rok hamlesi nasıl yapılır / rok – Satranç Dersi

Rok Hamlesi Nasıl Yapılır

rok hamlesi nasıl yapılır

SATRANÇTA PAT DURUMU

Bu diyagramların ilk ikisinde hamle sırası siyahta, sonuncusunda beyazdadır. Siyah ve beyaz şahlar güvenli bir kareye gidemez. Yani kurallar uygun oynayacak hamlesi yoktur. Böylesi şah çekilmemiş durumlarda kurallar dahilinde bir hamlenin olmadığı durumlara pat denir. Sonuçta uyun berabere biter.

SATRANÇTA ROK YAPMAK

Şah ve kale ile yapılan özel hamledir ve söyle gerçekleşir:  Şah bulunduğu kareden kaleye doğru iki kare ilerler, sonra kale şahın üzerinden şahın son geçtiği kareye geçirilir. Yandaki diyagramda beyazın hareketine küçük rok, Siyahın vezir kanadına yaptığı özel harekete büyük rok denir. Küçük rok ile büyük rok ile gösterilir. Rok yaparken her iki taş(Şah ve kale) aynı anda tutularak ya da önce şah iki kare kale tarafına götürüp sonra kalenin üzerinden atlaması ile de gerçekleşir.

Rok şu durumlarda yapılamaz:

  1. Şah ve rok yapılacak kale hareket ettirilmiş ise,
  2. Şahın bulunduğu, geçmek zorunda olduğu ve gideceği kareyi rakip taşlardan bir veya daha fazlası tehdit ediyorsa
  3. Şah ile rok yapılacak kale arasında herhangi bir taş varsa.

SATRANÇTA NOTASYON

Satranç tahtasındaki Her KARENİN bir ismi vardır. Bu kareler dikey ve yataydaki harf ve sayıların kesişiminden ortaya çıkmaktadır. Hangi taşı haraket ettirdiğimizi not etmek için taşların adının baş harflerini kullanırız. Şah için &#;Ş&#;, Vezir için &#;V&#;, Kale için &#;K&#; Fil için &#;F&#;, At için &#;A&#;. Piyonlar için herhangi bir harf kullanılmaz. Dikkat edin ki aletler için

BÜYÜK HARF kareler için KÜÇÜK HARF kullanılır. Hamleleri yazmak taşın nereden geldiğini yazmazsınız, sadece gittiği yeri yazarsınız Örneğin Eğer Atı g1&#;den f3&#;e gidersek Af3 yazılır. Piyon sadece kareler kullanarak yazılır.

Örneğin beyaz şahının önündeki piyonu 2 kare sürerse bu hamle e4 olarak yazılır. Alışları ifade etmek için x harfini kullanırız. Eğer f3&#;deki bir At e5&#;deki bir piyonu alırsa, Axe5 yazarız Eğer e4&#;deki piyon d5&#;den bir taş alırsa exd5 yazarız, kısa hali de exd5&#;dir. Eğer şah çekersek hamleden sonra + işareti koyarız: Fb5+. Mat için # işaretini kullanırız. Vxf7# Şah kanadına rok atarsanız , Vezir kanadına rok atarsanız yazarız.

Satrançta ilk adımlarını atan oyuncuların akılları genellikle rok atma konusunda karışır. Bu özel hamle satrançta iki taşı aynı anda hareket ettirebileceğiniz tek durumdur. Rok atmak için sadece şah ve kale gerekiyor (başka taşa gerek yok), ve bu hamlenin 'lü yıllarda oyunu hızlandırmak için icat edildiğine inanılıyor. Rok atmak şahınızı tüm aksiyonun yer aldığı satranç tahtasının ortasından uzaklaştırır! Bu hamle rakibinizin şahınızı mat etmesini daha da zor hale getirecek!

  1. Şahınızın hareket etmemiş olması gerekiyor!
  2. Şahınız şah çekme tehdidi altında OLMAMALIDIR!
  3. Şahınız şah çekme altında olan karelerden geçmez!
  4. Şah ve kale arasında başka taş olmamalıdır!

İşte rok böyle görünüyor. Beyaz şah kanadında rok atmışken Siyah da vezir kanadında rok atmış.

Castling, Castle, Chess, How To Castle

Beyaz şah şah kanadında rok atarken (kısa rok) Siyah da vezir kanadında rok atmış (uzun rok).

İşte rok atmanın dört kuralı!

1. Kural: Şahını oynadıysan rok atamazsın!

Castling, Castle, Chess, How To Castle

Beyaz şah e1'den e2'ye hareket etti ve rok atma hakkını kaybetti. 

Yukarıdaki konumda, beyaz şah e1'den e2'ye hareket etti. Beyaz şahını oynadığından ötürü otomatik olarak oyun sırasında rok atma hakkından vazgeçmiş oldu. Beyaz şahını e1'e geri sürse bile artık rok atamaz.

 2. Kural: Şah altındayken rok atamazsın!

Castling, Castle, Chess, How To Castle

b4'teki siyah fil şah çekiyor. Beyaz şah altındayken rok atamaz. 

b4'teki siyah fil beyaz şahına şah çekmiş durumda ve bu durumdan kurtulmak için rok atamazsınız. Beyaz bir sonraki hamlede rok atabilmek için öncelikle şah çekme hamlesini engelleyen c3 gibi bir piyon hamlesi yapmalıdı.

Not: Eğer rok atma hamlenizin bir parçası olacak olan kalenizi daha önce oynadıysanız rok atamazsınız. 

3. Kural: Şahınızın yolunda şah çekilmemiş olması gerekiyor!

Castling, Castle, Chess, How To Castle

Beyaz, siyah fil f1'de şah çektiği için rok atamaz.

a6'daki siyah fil beyaz şahın hemen yanındaki f1 karesine saldırıyor. Rok atmak için şahın bu kareden geçmesi gerekiyor, ancak bu kare tehdit altında olduğundan rok atamaz.

4. Kural: Şah ve kale arasında başka taş olmamalıdır!

Castling, Castle, Chess, How To Castle

Bu konumda, Beyaz hem şah kanadında hem de vezir kanadında rok atabilir. Siyah ise sadece şah kanadına rok atabilir çünkü b8'de hala siyahın atlarından biri bulunmakta.

İpucu: Rok attığınız zaman şahınızın her zaman şahınız her zaman oyuna başladığı renk kareye gider. Beyaz her zaman şahını iki kare hareket ettirerek koyu renk kareye, Siyah ise iki kare hareket ettirerek açık renk bir kareye yerleştirir.

Rok şahınızı korumanın ve kalenizi satranç tahtasının merkezine doğru getirmenin güzel bir yolu!

Başarıya giden yolda seafoodplus.info'da rok atın!

Üye Olun!

Rok ne zaman yapılmaz?

İçindekiler:

  1. Rok ne zaman yapılmaz?
  2. Rok neden yapılmalıdır?
  3. Rok açılımı nedir?
  4. Satrançta rok kaç kere yapılır?
  5. Satrançta rok ne zaman yapılmaz?
  6. ROK nasıl yapılmaz?
  7. ROK makinası nedir?
  8. ROK lisans ne demek?
  9. Satrançta rok hangi durumlarda yapılır?
  10. ROK ne zaman yapılır?
  11. En passant nasıl yapılır?
  12. Çoban matı nasıl yapılır?
  13. ROK yapmanın koşulları nelerdir?
  14. Jumbo makinası ne işe yarar?
  15. Kaya delici nedir?
  16. Hangi durumlarda PAT olur?

Rok ne zaman yapılmaz?

Rokşu durumlarda yapılamaz: Şah ve rokyapılacak kale hareket ettirilmiş ise, Şahın bulunduğu, geçmek zorunda olduğu ve gideceği kareyi rakip taşlardan bir veya daha fazlası tehdit ediyorsa. Şah ile rokyapılacak kale arasında herhangi bir taş varsa.

Rok neden yapılmalıdır?

ŞAH İÇİN KORUMA HAMLESİ Rok, aynı zamanda rakipten gelecek olan tehlikeleri aza indirerek, şahı koruma hamlesidir. Oyunda roksadece bir defa yapılırve oyuncunun tercihine bağlıdır.

Rok açılımı nedir?

Rok; rezerv opsiyon katsayısı teriminin kısaltmasıdır.

Satrançta rok kaç kere yapılır?

ROKŞah ve Kaleyle yapılan2 hamlenin oluşumundan oluşan tek bir harekettir. Oyunda bir en fazla bir defa yapabilirsiniz. Şahınız Kaleye doğru iki hamle atar.

Satrançta rok ne zaman yapılmaz?

Şah rokhamlesi sırasında tehdit altında değilse oyunun önceki aşamalarının bir önemi yoktur. Rokhamlesi sırasında ilgili kale tehdit altında olabilir. Kalenin tehdit altında olması roka engel değildir. Kale rokhamlesi sırasında tehdit altında olan bir kareden geçebilir (Bu durum yalnızca büyük rokta mümkündür).

ROK nasıl yapılmaz?

Rok hamlesi ancak aşağıdaki koşulların tümü sağlandığında yapılabilir:
  1. Şah ve kale daha önce oynamamış olmalıdır,
  2. Şah ile kale arasında taş olmamalıdır,
  3. Şah çekilme durumu olmamalıdır,
  4. Şah rok hamlesi sırasında tehdit altındaki karelerden geçmemelidir,
Daha fazla öğe

ROK makinası nedir?

Adındanda anlayabileceğiniz üzere rokdelici (rock drill), inşaat sektöründe kaya delme ya da kayaç delme manasında kullanılıyor. Rokdelme işlemini, bu iş için özel olarak üretilen rokdelici makineler yardımıyla gerçekleştirebilir ve bu makinelerle birlikte gerekli tm işlemleri yapabilirsiniz.

ROK lisans ne demek?

Rok lisansReseller Option Kit kelimelerinin kısaltılmış halidir. Bu yazılım sisteminde donanım üreticileri, Microsoft sunucu yazılımlarına da donanımları ile beraber sahip olmayı sağlar. Uygun maliyetli bir sunucu lisansmodeli olması ile memnuniyet oranları yüksektir. Roklisansı birçok açıdan oldukça avantajlıdır.

Satrançta rok hangi durumlarda yapılır?

Rok hamlesi ancak aşağıdaki koşulların tümü sağlandığında yapılabilir:
  • Şah ve kale daha önce oynamamış olmalıdır,
  • Şah ile kale arasında taş olmamalıdır,
  • Şah çekilme durumu olmamalıdır,
  • Şah rok hamlesi sırasında tehdit altındaki karelerden geçmemelidir,
Daha fazla öğe

ROK ne zaman yapılır?

Rok, (Farsça: رخ rukh) Satranç'ta şah ve kalelerle gerçekleştirilen özel bir hamledir. Rokhamlesinde şahın aynı renkteki kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir ve yaklaştığı kale şahın üzerinden atlayarak diğer yanına geçer.Rokiçin arada taş olması zorunlu değildir.Rokşahı koruma altına almaktır.

En passant nasıl yapılır?

Rakibinizin piyonunu en passant(geçerken alma) ile alabilmeniz için ilk hamlesini iki kare ileri sürerek yapması ve böylece piyonunuzun yanına gelmiş olması gerekmektedir.

Çoban matı nasıl yapılır?

Çoban matı, satrançta bir mat çeşididir. Beyazın şu hamlelerinden sonra oluşur: 1.e4 seafoodplus.info5 seafoodplus.info4 seafoodplus.info7#. Vezir ve filin f7 karesine birleşik atağına siyahın önlem almaması sonucunda ortaya çıkar. Çoban matıdenemesi iyi cevap verilmesi halinde kötüdür.

ROK yapmanın koşulları nelerdir?

Rok hamlesi ancak aşağıdaki koşulların tümü sağlandığında yapılabilir:
  • Şah ve kale daha önce oynamamış olmalıdır,
  • Şah ile kale arasında taş olmamalıdır,
  • Şah çekilme durumu olmamalıdır,
  • Şah rok hamlesi sırasında tehdit altındaki karelerden geçmemelidir,
Daha fazla öğe

Jumbo makinası ne işe yarar?

Epiroc'un sağlam ayna sondaj makineleri, yeraltı maden ve tünel açma uygulamalarında patlatma deliği delmek için üretilmiştir. Delici makineler, dört adede kadar bomla donatılabilir ve 6 m m2 arasında kesitlere erişebilir.

Kaya delici nedir?

Hafif ve ağır delme işleri için yerüstü ve yeraltı kaya deliciler. Bu kaya deliciler; patlatma deliği açma, taş ocağı madenciliği, sabitleme ve kayaçatlatma deliği açma, katman oluşturma ve bulonlama gibi çok çeşitli uygulamalarda mükemmel bir güç/ağırlık oranı ve performans sunar.

Hangi durumlarda PAT olur?

Pat, satrançtabir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. Patdurumunda oyun beraberlikle sonuçlanır.

Satranç Dersi 11 – Satrançta Rok Durumu

Robert Bruce’dan Circle eserini dinlerken Dersi yazmaya karar verdim.
Tavsiye ederim arkadaşlar. Odaklanmayı yüksek ölçüde artırıyor.
Hayır dostlarım! Ben iflah olmaz bir entelektüel değilim. 😀

Sonuçta ne demiş Bukowski amcamız “Entelektüel, basit bir şeyi karmaşık söyleyebilen kişidir.”
Ben karmaşıklaştırmadan, dümdüz anlatacağım şimdi size dersleri.

Rok Farsça Rukh olarak geçer. Şah ve kale ile gerçekleştirdiğimiz özel bir hamledir.

Rok hamlesinde şah aynı renkteki kaleye doğru iki kare ilerletilir ve yaklaştığı kale şahın üzerinden atlayarak diğer tarafına geçer.
Bu hamlenin amacı şahı korumaktır. Oyunda en fazla bir defa gerçekleştirebiliyoruz.

Şahın olduğu tarafa şah kanadı, vezirin olduğu kanada vezir kanadı diyoruz. Tahtada beyaz şah kanadına rok atmıştır.

Rok atma kuralları…

  • Öncelikle şah ve kale arasında başka taş olmaması gerektiğini bilmeliyiz.
  • Önemli olan bir diğer husus, hiç hareket etmemiş şah ve kale ile ancak rok atabiliriz. Hareket etmiş taş eski yerine getirilse dahi artık rok atamaz.
  • Şah altındayken rok atılamaz. Hangi durumlarda şah altında kalınıyordu hatırlamak için tıklayınız&#;
    Şah tehdidinden kurtulmak için rok atamıyoruz.
  • Rakip taşla kontrol edilen alana denk gelecek şekilde rok atamıyoruz.

Yukarıda gördüğünüz durumda, beyaz vezir kanadı tarafına rok atarsa ne olur?
Filin tehdidi altında kalmış olur. Bu nedenle rok atılamaz.

Hazır Youtube &#;relax yağmur sesi&#; müziklerine geçmişken ben de dersi büyük bir huzurla burada sonlandırıyorum. ?

Siz tabii tam gaz devam derseniz bir sonraki derse geçiş yapabilirsiniz. Piyon dönüşümü gibi tatlı bir konu kendileri zira…

ders için tıklayınız….

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir