postmenopozal kanama nedir / Menopoz Sonrası Kanama - Op. Dr. Sibel Malkoç

Postmenopozal Kanama Nedir

postmenopozal kanama nedir

Menepoz Sonrası Kanamalar

Menopoz, her kadının yaşayacağı doğal bir süreçtir. Latince adetlerin kesintiye uğraması anlamına gelen menopoz sürecini komplike edebilen durumlardan birisi de menopoz sonrası kanamalardır. Bir kadın, son adetinin üstünden bir yıl geçtikten sonra menopozlu kabul edilir ve bu süreçten sonra karşımıza çıkan kanamaları postmenopozal (menopoz sonrası) kanama olarak isimlendiririz. 

Öncelikle kanamanın nereden kaynaklandığının anlaşılması gerekir ki bazen kanamalar vajen harici bölgelerden köken alır.  Vajinal kanamanın da birçok nedeni vardır.  En sık nedenlerden biri, hormonal yetersizliğe bağlı olarak gelişen ve atrofi denilen dokulardaki incelmeye bağlı olan kanamalardır.  

Bir diğer neden ise kullanılan hormonal ilaçlara bağlı kanamalardır.  Rahimden kaynaklanan polip, myom gibi iyi huylu oluşumlar, rahim ağzı polipleri, erozyonları ve yine  vajen ve rahim ağzı enfeksiyonları kanamaya yol açabilen diğer selim sebeplerdir.  Ancak daha azınlık sebep olmakla birlikte, rahim ve rahim ağzı kanserleri , hormon salgılayan yumurtalık kanserleri ; menopoz sonrası kanamalarda mutlaka dışlanması gereken durumlardandır.  

Menopozdan sonra meydana gelen kanamalar, aksi ispat edilene kadar rahim kanseri olarak değerlendirilir ve aksini ispat edebilmek için biyopsi almak gerekir.  Ancak menopoz sonrası kanamaların sadece yüzde 5 ila 10’u rahim kanseridir.  Rahim kanserlerinin yüzde 95’i ise 45 yaş ve üstünde görülürken (ortalama 60 yaş ) nadiren de olsa 40 yaş altındaki kadınlarda da görülmektedir. Menopozda meydana gelen her kanamada kadınların doktora başvurması gerekir.

Menopozda olmayan kadınlarda da görülen anormal, düzensiz, şiddetli kanamalar da mutlaka dikkate alınmalıdır. Rahim kanseri için obezite ,  ailede kolon ve rahim kanseri öyküsü,  erken adet görme, geç menopoz, hiç doğum yapmamış olmak,   Polikistik Over Sendromu  ve şeker hastalığı  risk faktörleridir. Bu sebeple risk faktörüne sahip kadınların daha öncelikle ama tüm menopoz sonrası kadınların düzenli kontrollerini yaptırmaları önerilir. Ancak sorunlu kanamalarda vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmaları gerekir. 
 

POSTMENOPOZAL KANAMA NEDİR?

Menopoz, kadınlarda yaşları arasında yumurtlama ve âdet kanamalarının sona erdiği doğal bir süreçtir.

 

Postmenopozal kanama (menopoz sonrası kanama), son adet döneminden en az 1 yıl sonra değişen miktarlarda olabilen ve kadınlarda bu süre içinde ortaya çıkan kanamadır. Menopozdan sonra yaşanan bu kanamalar; miktar, süre ve sıklıktan bağımsız olarak ayrıntılı değerlendirmeler gerektirir. Menopoz sırasında kanama hiçbir zaman normal kabul edilemeyeceğinden, genellikle bir problemin uyarı işaretidir ve araştırılmalıdır.

 

Kadınlarda adet dönemi dışındaki kanamalar her zaman mühimdir. Ancak postmenopozal kanamalar daha da önemlidir çünkü menopoz sonrası kadınlarda kanama olursa kanser riski olabilir.

 

Bir kadın menopozdaki sorunlarını gidermek için östrojen ilaçları almıyorsa, ancak kanaması varsa, farklı nedenler aranmalıdır. Menopoz sırasında kanama nedenleri vajinada iyi huylu veya kanserli bir tümör, servikste gelişen yara veya kanser, iyi huylu herhangi bir tümör olabilir. Veya doğum kanalında herhangi bir malignite gelişebilir. Bu maligniteler; yumurtalıkta gelişmiş olan östrojen üreten iyi huylu bir tümör olabileceği gibi yumurtalık kanserine kadar giden geniş bir yelpazedeki yumurtalık tümörleri de kanamaya neden olabiliyor.

 

Menopoz sonrası kanama şikâyeti olan hastalarda kanamanın kaynağının belirlenmesi için öncelikle detaylı bir jinekolojik muayene yapılır. Vajinal muayene ile vajinal ve servikal durumlar, USG muayenesi ile uterus ve yumurtalıklar değerlendirilir. Doktorunuz gerekli görürse daha detaylı işlemler isteyebilir.

 

Menopoz sonrası dönemde uterusun iç tabakasının kalınlığı 5 mm'den fazla değildir. Menopoz sonrası vajinal kanama şikâyeti olmasa bile endometriumu 5 mm'den kalın olan hastalarda kontrol amaçlı endometrial biyopsiler yapılır.

 

Postmenopozal kanama nedenleri nelerdir?

 

Postmenopozal kanamanın görülen en sık nedenleri arasında;

 

Rahim miyomu
Endometriyal polipler
Atrofik kanama
Endometriyal hiperplazi (rahim içi zarının kalınlaşması)
Rahim kanseri

Yer almaktadır.

 

Menopoz sonrası kanama tanısal değildir. Bu nedenle, bu tip kanaması olan her kadın kapsamlı bir obstetrik ve jinekolojik değerlendirmeden geçmeli ve gerekirse rahim biyopsisi ve kanser araması için patolojik inceleme yaptırmalıdır.






nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır