imar affından nasıl yararlanabilirim / İmar Yönetmeliği Nedir? | Missafir

Imar Affından Nasıl Yararlanabilirim

imar affından nasıl yararlanabilirim

İmar barışı nedir, İmar barışından - affından kimler nasıl yararlanır? İşte cevabı


Başbakan Yıldırım, "50 yıllık soruna çözüm getiriyoruz!" diyerek müjdesini verdiği imar barışı yasası yürürlüğe girdi, milyonlarca vatandaşın yüzü güldü.

Peki imar barışı nedir? Kimlerin imar barışına ihtiyacı var? İmar barışına nasıl başvurulur? İmar barışıyla ilgili kritik tarihler neler?

İşte tüm merak ettiğiniz soruların cevabı;

İMAR BARIŞI - AFFI NEDİR?

yılında getirilecek olan imar Barışı yılı öncesinde iskansız yapılan yapılarda yaşayan veya bu yapıların sahibi olan vatandaşların işine yarar. Çünkü iskanı olmayan apartman ve evlere elektirik,su ve doğalgaz bağlanırken büyük sorunlar yaşanıyor. İmar barışından sonra belirli miktar harç yatıran vatandaşlar iskanlarını alabilecekler ve iskanlarını aldıktan sonra elktirk, doğalgaz, su gibi alt yapı hizmetlerini talep ederken sorun yaşamayacaklar.

İMAR BARIŞI - AFFI İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

  yılındaki imar barışıyla ilgili merak edilen bir diğer konu ise imar barışının ne zaman başlayacağı ve hangi tarihten önceki yapıları kapsayıp kapsamayacağı

Bu soruların cevabını da Başbakan Binali Yıldırım verdi. Yıldırım, "İmar affı ile ilgili başvurular 8 Haziran itibariyle başlayacak, 31 Ekim'e kadar devam edecek" dedi. Böylece imar affının hangi tarihler arasında uygulanacağı da kesinleşmiş oldu. Öte yandan yılında çıkarılacak olan imar barışı yasası 31 Aralık tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor.

KAÇAK YAPI SAHİPLERİ İMAR BARIŞIYLA İLGİLİ NEREYE BAŞVURULACAK?

İmar barışıyla ilgili bir diğer soru ise başvuruların nereye ve nasıl yapılacağıyla ilgili. Bunun cevabını da Çevre ve şehirclik Bakanı Mehmet Özhaseki verdi. Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtlayan Haseki, imar barışı işlemleriyle ilgili "Yapı kayıt işlemleri e-devletten yapılacak!" dedi.

İMAR BARIŞI NERELERİ KAPSAMIYOR?

İmar barışıyla ilgili merak edilen bir diğer soru ise "İmar barışı nereyi kapsıyor?" İstanbul Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi ile Tarihi Yarımada içindeki bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında olacak.

İMAR BARIŞI İLE İLGİLİ SORULAR :

- İmar barışı hangi yapıları kapsar?
31 Aralık ’den önce yapılmış yapıları kapsar.

- Yapı kayıt belgesi nedir?
İmar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapılar için oluşturulacak belgedir.

- Yapı kayıt belgesi, kalıcı imar hakkı sağlar mı?
Yapı kayıt belgesi imar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda, yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

Yapı kayıt belgesi alan yapılara su, elektrik ve doğalgaz bağlatılabilecek mi?
Evet bağlanabilecek.

- İmar barışından önce alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları ne olacak?
Yıkım kararları ve idari para cezaları varsa iptal edilecek.

- Hangi yapılar imar barışından faydalanamayacak?
Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar. Hazine’ye ait sosyal donatı için tahsisli arazilerdeki yapılar. sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16’ncı maddesinde belirtilen istisnai alanlardaki yapılar faydalanamayacak.

İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?
Yapı kayıt belgesi aldıktan sonra isteyen malikler, tapuya müracaat ederek ve yapı kayıt belgesi için ödenen bedel kadar ilave ödeme (yüzde 3) yaparak, cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edebilecek.

- Başvuru yapıldığı takdirde yapı kayıt belgesi bedeli ne zamana kadar yatırılabilecek?
Bedelin 31 Aralık ’e kadar yatırılması gerekiyor.

Hazine taşınmazı üzerindeki yapıların durumu ne olacak?
Hazine taşınmazının sosyal donatı için tahsisli olması hali hariç olmak üzere bu yapılar da imar barışından faydalanabilecek. 

Yapı kayıt belgesi ne zamana kadar geçerli?
Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli.

50 SORUNU ÇÖZECEK BİR KANUN

İşte Başbakan Yıldırım'ın imar barışıyla ilgili sözleri:

Bu konuda çok kapsamlı çok köklü aşağı yukarı son 50 yılın artık kangren olmuş sorununu kökten çözecek bir kanun tasarısıdır. Bu imar barışı nasıl işleyecek? Türkiye’de şu anda 25 milyon civarında bağımsız bina var. Fakat neredeyse yarısı kadarı maalesef geçmiş yıllarda, özellikle de bunun büyük kısmı yılından önce yapılmış, imarsız yapılmış. Başkasının mülküne yapılmış, hazine arazisine yapılmış, meraya yapılmış, mülkiyet sorunu var.

Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamış. İlaveler var, uygunsuzluklar var. Başka ne var? Bu yapıların tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Tapuyu nasıl alacak? Hem arsa kendinin değil, yapı kullanım izni yok, bütün bu konulardan dolayı ne ortaya çıkıyor? Vatandaş su alamıyor, doğalgaz bağlatamıyor. Yapıyorsa da kaçak, yine suç işlemiş oluyor.

İmar affı nedir, neleri kapsar? İmar barışından kimler yararlanabilir? İmar affı hangi binaları kapsıyor?

Haberin Devamı

 İzinsiz inşa edilen pek çok gayrimenkul imar affı kapsamında yer alır. Bu aftan yararlanma hakkı olan kişiler için sayılı kanun uygulanır. Diğer yandan, kanuna göre, B bendi dışında mücavir ve belediye alan içindeki pek çok alanı kapsar. İmar affı kapsamı dışında yer alanlar dışında ise; depolama, sanayi, tarımsal, turistik, alanlarda ve askeri bölgelerde yer alan yapılar ve boğaz hattındaki bölgeler yer alır.

İmar Barışından Kimler Yararlanabilir?

 Ülkemizde imar barışı ya da affı pek çok kişiyi kapsıyor. İmara ve ruhsata aykırı olarak inşa edilmiş olan yapılar bu imar barışından yararlanabilir. İmar barışından yararlanabilecek kişiler ise;

Arsa Tapulu - Hisse Tapulu Yerler: Arsa üzerinde yapı olduğu şekilde sadece oturma izninin olmadığı, arsa tapusu bulunuyorsa inşaat çalışmalarının tamamlanmadığı ya da binanın kaçak olduğu anlaşılır. Kısacası, binanın hukuken yok hükmünde olduğu anlaşılır. Arsa tapusu olan kişilerin tapusunda sahip oldukları hisse oranları gösterilir. Arsa tapulu bir evin satışında, resmi olarak o evin değil arsa hissesinin satışı yapılır. Arsa tapulu - hisseli yerlerde imar barışından yararlanmak için öncelikle arsanın üzerinde resmî bir yapı olması gerekir.

İskan Belgesi Olmayan Binalar: İskan belgesi Belediyeler tarafından verilir. İskan, binanın tasdik edilen projeye uygun bir şekilde yapıldığını, yapı kullanım için izin alındığını ve oturma izni olduğunu gösteriyor. Yapının tamamının ruhsatsız yapılması, bina oturum ölçülerinin projeye uygun yapılmaması, binada otopark, sığınak gibi yerlerin bulunmaması durumunda iskan alınamaz. Bu binalar için de yapı kayıt başvurusu yapabilir ve imar affından yararlanabilir.

Haberin Devamı

Plazalar ve kaçak sitelere imar durumuna göre belli bir yükseklikte inşaat izni verilir. Ama bu yüksekliği aşmış ve kaçak olarak tanımlanan site ve plazalar da imar affından faydalanabilir.

Ruhsata ve projeye aykırı olarak inşa edilen yapılar,  imar affından yararlanabilir.

Tapuda konut olarak göründüğü halde iş yeri olarak kullanılan yerler de imar affından yararlanabilir.

İmar Affı Hangi Binaları Kapsıyor?

 İmar barışı, ruhsata ve imara aykırı yapılara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi ile bu yapıların yasallık kazanması ve kayıt altına alınmasıdır. Ruhsatsız, imara aykırı ya da ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapılar imar kapsamına girer. Aynı zamanda iskanlı ama daha sonradan değişik ve ilave yapılmış olan yapılar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar da imar affından yararlanabilir. Pek çok izinsiz konut ve işyeri de imar barışından yararlanabilecek yapılardır. 

İmar Barışı Nedir? Hesaplama &#; Başvuru ve Ödeme Nasıl Yapılır?

Çarpık kentleşme ve gecekondu ülkemizin belli başlı sorunları arasında yer almaktadır. Şehirlerin herhangi bir denetim gücü olmadan ve plansız bir şekilde büyümesi çarpık kentleşme olarak adlandırılır. Canlıların doğal ihtiyaçları dikkate alınmadan ve mevcut tarihi dokunun korunması gerektiği düşünülmeden gerçekleştirilen bu kentleşme türü ne yazık ki pek çok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu nedenler, İmar Barışı konusunu doğurmaktadır. Öte yandan şehirlere doğru artan göç sebebiyle insanlar kendilerine ait olmayan boş arazilere bayındırlık ve yapı kurallarına aykırı olarak sağlıksız binalar inşa etmekte ve yaşamlarını orada sürdürmektedir. İşte gecekondu ve imar mevzuatına göre inşa edilmemiş yapılar imar affının konusunu oluşturmaktadır. İmar barışı nedir? İmar barışı nasıl yapılır? soruları bu tür yapılarda yaşayan pek çok kişinin merak ettiği soruların başında gelmektedir. Biz de Topo Hukuk Bürosu olarak makalemizde imar barışı kanunu ve detayları hakkında oakuyucularımızı bilgilendirmeye çalışacağız.  

İmar Barışı Nedir?

Detaylara geçmeden önce imar konusunun içerisinde yer alan ve oldukça önemli sayılabilecek imar yönetmeliği, imar planı ve imar durumu kavramlarını açıklamak daha faydalı olacaktır. İmar yasasının tamamlayıcısı olarak hazırlanan ve şehrin belediye meclisi tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe giren yapı düzeni yönetmeliğine imar yönetmeliği adı verilmektedir. İmar planı da imar uygulaması yapılan bir yerin yapı adalarını, bu adaların düzen ve yoğunluklarını ve gerekli her türlü bilgiyi detaylı olarak içeren kadastro durumu da işlenmiş plandır. İmar durumu ise belediyelerden alınan ve bölgedeki imar planlarına ve imar yönetmeliğine göre bir arsanın hangi şekilde ve koşullarda kullanılabileceğini detaylı olarak ifade eden bir belgedir. İmar durumu belgesinde yer alan bilgiler esas alınarak yapılar inşa edilir. İmar durum belgesi almak için başvurulması gereken yetkili merci belediyelerin Kadastro Müdürlükleridir. İmar durum belgesinin geçerlilik süresi ise 12 aydır. 

Gecekondu ve imar mevzuatına göre inşa edilmeyen yapıların uygulanma ve mülkiyet problemlerini düzenleyen kanun imar affı veya imar barışı olarak adlandırılır. Yalnızca belirli yıllarda çıkarılan bu kanun ile çarpık kentleşme ve kaçak yapı inşasının önüne geçilmeye çalışılmıştır. 

Bu Yasa Kimleri Kapsıyor?

yılında başlatılan imar barışı nasıl yapılır ve kimler bu haktan yararlanabilir? İmar affı 31 Aralık tarihinden önce inşa edilmiş her türlü plansız, projesiz ve imar kanununa aykırı yapıları kapsamaktadır. Hem imara aykırı inşa edilmiş yapılar hem de iskanı olsa dahi zaman içerisinde imara aykırı olarak yapılan eklentiler bu kanun kapsamında değerlendirilecektir. Ancak burada değinmemiz gereken birtakım istisnalar bulunmaktadır. Bu durumdan yararlanması istenen yapının bulunduğu arsa üçüncü bir kişiye ait ise ilgili yapı bu kanun kapsamının dışında bırakılacaktır. Bir diğer yandan belediye ve mücavir alan içerisindeki sanayi, depolama, turistik, tarımsal alanlarda, askeri bölgelerde bulunan yapılar ve boğaz hattında yer alan yapılar imar affı kapsamı dışında yer almaktadır. 

İmar barışından yararlanabilecek yapıların sahiplerinin yapı kayıt belgesi almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ve özel olarak yetkilendirilen kuruluşlara başvuru yapmaları gerekmektedir. Yapı kayıt belgesi imar barışı kapsamında değerlendirilmiş olan yapıların kayıt altına alınması için verilen bir belgedir. 

Plansız ve projesiz şekilde yapılmış olan binaların hak sahipleri imar başvurusunda bulunarak binaları için verilmiş olan idari para cezalarının iptalini sağlayabilirler. Söz konusu bina için bir yıkım kararı var ise bu yıkım kararını ortadan kaldırabilirler. Ayrıca açılmış olan bir kamu davası mevcut ise bu kamu davasının hükümsüz kalmasını sağlayabilirler. Buna ek olarak arsa tapulu yerlerde hak sahipleri imar başvurusu yapmaları halinde arsa tapularını kat mülkiyeti tapusuna dönüştürebilmektedir. 

İmar Barışı Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

Başvuruda bulunmak isteyen hak sahipleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlükleri ile özel olarak oluşturulan yetkili kuruluşlara başvuruda bulunabilirler. Müracaatlar E-Devlet sistemi üzerinden de kolayca gerçekleştirilebilmektedir. İmar barışı başvuruları E-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilmektedir. 

Bu konudan yararlanmak isteyen hak sahiplerinin ilgili yapı hakkında vermiş oldukları bilgilerin doğru olması gerekmektedir. İleride yapılacak herhangi bir kontrolde verilmiş olan bilgilerin doğru olmadığı ortaya çıkarsa yapının imar barışından çıkarılma ihtimali söz konusudur. 

İmar Barışı Başvurusu İçin Gerekli Evraklar

Başvuru için gerekli evraklar aşağıda sıralanmıştır:

Son Başvuru Tarihi Ne Zaman?

En son yılında çıkarılan imar barışı başvuru tarihi 31 Aralık ’da sona ermiştir. Yapı kayıt belgesi almak için ödenmesi gereken bedelin en az yüzde 25&#;inin yatırılması zorunluluğu olan uygulamada, geri kalan ödeme için verilen süre ise 31 Aralık tarihinde sona ermiştir. Yapılan imar barışı başvuru sayısının en fazla olduğu illerimiz sırasıyla İstanbul, İzmir ve Ankara olmuştur. İmar barışı ödeme süresinin geçirilmesi, ödemenin belirlenen miktarda yapılmaması ve yapı kayıt belgesi alınamayacak yapılar için başvuru yapılmış olması gibi nedenlerle binlerce kişinin belgesi iptal edilmiştir. Hak sahiplerinin bu konuda oldukça dikkatli olmaları gerekmektedir.

İmar Barışı Uzatıldı mı? Uzatılacak mı?

İmar barışından herhangi bir nedenden ötürü yararlanamayan (örneğin başvuru tarihini kaçıran) kişilerin merak ettiği bir diğer soru da imar barışı uzatıldı mı sorusudur. Ne yazık ki Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yapılan resmi açıklamada yeni bir imar affı sürecinin söz konusu olmadığı belirtilmiştir. Bu sebeple ‘İmar barışı uzatıldı’ şeklinde yapılan haberlere itibar edilmemesi gerekir. 

İmar Barışı Hesaplama Nasıl Yapılıyor?

İmar barışı hesaplama işleminin nasıl yapıldığı ve yapı kayıt belgesi masraflarının ne kadar tutacağı pek çok hak sahibi tarafından merak edilmektedir. Bu kapsamda verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi mecburi olan bedel, yapının yer aldığı arsanın tarihli ve sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının takribi maliyet bedelinin toplamı üzerinden konutlarda % 3, ticari binalarda % 5 oranında hesaplanmaktadıfunduszeue.info yapılacak olan her bir işlem için (örneğin cinsiyet değişikliği, kat mülkiyeti kurulması gibi) bir bedel ödenecektir.

Yapı kayıt belgesi bedelinin belirlenmesinde dikkat edilecek olan hususlardan biri yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeridir. Yapının yer aldığı arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden edinilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanır.

Yapının yaklaşık maliyet bedelini belirlerken birim maliyet bedeli;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sitesinde imar barışı hesaplama aracına kolaylıkla ulaşabilir ve yönlendirmeleri takip ederek hesaplama yapabilirsiniz. 

İmar Barışı Sorgulama Nasıl Yapılıyor?

Daha önce de belirttiğimiz üzere hak sahipleri E-Devlet üzerinden yapı kayıt belgesi başvuru formunu doldurarak imar barışı başvurusu yapabilmektedir. Yine aynı şekilde imar barışı sorgulama işlemi de E-Devlet üzerinden yapılacaktır. İmar affı başvurusu yapan vatandaşların E-Devlet’te sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yaparak ilgili talimatları yerine getirmeleri gerekmektedir.

İmar Barışı Danışma Merkezi: Topo Hukuk

Topo Hukuk Bürosu uzun yıllardır hukukun pek çok farklı alanında uzman avukatları vasıtasıyla müvekkillerine hem hukuki danışmanlık hem de avukatlık hizmeti sağlamaktadır. İmar barışı konusu da ekibimizde yer alan avukatların oldukça bilgili ve tecrübeli oldukları konulardan bir tanesidir. Bu konu ve daha fazlası hakkındaki sorularınızı internet sitemizde yer alan Avukata Soru Sorma ve Danışma Formunu doldurarak ekibimize iletebilirsiniz. 

Yayım tarihi: 11 May

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası