aferin forte aç mı tok mu / A-FERIN FORTE mg 30 tablet Nasıl Kullanılır

Aferin Forte Aç Mı Tok Mu

aferin forte aç mı tok mu

Aferin Forte Tablet

A-ferin forte tablet - funduszeue.info

A-ferin Forte Tablet(aferin forte tablet), soğuk algınlığı ve grip gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının varlığında; ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, vücut kırıklığı ve ağrı gibi belirtilerin giderilmesinde kullanılır.

Her bir adet A-ferin Forte Tablet mg parasetamol içerir. Bu sayede ağrı kesici ve ateş düşürücü etki gösterir. Ağrı kesici hap olarak sıkça kullanılan ve birbirinin eşdeğeri olan Parol Tablet, Minoset Tablet ve Panadol Tablet ise her bir tabletinde mg parasetamol içerir.

A-ferin Forte tablet nedir? İçinde ne var?

Her bir film kaplı A-ferin Forte Tablet = mg parasetamol + 4 mg klorfeniramin maleat

Tablet yutamıyorsanız: Her bir film kaplı A-ferin Forte Tablet, yaklaşık olarak 20 ml yani 4 ölçek A-ferin Pediatrik Şurup ile aynı tesir gücüne sahiptir.

İçerisindeki etken maddeler, diğer bir çok soğuk algınlığı ilacına göre daha düşük yan etki riski taşır. Emziren kadınlar, bypass ameliyatı olanlar, kalp ve damar sistemi rahatsılığı olanlar ile yaşlılarda ilk tercih edilecek soğuk algınlığı ilacı olabilir.

Parasetamol

Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan ilaç etkin maddesidir. 

Parasetamol içeren ilaçlar içildikten sonra bütün dokulara hızla dağılır. İlaç içildikten dakika sonra etkisini en iyi şekilde gösterebileceği maksimum plazma konsantrasyonlarına ulaşır.

Parasetamolün kusma, bulantı, ishal ya da kabızlık gibi bir yan etki yapma olasılığı çok çok düşüktür ve bu konuda diğer bir ağrı kesici ve ateş düşürücü olan ibuprofenden daha az yan etki yapma olasılığı vardır.

Parasetamol etken maddesini içeren çokça şurup veya hap vardır ve bu ilaçları gebelerde kullanabilir. Parasetamol uzun yıllardır kullanılan güvenilir bir ilaç etken maddesidir. Gebelik kategorisi: B&#;dir.

Klorfeniramin maleat

Klorfeniramin maleat, alerjik reaksiyonlar, saman nezlesi, rinit, ürtiker ve astım gibi rahatsızlıklarda kullanılabilen bir antihistaminiktir.(1)

Klorfeniramin Maleat bir histamin H1 reseptör antagonisti olarak işlev görür ve antikolinerjik ve hafif sakinleştirici etkiler de gösterir. Sentetik bir alkilamin türevidir. (1) Uyku hali yapabilir. Bu nedenle dikkati ve zihni açık olması gerekenlerde dikkatli kullanılmalıdır. 

Histamin salınımının neden olduğu,

  • Rinit
  • Hapşırma
  • Burun ve yutak boşluğunun tahrişi veya kaşıntısı
  • Göz yaşının artışı (lakrimasyon)
  • Kırmızı veya kaşıntılı gözler

gibi alerjik semptomların semptomatik olarak giderilmesi için kullanılır. (1)

Nasıl kullanılır?

Yetişkin ve 12 yaşın üstündekiler için:

  • 6 saat ara ile 1 tablet önerilir.
  • Gerektiğinde 4 saat ara ile 1 tablet kullanılabilir.
  • Günde 6 tabletten fazla kullanılmamalıdır.

Doktorunuz başka şekilde önermediyse, sabah 1 tablet ve gece uyumadan 2 saat önce 2 tablet kullandığınız takdirde gece artan soğuk algınlığı belirtilerine karşı daha rahat uyursunuz. Gerekiyorsa öğlen de 1 tablet alarak günlük 4 tablet kullanabilirsiniz.

Aferin Forte aç karnına içilir mi?

A-ferin Forte tablet aç veya tok alınabilir.

Aferin Forte kaç saatte bir alınır?

Aferin Forte 6 saatte bir alınabilir. Standart kullanım sabah-öğle-akşam olmak üzere günde 3 tablettir. Günde 6 tabletten fazla kullanılmamalıdır.

Kaçınmam gereken yiyecek veya içecek var mı?

Hayır, bu ilacı alırken normal şekilde yiyip içebilirsiniz.

Ne kadar süre alacağım?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarında tedavinin süresi genel sağlık durumunuzla ve bağışıklık sisteminizle doğrudan ilişkilidir. Sağlıklı beslenen ve düzenli egzersiz yapan insanlarda soğuk algınlığının kısa sürmesi beklenir.

Diğer taraftan ek hastalıkları olanlarda, yaşlılarda, iyi beslenemeyen insanlarda, aşırı çalışan insanlarda ve aşırı stres altındaki insanlarda soğuk algınlığı süresi uzayabilir ve hastalık daha şiddetli seyredebilir.

Soğuk algınlığına neden olabilen yüzlerce çeşit virüsten hangisi veya hangileri tarafından enfekte olduğunuz da hastalık süresini ve şiddetini etkiler. Örneğin uzun süren kalabalık bir toplu taşıma hattında birden fazla kişiden birden fazla çeşit virüs kapabilirsiniz. Boğaz ağrısı, halsizlik ve öksürük gibi benzer belirtilere sahip olsanız da bağışıklık sisteminiz çeşit çeşit virüsle mücadele ettiği için hastalığınız şiddetli olabilir ve iyileşmeniz zaman alabilir.

Son olarak grip aşılarının soğuk algınlığından koruması veya soğuk algınlığı süre ve şiddetini hafifletmesi beklenir.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Yiyecekler

Aferin ateş düşürür mü?

Evet! Her bir A-ferin Forte Tablet mg parasetamol içerir. Ateş düşürür. 

Bu miktar yaklaşık olarak 2,5 ölçek (12,5 ml) Parol Plus Şurup ya da Calpol 6 Plus Şurup ile aynıdır.

Aferin ağrı keser mi?

Evet! Her bir A-ferin Forte Tablet mg parasetamol içerir. Ağrı keser.

Parol Tablet, Minoset Tablet ve Panadol Tablet her bir tabletinde mg parasetamol içeren ve yaygın kullanılan ağrı kesici ilaçlardır. Aferin Forte bu ağrı kesicilerden daha fazla parasetamol içerir.

Ancak A-ferin Forte Tablet ağrı kesici ilaç olarak kullanılmamalıdır. Ağrı kesici olarak her bir adet A-ferin Forte Tablet içtiğinizde fazladan 4 mg klorfeniramin maleat almış olursunuz. En iyi tedavi en az ilaç etkin maddesi ile yapılandır.

Eğer sadece ağrınız veya sadece yüksek ateşiniz var ise 1 veya 2 adet Parol Tablet, Minoset Tablet ya da Panadol Tablet kullanmak daha akıllıcadır. Eğer hap yutamıyorsanız ve yaşınız 12&#;den büyükse Parol Plus şuruptan 2 veya 3 ölçek içebilirsiniz.

Son olarak, karaciğer, kalp ve böbrek hastalığı olan veya Gilbert sendromu ve Glukoz 6-fosfat dehidrojenaz enzim eksikliği gibi hastalıkları olan kişiler, A-ferin Forte Tablet kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerektiğini hatırlatalım.

5. Gebelik ve emzirme

Hamilelik

Aferin Forte tablet içerisindeki parasetamol gerektiğinde hamileler tarafından kullanılabilir olsa da klorfeniramin maleat ilaç etken maddesinin gebelik süresince kullanımı hakkında yeterli çalışma yoktur. Bu nedenle A-ferin Forte tablet gebeler tarafından kullanıldığında ne gibi zararlar oluşabileceği bilinmemektedir.

Hamilelik kategorisi: B

Yapılan hayvan çalışmalarında ilacın fetüs için bir risk oluşturmadığı görülmüştür, ancak hamile kadınlarda kullanımı hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır. Doktor tarafından önerilmedikçe hamile kadınlarda kullanılmamalıdır.

Emzirme

Aferin Forte tablet içerisindeki parasetamol gerektiğinde emziren kadınlar tarafından kullanılabilir.

Klorfeniramin maleat ise, emziren kadınlarda düşük dozlarda kullanıldığında kadının süt üretiminde bir azalma olması beklenmez. Emzirme döneminde küçük dozlarda (2 ila 4 mg), klorfeniramin dozları ara sıra kullanılabilir. (kaynak)

Dolayısıyla emziren kadınlarda Aferin Forte reçete edilebilir. Sizin için güvenli doz hakkında doktorunuzdan bilgi alınız.

Eğer gebeyseniz, gebe kalmayı planlıyorsanız ya da bebek emziriyorsanız herhangi bir ilaç kullanmadan önce lütfen doktorunuza danışın.

Soru Cevap

Aferin Forte nedir ne işe yarar?

A-ferin Forte Tablet, soğuk algınlığı ve grip gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının varlığında; ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, vücut kırıklığı ve ağrı gibi belirtilerin giderilmesinde kullanılır.

Aferin Sinüs ile Aferin Forte arasındaki fark nedir?

Bu iki ilacın A-ferin ismi dışında neredeyse her şeyi farklı. Ağrı kesici ateş düşürücü olarak; Forte olan mg parasetamol içerirken, Sinüs olan ise mg parasetamol içerir. Antihistaminik olarak; Forte olan daha düşük yan etki profili taşıyan klorfeniramin maleat içerirken, Sinüs olan psödoefedrin HCl içerir. Psödoefedrin emziren kadınlara ve kalp rahatsızlığı olanlara önerilmez. A-ferin Sinüs ek olarak başka bir antihistaminik olan triprolidin hidroklorür içerir. A-ferin Forte ağrı ve ateşin daha ön planda olduğu soğuk algınlıklarında işe yararken A-ferin Sinüs ise burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma gibi alerjik belirtilerin ön planda olduğu alerjik rinit, rinosinüzit ve sinüzit gibi rahatsızlıklarda daha çok işe yarar.

Aferin forte adet keser mi?

Hayır, Aferin forte içerisindeki parasetamol ve klorfeniramin maleat etken maddelerinin adet görme, yumurtlama veya hamile kalma üzerinde bilinen bir olumsuz etkisi yoktur.

A-ferin Forte tablet uyku yapar mı?

A-ferin Forte içindeki klorfeniramin maleat, hafif sakinleştirici etki de gösterir. Uyku hali yapabilir. Bu nedenle dikkati ve zihni açık olması gerekenlerde dikkatli kullanılmalıdır.

Emziren anneler aferin kullanabilir mi?

Aferin içerisindeki etken maddeler süte geçebilir ancak bebeğe olumsuz bir etki oluşturması beklenmez. Anne sütü emen bebeğe aferin pediatrik şurup reçete edilebildiği gibi emziren annelere de aferin forte reçete edilebilmektedir.

A-FERIN FORTE mg 30 tablet

A-FERİN® FORTE mg / 4 mg film kaplı tablet

Ağızdan alınır.

  • Etkin madde: mg parasetamol, mg klorfeniramin maleat içerir.
  • Yardımcı maddeler: Nişasta, kroskarmelloz sodyum, povidon K, mikrokristalin selüloz, kolloidal anhidrus silika, magnezyum stearat, hidroksipropil metilselüloz, makrogol (polietilen glikol), titanyum dioksit, kinolin sarısı
ATCKamu NoEşdeğer KoduTürüBirim MiktarAmbalajÜretim YeriRuhsat Tar.Ruhsat No
R05XAJenerik İlaç4+ MG30imal/40
Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ)
Temel İlaçÇocuk Temel İlaçYenidoğan Temel İlaç
Etken madde olarak DSÖ listesinde yer alan fakat doz ve formülasyon olarak bu liste ile uyumlu olmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaçDSÖ listesinde bulunmayan ilaç

A-FERIN FORTE Tablet Nedir ve Ne için kullanılır?

Her film kaplı tablet mg parasetamol, 4 mg klorfeniramin maleat içerir. A-FERİN FORTE öksürük ve soğuk algınlığı preparatları grubuna dahildir.

A-FERİN FORTE sarı film kaplı, oblong, bikonveks, çift kenarlı, bir yüzünde “A-ferin” yazılı, diğer yüzü çentikli tablettir.

A-FERİN FORTE; Grip ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısı, aksırma, burun ve boğazda kaşıntı, baş ağrısı, adale ağrısı, boğaz ağrısı, vücut kırıklığı, ateş, nezle, gözlerde sulanma ve kaşıntı gibi durumlarda kullanılır.

A-FERIN FORTE Tablet Kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

Kullanılmaması gereken durumlar

Eğer;

  • Etkin madde veya ilacın içeriğindeki diğer maddelere karşı aşırı duyarlılığınız (alerjiniz) varsa
  • Şiddetli karaciğer ya da böbrek yetmezliğiniz varsa
  • Son iki hafta içinde monoamino oksidaz (MAO) inhibitörü (depresyon tedavisinde kullanılan bir grup ilaç) kullandıysanız
  • Başka antihistaminik ilaç (soğuk algınlığı ve alerji ilaçları) veya başka ağrı kesici kullanıyorsanız

Dikkatli kullanılması gereken durumlar

Eğer;

  • Kansızlığı (anemisi) olanlarda, akciğer hastalarında, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda doktor kontrolü altında dikkatli kullanılmalıdır.
  • Parasetamol veya antihistaminik ilaç (alerji ilacı) içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız
  • Alkol alıyorsanız günlük 2 gramdan fazla parasetamol almamalısınız.
  • Karaciğer enzimlerinde yükselme ve gelip geçici sarılıkla karakterize kalıtsal bir hastalık olan Gilbert sendromunuz varsa
  • Kan şekeri metabolizmasında etkili olan glukoz 6 fosfat dehidrogenaz enzimi eksikliği olan hastalarda seyrek olarak hemoliz (kırmızı kan hücrelerinin yıkımı) görülebilir.
  • Epilepsiniz (sara) varsa
  • Göz içi basıncın artması (örneğin glokom)
  • Yüksek tansiyon
  • Kalp damar hastalığı
  • Bronşların harabiyeti sonucu kalıcı genişlemesi (bronşektazi), bronş iltihabı (bronşit), astım
  • Prostat hipertrofisi (büyümesi)

Hastalık belirtilerinizin düzelmemesi veya ateşinizin 3 günden daha uzun süre devam etmesi halinde doktorunuza danışınız.

Parasetamol birden (akut) yüksek doz verildiğinde ciddi karaciğer toksisitesine neden olur. Erişkinlerde uzun süreli (kronik) günlük dozlarda karaciğer hasarına neden olabilir.

Alkolik karaciğer hastalarında dikkatli kullanılmalıdır.

Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun mg’ı aşmaması gerekir.

Parasetamolü ilk kullananlarda veya daha önce kullanım hikayesi olanlarda, kullanımın ilk dozunda veya tekrarlayan dozlarında deride kızarıklık, döküntü veya bir deri reaksiyonu oluşabilmektedir. Bu durumda doktor ile irtibata geçilerek ilacın kullanımının bırakılması ve alternatif bir tedaviye geçilmesi gerekmektedir. Parasetamol ile deri reaksiyonu gözlenen kişi bir daha bu ilacı veya parasetamol içeren başka bir ilacı kullanmamalıdır. Bu durum, ciddi ve ölümle sonuçlanabilen Steven Johnson Sendromu (cilt ve mukoza zarının ilaç veya enjeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği bir rahatsızlıktır), toksik epidermal nekroliz (ilaç ve çeşitli enjeksiyonlara bağlı gelişen deri hastalığı) ve akut generalize ekzantematöz püstüloz (yaygın akıntılı döküntüler) dahil cilt reaksiyonlarına neden olabilmektedir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Araç ve makine kullanımı

Araç ve makine kullanma üzerine herhangi bir etki göstermesi beklenmez. Ancak parasetamol bazı hastalarda baş dönmesi veya uyku hali yapabilir.

A-FERİN FORTE kullanırken, uyanık kalmanızı gerektiren işler yaparken dikkatli olmalısınız.

A-FERİN FORTE’un içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

  • A-FERİN FORTE her dozunda 1 mmol (23 mg)dan az sodyum ihtiva eder; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Bazı ilaçlar ile birlikte kullanıldığında A-FERİN FORTE’un etkisi değişebilir. Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız lütfen doktorunuza söyleyiniz:

  • Mide boşalmasında gecikme yaratan ilaçlar (örn: propantelin vb.)
  • Mide boşalmasını hızlandıran ilaçlar (örn: metoklopramid gibi)
  • Karaciğer enzimlerini uyaran ilaçlar (örn: bazı uyku ilaçları, sara hastalığında kullanılan bazı ilaçlar gibi)
  • Antibiyotik olarak kullanılan kloramfenikol
  • Varfarin ve kumarin türevi antikoagülanlar (kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar)
  • Zidovudin (çocuk ve erişkinlerde görülen HIV enfeksiyonlarının (AIDS) tedavi ve önlenmesinde kullanılan bir ilaç
  • Domperidon (bulantı-kusma tedavisinde kullanılır)
  • Alkol
  • Antidepresan, (ruhsal çöküntü tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar)
  • Fenitoin (sara tedavisinde kullanılan ilaçlar) ve anksiyete veya uyku düzensizliğine yardımcı ilaçlar

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Yiyecek içecek etkileşimleri

(Aç/Tok/Alkol kullanım durumları)

Alkolle veya alkol içeren yiyecek ve içeceklerle (örn. bazı ilaçlar) birlikte kullanıldığında karaciğer üzerine zararlı etki gösterme riski artabilir.

Besinler parasetamolün bağırsaktan emilimini azaltabilir.

St. John's Wort (San Kantaron) kandaki parasetamol seviyesini azaltabilir, doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

A-FERIN FORTE Tablet Nasıl Kullanılır?

Doğru ilaç kullanımı nasıl olmalı?

Sadece ağızdan kullanım içindir. Bir bardak su ile birlikte yutunuz.

12 yaş ve üzerindeki hastalarda 6 saat ara ile 1 tablet önerilir.

Gereğinde 4 saat ara ile 1 tablet uygulanabilir. Günde 6 tabletten fazla kullanılmamalıdır.


Çocuklar ve Bebeklerde Kullanımı

Bir doktorun önerisiyle olmadıkça 12 yaşından küçük çocuklara verilmemelidir.


Yaşlılarda Kullanımı

Sağlıklı, hareketli yaşlılarda normal yetişkin dozu uygundur, fakat zayıf, hareketsiz yaşlılarda doz ve dozlam sıklığı azaltılmalıdır. İlave olarak yaşlı hastaların, A-FERİN FORTE içeriğindeki klorfeniramin maleatın merkezi sinir sistemi etkilerine daha duyarlı olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle daha düşük dozlarda kullanılmalıdır.


Özel Kullanım Durumları

Böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği:

Hafif ve orta şiddette karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır.

Alkol alan kişilerde karaciğer zehirlenmesi (hepatotoksisite) riski nedeniyle günlük alınan parasetamol dozunun mg’ı aşmaması gerekir.

Eğer A-FERİN FORTE’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.


Doz Aşımı ve Tedavisi

Doz aşımı durumlarında solgunluk, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülen başlıca belirtilerdir, ancak bazı durumlarda saatlerce belirti görülmeyebilir. Bu nedenle aşırı doz veya kazayla ilaç alma durumlarında derhal doktorunuza haber veriniz veya hastaneye başvurunuz.

Akut (kısa sürede) yüksek doz alındığında karaciğer zehirlenmesine yol açabilir. Aşırı dozun zararı alkolik karaciğer hastalarında daha yüksektir. Doz aşımı hemen tedavi edilmelidir.

A-FERİN FORTE’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.


Kullanmayı Unutursanız:

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Daha sonraki normal alım saatine göre önerilen dozda yeniden almaya devam ediniz

A-FERİN FORTE ile tedavi sonlandırıldığındaki oluşabilecek etkiler

  • İlacınızı doktorunuzun söylediği süre zarfınca kullanın. Herhangi bir olumsuz etki göstermesi beklenmez.

Hamilelik döneminde kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamile kadınlarda A-FERİN FORTE kullanımı hakkında yeterli çalışma bulunmamaktadır.

A-FERİN FORTE, hamilelikte doktor önerisi ile ve yarar/zarar oranı değerlendirilerek kullanılmalıdır. Doktorunuz tarafından gerekli görülmediği sürece, hamileliğin son üç aylık döneminde kullanımdan kaçınınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Gebelik döneminde ilaç kullanımı hakkında

Gebelik döneminde ilaç konusunda sıkça sorulan sorular


Emzirme döneminde kullanır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirilen bebek üzerindeki etkileri hakkında yeterli veri bulunmadığından, A-FERİN FORTE’u emzirme döneminde yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanabilirsiniz.

Yan Etkileri

Tüm ilaçlar gibi, A-FERİN FORTE’un içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sınıflandırılmıştır:

  • Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir
  • Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
  • Yaygın olmayan: hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilir.
  • Seyrek: hastanın birinden az görülebilir.
  • Çok seyrek: hastanın birinden az görülebilir.
  • Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle sıklık derecesi tahmin edilemiyor

Çok yaygın:

  • Uyuşukluk, sedasyon (uyku hali)

Yaygın:

  • Baş dönmesi, baş ağrısı, denge bozukluğu, uyku hali, uyarılma, iştahsızlık, anormal rüyalar, konsantrasyon bozukluğu
  • Bulanık görme
  • Bulantı, ağız kuruluğu, kusma, karın ağrısı, kabızlık
  • Yorgunluk
  • Üst solunum yolları enfeksiyon belirtileri

Yaygın olmayan:

  • Deri döküntüsü, kaşıntı, egzama, alerjik ödem, yüzde, dilde ve boğazda şişlik (anjiyoödem), yaygın akıntılı döküntüler (akut generalize eksantematöz püstülozis), el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık (eritema multiforme)
  • Böbreklerde yetmezliğe yol açabilen böbrek hasarı (papiler nekroz)
  • Sindirim sisteminde görülen kanama (gastrointestinal kanama)

Seyrek:

  • Kan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni), akyuvar sayısında azalma (lökopeni), kan hücrelerinde azalma (pansitopeni), anemi (kansızlık), kanda methemoglobin bulunması (methemoglobinemi), anormal sayıda düşük beyaz kan hücresi (nötropeni), kılcal damarların deri içine kanaması (trombositopenik purpura). Bu yan etkiler parasetamol ile neden-sonuç ilişkisi içinde değildir.
  • İştahsızlık
  • El, ayak, yüz ve dudakların şişmesi ya da özellikle boğazda nefes darlığına yol açacak şekilde şişmesi (anafilaktik şok)
  • Akciğerde nefes darlığına yol açacak astım benzeri belirtiler (bronkospazm)
  • İshal
  • Karaciğer hasarı
  • Toksik epidermal nekroliz (Lyell sendromu) (ilaç ve çeşitli enfeksiyonlara bağlı gelişebilen deri hastalığı)
  • Deri döküntüsü, kaşıntı, ürtiker, alerjik ödem, yüzde, dilde ve boğazda şişlik (anjiyoödem), yaygın akıntılı döküntüler (akut generalize eksantematöz püstülozis), el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık (eritema multiforme), Stevens-Johnson sendromu (cilt ve mukoza zarının ilaç veya enfeksiyona karşı ciddi şekilde reaksiyon gösterdiği bir rahatsızlıktır)

Çok seyrek:

  • Ani ve sık gelişebilen kan hücresi sayısının azalması (agranülositoz)

Bilinmiyor:

  • Merkezi sinir sisteminde uyarılma, baş dönmesi, uyku hali (somnolans) ve beyinde iltihaplanma (ensefalopati)
  • Deri döküntüsü, kaşıntısı ve güneş ışığına hassasiyet
  • Ruhsal çöküntü (depresyon), zihin karışıklığının eşlik ettiği bir tür ruhsal bozukluk (konfüzyonlu psikoz)
  • Kulak çınlaması
  • Çarpıntı, kalp atımının hızlanması, kalp atım düzensizliği, düşük tansiyon
  • Solunum yollarının (bronş) salgılarında koyulaşma, göğüste tıkanıklık
  • Karaciğer iltihaplanması (hepatit)
  • Kas çekilmesi, kas güçsüzlüğü ve anormal koordinasyon
  • İdrar yapamama

Saklanması

A-FERİN FORTE’u çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.

25 C’nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.

Son kullanma tarihi ile uyumlu olarak kullanınız

Ambalajın üzerinde belirtilen son kullanma tarihinden sonra A-FERİN FORTE’u kullanmayınız. Eğer üründe ve/veya ambalajında bozukluklar fark ederseniz A-FERİN FORTE’u kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Ruhsat Sahibi

HÜSNÜ ARSAN İLAÇLARI A. Ş.

Kaptanpaşa Mah. Zincirlikuyu Cad. No Beyoğlu-İSTANBUL

Tel: () 15 00

Faks: () 29 19

Üretici

BİLİM İLAÇ SAN. ve TİC. A.Ş.

GOSB Gebze-Kocaeli

Bu kullanma talimatı …………… tarihinde onaylanmıştır.

A-FERIN İlaçları

İla&#;ları a&#; mı tok mu almalı?

Haberin Devamı

Herhangi bir ilacı aç mı tok mu kullanacağınız konusunda kararsız kalırsanız kutuda yazılı kullanma talimatını okuyun. Bu talimatlardaki bilgiler kesinlikle doğrudur. Çünkü içeriği sağlık bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Talimatnamelerde ilacın ne zaman alınacağı yanında hangi ilaçlarla alınmayacağı, dozunun ne olacağı, ne gibi yan etkilerinin ya da ne gibi zararlı sonuçlarının olabileceği de yazılıdır. Yazılı bilgilerle tatmin olmaz ya da anlayamadığınız bir nokta olursa eczacınızla konuşun.

Kutusunda muhafaza edin

İlaç kullanımında birkaç önemli nokta daha var: Bazı ilaçlar besin destekleriyle birlikte kullanıldıklarında yan etkiler ortaya çıkabilir. Yeni bir ilaca başlarken kullandığınız besin desteklerini doktorunuza hatırlatın.

Daha önceden kullan-dığınız bazı ilaçlar ile yeni başlayacağınız bir ilaç geçimsizlik oluşturabilir. Eskiden kullandığınız ilaçları da doktorunuza hatırlatmalısınız.
ılaçları orijinal kutularından muhafaza etmeli, kutu kapaklarını açık bırakmamalı, nemli ortamlarda ilaç saklamamalı, kullanım tarihi geçen ilaçları tuvalete atmalı, herhangi bir yan etki gördüğünüzde hemen doktorunuz veya eczacınızla konuşmalısınız.

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

A&#; Karna Asla Yapmamanız Gereken 8 Şey!

1. İlaç içmeyin!

Aspirin, parasetamol ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) aç karnına alınamaz. Etkilerini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda ciddi sağlık sorunlarına da (mide kanaması gibi) neden olur.

2. Kahve içmeyin

Kafeinsiz kahve bile aç karnına içildiğinde mide ekşimesi ve diğer sindirim sistemi sorunlarına neden olabilecek asit üretimini uyarır. Öte yandan sabahları kahvaltı öğününü atlamak serotonin eksikliğine ve günün geri kalanında kasvetli bir ruh haline neden olabilir. Sabah ilk iş olarak kahve içme alışkanlığından vazgeçemiyorsanız, sütlü içmeyi deneyin. Süt kahvenin boş mideye vereceği zararı azaltabilir. 

3. Sakız çiğnemeyin

Sakız çiğnerken üretilen sindirim asidi, aç karnın iç yüzeyini tahrip eder ve gastrite yol açabilir. Ayrıca sakız çiğneyenlerin meyve ve sebze yerine abur cubur (patates kızartması, şekerleme) tercih ettiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Tok karnına bile 10 dakikadan fazla sakız çiğnemekten kaçının.

4. Uyumayın

Açlık ve düşük glikoz seviyeleri uykuya dalmamızı engeller, yüzeysel uykuya ve erken uyanmaya neden olur. İlginç bir şekilde, uykusuzluk açlık hormonlarının seviyesini artırır. Akşam yemeğini atladıktan sonra ertesi gün daha fazla yememizin nedeni budur. Uyumadan önce çok tok olmak da doğru değildir. En iyi çözüm, magnezyum ve kalsiyum içerdikleri için süt ürünleridir. Bu unsurlar sağlıklı bir uyku sağlayacaktır.

5. Yoğun egzersiz

Aç karnına egzersiz yapmanın daha fazla kalori yaktığına dair bir görüş var. Aslında aç karna egzersiz yağ kaybını etkilemez. Öte yandan kas kaybı gerçektir. Vücutta enerji olmadığı için egzersiz yoğunluğu da azalır.

Yoğun antrenmanı aerobik egzersizle değiştirin. Sindirim sorunlarınız varsa, herhangi bir egzersizden önce bir şeyler atıştırsanız iyi olur çünkü fiziksel aktivite, aç karnına zararlı olan mide suyunun üretimini tetikler.

6. Alışveriş yapmayın

Hepimiz, açlığın gerçekten ihtiyacımız olandan daha fazla yiyecek almamıza neden olduğunu biliyoruz. Aslında aç bir mide, gıda dışı mağazalarda bile bizi daha fazla alışveriş yapmaya itiyor.

False

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası