hamileler salep içebilirmi / Hamilelik ve Gebelikte Beslenme | Sağlık Rehberi | Medilife Sağl

Hamileler Salep Içebilirmi

hamileler salep içebilirmi

Hamilelikte tüketilmemesi gereken 10 besin

1. Çiğ ya da az pişmiş yumurta: Salmonella denilen bakterileri içerir bu da çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebebiyet verir. Bu tür bakteriler özellikle hamile olan kişilerde karın ağrısı ve ishalle sonuçlanan rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. 

2. Çiğ ya da az pişmiş et: Az pişmiş ya da çiğ haldeki ette toksoplazma enfeksiyonu riski vardır. Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına bebekte gelişimsel problemlere neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek gerekir. Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durmanız gerekiyor.

3. Pastörize edilmemiş ya da küflü peynirler: Bu peynirler listeria adlı bir bakteri içerebileceğinden hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir. Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde bulunan bakteri; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açabilir. Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir ve kaşar peyniri hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup, sık sık yenmesi gerekir. 

4. Cips ve kızartmalar: Patates kızartması, patates cipsi gibi besinler kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içerir. Bu da bebeğin sinir sistemine zarar verebilir. Fakat patates kızartması, cips ya da fırında patatesi hariç tutarsak, patatesin hamile veya emziren kadınlar için çok sağlıklı etkileri de mevcuttur. 

5. Alkollü içecekler: Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilmektedir bu sebeple kesinlikle önerilmez. 

6. Bitki çayları: Bitki çayları bilinçli kullanıldığında şifa olurken, rastgele tüketildiğinde yararından daha fazla zarar getirebilir. Aloe vera, fesleğen, kekik, adaçayı, sedef otu, ginseng ve bunun gibi daha onlarca bitki rahim kasılmalarını ve doğum sancılarını başlatabilir ya da bebeğinizde doğum anomalilerine sebep olabilir. Ihlamur, rezene ise içilebilecek bitki çaylarıdır. Yeşil çay kafein oranı yüksek olduğu için gebelikte tavsiye edilmez. 

7. Kahve: Günün en zevkli anlarından biri olan kahve vakti de hamilelikte bir miktar askıya alınıyor! Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte önerilmez. Gebeler tarafından günde totalde alınan kafein oranı 2 bardağı geçmemelidir; ona göre kahve veya yeşil çay kullanımı ayarlanmalıdır. Kafein kasılmaları arttırabildiği gibi uykusuzluk sorunu yaratabilmektedir.

8. Fazla şeker içeren her türlü gıda: Şekerli pastane ürünleri; yaş pasta, kurabiye ve yanı sıra reçel, marmelat gibi aşırı şeker içeren yiyecekler gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketlenmiş hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır. Gebelikte porsiyon meyve önerilirken, reçelin 1 tatlı kaşığı = 1 meyve olarak düşünülüp, ona göre planlayarak yenilebilir. Özellikle bal kana direkt karışıp kan şekeri regülasyonunu bozabilmektedir. Bu sebeple hipoglisemik annelerde özellikle önerilmez. Soya sosu vb. ürünleri de gebelikte kullanmamalısınız. Genetiğiyle oynanmış enzimler içerdiği için sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verebilir. 

9. Her türlü sakatat ve çiğ balıklar: Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız! Bakteriye en açık yiyeceklerdir. Gebelik boyunca kokoreç, suşi, beyin ve benzerlerine veda etmeniz gerekiyor! Karaciğer, içerisinde yüksek miktarda A vitamini içeren bir sakatattır. Bu sebeple hamilelere karaciğer asla önerilmez. Kabuklu deniz ürünleri; midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünlerinin hamilelik sürecinde yenmemesi öneriliyor. Çiğ deniz ürünleri de salmonella nedeniyle zehirlenmelere ve enfeksiyona neden olabiliyor. 

İyi yıkanmamış sebzeler: Aslında sadece gebelikte değil hayatımızın her döneminde sebzelerimizi iyi yıkamalıyız. Gebelik süresince sebzelerinizi sirkeli suda bekletip yıkamak gerekir. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde tehlikeli durumlar yaratabilir.

Damak zevkinden ve bu güzel tatlı besinlerden vazgeçmek zor değil mi? Bu fedakarlık dolu döneminizi en güzel şekilde atlatmanızı diliyorum

Gebelikte Hangi İçecekleri İçmeli?

Belli ba&#;l&#; baz&#; bitkisel çaylar&#;n içinde bulunan etken maddeler özellikle çocuklarda ve hamile kad&#;nlarda sorunlara neden olabilir. Eczaneden al&#;nan ilaçlar&#;n içerdikleri etken maddelerin her biri ve miktarlar&#; net olarak bilindi&#;i halde bitkisel çaylar birden fazla etken madde içerebiliyor ve etken madde miktar&#;n&#;n net olarak bilinmesi imkans&#;zd&#;r.

Hamilelik döneminde kad&#;nlar&#;n ço&#;u zencefil, &#;hlamur, papatya, rezene, ku&#;burnu, normal çay, ye&#;il çay ve meyve çaylar&#;n&#; bulant&#; gidermek için (zencefil), s&#;v&#; ihtiyaçlar&#;n&#; gidermek için, sakinle&#;tirici özelliklerinden faydalanmak için (rezene) veya lohusal&#;k döneminde süt yap&#;m&#;n&#; art&#;rmak için (papatya, rezene, &#;s&#;rgan otu çaylar&#;) kullanmaktad&#;rlar. Bu say&#;lanlarda günlük miktar iki fincan&#; a&#;mad&#;&#;&#; sürece sorun yok gibi görünmektedir.

Halbuki ismi masum gözüken ve bize a&#;ina olan çe&#;itli bitki çaylar&#;, örne&#;in adaçay&#;, sinameki, fesle&#;en, keten tohumu, ahududu çay&#; gibi çaylar s&#;kça tüketildi&#;inde dü&#;ük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kas&#;lmalar&#;n&#; art&#;rarak erken do&#;um yapma riskini art&#;rabilmektedir.

Ahududu çay&#;n&#;n do&#;um kas&#;lmalar&#;n&#; ba&#;lat&#;c&#; etkisi yüzy&#;llardan beri bilinmekte ve ebeler taraf&#;ndan bu çay gecikmi&#; do&#;umlar&#; ba&#;latmak için kullan&#;lmaya devam etmektedir.

Bunlar yan&#;nda üçüncü bir grup bitki çay&#; ise art&#;k hemen her markette rastlayabilece&#;imiz isimlerini az duydu&#;umuz veya hiç duymad&#;klar&#;m&#;z: Fesle&#;en, Biberiye, Lavanta, yaban mersini, sar&#; kanturon, melisa yapra&#;&#;, kediotu, o&#;ul otu, aloe vera, karahindiba bunlara örnek verilebilir. Bu say&#;lan bitki çaylar&#;n&#;n ortak özelli&#;i gebelik döneminde kullan&#;ld&#;klar&#;nda erken do&#;um, gebelikte kanama ve dü&#;ük riskini art&#;rma olas&#;l&#;klar&#;n&#;n bulunmas&#; ve bu nedenle kesinlikle kullan&#;lmamas&#; gerekti&#;idir.

Baz&#; bitkilerin a&#;&#;r&#; kullan&#;mda sakat do&#;uma yol açt&#;klar&#;na dair baz&#; bulgular bile mevcuttur.

Özet olarak hamilelik döneminde bitkisel çaylara masum gözüyle bakmak yerine günümüzde kullan&#;lan ilaçlar&#;n kökeninde bitkiler oldu&#;u gerçe&#;i göz önünde bulundurulmal&#; ve bitkisel çaylar&#; kullanmadan önce mutlaka doktora dan&#;&#;&#;lmal&#;d&#;r.

Bitkiler her zaman masum de&#;ildir.”Bitkisel tedavi ilaç tedavisinden iyidir” dü&#;üncesiyle aktarlardan içeri&#;i ve ne i&#;e yarad&#;&#;&#; bilinmeyen bitkilerin al&#;nmas&#; ve kullan&#;lmas&#; ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;na neden olabilir. Bitkisel tedavi ancak bu konuda özel e&#;itim alm&#;&#; bir doktor taraf&#;ndan yürütülebilir.

Hamilelikte hangi içecekler güvenli?

* Hamilelik döneminde en iyi tüketilecek s&#;v&#;lar içme suyu, taze meyve sular&#; ve süttür. Bunun yan&#;nda s&#;cak içecek olarak yine süt, s&#;cak çikolata, salep gibi içecekler tercih edilmelidir. Kolal&#; içecekler, çay, ye&#;il çay ve kahve kafein içerikleri nedeniyle günlük kullan&#;m&#; maksimum iki birim (fincan veya bardak) ile s&#;n&#;rlanmal&#;d&#;r.

* Son zamanlarda s&#;kl&#;kla reklamlar&#; yap&#;lan enerji içeceklerinin içerdi&#;i katk&#; maddeleri hamilelikte &#;eker metabolizmas&#;n&#; bozabilece&#;inden bu içeceklerden kesinlikle kaç&#;n&#;lmal&#;d&#;r.

* Alkol nörotoksik bir madde olarak geli&#;mekte olan bebe&#;in beyin hücrelerinin geli&#;imini engelleyen bir maddedir ve hamilelikte kesinlikle uzak durulmal&#;d&#;r. A&#;&#;r&#; alkol tüketen toplumlarda çocuklardaki zeka gerili&#;inin en önemli nedeni anne aday&#;n&#;n alkol kullan&#;m&#;d&#;r.

* Diyet içecek ve g&#;dalar&#;n içeri&#;inde ve suni tatland&#;r&#;c&#;larda bulunan aspartam her ne kadar bebe&#;e zararl&#; bir madde olarak görülmese de (gebelikte ilaç kategorisi B, yani kullan&#;m&#; uygun) tatland&#;r&#;c&#; olarak di&#;er maddeleri içeren diyet ürünlerden ve mümkünse tüm diyet ürünlerinden tümüyle uzak durulmal&#;d&#;r.

* Light süt ise yaln&#;zca ya&#;&#; azalt&#;lm&#;&#; bir ürün oldu&#;undan kalsiyum kayna&#;&#; olarak gebelikte güvenle kullan&#;labilir.

* Probiyotik bakteri içeren ürünler (probiyotik yo&#;urtlar) iyi huylu bu bakterilerin etkisiyle sindirimin kolayla&#;mas&#;n&#; sa&#;lar ve kab&#;zl&#;&#;&#; önlerler ve hamilelik döneminde de rahatl&#;kla kullan&#;labilirler.

* Kefir eski bir ürün olsa dahi t&#;p literatürüne yeni girmeye ba&#;lam&#;&#; bir içecektir. Masum bir içecek oldu&#;u dü&#;ünülmekle beraber hamilelik döneminde kullan&#;m&#; konusunda henüz yap&#;lm&#;&#; kontrollü çal&#;&#;malar bulunmamaktad&#;r.

Dr. Ka&#;an Kocatepe

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Hamilelikte salep içmek zararlı mı?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte salep içmek zararlı mı?
  2. Hamilelik de salep içilir mi?
  3. Gebelikte jambon yenir mi?
  4. Hamilelikte pastırma yenir mi?
  5. Hamilelikte süt nasıl içilmeli?
  6. Hamilelikte ketçap yenir mi?
  7. Hamilelikte hazır süt içilir mi?
  8. Hamileler hangi marka süt içmeli?
  9. Lavanta çayını hamileler kullanabilir mi?
  10. Hamileler neden sucuk yiyemez?
  11. Gebelikte ketçap mayonez yenir mi?
  12. Hamilelikte fast food yenir mi?

Hamilelikte salep içmek zararlı mı?

Hamilelikdönemi süresince en iyi tüketilecek sıvılar içmesuyu, taze meyve suları ve süttür. Ayrıca hamilelersıcak içecek olarak süt, sıcak çikolata, salepgibi süt içeren içecekleri tüketebilirler.

Hamilelik de salep içilir mi?

* Hamilelikdöneminde en iyi tüketilecek sıvılar içme suyu, taze meyve suları ve süttür. Bunun yanında sıcak içecek olarak yine süt, sıcak çikolata, salepgibi içecekler tercih edilmelidir.

Gebelikte jambon yenir mi?

Hakan Çoksüer, hamilelik döneminde kadınlara sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden uzak durmaları yönünde uyarılarda bulunarak, bu ürünlerin anne karnındaki bebeklerde beyin hasarına yol açabileceğini söyledi.

Hamilelikte pastırma yenir mi?

Etler, hiç pembelik kalmayana kadar pişirilmeli; dondurulmuş etler, iyice çözülmeden pişirilmemelidir. Salam, sosis, pastırmagibi etlerden de uzak durmak en iyisi. Canının çok çektiyse de, çok az miktarda olabilir ama mutlaka pişirerek ! Hamileyken dikkatli tüketilmesi gereken bir başka besin.

Hamilelikte süt nasıl içilmeli?

Hamilelikte süttüketimi, anne adayının metabolizmasına ve isteğine bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak günde en az 3 bardak olacak şeklinde tüketilmesi en idealidir. Sade şekilde içebileceği gibi çeşitli gıdalarla harmanlayarak veya yoğurt haline getirerek rahatlıkla tüketilebilir.

Hamilelikte ketçap yenir mi?

Hazır meyve suları yerine evde sıkılmış taze meyve suları tüketilmelidir. Cips, hazır çorba, konserve, hazır gıdalar, ketçap, barbekü ve hazır salata sosları çok miktarda tuz içerdiği için hamilelikdöneminde tüketilmemelidir.

Hamilelikte hazır süt içilir mi?

Pastörize Edilmeyen Sütve SütÜrünleri Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.

Hamileler hangi marka süt içmeli?

Bu besinlerin çok iyi temizlenmiş olması gerekir. 3- Çiğ süt ve çiğ sütten yapılmış ürünler kullanılmamalıdır. Mutlaka pastörize edilmiş süt ve süt ürünlerinden yapılmış peynir, yoğurt tüketilmelidir.

Lavanta çayını hamileler kullanabilir mi?

Prof. Dr. Orhan Ünal, hamileliktetüketildiğinde erken doğuma sebep olabileceği düşünülen; fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aleo vera, karahindiba gibi bitkilerin çaylarının da gebelikte dikkatli tüketilmesi, riskli durumlarda hiç tüketilmemesini öneriyor.

Hamileler neden sucuk yiyemez?

Sucuk, salam ve sosis gibi besinler oldukça lezzetliler ve bu tür besinlere karşı istek hamilelikdöneminde artabiliyor. Ancak bu ürünlerin hazırlanma aşamasında eklenen nitrit-nitrat adındaki gıda katkı maddeleri kanserojendir ve bebeğiniz için toksik olabiliyor.

Gebelikte ketçap mayonez yenir mi?

İthal kırmızı etler, salamura balık, ketçap, mayonezise asla yenmemelidir. Demir, bakır ve çinko alımı da çok önem taşır. Günde 2 lt su, 2 bardak süt için. Haftada 3 kez balık yiyin.

Hamilelikte fast food yenir mi?

Fast FoodYiyecekler Tüketmemeye Dikkat Edin Fast Foodyeme düzeninin genel olarak besin değerinden yoksun ve yüksek kalorili bir yeme şekli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özlen Emekçi Özay, fast foodyeme düzeninin yüksek oranda katkı maddesi içerdiğinden dolayı hamilelikdöneminde önerilmediğini belirtti.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası