çelik tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkar / Çelik tencereden yağ lekeleri nasıl çıkar? Tencereden leke çıkarma yöntemleri - Pratik Bilgiler

Çelik Tenceredeki Yağ Lekeleri Nasıl Çıkar

çelik tenceredeki yağ lekeleri nasıl çıkar

Kızartma tavalarındaki yağı sökmek işkence olmaktan çıkıyor! Karbonat ve sirke ile

Her mutfa&#;&#;n demirba&#; elemanlar&#;ndan biridir tava ve tencereler. Yapt&#;&#;&#;n&#;z yemeklerin yap&#;&#;madan güzel bir &#;ekilde pi&#;mesini sa&#;layan bu elemanlar yemeklere lezzet katmaya yard&#;mc&#; olur. Ancak k&#;zartma sonras&#; yanm&#;&#; ve biriken ya&#; ç&#;kmak bilmeyen zorlu lekelere dönü&#;meye ba&#;lar. Biz de bu sorunu çözebilmeniz için birkaç ipucu haz&#;rlad&#;k. &#;&#;te tava ve tencerelerdeki birikmi&#; ya&#;lardan kurtulman&#;n yollar&#;…

S&#;RKE

Sirke, temizleyici özelli&#;i sayesinde her konuda büyük bir kurtar&#;c&#; görevini üstlenir. Onunla sebzeleri bakterilerden ar&#;nd&#;rabilir, evinizi dip kö&#;e temizleyebilirsiniz. Hatta tüm bunlar&#;n yan&#;nda t&#;kanm&#;&#; lavabonuzu bile açabilirsiniz. Her yerde kullan&#;lan sirke elbette yanm&#;&#; ya&#; kal&#;nt&#;lar&#;n&#;n da ilac&#;d&#;r.

  • K&#;zartma yapt&#;&#;&#;n&#;z tavan&#;n içini sirke ile doldurun ve oca&#;&#;n üzerinde bir miktar &#;s&#;t&#;n.

  • Daha sonra tavay&#; so&#;umaya b&#;rak&#;n.

  • Ard&#;ndan &#;l&#;nmaya ba&#;layan sirkeyi bir kab&#;n içine al&#;n ve bula&#;&#;k süngerini bat&#;rd&#;&#;&#;n&#;z bu sirke ile tavay&#; temizlemeye ba&#;lay&#;n.

  • Y&#;kad&#;ktan sonra, ya&#; birikintisinden ar&#;nman&#;n d&#;&#;&#;nda, tencere ve tavalar&#;n göz al&#;c&#; derecede parlad&#;&#;&#;n&#; da göreceksiniz.

KARBONAT

Karbonats&#;z bir temizlikte dü&#;ünülemez.

  • K&#;zarma sonras&#; biriken ya&#;lardan kurtulmak için tavan&#;n içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak bo&#;luk kalacak &#;ekilde su ile doldurun.

  • Tavay&#; 1 gece boyunca bekletin.

  • Ertesi gün tavay&#; sünger yard&#;m&#;yla y&#;kayarak karbonat kal&#;nt&#;lar&#;ndan ar&#;nd&#;r&#;n.

  • Ya&#; ve di&#;er bütün at&#;klar&#;n ortadan kayboldu&#;una &#;ahit olduktan sonra bir daha asla kimyasal çözücüler kullanmak istemeyeceksiniz.

SIVI SABUN

S&#;v&#; sabun, karbonat ve sirke ile birle&#;ti&#;inde tava ve tenceredeki ya&#;lardan kurtulman&#;z&#; sa&#;layacak bir ürün haline gelebilir.

  • Yar&#;m bardak s&#;v&#; sabunun içine bol miktarda karbonat, yar&#;m bardak sirke ve yeterli miktarda su ekleyin.

  • Ard&#;ndan ortaya ç&#;kan kar&#;&#;&#;m yo&#;un bir k&#;vam alana kadar iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.

  • Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z kar&#;&#;&#;m&#; ya&#; birikintisi ile kaplanm&#;&#; tavan&#;n üzerine dökerek 1 gece boyunca bekletin.

  • Bu yöntem sayesinde hiç u&#;ra&#; vermeden tavalardaki lekelerden kurtulabilirsiniz.

BULA&#;IK DETERJANI

Do&#;al malzemelerin i&#;e yaramad&#;&#;&#; ve yeterli gelmedi&#;i durumlarda ise tavan&#;n içini az miktarda bula&#;&#;k deterjan&#; ve su ile doldurup kaynatmay&#; da deneyebilirsiniz. Zararl&#; kimyasal madde içeri&#;i ile bula&#;&#;k deterjanlar&#; pek tavsiye edilmese de bu yöntem de ya&#; kal&#;nt&#;lar&#;n&#;n yumu&#;ayarak kolayca ç&#;kmas&#;na yard&#;mc&#; olacak bir uygulamad&#;r. Tüm bunlar&#;n d&#;&#;&#;nda tamamen organik yollarla üretilen ya&#; çözücü ve deterjanlar&#; da tava ve tencere temizli&#;inde kullanabilirsiniz.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Tenceredeki, Tavadaki, Çaydanlıktaki Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

Özellikle kalabalık ailelerde ev hanımlarının zamanının büyük bir bölümü mutfakta geçer. Daima mutfakta bir yemek yapma koşturmacası vardır. Bunun sonucunda ise tencereler, tavalar ve çaydanlıkların üzerine yağ lekeleri sıçrar, tencereler ve tavaların dibi tutabilir, yanmış tencerelerle sıklıkla karşılaşılır. Bu makalemizde dibi tutan, yanan tencere temizliği ve tenceredeki, çaydanlıktaki, tavadaki yağların çıkarılması hakkında bilgilere yer verdik.

Tencere üzerindeki yağlar nasıl çıkar?

Sizin de tencelerinize, tavalarınıza, çaydanlıklarınıza ve diğer ev gereçlerine yapışmış inatçı yağ lekeleriniz varsa işte yapmanız gereken:Tencere, tava, çaydanlık vb üzerine yağ yapışmış gereci temizlemek için bulaşık süngerinizin üzerine karbonat dökün ardından üzerine limon sıkın. Karbonatın etkisiyle kabarmaya başlayan süngerle hemen mutfak gerecinizin yağlı kısımlarını ovalayın. İnatçı yağların kolayca çıktığını göreceksiniz.

Dibi tutmuş yanmış tencere ve tava temizliği

1. Yöntem

Yanmış olan tenceredeki yanıkları tahta kaşıkla kazıyarak temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. Ardından tencereye 5 yemek kaşığı karbonat katın, üzerine birkaç su bardağı su katıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocaktan alıp birkaç saat bekletin, karbonatı bulaşık süngerine döküp karbonatla tencereyi iyice ovalayarak su ile durulayın.

2. Yöntem

Dibi yanmış tava ve tencereleri kurtarmak için bir diğer yöntem de sirke kullanmaktır. Dibi yanan tencerenin veya tavanın içine tavanın dibini kaplayacak şekilde sirke katılır. Sirke ile aynı miktarda su ve 1 yemek kaşığı da karbonat ilave edilir. Ocağa alınıp 20 dakika boyunca kaynatılır. Bu süre boyunca tavanın yanan dibinin yumuşamaya başladığını gözlemleyebilirsiniz. Tahta kaşıkla da yumuşayan parçalar temizlenebilir.

3. Yöntem

Yanmış tavanın veya tencerenin dibini kaplayacak kadar su ve bulaşık deterjanı katıp dakika kaynatılır. Bu yöntemle de yanıklar sökülmeye başlayacaktır. Şayet yanık lekesi inatçı olup çıkmıyorsa, kaynattığımız suyu döküp boş tencereye marketlerden alacağımız yağ çözücüyü koyarız. 10 dakika bekletip deterjan ve bulaşık süngeri ile ovalarız, sonra suyla durularız.

4. Yöntem

Yanık tencereye veya tavaya 1 yemek kaşığı tuz ile 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip yarım saat bekletin. Ardından bulaşık süngeri ile fazla bastırmadan ovarak temizleyin.

5. Yöntem

Yanık tencerenin önce soğumasını bekleyin, soğuduktan sonra içine sıvı deterjan dökün. Üzerine kaynak su katarak tencerenin üstünü kapatın ve bir gün bekletin. Ertesi gün tahta kaşık ve bulaşık süngeri ile yanıkları temizleyin.

Özellikle yağlı yemek tercih edilen evlerde en çok karşılaşılan sorunlardan biri de tavanın yanması, yağın sıçraması ve yağın tava-tencere gibi malzemelerde iz bırakmasıdır. Her ne kadar sağlıklı bir yemek tarzı olmasa da lezzetinden dolayı kızartma ve benzeri yemekler daha çok tercih ediliyor. Çocukların patates kızartması ve köfte aşkı ise başlı başına bir sorun haline geliyor. Sürekli kızartma ve benzeri yemek türlerinin tercih edilmesi sonucunda kızartma tavasının dışında veya içinde oturmuş yağ lekeleri meydana geliyor.

yağ lekesi

Yağ Lekelerinden Hoşlanmıyoruz!

Bu durum her ne kadar hanımlar için bela olarak görülse de bu sorun ile baş başa kalan erkekler de aynı dertten müzdarip demek yerinde olur. Normal bulaşık süngeri veya deterjanı ile çözüme kavuşturulamayan tava veya tencereler bir zaman sonra kullanımdan düşüyor fakat artık bu duruma bir son verilmeli. Çünkü tavanın dışındaki yağ lekesini temizlemek sanıldığı kadar zor bir işlem değil. Nasıl temizlendiğine ve hangi işlemlerin uygulandığına aşağıdaki önerilerden ulaşabilirsiniz.

•Mutfak malzemelerinin temizlenmesinde kimyasallar fazla tercih edilmemektedir. Tabii ki bulaşık deterjanı ve daha masum temizleyiciler hariç. Bu gibi durumlarda imdada yetişen ve hemen herkes tarafından bilinen doğal temizleme yöntemleri cardır. Hiç şüphesiz karbonat tavanın dışındaki yağ lekesini söküp atmakta bire bir. Bulaşık süngerinin üzerine bulaşık deterjanı ve biraz da karbonat koyup lekenin üzerini iyice ovaladığınız takdirde etkili bir sonuç alabilirsiniz.

•Bir diğer doğal temizleme yöntemi ise sirkedir. Sirke, birçok temizlik alanında gönül rahatlığı ile kullanılan bir özelliğe sahiptir ve bu nedenle hemen her alanda kendine yer açabilir. Yine aynı şekilde deterjanlı su yapıp içerisine sirke ilave ettikten sonra temizleme işlemine geçebilirsiniz. Biraz sert bir ovuşturma süreci sonrası tavanın dışındaki yağ lekesi kaybolacaktır.

yağ lekesi

Tavanın Yağ Lekesi Olmaması İçin Alınması Gereken Önlemler

Testi kırıldıktan sonra önlem almanın bir fayda sağlamayacağı üzere evvelinden önlem almak her şeyden iyi bir sonuca götürecektir sizleri. Tavanızın yağ lekesi olmasını istemiyorsanız her kullanımdan sonra iyice yıkamanız gerekmektedir. Siz kızartma yaparken ocağın başka bir gözünde tencere veya tava varsa oradan malzemelerinizi uzaklaştırmalısınız ki yan taraftaki malzemeleriniz de yağ lekesine maruz kalmasın.


yağ lekesi, yağlı tava

Kızartma Tavalarındaki Yanmış Yağlar Nasıl Temizlenebilir?

Lezzetli kızartmaları kâbusa çeviren bu lekeler her kullanımda biraz daha derinleşerek tavaya yerleşir ve çıkarmak neredeyse imkânsız hale gelir. Yanmış yağ kalıntılarını tava ve tencerelerden çıkarmanın bir yolu var mıdır? Artık kızartma tavalarınızı atmak zorunda değilsiniz. Çünkü doğal yollarla, bu baş edilmez kalıntıları çıkarabilirsiniz. Mutfaktaki Yemek / Kızartma Kokuları Nasıl Giderilir?

Doğal Yöntemlerle Yanmış Yağlardan Kurtulun

Yanmış yağlar çoğu bulaşık deterjanı ile çıkarılamaz. Aranan bu çözüm tamamen doğal malzemelerden oluşmaktadır. Evinizde bulunan birkaç şeyle kolayca uygulayabileceğiniz küçük tariflerdir. Biraz karbonat, biraz su biraz sirke ile bütün lekelerden bir çırpıda kurtulmak mümkün. İlgili: Kızartma yapılırken yapılan 7 hata

Karbonat ve Su, Lekeleri Çıkarıyor

Yanmış tavanın dibine bol miktarda karbonat serpin ve her yanını kaplayacak kadar su ekleyin. Bu şekilde tavayı bir gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı bulaşık süngeriyle yıkayarak karbonattan arındırın. Yanmış yağların ve diğer bütün artıkların ortadan kaybolduğuna şahit olacak ve bir daha asla kimyasal yağ çözücüler kullanmak istemeyeceksiniz. Karbonatı aynı zamanda dibi yanmış tencerelerinizi temizlemek ve fırın camlarında kalan yemek ve yağ artıklarını çıkarmak için de kullanabilirsiniz. Kızartma Yağını Yeniden Kullanmanın Yöntemi

Sirke Her Derde Deva

Sirke temizleyici özelliği ile her konuda büyük bir kurtarıcıdır. Kızartma tavanızın içine sirke doldurup bir miktar kaynatın. Daha sonra kendiliğinden soğumaya bırakın. Ilık sirkeyi başka bir kaba alın ve ona batırdığınız bir sünger marifetiyle tavanızı rahatça temizleyin. Aynı işlemi rengi solmuş çelik tencerelerinizi parlatmak için de uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra kızartma yaparken etrafa sıçrayan yağ lekelerinin giderilmesinde de beyaz sirke kullanılabilir.  İlgili: Kızartma yağı kaç kez kullanılır?

Yağları Temizlemek İçin Diğer Yöntemler

Doğal çözümlerin yeterli gelmediği bir noktada iseniz az miktarda bulaşık deterjanını tavanızın içine su doldurarak kaynatmayı deneyebilirsiniz. Bu da yağ kalıntılarının yumuşayarak kolayca çıkarılmasına yardımcı olacak bir uygulamadır. Bunun dışında tamamen organik yollardan üretilmiş yağ çözücü ve deterjanlardan temin ederek onlara da temizliğinizde yer verebilirsiniz.

Ayrıca yarım bardak sıvı sabuna bol miktarda karbonat, yarım bardak sirke ve yeteri kadar su ekleyip yoğun bir kıvam elde edene kadar karıştırıp, bu malzemeyi yanmış yağ kalıntılarının üzerinde bir gece bekletirseniz yine tavanızdaki lekelerden kurtulabilirsiniz. Kızartma Yağının Sıçraması Nasıl Engellenir?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası