bebeklerde doğal yollarla burun tıkanıklığını açma / Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir? - Acıbadem Hayat

Bebeklerde Doğal Yollarla Burun Tıkanıklığını Açma

bebeklerde doğal yollarla burun tıkanıklığını açma

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl ge&#;er? Burun tıkanıklığına iyi gelen şeyler

Genellikle kış aylarında bebeklerde sıklıkla karşılaşılan durumlardan birisi de burun tıkanıklığıdır. Bebeklerde yetişkinlere göre daha dar olan burun kanallarının kolayca kuruması tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu urum endişeli bir durum değildir.

Bebeklerde Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Yeni doğan bebeklerde sıklıkla görülen burun tıkanıklığı için başvurulan yöntemler tuzlu su, nem oranı, yastığın düz olması ve burun aspiratörleridir. Ayrıca geniz eti bebeklerde burun tıkanıklığına da sebep olabilir. Bebeklerde burun tıkanıklığına en iyi gelen şeylerden birisi tuzlu sudur. Tuzlu su çözeltili olan burun spreyleri bebekler için burun tıkanıklığına iyi gelmektedir.

Bunun dışında burnu tıkalı bebeklerde geniz dolma ihtimali bulunmaktadır. Burun akıntısının genzine dolmasını engellemek için bebeklerin başının altına hafif bir şekilde yastığı kaldıracak bir yastık daha konulabilir.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer Burun tıkanıklığına iyi gelen şeylerBebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

Bebeklerde burun tıkanıklığı oldukça zor bir durumdur. Nefes almakta zorlanan ve tıkanıklık nedeniyle sürekli mutsuz ve huzursuz olan bebekler büyük sıkıntı yaşarlar. Bu durumda anneleri oldukça endişelendirmektedir.

Bebeklerdeki burun tıkanıklığını geçirmek için serum fizyolojik burun spreyleri oldukça iyi bir çözümdür. Serum fizyolojik bebeklerin burunlarının temizlenmesi bebekleri dolayısıyla anneleri de oldukça rahatlatacaktır.

Burun tıkanıklığı olan bebeklerin sık sık emzirilmesi gerekir. Özellikle ılık banyolar bebeklerdeki mukusun atılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı nasıl geçer şeklindeki sorulara bazen cerrahi çözümler de uygulanmaktadır. Tıkanıklığa sebep olan duruma yönelik muayene ve test sonuçlarında cerrahi bir müdahaleye karar verilmiş ise uzman doktor tarafından bu cerrahi işlemi yapılmalıdır.

Burun Tıkanıklığına İyi Gelen Şeyler

Bebeklerde burun tıkanıklığını azaltmak için evlerde uygulanacak pek çok yöntem bulunmaktadır. Bebeklerde uygulanacak doğal yöntemler şunlardır:
- Tuzlu su bebeklerdeki burun tıkanıklığını çözer ve doğal tuz solüsyonu özelliği göstermektedir.
- Burun spreyleri ile bebeklerin burun içerisindeki tıkanıklığa sebep olan mukus dışarı atılır.
- Buhar bebeklerin burnu tıkayan mukusun gevşemesine yardımcı olur.
- Burun aspiratörleri bebeğin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve solunumun rahatlamasına yardımcı olur.
- Genzi dolan ve burun tıkanıklığı oluşan bebeklerin yastıklarının biraz daha yüksek olması geniz akıntısını engeller.

Bebeklerde burun tıkanıklığına ne iyi gelir Bebeklerde burun tıkanıklığı nasıl geçer Burun tıkanıklığına iyi gelen şeylerBebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler derdini anlatamadığı için genellikle burun tıkanıklığını annelerin anlaması gerekir. Bu gibi durumlarda bebeklerde ciddi değişimler oluşur. Özellikle bebekler ağızdan nefes alıyor ise burnu tıkalı olabilir. Bunun dışında burnu tıkalı bebekler genellikle hırıltılı nefes alırlar. Diğer belirtiler ise şunlardır:

- Bebeklerde görülen iştahsızlık veya meme reddi

- Gaz sancısı

- Sık sık uyanma ve huzursuzluk

- Uyurken horlamaya yakın sesler çıkarma

Burun Tıkanıklığı Hangi Sorunları Doğurur?

Bebeklerdeki burun tıkanıklığı yüksek miktarda mukusun üretilmesi sonucu oluşmaktadır. Bu durum bebeklerde pek çok yönden sorun oluşturmaktadır. Burun tıkanıklığının bebeklerde yaratacak sorunlar şunlardır:

- Burun tıkanıklığı sorunu yaşayan bebekler yeteri kadar beslenemez. Böylece huzursuz ve mutsuz olur. Bu da sürekli ağlamasına sebep olabilir.

- Uyku bölünmesi ve uykuya geçişte zorluklar yaşayabilir.

- Bebekler beslenme sırasında tıkanıklıktan dolayı nefes alamadığı için hava yutabilir. Bu da bebeklerde çok sık karşılaşılan gaz sancısına sebep olur.

- Tıkanıklık giderilmediği taktirde orta kulak iltihabı enfeksiyonuna dönüşebilir. Bu nedenle bebeklerin burnu tıkandığında gerekli önlemlerin alınması, geçmediği taktirde de mutlaka bir çocuk doktoruna götürülmesi gerekmektedir.

Kış mevsimi yaklaşınca malum nezle, grip gibi solunum yolu hastalıkları artıyor. Son yıllarda her kış birkaç hafta boyunca ailecek sürünmemize neden olan bir grip ya da nezle vakamız oldu. Bu yazımda kış aylarında ve mevsim dönüşlerinde bebeklerin ve çocukların sık sık yakalandığı solunum yolu hastalıklarının ortak belirtisi olan çocuklarda burun tıkanıklığını gidermek için ev ortamında uygulayabileceğiniz ilaç içermeyen, pratik çözümleri yazacağım.

Grip Mevsiminde Burun Tıkanıklığı

Dediğim gibi, grip ve nezle kış aylarında bizim eve birkaç kere uğruyor. Söylememe gerek yok, Can&#;ın okula başlamasından beri  bu ziyaretler iyice arttı 🙂 Gripten korunmak deyince ilk planda akıllara grip aşısı geliyor. Daha önce ailecek grip aşısı olduğumuz seneler de oldu, olmadığımız seneler de&#; Aşıların pek çok hastalık için koruyucu etkisine inansam da, grip aşısı konusunda açıkçası  çok da emin değilim. Bu konu hakkında ileride ayrıca bir yazı yazacağım. Çok özetle, aşı olduğumuz senelerle olmadığımız seneler arasında belirgin bir fark gözlemedim. Her ikisinde de grip olacaksak olduk. Grip aşısı bana göre bağışıklık sistemi düşük olan yenidoğanlar, yaşlılar ve enfeksiyonların tehlikesi olan hastalar için zaruri. Can artık neredeyse 6  yaşına geldiği ve bizler bu riskli grupların dışında kaldığımızdan, grip ile kendi bağışıklık sistemimizi güçlendirerek mücadele etmek daha doğru geliyor. Tabii bu sadece benim kişisel düşüncem, herkes bu konuda doktoruna danışarak kendi değerlendirmesini yapmalı.

Bir başka deyişle, grip/nezle gibi hastalıklar ilerleyerek, vücudun diğer bölgelerinde, örneğin kulak enfeksiyonu gibi, bir soruna yol açmadıysa bu süreci genellikle ilaçsız ve doktorsuz atlatmayı tercih ediyoruz. Sonuçta gribin 10 günlük bir süreci var. Basit bir grip/nezle herhangi bir ilaç almasanız da, 10 günde, evde yapabileceğiniz basit tedavilerle kendiliğinden geçiyor. Mesela tavuk suyuna çorba içmek, yoğurt gibi probiyotik içeren besinler tüketmek, bol su ve zencefil çayı içmek, öksürük azarsa ve çocuğunuz 1 yaşından büyükse bir kaşık ballı karabiber yutmak, C vitamini içeren meyveler yemek, tuzlu suyla gargara yaparak boğazı yumuşatmak, evdeki havayı nemli tutmak ve ılık duş almak gibi uygulamalar grip belirtilerini hafifletip, hastalığın bir an evvel seyrini tamamlayarak sizden uzaklaşmasına yardımcı oluyor. Bunları kış aylarında evimizde sık sık uyguluyoruz.

Bir de Can ve benim sezonluk polen alerjisi sorunumuz var.  Genç kızlığım süresince annem ve kardeşim de bu tür alerjiden muzdarip olduğu için bu süreci çok iyi bilirim. O dönemlerde bana alerji uğramadığı için şanslıydım. Ancak Amerika&#;da yaşamaya başladıktan sonra polen alerjisinden yana şansım maalesef tersine döndü. Özellikle mevsim dönüşlerinde, polenlerin azdığı dönemlerde yorgunluk, hapşırık, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, burun akması ve burunda tıkanıklık gibi belirtiler oluşuyor. Alerjinin en rahatsızlık veren yanı da doğru düzgün nefes alamama&#; İşte Can da en çok bundan şikayet ediyor.

Can&#;ın alerjisinin azdığını önce burun tıkanıklığından, sonra da mukus üretiminin artmasından anlıyoruz. Son birkaç haftadır özellikle geceleri kaliteli bir şekilde nefes alamıyor ve bu durum onu çok rahatsız ediyor. Hele ki burundaki mukusların gece yatarken genize doğru akmasından ötürü öksürük krizleri oluyor. Henüz büyükler gibi mukusu ağızdan atmayı öğrenemediğinden, çok öksürünce öğürerek kendini kusturuyor. Sabah yataktan kalkınca da ısı değişimi olduğunda seri hapşırıkla mücadele ediyor.

Bildiğimiz gibi bebekler ve belli bir yaşa kadar ufak çocuklar tıkalı burunlarını sümkürerek temizleyemezler. Can neyse ki sümkürmeyi öğrendi, ancak öğrenmeden önce tıkalı burnunu elbette çeşitli yöntemlerle biz açıyorduk. İşte bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığını açmak için yapabilecekleriniz:

Bebek ve Çocuklarda Burun Tıkanıklığını Nasıl Çözeriz?

Bebek ve çocuklarda burun tıkanıklığını önlemek için en önemli çözüm sıvı alımı&#;

1- Sıvı Alımını Unutmayın: Öncelikle çocuğunuzun yeterince sıvı aldığına emin olun. Yenidoğanlar ve ufak bebekler için anne sütü ya da formül süt sık sık verilebilir. Katı gıdaya geçmiş çocuklar ve büyük çocuklar için su, tavuk suyuna çorba, zencefil çayı verilebilir.

Burun tıkanıklığını gidermenin yolu burun mukozasını nemli tutmaktan geçiyor. Evde çocuğun burun mukozasını nemlendirecek şu beş yöntemden birini uygulayabilirsiniz:

2- Evi Nemlendirmek: Bu konuda yapılabileceklerinizden birincisi bebeğin odasını ve genel olarak evin havasını nemli tutmak. Bebeğin odasına, bebeğin erişemeyeceği yere bir kap içinde sıcak su koyarak odanın içini nemlendirebilirsiniz. Biz küçükken annem kaloriferin üzerine içi su dolu bir kap koyardı. Kalorifer yandıkça su buharlaşır ve odanın havasını nemlendirirdi. Sanırım en pratik ve maliyetsiz çözüm bu olur.

3- Buhar Makinası: Evi nemlendirmek için buhar makinalarından da alınabilir. Biz Can için soğuk buhar veren bir makina kullanıyoruz. İşe yarıyor.

4- Ilık Duş: Bebeği/çocuğu yatırmadan önceki banyosunda, küveti doldurup, banyo perdesini ve banyo kapısını iyice kapayarak sudan çıkan buharı solumasını sağlayabilirsiniz. Elbette bebek/çocuk içine oturacağı için su kaynar olmamalı.

5- Ilık Nemli Bez: Sıcağa yakın ılık bir su hazırlayın. Temiz bir bezi ya da tülbenti içine tamamen batırın ve suyunu sıkarak dışarı çıkarın. Bez hala ılıkken yatağa uzanmış çocuğunuzun alına ve burnunun üstüne (burun deliklerini kapamayacak şekilde) örtün. Bir müddet beklettikten sonra işlemi tekrarlayın.

6- Buhar Solutmak: Eğer çocuğunuz biraz daha büyükse, oturabiliyorsa ve söz dinleyecek yaşa geldiyse burun nemlendirmeyi oyuna çevirebilirsiniz. Bir tencerede su kaynatın ve bunu odanın ortasına getirip yere koyun. Tenceredeki suyun çok sıcak olduğu ve değmemesi konusunda çocuğunuzu uyarın. Kalınca bir battaniyeyi üzerinize örterek çocuğunuzla beraber altına girin. Buharı bu şekilde dakika (ya da dakika sürekli dayanamıyorsa arada başını battaniyeden çıkararak) soluyun. 2 yaşından büyük çocuklar için bu suyun içine okaliptüs yağı (Vicks) de koyabilirsiniz.

Bütün önlemlerinize rağmen o küçük burun tıkandıysa şu dört yöntemi deneyin:

7- Serum Fizyolojik (Tuzlu Su) Uygulamak: Özellikle sümkürmeyi  bilmeyen bebekler için serum fizyolojik yani tuzlu su oldukça işe yarar. Bu karışım eczanelerde satılmakla beraber evde kendiniz de kolayca yapabilirsiniz. Kaynattarak soğuttuğunuz 1 litre suya, 1 şeker kaşığı (9 gram) deniz tuzu ekleyerek, eriyene kada iyice karıştırın. Serum fizyolojiğiniz hazır. Bebeğin burnu dolduğunda bu tuzlu su karışımından damlalıkla her iki burun deliğine damlalıkla damlatarak dakika bekleyin. Burunlarına tuzlu su damlatıldığında bebekler bundan genellikle hoşlanmaz, hapşırıp öksürerek suyla beraber sümüğü de burunlarından çıkarırlar.

8- Sümkürmek: Çocuğunuz sümkürme işlemini yapacak kadar büyükse ve özellikle sümükler sıvı, mukus kıvamındaysa burnu sümkürmeyi deneyin. Burunu sümkürürken her seferinde bir deliği kapayıp diğerini sümkürmenin daha iyi sonuç verdiği söyleniyor. Eğer sümükler kurumuşsa, önce çocuğunuza duş aldırın ya da serum fizyolojikle burnu nemlendirdikten sonra sümkürmeyi deneyin. Ayrıca kuru mendile değil, nemli bir mendile sümkürmek de (mesela ıslak mendil) çocuğun burnunu daha az tahriş eder.

9- Burun Aspiratörü Kullanmak: Serum fizyolojikle çıkmayan inatçı sümüklerde bebekler için olan burun aspiratörlerini kullanarak sümüğü çıkarabilirsiniz. Bu aspiratörün iki türü vardır. Benim bebekken Can için kullandığım plastik burun aspiratörünü bana doğum hastanem vermişti ve kullanımı çok kolaydı. Pompa kısmını elinizde sıkarak pompanın içindeki havanın boşalmasını sağlıyorsunuz. Pompa sıkılmış haldeyken, bebeğin burun deliğinin içine sokuyorsunuz. Bebeğin burnuna sokarken hafif açılı sokarsanız bebeğiniz daha az rahatsız olacaktır. Pompayı tutan elinizi yavaşça gevşetiyorsunuz. Pompanın içine hava dolarken oluşan basınçla beraber sümükler de çıkıyor. Her kullanımdan sonra ılık su ve sabunla yıkamayı unutmayın. Bir diğer pompa türündeyse bebeğin burun deliğine yerleştirilen aparatın öbür ucundan anne emme işlemini yaparak sümükleri çıkartıyor. Kulağa pek hoş gelmese de aparatın özel dizaynından dolayı sümükler ağzınıza gelmiyor merak etmeyin 🙂

burun aspiratörü

 

Yatağın Eğimini Ayarlamak: Son olarak sümüklerin genizden geriye akarak bebeği rahatsız etmesini engellemek için bebeğin yatağını baş yukarıda kalacak şekilde hafif eğimli bir konuma getirebilirsiniz. Bunun için bebeğin karyolasının yaylarının olduğu kısımla yatağın arasına kalınca katladığınız bir battaniye koyun. Ancak tabii bebeğin yatağının başını yokuş aşağı düşeceği kadar kaldırmayın. Azıcık kaldırmanız yeterli. Daha büyük çocuklarda sert bir yastık kullanarak çocuğunuzun başını yukarıda tutabilirsiniz.

Burunlarınız açık, keyifleriniz yerinde olsun.

Sevgiyle kalın,

Tanla

Önemli notlar: Bu blogdaki yazılar bir anne olarak kişisel tecrübelerimden oluşmaktadır. Doktor veya tıbbi ehliyete sahip bir kişinin tavsiyesi niteliğinde değildir. Lütfen sağlık konularında karar vermeden önce araştırmalarınızı yapın, sağduyunuzu dinleyin ve doktorunuza danışın.

&#;ocuklarda ve bebeklerde burun tıkanıklığına &#;&#;z&#;m

Yeni anne babalar dikkat! Burun tıkanıklığı, bebeğinizin sağlıklı gelişimine engel olabilir. Bebeklerde yaygın olarak görülen burun tıkanıklığı, bebeğin beslenmesinden uyku ihtiyacına kadar birçok doğal süreci olumsuz yönde etkileyebiliyor.

BEBEKLERDE BURUN TIKANIKLIĞI NASIL ÖNLENİR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç Baştürk, bebeklerde burun tıkanıklığını önleme yollarını sıraladı.

Tuzlu su: Bebeklerde burun tıkanıklığını gideren en basit yöntem doğal tuz solüsyonudur. Bebeğiniz altı aylıktan küçükse, bir bardak suya bir kaşık tuz karıştırarak her burun deliğine birkaç damla damlatın. 30 40 saniye sonra temiz ve steril bir şırınga ile burnunda tıkanıklığa neden olan mukusu kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Nem oranına dikkat edin: Çoğunlukla kapalı ortamlarda bulunan yenidoğan bebeklerin ortamdaki nem düşük olduğunda, burun dokusunda bulunan ve zararlı mikroorganizmaları süzmeye yarayan küçük tüyler etkilerini gösteremezler. Dolayısıyla evinizi düzenli aralıklarla havalandırmaya özen gösterin. Gerekirse buhar makinası gibi nemlendirici destekler de kullanabilirsiniz.

Yastığını hafifçe yükseltin: Bebeğinizin burnu tıkalıyken yatağın başını yastık destekleriyle yükseltebilir ve bebeğinizin hafif dik şekilde uyumasını sağlayabilirsiniz.

Burun aspiratörleri: Doktor önerisiyle kullanabileceğiniz aspiratörler bebeğinizin burnundaki fazla mukusun çekilmesine ve bebeğin solunumunu rahatlatmaya yardımcı olur.

ÇOCUKLARDA BURUN TIKANIKLIĞI NASIL GEÇER?

“Çocuklarda burun tıkanıklığının en önde gelen nedeni alerjik nezledir. Alerjik nezle ve tekrarlayan enfeksiyonlar çoğu kez geniz eti ve bademcik büyümesi ile sonuçlanır” diyen Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, çocuklarda burun tıkanıklığı tedavisi ile ilgili şunları söyledi:

“Burun tıkanıklığı ve uyku apnesi olan çocuklarda geniz eti ve bademcikler operasyonla alındığında apne % düzelir. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bademcik ve geniz eti alınan her 4 çocuktan birinde (% 25) geniz etinin tekrar büyümesi ve şikayetlerin tekrar başlaması söz konusudur. Bu çocuklar tekrar ameliyat olmak zorunda kalırlar.

Horlayan ve sık hastalanan çocukta geniz eti ve bademcikler alınmadan önce mutlaka altta alerji araştırılmalıdır. Alerjinin tedavisi ile ameliyata gerek kalmadan geniz eti ve bademciklerin küçülmesi ve burun tıkanıklığının geçmesi mümkündür. Alerji tedavisi ile geçmeyen horlama ve uyku apnesinde geniz eti ve bademcik ameliyatı düşünülmelidir.

Tedavisi ile burnu açılan çocuğun uyku kalitesi düzelecektir. Uyku kalitesi düzelen çocuğun okul başarısı yükselecek, gece uykuda büyüme hormonu salgısı artacağından büyümesi hızlanacak, iştahı artacaktır. Burun tıkanıklığına sonucu orta kulak enfeksiyonu, sinüzit ve en önemlisi astım gelişimi önlenecektir.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası