köpek cinsleri ve özellikleri fotoğrafları / Köpek Cinsleri, Irkları ve Özellikleri | Petlebi Sosyal

Köpek Cinsleri Ve Özellikleri Fotoğrafları

köpek cinsleri ve özellikleri fotoğrafları

Süs köpeği her anlamda dost canlısı hayvan türleri arasında yer alıyor. Sevimli hareketleri, şirin görünümleri ile bulundukları ortamda mutlaka dikkat çekiyorlar. Süs köpeklerinin, şirin görünümlerinin yanında bakımının da oldukça zor ve masraflı olduğunu söylemeliyiz. Eğer siz de bir süs köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız, bu şirin canlıların bakımı ile yakından ilgilenmeli ve sorumluluk alabilmelisiniz. Bu sevimli canlıların bakım aşamaları benzerlik gösterse de tür ve ırkına göre, tüy bakımı ve beslenme rutinleri değişkenlik gösterebilir. Dilerseniz tüm bu detaylara yakından bakalım. Küçük süs köpekleri, büyümeyen köpek cinsleri ve daha fazlası… İşte birbirinden sevimli 31 süs köpeği cinsi ve kendine has özellikleri.

1. American Cocker

Amerikan Cocker Spaniel, İngiltere kökenli Amerikalı köpek cinsi. 1800’lü yıllar içinde İngiliz Cocker Spaniel İngiltere’den Amerika’ya getirildi. İngiliz Cocker’ların Amerika’da av ve iklim şartlarından dolayı tüylerinde kısalma gözlemlenir. Bu nedenden dolayı büyük bir fark ortaya çıkınca Amerikan ve İngiliz Cocker’lar iki ülkede de tescil edilmiştir.

2. Beagle

Beagle, kelimesi Keltce bir sözcük olan ve “küçük” anlamına gelen “beag”‘den türetilmiş. Bu köpek cinsi özellikle çocuklara karşı oldukça hoşgörülüdür. Aynı zamanda iyi bir ev arkadaşıdır. Diğer köpek türleriyle de arası oldukça iyidir. Beagle cinsi saldırgan değildir. Ancak kedi gibi ev hayvanlarıyla pek iyi geçindiği söylenemez. Bu cinsin meraklı, kararlı ve gözlemci bir köpek olduğunu not düşelim.

3. Dachshund

Süs köpekleri arasında yer alan Dakhund, daksund, porsuk köpeği ya da sosis adı verilen bir av köpeği ırkı olarak listemize dahil oluyor. İlk kez Almanya sınırlarında porsuk avı için yetiştirilmesi nedeniyle bu adı alıyor. Uygun vücut yapısı ve toprağı sürekli kazma alışkanlığı ile porsuk yuvalarını dağıtmasıyla bilinir. Çocuklarla iyi anlaşan bir süs köpeği cinsi olduğunu hatırlatalım.

4. Toy Poodle

süs köpeği

Toy Kaniş, kaniş cinsinin en minik versiyonudur. Fakat diğer muadilleriyle aynı mizaç ve fiziksel özellikleri taşır. Toy Poodles cinsi, düzenli bakım gerektiren akıllı ve sosyal bir türdür. ABD, İngiltere ve Avustralya’da kaniş üç şekilde ortaya çıkar: Minyatür Kanişler, Standart Kanişler, ve Oyuncak Kanişler. Bu üç boyut, bağımsız farklı ırklardan ziyade aynı cinsin kategorileri. Minyatür ve oyuncak kanişler, standart kanişin kademeli olarak daha küçük hali. Bu iki cins, ilk olarak belirli av görevleri için yetiştirilmiş. Kanişler, tarih boyunca karşılaştıkları kişiler tarafından çok sevildiler. Üstelik popüler isimler ve kraliyet ailesi tarafından sahiplenildiler. Hatta Elvis Presley’de bu ünlü kaniş severlerden biri.

5. Pomeranian Köpek

süs köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan bir diğer köpek cinsi Pomeranian köpek ırkı. Bu ırk minimal boyutu ve sevimliliği ile ün yakalamış en çok tercih edilen köpek cinsleri arasında. Bu şirin canlılar en küçük köpek cinsleri arasında adından söz ettiriyor. Bu köpekler Pom olarak da anılıyor. Pomeranian köpekler isimlerini Pomeranya’dan yani Polonya ve Almanya’dan almışlar. Süs köpekleri arasında yer alan Pomeranian köpek ırkının ortalama yaşam süresi 12 ile 16 yıl arasında değişiyor. Yetişkinlik dönemlerinde ise ortalama 20 santimetre civarında büyüme gösteriyorlar. Yetişkinlik döneminde pomeranian köpeklerin ortalama ağırlıkları 1,9 ile 3,5 kilogram arasında farklılık gösterebiliyor.

6. Maltese

Maltese cinsinin küçük olması ırkın en büyük avantajı. Ancak inatçılığı ve zekiliği bazen sahipleri için zorluk oluşturabiliyor. Hatta Maltese cinsi bir süs köpeği sahiplenirseniz bakımı ve eğitimi hakkında biraz yardım almanız destekleyici olabilir. Ancak Maltese cinsi fazlasıyla sevimli bir ırk olduğu için tüm dezavantajları size unutturacaktır.

7. Chihuahua

süs köpeği

Chihuahua köpek ırkı dünya üzerinde en ama en küçük köpekler arasında ilk sıra yer alır. Bu minik ve sevimli ırk adını Meksika’nın en büyük eyaleti olan Chihuahua’dan almış. Chihuahua köpeklerin kökeninin oldukça eskiye dayandığı bilinmekte. Meksika’da vahşi doğada yaşadığı ve ilk insan topluluklarından olan Toltekler tarafından evcilleştirildiği de ulaşılan bilgiler arasında. Chihuahua köpeklerin ortalama yaşam süreleri 12 ile 16 yıl arasında değişkenlik gösterir. Ancak beslenmesine ve sağlığına gereken özen gösterildiğinde 20 yıl rahatlıkla yaşamlarına devam edebilirler. Boyutları en fazla 13 ile 25 cm uzayan chihuahua köpek ırkının ortalama ağırlıkları 500 gram ile 3,5 kilogram arasında değişiyor. Chihuahua köpeklerin en belirgin özellikleri küçük köpek ırkı olmaları olduğundan bahsetmiştik. Elma biçiminde kafaları ve küçük çıkık burunlarıyla dikkat çekmeyi başarıyorlar.

8. Minyatür Schnauzer

Listemizde yer alan Schnauzer cinsi köpekler de süs köpekleri arasında yer alıyor. Üç türlü farklı ırkı olan bu tür oldukça sosyal bir köpek cinsi. Özellikle evde kolayca bakılabilir ve diğer evcil hayvanlar ile de oldukça iyi geçindiklerini söyleyebiliriz. Minyatür Schnauzer cinsi bir köpek sahiplenmeyi düşünüyorsanız ırkına dikkat etmenizi öneriyoruz. Çünkü uyumlu olan bu köpeklerin genellikle nadir de olsa inatçı olanları ile geçinmek zor olabilir. Hatta boyun eğmeyen yapıları nedeniyle, sert tepkiye oldukça sert bir karşılık verebilirler. Minyatür Schnauzer’ler fazla tüy dökmeyen bir cinstir. Kokusuz olmaları nedeniyle evde rahatlıkla bakılabilir. Tüylerinin düzenli olarak taranması uzaması durumunda ise bakımının yapılması önemlidir.

9. Cavalier King Charles 

Oldukça zeki ve hareketli bir tür olan Cavalier King Charles cinsi köpekler, dost canlısı ve oldukça sabırlıdır. Bu mutlu süs köpeği cinsi oyun oynamaktan da oldukça keyif alır. Başka ırk köpek türleri ile de iyi anlaşabildikleri gibi her yaştan insanla da iyi iletişim kurmayı başarırlar. Bir süs köpeği olan Cavalier King Charles ırkı sevilmeye ve ilgi görmeye bayılır. Cavalier cinsi köpeklerin eğitimleri de oldukça pratik ve kolaydır. Cavalier King Charles cinsi köpeklerin tüylerinin düzenli taranması ve fırçalanması önemlidir. Süs köpeği kategorisinde yer alan Cavalier cinsi köpeklerin kulaklarında bulunan tüyler çoğu zaman birbirine karıştığı için banyo sırasında tüylerin açılmasını sağlamak ve banyo sonrasında ise tüylerini kurutma işlemini de mutlaka yapmak gerekir. Ortalama ömürleri 15 yıl civarı süren bu köpekler sık sık gözlerinden rahatsızlık duyarlar. Bu nedenle gözlerinin enfeksiyon kapmaması için düzenli muayene edilmesi hayvanın sağlığı açısından oldukça önem arz eder.

10. Tibetan Spaniel

Tibetan Spaniel cinsi süs köpeği Antik Tibet’te kutsal hayvanlar olarak bilinmektedir. Yüksek mekanlarda yaşayan bu canlılar olası riskli durumları insanlara haber vermeleri ile de tanınırlar. Kafası ve yüzü yuvarlak olan Tibetan Spaniel’in kulak kısımları ise tamamen tüylerle kaplıdır. Spaniel cinsi köpekler biraz çekingen bir yapıya sahiptir. Farklı seslere karşı ise oldukça temkinlidirler. Ev ortamında aile bireylerine karşı sempatik ve sevecen hareketler gösterirler. 16 yıl civarı ömür süren Tibetan Spaniel cinsi köpeklerin eğitimleri ise oldukça meşakkatlidir. Çünkü biraz bağımsız bir yapıda olduklarını söylemeliyiz. Az derece tüy dökerler ve sağlıklı bir kürke sahiptirler. Tüylerinin taranmasından ise keyif alırlar.

11. Malta Teriyeri

süs köpeği

Tüy dökmeyen süs köpeği çeşitleri arasında yer alan Malta Teriyerleri, yüksek enerjili ve arkadaş canlısı köpeklerdir. Bu noktada küçük, tüy dökmeyen ve aynı zamanda dost canlısı bir köpek sahiplenmek istiyorsanız bu ırk tam da size göre desek yanlış olmaz.

12. Basenji

süs köpeği

Tüy dökmeyen süs köpeği cinsleri arasında yer alan bir diğer canlı dostumuz Basenji cinsi köpekler, özellikle tüye karşı alerjisi olanlar için oldukça ideal bir seçim. Kısa tüyleri ve sevimli tavırları ile evde beslenmeye uygun olan bu sevimli köpekler, evi dağıtmazlar. Üstelik bakımları ve eğitimleri ise oldukça pratiktir.

13. Boston Terrier

Küçük süs köpeği türleri arasında yer alan Boston Terrier, apartman yaşamı için oldukça uygun bir seçenektir. Siyah ve beyaz renk tonlarında tüylere sahip bu güzel köpekler, oldukça uysal ve sakin bir yapıya sahip. Bu nedenle çocuklu aileler de Boston Tettier cinsini rahatlıkla tercih edebilirler.

14. Papillon Köpek

Papillon köpek ırkı bilinen en eski oyuncak boy köpekler arasında yer alıyor. İsmini keleğe benzeyen kulaklarından alan bu sevimli Papillon ırkı köpekler oldukça popüler. Papillon köpek ırkının ortalama yaşam süresi 13 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterir. Yetişkin papillon köpeklerde erkeklerin boyu 20 ile 28 santimetre arasında uzarken, dişi papillon köpeklerin boyu yetişkin zamanlarında 18 ile 26 santimetre arasında uzama gösterir. Ortalama ağırlıkları erkeklerde 3,6 ile 4,5 kilogram arasında değişirken, dişilerde 3,2 ile 4,1 kilogram arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Papillon zeki ve sevgi dolu bir köpektir. Dengeli ve itaatkar olduğu gibi sahibine de fazlasıyla düşkündür. Hatta bu nedenle yabancılara karşı sahibini korumacı bir tavır gösterebilir. Bu cinsin bazıları huysuz olabiliyor. Tuvalet eğitimi konusunda biraz zorluk çeker ancak genel olarak kolay eğitim verilir. Diğer köpeklere karşı bazen saldırgan tutum sergileyebildiğini hatırlatalım. Bölgesini koruma konusunda oldukça disiplinli olduğundan bazen fazlaca havlayabilir ve bu da apartman yaşamı için sorun yaratabilir. Genellikle temiz ve kokusuz olsalar da günlük tüy bakımına dikkat etmek gerekiyor.

15. West Highland White Terrier

süs köpeği

Etkileyici bir simaya sahip bu köpekler, hem süs hem de av köpeği olmalarına rağmen evde beslenmeye de oldukça uygun bir cinstir. Özellikle çoğunlukla seyahat eden ve gittiği yere köpeğini de götürmek isteyenler için en ideal türdür. West Highland White Terrier cinsi köpekler, oldukça az tüy dökmesiyle bilinirler.

16. Portekiz Su Köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan ve kolay eğitilebilir, dost canlısı bir cins olan Portekiz Su Köpeği, çok az tüy döktüğü için alerjisi olan bireylere önerilebilecek bir ırktır.

17. Bedlington Terrier

süs köpeği

Tüy dökmeyen köpek cinsleri arasında yer alan bu karakteristik köpekler; küçük, nazik ve oldukça enerji dolu canlılardır. Bedlington Terrierler, az tüy dökmelerinin yanında ara sıra fırçalanmak isterler ve tüyleri çok hızlı uzamaz.

18. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier köpekler, boyutu oldukça küçük kişiliği ise ilginç olarak tanımlanırlar. Ülkemizde ve dünyada fazlasıyla popüler olan bu köpek ırkı “Yorkie” olarak da adlandırılıyorlar. En küçük süs köpeği ırkları arasında ilk sıralarda yer alan Yorkshire Terrier cinsi köpekler insanlarla da oldukça iyi anlaşırlar. Ortalama ömürleri 12 ile 15 yıl arasında süren Yorkie cinsi köpeklerin ortalama boyu ise 15 ile 18 cm arasında değişir. Yetişkin bir Yorkshire Terrier köpek ortalama 3 ile 4 kilogram arasında bir ağırlığa sahip. Yorkshire Teriyeri cinsi köpeklerin en dikkat çeken fiziksel özelliği tabii ki küçük köpek ırkları arasından göz kırpması. Bu küçük ırk köpeklerin tüyleri uzun ve ipek gibidir. Tüyleri gövde ve kuyrukta çelik mavisi tonlarında iken diğer bölgelerinde ten rengine dönüşür. Bu köpek ırkında tüy rengi pek değişiklik göstermez, tüm Yorkshire Terrier köpeklerde tüylerdeki renk dağılımı aynıdır diyebiliriz.

Yorkshire Terrier cinsi köpekler apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlarlar. Bu minik köpekler sahibine bağlığıyla ün salmışlardır. İnsanlarla birlikte zaman geçirmekten oldukça keyif alan bir köpek cinsi olduğunu söylemeliyiz. Ev hayatında oldukça hareketli olan Yorkie’lerin enerjileri kolay kolay bitmez ve bütün gün evde enerjik şekilde dolaşabilirler. Yorkshire köpekler yalnız kalmaktan pek hoşlanmazlar ve evde uzun süre yalnız kaldıklarında havlama ile karşılık verirler. Bu küçük köpekler boyutlarının asla farkında olmadan başlarını sürekli belaya sokabiliyorlar. Minimal boyutlarına rağmen gördükleri her köpeğe kafa tutmalarıyla bilinirler. Bu nedenle Yorkshire Terrier köpekleri gezdirirken mutlaka tasma kullanmanızı tavsiye ediyoruz.

19. Minyatür Pinscher

süs köpeği

Listemizde 19. sırada yer alan ve oldukça zorlayıcı bir ırk olan Minyatür Pincher cinsi köpeklerle geçinmek biraz güçtür. En ufak ters ve ani hareketlere karşı sinirlenebilirler. Kendilerine karşı bir tehdit hissettikleri an hızlıca saldırabilen bir cinstir. Minyatür Pincher ırkı bir köpek beslemeyi düşünüyorsanız biraz daha düşünmeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Diğer taraftan, Pinscher cinsi köpeğin küçüklükten itibaren iyi bir eğitim alması durumunda ise bu ırk gerek evcil hayvanlarla gerekse yaramaz çocuklarla oldukça iyi anlaşabilir. Bu ırkın başka hayvanlara karşı saldırgan olduğunu ise tekrar hatırlatalım. Pinscher cinsi köpeklerin ayda iki kez tüylerinin taranması ve düzenli olarak fırçalanması gerektiğini hatırlatalım.

20. Tüysüz Çin Köpeği

süs köpeği

Süs köpeği kategorisinde yer alan ve Tüysüz Çin Köpeği adı verilen köpekler aslında tam olarak tüysüz değil. Ayaklarında ve başında düzenli olarak bakım gerektiren tüylere sahipler. Ancak bu tüyler çok fazla dökülmediği için alerjisi olan kişiler için sorun yaratmaz ve apartmanda kolaylıkla bakılabilirler. İster tüylü ister tüysüz olsun tüm köpeklerin tüy dökebileceğini ve bundan tamamen kurtulmanın imkansız olduğunu hatırlatalım.

21. Shih Tzu

Shih tzu köpek ırkı birçok hayvan sever tarafından ilgi gören küçük süs köpeği ırkları arasında bulunuyor. Boyutu oldukça minimal olan shih tzu köpek ırkı, boyuna göre fazlasıyla dayanıklı bir cins. Birçok insanın ilk gördüğünde bir kez daha dönüp baktığı, görünümüyle oldukça dikkat çeken shih tzu köpekler ülkemizde ve dünyada oldukça popüler süs köpekleri arasında. Shih tzu ırkı köpeklerin ortalama yaşam süresi 11 ile 14 yıl arasında değişiyor. Yetişkin shih tzu köpeklerin ortalama ağırlıkları 4 ile 7 kilogram arasında değişkenlik gösterirken, yetişkin boyutları ise 20 ile 28 santimetre arasında.

22. Fransız Bulldog

süs köpeği

Süs köpeği listemizde yer alan küçük köpek cinsleri arasında en sevilenlerden biri Fransız Buldogu ya da farklı adıyla bildiğimiz French Bulldog. Karakteristik görünümüyle dikkat çeken bu köpekler sahiplerine oldukça düşkün olmasıyla biliniyor.

23. Pekinez

süs köpeği

Pekinez köpek ırkı ya da Pekingese köpekler boyutunun küçüklüğü ve sevimliliğiyle popülerdir. Küçük ırk köpekler arasında yer alan pekinez köpek cinsi uzun tüyleri ile dikkat çeker. Pekinez köpeklerin ortalama yaşam süresi 12 ile 15 yıl arasında değişkenlik gösterebilir. Yetişkinlik dönemlerinde pekinez köpeklerin ortalama ağırlıkları 3,2 ile 6,4 kilogram arasında değişir. Yetişkin bir pekinez köpek 15 ile 23 santimetre arasında büyüme kaydeder.

24. Pug

Süs köpekleri listemizde yer alan hem hareketli, hem oyuncu yapısı ile herkes tarafından sevilen Pug cinsi süs köpeklerini mutlu etmek için tek yapmanız gereken onu sevmektir. Oldukça zeki yapısı sık tekrarlanan eğitimlere pek uygun olmayacaktır. Pug cinsi köpekler bekçi köpeği olabilirler. Gereksiz yere havlamayan bu köpekler, evde başka hayvanlarınız varsa onlarla da iyi geçinirler. Apartman yaşamı için idealdirler. Bu köpekler çocuklarla da gayet iyi iletişim kurarlar ve geçinirler. Ancak çok fazla ilgi bekleyen bu köpeğe gereken ilgiyi vermezseniz size küsebilirler. Pug ırkı çok hareketli bir ırk değildir. Bu sebeple de bahçe ihtiyacı çok sık olmaz. Tüylerinin kısa olması nedeniyle bakımları da oldukça pratiktir. Bu köpekler her mevsim geçişlerinde oldukça fazla tüy dökerler. Beslenmesine dikkat edilmediği zaman ise hızlı kilo artışı gösterebilirler.

25. Bichon Frise

süs köpeği

Süs köpeği listemizi oldukça sevimli ve asil bir köpek olan Bichon Frise ile tamamlıyoruz. Tam bir apartman köpeği olan Bichon Frise cinsi köpekler sık havlamaz, tüy dökmez ve keyifli bir ırktır. Zeki, oyuncu ve sempatik bir kişiliğe sahip olan Bichon Frise cinsi köpeklerin tek mutluluk kaynağı sahiplerinin ilgileridir desek yanlış olmaz. Bu sevimli sosyal canlıların eğitimi ise oldukça pratiktir. Evde başka hayvanlar var ise onlarla da çok iyi anlaşırlar. Diğer süs köpeklerinde olduğu gibi Bichon Frise cinsinin tüylerinin de düzenli olarak ayda bir kez taranması önemlidir. Köpeğin göz çevrelerinde oluşacak lekelenmeyi önlemek adına göz kenarının düzenli temizlenmesi de sağlığı açısından dikkat edilmesi gereken bir nokta.

26. Affenpinscher

Almancada maymun köpek anlamına gelen affenpinscher, en sevilen süs köpeği cinsleri arasında bulunmaktadır. Genellikle küçük kemiricileri avlamak için kullanılan bu köpek cinsi, apartman hayatına uyumlu bir süs köpeğidir. Yaşam süresi 12 ila 14 yıldır ve gri, siyah ve gümüş renklere sahiptir. Yaklaşık olarak 3-4 kilo ağırlığındadır ve boyu 23 ila 29 cm arasında değişmektedir. Cinsi gereği cesur, meraklı, inatçı ve hareketlidir. Aynı zamanda çok atik ve kıvraktır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “En Yaşlısından En Hızlısına: Köpekler Hakkında Muhtemelen İlk Defa Duyacağınız 25 Bilgi”

27. Brüksel griffonu

Büyümeyen köpek cinsleri arasında bulunan Brüksel griffonu, sevimli yüz ifadesi ve dalgalı tüy yapısı ile bilinir. Kısa bir suratı vardır, gözleri iridir ve koyu bir renge sahiptir. Yüzünde bulunan uzun tüyler ona bambaşka bir hava katar. Brüksel griffonunun yerden omuza yüksekliği 20 santimdir. Yaklaşık olarak 3,5 ila 4,5 kilo ağırlığındadır. Kafasının yukarısında bulunan kulakları yarı diktir. Ayrıca küçük ve dik bir kuyruğa sahiptir.

28. Havanese

En popüler süs köpeği cinsleri arasında bulunan havanese, eğlenceli ve oyuncu yapısı, meraklı bakışları ve yoğun tüyleri ile öne çıkan bir köpek cinsidir. Çift katmanlı ve yumuşak bir kürk yapısına sahip olan bu köpek cinsinin oldukça canlı ve esnek bir yürüyüşü vardır. Mutlu halleri, canlılığı ve enerjisi ile insanlar üzerinde olumlu etki bırakır. Yaklaşık olarak 3-6 kilo ağırlığındadır ve yerden yüksekliği 21 ila 30 santim arasında değişmektedir. Yaşam süresi ise 12 ila 16 yıldır.

Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hem Özgür Hem Eğlenceli: Husky Köpekler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey”

29. Bichon Bolognese

Bichon bolognese, 11. yüzyılda İtalya’da ortaya çıkmış bir köpek cinsidir. Sağlam bir vücut yapısına sahiptir, karnı içe doğrudur ve dişleri güçlüdür. Genellikle beyaz renkte olan bu köpek cinsinin erkeklerde yüksekliği ortalama 26-30 santimdir. Dişilerin ortalama yüksekliği ise 23-28 santim arasındadır. Dişilerin ağırlığı 2 ila 4 kg, erkeklerin ağırlığı ise 3 ila 5 kg arasında değişmektedir. Bu cinsin kulakları çok iyi işitmektedir ve keskin bir görüş alanı vardır. Ortalama yaşam süresi ise 14 yıldır.

Çok sevilen süs köpeği cinsleri arasında yer alan bichon bolognese, sahibine oldukça düşkün, duygulu, canlı ve neşelidir. Oldukça akıllıdır, çocuklarla arası iyidir ve çok ilgi ister.

30. Lhasa Apso

Adını kutsal kent Lhasa’dan alan Lhasa apso, sahibine karşı duygulu, inatçı ve güvenli bir köpek cinsidir. Ağırlığı yaklaşık olarak 5-8 kilodur, yerden yüksekliği ise 25 ila 28 santim arasında değişmektedir. Çok küçük olmasına rağmen oldukça dayanıklıdır. Saçları, sakalları ve bıyıkları ise oldukça tüylüdür. İyi eğitildiği zaman çok uyumlu ve uysal olur. Bu köpek cinsinin yaşam süresi ise 12 ile 15 yıl arasındadır.

31. Coton de Tulear

Oldukça küçük bir köpek olan coton de tulear, dayanıklı, sevimli ve güçlüdür. Tıpkı bir pamuk gibi yumuşak olan yoğun tüyleri vücudundan uzakta durmaktadır. Bu köpek cinsi, arkadaş canlısı, eğlenceli, uysal ve sevimlidir. Apartman ve şehir yaşamına oldukça kolay bir şekilde uyum sağlar. Coton de tulear, yaklaşık olarak 3-7 kilo ağırlığındadır. Yerden yüksekliği ise 21 ila 28 santim arasında değişmektedir. Ayrıca yaşam süresi 13 ila 19 yıldır.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz;

Hem Özgür Hem Eğlenceli: Husky Köpekler Hakkında Bilmeniz Gereken 12 Şey

Köpeğinizin Sağlıklı Beslenirken Keyifle Yiyeceği En İyi 7 Köpek Maması

Farklı Özelliklere Sahip, Hepsi Birbirinden Değerli 7 Türk Köpek Irkı

Kaynak: 1 2

Köpek Cinsleri, Köpek Türleri ve Özellikleri

Dünyada kayıtlara geçmiş, 400’ün üzerinde tanımlı köpek ırkı bulunuyor olmasına karşın, bu listede en çok beslenen, tanınan ve sevilen köpek cinslerine yer verdik. Golden Retriever, Beagle, Pug gibi çok sevilen köpek türlerini ve bu köpeklerin özelliklerini listeledik. Sizler de en sevdiğiniz köpek cinslerini yorumlarda bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sadık dostlarımız köpeklere yer verdiğimiz diğer yazılarımızın da ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

En Büyük Köpekler: Büyük Köpek Cinsleri Hangileridir?
Önemli Yazar ve Şairlerden Köpeklere Dair Alıntılar
Dünyaca Ünlü 13 Ressamın Köpek Resimleri
Barınak Köpekleri İle Çekilmiş Büyüleyici Fotoğraflar
Minik Bebeklerin ve Dev Köpeklerin İç Isıtan Dostluğu
Barınaktan Evlat Edinilen Köpeklerin İç Isıtan Mutluluğu
Yavru Köpeklerin Kısa Zamandaki İnanılmaz Değişimi

1. Golden Retriever

Golden Retriever

Golden Retriever, büyük olasılıkla 19. yüzyılda İngiltere’yi ziyaret eden bir Rus sirkinde bulunan, türü bilinmeyen altın tüylü köpeklerin Bloodhound türü ile çiftleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Uysal, iyi huylu, duygusal ve son derece sevimli köpeklerdir, çocuklarla çok iyi anlaşır. Golden Retriever, itaat etmeyi sever, diğer hayvanlarla ve yabancı insanlarla kolayca dostluk kurabilir, bu sebeple koruma köpeği olamaz. İlgi isteyen, yalnız kalmayı sevmeyen köpeklerdir.

2. Labrador Retriever

labrador retriever

Labrador Retriever, geçmişte St. John köpeği olarak bilinirlerdi. Kanada’da Newfoundland’dan türetilmiş bir cinstir. Labradorlar, soğuk suya atlayarak balıkçıların ağlarını çekmelerine yardım etmeleri için eğitilirlerdi. 1800’lü yıllarda, İngiltere’ye getirildiler. Kibar ve sevgi dolu karakteri nedeniyle en iyi aile köpeklerinden biridir. Sabırlı, oldukça zeki ve sadık bir köpektir. İtaat etmeye istekli, hareketlidirler ve suyu severler. Golden Retriever gibi Labrador Retriever da çok sevilen bir ırktır.

3. Terrier

yorkshire terrier

Terrier de çok sevilen bir köpek türüdür. 1800’lü yıllarda İngiltere’de fare istilası sonucu üretilmiştir. Hala da fare yakalama güdüleri devam etmektedir. Küçük ve sevimli olduklarından dolayı çok tercih edilmektedir. Çocuklarla uyumları iyidir, ama sadece kendi seçtikleri ve sevdikleri çocuklar ile diyalogları bu şekildedir. Bunun dışında agresifleşebilirler. Yaklaşık 20 çeşit Terrier vardır, en bilineni ise Yorkshire Terrier’dir.

4. Pug

pug

Pug cinsi, en eski köpek ırklarından biridir. M.Ö. 400 yılında Asya’da ortaya çıktıklarına inanılmaktadır. Kısa tüylü Pekingese‘den türemesi ihtimal dahilindedir. Ancak, başka bir senaryoya göre küçük Bulldog’lardan türemişlerdir. Başka bir inanışa göre de nadir Fransız Mastiff’i Dogue de Bordeaux‘nun minyatürü olduğu da düşünülmektedir. Tibet manastırlarından Japonya’ya götürülürler ve daha sonra yaygın bir ırk haline gelirler.

Pug türü tarihi olaylarda da rol oynamıştır. Pompey adlı pug köpeği, 1572’de Prens William’ı yaklaşan suikastçiye karşı uyarmıştır. Ayrıca Napoleon, hapisteyken karısı Joséphine’ye pug’ın tasmasına sakladığı gizli mektuplar gönderirdi. Çok zeki olmalarına karşın eğitilmekten çabuk sıkılırlar. Pug türü köpekler, sahiplerinin ses tonuna duyarlıdır, gereksiz havlamaz, diğer hayvanlarla ve çocuklarla iyi geçinirler.

5. Beagle

beagle

Beagle’ların Elizabeth döneminde İngiliz tazısından ve Harrier’den türedikleri sanılmaktadır. Herkesi seven, şirin, enerjik köpeklerdir. Sosyal, cesur ve akıllıdırlar. Çocuklarla en iyi anlaşan köpek türlerindendir. Yalnız kalmayı sevmezler, yalnız yüksek sesle uluyabilirler. Beagle’lar başına buyruktur, etrafı keşfetmeyi sever, hatta açık geniş bir arazide tasmasız bırakırsanız çevreyi gezmek için uzaklaşabilirler. Beagle türü, yıllarca tavşan avında kullanmıştır ve tazı sınıfının en küçük üyesidir, avını bulmak için koku duyusunu kullanır.

6. Kurt Köpeği

alman kurdu

Oldukça etkileyici özelliklere sahip olan kurt köpekleri sadık ve akıllı bir köpek cinsidir. Ülkemizde birçok kişinin beslediği kurt köpekleri, polis teşkilatınca uyuşturucu, kaçakçılık, arama kurtarma çalışmalarında kullanılmaktadır. Kurt köpeklerinin çeşitli cinsleri olup, cinslerine göre de bazı farklı özellikleri vardır. Kurda benzediği için kurt köpeği adıyla bilinirler. En tercih edileni Alman Kurdu olsa da, Sibirya, Alaska, İrlanda, Boyroz Kurdu ve Doğu Kanada Kurdu gibi türleri vardır.

7. Pekingese (Pekinez)

pekingese

Bu ırk, 1893’te ilk defa İngiltere’de şovlarda tanıtılır. Amerika’da tanınması 1909’u bulur. Spitz kanı taşıdıklarına inanılır, ancak esas kökenleri 4000 yıl geriye dayandığı için kesin olarak bilinmemektedir. Yüzyıllarca Pekin İmparatorluk ailesinin gözdesi olmuştur. Bu köpekler kötü ruhları kovduğuna inanılan, efsaneleşen Foo köpeğinin devamıdır. Çinliler tarafından yarı kutsal varlıklar olarak görülürler. Eski Çin’de sıradan halk onlara selam vermek zorundaydı ve çalınmasının cezası ölümdü. Sahiplerine karşı duygulu ve yabancılara karşı kuşkucudurlar. Sadık, itaatkar ve kendilerinden beklenmeyecek kadar cesur bir ırktır.

8. St. Bernard (Saint Bernard)

saint bernard

Saint Bernard cinsi köpeklerin kökenleri çok eskiye dayanır. Romalılar’ın Alp Dağları’na getirdikleri Mastiff’lerle üretildiklerine inanılmaktadır. Bu ırk köpekler, ilk kez 1000 yılı civarlarında Büyük Saint Bernard Geçidi’nin yakınlarındaki Saint Bernard de Menthon Misafirhanesi’nde ortaya çıktı. Buradaki keşişlerin Mastiff cinsi köpeği, Great Dane ve Büyük Pyrenee cinsi köpeklerle çiftleştirdileri tahmin edilmektedir. Dikkatli ve seçici bir üretimle, yıllar sonra iri ve kuvveti bir köpek türü olurlar. İlk kez 1350’de bir İsviçre hanedan armasının üzerinde görüldü. Kendisine şöhret kazandıran kurtarma köpeği olarak kullanılması 17. yüzyılın ortalarında başlar, ilerleyen zamanda bütün dünyada sevilen bir köpek türü haline gelir. Bu ırk köpekler, temel karakter özellikleri aynı olmakla birlikte, kendi içlerinde iki türe ayrılır: Kısa tüylü ve uzun tüylü St. Bernard.

9. Akita İnu

Akita inu

Bu ırkın kökeni, Japonya’nın Honshu Adası’ndaki Akita bölgesidir. Adları buradan gelir. Günümüzde Japonya’nın sembol hayvanlarından biridir. Bu köpeğin küçük heykelcikleri, sağlığın sembolü sayılmaktadır. II. Dünya Savaşı sırasında ilk olarak Amerika’ya götürülmüş ve oradan bütün dünyaya yayılmıştır. Ayrıca, Japon Akita olarak da bilinen bu ırk Japonların ulusal bir simgesi olarak görülür. Ses tonları farklıdır, ancak fazla havlamazlar. Büyük avlarda kullanılan bu köpekler, geçmişte dövüş köpeği olarak kullanılmışlardır, günümüzde Japon hükümeti bu dövüşleri yasaklamıştır.

10. Bulldog

bulldog

Bulldog türü köpekler, eski Asiatik Mastiff’lere dayanır, ancak gelişimi İngiltere’de gerçekleşmiştir. Ortaçağ orijinli Bulldog ismi, sadece küçük bir boğanın güçlü görünümünden değil, aynı zamanda 19. yüzyılda yasaklanıncaya kadar devam etmiş boğa-köpek dövüşlerinden gelmektedir. Koruma ve bekçilik görevlerinde oldukça işe yarayan, agresif surat yapılarının aksine bu köpek türleri, oldukça cana yakın ve de sevecen bir yapıya sahiptirler. Bulldog cinsi köpekler, genetik olarak havlamazlar ama uyurken horlama özellikleri vardır. Köpeklerde en çok şikayet edilen tüy dökme sorunu, bu köpekler için pek geçerli değildir.

11. Cocker Spaniel

Amerikan Cocker Spaniel

Amerikan Cocker Spaniel

Amerikan Cocker Spaniel, İngiliz Cocker Spaniel’den geliştirilen bir ırktır. Bu ırkın Amerika’ya götürülmesi ile ortaya çıkan Amerikan Cocker Spaniel, atası diyebileceğimiz İngiliz Cocker’lardan daha ufak boyutludur. Neşeli, uysal, çocuk dostu, iyi huylu bir köpektir. Apartman yaşamı için uygun bir ırktır. Akıllı ve güvenilirdir. Genellikle tanıdık-yabancı ayırt etmeden insanların yanında her zaman mutludur. Rahat ve iyi bir eğitim alır.

ingiliz cocker spaniel

İngiliz Cocker Spaniel

İngiliz Cocker Spaniel, yıllarca dünyanın en popüler köpeği olmuştur. 1300 yılında Gaston Phebus tarafından yapılan tanımlamalardan Spaniel’in varlığına dair bilgilere ulaşıyoruz. 1800’lü yıllarda İngiliz Spaniel’leri yedi guruba ayrıldı: Sussex, Clumber, İngiliz Splinger Field, Welsh Springer, İrlanda Su Spanieli ve Cocker. İngiliz Cocker Spaniel, dayanıklı, enerjik, mutlu ve sevgi dolu bir köpektir. Bu hayat dolu köpeğin, çocuklarla arası mükemmeldir. İngiliz Cocker Spaniel olağanüstü avcılık içgüdüsü ve yeteneğine sahiptir. Çok iyi bir burna sahiptir.

12. Cavalier King Charles Spaniel

king charles

İngiliz Toy Spaniel’in orijini, Asya Spaniel’lerine kadar uzanabilir, hatta belki de Pug’a kadar. Yine de temel olarak İngiliz Adaları’nda geliştirilmiştir. Bu sevimli köpek, İngiliz Kraliyet Ailesi’nin sevgilisi olmuştur. Yetiştiriciler, Kral II. Charles’ın portrelerinde görülen güzel Toy Spaniel’leri andıran köpekler yetiştirmeyi amaçlamışlardır. İngiliz Toy Spaniel’in bir alt tipi olan King Charles ile Cocker Spaniel arasında yapılan çaprazlamalar sonucu elde edilmiştir. King Charles Spaniel, adını Kral II. Charles’dan almıştır. 1940’larda bu köpekler ayrı bir ırk olarak kabul edilmiş, 1980 yılında resmi olarak tanınmış, 1996’da ise Toy grubuna dahil edilmiştir. Cavalier King Charles Spaniel, hareketli, enerjik, coşkulu köpeklerdir.

13. Poodle

poodle

Poodle cinsi köpeklerin geçmişine baktığımızda, bu köpeklerin ilk defa Batı Avrupa’da, bundan 400 yıl kadar önce varolmaya başladıklarını görüyoruz. Barbet ve Belçika Su Tazısı ırklarının çiftleşmesi sonucunda üremiş bir ırk olduğu düşünülen Poodle’lar, o dönemde yetenekleri de göz önüne alınarak av köpeği, bekçi ve çoban köpeği olarak kullanılmıştır. Üç farklı boyutuna göre ayırdığımız Poodle ırkının, minyatür, standart ve dev türleri bulunmakta, ancak bu türlerin arasında fiziksel farklılıklar dışında hiçbir fark yoktur. Poodle’lar, son derece neşeli ve eğlenceli yaradılışa sahip hayvanlardır. Küçük çocuklarla çok iyi anlaşırlar.

14. Collie

collie

Collie cinsi, uzun süre İskoçya’nın dışında tanınmadı. Irkın adı muhtemelen korumakla görevlendirildikleri, Colley denen siyah suratlı İskoç koyunundan gelmektedir. İlk Collie 1860’da bir köpek yarışmasında sergilenmiştir. AKC (Amerikan Köpek Kulübü) uzun ve kısa tüylü Collie’leri aynı ırkın iki farklı tipi olarak görür. Sıcak havalara karşı hassastırlar. Hoşlanmadıkları insanlara karşı kuşkulu ve soğuk davranırlar, ancak asla saldırgan değillerdir. Sahibine, özellikle de çocuklara karşı güçlü koruma duyguları vardır. Çoban köpeği olarak kullanılırlar. Collie, güçlü, dikkatli ve aktif bir köpektir.

15. Border Collie

border collie

Avustralya çoban köpeğine çok benzeyen bir ırktır. Bu cins, İngiltere, İskoçya sınırındaki Northumberland’da yetiştirildi. Enerji açısından çok yoğun olan yerinde duramayan bir köpektir. Çok akıllı bir cinstir ve eğitime çok hızlı cevap verir. İtaat konusunda oldukça başarılıdır ve birçok yarışmada ödül alan bir ırktır.

16. Dachshund

Dachshund

Kökenleri, Mısır firavunları dönemine kadar uzanır. Bir firavunun mezarında resmi vardır. Kısa tüylü, uzun tüylü ve tel tüylü olmak üzere üçe ayrılırlar, en eskileri ve diğerlerinin atası olan kısa tüylü Dachshund’dur. Kısa tüylüleri en popüler olanlarıdır. Uzun tüylü Dachshund, kısa tüylü türden daha sakin ve uysaldır, daha az havlar. Tel tüylü Dachshund, yaklaşık yüz yıllık bir türdür. Kısa tüylü Dachshund, Schnauzer ve Dandie Dinmont Terrier’in çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Doğuştan sporcu bir cins olduğu için, uzun yürüyüşlere ihtiyacı vardır. Cesur, inatçı, neşeli, duyguludur, bakışlarında enerjik ve dostça bir ifade vardır. İngiltere, Almanya ve İsviçre’de av köpeği olarak kullanılırlar.

17. Chow Chow (Çin Aslanı)

chow chow

Çin kültüründe binlerce yıllık geçmişleri vardır. Chow Chow, 1800’lerin sonlarında ilk kez İngiltere’ye getirildi. Bu köpeklerin en belirgin özellikleri siyah dilleri ve düz arka bacaklarıdır. Uzun tüylerine, düzenli bakım yapılması gerekir, mevsimsel yoğun tüy dökmeleri vardır. İtaatkar değillerdir, doğuştan inatçıdırlar, çocuklarla iyi anlaşırlar. Bu köpeklerin eti, Çin’de aranan bir yiyecek türüdür ve günümüzde hala Çin’de yenmektedir.

18. Shar Pei

Shar Pei

Ataları bilinmeyen bu köpeklerin tarihçesi M.Ö 206 yılına kadar gider. İri kafalı bol kırışıklı olabildiği gibi, küçük kafalı ve daha sıkı derili olanları da vardır. At tüylü ve fırça tüylü olmak üzere iki tür kürk yapısı vardır. Az rastlanan at tüylü kürk ele sert gelir ve dikensi bir yapısı vardır. Fırça tüylü kürk biraz daha uzunca ve daha yumuşaktır. Sahiplerine karşı sadık ve iyi huyludurlar. Çocuklara karşı bir alışma dönemi geçirirler ve sonrasında arkadaşlık kurabilirler. Sudan nefret ederler.

19. Basset Hound

Basset Hound

Fransızca’da yere yakın, alçak kelimesinden türemiş olan Basset Hound isimli bu ırk, 1850’li yıllardan beri bilinmektedir. Fransız av tazılarının cücelerinden ürediği düşünülen bu ırk, ilk olarak 1863 tarihli Paris köpek şovunda kayıtlara geçmiştir. Çok iyi arkadaş olan bir köpektir, fakat çok gür bir sesle havladığı için apartman hayatına uygun olmayabilir. Hala av köpeği özelliklerini de koruyan ve tavşan, tilki, sülün avı için kullanılan Basset Hound, koku alma duyusu çok güçlü olan köpek türlerindendir. İyi huylu ve saldırgan olmayan zeki köpeklerdir.

20. Dalmaçyalı

dalmacyali

Dalmaçyalı köpeklerin, kürkünde siyah veya kahverengi renkte benekler bulunur. Benekler birbirinden tamamen ayrı şekildedir. Beneklerin renk durumuna göre burun rengi de farklılık gösterebilmektedir. Koşmak onlar için vazgeçilmezdir. Mükemmel bir belleği vardır. Kendisine yapılan kötü muameleyi, yıllar sonra bile hatırlayabilir.

Bu cinsin kökeni hakkında birbiriyle uyuşmayan çeşitli görüşler vardır. Kesin olan tek şey, geçmişinin çok eskilere uzandığıdır. Varlığını gösteren izler Mısır rölyeflerinde ve Helenik döneme ait duvar süslemelerinde bulunmuştur. 1700 yılında Bengal Pointeri olarak bilinen Dalmaçyalı’ya çok benzeyen bir köpek İngiltere’de görülmüştür. Bu, onun Yugoslavya orijinli olduğu iddalarına şüpheyle yaklaşılmasına yol açar. Orta Çağda av köpeği olarak kullanılır. 1800’lerde popüler bir at arabası köpeği olur. Dalmaçyalı, itfaiyecilerin maskotu, sirklerde gösteri köpekliği, kemirgen avcısı, av köpeği, koruma köpekliği olmak üzere pek çok alanda kullanılmıştır.

Kaynak
Köpek Irklarından Cocker, Evcil Köpekler, http://www.juen.com.tr/

Türkiye'de yaşayan köpek ırkları ve özellikleri

  • top-banner-future
  • $25,2333
  • €27,4755
  • 1559.53
  • 5582.75
Eklenme tarihi: 22 Şubat 2017 Çarşamba 15:21

Türkiye'de yaşayan köpek ırkları ve özellikleri

Türkiye'deki köpek ırkları ve özellikleri

Köpek Irkları ve Bilimleri Federasyonu'nun (KIF) 1911'de kurulan ve merkezi Belçika'da olan Uluslararası Köpek Bilimleri Federasyonu'na (FCI) üyeliğinin kabul edilmesiyle Türkiye'deki köpek ırkları koruma altına alındı. köpek maması

KIF Asbaşkanı Dr. Ümit Özkanal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, KIF'ın 2006'da 5 dernek tarafından Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve onları tescillenmek amacıyla kurulduğunu belirterek, şu anda KIF'a 22 derneğin üye olduğunu kaydetti. köpek maması

KIF'ın 2006'dan beri FCI'ya üyelik için çalıştığını ifade eden Dr. Özkanal, şöyle konuştu:

''FCI'nın Almanya'nın Dortmund kentinden 14 Ekim'de yaptığı toplantıda üyelik talebimiz kabul edildi. 14 Ekim'den itibaren Türkiye de FCI üyesi bir ülke konumuna geldi. Üyeliğimizle yerli ırkların Türkiye adına tescillenmesi sağlanacak. FCI'ya üye olmak için tüzüğümüzü hazırladık. Farklı ırklara ait 3 bin 500 köpeğimizi soy kütüğüne dahil ettik. Bundan sonra bütün kayıtlı köpeklerin şecerelerinin üzerinde FCI logosu olacak. Türkiye'de doğan yavrular, dünya çapında tanınacak ve dünya çapındaki yarışmalara katılacak. FCI'ya üye olmak için köpek yarışmaları düzenledik, hakem ve kinoloji seminerleri verdik. FCI'dan gelen yöneticiler çalışmalarımızı yerinde inceledi. FCI, 86 üyesiyle dünyanın en büyük köpek örgütü. Köpeklerin daha sağlıklı ırklarına uygun bir şekilde dünya üzerinde yaşamlarını sürdürmesine amaçlıyor.''

''KÖPEK IRKLARIMIZ BAŞKALARI TARAFINDAN TESCİLLENEMEYECEK''

Dr. Özkanal, akbaş, kangal, Kars çoban köpeği, 5 çoban köpeği cinsi, Aksaray malaklısı, Trakya kopoyu, Anadolu kopoyu, 6 barak cinsi, Trabzon zerdevası, arabacı palisi gibi Türkiye'deki köpek ırklarını dünyaya tanıtmak ve tescilini sağlamak için çalışmalara hız verdiklerini anlatarak, ''Bundan sonra Türkiye'deki köpek ırkları koruma altına alınacak. Artık köpek ırklarımız başkaları tarafından tescillenemeyecek.

Bu da ülkemize büyük bir ekonomik katma değer sağlayacak'' dedi.

Ülkelerin kendine ait köpek ırklarıyla değer kazandığını ifade eden Dr. Özkanal, ''Ülkemizde en az 20 köpek ırkı var. İki yıl önce Fransızlar kangalımızı tescil etmeye kalktı. Ancak, girişimlerimiz sonunda kangalı kurtardık. Bundan sonra böyle talihsiz olaylarla karşılaşmayacağız'' diye konuştu.

KÖPEK IRKLARI VE ÖZELLİKLERİ

Akbaş

İri cüsseli, atletik yapılı, dururken ve hareket halinde son derece güzel ve zarif.

Anadolu'da kullanılan en eski koruma köpeklerinden biri.

Anadolu'da kullanılan en eski koruma köpeklerinden biri.

Aynı zamanda 'Türk Çoban Köpeği' de denilen bu ırk Türkiye'de Batı ve Orta Anadolu Bölgesi'nde yaşıyor

Kangal

Kangal, Türk çoban köpekleri ırkından ve Asya Çoban Köpeği ailesinden

Bu köpeklerin Oğuz Türklerinin 250 yıllık göçleri sırasında Anadolu'ya geldikleri biliniyor.

Küçük baş hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşan Oğuz Türklerinde kangallar hayvan sürülerinin ve kendi yaşam alanlarının korunmasında kullanıldı ve kullanılmaya devam ediliyor.

Kars çoban köpeği

Türkiye'deki çoban köpeği ırklarından biri.

Kars, Ardahan, Artvin, Erzurum, Ağrı, Iğdır bölgelerinde yetişen, saflığı tescil edilmiş, bölge şartlarına uyumlu, zeki bir çoban köpeği.

600 yıllık geçmişe sahip bir ırk olduğu biliniyor.

Aksaray malaklısı

Malaklı köpeklerine Aksaray İlinde yetiştiği, Anavatanı bu bölge olduğu için Aksaray Malaklısı (Aksaray köpeği) da denir.

Bu Coğrafyada yüzyıllardır insanların en önemli geçim kaynağı hayvancılıktır, bu yüzden çok sayıda küçükbaş ve büyükbaş hayvan sürüleri bulunmaktadır. Bu sürülerin koruma ve bekcilik (güdülmesi) eski çağlardan beri bu bölgenin kendi köpekleri ile yani Malaklı köpekleri tarafından yapılmaktadır.

Malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamıda dudak demektir, bu köpeklere Malaklı denmesinin ırkı aslında aynen Kangal da olduğu gibi –Anadolu çoban köpeğidir– zira Aksaray İli ve çevresi Anadolu nun tam göbeğindedir. Bu Bölgede yetişen ve bu Bölgeye ait olan bu köpeklerde Anadolunun köpeğidir, ancak isimleri daha yeni yeni Halk arasında duyulmaya başlamıştır bunun en büyük sebebi bu üreticilerin Malaklı yavrularını yıllardır Kangal altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. Bu sayede şu an Dönyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin Malaklı olduğunu bile bilmemektedir

Kopoy

Bu ırk, barak ve köse barakla birlikte, avcılıkta yüzlerce seneden beri büyük rol alıyor.

Irkın tam nasıl oluştuğuna dair kesin bilgiler yok, sadece tahminler yer alıyor.

Türk av kopoylarının şimdiki Deliorman kopoy ırkının oluşumunda büyük rol oynadığı sanılıyor.

Trabzon zerdavası

Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde Giresun ve Trabzon civarında yetiştirilen, avının peşini asla bırakmayan çok sert ve inatçı özelliklere sahip bir köpek.

Genelde zerdavaların standart rengi kestane.

Kuyruk kıvrımlı ve ucu beyaz. Göğüs ve bacak kısmı ise kestane benekli ve beyaz renk.

Barak

Tüylü av köpeklerine verilen ad.

Tonya finosu (Kobi)

Köpek sınıfları içinde yer alan Spitz tipindeki köpeklere benzer morfolojik yapıya sahiptir.

Yöresel bir tiptir. Bazı bölgelerde “Kobi” olarak da adlandırılır. Sahibinin canlı ya da cansız varlıklarını bekleme görevi yapmaktadır. Koruma görevi yapamayacak kadar ufak yapılı olduğu için, genellikle havlama biçiminde gürültü yaparak, sahiplerini uyarmaya, yaklaşan yabancı insan ya da hayvanı ise uzaklaştırmaya çalışırlar. Sadece beyaz post rengi görülmektedir. Oyuncu, enerjik ve özellikle çocuklara karşı dost canlısı bir köpektir.

Yetiştiricileri tarafından sayılarının giderek azaldığı bildirilmektedir. Ergin ağırlıkları ortalama erkeklerde 10.2±0.18 kg ve dişilerde 9.00±0.22 kg, omuz yükseklikleri ortalama erkeklerde 31.4±0.33 cm ve dişilerde ise 30.6±0.43 cm’dir.

Çatal burun

Yurtışında Turkish Pointer olarak tanınılar,günümüzde 200 adet kaldıkları tahmin ediliyor bunlardan 20 tanesi belediye tarafından koruma altındadır.İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli çalışmalar neticesinde Türkiye’deki orijinale en yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisi oluşturulmuştur. Çatalburunlar oldukça sevecen,sahiplerinin sözünden çıkmayan itaatkar köpeklerdir.Adlarını burunlarının şeklinden almışlardır, koku alma duyuları oldukça gelişmiştir.

Bu köpekler çok sakin köpeklerdir bu sebeple daha çok ev köpeği olarak tercih edilirler.Av köpeği olarak kullanılan bu köpekler ayrıca Narkotik polis köpeği,arama kurtarma köpekleridirler.Av köpeklerinin avın yerini belirleyip avı kaçırmadan yerlerini işaret etme hareketlerine "Ferma" denir. Ferma bir av köpeğinin değerini belirleyen en önemli kriterdir.

Çatalburunlar'ın iki adet ferma hareketleri vardır erkek çatalburunların %89,18'i donarak ferma yapar %86,48'i ayak kaldırarak ferma yaparlar.%75,67 ise her iki hareketi birlikte yaparlar. Dişilerde ferma hareketleri %88'inde donarak, %80'inde ayak kaldırarak yapılmaktadır,dişilerin her iki ferma şeklini gösterme oranı ise %68'dir.Çatalburunlar ailelerinin dışındaki bireylerle de özellikle de çocuklarla kolayca dostluk kurabilmektedirler.çocuklarla oynamayı sevmeleri bu ırkın hasta çocuklarla ilgili rehabilitasyon amacıyla kullanılabileceğini göstermektedir.Hem dişi hem erkek Çatalburunlar %90 oranında çocuklarla çok iyi iletişim kurarlar.

Türk tazısı

Türkiye'deki köpek ırkları içinde en az nüfusa bu ırk sahiptir.Bu ırka dair bilgiler 16.yüzyıla kadar dayanmaktadır.Bir minyatürde Kanuni Sultan Süleyman'ın şehzadelerinden biri, Türk tazısı ile avlanırken resmedilmiştir. Bu ırkın atalarının Kırgız tazısı olduğu sanılmaktadır.Orta Asya'dan Anadolu'ya yapılan göçler esansında getirildiklerine inanılmaktadır.İran Saluki Tazısı'na benzemektedirler fakat ondan daha iridir. Türk Tazısının yurt dışına çıkarılmasında Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığının izni gerekmektedir. Özelikle tavşan avında kullanılmak üzere üretilen bir köpek türüdür. Türkiye'nin Güney kesimlerinde rastlanır. Diğer Türk çoban köpekleriyle birlikte Anadolu kültüründe önemli bir yere sahiptirler. Nadir rastlanan bir türdür.

Koku alma ve görme duyuları son derece iyi gelişmiştir.Parlak ve kahve renkli gözleri vardır,vücutlarındaki tüyler farklı farklı renklerde olabilir.Bu ırkın soğuk havalara olan direnci düşüktür.kafatasları ve vücut yapıları ince fakat uzun narin görünümlü bir ırktır.Türk tazısı uzun ayaklara sahiptir.Tüyleri kısa,kuyrukları ince,boyunları uzun ve göğüsleri derin olan bu köpeklerin karınları çekiktir.köpek maması

Oldukça sakin bir karaktere sahip bu köpekler avlanmada başarıları yüksektir.İz sürmede ve avın yerini işaret etmede oldukça iyidirler.Soğuk mevsimlerde üşümesini engellemek için sırtına çul veya örtü sarılır.Türk Tazısı, bıldırcın, keklik, tavşan ve tilki avının yapıldığı, Orta ve Güney Anadolu'nun sulak yörelerinde bulunur.

Karadeniz dağ köpeği

Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin merkezli çoban köpekleridir. Genellikle yüksek dağlarda ve yaylalarda sürü korurlar. Karadeniz'de yaylalarda ve yüksek dağlarda çobanlık yapanlar. Genelde kangal yerine bu köpeği kullanırlar. Bu köpekler korkusuzca bir kurda veya bir ayıya saldırabilir. Sürü korumada çok başarılıdırlar.

Güçlü ve sağlam bir karakteri vardır. Karadeniz insanının bir anlık sinirli yapısı gibi Karadeniz dağ köpeği de agresif bir köpektir ve Karadeniz insanının vatan aşkı gibi sahibine bağlıdır. Yabancılara karşı çok kuşkuludur ve saldırgandır. Post rengi koyu sarı kahverengi gri boz kara renklerde görülür. Kafasi çok geniştir, yüz maskesi genelde karadır.

Postu tüylüdür ama Kars köpeği gibi tüyleri karışık değildir. Cidagosu erkeklerde 75-85, dişilerde 65-80 dir. Kilosu erkeklerde 50-70, dişilerde 40-60 arasıdır. Karadeniz dağ köpeği sahibine sadık sürüsüne sadık bir çoban köpeğidir.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

En Sevimli, Şirin, Tatlı Köpek Cinsleri

Hayvanlar arasında, insanın en yakın arkadaşı olarak kabul gören köpeklerin, bize göre şirin, sevimli türlerini sıraladık. Sizce hangi köpek türü daha şirin? Ya da listede olmayan, sizin sevimli bulduğunuz köpek cinsleri var mı? Yorumlarda en sevimli bulduğunuz köpek cinslerini bizlerle paylaşabilirsiniz.

Köpekler ve köpek cinsleri ile ilgili hazırladığımız diğer yazılara da göz atmanızı öneriyoruz:

En Büyük Köpekler: Büyük Köpek Cinsleri Hangileridir?
Önemli Yazar ve Şairlerden Köpeklere Dair Alıntılar
Dünyaca Ünlü 13 Ressamın Köpek Resimleri
Köpek Cinsleri, Köpek Türleri ve Özellikleri

Shıh Tzu

Shih Tzu

Shih Tzu (Şitsu)

Batı’da Sheed-Zoo veya Sheet-Su olarak telaffuz edilir; Çinliler Sher-Zer der. Lhasa Apso ve Pekinges ırklarından türetilmiştir. Bir Tibet ırkı olarak orijini en az 500 yıl öncesine dayanır. 17. yüzyılda Çin’e getirilerek Pekin’de geliştirilmiştir. Çin hanedanının koruması altında uzun süre satılması ve ülke dışına çıkması yasaklanmıştır. 1930 yılında İngiltere’ye getirilince popüler olur.

Tüyleri 2 tabakadan oluşur; üst tabaka kalın ve uzun, alt tabaka ise yünümsüdür. Sıcağa dayanıksız, gözlerinin hassas olması ve çabuk şişmanlaması dezavantajları, güzel alımlı ve tüy dökmemesi ise avantajları arasındadır. Yaşama süresi 15 yılın üzerindedir. Shih-Tzu cesur bir köpektir. Zeki ve inatçı bir karaktere sahiptir. İnatçı bir mizaca sahip olduğu için eğitimi zordur. Neşeli, dayanıklı, bazen küstah ve kibirlidir. Genellikle çocuklarla iyi anlaşmakla birlikte, sinirlendirildiğinde veya şaşırtıldığında ısırabilir. Oyuncu, canlı bir yapısı vardır. Yabancılara çabuk ısınır ve her zaman insanlarla birlikte olmak ister. Genellikle diğer hayvanlarla da iyi geçinir. Shih-Tzu, kararlı ve sabırlı bir eğitime yanıt verir. İyi bekçilik yapar ve havlamayı sever. Ancak ev içinde genellikle sessizdir. Shih-Tzu normalde aktif bir köpektir, fakat izin verilirse bütün gün sevdiği noktalarda yatıp tembellik yapabilir. Formunu koruması için dışarı çıkıp hareket etmesi teşvik edilmelidir.

Başın üzerindeki tüyler iyi görebilmesi için genellikle bir toka yardımıyla bağlanır. Kulak girişi ve gözlerin çevresi temiz ve bakımlı tutulması gereken bölgelerdir. Shih Tzu, genetik hastalıklar ve küçük boyutuyla ilgili koşullar da dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarından etkilenebilir. Mesane, böbrek rahatsızlığı, diş problemleri, göz hastalıkları, nefesle ilgili sağlık sorunlarına yatkındırlar.

Toy Poodle

Toy Poodle

Toy Poodle

Bir Fransız ırkı olan Poodle kelimesi, eski Almanca bir kelime olan Pudel, yani su birikintisi anlamına gelir. Poodle’ın (kaniş) atalarının Orta Asya’dan geldiği düşünülüyor. Ayrıca Fransa ve Rusya’da da geçmişleri var. 18. yüzyılda Poodle, kraliyet ailesiyle popüler olur. Poodle’lar, çoban köpeği olarak ördek avında ve  sirk köpeği olarak kullanılmışlardır. Bu köpek ayrıca farklı traş tarzıyla da ünlüdür.

Fiziksel özellikleri itibariyle normal, minyatür ve oyuncak olmak üzere üç gruba ayrılan Poodle’lar arasında, Toy Poodle’lar oyuncak kategorisinde yer alır.

Poodle’ler, dünyadaki en zeki ırklardan biri olarak kabul edilir. Bu nedenle Toy Poodle’lar da zekidir, kolay eğitilirler. Apartmanda yaşamaya uygumdurlar. Sevgi dolu olan Toy Poodle’lar, aile bireyleri, diğer canlılar ve çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Tüyleri çok az dökülür, salyaları neredeyse yoktur ve antialerjiktir. Toy Poodle’ların enerjileri yüksektir, bu enerjilerini evde egzersizlerle atabilirler. Toy Poodle köpekler, sahiplerine çok bağlıdır; bekledikleri ilgiyi ve zamanı göremedikleri takdirde hayata küserler. Oyuncu bir köpektir ve sahibiyle oyun oynamaya bayılırlar. Havlamaya çok meyilli olmasalar da, evini ve ailesini koruyucu bir karaktere sahiptir, yabancıların yaklaşması durumunda size haberdar eder ve havlamaya başlar.

Toy Poodle köpekler genellikle sağlıklıdırlar. Mide problemi, kalça çıkığı, epilepsi, göz rahatsızlığı gibi hastalıklara yatkınlıkları vardır.

Morkıe

Morkie

Morkie

Maltese Terrier ile Yorkshire Terrier’in melezlenmesi sonucu oluşturulan Morkie’ler, sadık, sevecen, nazik ve güvenilir bir karaktere sahiptir. En beğenilen melez ırklardan biri olan Morkie, 4-5 kiloya kadar çıkabilir. Beş aylık olup 1 kilo olan küçük boyutları da mevcuttur. Özellikle küçük boyutları nedeniyle evde beslemeye uygun bir türdür. Çocuklarla, diğer hayvanlarla arası çok iyidir. Tüy dökmez, koku yapmaz, tuvalet eğitimini de çok kolay kazanır. Biraz inatçı olsalar da, eğitilebilir bir türdür. Sevecen, neşeli, oyuncu köpeklerdir. Uzun süre yalnız kalabilirler.

Sağlıklı bir ırk olan Morkie’nin tüylerinin sertleşmemesi ve birbirine dolaşmaması için günlük olarak taranması gerekir.

Pomerian

Pomerian

Pomerian (Pomeranian)

Pomerenya’nın Prusya bölgesinde geliştirilmiş Pomeranian cinsi köpeklerin kökeni kuzeyden sürülerin güdülmesi için Avrupa’ya getirilen eski ırklarından gelmektedir. Pomeranian’ın ilk ataları 15 kg geliyordu. 1800’lerde Kraliçe Victoria Pomeranian meraklısı olunca ve ırk için kendi yetiştirme programını kurdurdu. Ancak Kraliçe Victoria daha küçük köpekleri tercih ettiği için, pek çok üretici daha küçük köpekler üretmeye yöneldi. Böylelikle Pomeranian, orijinal kilosundan 1-3 kg ağırlığa düşürüldü.

Zekası ve yetenekleri onu sirkler için aranılan köpeklerden biri yapar. Öğrenmekten hoşlanan ve sahibine karşı çok sadık bir ırktır. Erken yaşta birlikte büyütülürse diğer köpekler ve ev hayvanları ile anlaşabilir. Ancak bazıları kendini olduğundan daha büyük sandığından kendisinden çok daha büyük köpeklere saldırabilir. Mükemmel bir bekçi köpeğidir. Yabancılara karşı mesafeli olduğundan onlara havlama eğilimindedir.

Pomerian’lar oldukça dikkatli, meraklı ve kucak köpeklerinin en bağımsızıdır. Diğer küçük köpekler gibi sahiplerine yapışmazlar. Sahibi izin verirse çok fazla talepkar olabilir. Çok küçük çocuklar için tavsiye edilmez. Çocuğun çok fazla ve dikkatsiz ilgisi bu köpeğin ısırmasına neden olabilir. Yine de daha büyük çocuklarla iyi anlaşır, yaşlılar için mükemmel bir eşlik köpeğidir. Yemek seçici olabilir.

Pomeranian apartman hayatına uygundur ve ev içinde oldukça hareketlidir. Sıcak havalarda serin bir yerde tutulmalıdır. Pomeranian’ın kürkü sık sık fırçalanmalıdır. Pamuksu alt kürkü yılda bir iki kez dökülür. Göz kenarları, kulaklar ve dişler düzenli olarak temizlenmelidir. Diz kapağı çıkığı, kalp hastalıkları, deri hastalıkları, göz enfeksiyonlarına yatkınlığı söz konusudur.

Golden Retriver

Golden Retriever

Golden Retriever

19. yüzyılda İskoçya civarında ortaya çıkan Golden Retriever, sevgi dolu, uslu ve zeki köpeklerdir. Kolaylıkla eğitilirler ve çocuklarla iken güvenilir ve naziktirler. Sadık, kendine güvenen, tatlı ve sahibini memnun etmeye hevesli bir ırktır. Aktif, güvenilir ve mükemmel bir aile köpeğidir.

Golden Retriever’ın itaat etmeye hazır yapısı nedeniyle eğitimi çok keyifli geçer. Diğer hayvanlar dahil herkesle dost canlısı olduğundan ondan koruma görevi beklenmemelidir. Saldırganlık göstermemelerine rağmen Golden’lar gelen yabancıya havlayarak haber vererek iyi bekçilik edebilirler. İnsandan izole edildiğinde ya da uzun süre sevdiklerinden uzak tutulduğunda yaramazlık yapmaya başlar. Çok hareketli ve ilgi isteyen köpeklerdir. İz sürme, vurulan avı geri getirme, narkotik köpeği, itaat yarışmaları yeteneklerininden sadece bir kaçıdır. Bu köpekler yüzmeye bayılırlar; bu ırk hastalar için terapi ve körler için rehber köpeklikte de büyük başarı kazanmaktadır.

Kalça displazisi, kongenital kalp hastalıkları, kongenital göz hastalıkları, deri alerjileri gibi sağlık sorunlar görülebilir.

Labrador Retriver

Labrador Retriever

Labrador Retriever

Bir zamanlar “St John Köpeği” diye bilinen Labrador Retriever, en popüler köpek ırklarından biridir. Kanada, Newfoundland’da geliştirilmiş bir ırktır. Labrador buzlu sulara atlayarak balıkçıların ağlarını kıyıya çekmek için eğitilirdi. 1800’lü yıllarda Labrador’dan İngiltere’ye getirilen köpeklerin, vurulan avı geri getirme güdüleri daha güçlendirildi. Labrador Retriever sadece sarı, siyah ve çikolata kahverengisi olabilen kısa kürkü ile güçlü bir köpektir. Perdeli ayakları onu iyi bir yüzücü yapar.

Labrador Retriever, duygusal, sevgi dolu ve sabırlı bir köpektir. Oldukça zeki, sadık, itaat etmeye hevesli ve hareketlidir. Özellikle de suda oynama bayılır. Çocuklarla arası çok iyidir. İnsanlarla olmayı çok sever ve ailesinin parçası olduğunu hissetmeye gereksinimi vardır. Yavruyken çok iyi sosyalleştirilmezse yabancılarla bazıları mesafeli olabilir. Bu köpekler bekçi köpekliği yapabilir; ama her ne kadar bazılarının koruma yaptığı bilinse de, koruma köpeği değildir. Kendi başlarına çok bırakılırlarsa eşyalara zarar verici olabilirler.

Labrador, Golden Retriever’dan biraz daha dominant ve bağımsızdır. Av, iz sürme, vurulan avı geri getirmek, bekçi köpekliği, narkotik, körler ve sakatlar için rehber köpek, arama-kurtarma ve itaat yarışmalarında başarılıdır. Labrador Retriever yeterli egzersiz imkanı tanındığında apartman hayatına da adapte olabilir. Yine de orta büyüklükte bir bahçeye ihtiyacı vardır. Bol egzersize gereksinimi vardır, obur olma eğilimi bulunur. Eğitilebilirliği yüksek Labrador, uyuşturucu bulma, sakatlara rehberlik etme ve itaat yarışmalarında oldukça başarılıdır. Kalça ve dirsek displazisi, prograsiv retinal atrophy (gözlerinde oluşan bir hastalık) gibi hastalıklara yatkındır.

İngiliz Springer Spanıel

İngiliz Springer Spaniel

İngiliz Springer Spaniel

Bu ırk, bütün İngiliz av spaniel cinsinin çıkış noktası noktası olarak bilinir. Rönesans zamanında ideal bir av köpeği olarak görülür. Zaten kuşları görür görmez hemen havaya kalkar. Amerika’da 1700’lü yıllarda  popüler olmaya başlar.

Safkan bir ırktır, diğer adı da Welshi Springer Spaniel’dir. Bu ırk suda ve karada başarılı bir performans sergilemesi ile bilinir. Çok iyi bir köpek olmanın yanı sıra, oldukça dost canlısı bir hayvandır. Sosyal olması nedeniyle evde beslemeye uygundur.  Ailelerine sevgi ile  bağlıdır; genellikle çevrelerinde insan ararlar, yalnızlığı sevmezler. Çocuklara karşı da çok iyi davranır, birlikte oyun oynamayı, vakit geçirmeyi ve koşmayı sever. Ev için uygun bir köpektir. İlgiyi çok sever, yalnız kaldığında ise havlamaya eğilimlidir. Kemirgen olma özelliği ile ciddi bir öfke sendromuna sahiptir.

Bu köpekler genel olarak sağlıklıdır, ancak bir takım hastalıklara yatkındırlar. Kalça displazisi ve gözlerini etkileyen PRA hastalığı ve epilepsi görülebilir. Beslenmesine dikkat edilmezse obez olabilir.

Samoyed

Samoyed

Samoyed

Samoyed Halkları, günümüzde ve tarihte Samoyed dillerini konuşmuş olan halk ve topluluklara verilen toplu isimdir. Samoyed Halkları genel olarak Rusya’nın tundralarla ve ormanlarla kaplı kuzey kesiminde, Sibirya’da yaşayan yerli halktır. Samoyed cinsi köpekler, Samoyed Halkları’nın ren geyiklerinin çoban köpeği ve kızak köpeği olarak nesiller boyu yaşamıştır. 1889 yılında, kaşif Robert Scott bu ırktan pek çok köpeği İngiltere’ye getirince, burada geliştirilip bütün dünyaya yayıldı.

Bembeyaz uzun tüyleri ve daima gülen yüzü ile tanınırlar. Dayanıklılığı sayesinde uzun mesafeler boyunca kızak çekebilir. Aynı zamanda Mors avcılığında, bekçilikte ve sürü bekçiliğinde de kullanılmıştır. Arkadaş canlısı, iyi huylu, zeki bir ırktır. Güçlü, dayanıklı bir yapısı vardır. Yüksek enerji seviyesine sahiptir. Apartman yaşamından çok dışarıyı tercih ederler. Güzelliği ve kibarlığı dünyanın her yerinde tercih edilmesine neden olmuştur. Mizacında sertlik yoktur, çocuklarla oynayabilen bir köpektir. Tek kusuru sık sık ve yüksek sesle havlamasıdır. Özgürlüğüne düşkün olduğundan eğitime tam anlamıyla kendini vermez, inatçılık yapıp komutları yerine getirmek istemeyebilir. Tüm komutlarınıza uysun istiyorsanız Samoyed’ler pek uygun değilidir.

Kalça çıkığı, şeker hastalığı, deri problemleri gibi sağlık problemlerine yatkındır.

Weimaraner

Weimaraner

Weimaraner

1800’lü yıllarda, Almanya’da ortaya çıkan bu köpek cinsi, iyi bir avcı köpeği olsun diye Bloodhound ve Mastiff köpeklerinin çiftleştirilmesi ile elde edilmiştir. Son derece zeki ve avcılık konusunda oldukça başarılı olan bu köpeklerin, gri renginin hangi köpekten aldığı bilinmemektedir. Weim,Gümüş ya da Gri Hayalet isimleri ile de bilinir. Ancak asıl isimlerini, köpek yetiştiricilerine sponsor olan Weimaraner Vorstehund’dan alır. Bir dönem bu köpeklerin beslenmesi yasaklanır; evlerde yaşamak zorunda kalırlar. Bu durum onların içgüdülerinin yıpranmasına ve uysal bir ev köpeği haline gelmesine neden olur. 1929 yılında, tekrar çoğalmaya başlarlar; 1943 yılında ise Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescil edilirler.

Oyun oynamayı seven, zeki bir köpek cinsi olan Weimaraneren’lerin en büyük özellikleri, problem çözme kapasitesine sahip olmalarıdır. Bu da onların insan beyni gibi çalışan bir beyin ile tanınmalarını sağlamıştır.  Sahibine karşı yumuşak davransa da, eğitiminde son derece sabırlı olmak gerekmektedir; aksi halde ters tepki verebilir. Eğitimi kolay olsa da, sürekli tekrar edilmesinden hoşlanmaz ve böyle durumlarda sahiplerinden uzaklaşabilirler. Çocuklarla arası çok iyidir. Sıradan hareketlerden ziyade koşu ağırlıklı egzersizleri yapmak gerekir.

Kronik olarak görülen bir sağlık problemi olmasa da, özellikle hemofili, göz kapaklarında görülen kan pıhtılaşması gibi sorunlara karşı yatkınlığı bulunur.

Dachshund

Dachshund 

Dachshund (Dackel)

Tarihi en az 2000 yıl öncesine dayalı saf kan bir Alman ırkıdır. Kısa, uzun ve kaba tüylü olmak üzere 3 tipi vardır. 16. yüzyılda yaygınlaştı, 19. yüzyılın sonunda mükemmelleştirildi. Bir firavunun mezarında resminin görülmesi geçmişinin belki, 5000 yıl önceye kadar uzandığını göstermektedir. En eski cinsin ismi Teckel’dir ve Almanlar bu tarihi Mısırlı ismini muhafaza etmişlerdir. Bu cinsinin üç farklı boyu vardır; toy (oyuncak), minyatür ve standart. En belirgin fiziksel özelliği uzun gövdeleri ve kısa bacakları olan bu cinse  sosis köpekler de denir.

Dachshund cinsi köpekler temel kökenleri ve karakteristik özellikleri aşağı yukarı aynı olmakla beraber kendi içlerinde birkaç türe ayrılırlar. Bu farklılık en belirgin olarak tüy renkleri ve yapısından gözlenebilir. Uzun tüylü Dachshund, kısa tüylü türden daha sakin ve uysaldır, daha az havlar. Yumuşak, ipeksi ve parlak tüyleri gövdesinin altına kadar uzanır. Tüylerinin kalınlığı onu soğuktan korur. Tüy rengi kızıl, siyah kızıl veya ender olarak kahve-kızıldır. Neredeyse sadece insana arkadaşlık eden köpek olarak kullanılır. Koku alma duyuları çok gelişmiştir; 48 saat öncesine ait izleri bile hassas burunlarıyla tespit ettikleri bilinir. Toprak altındaki porsuk ve tilki yuvalarını bulmak da uzmanlık alanlarına girmektedir. Zeki ve cesur olmakla birlikte inatçı ve eğitimi zor bir ırktır. Dachshund, havlama eğilimi yüksek bir köpek olduğu için bekçi köpeği olarak da kullanılır. Ancak köpek yetiştiricilerinin çoğu bu cinsi zeki ve canlı bir insan dostu olarak çoğaltmayı amaçlarlar.

Her gün fırçalanması gerekir. Felç, kalp ve üriner sistem hastalıkları, diabet, kilo alma eğilimine yatkınlığı vardır.

Basset Haund

Basset Hound

Basset Hound

İsmi basık av köpeği anlamına gelen bu ırk ilk olarak orta çağda Fransa’da yetiştirildiği bilinmektedir. Bir av köpeği cinsi olan Blood Houndlar’dan türemiş oldukları düşünülen Basset Houndlar, genetik bir mutasyon sonucu Blood Houndlar gibi uzun bacaklı ve iri köpekler değildirler. Zaten adındaki “Bas” kelimesi de Fransızca’da düşük ya da cüce anlamına gelir. Vücudun uzun, bacakların kısa ve biraz eğik ve kulakların çok uzun ve sarkık olması bu ırkın önemli özellikleridir. İngiliz ve Amerikan tipleri de vardır. Amerikan tipinde Bloodhound ırkının dişisi Basset’in erkeği ile çiftleştirilmiş, doğan yavrular tekrar saf kan Basset’lerle çiftleştirilerek doğan yavrular safkan Basset olarak kabul edilmiştir.

En az 500 yıldır dünya üzerinde olduğu düşünülen Basset Hound cinsi köpekler, bir zamanlar Fransa’da aristokratlar tarafından beslendiği için asalet sembolü olarak görülürdü. Kendine özgü fiziksel özellikleri ve ağır hareket etmeleriyle dikkat çeken Basset Hound’ların bacakları, düşük gözleri ve koca kulaklarıyla, asık suratlı bir köpek ırkı gibi gözükse de; son derece dost canlısıdır. Sevecen ve sakin hayvanlar oldukları için diğer evcil canlılar ve çocuklarla iyi anlaşırlar. Çok sıcak, çok soğuk havaya dayanıklı değillerdir. Yalnız kalmayı sevmezler. Apartmanda yaşamaya uygun olsalar da; çene yapıları nedeniyle salya akıtmaya yatkındırlar. Sahiplerinin kucağında uyumaktan ve sevilmekten çok hoşlanırlar.

Aslında av köpekleri olsalar da, hareket etmeyi çok sevmezler. Çünkü, avın peşinden koşmak yerine müthiş koku alma yeteneği sayesinde avın nerede olduğunu kusursuz şekilde bulabilirler. Günümüzde avın yerini bulmak için avcılara eşlik eden bu köpeklerin en sevdiği etkinlik koklayarak iz sürmektir; bu nedenle doğa yürüyüşleri çok mutlu eder.

Bu köpeklerin göz şekillerinden ötürü gözleri çapaklanmaya çok müsaittir. Bu nedenle gün aşırı gözlerinin temizlenmesi onu rahatlatacaktır. Hareketli hayvanlar olmamaları Basset Houndlar’ın eğitimini zorlaştırdığı gibi onları hareketsizlik sonucu doğabilecek birçok ciddi hastalığa açık hale getirebilir. Onu egzersiz yapmaya ve oyun oynamaya zorlamanız gerekebilir. Aksi takdirde obezite ya da başka rahatsızlıklar nedeniyle köpeğinizin ömrü kısalacaktır.

Cavalier King Charles Spaniel Köpeği

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel 

Cavalier King Charles Spaniel, İngiltere Kralı II. Charles’ın favorisi olan ve eski Toy Spaniellerin görüntüsüne sahip, yeni bir Toy Spaniel ırkıdır. Uzun, ipeksi güzel bir kürke sahiptir. Tüy yapısı uzun, ince, düz veya hafif dalgalıdır. Kürk rengi siyah-ten, tri-color (üç renk) veya Blenheim denen inci beyazı üzerine koyu kestane renklerde olabilir. Blenheim köpeklerde baş üzerinde kulakların arasında koyu kestane renk olması arzu edilir. Kuyruk isteğe bağlı olarak kısaltılabilir, fakat normal uzunluğun 1/3’ünden kısa olmamalıdır.

Cavalier King Charles Spaniel canlı, hareketli, coşkulu bir köpektir. Coşkusunu, kuyruk sallayarak belli eder. Sportif ve dışa dönük bir ırktır. Korkusuzdur ve sahibini memnun etmekten hoşlanır. Yeterince zeki bir ırk olan Cavalier, eğitimi kolay, nazik, itaat eğitimine başarıyla yanıt veren bir ırktır. Diğer köpeklerle ve petlerle iyi anlaşır. Cavalier yalnız kalmak istemez, özellikle ilgiyi üzerinde tutmaktan çok hoşlanır. Bu ırk pet olarak yetiştirilmiş olmasına rağmen köken aldığı ırkların avcılık içgüdülerini taşır. Koku ve görme duyusu kuvvetlidir. Bazen ilgisini çeken bir kokunun veya bir hayvanın peşine düşebilir, bu nedenle güvenli olmayan çevrelerde tasmasız dolaştırılmamalıdır. Belli yaşın üstündeki çocuklarla daha iyi anlaşır. Uysal, hareketli, neşeli, sahibini memnun etmekten hoşlanır, Zeki ve itaatkardır, yalnız kalmayı sevmez. İlgiyi üzerinde tutmaktan çok hoşlanır.

Apartman yaşamı için uygundur. Çok sıcak iklimlere uygun bir ırk değildir. Adaptasyon yeteneği kuvvetli bir ırk olan Cavalier King Charles. parkta özgürce koşup oynamaktan çok mutlu olur.

Düzenli olarak fırçalanması ve taranması gerekir. Özellikle kulaklardaki ince tüyler dolaşmaya ve düğümlenmeye yatkındır. Kulak içindeki ve parmak aralarındaki tüyler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Gözleri bir enfeksiyon belirtisi olup olmadığı kontrol edilmelidir. Cavalier orta derecede tüy döken bir ırktır. Genetik kalp problemleri, kalıtsal görme bozuklukları, diz kapağı çıkığı, kulak enfeksiyonlarına yatkınlığı vardır.

Cavapoo

Cavapoo

Cavapoo

Cavoodle ismiyle de bilinen bu köpekler, Cavalier King Charles Spaniel ile Poodle ırkı köpeklerin melezlenmesi ile ortaya çıkmıştır. Doğal olarak safkan bir köpek değildir. Poodle ırkı köpekler gibi tüy dökmeme özelliğine sahiptir.

Cavapoo ırkı köpekler enerjik olmaları nedeniyle, sahiplerinin onu sürekli takibi gerekebilir. Sahibiyle vakit geçirmekten, oyun oynamaktan, kucağında olmaktan çok mutlu olur. Sahibine çok bağlı olduğu için yalnız kalmaktan hoşlanmaz, onların ilgisizliği karşısında mutsuz olurlar. Zeki köpekler olduğu için, kolayca köpek eğitimi alabilirler. Sevgi dolu köpeklerdir; insanlarla, ev hayvanlarıyla, çocuklarla çok iyi anlaşırlar.

Tüyleri sık olduğu için düğümlenme yaşanabilir, düzenli olarak fırçalama gereklidir. Küçük bir ırk olduğu için ev içinde yapılan küçük oyunlar ve egzersizlerle, bu ihtiyacı karşılanabilir. Ancak park ve sokak gezintileri onların daha mutlu olmalarını sağlar. Göz hastalıkları ve kalp ile ilgili hastalıklara yatkınlığı olabilir.

Labradoodle

Labradoodle

Labradoodle

Melez bir ırk olan Labradoodle, Labrador Retriever ve Poodle köpeğinin çiftleştirilmesi ile elde edilmiştir. Labradoodle, Poodle, Labrador Retriever ya da kendi cinsiyle çiftleştirilebilirler ve bu sayede her köpek, kendine özgü özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle Avrupa’da da en çok tercih edilen köpek ırklarındandır.

Labradoodle, aile için köpek edinmeyi düşünenler için önerilebilecek en iyi  cinslerinden biridir. Zeki ve enerjik olan  bu köpek, ailesine karşı oldukça düşkündür, çocuklarla arası da iyidir. Havlama konusunda çok fazla rahatsız edici değildir. Sahibinin yakınlığı ve ilgisine hemen karşılık verir; tam tersi bir durumda ise farklı hareketler sergilemeye başlayabilirEğitimikolaydır, zeki olan bu köpekleri verilen komutları kısa sürede yerine getirirler. Apartmanda kolaylıkla beslenebilir, fakat egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

Genel olarak kronik bir hastalıkları bulunmayan bu köpeklerin, tüyleri çok kaba olduğu için sürekli bakım yapmayı gerekir.

Cockapoo,

Cockapoo

Cockapoo

Cockapoo, Kaniş ve Cocker Spaniel’in çiftleşmesinden elde edilen melez bir köpektir. 50’li yıllarda ortaya çıktığı tahmin ediliyor. ABD’de popüler hale gelen Cockapoo cinsi köpekler, Cavapoo cinsi ile birbirine çok benzer. Görünüşte, bu iki köpek arasında pek bir fark yokmuş gibi gelebilir.

Cockapoo da, Cavapoo gibi arkadaş canlısıdır, çocuklarla, insanlarla, hayvanlarla iyi anlaşır. Daha aktiftirler ve bir Cavapoo’dan daha fazla egzersiz ihtiyaçları vardır. Tüyleri benzese de, Cockapoo, Cavapoo’dan daha incedir. Cockapoo, Cocker Spaniel’den gelen genleri göz önüne alındığında, genellikle Cavapoo’dan daha büyük kulaklara sahiptir. Ancak, Cavapoo, Cockapoo’ya göre daha sakin mizaçlıdır.

Nazik ve sevgi dolu köpekler olan Cockapoo’lar, evde yalnız kalmayı sevmezler, yalnız kalırlarsa anksiyete belirtileri gösterir, bazen agresif ve problemli davranışlar sergileyebilirler. Bu yüzden, Cockapoo’nun çok ilgiye ihtiyacı vardır; Cavapoo’nun aksine yalnızlık nedeniyle sürekli ağlayabilir ve havlayabilir.

Cockapoo cinsi köpekler, sağlıklı sayılsa da, göz sorunlarına yatkınlıkları vardır.

Bichon Frise

Bichon Frise

Bichon Frise

Barbet, Water Spaniel ve Poodle melezlemesiyle 14. yüzyılda elde edilen Bichon Frise, Fransa’ya İspanyol denizcileri tarafından getirilmiş ve 16. yüzyılda sirk köpeği olarak ünlenmiştir. Zeki, sevecen, cesur, kolay eğitilebilir, çocuklara dost ve son derece güzel ve alımlı bir ırktır. İyi bir gözcüdür ve fazla havlamaz. Sahibi ve ailesine son derece bağlıdır. 1980’li yıllardan sonra tanınmış ve çok istenen bir ırk olmuştur. Tüyleri beyaz renkte, kıvırcık, çift katlı ve uzundur.

Bichon Frise insanlarla, hayvanlarla özellikle de çocuklarla çok iyi arkadaş olurlar. Havlamayı ve oyun oynamayı severler. Sevimli bir görüntüsü olan bu ırk, utangaç ve ürkek bir karaktere sahiptir her zaman yumuşak davranılmalıdır. Yüksek sesle ve sert bir şekilde müdahale edilmek onu üzecektir. Yalnız kalmaya uygun değildir, uzun süren ayrılıklardan sonra hasta olabilirler. Ailesi ile vakit geçirmek, kucakta taşınmaktan çok hoşlanırlar. Alerjik hastalıklara karşı eğilimlidirler.

Kaynak
Yakın Doğu Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi Köpek Yetiştiriciliği Ders Notları, Maltese Terrier, Yeni Ve Popüler Bir Irk, 50 Cute Puppies You’ll Have to See to Believe, İngiliz Springer Spaniel Köpeği Özellikleri ve Bakımı, Weimaraner köpeği özellikleri, tarihçesi, karakter yapısı, Basset Haund Köpek Irkı Özellikleri Ve Bakımı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası