100 bin nasıl yazılır / CİMER - T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi

100 Bin Nasıl Yazılır

100 bin nasıl yazılır

Bu Yazıyı Paylaşın!

Sayıların Yazımı

yazım kuralları, imla nasıl yazılır1. Sayılar, saat ve dakikalar metin içerisinde yazıyla yazılır. Ayrıca birden fazla sözcükten oluşan sayılar ayrı yazılır:
Örnek:bin yıldan beri, dört kardeş, haftanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, saat yediye çeyrek kala, mesela saat onda; iki yüz, üç yüz altmış beş.
Örnek: Yaş otuz beş, yolun yarısı eder.
(Cahit Sıtkı Tarancı)

NOT: Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda, bilimsel yazılarda, kesinlik aranan konularda rakam veya sayı kullanılır:
Örnek:&#;da, funduszeue.info&#;de, lira, 25kilogram, kilometre, 15 metre kumaş, kişi&#;
Örnek:&#; Türkiye &#;nin yüzölçümü 76 km2&#;dir.
&#; Araştırmalarda denek kullanılmıştır.
&#; Bölgede okuma yazma oranı % 64 &#;tür.

2. Rakamla yazılmış bir sayıya gelen ekler, kesme işareti ile ayrılır. Ekler, ses uyumlarına girer:
Örnek:&#;de, &#;ten beri, saat &#;te, 12&#;ye çeyrek var.

NOT: Saat gösterilirken dakika bölümünün ikisi de sıfırlı ise ( gibi) gelen ek saate uygun yazılır: &#;da, &#;de.

3. Para ile ilgili işlem ve senet, çek vb. ticarî belgelerde geçen sayılar araya başka sayı ya da rakam girmemesi için bitişik yazılır:
Örnek: ,35 (altıyüzelli TL, otuzbeş Krş.)

4. Notayı niteleyen sayılar ayrı yazılır:
Örnek:on altılık, otuz ikilik, altmış dörtlük.

5. Romen rakamları ancak yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazımında, kitap ve dergi ciltlerinde ve kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında kullanılabilir:
Örnek:XX. yüzyıl, III. Selim, XIV. Louis, funduszeue.info ,1. Cilt, XII. Cilt.

NOT: Çok sıfırlı büyük sayıların yazımında ana sayılardan sonraki basamaklar yazı ile yazılabilir: 2 milyar, 8 trilyon.

6. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösterilmesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır:
Örnek:3. &#; &#; XIX. &#;  4&#;üncü, 5&#;inci, 6&#;ncı

7. Sıra sayıları ekle gösterildiğinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır; ayrıca nokta konmaz:
Örnek: 8. &#;inci değil 8 &#;inci, 2. &#;nci değil 2 &#;nci

8. Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir:
Örnek: 2&#;şer değil ikişer, 9&#;ar değil dokuzar, &#;er değil yüzer.

9. Ev, apartman ve daire, cadde, sokak numaraları; kitapların sayfa numaraları; tarihlerde gün, yıl gösteren sayılar rakamla gösterilir:
Örnek:7. Cadde, Sokak, 3. Blok, sayfa, 16 Mayıs , saat

Sayılar rakamla yazılabildikleri gibi harfle de yazılabilir.
Örnek:Elimde adet kınalı keklik var. / Elimde yüz yirmi adet kınalı keklik var.

Küçük sayılar, yüz ile bin sayıları ve daha çok edebî karakter taşıyan metinlerde geçen sayılar harfle gösterilir.
Örnek:İki hafta sonra, haftanın beşinci günü, üç ayda bir, dört kardeş, üçüncü sınıf, yüz yıllık tarih, bin yıldan beri&#;
Yaş otuz beş, yolun yarısı eder.

Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılar ile büyük sayılarda rakam kullanılır.
Örnek:Öğleden sonra saat &#;da, lira, 25 kilometre, kg, 15 metre kumaş, lira&#;

Saat ve dakikaların metin içinde harfle yazılması da mümkündür.
Örnek:Saat dokuzda, dokuzu beş geçe, yediye çeyrek kala, sekizi on dakika üç saniye geçe, meselâ saat onda&#;

Sayılar daha çok Arap rakamlarıyla gösterilir:
Örnek: 25, , &#;

rakamları, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, kitap ve dergi ciltlerinde ve kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların numaralandırılmasında kullanılır. Bu tür örneklerde Arap rakamlarının (harflerinin değil) kullanılması da mümkündür. Hükümdar adlarında kullanılan rakamlar hükümdarın adından önce gelir.
Örnek: XX. yüzyıl, III. Selim, XIV. Louis, V. Karl, I. Cilt&#;

Rakamlardan sonra getirilen ekler kesme işareti (&#;) ile ayrılır:
Örnek:Saat &#;da, &#;de, &#;den, 12&#;nci&#;

Sıra sayıları harfle de gösterilebilir, rakamla da:
Örnek:beşinci, yirmi ikinci&#;

Rakamlardan sonra, sıra belirtmek üzere nokta da kullanılabilir, &#;-ncİ&#; eki de:
Örnek:, , XXI.,  16&#;ncı, &#;inci, &#;uncu&#;

Üleştirme sayıları harfle gösterilir:
Örnek:ikişer, yedişer, dokuzar, üçer üçer, onar onar, ellişer bin lira, yüz yirmi yedişer milyon&#;

Beş ve beşten çok rakamlı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır. Gruplar arasına nokta da konabilir:
Örnek:22 , , ,

Sayılarda kesirler virgülle ayrılır:
Örnek:15,2  &#;  5,26

Harflerle yazılan birden fazla sayının her biri ayrı yazılır.
Örnek:Yüz yirmi beş milyon, on altı, yedi yüz iki&#;

NOT: Ancak para ile ilgili işlem ve belgelerde (senet, çek vb.) harflerle yazılan sayıların tamamı, aralarına sonradan başka harfler konmasın diye birbirine bitişik yazılır:

Örnek:onbirmilyonyediyüzaltmışikibindokuzyüzkırkaltı

Sayıların Yazılışı

1. Sayılar harflerle de yazılabilir: bin yıldan beri, on dört gün, haf­tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf vb.

Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır: ’da, ’de, lira, 25 kilogram, kilometre, 15 metre kumaş, kişi vb.

Saatler ve dakikalar metin içinde yazıyla da yazılabilir: saat dokuzu beş geçe, saat yediye çeyrek kala, saat sekizi on dakika üç saniye geçe, mesela saat onda vb.

Dört veya daha çok basamaklı sayıların kolay okunabilmesi amacıyla içinde geçen bin, milyon, milyar ve trilyon sözleri harfle yazılabilir: 1 milyar milyon kişi, 3 bin kalem, 8 trilyon milyar vb.

2. Birden fazla kelimeden oluşan sayılar ayrı yazılır: iki yüz, üç yüz altmış beş, bin iki yüz elli bir vb.

3. Para ile ilgili işlemlerlesenet, çek vb. ticari belgelerde geçen sayılar bitişik yazılır: ,35 (altıyüzelliTL,otuzbeşkr.)

4. Yüzde ve binde işaretleri yazılırken sayılarla işaret arasında boşluk bırakılmaz: %25, ‰50 vb.

5. Adları sayılardan oluşan iskambil oyunları bitişik yazılır: altmışaltı, ellibir, yirmibir vb.

6. Romen rakamları tarihî olaylarda, yüzyıllarda, hükümdar adlarında, tarihlerde ayların yazılışında, kitap ve dergi ciltlerinde, kitapların asıl bölümlerinden önceki sayfaların nu­maralandırılmasında, maddelerin sıralandırılmasında kullanılır: II. Dünya Savaşı; XX. yüzyıl; III. Selim, XIV. Louis, II. Wilhelm, V. Karl, VIII. Edward; funduszeue.info; I. Cilt; I)&#; II) &#; vb.

7. Dört veya daha çok basamaklı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve aralarına nokta konur: , , , vb.

8. Sayılarda kesirler virgülle ayrılır: 15,2 (15 tam, onda 2); 5,26 (5 tam, yüzde 26) vb.

9. Sıra sayıları yazıyla ve rakamla gösterilebilir. Rakamla gösteril­mesi durumunda ya rakamdan sonra bir nokta konur ya da rakamdan sonra kesme işareti konularak derece gösteren ek yazılır: , , XX.; 15’inci, 56’ncı, XX’nci vb.

UYARI: Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sa­dece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.’inci değil 8’inci, 2.’nci değil 2’nci vb.

Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2’şer değil ikişer, 9’ar değil dokuzar, ’er değil yüzer vb.

Bayağı kesirlere getirilecek ekler alttaki sayı esas alınarak yazılır: 4/8’i (dört bölü sekizi), 1/2’si (bir bölü ikisi) vb.

Bir zorunluluk olmadıkça cümle rakamla başlamaz.

1 milyon nasıl yazılır, 1 milyonun sayıyla yazımı nasıl olmalıdır? 1 milyonda kaç tane sıfır var, TDK&#;ye göre doğru yazılışı nedir?

Bilimsel çevrelerde ve günlük hayatta say&#;lar oldukça s&#;k kullan&#;l&#;r. Say&#;lar&#;n bir sonu bulunmaz yani sonsuzlard&#;r. Bundan dolay&#; ihtiyaç oldukça artarak devam ederler. Bu say&#;lar onlardan ba&#;layarak yüzler, binler, yüz binler, milyonlar, milyarlar ve trilyonlar olarak s&#;ralanabilir. Her say&#; yan&#;na gelen bir basamakla birlikte artmaya devam eder. Bu basamaklar ise say&#;lar&#;n isimlendirilmesinde önemli rol oynar. Milyon, say&#;s&#;ndan itibaren say&#;lmaya ba&#;lar ve say&#;s&#;nda sonlan&#;r. Günlük ve profesyonel hayatta sorun ya&#;amamak için bu say&#;lar&#;n nas&#;l yaz&#;ld&#;&#;&#; mutlaka bilinmelidir. Türkçede bulunan birçok kelimeyle birlikte say&#;lar&#;n do&#;ru yaz&#;l&#;&#; &#;ekli de TDK taraf&#;ndan net olarak aç&#;klanm&#;&#;t&#;r.

1 milyon nas&#;l yaz&#;l&#;r?

Günlük hayatta yayg&#;n olarak kullan&#;lan bu tarz kelimelerin yaz&#;l&#;&#;lar&#; oldukça merak edilir. 1 milyon do&#;ru yaz&#;l&#;&#;&#; bilinmeyen, ço&#;unlukla yanl&#;&#; yaz&#;lan kelimeler aras&#;nda yer al&#;r. Say&#;lar&#;n rakamlarla de&#;il de özellikle harflerle yaz&#;l&#;&#; biçimi oldukça kar&#;&#;t&#;r&#;lan konulardand&#;r. En çok merak edilen ise say&#;lar&#; yazarken ayr&#; m&#; yoksa biti&#;ik mi yaz&#;laca&#;&#;d&#;r. 1 milyon yaz&#;m&#;, imla kurallar&#;nda hata yapmak istemeyenlerin ö&#;renmek istedi&#;i konular aras&#;nda yer al&#;r. Genellikle birmilyon &#;eklinde biti&#;ik yaz&#;larak hatal&#; bir kullan&#;m&#; vard&#;r. Ancak bir milyon yaz&#;m&#; “bir milyon” olarak ayr&#; yaz&#;lmal&#;d&#;r.

1 milyonda kaç tane s&#;f&#;r var?

Milyon say&#;s&#;ndaki 0 say&#;s&#;, say&#;n&#;n kaç oldu&#;una göre de&#;i&#;iklik gösterebilir. Bir milyon say&#;s&#;nda en az alt&#; adet s&#;f&#;r olmas&#; gerekir. En fazla ise 8 s&#;f&#;r olabilir. Milyon basama&#;&#;ndan sonra milyar basamakl&#; say&#;lar gelir. Buna göre aralar&#;nda 3 adet rakam bulunur. Milyonlarda, on milyonlar, yüz milyonlar bulunur. Bu do&#;rultuda milyonlarda kaç tane s&#;f&#;r oldu&#;u &#;u &#;ekilde gösterilebilir:

  • 1 Milyon = 6 s&#;f&#;r ve 7 rakam
  • 10 milyon = 7 s&#;f&#;r ve 8 rakam
  • milyon = 8 s&#;f&#;r ve 9 rakam

1 milyon rakamla nas&#;l yaz&#;l&#;r?

Milyon kelimesi Frans&#;z dilinden Türkçeye geçen kelimelerdendir. Dilimizde de s&#;kl&#;kla kullan&#;lan sözcükler aras&#;nda yer al&#;r. Çok basamakl&#; say&#;lar&#;n yaz&#; ile ifade edilmesi okumay&#; kolayla&#;t&#;r&#;r. Bir milyon ayr&#; yaz&#;lmal&#;d&#;r ve kelimenin do&#;ru yaz&#;m &#;ekli bir milyon olarak kabul edilmi&#;tir. Basamaklar, rakamlar&#;n yan yana gelmesiyle olu&#;ur ve say&#;y&#; büyütürler. Bu göre basamaklar birler, onlar, yüzler, binler, on binler, yüz binler, milyonlar olarak devam eder. Her bir rakam&#;n sa&#; taraf&#;na rakamlar eklenerek say&#;lar ifade edilir. Buna göre bir milyon rakamla yaz&#;l&#;&#;&#; “” &#;eklinde olmal&#;d&#;r. 1 milyon TDK kurallar&#; gere&#;ince 6 s&#;f&#;rla yaz&#;l&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.