bilgisayar hızını artırma / Bilgisayarınızın Açılma Hızını Nasıl Artırabilirsiniz? - Tamindir

Bilgisayar Hızını Artırma

bilgisayar hızını artırma

Bilgisayarınızın Başlama Süresini Hızlandırmanın 3 Yolu

Bilgisayar Açılış Süresi
Çalıştırdıktan sonra ısınması dakikalar alan tüplü televizyonları hatırlıyor musunuz? Peki ya internete bağlanması yarım dakika süren çevirmeli modemler? Hızlı bir şekilde açılan televizyonların ve her zaman internete bağlı olma çağında büyük ihtimal beklemeyi özlemiyorsunuz. 

Bununla birlikte, konu beklemek olduğunda teknolojinin hala geride olan bir yönü var. Yirmi yıl önce, disk işletim sistemi zamanında, bilgisayarınızı açardınız ve neredeyse hiç vakit kaybetmeden işleme başlayabilirdiniz. Artık bilgisayarınızı açıyorsunuz ve Windows’a ulaşmak için bekliyorsunuz ve sonra bilgisayarın kullanıma hazır olması için biraz daha bekliyorsunuz. Eğer aşağıdaki üç adımı izlerseniz bu aşamalara katlanmak zorunda kalmazsınız.

1. Başlangıç Öğelerinizi Azaltın
Konuya girmeden önce bilgisayarların başlamasının neden bu kadar uzun sürdüğünü ve zamanla neden daha da kötüleştiğini açıklamamız lazım. Bilgisayarınız başladığında; bilgisayar sabit sürücünüzden bilgiyi daha hızlı olan RAM’e atar. Bilgisayarınızın taşıması gereken bilgi ne kadar çoksa bilgisayarın başlaması o kadar uzun sürer. Bilgisayarınız yaşlandıkça da daha çok bilgi birikir. Yani, eğer daha hızlı bir sabit sürücüye geçmeyecekseniz yapmanız gereken taşınacak bilgiyi azaltmak. Bunu yapmanın en iyi yolu başlangıçta otomatik olarak bazı programların yüklenmesini durdurmak olacaktır.

Bilgisayardaki birçok program otomatik olarak çalışmaya ayarlanmıştır ama çoğunun böyle olmasına gerek yoktur. Bu programların otomatik olarak çalışmasını engellemek için Başlat > Tüm Programlar > Başlangıç’a giriyorsunuz. Bu klasörde olan herhangi bir şey bilgisayarınız açıldığında çalışmaya başlıyor. Bu klasörde sağ tık yaparak ve ‘’Sil’’ seçeneğini seçerek önemsiz olan program ikonlarını kaldırın.

Not: Bu başlama klasöründen ikon silmek programı bilgisayarınızdan silmenize sebep olmuyor. Yani önemli bir şey silseniz de herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız.

Bu klasör başlangıç programlarının olduğu tek yer değil. Başlangıç öğelerini bulmak ve önemli olmayanların çalışmasını engellemek için “msconfig” komutunu çalıştırabilir ve “Başlatma” sekmesinden programları da kontrol edebilirsiniz.

2. Bilgisayarı Yavaşlatan İşlevleri Erteleyin
Otomatik olarak başlatmak isteyebileceğiniz ama hemen işlem yapacağınız bazı programlar olabilir. Startup Delayer gibi programlar bu programları bir kerede başlatmak yerine teker teker başlatır. Bu bireysel programların daha hızlı yüklenmesini sağlamaz ama sisteminizi süzerek ayırır. Böylece programları daha kısa sürede kullanmaya başlayabilirsiniz. Sadece güvenlik yazılımınızın ilk olarak çalışmaya başladığından emin olun. 

3. Donanımınızı Bir Üst Model İle Güncelleyin
Yeni bir bilgisayar doğal olarak daha hızlı başlar çünkü daha güçlü bir donanıma ve daha temiz bir işletim sistemine sahiptir. Bununla birlikte belki de bilgisayarınızı yenileyebilecek yeterli paranız olmayabilir. Bu ikisinin bir ortası var. 

SSDYukarıda belirttiğimiz gibi, bilgisayar başlangıcı yavaştır çünkü bilgiyi yavaş olan sabit sürücüden hızlı olan RAM’e taşırsınız. Bilgiyi azaltmak problemi çözmenin bir yoludur ama denklemin diğer yanı ise daha hızlı bir sabit sürücü elde etmektir. Bir SSD, geleneksel bir bilgisayar sürücüsünden çok daha hızlıdır ve aynı zamanda daha güvenilirdir. Maalesef diğer sabit disklere göre pahalıdır ve daha az veri kapasitesindedir. Ama bu da değişim gösteriyor. GB’lık bir SSD’yi dolardan daha az bir rakama alabilirsiniz. Bu fiyat birçok insanın bilgisini muhafaza etmek için yeterli olandan daha fazla bir hafızadır. Eğer bu rakamdan daha büyük bir veriye sahipseniz, bir SSD ve bir geleneksel sabit disk kullanabilirsiniz. Böylece işletim sisteminiz SSD üzerinde çalışırken verilerinizi diğer diskte depolayabilirsiniz.

Altı yıllık bileşenlere sahip olan bir bilgisayara bir SSD takarak, bilgisayar başlama süresini 2 dakikadan 30 saniyeyedüşürebilirsiniz. Aynı zamanda SSD karta sahip olan en yeni Windows 10 işletim sistemi yüklü bilgisayar, 10 saniyeye kadar düşük bir zamanda başlayabilir. Eğer yeni bir bilgisayar alıyorsanız birçok model SSD seçeneğini ekstra olarak sunuyor. Alacak olanlar veya daha hızlı başlangıç isteyenler için kesinlikle düşünülmesi gereken bir alternatif.  

Bonus: Kapatmayın
Tamam, bu bir bakıma sözünden dönmek gibi bir şey ama kimse size bilgisayarınızı gece kapatmanız gerektiğini söylemiyor. Aslına bakarsanız bu geçmişte çürütülen bir bilgisayar efsanesidir. Bilgisayarınızı açık bırakmak bilgisayarınızın her an kullanılabileceği anlamına geliyor. Eğer elektrik kullanımı hakkında endişeliyseniz, Uyku seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçenek çok az elektrik kullanır ama bilgisayarınız tam bir ön yüklemeden daha hızlı çalışır.

Eğer Windows 8 veya 10 kullanıyorsanız bunun için endişelenmenize gerek yok. Windows 8 siz ‘’kapattığınızda’’ varsayılan mod olarak Uyku modunu kullanır. Bu Windows 8 ve Windows 10 bilgisayarların Windows 7 ve Vista bilgisayarlara göre daha hızlı başlamasının bir başka sebebidir.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu;
Bilgisayar Başında Gözleri Korumak için 4 Basit İpucu
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter
Klavyeniz Sizi Ele Verebilir!

Yeni Bilgisayarınızda Hız Aşırtmak İçin 5 Neden

Hız aşırtma konusunda yeni olan kullanıcılar genellikle hız aşırtmalı CPU'ların artan güç ve soğutma gereksinimlerinden çekinir. Ancak yeni bilgisayarınız için güç tüketimini ve soğutmayı optimize etmek ilk bakışta göründüğü kadar karmaşık değildir.

CPU ne kadar hızlı çalışırsa o kadar çok ısı üretir. CPU güvenli çalışma sıcaklığını aşarsa bilgisayar CPU hızına kademeli olarak müdahale eder ve hasarı önlemek için kendisini kapatır. Güçlü bir soğutma çözümü takmak sistemin, sıcaklık çok yükselmeden önce daha yüksek saat hızlarına ulaşmasını sağlar.

Daha iyi soğutma sistemleri ayrıca bilgisayara daha fazla termal kapasite sunar. Bu da Intel® Core™ iK gibi Nesil Intel® Core™ CPU'ların belirli koşullarda CPU saat hızını artıran Thermal Velocity Boost ve Adaptive Boost Teknolojisi gibi özellikleri kullanmasını sağlar. Daha fazla bilgi için Intel'in performans artırma davranışlarına yönelik kılavuzumuza göz atın.

Çoğu bilgisayar sıcaklığı stabil tutmak için sıvı veya hava soğutma sistemi kullanır.

Hava soğut sistemi, sıcak havayı CPU'dan uzaklaştırmak için metal soğutucular ve soğutma fanları kullanır. Bu da daha serin olan ortam havasını işlemciye doğru çekerek çalışma sıcaklığını düşürür.

Sıvı soğutma sistemleri ise bilgisayarın motor bloğu boyuna soğutucuyu itmek için bir pompa kullanır; bu soğutucu da ısı absorbe eder ve CPU'dan uzaklaştırır. Hem Hepsi Bir Arada (AIO) soğutma çözümleri hem de sıvı soğutma çözümleri mevcuttur.

Her iki soğutma türü de bilgisayar sahiplerine çok çeşitli giriş seviyesi, orta segment ve üst düzey seçenekler sunar. Yapılandırmanız için doğru soğutucuyu seçmek, bilgisayarınızın hız aşırtma kapasitesini optimize etme yolunda önemli bir adımdır.

Çoğu hız aşırtma tutkunu, mükemmel bir ısı yönetimi sunduğu ve çok az gürültü oluşturduğu için sıvı AIO soğutucuları tercih eder. Bu soğutma sistemleri bağımsız yapıdadır; bu da diğer sıvı soğutma seçeneklerine nazaran kurulumu kolaylaştırır ve düzenli bakım ihtiyacını neredeyse tamamen ortadan kaldırır.

Diğerleri ise hava soğutma sistemlerinin sunduğu basit kurulum ve giriş düzeyi fiyatlandırmayı tercih eder. Büyük bir soğutma bileşeni için yeriniz varsa ve ekstra fanların gürültüsü sizin için önemli değilse erişilebilir bir fiyatla hız aşırtma performansı elde edebilirsiniz.

Sıvı ve hava soğutma arasındaki farklılıklar hakkında daha fazla bilgi edinmek için CPU soğutma teknolojisiyle ilgili kapsamlı kılavuzumuza göz atın.

Windows 7 bilgisayar nasıl hızlandırılır? Windows 7 hızlandırma ve performans arttırma ipu&#;ları

Haberin Devamı

Windows 7 Hızlandırma ve Performans Arttırma İpuçları

Windows 7 performans ayarlarını açabilmek için öncelikle denetim masasına açmanız gerekir. Buradan da sisteme tıklayabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra da gelişmiş bölümüne girmeniz gerekir. Performans seçeneğinin altında bulunan ayarlar bölümü bulunuyor. Onu açtığınız zaman karşınıza bir pencere açılır. Kullanmadığınız özelliklerin tikini kaldırarak uygula demeniz gerekir. Özellikle de düşük sistemli bilgisayarlar bakımından çok önemli bir konudur. Ardından da Kullanmadığınız servisleri iptal ederek windows+r işaretine basarak daha sonra ortaya çıkan komut penceresine funduszeue.info yazmanız gerekir.

Windows'ta hizmetlerini kapatmak için de, arama alanına yer alan “funduszeue.info” yazmanız gerekir. Daha sonra da durdurmak ya da kapatmak istediğiniz servislere çift tıklamanız gerekir. Kapatılabilen ama Windows 7 de kullandığınız ve bir ofiste ya da evde çalışıp çalışmadığınıza da bağlı olan pek çok hizmet bulunur. Kapatılabilen hizmetlere yönelik olarak çok iyi bir rehber de burada bulunabilir. Servislerin durdurulması ya da devre dışı bırakılması öngörülemeyen bazı sonuçlara yol olabilir. Pek çok bileşen ya da uygulama düzgün bir şekilde çalışmayabilir. Bu nedenle de dikkatli bir şekilde ilerlemeniz.

Haberin Devamı

Windows 7'de, gereksiz dosyaları kurtulmak istediğiniz zaman çok yararlı bir dahili Disk Temizleme aracına da sahiptir. Aracı başlatmak için, Başlat düğmesine tıklamanız ve daha sonra da Dosya Gezgini bağlantısını seçmeniz gerekir. Yerel Disk C'yi sağ tıklamanız ve Özellikler'i seçmeniz gerekir. Genel sekmesine giderek ardından Disk Temizleme düğmesini bulmanız gerekir. Bir defa, "gereksiz dosyaları (örneğin, geçici internet dosyaları, vb.") Tıklamanız ve daha sonra da Tamam'a basmanız gerekir.

İleri düzeydeki kullanıcılar için, daha fazla dosyadan kurtulmak için "Sistem dosyalarını temizle" düğmesini de tercih edebilirsiniz. Windows 7'yi Hızlandırmanın diğer bir yolu ise, lisanslı bir virüs programı kurmak olarak bilinir. Virüs programını kurduktan sonra yapacağınız ilk işlem ise, sistemi derinlemesine taratmak olarak bilinir. Tarama sonuçlarına göre ise, hangi virüsler sisteminize zarar veriyorsa onları kontrol altına almanız gerekir. Hatta hiç tanımlayamadığınız bir virüsü de tamamen silebilirsiniz. Eğer, Windows 7 kullanıyorsanız ctrl+alt+delete tuşlarına basarak görev yöneticisinden hangi programın ne kadar ram götürdüğünü izleyebilirsiniz. Disk kullanımınız yüzde kaç olduğu gibi şeyleri arada kontrol etmeniz gerekir. Bu sayede işlemciyi ve diski yoran programları da kolaylıkla iptal edebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gerekir. Yanlışlıkla işletim sisteminin kullandığı bir dosyayı iptal ederseniz işletim sisteminiz bir daha hiç açılmayabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası