İlbeyi

Odatv.com

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır