açısal momentum formülü / Açısal momentum nedir? Örnek sorular ve çözümleri - Fizik Dersi

Açısal Momentum Formülü

açısal momentum formülü

A&#;ısal Momentum Form&#;l&#; Nedir? Kısaca Konu Anlatımı


Momentum kuvvet ile doğru orantılı ve bunun yanında aynı yönlüdür. Kütle sabit kaldığı sürece bu durum aynı şekilde devam etmektedir. Kütlenin değişmesi halinde hızında da değişiklik meydana gelecektir. O zaman momentumunda da değişim olduğunu söylemek mümkündür.

Açısal Momentum Formülü Nedir?

Açısal momentum terimi, bir cismin dönüş hareketine devam etmek istemesine verilen isimdir. Bu ifade cismin kütlesine, şekline ve hızına göre değişiklik göstermektedir. Açısal momentum, vektör birimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Cismin belli bir eksende sahip olmuş olduğu dönüş eylemsizliği ile dönüş hızının ifade edilmesi amacı ile kullanılmaktadır.

Sistemlerin sahip olduğu açısal momentum, içinde bulunan ufak parçaların açısal momentumunun toplamına eşit olmaktadır. Simetri ekseninde dönüş yapan cisimlerin açısal momentumu eylemsizliğin bir ürünü olarak hesaplanmaktadır. Açısal momentum formülü ise L=Iw şeklindedir. Bu sebeple açısal momentum dönüş lineer momentumu şeklinde de isimlendirilebilmektedir.

Kendi dönüş ekseni dikkate alındığında küçük cisimlerde açısal momentum, lineer dönüş momentumu ismi ile de ifade edilebilmektedir. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere cismin kütlesi ile hızının dönüş ekseninin yarıçapına bölünmesinden sonuca ulaşmak mümkündür. O zaman formül; L= r x mv şeklinde olmaktadır.

Bu sisteme dışarıdan bir tork uygulanmazsa açısal momentum sürekli bir şekilde korunmaktadır. Buna buz pateni yapan bir kişi örnek olarak gösterilebilir. Buz pateni yapan kişi dönerken kollarını içeriye kapatırsa dönme hızında artış meydana gelecektir. Bunun sebebi ise açısal momentumun korunumundan kaynaklanmaktadır.

Nötron yıldızlarının çok fazla dönmesini de açısal momentumun korunumu ile açıklamak mümkündür. Özellikle mühendislik bölümlerinde açısal momentum korunumu sıklıkla kullanılmaktadır.

}">{\displaystyle \mathbf {p} _{\perp }} p nin r üzerindeki dik bileşenidir. Görüldüğü gibi açısal momentumun işareti dönüş yönüne göre belirlenir.

Sabit kütleli ve sabit bir eksen üzerinde dönüş yapan cisimlerin açısal momentumu eylemsizliğin bir ürünü olarak kabul edilebilir ve açısal hız vektörü; {\displaystyle \mathbf {L} =I{\boldsymbol {\omega }}}I cismin anlık eylemsizliğidir ve ω açısal hızdır. Büyük kütleli bir cismin kinetik enerjisi T; {\displaystyle T={\frac {I\omega ^{2}}{2}}} formülü ile bulunabilir ve görüldüğü gibi açısal hızı karesi, kinetik enerji ile orantılıdır. Tıpkı ötelenimsel enerji ve ötelenimsel hız gibi. Genellikle açısal hız vektörü dönüş ekseni yönünde iken, açısal momentum bu yönde değildir. Bunun sebebi cisim üzerindeki kütle dağılımının nasıl olduğunu bilmememizdendir. Genellikle yönler ve büyüklükler arasındaki bağlantılar ω ve L yönleri eylemsizliğin ikinci dereceden gergisinden bulunur; {\displaystyle L_{i}=I_{ij}\omega _{j}\,,} gergi tanımlaması uygulanır ve toplam işlemleri yapılırsa (i, j = 1, 2, 3) Kinetik enerjinin genel tanımı; {\displaystyle T={\dfrac {1}{2}}\omega _{i}I_{ij}\omega _{j}\,.}

Açısal momentumun korunumu[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası