köpek yavrularının gözü kaç günde açılır / Blog | Bostanlı Sahil Veteriner Kliniği 7/24 Acil - Bostanlı/İzmir

Köpek Yavrularının Gözü Kaç Günde Açılır

köpek yavrularının gözü kaç günde açılır

Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?

Türkiye&#;nin funduszeue.info 1 Numaralı Online Pet Shop Mağazası

funduszeue.info&#;da her zaman uygun fiyatlar!

Sizde bu değerli bilgileri önerin.

Yavru Kedi Bakımı

Yavru kedilerin gözleri ne zaman açılır?

Kulakları başlarına yaslı ve göz kapakları bir o kadar sıkı şekilde kapalıdır. Annelerinin karnında 3 ay kadar geliştikten sonra doğan yavru kedilerin gözleri kapalıdır. Eğer daha önce hiç yeni doğmuş olan yavru kedi görmediyseniz, yetişkin bir kediden daha farklı göründüğünü anlayacaksınız.

Yavru Kediler Gözlerini Ne Zaman Açarlar?

Kedi sağlıklı ise yavru bir kedinin gözlerini açması uzun bir süreyi bulmaz. Pek çok kedi 7 ila 10 gün içinde gözlerini açarken, iki haftalık olduklarında ise tamamiyle genişler. Ancak her kedi aynı değildir, kimisinin gözleri daha erken açılırken kimisinin gözleri daha geç açılabilir. Bazı durumlarda gözleri erken açılan yavrunun daha sonra tekrar kapanabilir. Her yavru kedinin gözleri maviyken, en az 8 haftalık olana kadar asıl rengi net ortaya çıkmaz.

Kaçınılması Gerekenler

Kedinizin gözleri gelişme aşamasındayken zarar verebilecek parlak ışıktan uzak tutmak ve karanlık bir odada kalmalarını sağlamak daha doğru olacaktır. Aynı zamanda kedinin temiz ve sağlıklı olması da bir o kadar önemlidir. Eğer yavru kedinizin annesi yoksa, onu yavru kedi için üretilmiş olan özel formüle sahip mama ile biberonla beslenmelidir. En dikkat etmeniz gereken konu ise hazır olmadan kedinin gözlerini açmaya kalkmamanız. Sabır göstererek, kendiliğinden gerçekleşmesine müsade edin.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yavru kedinizin gözleri açılmadan önce keçeye benzer bir kabuklanmaya meydana gelebilir. Dolayısıyla bakteriyel ve yaygın bir enfeksiyona yol açabilir. Gözleri kabuklanan kedinizin özel bir bakıma gereksinimi vardır. Bunun için ılık su ile nemlendirdiğiniz bir parça pamuk ile gözlerini temizleyebilirsiniz. Sıcak ve ıslak olması sayesinde kabuğu nazik şekilde silebilirsiniz. Ancak herhangi bir sabun veya kimyasal kullanmamalısınız! Kedinizin gözleri iyileşmezse mutlaka veteriner hekiminize götürmelisiniz. Bir yavrunun gözleri kabulanırsa, diğerleri de aynı şekilde kabuklanabilir. Bu bulaşmanın önüne geçmek için kullandıkları yatak takımlarını devamlı olarak değiştirebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Eğer kedinizin mobilyalalara çarpıyor, merdiven inerken ya da çıkarken tökezliyor, tuvalet ve mama kabını bulmakta zorluk çekiyorsa, bu durum görme yetisinde bir problem olduğuna işaret edebilir.

Birçok yavrunun doğduktan sonra gözleri 8 günden itibaren açılırken, bazı yavruların iki haftayı buluyor. Eğer bu süreyi aşarsa, kedinizi veteriner hekiminize götürmelisiniz. Ek olarak kedinin bir gözü açık diğer göz kapalı ise derhal muayane edilmelidir.

günlükken gözlerini açmaya başlar.

Sağlıklı bir kedi gözlerini kısa sürede açabilir. Birçok kedi 7 ila 10 gün içerisinde açarken, iki haftalık olduklarında tamamen genişler.

Kedinizin gözlerini ya da kulaklarını hiçbir şekilde erken açmaya çalışmayın! Aks, takdirde kalıcı bir hasara neden olabilirsiniz. Bu dönemlerde kedinin iyi dokunma, tat ve koku alma duyusu olacaktır.

İlginizi Çekebilecek Benzer İçerikler

Köpeğinizin İlk Yılı

Bir köpek sahiplenmek ya da bir köpekle yaşamaya başlamak mükemmel bir deneyimdir. Özellikle de bir bir yavrunun dünyaya gelme sürecini deneyimlemek oldukça heyecan vericidir. Bu deneyimi ilk kez yaşayanlar için ise her an ayrı bir mucizeye şahitlik etmek anlamına gelir. Bu yazımızda her canlı için önemli olduğu gibi köpeklerde de çok önemli olan doğum sonrası bir yıllık gelişim sürecinden bahsedeceğiz.

Köpeklerde İlk Yaşın Önemi

Köpeğin ilk yılı hem kendisi hem de ev halkı için oldukça önemli bir süreçtir. Bu süreçte elde edilecek deneyimler yavruların geleceğini şekillendirmektedir. İlk yıllık dönem gelişimin en hızlı olduğu dönem olması sebebiyle çok değerlidir. Bu dönem sadece sağlık açısından değil aynı zamanda köpeğin karakterinin şekillenmesi açısından da kritik öneme sahiptir. İlk yıl bağlılık eğitimi ve çeşitli oyunlar öğrenmeye başlamak için de en ideal dönemdir. Bu yıl hem sizin için hem de yavru için oldukça yoğun bir yıldır. Aynı zamanda yapılan doğrular ile beraber mutlu geçecek uzun yılların ilk adımıdır. Köpeklerin ilk yılı özellikle çocuklu evlerde aynı zamanda en zor yıl anlamına gelmektedir. Bu nedenle çocuklu evlerde aile ortamına daha uygun ırkların beslenmesi tavsiye edilir.

yeni doğmuş yavru köpek

0 - 3 Hafta

Doğumdan hemen sonrasında yenidoğan yavrular tamamen annelerine bağımlıdır ve herhangi bir şekilde annelerinden ayrılmamaları gerekir. İlk hafta yavrular yaklaşık her 3 - 4 saatte bir beslenirler. Bu süreçte anne köpeğin kalori ve protein açısından zengin besinler ile beslenmesi gerekir. Ayrıca beslenme planında ekstra yağ asitlerinin bulunması da destekleyici olacaktır. Bu sayede anne sütünden geçen yağ asitleri yavruların beyin gelişimini desteklemektedir. Doğum yapmış köpeklerin sağlıklı beslenebilmeleri için özel olarak formüle edilen köpek maması çeşitlerine burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz. Annesinden ayrılan yavruların ise anne sütü yerine geçecek sütlerle bir biberon aracılığı ile beslenmeleri gerekmektedir. Annelerinden erken dönemde ayrılan yavru köpeklerin sağlıklı gelişimleri için özel hazırlanan yavru köpek süt tozu ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

0 - 3 hafta arasında yavrularda ilk olarak tüyler gözle görülür hale gelmektedir. Bu süreçte kas gelişimi de olmaktadır. İlk haftada yavrular genellikle yerde sürünürler ve ayağa kalkmaya çalışırlar. İlk adımlarını ancak üçüncü haftanın sonunda atabilirler. Yenidoğan yavruların gözleri kapalıdır. İlk başta sadece tat alma ve dokunma duyuları gelişmiştir. Gözler genellikle ikinci haftadan sonra açılmaktadır. İlk üç hafta beslenme ve uykuyla geçmektedir. Bazı yavrular günde 22 saat kadar uyuyabilmektedir. İlk haftalarda yavruların başka köpekler ile etkileşime geçmemesini ya da başka kişilerin yavrularla temas kurmamasını sağlamak gerekir. Yavrular bu dönemde son derece korunmasız oldukları için birçok hastalıktan etkilenebilmektedirler.

yeni yıl şapkalı yavru köpek

3 - 4 Hafta

Her ne kadar bir haftalık süreç kısa gibi gözükse de aslında 3 - 4 hafta arasında oldukça büyük değişiklikler meydana gelir. Yavruların artık gözü açılır ve dişler çıkmaya başlar. Yine bu haftada yavrular ses çıkarmayı öğrenirler. Anne sütünün yetersiz geldiği durumlarda veteriner hekimin onayının da olması şartıyla süte ek olarak yaş mama da verilebilmektedir. 3. ve 4. haftalar arasında artık yavrular biraz daha bağımsız hale gelirler. Etraflarındaki dünyayı keşfetmeye ve kardeşleriyle oyun oynamaya başlarlar. Aynı zamanda insanlara da ilgi duymaya bu dönemde adım atarlar. Onları tutarak ya da okşayarak bağ kurmaya başlamak bu dönemde mümkün olmaktadır. Bu nedenle bu bir haftalık süreçte yavrularla oldukça fazla vakit geçirilmesi güzel bağlar kurmak açısından tavsiye edilmektedir. Bu dönemde yavruların hastalık kapma riskini minimuma indirmek için diğer köpeklerden uzak tutulmaya devam edilmeleri gerekmektedir.

kahverengi yavru köpek

1 - 3 Ay

Bu süreçte artık yavrular anneden ayrılmaya hazır hale gelmektedir. 6. haftalarında parvovirüs ve gençlik hastalığı başta olmak üzere pek çok farklı hastalığa karşı koruyucu olan karma aşıları yapılır. Bu yavruların aynı zamanda ilk aşısıdır. Bu sayede dış dünyaya karşı daha korunaklı hale gelirler. Eğer doğalı 1 - 3 ay olmuş bir yavru sahiplenirseniz aşı kaydını mutlaka istemeniz gerekmektedir. Köpeklerin aşı takvimi hakkında daha detaylı bilgi almak için "Yavru ve Yetişkin Köpeklerde Aşılama Takvimi" başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

Yavru köpekler 7 - 8 haftalardan itibaren kuru mama yemeye başlayabilirler. Ayrıca yavrular için tuvalet eğitiminin de zamanı gelmiş demektir. Ancak hala kaslar gelişmeye devam ettiği için tuvalet eğitiminden mükemmel sonuçlar beklememek ve sabırlı olmak gerekir. Yavruları 1 - 2 saatte bir dışarı çıkarmak ve tuvaletlerine alıştırmak için sabırlı olmak bu dönemde yapılabilecek en doğru davranıştır.

Bu dönem yavruların oyuncu ve meraklı olduğu, aynı zamanda insanların nasıl davrandığını da gözlemlemeye başladıkları dönemdir. Aşılarını olan yavruların diğer evde yaşayan diğer evcil hayvanlarla tanışmalarında bir sakınca yoktur. Yavruların özellikle doğumdan sonra 5 - haftalar arasında etraflarındaki dünyayla etkileşime geçmeleri ve deneyim kazanmaları gerekmektedir. Sosyalleşme dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde insanlardan, bulundukları ortamlardan ve etraflarındaki diğer hayvanlardan olumlu deneyim elde etmeleri onların mutlu ve sağlıklı bir hayata sahip olmalarını sağlamaktadır. Hatta yavruları dışarı çıkarmak arabaları, kapı zilini, yağmuru kısacası ilerleyen yaşamında karşılaşacağı etmenlerin büyük çoğunluğunu deneyimlemesini sağlamak çok önemlidir. Köpeklerde 6 ile 8. haftalar arasında korku anlayışı gelişmektedir. Bu dönemde yaşanacak olumsuz deneyimler hayat boyunca yerleşecek fobilere neden olabilmektedir. 1 - 3 aylık dönem aynı zamanda otur, bekle gibi basit komutların öğretilmesi ya da tasma eğitimi gibi eğitimler için ideal başlama zamanıdır.

karda kıyafet giymiş yavru köpek

3 - 8 Ay

3. ile 8. aylar arasında artık yavru dişleri dökülmüştür ve yetişkin dişleri çıkmıştır. Bu nedenle köpekler etrafta buldukları her şeyi ısırmaya ve kemirmeye başlamaktadırlar. Özellikle ev ortamında mobilyadan ayakkabılara kadar bulabildikleri her şeyi çiğnerler. Etrafa zarar vermemeleri için çiğneyebilecekleri oyuncakları bulundurmak gerekmektedir. Köpeklerin dişlerini rahatça kaşıyabilecekleri ve çevrelerine zarar vermelerine engel olacak çiğneme kemiklerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Bu dönem ayn zamanda hızla büyümenin olduğu dönemdir. Özellikle büyük ırklarda hızla kilo alımı meydana gelmektedir. Kemikler ve kıkırdaklar sertleşir. Köpekler gelişmeye bağlı olarak daha sakar hale de gelebilirler. Gelişim sürecinde yaralanmaya daha yatkındırlar. Bu nedenle özellikle onların yanında değilken korunaklı bir ortamda olduklarından emin olunması güvenlikleri açısından önemlidir. hafta itibarıyla aşıların tamamlanmış olması ve kalp kurdu, bit ve pire önleme tedavisinin başlamış olması gerekir. Dişi köpeklerin, ırklarına da bağlı olarak, 4. ile 6. aylar arasında ilk kızgınlık dönemine girmeleri beklenir. Erkekler de ise sperm üretimine başlamaktadır. Bu süreçte erkek yavrular etrafa kokularını bırakmaktadır. Kısırlaştırma yapmak için genelde bu dönem tercih edilmektedir.

3 - 8 aylık dönemde artık köpeklerin kişilikleri oturmaya başlamaktadır. Basitçe iç güdülerini takip etmenin yanı sıra bağımsız kararlar vermeyi de öğrenirler. Bu dönemde onların bir emri yerine getirmekle bir topun peşinde gitmek arasında kararsız kaldığını görebilirsiniz. Her seferinde doğru hareketi yapamayabilirler. Çünkü bu aşamada neleri yapıp neleri yapamayacaklarını öğrenmek için sınırları test etmektedirler. Bu dönemde sabırlı olmak ve onların doğru yolda karar almalarını sağlamak son derece önemlidir. Bu dönemde eskisi kadar olmasa da korkular gelişmeye devam etmektedir. O yüzden yavrunun dünya ile olan etkileşimine dikkat etmek ve onların olumsuz bir deneyim yaşamamasını sağlamak gerekir.

çimlerde duran dili dışarda yavru köpek

8 - 12 Ay

Köpeklerde yavru yetişkin ayrımı sadece yaşa bağlı olarak değil aynı zamanda boyuta bağlı olarak da belirlenebilmektedir. Küçük ırklar genellikle 1 yaş civarında gelişimini tamamlamaktadır. Bu da onlar için yavruluğun sona ermesi ve yetişkinliğin başlaması anlamına gelmektedir. Ancak diğer taraftan Golden Retriever gibi orta boyut ırklarda 18 aydan sonra yetişkinlik başlamaktadır. Dev ırk köpeklerde ise yavruluk 25 aya kadar sürebilmektedir. Türüne bakılmaksızın tüm yavruların ilk 12 ay yavru köpek maması ile beslenmesi gerekmektedir. Ancak büyük ırk köpeklerde bu süre 18 - 24 aya kadar çıkabilmektedir. Burada önemli olan köpeklerin gelişim ve büyüme süresince gerekli olan gıdaları yeteri miktarda alması gerektiğidir. 8 - 12 ay arasında da merak, oyunculuk ve sınırları test etme devam etmektedir. Temel eğitimlerin yavruluğun sonra ermesi ve yetişkinliğin başlaması ile tamamlanmış olması tavsiye edilir. Birçok köpek yetişkinlik süresinde de eğitimine devam etmektedir. Bu dönemde ona yeni hareketler ve komutlar öğretmek beraberinde yeni oyunlar keşfetmesini sağlamak onun zihninin keskin bir biçimde çalışmasının önünü açmaktadır. Bağlılık ve daha birçok eğitim köpeklerde 3 yaşına kadar devam etmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül TunçayTüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle funduszeue.info blog sayfasında yılından beri blog içeriği yazmaktadır.

Unutma, asla bir köpeğin gözlerini açmaya zorlamamalısın. Bu çöpün içindeki her cins, çöp ve köpek yavrusu, hazır olduklarında gözlerini kendi hızlarında açacaktır. Hazır olmadan gözlerini açmaya zorlamak enfeksiyona, göz hasarına ve hatta kalıcı körlüğe neden olabilir.

Yavru köpeğimin gözlerini açmasına yardım edebilir miyim?

Akılda tutulması gereken bir şey var: Yavru köpeğiniz gözlerini kendi kendine açmalıdır. Onlara yardım etmek isteyebilirsiniz, ancak sürecin doğal olarak gelişmesine izin vermelisiniz. Yavru köpeğinizin göz kapakları, sinirler ve göz hazır olduğunda açılır ve onları daha erken açmaya zorlamak, yavru köpeğinizi riske sokar.

Yavruların gözleri kaç yaşında açılır?

Yaşamlarının ilk üç haftasında, annenin işini yapıyor olması koşuluyla, yavru köpekler sahibinden çok az bakım ister. Yavrular gözleri kapalı doğarlar ancak XNUMX-XNUMX hafta sonra açılırlar.

Yavrular gözlerini açtığında acıyor mu?

Yavruların gözleri açık

Kapaklar kırılgan durumlarını korumak için kapalı kalır. … Parlak ışık bile gözlerine zarar verebilir. Yavruların gözleri doğduktan yaklaşık iki hafta sonra açılır. Ancak o zaman bile, iki haftalık yavrular dünyayı net bir şekilde göremezler.

Yavrular gözlerini açtıklarında kör mü?

günlük olduklarında gözleri açılır, ancak görmeleri hala sınırlıdır. İnsanlar büyük ölçüde görüşe güveniyor, bu yüzden elbette köpeklerimizin de yapıp yapmadığını bilmek istiyoruz. Köpeklerin renk körü olduğuna dair yaygın inancı duymuş olabilirsiniz.

Yavrular bir seferde bir göz açar mı?

Yavrular gözleri kapalı doğarlar ve genellikle yeni doğan yavruların gözlerini açmaları gün ve net görmeleri daha uzun sürer. … Yavruların çoğu, birkaç gün içinde birer birer birer gözünü açar. Sabırlı ol. Hazır olmadan gözlerini açmaya çalışmayın.

Bir köpeğin gözlerini açmaya zorlarsanız ne olur?

Unutma, asla bir köpeğin gözlerini açmaya zorlamamalısın. Bu çöpün içindeki her cins, çöp ve köpek yavrusu, hazır olduklarında gözlerini kendi hızlarında açacaktır. Hazır olmadan gözlerini açmaya zorlamak enfeksiyona, göz hasarına ve hatta kalıcı körlüğe neden olabilir.

Yeni doğmuş bir köpeğe dokunabilir misin?

Yavrular yaklaşık üç haftalık olduklarında kendi başlarına hareket etmeye başlayacaklardır. Bu, onları evcilleştirmeye ve onlarla daha fazla etkileşime girmeye başlayabileceğiniz zamandır. Yeni doğmuş bir köpeğe yalnızca hasta olduğunu fark ederseniz, annesi onu terk ederse veya yetim köpek yavruları durumunda dokunabilir veya almalısınız.

Yavru köpekler her yemekten sonra kaka yapar mı?

Yavruların çoğu, büyürken günde üç ila dört öğün yemek yer ve her yemekten sonra işemek ve kaka yapmak zorunda kalırlar. Daha genç köpekler için, yemekten sonra onu tuvalete götürmek için yaklaşık 20 dakika bekleyin. Köpek yavrusu ne kadar küçükse, yemekten sonra onu o kadar erken dışarı çıkarmalısınız.

Yavru köpeğimin ilk yılında ne beklemeliyim?

Yavru köpeğinizin ilk yılı beraberinde bolca neşe ve bazı tatlı dönüm noktaları getirecektir. Yeni köpeğiniz size bolca kahkaha, sevgi ve köpek yavrusu oyunu yaşatacak. Sabrınız ve tutarlı eğitiminizle, sizinle ve yeni sürüleriyle olan bağlarını öğrenecekler ve ömür boyu en iyi arkadaşı geliştireceksiniz.

Bir köpeğin yaşını nasıl anlarsınız?

Bir köpek yavrusunun yaşını belirlemenin en iyi yolu dişlerine bakmaktır. Bir yavru köpeğin süt dişlerinin tümü 3 ila 6 haftalıkken çıkmalı ve yetişkin dişleri 12 ila 16 haftalıkken ağzın önünde ve 16 ila 24 hafta arasında arkada görünmelidir.

Yeni doğmuş bir köpek yavrusu ne zaman tutabilirsin?

4) Küçük çocukları yeni doğan köpek yavrularının etrafında denetleyin. Genel olarak, köpek yavruları gözleri açılıncaya ve kolayca yürüyebilecek duruma gelene kadar alınmamalı, taşınmamalı veya onlarla oynanmamalıdır. Bu yaklaşık üç haftalıktır. O zamana kadar bir yetişkin bir köpek yavrusunu kucağına alabilir ve küçük bir çocuğun onu dikkatli bir şekilde evcilleştirmesine izin verebilir.

Pitbull yavrularının gözlerini açması ne kadar sürer?

Pit bull yavruları kör ve sağır doğarlar, ancak gözleri yaklaşık iki haftalıkken açılmaya başlar. Kulakları üçüncü haftada açılmaya başlar.

Köpek yavruları ne zaman banyo yapabilir?

Yavrular en az dört haftalık olana kadar yıkanmamalıdır - altı veya sekiz hafta daha iyidir. Küçük çocuklar o yaşta vücut ısılarını düzenlemekte güçlük çekerler ve üşüyebilirler.

Yavru köpekler ne zaman su içebilir?

Su ve köpek mamasını tanıtmanın en iyi zamanı yaklaşık 3 ila 4 haftalıktır. Bu, yavruyu annesinin sütünden yavaşça kesmeye başlamanın ve daha bağımsız olabilmesi için ona özen göstermenin zamanıdır.

Yavru köpekler ne kadar yürüyebilir?

Yavrular üç haftalık olduklarında (veya yaklaşık 21 günlük olduklarında), ayağa kalkıp etrafa bakmaya başlarlar. Hatta kalemlerinden tırmanmaya çalışabilirler. Dört haftalık olduklarında (yaklaşık 28 günlük), yürüyorlar. Tabii ki, bu değişebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası