socar sahibi / 'SOCAR' Socar Türkiye Enerji A.Ş'nin Tüm Hisselerinin Sahibi Oldu

Socar Sahibi

socar sahibi

SOCAR, PETKİM’i aldı. Gemicikleri kim aldı?

Yayınlanma: 28 Temmuz

Avrupa Araştırmacı Gazetecilik Ağı (European İnvestigative Collaborations) diye haber sitesi var. Araştırmacı gazeteciler orada toplanmışlar.  Destekleyicileri arasında Avrupa'nın önde gelen yayın kuruluşları Der Spiegel, L'Espresso,  El Mundo,  Romanya Araştırmacı Gazetecilik Merkezi'ne bağlı The Black Sea de bulunuyor.
Takibe almışlar gemicikleri!
Sürekli yazıyorlar.
Önce “Türk Başbakanı Binali Yıldırım'ın çocuklarının en az 11 kargo gemisi ve Hollanda'da 7 gayrimenkulü var. Gemiler Hollanda'da kurulu şirket üzerinde görülüyor” diye haber yapmışlardı. Hollanda ise referandum sırasında bizim Aile Bakanı'nı polis köpekleriyle taciz etmişti. The Black Sea internet sitesinin gazetecileri, ben izne çıktığım gün, bu sefer de iktidar partisi AKP'ye yeniden Genel Başkan seçilenTayyip Erdoğan'ın oğlu ile kardeşinin sahibi olduğu gemi filosunu, Azerbaycan petrol şirketi SOCAR'a sattıklarını haber yaptı.
Ne iş!
SOCAR, PETKİM'i almıştı.
Gemicikleri niye aldı?
Diye düşünmüştüm.
Açıklama mutlaka yapılır.
Doğrudur.
Ya da yalandır denir.

*  *  *

İzinden döndüm.
Aradım, bulamadım.
Açıklama olmamış.
Gemicikler baharatlı konu.
Kulaklar sağır.
Gözler kör!
Sanki böyle bir satış yapılmamış. Oysa haberde ayrıntılar çok net şöyle yazılmıştı: 7 Eylül tarihinde SOCAR'a ait ve Dubai'nin vergiden muaf serbest bölgesinde kurulu ama merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan SOCAR Logistics  adlı şirket, Azerbaycan vatandaşı İham Gadimzade adına Malta'da Milagress, Caminero, Prover, Blue Lace Star ve Planeo adlarında 5 yeni şirket kurdu. Aralık ve Ocak aylarında bu 5 şirket, Erdoğan Ailesi'nin gemilerini tek tek satın aldı ve gemilerin adlarını şirket adlarıyla aynı olacak şekilde değiştirdi.  Satışın değeri ve anlaşmanın ayrıntıları kamuya açıklanmadığı için bilinmiyor.  Kamuya açık Malta  şirketi kayıtlarında herhangi bir kredi devir bilgisi bulunmuyor.  Bu demek oluyor ki eğer  SOCAR, Erdoğan Ailesi'ne (oğlu ile kardeşinin sahip olduğu şirkete) bir ödeme yaptıysa peşin olarak yapmış.

*  *  *

Şimdi diyeceksiniz ki:
Alan almış.
Satan satmış.
Haberi yazan yazmış.
Sağır sultan duymuş.
Sana ne oluyor?
Bana şu oluyor: PETKİM, 81 milyon Türk vatandaşının malıydı. Ham petrolden petrokimya ürünleri üretiyordu. Petrokimya ürünlerinde dışa bağımlılığın sıfırlanarak Türkiye'nin pahalı dış alımlarla ütülmemesi için kurulmuştu. Özelleştirme furyasıyla yılında  Azerbaycan şirketi SOCAR, önce PETKİM'in yüzde 25'ini elinde tutan TURCAS adlı Türkiye şirketinin hisselerini, sonra blok satışla yüzde 51'lik devlet hisselerini en son da kamuda kalan yüzde 10'luk hisseyi satın aldı. Ve PETKİM'in yeni yatırımlarla büyütüleceğini, milyar dolar yeni yatırımlar yapılacağını ve Türkiye'nin dışarıdan pahalı petrokimya ürünü ithal etmesine gerek kalmayacağını açıklamışlardı. PETKİM, bu cilalı laflarla SOCAR'a  ucuza gitmişti.
Verilen sözlere ne oldu?
PETKİM, satılırken yıllık petrokimya ürünü kapasitesi milyon tondu, 7 yıl sonra bugün sadece milyon ton. Demek ki, PETKİM satılırken verilen sözler tutulmamış. Ve Türkiye'nin petrokimya ürün ithalat faturası hep büyüyerek yıllık 6 milyar dolara kadar çıkmış. Türkiye plastik mamulün kilosunu dolardan ithal ederken, kendi ürettiği plastik mamullerin kilosunu ancak dolardan ihraç ederek “ütülen ülke olmaktan” kurtulamamış.

*  *  *

SOCAR, PETKİM'i ucuza aldı.
Gemicikleri kaça aldı?
SOCAR diye yazılıyor.
SOKAR diye okunuyor!

SOCAR T&#;rkiye EWE Turkey Holding'in sahibi olacak

SOCAR Türkiye'den yapılan açıklamaya göre, ocak ayında Alman enerji şirketi EWE AG ile Türkiye operasyonlarını yürüten grup şirketlerini satın almak üzere masaya oturan SOCAR Türkiye, satın almayla ilgili onay süreçlerini tamamladı.

Şirket, Rekabet Kurumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun onayını aldı.

Bursa ve Kayseri'de gaz dağıtımı yapan Bursagaz ve Kayserigaz'ın yüzde 80 hissesi, ticaret ve elektrik dağıtım şirketi EWE Enerji, enerji servisleri hizmeti veren Enervis ve telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren Millenicom'un yüzde hissesi 17 Haziran'da SOCAR Türkiye'ye geçecek.

Böylece, Türkiye'de Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı, petrokimya, rafineri ve rüzgar enerjisi santrali yatırımları bulunan SOCAR Türkiye, doğal gaz dağıtım, elektrik ticareti ve telekomünikasyon sektörlerinde de faaliyet göstermeye başlayacak.

SOCAR, Alman şirketin Türkiye birimini satın aldı

Alman enerji &#;irketi EWE'nin Türkiye'de sahip oldu&#;u iki do&#;algaz da&#;&#;t&#;m bölgesi ba&#;ta olmak üzere enerji faaliyetlerinin tamam&#;n&#;n SOCAR'a sat&#;&#;&#;n&#; y&#;l&#;n ilk aylar&#;nda tamamlamas&#; bekleniyor.

Türkiye'de büyük ölçekli petrokimya tesisi yat&#;r&#;mlar&#; olan SOCAR, gaz da&#;&#;t&#;m alan&#;nda 'da sat&#;n alma yapmak istedi&#;ini daha önce aç&#;klam&#;&#;t&#;. &#;irket geçen y&#;l 54 milyar metreküp do&#;algaz&#;n tüketildi&#;i Türkiye'nin do&#;algaz pazar&#;nda yüzde 20 pay sahibi olmay&#; hedefliyor.

Sat&#;&#; müzakereleri hakk&#;nda do&#;rudan bilgi sahibi bir kaynak, "SOCAR Türkiye'nin Alman EWE ile iki do&#;algaz da&#;&#;t&#;m bölgesini almak için yürüttü&#;ü sat&#;n alma ileri bir a&#;amaya geldi. EWE'ye birço&#;u lokal ba&#;ka teklifler de yap&#;ld&#;. Teklifler aras&#;nda SOCAR birinci s&#;raya ç&#;kt&#;. Sat&#;n alma i&#;leminin y&#;l&#;n&#;n ilk aylar&#;nda gerçekle&#;mesini bekliyoruz" dedi.

Sat&#;&#;&#;n EWE'ye ait tüm enerji faaliyetlerini kapsad&#;&#;&#;n&#; ifade eden müzakereler hakk&#;nda bilgi sahibi di&#;er bir kaynak ise, "SOCAR Türkiye'nin EWE Turkiye'nin alt&#;nda yer alan ba&#;ta Bursagaz ve Kayserigaz olmak üzere i&#;tiraklerini sat&#;n almak için yürüttü&#;ü görü&#;melerde son a&#;amaya gelindi. Anla&#;man&#;n k&#;sa sürede sona ermesini, 'un ilk çeyre&#;i itibar&#;yla sürecin tamamlanmas&#;n&#; bekliyoruz" dedi.

SOCAR Türkiye yetkilileri sat&#;n alman&#;n ilk çeyrekte tamamlanmas&#;n&#;n beklendi&#;ini teyit etti. Bir yetkili, "Sat&#;n alman&#;n ilk çeyrekte tamamlanmas&#;n&#; bekliyoruz, bunu konfirme ediyoruz" dedi.

&#;&#;lemin tamamlanmas&#;yla EWE y&#;l&#;nda girdi&#;i Türkiye do&#;algaz piyasas&#;ndan ç&#;km&#;&#; olacak. milyon abone ile abone say&#;s&#;na göre Türkiye'nin dördüncü büyük do&#;algaz sa&#;lay&#;c&#;s&#; konumunda olan EWE geçen y&#;l milyar metreküp do&#;algaz tedarik etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası