2 yaş uykuda sıçrama / Bebeğim Uykusunda Korkuyor, İnliyor, Sıçrıyor Ne Yapayım? - Mavi Kadın

2 Yaş Uykuda Sıçrama

2 yaş uykuda sıçrama

Epilepsi Nedir? Epilepsi ve NEPO Arasındaki Fark?

Epilepsilerle Karışabilen Durumlar

Epilepsi, halk dilindeki adıyla ‘sara’ hastalığı, dünyada en sık rastlanan nörolojik hastalıklardan biri olup, ülkemizde en az bin epilepsili kişi mevcuttur. Sıklıkla kısa süreli gelip-geçici bilinç ve hafıza tutulumları, hareket bozuklukları ya da hissi değişiklerle giden epilepsi aslında tek bir hastalık değildir; çok çeşitleri mevcuttur. Epilepsilere özgü nöbetler de çok çeşitlidir. Ancak, nöbetler halinde ortaya çıkan tüm tablolar her zaman epilepsi varlığını göstermezler. Özellikle bebek ve çocuklarda epilepsilerle karışabilen bu tür durumlara çok sık rastlanır.

Epilepsi ve Benzeri Hastalıklarda Karşılaşılabilecek Durumlar

Bu konuyla ilgilenen biz hekimler anne-babaların bazı sorularıyla sıkça karşılaşmaktayız. Bu sorulara birkaç örnek verelim:

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Çocuğum bazen bir noktaya bakarak dalıyor, seslenildiğinde yanıt vermiyor. Bu durum ne anlama gelir? Epilepsi midir?

Çocuğum uykuda çok sık sıçrıyor. Bazen kol ya da bacaklarında titremeler, atmalar oluyor. Bazen ağlayarak uyanıyor. Korkuyla bakınıp, tekrar yatıp uyuyor. Bu durum ne anlama gelir? Korktuğu zamanlarda uyandırmalı mıyım? Kızım epilepsi hastası mı?

Çocuğum okulda bayılmış. Bu geçen yıl da olmuştu. Epilepsi mi?

Bebeğim son zamanlarda gözlerini bir tarafa kaydırmaya başladı. Komşumun bebeğinde de böyle bir şey olmuş. Doktoru ‘epilepsi’ demiş. Komşum benim bebeğimde de ‘epilepsi olabilir’ diyor. Ne yapmalıyım?

Bu tür soruların benzerleriyle hemen her gün karşılaşmaktayız. Bu gelip-geçici olaylar bazen doğrudan olayı gören kişi tarafından bildirilmekte, bazen dolaylı bilgi gelmektedir. Ataklar bazen birkaç dakikayı geçmemekte, bazen saatlerce sürmektedir. Bazen çok sık, bazen seyrek görülmekte; bazen bilinç değişiklikleriyle birlikte oluşmakta, bazen bilinç etkilenmemekte, ya da hafif etkilenmektedir.

NEPO Nedir?

Bebekte ve çocukta görülen bu tür gelip-geçici olayların bir kısmı epilepsi doğasında olabilir. Ancak, önemli bir kısmı belli yaşlarda görülen ve sonra kendiliklerinden kaybolan fizyolojik, yani doğal denilebilecek değişikliklerdir. Daha sınırlı bir bölümü ise diğer bazı nörolojik, ya da nörolojik olmayan hastalıkları işaret edebilir. Çeşitli başlıklar altında toplanabilen ve epilepsileri taklit edebilen bu durumlara biz kısaca non-epileptik paroksizmal olaylar (NEPO) diyebiliriz. Ancak, bazı durumlarda, özellikle de, gelişim gerilikleri olan çocuklarda, aynı hastada hem epilepsi, hem NEPO birlikte bulunabilir.

Bu tablolarda doğru tanı çocuğun geleceği açısından son derece önemlidir. Yanlış tanı spektrumunun bir ucunda çocuğun çok uzun yıllar, bazen ömür boyu, sürekli ilaç kullanma ve beraberinde, ruhsal, akademik ve sosyal sorunlarla yüz yüze kalması yer alır. Diğer ucu yaşamsal tehlikesi çok fazla olan kalp hastalıklarına dek uzanabilir.

Biz burada NEPO’nun nedenlerine kısaca değineceğiz.

Bebek ve Çocukta Epilepsilerle Karışabilen Durumlar

Nörolojik olmayan durumlar

Normal, fizyolojik yanıtlar

Uykuda kas seğirmeleri (miyokloniler)

diğer durumlar

Artmış fizyolojik yanıtlar

İrkilme

Nörojenik senkop

diğer durumlar…

Davranışsal Değişiklikler

Ürperme atakları

Soluk tutma nöbetleri

Gün düşleri

diğer durumlar…

Psikiyatrik bozukluklar

Psikojenik nöbetler

Panik Ataklar

diğer durumlar

Uyku-uyanıklık bozuklukları

Konfüzyonel Uyanmalar

Uykuda konuşma, ritmik hareketler, kâbuslar

Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları

Geçici iskemik ataklar

Kalp hastalıkları (senkoplar, uzamış Q-T sendromu)

Diğer durumlar

Sindirim sistemi ile ilgili (örn. Sandifer send.)

İnfantil mastürbasyon

İlaç yan etkisi olarak kasılmalar

Nörolojik Bozukluklar

Migren ve ilişkili durumlar

Beyinde geçici iskemik ataklar (damar hastalıkları / dolaşım yetmezlikleri)

Hareket bozuklukları (başta tikler, stereotipiler, kore, distoni)

Hiperekpleksi (aşırı irkilme ile giden genetik bir hastalık)

Tabloda özet olarak değinilen başlıkların dışında da birçok fizyolojik, ya da fizyolojik olmayan durumlar mevcuttur. Bu durumların bir kısmı ev kayıtları yardımıyla uzmanlar tarafından kolayca tanınabilmekte, diğer bazı durumlar ileri tetkik gerektirmektedir.

Sık yineleyen durumlarda anne-babaların hekimlere başvurduklarında atakların video-görüntülerini sağlamış olmaları çok yararlı olacaktır.

Çocuk Nörolojisi Uzm. Prof. Dr. Ayşın Dervent’in “Epilepside Ayırıcı Tanı Penceresinden: Psikojenik Nonepileptik Nöbetler” yazısını okumanızı da tavsiye ederiz.

Bebekteki ani sıçrama epilepsi olabilir

Epilepsi, en sık çocukluk çağında, özellikle de yaş arasındaki bebeklik döneminde ortaya çıkıyor. Sanılanın aksine sadece vücutta kasılma ve çenenin kilitlenmesi gibi büyük nöbetlerle değil, gözden kaçabilecek küçük nöbetlerle de gelişebiliyor. Örneğin, bebeklerde ani sıçrama epilepsinin işareti olabiliyor!

Halk arasında ‘sara’ olarak bilinen epilepsi; ateş ve kafa travması gibi herhangi bir tetikleyici faktör olmadan tekrarlayıcı bilinç kaybı ile bilinçte bozulmanın görüldüğü ataklarla gelişen bir hastalık. Çocukluk çağındaki epilepsi tüm vücutta kasılma/atma, çenenin kilitlenmesi ve ağızdan köpük gelmesi gibi belirtilerle seyreden büyük nöbetlerle gerçekleşebileceği gibi; tanınması zor ve kısa süren küçük nöbetlerle de ortaya çıkabiliyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Uğur Işık, bebeklerde sadece kollar, bacaklar ve baş bölgesinde ortaya çıkan ani sıçramanın hafife alınmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Klasik epilepsi belirtilerinin yanı sıra, bu tür kısa süren küçük nöbetlerin de asla atlanmaması gerekiyor. Çünkü bu küçük nöbetler anne babalar tarafından gözden kaçarsa sorun tedavi edilmediği için büyük nöbetlere dönüşebiliyor” diyor.

HANGİ NÖBETLER GÖZDEN KAÇABİLİYOR?

ANİ SIÇRAMA VE KAPANMA: Bebeklikte kümeler halinde gelen, kollar, bacaklar ile baş bölgesinde ani sıçrama ve kapanma ile gelişen nöbetler ortaya çıkabiliyor.

• GÖZLERİN SABİT BİR YERE BAKMASI: Çocuklarda kasılma, atma, gözlerin sabit bir yere bakması ve kusma ile gelişebiliyor. Vücudun tek tarafında kasılma veya vücudun tek tarafında anormal his ile de görülebiliyor.

• DALMA: Absans nöbetlerinde çocuk sadece saniye boyunca dalıyor ve çevresine karşı duyarsız oluyor.

• GECE UYKUDAN SIK UYANMA: Frontal lob denilen (beynin ön bölgesi) bölgede gelişen nöbetlerde gece uykudan sık uyanma, kasılma ve anlamsız hareketler görülebiliyor. Bu durum çoğunlukla uyku bozukluğu ile karışıyor. Ayrıca çocuk anlamsız yere kendi çevresinde dönme veya koşma şeklinde hareketler sergileyebiliyor.

• ANİ BAŞ DÜŞMELERİ: Ani baş düşmeleri ve yere kapaklanma şeklinde nöbetler görülebiliyor.

• SIÇRAMA: Bazen sadece ani elektrik çarpması benzeri sıçramalar (myokonik nöbetler) ortaya çıkabiliyor.

EPİLEPSİ NEDENİ ÇOCUĞUN HAYAT KALİTESİNİ BELİRLİYOR

Bazı türlerinde nöbetler günde kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece kez ortaya çıkıyor. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde en önemli belirleyici faktör oluyor. Çünkü bu faktör hem çocuğun zekâ düzeyini ve davranış sorunlarını hem de epilepsinin şiddetini beliyor. Nöbet sayısı ve nöbet kontrolü hayat kalitesini belirlemede önemli bir rol üstleniyor. İlaçlarla kontrol altına alınabilirse çoğu çocuk okul, spor ve hobiler gibi günlük yaşam aktivitelerine devam edebiliyor.

BAZI TÜRLERİ İLAÇLAR İLE KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR

Hangi tedavinin uygulanacağında epilepsinin türü çok önem taşıyor. Çocukluk çağının iyi huylu genetik epilepsilerinin yüzde ’ı ergenlikte düzeliyor. Bazen de epilepsiler ergenlik çağında başlıyor, bunların bir kısmı ömür boyu tedavi gerektiriyor. Epilepsilerin bir kısmı ilaç tedavisine çok iyi yanıt veriyor. En az 2 yıl, bazen de ergenlik çağına kadar ilaç kullanmak yeterli gelebiliyor. Ancak altta kafa travması veya menenjit gibi nörolojik bir sorun varsa tedavi edilmesi daha güç olabiliyor. Örneğin hastanın çok uzun yıllar ilaç kullanması gerekiyor.

EPİLEPSİ CERRAHİSİNDEKİ BAŞARI YÜZDE 80’LERE ULAŞIYOR

Tüm epilepsilerin yüzde ’unu dirençli epilepsiler oluşturuyor. Bu durumda ilaç dışında diğer tedavi seçenekleri gündeme geliyor. İlk yöntem de epilepsi cerrahisi oluyor. İyi seçilmiş hastalarda epilepsi cerrahisinin başarısı yüzde 80’lere ulaşıyor. Ancak ne yazık ki her dirençli epilepsisi olan çocuk ameliyat adayı olamıyor. Çocuğun epilepsi cerrahisi adayı olması için nöbetlerinin belli bir bölgeden kaynaklaması ve çıkarılacak bölgenin dil ve görme gibi önemli bir fonksiyonunun olmaması gerekiyor.

BEYNE TAKILAN PİL BELİRGİN DÜZELME SAĞLIYOR

Çocuğun cerrahi yönteme uygun olmadığı durumlarda “vagus sinir stimülatörü” denilen beyin pili tedavisi düşünülebiliyor. Göğüs altına yerleştirilen pil, vagus sinirini belli aralıklarla uyarıyor ve bu nöbetlerde azalma sağlayabiliyor. Beyin pili tedavisiyle nöbetlerin tamamen durması mümkün olmasa da iyi seçilen hastalarda belirgin düzelme sağlanabiliyor. Diğer bir tedavi seçeneği de ketojenik diyet. Bazı tür epilepsilerde etkili olan bu diyet yağdan çok zengin beslenilmesi prensibine dayanıyor.

EPİLEPSİ HANGİ NEDENLERDEN KAYNAKLANIYOR?

• Kromozom anomalileri,

• Beyin oluşumundaki yapısal bozukluklar,

• Beynin oksijensiz kalması veya beyin kanamaları,

• Tümörler,

• Kafa travması,

• Menenjit gibi beyin enfeksiyonları epilepsiye sebep olabiliyor.

ÇOCUĞUNUZ ATAK GEÇİRDİĞİNDE…

• Nöbet sırasında çocuğunuzu sağ ya da sol tarafına doğru yatay pozisyonda yatırın.

• Başının altına bir yastık koyun, yakası sıkıysa gevşetin.

• Sallamayın, üstüne su dökmeyin, ağzına bir şey sokmaya çalışmayın.

• En yakın sağlık kuruluşuna götürün ya da çocuğunuzu izleyen doktoruyla iletişim kurun.

bebekteki

ani

sıçrama

epilepsi

olabilir

Bebeğinizde olan her şey sizin için endişe kaynağı olabilir. Tuvaletini hangi sıklıkta yapmalı? Yeterince doyuyor mu? Gibi sorular sürekli kafanızı kurcalayacaktır. Yepyeni bir hayata başlıyorsunuz ve bazı tereddütler yaşamanız oldukça normal. Özellikle de ilk bebeğiniz ise bilmediğiniz şeylerin olması oldukça doğal bir durumdur. Sizin kontrolünüz dışında oluşan durumların sebebini öğrenmeye çalışmanız mantıklı olacaktır. Kafanızda soru işaretlerinin kalmasındansa öğrenmek en azından içinizi rahatlatacaktır. Bu yazımızda ele alacağımız konu bebeklerde uykuda titreme olacaktır. Fakat öncesinde “refleks” nedir öğrenmekte fayda olacaktır.

Refleks Nedir?

Doğuştan gelen ve dışarıdan gelen uyarıcılara vücudun verdiği tepkiye refleks denir. Bu durum istemsiz şekilde olmaktadır. Örnek verecek olursak; gözümüze bir şey kaçtığında gözün hemen kapanma eğilimine geçmesi, öksürme ve hapşırma refleks olarak sayılmaktadır. Özellikle yenidoğan bebeklerin yaptığı istemsiz hareketler refleks olarak sayılmaktadır.

Refleksin ne olduğu hakkında kısaca bilgiye sahip olduktan sonra asıl konumuz olan bebeklerde uykuda titreme konusunda bilgi sahibi olmaya çalışalım.

Bebeklerde Uykuda Titreme:

Bebekler anne karnında bile birtakım refleksler gösterirler. Doğduklarında yaklaşık olarak 60 refleksle doğarlar. En belirgin refleks emmedir. Bununla birlikte uykuda titreme de bir çeşit reflekstir.

Bebekler Uykuda Neden Titrerler?

Genel olarak bu durum bebek emerken ve uyurken olmaktadır. Bunun en önemli nedeni ise bebeğin dışarıdan gelen uyarıcılara açık olmasıdır. Ne kadar uykuya dalmış gibi görünseler de aslında dışarıdaki seslere hala açık durumda olurlar. Bebekler doğar doğmaz yetişkinler gibi gelişmiş sinir sistemine sahip olamazlar. Bundan dolayı dışarıdan gelen uyarıcılara karşı oldukça hassas olurlar.

Emerken kucağınızda uyuyan bebeğinizi yatağa koyduğunuzda titrediğine rastlamışsınızdır. Bu bebeğinizin kucağınızdan ayrıldığının farkına varmasından kaynaklanır. Böyle durumların korkmanızı gerektirmediğini bilmelisiniz. Bu aslında bebeğinizin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Sinir sisteminin yavaş yavaş gelişmesiyle birlikte genel olarak 3 ay kadar sürecektir ve kendiliğinden kaybolacaktır.

Elbette bu tip bir titremenin sıklığı ve şiddeti oldukça önem arz etmektedir. Titreme sıklıkla görülürse ve şiddeti yüksekse altında şu sebepler yatıyor olabilir:

  • Enfeksiyon
  • Soğuk hava
  • Uykusunda yüksek bir sese maruz kalma
  • Üst ve alt solunum yolu rahatsızlıkları
  • Ateşinin olması
  • Soğuk algınlığı ve grip hastalığı durumlarında

Yukarıda belirtilen nedenlerin olup olmadığı tespit etmek amacıyla bebeğin titreme sıklığına ve şiddetine dikkat etmelisiniz. Bununla birlikte elbette başka bulgularında olması gerekmektedir. Bunlarla birlikte kasılma, morarma gibi bulgular var ise bebeğinizde bir vitamin eksikliği olabilir. Bazen sara hastalığının da habercisi olabilmektedir. Eğer sizi şüphelendiren bir durum var ise en kısa zamanda bebeğinizi uzman bir hekime göstermeniz yerinde olacaktır.

Titremeyle birlikte bebeğinizde uykuda korkması durumu da sizi tedirgin edebilir. Bundan dolayı bu konuya da yer vermekte yarar olacaktır.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE GECE (UYKU) TERÖRÜ NEDİR? funduszeue.info

 

Bebekler Neden Uykularında Korkarlar? Tüm Detaylar!

Bebekler Uykuda Neden Korkar?

Bebeklerin sinir sisteminin doğduklarında tam olarak gelişmediğinden bahsetmiştik. Bundan dolayı uyku sırasında meydana gelen yüksek seslerden etkilenip korkmaları mümkündür. Bu oldukça doğal bir durumdur. Uyku sırasında kapı çarpmasında yüksek ses ortaya çıkar ve bundan dolayı korku oluşabilir. Özellikle yenidoğanlar bazen kendi vücut hareketlerinden bile korkabilirler.

İstemsiz olarak kollarının yana düşmesi bile onları korkutabilir. Bebeğinizi uyuttuktan sonra yatağa koyarken düşeceğini zannedip korkabilir.1 yaş civarında yavaş yavaş yürümeye çalışan bebeğin kontrol mekanizması biraz daha gelişiyor ve bağımsızlığı daha da artıyor. Böylelikle çevredeki uyarıcılara daha dikkatli hale geliyor. Böylelikle geceleri birtakım şeylerden korkuya kapılması kaçınılmaz oluyor. Gece korkmasını aza indirmek için şunları deneyebilirsiniz:

  • Eğer emzirdiğinizde bebek kucağınızda uykuya dalmışsa yatağa koyarken vücudunuza yakın tutarak koymayı deneyin. Sırtı yatağa dokunduğunda vücudunuzdan ayırmayı deneyin. Bu bebeği aniden koymaya çalıştığınızda düştüğünü zannedip korkmasını biraz daha azaltacaktır.
  • Uyurken kollarının yanlara düşmesi bebekleri korkutabilir. Bu istemsizce olan bir durumdur. Bunu önlemek için bebeğinizi kundaklamayı deneyebilirsiniz. Kolların vücudun sarılması hem korkmalarını önleyecek hem de kendilerini ana rahminde gibi hissetmelerini sağlayıp korkmalarını aza indirgeyecektir. Yalnız bebeğinizi çok sıkı şekilde kundaklamamaya dikkat etmelisiniz. Ayrıca çok sıcak olması durumuna karşı ara sıra kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Aslında bebeğinizin refleks göstermesi onun için iyi bir şeydir. Bu sinir sisteminin düzgün çalıştığı anlamına gelir. Bazı bebeklerde bu refleksler daha yoğun olmaktadır. Bu da bebeğin hassasiyetiyle alakalı olabilmektedir. Bu durum bebeklerde uykuda titremeyle birlikte ele alındığında iki durumda da yaşanan durumların refleksle alakalı olduğunu bilmelisiniz.

Bir diğer merak edilen konu ise bebeklerin uyku sırasında irkilmesidir. Şimdi bu konuyu da ele alalım.

Bebeklerin Uykuda İrkilmesi:

İrkilme, korkma ve bebeklerde uykuda titreme durumları reflekslerden kaynaklanmaktadır. Bebekler doğduklarında moro refleksleri vardır. Bunun için bu refleksin ne olduğunu bilmekte fayda olacaktır.

Moro Refleks:

Bebekler dünyaya geldiklerinde hayatta kalma içgüdüsü ile bir takım istemsiz hareketler gösterirler. Emme, yakalama, moro (irkilme) gibi… Bunları bebekler farkında olmadan dışarıdan gelen etkilere tepki olarak meydana getirirler. Moro refleks yeni doğan bir bebeğin uyaranlara sıçramasıyla meydana gelir.

Yüksek bir seste irkilme ile ortaya çıkan durumdur. Bebek uyarana tepki göstererek sıçrar ve kollarını vücuduna doğru çeker. Bunlar bebekler için oldukça normaldir. Ayrıca bir sağlık belirtisidir. Bu bebeğin sinir sisteminde bir sıkıntı olmadığını gösterir. Gelişimin bir parçasıdır. İlk 6 aydan sonra yavaş yavaş geçmeye başlayacağını bilerek rahat olmalısınız. Peki, hangi durumlarda endişe etmelisiniz?

  • Moro refleksin görülmemesi sıkıntılı bir durumun habercisi olabilir. Bu durum bebeğinizin sinir sisteminde bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.
  • Bebeğin dışarından gelen bir uyarıcıya her iki tarafıyla da tepki vermesi gerekmektedir. Tek tarafla tepki vermesi bacak ya da kolunda var olan bir sinir felcinin göstergesi olabilir.
  • Refleksin tek taraflı olması durumu varsa ve geçmesi söz konusu değilse beyinde var olan bir hasarın habercisi olabilir.
  • Ayrıca özellikle aniden ses yükselmesi gibi bir durumda bebeğin tepki vermemesi kulağında bir işitme problemi olduğunun göstergesi de olabilir.
  • Herhangi bir uyaran olmadan da bu refleksin kendiliğinden ortaya çıkması ise bebeğin beyninde bir lezyonun habercisi olabilir.

Eğer sizde bebeğinizde bu durumların olduğunu tespit ettiyseniz hiç vakit kaybetmeden bir Nöroloji uzmanına başvurmanızda fayda olacaktır.

Bebeklerin Uykuda Titreme Nedenleri:

  • Karnının yeterince doymaması,
  • Uyku sorunları,
  • Gaz sorunları,
  • Vitamin eksiklikleri.

Tüm bu nedenlerden dolayı irkilmeler yaşanabilir. Fakat bebeğin uykuda irkilmesi oldukça doğal bir durumdur. Altında yatan bir neden olduğundan şüpheleniyorsanız eğer doktorunuzun önerisiyle bir EEG çektirip içinizi rahatlatmanız mümkün olacaktır.

Bebeklerde uykuda titreme, uykuda korkma ve irkilme neden olur ve neden kaynaklanır gibi konuları ele almaya çalıştık. Özetleyecek olursak tüm bunların bebeklerin doğuştan var olan moro refleksinden kaynaklandığını gördük. Bu reflekslerin aslında bebek sağlığı açısından oldukça önemli olduğunu öğrendik. Ayrıca gelişimlerinin bir parçası olduğu ve bebek büyüdükçe geçeceğini de öğrendik. Korkulacak bir şey olmadığı gibi büyüdükçe sinir sistemi olgunlaşan bebeğinizin 6 aydan sonra bu durumları yaşamayacağını bilmek bir nebze rahatlatıcı olacaktır.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! Konulu makalemize aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ HAKKINDA HER ŞEY! funduszeue.info

Bebeğim Uykusunda Korkuyor, İnliyor, Sıçrıyor Ne Yapayım?

Bebeklerde uykuda sıçrama, inleme ve irkilme çok sık rastlanan bebeklik çağı sorunlarındandır. Bebeğinizde bu problemler varsa onu en kısa zamanda bir Çocuk doktoruna muayne ettirmelisiniz. Doktorunuz gerek görürse EEG filmi çekip çocuktaki bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Sual: Bebeğim 7,5 aylık uyurken uykusunda çok fazla sıçrıyor. Neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı:  (Muayene edilmesi uygun olur,bu sıçramalar muhtemelen normaldir,ancak havale gibi durumlardan ayırmak için muayene ve gerekiyorsa EEG çekilmesi uygun olur.)

Sual: Bebeğim birkaç gündür uykusunda yarı uyanık inliyor daha 3 aylık acaba bir yerimi ağrıyor? Normalde uyanıkken herhangi bir rahatsızlığı yok gibi, acaba neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Uyurken bebeklerde inilti gibi sesler olabiliyor, eğer ateş, öksürük gibi bir sıkıntı yoksa endişelenmeyin. Ancak yine de gözardı etmemek için muayene ettirirseniz uygun olur.)

Sual: Bebeğim 1 yıldır uykusunda sürekli sıçrıfunduszeue.info bağırıp kalkıyor, neden olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Mehmet Öztürk'ün cevabı:( Bebeğinizi bir çocuk nöroloji uzmanına gösteriniz.)

Sual: Benim 3 yaşında bir oğlum funduszeue.infori uyurken bazen ağlayarak uyanıfunduszeue.infoşeylerden korkuyor funduszeue.info kaç gündür eşimle aramıza yatmak funduszeue.info konuda ne yapabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim

CEVAP

Psikolog Eda Gökman'ın cevabı: (Yanınızda yatmasına izin vermeyin ama uyandığında yanına gidin ve yanında olduğunuzu güvende olduğunu ona hissettirin, eğer tam olarak uyanmadan durmadan ağlamalar varsa bu bir gece terörü olabilir, bu endişelenecek bir durum değildir, yapmanız gereken sadece yanında olduğunuzu ona hissettirmek, odası da hafif loş ışıkta olabilir duvardaki resimleri kaldırabilsiniz)

Sual: 4 yaşında bir kizim funduszeue.infoı bir odası olmasına rağmen gecenin erken saatlerinde bizim yanımıza gelip bizimle yatıyor. Eşimin ve benim ne durumda olduğumuzu tahmin edersiniz. Geceleri kaç kere uyurken yatagına götürüyorum ama 5 en fazla 10 dk sonra korkuyorum diye geri geliyor. Dayanamayıp yine alıyoruz yanımıza. Odasına her türlü ilgi çekicek şeyi aldık. Bazı şeylerini kısıtladık güzellikle ve sevgiyle halletmeye çalıştık ama maalsef hiç biri ise yaramadı. Bu konuda lütfen bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın'ın cevabı: (Gece yatmadan önce sakinleştirici olarak ataraks şurup 1 ölçek içirip yatırın,uykusu bölünmeyeceği için gece kalkma durumu da olmayacaktır.)

Sual: Bebeğim gece uykusunda inliyor. Elleri hep ağzında hiç çıkarmıyor, neden inliyor?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Diş çıkarmaya bağlıdır. Diş çıkarma dönemlerinde huysuzluk,inleme,ateş ,iştah azalması olabiliyor.)

Sual: 2 aylık kızım uyku öncesinde ve uykusunda inliyor. Gazlı bir bebek. Gazdan kaynaklı olabilir mi inlemesi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Nuran Gürses'in cevabı: (Yüksek olasılıkla gaza baglıdır tabii bunun dışında birçok neden de söz konusu olabilir takip edilmesi gereken bir durum.)

Sual: Oğlum 3 aylıfunduszeue.infoıkken yada çoğu zaman uykusunda irkilip sıçrıfunduszeue.info ne olabilir?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Asaf Güven'in cevabı: ( Çocuklarda bu tip irkilmeler normalde olabilir.)

Sual:Oğlum 18 ayını funduszeue.infonda çok sıçrıyor ayaklarını öne itme gibi hareket yapıyor acaba bu durum normalmidr?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Murat Aydın'ın cevabı: (Uykusundaki sıçramaları çok değilse önemli değil, ancak sıçramaları çoksa çocuk nöroloji tarafından EEG sinin çekilmesi gerekebilir.)

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Seydi Battal'ın cevabı: (Bebeğinizdeki bu durum İnfantil Spazm adlı rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Belirtileri çok hafif olan bu hastalık aslında beyni olumsuz olarak etkileyebilen ciddi bir hastalıktıfunduszeue.infoa uykuda ortaya çıkan sıçrama ve yumulma gibi belirtileri görülür..Çocuğunuzun infantil spazm (infantil kolikle hiç ilgisi yok) yönünden de araştırılmak üzere bir Çocuk Nöroloğu tarafından muayene edilmesi gerekir.

Sual: Bebeğim 70 günlük hala uyurken sıçrıyor bu normal mi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Halit Özkaya'nın cevabı: (70 günlük bebek uykusunda sıçrayabilir. Bu normaldir.)

Sual: 11 aylık oğlum günde bi kaç kez irkilme şeklinde bi hareket yapıyor. daha açık ifade etmem gerekirse ürperme şeklinde. Hani üşüme geldiğinde biz yetişkinler şöyle bir irkiliriz işte aynen öyle. İlk başta çok önemsemedim ama süreklilik gösterince tedirgin oldum. yaşadığımız ilde çocuk nöroloji dr olmadığı için size sormak istedim.

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Adnan Ayvaz'ın cevabı: (Ürperme, bilinç kaybı olmadan silkinme benzeri hareketler genellikle iyi huylu, nöbet kabul etmediğimiz durumlardandır. Nadiren epilepsi ile ilişkilidir. Epileptik nöbet benzeri durumlardan ayırt etmek gerekir. Anlattığınız durumu kameraya çekerek bir çocuk nörolojisine muayeneye gitmeniz en sağlıklı yol olacaktır. )

Bebeklerde Rezene Çayı Uyku Yaparmı? Rezene Çayının Bebeklere Faydaları Tıklayınız

Bebekler Uykuda Neden Ağlar?Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası