keratin yüksekliği / Kreatinin Nedir? | NPİSTANBUL

Keratin Yüksekliği

keratin yüksekliği

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kreatinin, kasta enerji kaynağı olarak görev yapan bir kreatin fosfat metabolitidir. Bu molekül, kas kütlesine bağlı olarak değişse de, vücutta oldukça sabit bir oranda üretilir. Erkekler daha büyük iskelet kitlesi nedeniyle kadınlardan daha yüksek kreatinin seviyelerine sahip olma eğilimindedir. Peki, kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 21 Aralık Güncellenme:

Kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınan daha sonrasında böbrekler tarafından filtrelenen ve idrar yolu ile vücuttan dışarı atılan kreatin hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz… Şimdi, kreatinin nedir? Kreatinin yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte cevapları…

KREATİNİN NEDİR?

Kreatinin, kas metabolizmasından üretilen kimyasal bir atık moleküldür. Kreatinin, kaslarda enerji üretimi için büyük öneme sahip bir molekül olan kreatinden üretilir. Vücudun kreatininin yaklaşık % 2’si her gün kreatinine dönüşür. Kreatinin kan dolaşımı yoluyla böbreklere taşınır. Böbrekler kreatininin çoğunu filtreler ve idrar yoluyla vücuttan dışarı atar. Vücuttaki kas kütlesi günden güne nispeten sabit olduğundan, kreatinin üretimi normal olarak günlük olarak değişmeden kalır.

Kandaki normal kreatinin seviyeleri yetişkin erkeklerde desilitre başına (dL) yaklaşık ila miligram (mg) ve yetişkin kadınlarda desilitre başına ila miligramdır. (Metrik sistemde, bir miligram, bir gramın binde birine eşit bir ağırlık birimidir ve bir desilitre, bir litrenin onda birine eşit bir hacim birimidir.)

blood test sözcü ile ilgili görsel sonucu

KREATİNİN YÜKSEKLİĞİ NE ANLAMA GELİR?

Kanda kreatinin yüksekliği genelde böbrekte bir sorun olduğu anlamına gelir. Hem akut hem de kronik böbrek yetmezliklerinde yükselir. Bu testin seviyesi ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonları o kadar bozulmuştur. Bu testin 4 mg/dL seviyesinin üzerinde olması böbrek fonksiyonlarında ciddi bozukluk olduğunu gösterir. Bu testin 10 – 12 mg/dL üzernde olması diyaliz gerektiren bir duruma işaret eder.

Yüksek kreatinin belirtileri şunlardır:

– Bulantı, kusma
– İştahsızlık
– Ellerde, ayaklarda şişlik, vücudun su toplaması, ödem
– Halsizlik, yorgunluk
– Nefes darlığı
– Bilinç değişikliği
– Cilt kuruluğu
– İdrar miktarında azalma veya artma
– Tansiyonda yükselme

KREATİNİN DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELİR?

Kreatinin düzeyinin normalden düşük çıkmasının hiç bir klinik önemi yoktur. Kreatinin düşüklüğü ile gelen semptomlar altta yatan duruma bağlıdır. Aşağıda belirtilen durumlar kreatinin düşüklüğüne neden olabilir:

– Kas distrofisine benzer kas hastalıkları: Herhangi bir kas hastalığının semptomları arasında kas zayıflığı, kas sertliği, kas ağrısı ve hareket kabiliyetinde sınırlılık vardır.

– Karaciğer rahatsızlıkları: Karaciğer fonksiyonunun kötü olması, kreatin üretimine engel olur, bu da düşük kreatinine neden olabilir. Semptomlar sarılık, karın ağrısı, karın şişkinliği, kanlı veya katranlı dışkıları içerir.

– Aşırı su kaybı: Hamilelik, aşırı su alımı ve bazı ilaçlar buna neden olabilir.

Yetersiz beslenme, ağır kilo kaybı ve uzun süredir devam eden hastalıkları olan kişilerde kas kütlesi zamanla azalır ve bu nedenle kreatinin düzeyi yaşları için beklenenden daha düşük olabilir.

hamileliknefes darlığı

Kreatinin yüksekliği nedir, neden olur? Kreatinin yüksekliği belirtileri ve tedavisi

Kaslarda enerji olarak depolanan kreatin bir yıkım ürünüdür. Kreatin vücut tarafından kullanılır ve kreatinine dönüşür. Kişilerin vücutlarındaki kas kütlesine ve cinsiyetine göre değişkenlik gösteren kreatinin kan testleri sayesinde takip edilir. Eğer kreatinin oranı yüksek ya da düşük ise böbrek fonksiyonlarının düzensiz çalıştığı tespit edilir. İşte, kreatinin yüksekliği, sebepleri ve tedavisi hakkında bilinmesi gereken her şey.

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Kreatinin değerleri yapılan kan testlerinde yüksek değerlerde çıkarsa bu böbrek fonksiyonlarında bir sorun olduğuna işaret eder. Kreatinin yüksekliği akut ve kronik böbrek yetmezlikleri sırasında daha da yükselmektedir. Kreatinin yüksekliği ne kadar yüksekse böbrek fonksiyonlarında da bozulma o kadar yüksek seviyelerdedir.

Kreatinin Yüksekliği Neden Olur?

Kreatinin yüksekliğine sebep olan pek çok farklı etken bulunur. Bunların arasında kan hacminde azalma olması, vücudun uzun süreli susuz bırakılması ve enfeksiyonlar yer alır. Bunun yanı sıra kişilerin mesane bölgesinde yaşadıkları sorunlar ve üretra taşları da kreatinin değerlerinin yükselmesine yol açabilir. Kişilerin farklı hastalıkları sebebi le kullandıkları ilaçlar da kreatinin seviyesinin yükselmesine neden olan etkenler arasında yer alır.

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri

Kreatinin yüksekliğinin meydana gelmesi ile ortaya çıkan belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Mide bulantısı gerçekleşir.
  • Kişi sık sık kusar.
  • İdrara çıkma ihtiyacı artar. İdrar sırasında ise kan ve ağrı görülebilir.
  • Tansiyonda yükselme meydana gelebilir.
  • Kas krampları yaşanabilir.
  • Göğüs ağrıları meydana gelir.
  • Vücutta ödem birikmesi meydana gelir.
  • Kişi nefes alıp verirken zorlanır.
  • Cilt kuruluğu meydana gelir.

Kreatinin Yüksekliği Neye Sebep Olur?

Kreatinin seviyesinin yükselmesi ile birlikte ilk olarak böbrekler zarar görür. Artan kreatinin değerleri kişinin böbrek fonksiyonlarının düzgün çalışmasına engel olur. Kreatinin yüksekliği kronik böbrek hastalıklarına yol açarken, kanın da doğru bir şekilde süzülmesine engel olur ve vücut sağlık için olumsuz olan atıkları idrar yolu ile dışarıya atamaz.

Kreatinin Yüksekliği Kaç Olursa Tehlikeli?

Kreatinin seviyesi kan testleri ile tespit edilmektedir. Bu yüzden belirli aralıklar ile kan testleri yapılmalı ve kreatinin değerleri ölçülmelidir. İnan sağlığı için kreatinin değerlerinin 3 mg / dL seviyesinin altında olması gerekmektedir. Eğer yapılan testlerde kreatinin seviyesi 4 mg / dL ve üstü seviyelerde seyrediyorsa kontrol altına alınması ve kreatinin seviyesinin düşürülmesi gerekir. Kreatinin seviyesinin 12 mg / dL seviyesinin üzerinde olması ise kişinin diyalize girmesine yol açacaktır. Bu da böbrek fonksiyonlarının son derece bozulduğu ve artık sağlıklı çalışmadığının kanıtıdır.

Kreatinin Değeri Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Yüksek seviyelerde olan kreatinin düşürülmesi için doktorlar tarafından müdahale ve tedavi uygulanmalıdır. Böbrek hastalığına sebep olan kreatinin yüksekliği göz ardı edilebilecek bir durum olmadığı için kişiler dikkatli olmalıdır. Kişiler kreatinin yüksekliği ile birlikte sıvı alımını yükseltmeli ve günde içilen su miktarını arttırmalıdır. Aynı zamanda yağlı ve sağlıksız yiyecekleri tüketmekten de uzak durmalıdır. Bunun yanı sıra kişiler evde de kreatinin yüksekliği için bazı yöntemleri kullanılabilir. Bunlar bitkisel yöntemlerdir. Kreatinin yüksekliği için evde kullanılabilecek bitkiler aşağıdaki gibidir:

Papatya çayı, tarçın, karahindiba kökü, ısırgan otu ve Sibirya ginsengi.

Kreatinin Nedir?

İnsan vücudunda bulunan kasların aşınması ve yıpranmasından kaynaklı oluşan kimsayal bir atık ürünüdür. Böbreklerden geçerek süzülür ve idrar yoluyla vücuttan atılmaktadır. Kanda bulunduğu seviye oranı kişinin yaşı, cinsiyeti ve kas kütlesine göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek seviyelerde bulunabilmektedir.

Kreatinin, genel olarak vücutta bulunan kaslarda üretilmektedir. Üretimin kaslarla bağlantısı olması nedeniyle yoğun kas kütlesi olan bireylerde kreatinin değerleri yüksek çıkmaktadır. Düşüklüğü ise daha çok yaşlılarda, zayıflarda ve kas kütlesi düşük olan insanlarda görülmektedir. 

Kreatinin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

İnsanın, yaşına, cinsiyetine ve kas kütlelerine göre farklılık gösterir ve bazı durumlarda değeri yükselmektedir. Böbrekte hasar oluşması, işlevlerini yerine getirememesi, atıkların yeterince filtrelenmemesi, kanda bulunana değerin artmasına neden olmaktadır. Yapılan testler sonucunda yüksek değere rastlanan kişilerde, böbrek sorunlarına rastlanmaktadır. Kişilerde bununla ilgili halsizlik, iştahsızlık gibi belirtiler görülmektedir. Böbrekler, çalışmaması durumunda suyu atamaz ve su vücutta kalır. Bu durum vücutta bazı bölgelerin şişmesine yol açar. Kreatinin değerinin yükselmesi hastalığa işaret olabilmektedir. Hastalar nefroloji ya da iç hastalıkları bölümlerine başvurarak tedavi olabilmektedir. 
Konuyla ilgili belirtiler ve nedenler şu şekildedir:
Böbrek Enfeksiyonu: Piyelonefrit adı olarak da bilinmektedir. Bir çeşit idrar yolu enfeksiyonudur. Virüs ve bakterilerin enfeksiyona neden olması ile gerçekleşmektedir. Ateş, idrarda yanma ve koku, bulantı, kusma, sırtta ve yanlarda ağrı, kasık ağrısı, kanlı idrar gibi semptomlar piyelonefrit şüphesi için yeterli olarak görülmektedir.
Diyabet: Diyabet, çok fazla problemi ortaya çıkardığı gibi böbreklerde de sorunlara yol açmaktadır. 2 çeşit olan diyabet, çoğunlukla idrar sıklığı, yorgunluk, iştahta artma, ellerin ve ayakların uyuşması gibi belirtilere neden olmaktadır.
Yüksek Tansiyon: Böbrek etrafındaki damalara zarar verebilen ve böbreğin işlevlerini yerine getirmesini etkileyen yüksek tansiyon vücutta değerin artmasına sebep olabilmektedir.
Kalp Hastalıkları: Bir takım kalp ve damar hastalıkları, böbreklerde de problemlere yol açabiliyor. Böbreklerdeki kan akışının kötü etkilenmesi uzun süre içinde hasar bırakabilir. Damar sertliği çoğunlukla önemli tıkanmalar olmadığı zaman oluşmaz. Fakat bazı durumlarda göğüste ağrı, nefes darlığı, yorgunluk ve bazen de konuşmada zorluk gibi semptomlar gösterebilmektedir. Kalp yetmezliğinde, nefes alıp vermede güçlük, ya da nefes darlığı, yorgunluk, ayakta ve bacakta şişkinlik olabilmektedir.
İdrar Yolları Tıkanması: Prostat, böbrek taşı ve tümör gibi bir takım sebeplerle idrar yolları tıkanabilmektedir. Bu gibi durumlarda idrar böbreklerde toplanabilir. İdrarda bulunan değerin oranının artması idrar yolları tıkanmasına yol açar. Yorgunluk, sırt ağrısı, idrarda kan ve ağrı yaşanması gibi semptomlar bulunmaktadır.
Böbrek Yetmezliği: Yükseklik daha çok burada görülmektedir. Yorgunluk hissi, bulantı, bilinç kaybı, başın ağrıması, uykusuzluk, kaslarda oluşan kramplar gibi belirtiler olabilmektedir. 

Kreatinin Düşüklüğü Nedir?

Düşüklüğü de aynı yüksekliğinde olduğu gibi testlerle belirlenmektedir. Belirtiler düşüklüğün neden olduğuna bakılarak değişkenlik göstermektedir. Nedenler ve belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
Düşük Kas Kütlesi: Kaslar, vücutta bulunan değere direk olarak etki sağladığı için, düşük kas kütlesi olan kişilerin değerlerinde düşme görülmektedir. Cinsiyete ve yaşa göre değişen kas kütlelerinde azalma olması değerlerde azalmaya yol açabilmektedir. Düzensiz ve yeterli beslenmek kas kütlesinde etken olabilmektedir. Bu sebeple sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir. Bu değerin önemli ve tehlikeli kas hastalıklarında da düşüş göstermesi mümkündür. Belirtilerde ise kaslarda ağrı, sertlik, güçsüzlük ve azalma görülmektedir.
Kilo Kaybı: Aşırı ölçüde kilo kaybı yaşayan kişilerin vücudundaki kaslarda da azalma yaşanmaktadır. Bu durumda değerlerde düşüklük olabilmektedir.
Hamilelik: Hamilelik sürecinde böbreklerdeki kan akışı yükselmektedir. Bu durum vücuttan atılan kreatinin seviyesinde artış göstermektedir.

Kreatinin Normal Değeri Nedir?

Vücutta bulunan kaslarda doğrudan ilişkilidir. Kanda bulunan seviyesi, kişilerin kas yoğunluğunu ve böbrek işlevlerini göstermektedir. Böbrek işlevi normal olan yetişkin erkekte görülen seviye yaklaşık olarak ,3 miligram ve kadınlar için 0,,1 miligram arasındadır. Kadınlarda daha az seviyede olması kat kütlesi ile ilgilidir. 

Kreatinin Testi

Kreatinin, vücutta yüksek ya da düşük seviyelerde bulunduğu testlerle görülebilmektedir. Kan ve idrardan alınan örneklerle yapılan bu test, aynı zamanda böbreklerin durumunu ve işlevini ne kadar yerine getirdiğini belirlemektedir.

İdrarda Kreatinin Düşüklüğü ve Yüksekliği

İdrarda düşüklüğüne ve yüksekliğine neden olan faktörlere bağlı tedavi edilmesi gerekmektedir. İdrar veya kandan alınan örnekler ile yapılan testler sonucu vücutta bulunduğu seviye belirlenmektedir. Bu seviyelerde kişinin böbrek sağlığını ortaya çıkarır. Yüksek seviyelerde böbreklere bağlı olarak görüldüğünde bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Düşük seviyelerde ise kişinin kas kütlesini artırması, sağlıklı ve dengeli beslenmesi gerekmektedir.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Yüksek olması durumunda böbreklerde ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Böbreklerin işlevinin yerine getiremediği durumlarda nefroloji veya iç hastalıkları bölümlerine başvurulmalıdır. Yüksek olması durumunda idrar ve kandan alınan örneklerle testler yapılmaktadır. Bu testler sonucunda böbreklerde bir hastalığın olup olmadığı anlaşılmaktadır. Tedavi testlerin sonuçlarına göre yapılmaktadır.

Kreatinin Değeri Kaç Olursa Diyalize Girilir?

Hasta, kronik böbrek hastalığında diyalize girebilir. Yüksekliğin diyalize girme konusunda belirli bir ölçüsü yoktur. Diyalize girme konusunda mide bulantısı, idrar, kusma gibi belirtiler ve bazı testlerin verdiği sonuçlar önemlidir.

Kreatinin: Yüksekliği ve Düşüklüğü Nedir, Tedavisi

Kreatinin Nedir?

Kreatinin, kaslarda depolanan kreatin adlı amino asidin enerji üretmek için yıkılması sonucu açığa çıkan bir bileşiktir. Kaslardaki yıkım süreçleri ardından çıkan kreatinin, kan dolaşımında bulunur. Böbrek tarafından süzülerek belirli seviyelerde kan dolaşımındaki varlığını sürdürür. Kişinin kas kütlesi arttıkça kanda bulunan kreatin seviyesi artabilir. Bu nedenle erkeklerin kadınlara göre serum kreatinin düzeyi genelde daha yüksektir. Kanda bulunan kreatinin böbrekler tarafından süzülerek vücuttan dışarı atılır. Bu sayede serum kreatinin seviyeleri sağlıklı referans aralıklarında kalır. Ancak bazı durumlarda kreatinin seviyelerinin yükselmesi veya düşmesi söz konusu olabilir. Genellikle böbrek fonksiyonları ile ilişkilendirilen kreatinin seviyeleri sağlıklı aralıklarda bulunması oldukça önemlidir.

Kreatinin Seviyeleri Nasıl Olmalıdır?

İdeal kreatinin seviyeleri kişinin; yaşı, cinsiyeti, kilosu veya ırkı gibi etkenlere göre değişkenlik gösterir. Yine de yetişkin kadın ve erkeklerde serum kreatinin değerlerinin belirli aralıklarda olması gerekmektedir. Kreatinin seviyesini tespit etmek üzere kişiden kan örneği alınır. Yapılan laboratuvar incelemelerinde bir desilitre kandaki milgram kreatinin değeri veya 1 litre kandaki mikromol kreatinin seviyeleri rapor edilir. Bu raporlara göre ideal serum kreatinin seviyeleri şu şekilde belirlenmiştir.

  • Yetişkin erkekler için 0,7 ila 1,2 mg/dL (60 ila mikromol/L)
  • Yetişkin kadınlar için 0,5 ila 1 mg/dL (45 ila 90 mikromol/L)

Kreatinin Düşüklüğü Nedir?

Kan dolaşımında bulunan kreatinin seviyelerinin referans değerlerinin altında olması kreatinin düşüklüğü olarak adlandırılır. Yapılacak olan kan testleri ile tespit edilen bu durumun temelinde, kas kütlesi düşüklüğü, karaciğer problemleri başta olmak üzere çeşitli nedenler yer alabilir. Kreatinin düşüklüğü tespit edilmesi halinde hasta değerlendirme altına alınmalı ve oluşum nedeni araştırılmalıdır.

Kreatinin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Kreatinin değerlerinde düşüş, dört ana nedenden kaynaklı oluşabilir.

  • Düşük kas kütlesi
  • Karaciğer sorunları
  • Yetersiz protein alımı
  • Hamilelik

Düşük kreatinin seviyeleri genellikle kas kütlesinin az olması, vücuttaki yaş veya gelişen hastalıklara bağlı kas miktarında azalmalar olmasından kaynaklı gelişir. Kas distrofisi gibi hastalıklar da kas kaybına sebebiyet vereceğinden beraberinde kreatinin düşüklüğü getirebilir.

Kreatin karaciğerde üretilir. Karaciğerde gelişen sağlık problemlerine bağlı yeterli miktarda kreatin üretilmemesi halinde kreatinin eksikliği meydana gelebilir.

Bir diğer nedense kişinin tükettiği besinlerdir. Kreatin vücut tarafından üretilebilen bir amino asit olsa dahi dışarıdan da alınması gereken bir amino asit çeşididir. Hayvansal kaynaklı gıdalarda özellikle de ette bulunan kreatin, bu tür besinlerin az tüketilmesine bağlı olarak vücuda yeterli miktarda alınamayabilir. Bu durum kreatinin seviyelerinde düşüşe sebebiyet verir.

Hamilelik döneminde de kreatinin seviyelerinde düşüş ile karşılaşılması normal karşılanır. Hamilelik ardından bu seviyeler genellikle normal düzeylerine geri döner.

Kreatinin Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Düşük kreatinin seviyelerine bağlı gelişen belirtiler bu durumun gelişme sebebine göre değişiklik gösterir. Kişilerin düşük kas kütlesine sahip olmasından kaynaklı kreatinin seviyelerinde düşün söz konusu ise;

  • Güç eksikliği
  • Egzersiz yaparken zorlanma meydana gelebilir.

 Karaciğer hastalığına bağlı gelişen durumlarda ise;

  • Karnın sağ üst tarafında ağrı
  • Kronik yorgunluk
  • Mide bulantısı semptomları gözlemlenebilir.

 Diyet ile ilgili kreatinin düşüklüğünde ise;

  • Baygınlık
  • Baş dönmesi
  • İstemsiz kilo kaybı gelişebilir.

Kreatinin Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Olur?

Kreatin düşüklüğü tedavisinde genellikle yaşamsal değişiklikler yapılır. Hastaya kas kütlesini artırmaya yönelik egzersiz programları uygulanması önerilir. Diyetle beraber kreatin alımının arttırılması ve kişinin yeterli miktarda protein tüketiminin sağlanması gerekir.

Yüksek yoğunlukta egzersiz yapan kişiler için kreatin takviyesi alması önerilebilir.

Karaciğer hastalığına bağlı olarak kreatin seviyelerinde düşüş görülmesi halinde ise karaciğer sağlığını iyileştirmeye yönelik tedaviler uygulanır.

Yaşla beraber kreatin seviyelerinde düşüş gözlenmesi normal karşılanan bir durumdur ve yapılacak olan beslenme değişiklikleri ile tedavi sağlanabilir.

Kreatinin Yüksekliği Nedir?

Kreatinin yüksekliği, serum kreatinin değerlerinin ideal aralıkların üzerinde olması halidir. Bazı durumlarda 24 saatlik idrar toplanması ardından yapılan idrar testleriyle de tespit edilebilir. Farklı hastalıklardan kaynaklı açığa çıkabilecek bu durum çeşitli semptomlar oluşmasına neden olabilir. Uzun vadede geri dönüşü olmayan sağlık problemleri yaratabileceğinden kreatinin yüksekliği tespit edilmesi halinde temelinde yatan neden bulunmalı ve buna yönelik tedavi planlanmalıdır.

Kreatinin Yüksekliği Neden Olur?

Kreatinin yüksekliği genellikle böbrek fonksiyonlarının yetersizliğinden kaynaklı gelişir. Böbreklerdeki işlev bozukluğunun meydana gelmesinin temelinde ise farklı sebepler yer alabilir. Bu sebepler;

  • Böbrek enfeksiyonu
  • Böbrek yetmezliği
  • İdrar yolunu tıkayan böbrek taşları
  • Glomerülonefrit (kanın filtreleyen böbrek yapıları) iltihapları şeklindedir.

Yüksek kreatinin seviyesinin temelinde farklı nedenler de yer alabilir. Kreatinin yüksekliği geçici olarak normal değerlerin üstüne çıkabilir. Bu tür durumlarda kişinin susuz kalması, tükettiği gıda kaynakları veya kullandığı besin takviyeleri kreatinin seviyelerinin belirli dönemlerde yükselmesi ile sonuçlanabilir. Yoğun protein tüketimi olan kişilerin de kreatinin seviyeleri yükselebilir. Yoğun egzersiz yapmadan kaynaklı olarak da kreatinin seviyelerinde artış gözlemlenebilir. Bu tür durumlarda kişilerin düzenli aralıklarla takip edilmesi ve yapacakları yaşamsal değişiklikler ile sağlıklı kreatinin değerlerine sahip olması sağlanır..

Bu sebeplerin dışında kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklı olarak da kreatinin seviyelerinde artış gözlemlenebilir. Diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi bazı sağlık durumları da kreatinin seviyelerini yükseltebilir.

Kreatinin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Kreatinin yüksekliği ile beraber kişiler bazı belirtiler açığa çıkarabilir. Açığa çıkan belirtiler kreatinin seviyelerinin yükselmesinin temelindeki nedene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Açığa çıkma sebebine göre meydana gelen semptomlar aşağıdaki şekilde listelenebilir.

İlaç toksisitesine bağlı kreatinin yüksekliği görülmesi halinde;

  • Yorgun hissetme
  • Bilinç bulanıklığı
  • Mide bulantısı
  • Sıvı birikmesi
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Düzensiz kalp hızı semptomları açığa çıkabilir.

Böbrek enfeksiyonu gelişmesi (piyelonefrit) ve tedavisinin aksatılması halinde ise aşağıdaki semptomlar meydana gelebilir.

  • Ateş veya titreme
  • Sırtta veya kasıkta ağrı
  • İdrar renginde koyulaşma veya bulanıklaşma
  • İdrarda kan görülmesi
  • Sık ve ağrılı idrara çıkma
  • Mide bulantısı ve kusma

Glomerülonefrit gelişmesi halinde kreatinin yüksekliği meydana geldiği durumlarda ise oluşan semptomlar aşağıdaki gibidir.

  • Yüksek tansiyon
  • İdrarda kana veya proteine rastlamam
  • İdrardaki protein seviyesini artışına bağlı olarak kabarcıklı veya köpüklü idrara çıkma
  • Ayak bilekleri ve yüzde ödem gelişimi

Böbrek yetmezliği durumunda oluşan semptomları ise;

  • Sık sık çok az idrara çıkma
  • Nefes alma zorlukları
  • Ayaklarda ve ayak bileklerinde şişlik
  • Zayıflama
  • Mide bulantısı
  • Bilinç bulanıklığı

Böbrek fonksiyonlarında işlev bozukluklarına sebebiyet açabilecek; yüksek tansiyon, idrar yolu tıkanıklığı ve kalp hastalığı gibi durumlarda da benzer semptomlar açığa çıkabilmektedir.

Kreatinin Yüksekliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kreatinin yüksekliği tedavisi, altında yatan nedene göre değişkenlik gösterir. Doğru tedavi planlamasının yapılması için kreatinin yüksekliğinin temelindeki sebep tespit edilmeli ve buna yönelik bir tedavi uygulanmalıdır. Yüksek kreatinin seviyesinin böbrek enfeksiyonuna bağlı gelişmesi halinde antibiyotik tedavilerine başvurulur. Yüksek tansiyondan kaynak olması halinde ise ilaçlar ile kreatinin seviyelerini düşürülmesi hedeflenir.

Bazı hastalarda protein alımını azaltmak, diyetten alınan lifi arttırmak gibi yaşamsal değişiklikler yapılması gerekir. Kreatinin seviyeleri sağlıklı düzeylere gelene kadar düzenli doktor takibi ihmal edilmemelidir.

Kreatinin seviyelerinin yükselmesi veya düşmesi yaşamı tehdit edebilecek farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bundan dolayı düzenli olarak gidilen doktor kontrollerinde kreatinin seviyelerinin incelenmesi büyük bir öneme sahiptir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir