motokeyf / Motokeyf | Konak İzmir

Motokeyf

motokeyf

Motokeyf Ekim 2015 sayı 13

EKİM 2015 / SAYI 13 / YIL 2

HONDA AFRİKA TWİN CRF 1000L

HALİDE AKTAŞ ‘‘Harley Davidson bir yaşam biçimidir’.’

Ayfer & Onur ÖZNAR ‘‘ayferonurseyahatnamesi.com’’

Tamer DURSUN kaleminden ‘‘ÇAY’’


www.ozdeno


ozdugun.com




AFRİKA TWİN

/ 10

GOLDWİNG TUTKUNLARI KUŞADASINDA

/ 18

HALİDE AKTAŞ RÖPORTAJI

/ 22

TMF SUPERMOTO ‘‘UŞAK’’

/ 32

TMF SU JETI ‘‘BURDUR’’

/ 38

BAJAJ BOXER 150’NİN SCRAMBLER’ E DÖNÜŞÜMÜ

/ 42

TMF MOTOKROS ‘‘AKHİSAR’’

/ 48

TMF PİST ŞAMPİYONASI ‘‘İZMİR’’

/ 52

AYFER & ONUR SEYAHATNAMESİ

/ 60

2015 GAZİ SÜRÜŞÜ YAPILDI

/ 78

TMF ATV ŞAMPİYONASI ‘‘ORHANGAZİ’’

/ 80

TMF DRAG ‘‘KONYA’’

/ 86

AFRİKA TWİN


EHLİYETTE YENİ DÖNEM

/ 90

TAMER DURSUN KALEMİNDEN ‘‘ÇAY’’

/ 96

MOTOSAĞLIK ‘‘KIRIK’’ İLK YARDIM

/ 98

MOTOGO ‘‘SILVERSTONE’’

/ 102

MOTOGP ‘‘SAN MARINO’’

/ 104

MOTOGP ‘‘ARAGON’’

/ 108

SEMA YILDIZ ‘‘MOTOSİKLETİN TARİHÇESİ’’

/ 112

SUPERSPORT ‘‘KNN54 JEREZ’’

/ 118

AVRUPA GENÇLER KUPASI ‘‘HARUN ÇABUK

/ 120

VE ŞAMPİYON TOPRAK FRANSA’DA

/ 122

FIM AVRUPA VE BALKAN ŞAMPİYONASI

/ 124



Derginin adı MOTOKEYF SAHİBİ Denka Yayıncılık OtomotivTekstil ith.ihr. San.Tic.Ltd.Şti. Mehmet Ufuk DEMİRCİ Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Sema DEMİRCİ Hukuk Selçuk DEMİRCİ Mali İşler Tuncay SALKIM Editör Ufuk DEMİRCİ Yazarlar Tuncay SALKIM Selçuk DEMİRCİ Özden ÖZDÜĞÜN Deniz & Elif KILIÇ Nihat ALAN Hande BOLATA Sema YILDIZ Ayfer&Onur ÖZNUR Tamer DURSUN Grafik & Tasarım Ufuk DEMİRCİ Sosyal Medya Sorumlusu Serkan PİŞKİN Reklam Rezervasyon Ufuk DEMİRCİ 05452585554 [email protected] Motokeyf dergisinde yayımlanan ilan ve yazıların yasal sorumluluğu ilan sahiplerine ve yazarlara aittir.Dergide kullanılan yazı ve Fotoğraflar kaynak gösterilse dahi kullanılamaz.

Değerli Motokeyf okurları, Motokeyf Ekim sayısı ile karşınızdayız. Motokeyf Dergisi 12.sayısından itibaren E-dergi olarak dijital olarak yayınlanmaya başlamıştı. Tüm okurlarımıza bizi dijital sayımızda da yalnız bırakmadıkları için Motokeyf Ailesi olarak hepinize teşekkür ediyoruz. Evet 13.sayımızda bir solukta Honda markası için prestij anlamına gelen AFRİKA TWİN modelini hepimiz için ele aldık. Çok uzaklardan bizleri kırmayan Ayfer&Onur çiftine bir solukta heyecanla okuyacağımız yazıları için teşekkür ediyoruz. Tamer DURSUN hiçbirimizin günlük hayatında vazgeçemediği ''ÇAY'' adlı yazısı ile sizlerle. Motosporları ile ilgili yarışmalar ile ilgili haberlerimizi ilgi ile okuyacağınızı düşünüyoruz. Dergimize çok büyük emekleri olan yazılarını bizlerle paylaşan, Özden ÖZDÜĞÜN arkadışımızı kendi sayfasından www.ozdenozdugun.com sayfasından bizlerde sizin gibi takip edeceğiz destekçisi olacağız. ''Motosiklet Tarihçesi'' adlı yazısı ile Sema YILDIZ sizlerle. 2016 Motosiklet ve Ehliyet anlamında devrim gibi yasa çıktı Avukat Selçuk DEMİRCİ Motohukuk köşesinde bizler için konuyu inceledi. Ayrıca Eylül ayında tam anlamı ile faaliyete geçen web sayfamıza göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederiz. 1 aylık sürede 50 bin ziyaretçi ile bize göstermiş olduğunuz ilgiye layık olmaya çalışacağız. Sizleri Motokeyf Dergisi ile başbaşa bırakıyoruz. Keyifli ve Güzel sürüşler.....

Ufuk DEMİRCİ

Motokeyf . 7




CRF1 Motokeyf . 10


1000 L Motokeyf . 11


AFRİKA TWİN

Japon devi Honda Afrika Twin modeli ile ilgili bilgileri geçtiğimiz aylarda CRF1000L ile ilgili detayları vermeye başladı.

Yakıt tankı kapasitesi:

*Yerden yükseklik : 250 mm

*Koltuk yükseklik: 870/850 mm

*Kuru ağırlık: : 222 kg (full versiyon)

*Standart : 208 kg

*Max. Güç: 7500 rpm @ 93.9 hp (70 kW) *Şanzıman: 6 vitesli / 6 ileri DCT ile ilgili olan ve off-road sürüş modları *O-ring Zinciri

Motor türü: 4 zamanlı, sıvı soğutmalı, 8-valf, Paralel Twin, 270 ° krank mili, Unicam Sistemi Motor : 998cc Max Tork: 6000 rpm @ £ 72,3-ft (98 Nm)

*Dingil mesafesi: Içerisinde 1575 mm

*Lastikler Arka : 150/70 R18 *18 inç tel tel alüminyum jant

Motokeyf . 12


Yeni Afrika Twin modeli aslında Honda için satış adetinde çok Prestij açısından önemli. *ABS sistemi: ABS 2 kanal (ABS ve DCT versiyonları için) Arka ABS

18.8 litre

*21 inç tel tel alüminyum jant

*Tekerlekler / Lastikler Ön : 90/90-R21 Motokeyf . 13


21 inç ön ve 18 inç arka jant kullanılan twin modeli 998 cc motor kapasitesine sahip. alüminyum dökme kullanılmış.Honda çift debriyaj iletim sistemini kullandığı (DCT) Twin modeli 2016 da ses getirecek. Aslında Honda markası satış adetinden çok Prestij gözü ile bakıyor Afrika Twin modeline. Ayrıca Twin modeli ABS sistemine de sahip. Off-Road ve şehir modlu üretilmiş uzun yol motoru. Motosiklet kullanıcıları İster Off-road ister şehir kullanım için tercih edilecektir. Honda Konfor ve güvenliği ön planda tutmuş. Tam bir gezi motosikleti diyebiliriz. Afrika Twin modeli ile ilgili teknik veriler bir kaç ay önce açıklanmıştı. Ancak satışa yeni sunuldu. Altı-ileri şanzıman hafif tasarım, CRF250 / 450 motokros motosiklet üzerinde bulunan aynı shift-kam tasarıma sahiptir, Ancak Afrika Twin de yavaşlama ve vites küçültmeyi düzeltmek için ayrıca DCT şanzıman versiyonu ciddi bir revizyon uğramıştır .

Motokeyf . 14


Motokeyf . 15


Paralel çift silindirli1000 cc hacminde motora sahip. LED farlar ayrı bir şıklık katmış yeni Africa Twin’in yine LED sinyalleri biraz üstte konumlanmış muhtemelen kaza ihtimaline karşıdüşünülmüş.

Motokeyf . 16


Bilindiği üzere Off-Road konusunda hayli iddialı olan Afrika twin modelleri opsiyonle seçeneklerde sunuyor.ister asfalt istenildiğinde arazide kullanırım diyebileceğiniz bir model. DCT teknolojisi sayesinde otomatik ve yarı otomatik olarak da kullanılmakta.

Derler ya bir tık ötede sadece bir tuşa dokunmak yeterli gidonda. Honda DCT teknolosini yaklaşık 5 yıldır kullanmakta. Honda tarafından bu teknoloji (DCT) 30.000 den fazla motorda kullanılmıştır.

Motokeyf . 17


GOLDWING TUTKUNLARI

Özden ÖZDÜĞÜN

Motokeyf . 18


KUŞADASI’NI İNLETTİ.

Motokeyf . 19


Motokeyf . 20

25 ülke’den 229 Goldwingci’nin katıldığı Goldwing Türkiye’nin ilk etkinliği olan 1.Gold Wing Club Turkiye Treffeni kapsamında 229 Goldwing tutkunu 16-20 Eylül arası İzmir Gümüldür’e geldi. 19 Eylül Cumartesi günü saat 14:30’da temsil ettikleri ülkelerin bayrakları ile Kuşadası’ndan geçiş yapan grup adeta şölen havası yarattı.


Motokeyf . 21


HALİDE AKTAŞ;‘‘Harle Hande BOLATA

Merhaba, bu ayki konuğumuz Halide Aktaş. Kendisi Harley camiasının yakından tanıdığı Harley yönetim kurulunda olan Hakan Aktaş’ ın biricik kızı… Beşiktaş Dolmabahçe Sarayı önünden ‘’Custom Bike Show 2015 Türkiye Finali’’ nin düzenleneceği Do-Rock XL’ a kadar olan sürüşte tanıştık kendisi ile. Bir bayan olarak motorunun üzerindeki özgüvenli duruşu kalabalık gurubun içinde daha fazla dikkat çekmesine neden olmuştu. Üstelik pek alışkın olmadığımız anne-baba-kız motorlarının yanında beraber görüntü vermeleri de sempatik ve bir o kadar da güzel bir fotoğraf oluşturuyordu. Custom Bike Finali öncesi kısa bir sohbet yapma imkanı bulduk. Uzun yıllar yurtdışında yaşamış ve Nisan ayında hem Türkiye’ye hem de Harley camiasına kesin dönüş yapmış olan Hakan Aktaş’ ın hem kızı hem de yeni yol arkadaşını beraber tanıyalım isterseniz; Motokeyf . 22


ey Davidson Bir Yaşam Biçimidir.’’

Motokeyf . 23


Motokeyf-Sizi kısaca tanıyalım; Ben Halide Aktaş, uzun yıllar yurtdışında yaşadım. Üniversiteyi Cambridge, İngiltere’de okudum (BA (Hons) International Business). 6 yıl önce Münih’te halen aktif olan AVATHERM GmbH şirketimi kurdum. İş hayatımda yeni tecrübeler, kişisel portföyüme genişletmek için, yeni imkanlar, yeni insanlar, farklı ortamda yaşamak amacı ile Türkiye’ ye geldim. Ve şu anda Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisinde program koordinatörü olarak çalışıyorum.Kendi alanımızda birçok farklı etkinlikler düzenliyoruz. Farklı kültürler için kültürel alanlarda çeşitli etkinlikler yapıyoruz ve Avusturya ile Türkiye arasında kültürel bir köprü oluşturuyoruz. Harley-Davidson Bosphorus Maslak işyerime çok yakın. Her an bütün aktivelerden yararlanbiliyorum ve haberdar oluyorum.

Motokeyf-Peki motor tutkunuz nereden geliyor? Aileden gelen bir tutku.Biz ailece motora biniyoruz aslında. Çok küçük yaşlardan beri hayatımızda hep motor vardı. Babamla beraber annem de yıllarca motora bindi ve hala da biniyor. 18 yaşımda ehliyet almak istediğimde babam mutlaka motor ehliyetini de al dedi ve ben babamın desteği sayesinde henüz 18 yaşımdayken artık bir motor sürücüsüydüm ;)

Motokeyf-Kendi motorunuza ne zaman sahip oldunuz? Uluslararası çok dolaştığım için motor alıp uzun süre binme imkanım olmamıştı. Yurtdışında daha ufak motorlara bindim ama Harley yolculuğum nisan ayında start aldı diyebilirim. Türkiye’ ye nisan ayında dönüş yaptım uzun yıllar yurtdışında çeşitli yerlerde yaşadım. Babamın en büyük hayallerinden biri baba-kız iki motor turlara çıkmaktı. Döndüğümde babam motorumu almış beni bekliyordu.

Motokeyf . 24


Motokeyf-Aktif bir kullanıcı mısınız? Şu an isyerime dahi motorumla gidiyorum. Hergün 70 km sadece işime giderken motor kullanıyorum.

Motokeyf-İstanbul’da motor kullanmak cesaret isterken bir de bayan olmak! Tacize uğradığınız oluyor mu? Motor kullanırken tacize uğradığım, tatsız şeyler yaşadığım zamanlar oldu. Ancak bunun motor kullanan bayanlara özel olduğunu düşünmüyorum. Araç kullanan bayanlar da aynı olaylarla karşılaşabiliyor. Bayan olarak motor üzerinde daha çok göze battığımız kesin. Ancak ben bundan rahatsız değilim aksine hoşuma gidiyor .Ben de motorumu full konsantre, daha agresif ve sportif kullanıyorum ama tabii ki öncelikle emminiyetli! bu yüzden tehlikelere karşı hazırlıklıyım diyebilirim… Türkiyede motor kullanıcı sayıları arttıkça bakış açısının da daha fazla değiştiğini düşünüyorum. Ancak hala tam olarak alışamadık sanki.

Motokeyf-Aklınıza gelen trafikte sizi en çok rahatsız eden durum nedir? En büyük saygısızlıklardan biri benim de başıma bir çok kez gelen Tem’ de belli bir sürat ile giderken ön taraftaki arabadan pet şişe sigara izmariti gibi şeylerin atılması. Bu arkanızda motor olmadığında dahi yapılmaması gereken bir hareketken, bu çöplerin üzerime gelmesinin ne büyük bir tehlike yarattığının farkında bile olmamaları çok üzücü. Motokeyf . 25


Motokeyf-Motor kullanıcılarına karşı bir önyargı mı var acaba? Zamanla yavaş yavaş bu bilincin de oluşacağına inanıyorum. Neticede insanların kafasında oluşmuş yanlış bir motorcu profili var. Bilinçsiz kurye ve yarış meraklılarının yine bilinçsizce araçları taciz ettiği ve korkuttuğu bir dönem var. Bizim gibi eğitimli ve bilinçli kullanıcıları tanıdıkça bu korku ve önyargılarının değişeceğini düşünüyorum. Tabi şöyle bir gerçek var Harleyler gerçekten sesli motorlar bazı kişilerin bu çok hoşuna gittiği, gibi bazı kişileri de rahatsız ettiğimin farkındayım ;) Ama bu sesi seviyorummm!!!

Motokeyf-Harley hayalınızdeki makina mıydı? Macera düşkünüyüm diyebilirim. Yurtdışında bir çok macera içeren etkinliklere katıldım. Harley’ in de ruhunda macerayı yaşattığını düşünüyorum ve hissediyorum. Bu açıdan Harley’ imin üzerinde kendimi buldum diyebilirim… Üstelik babam da bir Harley sürücüsü ve annem de bir Harley artçısı Dolayısı ile Harley aşkı içimde zaten yaşıyordu… Herşeyden önemlisi sadece güzel göründüğü için değil gerçekten bunu yaşadığım için istedim!!!

Motokeyf-Harley Davidson gerçekten kadınlara çok yakışıyor. Peki bayan kullanıcı sayısının azlığı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kadınlar araba kullanırken de motor kullanırken de özgüvensizler! Özgüvenlerinin artması gerekiyor. Ben motor kullanan bayanları çok beğeniyorum. Çok yakışıyor, çok cool görünüyorlar. Biz kadınlar olarak herşeyi yapabiliriz. Sadece toplum baskısıyla yerleşmiş korkularımızı bir kenara atmalıyız o kadar! Motokeyf . 26


Motokeyf-Bir kadın olarak motor kullanmanızın sosyal çevrenizde dezavantajlarını yaşadınız mı? Tabii ki; bazen ‘’aaaa sen motor mu kullanıyorsun’’ diyerek garipseyenler oluyor. Fakat hayat çok kısa ve ben Motokeyf-Bu kadar aşkla bahsettikten sonra motorunuzun modelini şimdi daha çok merak ettik.Harley Davidson’ un hangi modelini kullanıyorsunuz? Softail Slim… 1700 cc … Gerçekten güçlü bir makina ve sesi muhteşem. Motor seçimini babam Hakan Aktaş ile birlikte yaptık. O da benim için en uygun model olarak Softail Slim’ İ önerdi … Motokeyf-Bundan sonra düşündüğünüz daha büyük ve farklı bir Harley modeli var mı ? Daha spor, güçlü ve modifiye edilmiş 2. bir Harley almayı düşünüyorum. Kadınlar araba kullanırken de motor kullanırken de özgüvensizler! Özgüvenlerinin artması gerekiyor. Ben motor kullanan bayanları çok beğeniyorum. Çok yakışıyor, çok cool görünüyorlar. Biz kadınlar olarak herşeyi yapabiliriz. Sadece toplum baskısıyla yerleşmiş korkularımızı bir kenara atmalıyız o kadar!

Motokeyf . 27


Motokeyf-Bir kadın olarak motor kullanmanızın sosyal çevrenizde dezavantajlarını yaşadınız mı? Tabii ki; bazen ‘’aaaa sen motor mu kullanıyorsun’’ diyerek garipseyenler oluyor. Fakat hayat çok kısa ve ben motor kullanmayı çok çok seviyorum. Onun için de insanların bu konuda ne söylediği çokta önemli değil. Motokeyf-Bu kadar aşkla bahsettikten sonra motorunuzun modelini şimdi daha çok merak ettik.Harley Davidson’ un hangi modelini kullanıyorsunuz? Softail Slim… 1700 cc … Gerçekten güçlü bir makina ve sesi muhteşem,Motor seçimini babam Hakan Aktaş ile birlikte yaptık. O da benim için en uygun model olarak Softail Slim’ İ önerdi … Motokeyf-Bundan sonra düşündüğünüz daha büyük ve farklı bir Harley modeli var mı ? Daha spor, güçlü ve modifiye edilmiş 2. bir Harley almayı düşünüyorum. Motokeyf-Harley’ den vazgeçmiyoruz yani ? Benim hayatımda Harley’in yeri farklı. Harley bir markadan çok bir yaşam tarzı. Bir çok ülkeden Harley kullanıcılarını aynı ortamda topluyor. 4 yıldır yurtdışındaki Harley etkinliklerine gidiyorum ve çok arkadaşım var bu etkinliklerden tanıştığım. Etkinlikleri de etkinliklere katılan kullanıcıları da çok özel… Yüzlerce kişiyle tanışıyorsunuz ve sanki yıllardır tanıyorsunuz onları… Harley’ i diğer markalardan ayıran bir özelliğide bu; yani dışarıdan insanlara Harley almalıyım dedirten diğer bir unsurda ‘’Harley Connection’’! Motokeyf-Harley üzerindeki tecrübeniz nedir, hiç uzun yol yaptınız mı?

Nisan ayında kullanmaya başladım ve toplamda 7500 km yol yaptım. Geçen ay gurup sürüşü ile Konya ‘ya gittik. Cum

Motokeyf-Biz bayanlar makyaj malzemelerimiz kıyafetlerimiz vs. bavullara sığamazken bir motorla seyehat etmek!! Z oluyor mu?

Mümkün olduğunca az kıyafet almaya çalışıyorum. Biz genellikle babam annem ve ben 2 motor çıkıyoruz.Annem bab Classic Low’’ ’u var ve onun 3 çantası seyahatler için yeterli. Hatta bazı eşyalarımı da babamın çantalarına yerleştiriyor Motokeyf . 28


ma günü çıkılıp Pazar günü dönülen sürüş toplamda 1500 km’ydi.

Zor oluyor mu Harley’ le yol yaparken yanınıza yeterince kıyafet alamamak ? Bakımlı bir bayansınız, özel bir hazırlığınız

bamın artçısı. Benim çantalarıma sığmayan eşyalarımı onların çantalarına koyuyorum. Babamın ‘’Electra Glide Ultra rum. Benim motorumun da iki yanında çantası var onlar da birhayli eşya alabiliyor. Motokeyf . 29


Motokeyf-Harley Davidson kıyafet olarak da aksesuar olarak da çok geniş bir ürün yelpazesine sahip, siz de aynı düşüncede misiniz? Evet, gerek kıyafet gerekse aksesuar konusunda Harley çok yeterli. Çizmelerim olsun montum olsun t-shirtim olsun hep Harley gördüğünüz gibi  Motokeyf-Bayanlar kask ve korumalı kıyafetlere karşı biraz soğuklar  Siz ne düşünüyorsunuz ? Mümkün olduğunca tam koruma trafiğe çıksınlar!! Yani hava sıcak montu giymem, yok makyajım akar kask takmam demesinler. Çünkü koruma ne olursa olsun çok önemli bir şey motorda. Motokeyf-Motor kullanmaya başlayacak bayanlara tavsiyeleriniz var mı? Korkmasınlar; Harley Davidson hem çok güvenli hem de çok keyifli… Bu bir yaşam tarzı ve bence geciktirmeden başlasınlar. Kıyafetleri tam olarak ve eğitim alarak bu işe başlarlarsa bir sıkıntı yok aksine çok keyifli birşey!!! Motokeyf-Evet bu güzel sohbetimizin maalesef sonuna geldik, son olarak ne söylemek istersiniz? İstanbul’ da yasadığım icin İstanbul Harley camiasınının Harley bayan kullanıcılarını, hele bir de canı gönülden bir aşkla motor kullaniyorlarsa, değer görmelerini ve bayanların sürüşlerde muhakkak bulunmalarını arzu ediyorum. Tabii ki bu konuda Harley erkeklerinin desteği çok önemli. Harley bayan kullanıcılarının çoğalması ve Harley etkinliklerinde daha aktif rol oynayabilmemiz için bu çok önemli bir nokta. İnşallah bir gün kalabalık bir ‘’Harley Ladies’’ grubunun olacağına inanıyorum …. ‘’Ama yalniz Harley Davidson ’’

Motokeyf . 30


Motokeyf . 31


SUPERMOTO ŞAMPİYONASI 4.AYAK UŞAK’TA YAPILDI Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen Supermoto 4. Ayak yarışları Uşak'ta yapıldı. Uşak Süpermoto Pisti'nde gerçekleşen şampiyonada supermotocular şampiyonanın dördüncü ayak yarışında, Süpermoto A ve B, S3, 85 cc, 65 cc ve 50 cc sınıflarında, bin 400 metre uzunluğundaki pistte mücadele etti. Motokeyf . 32


Süpermoto A kategorisinde 1.Harun Çabuk 2.Batuhan Demirel 3.Mücahit Talha Zengin olurken, Süpermoto B kategorisinde 1.Muhammet Hamza Zengin 2.Fatih Veysel Yılmaz 3.İsmail Polat yarışı tamamladı. Motokeyf . 33


S3 kategorisinde 1.Yusuf Işık, 50 cc kategorisinde 1.Onur Işık, 65 cc kategorisinde 1.Ares Bengiç, 85 cc kategorisinde ise 1.Deniz Öncü oldu.

Motokeyf .

Motokeyf . 34


. 31

Motokeyf . 35


Yarışların sonunda dereceye giren sporculara şampiyona bitiminde kupaları almanın sevincini yaşadı.

Motokeyf . 36



SU JETİ 4.AYAK ŞAMPİYONASI BURDU Birbirinden zorlu ve zor hareketlerin yer aldığı Flyboard sınıfında ise Ali Komşusu, Kahraman Aktaş ve Uğraş Yurtseven izleyenlerden bol bol alkış aldı. Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından Burdur Gölü’nde düzenlenen 4. Ayak Yarışı Su Jeti Şampiyonası’nın, düzenlendi. İki gün süren şampiyonaya Burdurlular büyük ilgi gösterdi. Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) ve Burdur Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Türkiye Su Jeti 4.Ayak şampiyonası ve Flyboard Şampiyonasında yarışmacılar renkli görüntüler sergiledi. Türkiye Su Jeti Şampiyonası’nın 4. Ayak Yarışı, Burdur Gölü’nde şenlik havasında gerçekleştirildi. Burdur Gölü’nde ilk kez düzenlenen şampiyonaya Türkiye’nin genelinden 54 sporcu katıldı. Burdur Protokolünün de yoğun ilgi gösterdiği şampiyonaya Burdur Valisi Hasan Kürklü, TMF Asbaşkanı Hamit Dizman, Belediye Başkanı Ecz. Ali Orkun Ercengiz ile Belediye Meclis Üyesi Atam Gülcü’nün de katıldı. Su jeti Şampiyonası 8 kategoride gerçekleştirildi. Su jeti Şampiyonasında Standart 1 sınıfında 1.Emin Durmaz 2.Mehmet Barut 3.Ömer Faruk Oltulu Su jeti Şampiyonası Standart 2 sınıfında 1.Kaan Şanver 2.Melih Şalpat 3.Hakan Akgün Su jeti Şampiyonasında Standart 3 sınıfında 1.Özkan Piro 2. Derin Sağun 3.Ali Komşusu Su jeti Free style ve Pro Açık kategorilerinde 1.Ali Komşusu 2.Kahraman Aktaş 3.Uğur Piro dereceye giren sporcular arasında yer aldı. Motokeyf . 38 Motokeyf Motokeyf . 22 . 22 Motokeyf . 38

Su jeti Kadınlar Kupası’nda 1. Ahu Atmaca 2. Nilgün Bayırlı 3.Kübra Küçük derecelerini elde etti. Su jeti TMF Kupası’nda 1.Özkan Piro 2.Ali Komşusu 3.Derin Sağun dereceye giren sporcularımız. Drag sınıfında ilk üç sırada 1.Hakan Akgün, 2.Derin Sağun ve 3.Kemal Piro derece elde eden sporcularımız.


UR’DA YAPILDI.

Hava, deniz ve karada aynı anda gerçekleşen organizasyon ülkemizde ilk defa aynı anda düzenlendi. Yamaç Paraşütçüleri havada gösterilerini yaparken, karada motosiklet ve bisiklet tutkunları tur düzenledi. Burdur Gölü’nde ise Su Jetleri ve Flybord gösterileri aynı anda gerçekleşti. Şampiyonada sporcular flyboard ile gölde çeşitli akrobasi hareketleri gerçekleştirdi. Süpermen kostümü giyerek Türk bayrağı taşıyan Uğraş YURTSEVEN’in gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı. Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ'inde katıldığı Burdur Kupası'nda 1.Süleyman ŞENAY 2.Saim Altında 3.Ercan Akın takip etti. Bayanlar da ise 1.Sevim ÖZER 2.Gül Merve GÜLCÜ 3. Seda Özer takip etti. Motokeyf . 39 Motokeyf . 39


Motokeyf . 40


Şampiyonayı eşi Nesibe Kürklü ile takip eden Burdur Valisi Hasan Kürklü, "Burdur Gölünü yaşamın içerisine almak ve bir takım aktiviteler yapmak olmazsa olmazlarımızdandır" dedi. Su jetinin herkes tarafından yapılabilir bir spor dalı olduğunu dile getiren Vali Kürklü, bu tür aktivitelerle insanlarımızın şehre bakış açılarının değiştiğini söyledi. Türkiye Motosiklet Federasyonu ve Burdur Belediyesi işbirliğinde Burdur Gölü’nde ilk defa Türkiye Su Jeti ve Flyboard Şampiyonası düzenlediklerini Belirten Başkan ERCENGİZ, “Bundan sonra da Su Jeti ve Flyboard Şampiyonasını Burdur Gölü’nde düzenlemeye devam edeceğiz. Kazasız belasız şampiyonayı tamamladık. Güzel bir organizasyon oldu. Hemşehrilerimiz bizi yalnız bırakmadı. Şampiyonada dereceye giren sporcuları tebrik ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Motokeyf . 41


Bajaj Boxer 150 ‘n

Özden ÖZDÜĞÜN www.ozdenozdugun.com Neden Bajaj Boxer 150, bu modelin diğerlerine göre farkı ne ? Aydın Bajaj bayisi olarak Boxer modelinin projelediğimiz motor için biçilmiş kaftan olduğunun farkındaydık. Yuvarlak ön far, dik oturuş, çekiş gücü, dayanıklılık, her yolda gitme kapasitesi, 3036 TL’lik fiyatı ve yakıt ekonomisi ülkemiz motosiklet severleri için uygun kriterler. Düşük maliyet ve yüksek güçle kendine özgü bir motora sahip olmak düşüncesiyle çıktık bu yola. 2014 senesinde motosiklet fuarında sergilenen Cafe Racer’a dönüştürülen Boxer’dan sonra biz de Scrambler modelinin öncüsü olmaya karar verdik.

İlk olarak neleri değiştirerek başladınız projeye ? İlk iş geniş ve rahat bir gidon ve dişli lastikler oldu. Gidonu bulmak ne kadar kolay olsa da, 17 inç jantlara motosikletin kaldırabileceği kalınlıkta dişli lastik bulmak bir hayli zahmetliydi. Fakat araştırmamızın sonunda motosiklete çok yakışan hatta motosikletin karakterini tam anlamıyla yansıtan bir çift lastik bulduk.

Motokeyf . 42


nin Scrambler’a dönüşümü!

İlk olarak neleri değiştirerek başladınız projeye ? İlk iş geniş ve rahat bir gidon ve dişli lastikler oldu. Gidonu bulmak ne kadar kolay olsa da, 17 inç jantlara motosikletin kaldırabileceği kalınlıkta dişli lastik bulmak bir hayli zahmetliydi. Fakat araştırmamızın sonunda motosiklete çok yakışan hatta motosikletin karakterini tam anlamıyla yansıtan bir çift lastik bulduk.

Motokeyf . 43


Motor’un rengine nasıl karar verdiniz ? Boya konusunda kararsızdık, internet üzerinden araştırmalar yaparken eski Rus, Alman ve Amerikan askeri motorlardan esinlendiğimizi söyleyebilirim. Bu esinlenme bizi koyu askeri mat yeşil boyaya yönlendirdi. Mat askeri yeşilin bile birden çok tonu var. Biz en koyu olanlardan birini seçtik. Bu da motorun uzaktan siyaha yakın bir renk olarak görünmesini, motora yaklaştıkça da yeşil rengin fark edilmesini sağlıyor.

Motokeyf . 44


Sonrasında süreç nasıl gelişti ? Motor boyaya gitmeden önce bütün parçaları söküldü ve sadece iskelet kaldı. Depo, yan kapaklar, amortisörler, jantlar, zincir koruma ünitesi, gidon cıvataları… Boya tamamlandıktan sonra sticker işlerimizi tamamladık. Askeriyenin vazgeçilmezi olan daire içindeki yıldızı, motor bloğuyla aynı renk olan metalik gri şeklinde tercih ettik. Yıldızı deponun tam ortasına yapıştırmaktan ziyade biraz daha gidon tarafına doğru yapıştırdık. Gözü rahatsız etmeyen bu asimetri hoşumuza gitti. Yan kapaklardaki “SCRAMBLER No. 2” yazısını da askeri bir fontla taçlandırdık. İlk başta bu yazının motor bloğu ve yıldızla aynı renk olması gerektiğini düşündük fakat sonrasında arka amortisör yayının turuncu olması kararımızı değiştirdi ve bu yazıyı turuncu yaptık. Ön yuvarlak sinyallerin turuncu rengi bu ahenke katılınca ortaya estetik bir görüntü çıktı. Sonraki işlemler motorun üstünde orijinal gelen yük demirlerini kaldırmak oldu. Hâlihazırda güçlü olan Boxer bu ağırlıklardan kurtulunca yolda su gibi akar oldu. Arka çamurluğun kesilip arka tekerin görünmesini sağladık. Motorun orijinal ve büyük stop lambalarını ve sinyallerini çıkardık. Yerine daha kibar, fren, park ve sinyal lambalarının tek bir yerde buluştuğu bir stop lambası taktık. Aydın gibi küçük bir yerde motosiklet selesiyle uğraşabilecek sanatkâr bulmak zor oldu açıkçası. Fakat birkaç yeri dolaştıktan sonra, projemizi anlayan ve bu konuda hevesli olan motosikletsever bir döşemeci arkadaşımız bize yardımcı oldu. Düz sele üstüne turuncu dikişler tam bir harmoni sağladı. Elcikleri yumuşak elciklerle değiştirdik, sürüş keyfini arttırdık. Orijinal egzoz görüntüyü bozmadığı için değiştirmek istemedik. Fakat bu görüntüdeki bir motorun egzoz sesi biraz duyulmalıydı. Ufak ayarlamalarla egzozun sesini trafikte hissedilecek, fakat rahatsız etmeyecek şekilde değiştirdik. Sonrasında bir far ızgarası da takarak görünümü biraz daha agresif yaptık ve ortaya Bajaj Boxer Scrambler projesi çıktı.

Peki Boxer Scrambler ile ilgili aldığınız tepkilerden memnun musunuz ? Bu, yaşayan bir proje ve zaman geçtikçe zevke ve ihtiyaca göre değişiklikler yapabiliriz. Projeye başlarken amacımız hem asfalt yolda hem de arazide zorlanmadan gidebilecek bir motosiklet yapmak ve motosikletsever dostlarımızı bu konuda teşvik ederek öncülük etmekti. Bunu da şu ana kadar başarmış görünüyoruz. Tükiye’nin her yerinden hem telefon hem de sosyal medya vasıtasıyla pozitif geri dönüşler alıyoruz. Gün geçtikçe Bajaj Boxer modeli edinip kendilerine özgü motor yapan genç arkadaşlarımızı görmek bizi mutlu ediyor. Uğraşmak istemeyenlere de sipariş üstüne, Bajaj yetkili servisi işçiliğiyle yardımcı olabiliyoruz. Motokeyf . 45


Motokeyf . 46


Motokeyf . 47


MOTOKROS 4.AYAK AKHİSAR’DA YAPILDI. Türkiye Motosiklet federasyonu tarafından düzenlenen Motokros Şampiyonası’nın 5’inci ayağı Akhisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. Yıl dönümünde yapıldı. Başkent Motosiklet Kulübü tarafından düzenlenen Motokros şampiyonası 5. ayak yarışı Akhisar'da 1.510 metre uzunluğa sahip motokros pistinde yapıldı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen 73 sporcunun katılımı ile gerçekleşen şampiyonada sıcak havaya rağmen yarışçıların performansları göz doldurdu. Zorlu geçen MX1 sınıfı yarışında 1.Shevki Shevkiev-BAMOS (TM) 2.Batuhan Demiryol-SMSK (Honda) 3.Volkan Özgür-STMOK (KTM)’dedereceye girensporcularımız.

Motokeyf . 48


Genç sporcuların büyük çekişme yaşadığı MX2 sınıfında ise 1.Asrın Rodi Pak-UBSK (Husqvarna) 2.Mustafa Çetin-YMK (KTM) ve 3.Adil Başer-KMSK (Honda) takip etti. MX2 Junior’da ise Asrın Rodi Pak-UBSK (Husqvarna) ve Mustafa Çetin-YMK (KTM) ilk iki sırayı paylaştı. MX2 Junior B sınıfında ise Ozan Koçkanlı-MMK (Kawasaki), Yasin Karaböce-FOSK (Husqvarna), Mehmetcan Çelik-BOBSK (Husqvarna) ilk üç sırayı elde etti. MX sınıfında başarılı sporcu 1.Şakir Şenkalaycı-AVMK (KTM) tecrübesiyle birincilik kupasını kaldırırken, 2.Yunus Özyay-STMOK (Yamaha) ve 3.Fırat Şahin-AVMK (Sherco) ikincilik ve üçüncülüğü paylaştı. 85 cc A sınıfında 1.Can Öncü-AKUT (KTM), 2.Deniz Öncü AKUT (KTM), 3.Muhammed Hamza Zengin-SMSK (TM)

Motokeyf . 49


85 cc B sıfında 1.Ozan Gökçayır-FOSK (KTM), 2.Furkan Valimaki-AVMK (KTM) ile 3.Alper Sarı-SMEK (Husqvarna) ilk sırayı paylaştı. Murathan Çetin-GDMSK (KTM)’in ilk sırayı aldığı 65 cc A sıfında Ares Stefan Bengiç-SMYRNA (KTM) ikinci ve 65 cc B sınıfında da Taha Cambazoğlu-GDMSK (KTM) birinci, Akil Ulusan-BAMOS (KTM) ikinci ve Mustafa Sinan Altuner-AVMK (KTM)’de üçüncü oldu. Minik sporcuların mücadele ettiği 50 cc sınıfında Alp Ömer Berker-MMK (KTM) iki yarışı da kazanarak birinci oldu. Berker’in ardından Marin Demir Çeliköz-AVMK ikinci ve Bora Sarp Kaya-ADA (KTM)’da üçüncü sırada kaldı. Tecrübeli yarışçıların yer aldığı Veteran sınıfında Koray Uysal-TESK (Kawasaki) ödül kürsüsünün ilk basamağına çıkarken, Bahattin Sadık-YMK (Kawasaki) ve Okan Kirazoğlu-UMOK (Kawasaki) diğer iki sırayı paylaştı. Motokeyf . 50



TÜRKİYE PİST ŞAMPİYONASI 20

Motokeyf . 52


015 YARIŞ SEZONUNU KAPATTI.

Türkiye Motosiklet Federasyonu tarafından düzenlenen, 2015 Türkiye Pist Şampiyonası 6. ve son ayağı İzmir'de koşuldu. Çekişmeli geçen yarışmada kupalar dereceye giren yarışmacılara verildi.

Motokeyf . 53


Motokeyf . 53


Türkiye Pist Şampiyonası’nın son ayak heyecanı İzmir Ülkü Yarış Pisti'nde yaşandı. Bu sene Serez ve İzmir’de organize edilen 6 ayak sonunda 1000 A'da Sinan Şenel (AKUT), 1000 B'de Özgür Çiçek (BAMOS), 1000 C'de Fatih Türüdü (BAMOS), 600 A'da Aras Özkaçar (AKUT), 600 B'de Tolga Dede (ENDO), 600 C'de Ali Efe Yeğin (AKUT), 125 cc'de ise Can Öncü (AKUT) 2015 Türkiye Pist Şampiyonası'nda birinciliğe ulaştılar. Kadınlarda Ayşe Aydoğan'ın (ENDO) mutlu sona ulaştığı şampiyonada AKUT sporcuları 1000 cc TMF Kupası'nda Sinan Şenel ve 600 cc TMF Kupası'nda ise Aras Özkaçar adlarını ilk sıraya yazdırdı. Türkiye Pist Şampiyonası'nın son ayak yarışı öncesi İzmir Ülkü Yarış Pisti'nde terör olaylarında şehit düşen kahraman asker ve polislerimiz için sporcularımız saygı duruşunda bulundu.

Motokeyf . 54



Altıncı ayak yarışında ilk üç sıraya giren isimler şöyle; TMF 1000 CC: 1.Sinan Şenel, 2.Burak Albayrak, 3.Süleyman Yıldız TMF 600 CC: 1.Aras Özkaçar, 2.Furkan Eryılmaz, 3.Muammer Karakaya 1000 CC A Sınıfı: 1. Burak Albayrak, 2. Altuğ İnan, 3. Sinan Şenel 600 CC A Sınıfı: 1. Aras Özkaçar, 2.Furkan Eryılmaz, 3.Muammer Karakaya 1000 CC B Sınıfı: 1. Fatih Ahi, 2.Cüneyt Atlı, 3.Ali Durmaz 600 CC B Sınıfı: 1. Tolga Dede, 2. Altuğ Eker, 3. Adil İnanlı Bayanlar Kupası: 1. Bener Gülşah Yeğin, 2. Funda Batay, 3. Ayşe Aydoğan 1000 CC C Sınıfı: 1. Fatih Şahin, 2.Erdoğan Özbek, 3.Mehmer Genç 600 CC C Sınıfı: 1. Ali Efe Yeğin, 2. A. Aykut Eker, 3. M.Samet Sönmez 125 CC Sınıfı: 1. Can Öncü, 2. Bahattin Sofuoğlu, 3. Deniz Öncü Dereceye giren sporcular kupalarını gün boyu yarışları takip eden down sendromlu çocuklarla birlikte aldı. Down sendromlu bireylerin toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerine katkı sağlamak için yarışları takip eden çocuklar, 6. Ayak yarışının ödül törenine ayrıca renk kattılar.

Motokeyf . 57




Ayfer & Onur ÖZNAR ‘‘ayferonurseyahatnamesi.com’’

Bir Motosiklet Müzesinden Notlar Sizleri, Türkiye'den çok uzaklarda Dünyanın en fazla motosikletinin sergilendiği bir müzeye götürmek istiyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nin Alabama eyaletinde Birmingham şehrinde kurulan Barber Vintage Motosports Müzesi; sahip olduğu 1398 adet motosiklet ile 2014 yılının Mart ayında Dünyanın en fazla motosikletin sergilendiği müze olarak Guiness rekorlar kitabında yer almıştır.

Müzenin etrafındaki yaklaşık 4 km uzunluğundaki pist ise motosiklet ve araba yarışları için kullanılıyor. Yarış olmadığı günlerde ise; Porsche marka yarış arabaları ile ücret karşılığında pistte sürüş yapabilme imkanınız var. Hız meraklıları için bulunmaz bir fırsat. Motokeyf . 60


Müzenin sahibi, 1960'lı yıllarda sayısız araba yarışı kazanmış yarışcı George Barber'dır. Müzenin hikâyesi ise; George Barber'ın 1980'li yıllarda klasik araba almaya ve iyi durumda olmayanları onarmaya başlamasına dayanıyor. 1988 yılından itibaren de araba koleksiyonuna motosiklet toplayarak devam ediyor. Zamanla bu koleksiyon Dünyanın en büyüğü ve iyisi olma yolunda ilerliyor. Müze olarak da 1995 yılında halka açılıyor. Müzede, 1900'lü yılların başından günümüze kadar üretilmiş 1400 motosiklet, 40 kadar Lotus yarış arabası bulunuyor. Motosikletlerin yaklaşık 700 tanesi sergileniyor. 200 ayrı markanın 20 farklı ülkede üretilmiş motosikletlerini müzede görebilirsiniz. Motosiklet türleri ise; eski klasiklerden günümüzün spor motosikletlerine, Grand Prix kazanmış yarış motosikletlerinden Dünyayı dolaşmış adventure tarzı motosikletlere hatta ikinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış modellere kadar geniş. Motokeyf . 61



Müzenin etrafındaki yaklaşık 4 km uzunluğundaki pist ise motosiklet ve araba yarışları için kullanılıyor. Yarış olmadığı günlerde ise; Porsche marka yarış arabaları ile ücret karşılığında pistte sürüş yapabilme imkanınız var. Hız meraklıları için bulunmaz bir fırsat.

Müze beş katlı ve her köşesinde sizi çekecek bir farklılık yaratılmış. Asansörden duvarlara, katlar arası boşluklardan pencere önlerine kadar motosikletler göze çok hoş gelecek şekilde dizayn edilerek sergilenmektedir. Genel olarak müzenin dizaynı ilk adımınızı attığınız andan itibaren büyük bir heyecan dalgası yaratıyor, hangi kattan başlayacağınızı bilemiyor ve sağa-sola bakmaktan kendinizi alamıyorsunuz. Üst kattan başlayıp aşağıya doğru inerek gezilmesini tavsiye ediyorlar. Binanın en alt katında ise tamir bölümü var ve bu kata maalesef bizim gittiğimiz gün girişine izin verilmiyordu. 8.000’den fazla kitap, sayısız motorlu araç magazinleri, kataloglar, servis kılavuzları ve sayısız video kaynakları ile önemli bir arşive sahip müzenin bir de kütüphanesi var. Maalesef kütüphane sadece çalışanların hizmetine açık; umarız ileride bu kaynaklar müzeyi ziyaret edenlere de açılır. Müze 2014 yılında 270.000 ziyaretçiye kapılarını açmış ve bu ziyaretçilerin 3.000 kadarı farklı ülkelerden gelen motosiklet meraklılarıymış. Bu kadar bilgi verdikten sonra müzenin içine geçelim ve neler varmış hep beraber göz atalım... İlk dikkatimizi çeken motosikletlerden biri 1867 yılında yapılmış olan Roper. Isıtmalı kömür kazanı ile çalışıyor ve iki silindir. İki tekerlekli olarak yapılan ilk motosiklet olduğu bilgisi verilmiş. Motokeyf . 63


Hemen yanında 1869 model bir WolfMüller var. Motorunun çalışma prensibi de görsel olarak detaylı şekilde anlatılmış. Motokeyf . 64

Bu ikili, müzedeki en


1909 model Shaw, 1910 model Pierce, 1912 model Yale, 1917 Indian marka motosikletlerden sonra genel olarak 1930’lu yıllardan başlayan modelleri görmek mümkün.

yaşlı motosikletler.

Motokeyf . 65


Motokeyf . 66


1990 yılında başlayıp iki yılda 100.000 kilometreden fazla yol yaparak Dünya'yı BMW RT ile gezen çiftin bilgilerinin yer aldığı bölüm, hepimizin içindeki uzun seyahatler yapma hevesini teşvik etmesi ve öncü olması bakımından müzede atlanmaması gereken bölümlerden biridir. Motokeyf . 67


Müzenin en değerli parçalarından bir tanesi i üretilen Britten marka motosiklettir. 1995 yıl kazanan motosiklet bu müzede sergileniyor. Motokeyf . 68


ise; Yeni Zelanda’da 10 adet lında çeşitli ülkelerde yarış Motokeyf . 69



Ahşap pistlerde, freni olmayan motosikletlerle yapılan yarışlar 1900’lü yılların başında çok yaygınmış. İlk başlarda Indian marka motosikletler yarışlarda yer alırken, 1914 yılından sonra Harley Davidson marka motosikletler Indian’ların rakibi olmuş. Bu motosikletlerde vites, şanzıman ve fren yokmuş. Ahşap pistte yaklaşık 120 km hıza çıkabiliyorlarmış. Motokeyf . 71


John Surtees’in 1964 yılında Formula 1 şampiyonu olduğu Ferrari, müzenin girişinde hemen sol tarafta sergileniyor. Müzedeki en değerli parçalardan bir tanesi olduğu söyleniyor.

Motokeyf . 72


Motokeyf . 73


Müzede sergilenen motosikletlerin büyüleyiciliği kadar farklı dizaynlarda sergileme şekilleri de çok hoşumuza gitti. Evin bir köşesinde böyle bir bölüm sizce de hoş durmaz mı? Müzeden birkaç genel fotoğraf ile sizleri baş başa bırakalım...

Motokeyf . 74


Yaklaşık 4 saat kadar zaman harcadığımız müzeden çıkarken ayaklarımız kapıya gidiyordu ama ruhumuz içeride kalmak istiyordu. Daha fazla motosikleti sergileyebilmek için önümüzdeki yıllarda müzeyi genişletme planları var. Müzede çektiğimiz fotoğrafların hemen hemen çoğunu Facebook’da Ayferonur Seyahatnamesi hesabındaki albümlerin arasında bulabilirsiniz. Web sayfamız AyferOnurSeyahatnamesi da ise ABD'de yaptığımız gezilerimizi, motosiklet ekipman ve kullandığımız 2013 model BMW F700 GS hakkındaki görüşlerimizi bulabilirsiniz. Motokeyf . 75




2015 Gaziler Sürüşü,19-20 Eylül tarihlerinde İzmir, Antalya, İstanbul ve ev sahibi Ankaralı 500’den fazla Harleyci’nin katılımıyla gerçekleşti.

Özden ÖZDÜĞÜN www.ozdenozdugun.com

Motokeyf . 78

Harleyciler 19 Eylül’de Bilkent TSK Rehabilitasyon Merkezi’nde gazilerle buluşarak şehir turu attı. 20 Eylül’de de Anıtkabir’i ziyaret edip evlerine döndüler. 2008 yılında gazilerimizin sıkıntılarına değinmek için 7 Harleyle yola çıktıklarını belirten Tayfun Manyas bugün bu rakamın 500 leri bulduğunu ve bu rakamın her geçen yıl daha da artacağını söyledi.


Motokeyf . 79


TÜRKİYE ATV ŞAMPİYONASI 3. Türkiye ATV şampiyonasının üçüncü ayak yarışı Bursa'nın Orhangazi ilçesinde tüm heyecanı ile devam ediyor. ATV denilen 4 tekerlekli minik arazi taşıtıyla yapılan yarışların çok iyi geçtiğini belirten yarışmacılar, yalnızca sıcak ve tozdan şikayet etti. İlk iki ayağı İzmir ve İstanbul'da düzenlenen Türkiye ATV Şampiyonası'nın üçüncü ayağı dün Orhangazi ilçesinde başladı. Bu sene Türkiye Şampiyonası formatında koşulan ATV sınıfında sezonun üçüncü ayağı Orhangazi Belediyesi'nin İznik Gölü Sosyal Tesislerinde düzenlendi. Başkent Motosiklet Sporları Kulübü tarafından düzenlenen ve Orhangazi Belediyesi, Can-am, Depar Motor'un destek verdiği üçüncü ayak yarışı ATV sevenlerini Orhangazi'de bir araya getirdi. İznik gölü kıyısında düzenlenen üçüncü ayak yarışı S1 (649 cc), S2 (650cc üstü), S4 (UTV) kategorilerinde yapılıyor. Şampiyonanın dünkü ayağında ekstrem testte sıralama antrenmanları yapıldı.Bu gün ise yarışmacılar üç farklı sınıfta ekstrem, su ve çamur etaplarında büyük efor harcadı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yarışlar da yarışmacılar derece alabilmek için zamanın yanı sıra, sıcak, toz ve çamurla mücadele etti. Özellikle çamur parkurunda devam eden yarışlar büyük heyecana neden oldu. Burada yarışçılar çamur ve zamanla yarıştı. Yer yer yarışçıların savrulma tehlikesi atlattığı yarışlarda özellikle bir araç üzerinden geçen yarışmacılar adeta görsel sunum yaptı. Öte yandan Türkiye ATV Şampiyonası'nın 4. Ayak Yarışı da 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde Bodrum'da düzenlenecek.

Motokeyf . 80


.AYAK ORHANGAZİ'DE YAPILDI.

Motokeyf . 81


Türkiye ATV Şampiyo nası'nın üçüncü ayağı Orhangazi ilçesinde yapıldı. Orhangazi Belediyesi’nin İznik Gölü Sosyal Tesislerinde organize edilen yarışlar izleyiciden büyük ilgi gördü. Üçüncü ayak yarışı S1 (649 cc), S2 (650cc üstü) ve S4 (UTV) kategorilerinde düzenlenirken, su ve çamur etaplarında sporcular yarış severlerden büyük alkış aldı. Dereceye giren sporcular kupalarını Orhangazi Belediye Başkanı Neşet Çağlayan, Kaymakam Dr.Yalçın Yılmaz ve AK Parti ilçe başkanı Mustafa Kaya’dan aldı. Orhangazi Belediyesi, Canam, Depar Motor’un destek verdiği üçüncü ayak yarışında sporcular; sıcak, toz ve çamurla mücadele ederken S1 sınıfında SMYRNA Motosiklet Kulübü’nden Gökhan Zor (CANAM) ilk sırayı elde etti. Bu sınıfta Sakarya Motosiklet Kulübü’nden Erdal Demiryol (TGB) ikinci ve TITUS Feronia Doğa ve Motorsporları Kulübü’nden Hasancan Başaranlar (ARCTIC) ise üçüncü sırayı aldı. Sancaktepe Motosiklet Kulübü’nden Yusuf Sayar’ın (POLARIS) birincilik kürsüsüne çıktığı S2 sınıfında Gemlik Doğa ve Motorsporları Kulübü’nden Süleyman Taşar (CANAM) ikinci ve TITUS Feronia Doğa ve Motorsporları Kulübü’nden Gürsel Söyler’de (ARCTIC) üçüncü oldu. Genç sporcuların yarıştığı UTV sınıfında ise TITUS Feronia Doğa ve Motorsporları Kulübü’nden Ragıpcan Kutsal engelleri başarıyla geçerek birinciliği elde etti. Kutsal’ı bu sınıfta Sancaktepe Motosiklet Kulübü’nden Furkan Arsıl Köprücü takip etti. Motokeyf . 82





Türkiye Drag Şampiyonası, hız ve adrenalin tutkunlarını Konya’da bir araya getirdi.

Motokeyf . 86


Türkiye Drag Şampiyonası 6. Ayak yarışları Konya Saraçoğlu Drag Pistinde yapıldı. Selçuklu Motosiklet Kulübü tarafından haftasonu yapılan yarışlarda kıyasıya mücadeleler yaşandı. Altıncı ayak öncesi Saraçoğlu pisti bayraklarla donatılırken, sporcularımızda şehitlerimiz için saygı duruşunda bulundu. Yarışseverlerin heyecanla takip ettiği mücadeleler sonucunda dereceye giren sporcular şöyle; Süper Street 2 (1000-1300 cc): Zafer Kalender (GMK), Oğuz Bor (GMK), Caner Kit (MESK) Pro Street 2 (1000-1300 cc): Ali Utku (MESK), Oğuz Bor (GMK), Halil Fıstık (MESK) Street 2 (1000-1300 cc): Osman Koç (KMK), Sahip Aktaş (MESK), Mustafa Çal (SMK) Street 1 (750 cc): Vedat Zor (MESK), Hazar Şengül (KMK), Metin Çal (SMK) Street 1 (600 cc): Orhan Karabaş (KMK), Halit Nalinci (SMK), Hasan Avcı (KMK) Standart 2 (1000-1300 cc): Veysel Gencer (MESK), Tuncer Yeşil (MESK), Erdinç Avındık (MESK)

Motokeyf . 87


Standart 1 (600-750 cc): Mustafa Yumuşak (SMK), Cafer Çömlek (A2), Burak Gönencan (BAMOS) 200 cc: Mehmet Sağlam (BAMOS), Zafer Akınçay (MESK), Süleyman Kartaşmış (KMK) Bayanlar: Nazlıcan Yurdakul, Zübeyde Avşar

Saraçoğlu Spor Tesisleri Drag Pisti'nde gerçekleştirilen şampiyonaya yarışseverler büyük ilgi gösterdi. Konya Motor Sporları Kulübü Başkanı Mehmet Şirin, yaptığı açıklamada, şampiyonada bugün antrenman ve sıralama turlarının yapıldığını söyledi. Kendilerini bugün heyecanlı yarışların beklediğini aktaran Şirin, şunları kaydetti: "Standart 1 (600-750 cc), Standart 2 (1000-1300 cc), Street 1 (600 cc), Street 1 (750 cc), Street 2 (1000-1300 cc), Süper Street (1000-1300 cc), Bayanlar ve Pro Street sınıflarında yarışlar yapılacak. Müsabakalara Türkiye'nin çeşitli illerinden toplam 63 sporcu katıldı. Ayrıca Motodrag sınıfında yarışacak bayan sporcular da var. Katılımlarından dolayı hepsine teşekkür ediyor ve başarılar diliyorum." Selçuklu Motosiklet Kulübü tarafından Konya Saraçoğlu Drag Pisti’nde organize edilen şampiyonada Türkiye’nin dört bir yanından gelen yarışçılar kupa için mücadele etti. Yarışlar, 125cc, Bayanlar, Standart 1 (600-750 cc), Standart 2 (1000-1300 cc), Street 1 (600 cc), Street 1 (750 cc), Street 2 (1000-1300 cc), Süper ve Pro Street (1000-1300 cc) sınıflarında yapıldı. Motokeyf . 88


kazalar oluyor. Dün akşam ben gördüm mesela bir tane motosikletliye bir araç çarpmış. İnsanların caddelerde yarışmayıp pistlerde yarışıp sporu buraya çekmeye çalışıyoruz. Gençlerimizi caddelerde değil de, pistlerde yarıştırıp bu işi ilerletmeye çalışıyoruz. Federasyon olarak hedefimiz bu” diye konuştu. Yarışlar hakkında bilgi veren Drag Komisyon Başkanı Erdoğan Yıldırım, motodrag şampiyonasının 6. ayağını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Toplam 9 sınıf yarışacak. Dün 200 cc sınıflar yarışmıştı. Bugün 600 cc standart 1000 üstü standart özel modifiyeli 600 cc 750 cc 1000 ve üstü özel modifiyeli özel güçlendirilmiş motosikletler yarışacak. Toplamda 59 yarışçımız var” dedi. Yarışlarda motor severleri pistlere çekmeyi istediklerini ifade eden Yıldırım, “Biliyorsunuz genelde yollarda

Motokeyf . 89


Avukat Selçuk DEMİRCİ

KARAYOLLARI TRAFİK YÖNETMELİĞİ 17.04.2015 tarihinde resmi gazete de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelikte en çok dikkat çeken hususlardan bir tanesi 76. madde de düzenlenen sürücü adaylarında aranacak şartlardır. Buna göre; M,A1 ve B1 sınıfı sürücü belgesi alacakların 16 yaşını, M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri, A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri, B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. 2) A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı sürücü belgesi alacakların 18, A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri, B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara, ve azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları, BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara, C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon Motokeyf . 90


ve çekicileri kullanacaklara, C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara, F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara, G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir. 3) A sınıfı sürücü belgesi alacakların 20 (gücü 15 kilovatı aşan üç tekerlekli motosikletler için 21), A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. 4) C, CE, D1 ve D1E sınıfı sürücü belgesi alacakların 21, C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara, CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara, D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara, D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir. 5) D, DE sınıfı sürücü belgesi alacakların 24 yaşını bitirmiş olmaları gerekmektedir. D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara, DE sınıfı sürücü belgesi; D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir. b) Deneyim bakımından; 1) A sınıfı sürücü belgesi alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı, 2) C1, C, D1 ve D sınıfı sürücü belgesi alacakların en az B sınıfı, 3) BE sınıfı sürücü belgesi alacakların B sınıfı,

Motokeyf . 91


Motokeyf . 92


(YÜR. TAR.: 01.01.2016) A sınıfı sürücü belgesi alacak 24 yaşını doldurmuş adaylarda birinci fıkranın (b) bendinin birinci alt bendinde öngörülen deneyim şartı aranmaz. Yönetmeliğin 87 maddesinde sürücü belgesinin geçerlilik süresi ve yenilenmesi düzenlenerek M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl; C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçer hale getirilmiştir. Belgelerin yenilenmesi işlemleri belge sahibinin herhangi bir trafik tescil kuruluşuna veya dış temsilciliklerimize müracaat etmesi suretiyle yapılacak olup, müracaat sırasında; a) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte belirlenen sağlık şartlarını taşımaları, b)Hükümlülükle ilgili; Adli sicillerinde, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 188, 190 ve 191 inci maddeleri, 21/3/2007 tarihli ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 4 üncü maddesinin yedinci fıkrası, 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin ikinci ve takip eden fıkralarında belirtilen suçlardan hüküm giydiğine dair kayıt bulunmaması şartları taşımaları, c) Herhangi bir nedenle sürücü belgesi geçici olarak geri alınmış ise iade edilme şartlarının gerçekleşmiş olması gereklidir. Bu şekilde yenilenen sürücü belgeleri için harç alınmayacağı, eski sürücü belgesinin geri alınacağı, müracaatı tamamlananlara sürücü belgeleri teslim edilinceye kadar araç kullanabilmeleri için 15 gün süreyle geçerli olmak üzere Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge verileceği, sürücü belgesinin ilgilisine teslim edilmesi ile birlikte geçici belgenin hükümsüz kalacağı düzenlenmiştir. Motokeyf . 93




Tamer DURSUN kaleminden ‘‘ ÇAY ‘‘ Sabahın ilk ışıkları ile çevirdi kontağı. kapadı yan ayağı Aldı boşa, bastı marşa. Asıldı debriyaj manetini. Dinledi vitesin metalik şıkırtısını. Birinci viteste, saatin akrebi yavaşlığında çevirdi elciği, kayar gibi süzüldü motor, kuğu sessizliğinde. Sokağın köşesinden döndü, camiden çıkan iki ihtiyar, meraklı gözlerle baktı, kim bu deli? der gibi. Vizör buğulandı , tek hamlede açtı vizörü, sabahın serinliği yaladı yüzünü, aldı götürdü uyku kırıntılarını üstünden. Aslında kendide bilmiyordu nereye süreceğini? Ama bugün sürmeliydi. Sıkıntılı birkaç gün geçirmiş, zor bela 2 gün izinde koparmıştı. Gardiyan ruhlu personel müdüründen. Yeni nişanlıydı, yıllardır atama bekleyen nişanlısının ataması başka şehre çıkmış, her ne kadar gitme burda özel bir okulda çalış desede hatuna dinletememiş. En son; ben zengin bebeleriyle uğraşamam. demiş ; nişanlısı ve gitmişti. Sığamaz olmuştu koca şehre. Yürek daralmalarında! sancı, sancı içi eriyordu, Ulaşamadığı, göremediği! her dakika zulüm zulüm üstüne yağan, zaman yağmurundan başka bir şey değildi. Hiç ardı arkası kesilecek gibide görünmüyordu. Benzin alırken, sallana, sallana gelen pompacının, elindeki karton bardağın içinden çay kokusu geliyordu. Çayı severdi, sevdiğide severdi. Fakat beraber içtikleri çaylar bir ömre bedeldi. Canı fena çay çekti. Yalnızdı derin birde iç çekti. İçilmezdi tek başına. Nereye gitse ne yapsa nafile. o yoksa hiçbirşeyin tadı yoktu. Allaha sımarladık dedi pompacıya. Bastı deponun kapağını yerine, anahtarı aldı eline, avucunda sıktı bir süre Birkaç saniye düşündü, kararlı bir şövalye edasıyla kuruldu motora. Yeşil otoban tabelası fazlası ile davetkar duruyordu yol kenarında, motor başka yol yok der gibi saptı otobana. Asıldı gaza yırttı sabahı. Şerit şerit akıyordu yol. Güneş yüzü göstermiş, yol kenarlarındaki otlar üzerlerindeki çiğ tanelerini buharlaştırma derdindeydi. Tatlı, nemli hava buram, buram toprak kokusu ile karışık genzine doluyordu. Tuttu orta şeridi ortalama hızla ne motoru ne kendini üzmeyen uzamanın tadını çıkarıyordu. İstanbul il sınırı yazan tabelayı geçeli çok olmadı, acıkmıştı. İlk tesiste molayı verdi. Sabah kahvaltısı ayrı bir keyifti , zeytini peyniri, tereyağı bal vs. ama çay? O kraldı sabahları. Oturdu masaya garson geldi. –çorba ne var? Dedi. Garson ezo gelin getirdi.

Motokeyf . 96


Doğuya doğru sürüyordu. Ve güneş tamda ordan doğuyordu . Evvel lacivert omuştu, peşine bir ağarma ve sabah kızıllığı. Şıkır şıkır bir sabah, serin bir rüzgar buğday tarlasının üzerinden başakları okşayarak asfaltı yalayıp, bir tasavvuf dervişi muhabbeti gibi ferahlık veriyordu. Teneffüste öğretmenler odasına girer girmez bir çay doldurdu. Koltuğa bıraktı kendini “puff ” dedi. Sanki ilçenin bütün afacanlarını onun sınıfına toplamışlardı özellikle. İflağını kesiyorlardı vallahi akşama kadar. Ama bir o kadarda severlerdi öğretmenlerini. Gayri ihtiyari kumandayı aldı eline, bastı düğmesine. yerel kanallarından biri çıktı, bakmadı bile sadece dinliyordu. Siyaset, spor derken kaza haberlerini vermeye başladı spiker. Şimdi üzücü bir kaza haberi veriyoruz . ilçe girişinde, aniden önüne çıkan köpeğe çarpmamak için direksiyonu kıran motosiklet sürücüsü..! karşı yönden gelen kamyonla çarpıştı. Motosiklet ve kaza kelimeleri bir araya geldimi içi hep cız ederdi. Televizyona baktı. Ekran yakın plan motosikleti gösteriyordu. Elinden bardağı yere düşürdü. Camın kırılma sesiyle beraber hayat kırıldı, dünya yıkıldı.

Motokeyf . 97


MOTOSİKLET KAZALARINDA ‘‘KIRIK’’

Motosiklet kullanıcısının veya sporcusunun istemediği ama başına da gelebileceği en kötü olay Motosiklet kazasıdır. Günümüz de artan Motosiklet kullanıcılarının bir çoğu bilinçli olduğunu düşünmek istiyoruz.Fakat Motosiklet kullanmak için hiç bir hazırlığı olmayan bilniçsiz kullanıcılarımız da azımsanmayacak ölçüde trafikte dolaşmakta.Birde bunlara donanımsız (kıyafet-kask-Ekipman) olmalarını eklediğimiz de motosiklet kazası sırasında vücudumuzda meydana gelebilecek kırıklarda gereken ilk yardım konusunda bilinçli bir toplum değiliz. Elbette Motosiklet kazalarının değişik sebepleri, nedenleri vardır bunları sıralayacak olursak dikkatsizlik, konsantrasyon eksikliği, kural dışı ani hareketler ve bunların sonucu olarak da vücudumuz da meydana gelen kırıklar. Aslında Motosiklet kullanan veya trafiğe çıkacak olan çıkan herkesin yeterli ilk yardım bilgisine sahip olması ana şartlardan biri olmalı.Bu ilk yardım sadece ehliyet kurslarından alınmış basit ilk yardım olmamalı. KIRIK Herhangi bir kuvvet zoru ile kemik bütünlüğünün bozulmasına kırık denir. 3 ÇEŞİT KIRIK VARDIR ; 1 - Açık kırık 2 - Kapalı kırık 3 - Müşterek Kırık KIRIK DURUMUNDA DUYGU VE BULGULAR *Hareketsizlik ve Kuvvetsizlik *Şekli bozukluğu *Kırık yerinde ve yakınında ağrı *Dokunmaya karşı hassasiyet *Şişlik, morluk *Kırık kemiklerin sürtünme sesi Motokeyf . 98


KIRIKLARDA GENEL TEDAVİ KURALLARI Kaza anında meydana gelmiş olan yara içinde görülen kemik parçalarını çıkarmaya çalışmayınız. Bu kanamaya neden olabilir . Damar ve sinirlerde zedelenmeye sebep olabilir. Yaralı kısmın üzerine steril şekilde pansuman yapınız. Steril bezi yuvarlayarak katlayıp yara veya delik olan kısmı ortaya gelecek şekilde yerleştiriniz. Üst kısmına kalın pamuk koyarak sara biliriz. Kaza anında yaralının vücudunda kırık olup olmadığını elbisesi üzerinden elle muayene şeklinde tespit edebiliriz. Bilinçsizce yapılacak olan elle muayene etmeyiniz çünkü bu durum kırık yerini oynatmanıza neden olabilir. Ağrı kazazede de şokaneden olabilir.. Kırılmış olan kemik uçları damar ve sinirleri yaralayabilir. Kırılmış olan kemik uçlarının hareket etmemesi gerekmektedir.Kırılmış olan kol ya da bacağın her iki yanına tahta ya da karton koyup varsa sargı bezi veya eşarp, gömlek ,giysi parçaları ile sarınız. Kırılmış olan kemik uçlarının alt ve üstüne koyacağımız araçtalara atel denir. Bu kullanacağımız Atellerin vücudumuz ile temas edecek olan kısımları tenimizi zedelemeyecek şekilde sargı bezi veya kumaş parçası ile beslenmelidir. Kazazede de kanama varsa kanama durdurulmalıdır. Kırılmış olan kemik üzerinde deriye buz ile tampon yapılması kazazedenin acısını hafifletecektir. Yaralı bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalıdır.Kazazede olay yerinde ilk yardımı yapacak kişi tarafından kırk tespit edilir ancak burada önemli olan kazazede hangi durumda veya pozisyonda ise o durumda tespit edilmelidir. ilk yardımı yapacak kişi kırılmış olan kemiği yerine oturtmaya çalışmamalı en yakın ortopedi ile en yakın hastaneye sağlık birimine götürülmelidir.

Motokeyf . 99


OMURGA KIRIKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER Yüksek bir yerden düşme veya trafik kazaları sonucunda kazazedenin omurgasında meydana gelen kırık ve bazen de omurilikte değişik boyutlarda yaralanmalar olabilir.Kazazedeyi muayene etmeden önce, boynunda veya belinde ağrısı, başka bir şikayeti olup olmadığını öğrenmeden çevirmeyiniz. Ayağa kaldırmayınız. Kesin bir kanıya varmadan veya kesin bir bilgiye ulaşmadan, belinde ağrısı olan kazazedenin böyle bir yaralanmada kırık olma ihtimali kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Kırık olmadığı kanaatine ilişkin kesin bir yargıya varılmadan hiçbir işlem yapılmamalıdır.Yapılacaksa da kırık varmış gibi hareket edilmelidir.İlk yardım da bulunacak kişi kazazedenin omuriliğinde kırıktan şüphe ediyorsa yaralının sırtına düz ve geniş bir tahta koymalıdır. Kazazedenin boyun ve baş kısmının her iki tarafı elbise veya yumuşak bez veya kumaş parçaları ile sabitlenmelidir.Yaralının boynunun oynaması engellenmelidir. Ülkemizde tam bir facia olan ilk yardım uygulamaları bu tür kırıklarda kazazedenin kendiliğinden iyileşebilecek olan omurilik kırığını yaralı için çok kötü sonuçlara yol açmasına sebep olabilir. Omurilik zedelenmelerine ve daha da kötüsü felçli kalmasına neden olabilir.

öN KOL KIRIKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER • Kazazedenin üzerinde ceket varsa yaralının ceketi çıkarılmadan kırık olan bölge karşı omuza gelecek pozisyonda kol yaralının göğsü üzerine koyulur ve göğse sarılır. • Yaralının Ön kırılan kolu üçgen sargı bezi ya da tülbentle,kumaş parçası ile boyuna asılır. • kaza anında yukarıda bahsettiğimiz Ateller kaza yerinde yanımızda mevcut ise yaralıya bu ateller uygulanır • Yaralının kolunu göğsü üzerine koyup başka bir her hangi bir eşarp ya da sargı ile sarınız. Kırılan Ön kolu da sargı, kumaş parçası ya da eşarp ile boyuna asınız. • Yaralının kırılan ön kolunu kalp seviyesinin üzerinde durmasını sağlayınız. Böylelikle daha az şişlik olur. • Yaralının kırılan kolunun üzerine varsa buz koyunuz. • Yaralıda kırılan kol üzerinde takı mevcut ise çıkarılmalıdır. Motokeyf . 100


KÜREK VE KÖPRÜCÜK KEMİĞİ KIRIKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER • Yaralının kırık olan bölgesine koltuk altına ufak bir pamuk, sargı bezi yuvarlayıp ya da katı bir bez koyup kolu kumaş parçası,eşarp gibi kullanılabilecek Atellerle boyuna asmalıyız. • Yaralının kırık olan bölgesine kaza yerinde buz mevcut ise kırık olan yere buz koyulmalıdır. Bu kazazedenin acısını ve ağrısını dindirilmesine yardımcı olacaktır. • Kazazedeyi oturur pozisyonda ve Ambulans ile en yakın sağlık kuruluşuna, hastaneye götürmeliyiz.. BACAK KIRIKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER *Yaralının kırılan ayak bileğinin üzerinden diz altından ve üstünden kumaş parçası ile bağlayınız. *Kaza yerinde olası değil ancak buz kırılan bölgeye buz koyunuz. *Yaralının bacak kısmında kırık olmuşsa pantolonu çıkarmaya çalışmayınız . *Yaralının üzerinde pantolonu dikiş yerinden sökülkerek veya yırtılarak çıkartılmalıdır. Yara oluşmuşsa pansuman yapınız.kanama mevcut ise kanamayı durduracak tedbirler alınız. *Sırtüstü yatar durumda ve sedye ile hastaneye gönderiniz. AYAK VE AYAKBİLEĞİ KIRIKLARINDA YAPILMASI GEREKENLER *Kazazedenin yaralanmış ayağındaki yaraların üzerine streil bez ile pansuman yapınız. *Kazazede sert olmayan bir yastığın ortasına ayağı yerleştiriniz. *Kalp seviyesinin üzerinde tutunuz.

Motokeyf . 101


2015 MotoGP Silverstone – Rossi

Motokeyf . 102


Kazandı ve Tekrar Liderliğe Yükseldi.

2015 MotoGP Şampiyonası’nın İngiltere’nin Silverstone pistinde gerçekleştirilen 12. yarışını Yamaha sürücüsü Valentino Rossi kazandı. Yağmur altında gerçekleştirilen yarışta bir çok isim düşerken, 4. sıradan başlayan Rossi ilk bölümde liderliğe yükselmesinin ardından damalı bayrağı ilk sırada gören isim oldu. Bu zaferle Rossi, bu sene 4. zaferini kazanarak şampiyonada tekrar liderliğe yükselmiş oldu. Heyecan dolu yarışta Pramac Ducati’den Danio Petrucci yarışın kahramanlarından birisi oldu. Yarışa 18. sıradan başlayan ve yarışın en hızlı isimlerinden birisi olan Petrucci, sürekli yükselerek fabrika takımı sürücülerini geçmeyi başardı. Son turlarda lider Rossi ile farkı azaltmayı başaran Petrucci 2. sırada damalı bayrağı gördü. Böylece Petrucci MotoGP’de ilk defa podyuma çıktı ve en iyi sonucunu aldı. Silverstone’da podyumu tamamlayan isim Ducati’den Andrea Dovizoso oldu. Dovizioso uzun süre Petrucci’yi takip etse de geçmeyi başaramadı ve podyumu tamamlayan isim oldu. Son yarıştaki galibiyeti ile Rossi ile puanı eşitleyen ve ilk sıraya yükselen Jorge Lorenzo, ilk turlarda liderliğe yükselse de beklendiği gibi yağmur altında yavaş kaldı ve yarışı 4. sırada tamamlayarak tekrar ikinci sıraya gerilemiş oldu. Rossi ile galibiyet mücadelesi veren Honda sürücüsü Marc Marquez, farkı iyice kapattığı dönemde düşerek yarışa erken veda ederken takım arkadaşı Dani Pedrosa Lorenzo’nun arkasında 5. oldu. Scott Redding’in 6. olduğu yarışta Redd Bradley Smith 7., Andrea Iannone 8. oldu. Motokeyf . 103


Motokeyf . 104


Motokeyf . 105


MotoGP Dünya Şampiyonası'nın 13. yarışı San Marino Grand Prix'sini kazanan Repsol Honda takımının İspanyol pilotu Marc Marquez ilk sırada tamamladı. Motosiklet yarışlarının en önemli organizasyonu MotoGP'de sezonun 13. ayağı, San Marino yakınlarındaki Rimini kentindeki Misano Dünya Marco Simoncelli Pisti'ndeki 4,2 kilometre uzunluğundaki pistte yağış nedeniyle hafif ıslak zeminde 28 tur üzerinden yapıldı. Şampiyonanın iddialı pilotları Jorge Lorenzo, Marc Marquez ve Valentino Rossi arasında etabın başında büyük mücadelenin yaşandığı yarışta, zeminin kurumasıyla lastiklerini ilk değiştiren pilot Marquez, süre avantajını yarış boyunca kullanarak rakiplerini geride bıraktı. Son turlarda liderliği bırakmayan 22 yaşındaki Marquez, 48.23.819 dakikalık derecesiyle bu sezon 4'üncü, kariyerindeki 23'üncü birinciliğini elde etti. Monster Yamaha Tech 3 takımının Büyük Britanyalı pilotu Bradley Smith, Marquez'in 7.288 saniye gerisinde ikinci, Repsol Honda'dan vatandaşı Scott Redding ise 18.793 saniye arkasında üçüncü oldu. Movistar Yamaha takımından Valentino Rossi yarışı 5'inci sırada tamamlayabilirken takım arkadaşı İspanyol pilot Jorge Lorenzo ise kuru zemin motoruna geçtikten sonra motorundan düşerek yarışa erken veda etti.

Motokeyf . 106



Aragon'un lideri

Motokeyf . 108


Jorge Lorenzo!

Motokeyf . 109


MotoGP Dünya Şampiyonası'nın 14. yarışı Aragon Grand Prix'sini, Movistar Yamaha takımının İspanyol pilotu Jorge Lorenzo ilk sırada tamamladı Motosiklet yarışlarının en önemli organizasyonu MotoGP'de sezonun 14. ayağı, İspanya'nın özerk bölgelerinden Aragon'daki MotorLand Aragon Pisti'nde 23 tur üzerinden koşuldu. "Pole" pozisyonunda başladığı yarışta kalkışta yerini koruyamayan Repsol Honda'dan Marc Marquez, 3. sıraya geriledi. İkinci sıradan iyi bir kalkış yapan Movistar Yamaha'dan İspanyol Jorge Lorenzo liderliğe, Ducati'den İtalyan Andrea Iannone de ikinciliğe yerleşti. lk tur sona ermeden atak yaparak kaybettiği yerleri telafi etmeye çalışan İspanyol Marquez, Iannone'yi geçerek ikinci sıraya yükseldi. Agresif sürüş tarzıyla bilinen son iki yılın dünya şampiyonu Marquez, ikinci turda pist dışına çıkarak motosikletinden düştü ve yarış dışı kalmaktan kurtulamadı. Başlangıçta ele geçirdiği liderliği yarışın sonuna kadar koruyan Lorenzo, 41.44.933'lük derecesiyle bu sezon 6'ncı, kariyerinin 39'uncu galibiyetini elde etti. Lorenzo'nun 2.683 saniye gerisinde Repsol Honda'dan İspanyol Dani Pedrosa ikinci oldu. Son turlarda birçok kez atak yapmasına rağmen Pedrosa'yı geçemeyen Movistar Yamaha'nın şampiyona lideri İtalyan sürücüsü Valentino Rossi ise 6'ncılıktan başladığı yarışta, liderin 2.773 saniye arkasında üçüncü sırayı aldı. Yarış sonunda puanını 263'e çıkaran Rossi, pilotlar klasmanındaki liderliğini sürdürdü. İtalyan sürücüyü, 249 puanı bulunan takım arkadaşı Lorenzo izledi. Yarışı tamamlayamayan ve 184 puanda kalan Marquez ise 3. sırada yer aldı. Sezonun 15. yarışı Japonya Grand Prix'si, 11 Ekim'de koşulacak. İLK 10 SIRA Yarışı ilk 10 sırada bitiren sürücüler şöyle: 1. Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha) 2. Dani Pedrosa (Repsol Honda) 3. Valentino Rossi (Movistar Yamaha) Motokeyf . 110



Motosikletin Tarihçesi Motosikletin tarihçesi Motosiklet, motorlu arabadan daha önce bulunmuştur. Pierre ve Ernest Michaux adındaki iki Fransız, ilk motosikleti (buharla işleyen bir araç). Karl Benz (1844 – 1929) ve Gottlieb Daimler’in (1834 – 1900), yaptığı ilk arabadan 16 yıl önce, 1869’da Paris’de gerçekleştirdiler. Ancak, çok geçmeden, Daimle’in benzinli motorunun üstün niteliklerinden motosiklet tasarımcıları da yararlanma başladılar. İlk Gelişmeler Öteki teknik yeniliklerle bu ilk araçlar kısa zamanda geliştirildi. 1888’de J.B. Dunlop’un (1840 – 1921) bulduğu şişirme lastikler, yolun neden olduğu sarsıntının bir kısmını ortadan kaldırdı. Transmisyon genellikle, yağmurlu havalarda kopan ya da kayan kayışla sağlanırdı. Motora ilk hareket, ya pedal çevrilerek ya da sürücünün aracı

koşarak ittiği ve çalışmaya başladığında üstüne atladığı yöntemle veriliyordu.1893’te Wilhelm Maybach (1847–1929)tarafından geliştirilip, yenilene 1889 butler püskürtmeli karbüratörü, bugün hala kullanılmakta olanlara öncülük etmiştir. Üç tekerlikli motosikletlerin de ilk yapım tarihi 1880’i bulur. Bu motosikletlerin bazıları, tekerlikli sandalyelere benzerdi.1898 modeli De Dion Bouton’da arkadan takma bir motor ve bir diferansiyel vardı. Bu motosiklet o zamanlar şaşırtıcı sayılan bir hıza (saatte 40 km) ulaşabilmekteydi. İngiltere’de 1861 ve 1865yıllarında çıkarılan trafik kuralları, tüm motorlu araçların önünden kırmızı bayrak taşıyan bir adamın gitmesini şart koşuyordu. 1896’da bu yasaların kaldırılması, İngiliz plancıları Motokeyf . 112


nı uzun zamandır rahatsız eden kısıtlamaların da kaldırılması demek oldu. Aynı yıl albay Capel Sema YILDIZ Holden, dört karşılıklı silindirli motoru olan bir motosiklet yaptı. Bunu, modern arabalarda olduğu gibi bobin akümülatör tarafında çalıştırılan mutatör tipi distribütörü vardı. Dıştan birleştirme çubukları, üstten asılı dirsekler yoluyla arka tekerliği doğrudan harekete geçiriyordu. Motosikletlerin yaygınlaşması Motosiklet amerika’da da yaygınlaşıyordu1905’e gelindiğinde en büyük yapımcılar Harley Davidson ve Indian idi. İki şirket de, gaz kelebeğini ve tutuşma zamanının öne alınması ya da geciktirilmesini denetim altına almak amacıyla, gidonlarda döner kumandalı sapın (1) kullanımına öncülük ettiler.1905 modeli, 1,75 beygir gücündeki indian’ın tek silindirli (tek parça dökme çelik) bir motoru vardı. Harley Davidson ilk

Motokeyf . 113


çift V silindirli motoru 1909’da üretmiş ve o zamanda beri motorların çoğunda aynı düzeni kullanmıştır. 1914’e gelindiğinde motosikletlerin hız rekoru saatte 150,5 km’e ulaşmıştı aynı yıl, I.dünya savaşında İngiliz ordusu motosiklet kullanmaya başladı ve yanına makineli tüfekte taşıyabilinen sepet takılı motosikletlerden yararlandı. 1920’ye gelindiğinde hemen tüm büyük motorlu araçlarda transmisyon, zincir ya da şaftla sağlanıyordu. Bu sırada üstten supaplı motorlar ortaya çıkmaya başladı ve bazıları Harley Davidson ve Indian’daki 1.000sm’lüklerde olduğu gibi, silindir başına dört supabı vardı. Almanya’da BMW ilk motosikletlerini karşılıklı yatay silindirli bir motorla çıkardı. Bu, günümüzde de kullanılan bir düzenlemedir. Özellikle Amerika’da trafik arttıkça polis kuvvetleri devriye görevleri için motosiklet kullanmaya başladı. Henderson ve Indian gibi şirketler tarafından üretilen bütün dört silindirli araçlar, özellikle uzun, düz Amerikan yollarında kullanılmaya uygundu.

İki Zamanlı Motorlar İki zamanlı benzin motorundaki hareketli parçalar, dört zamanlı motorda bulunanlardan daha azdır. Ayrıca, iki zamanlı motorların bakımı da daha kolaydır. 1930 yıllarında Villers ve öteki şirketler, çeşitli tek silindirli, iki zamanlı motor üretiyorlardı. 1920 sonlarına ve 1930’larda motosiklet toplumsal bir değişime uğradı. Bu yıllarda motosiklet lüks bir araç olmaktan çıkıp oldukça ucuz, kullanışlı bir taşıt aracına dönüştü. Sürücünün arkasındaki yerde bir yolcu taşınabiliyordu ve yarı sepet bu araca dört kişilik (iki büyük iki çocuk) bir taşıma kapasitesi kazandırıyordu. Motokeyf . 114


1937 yılında 1000 sm3 (sm küp) JAP motorlu bir Brough Superlor, dünya hız rekorunu yaklaşık, saatte 275 km. çıkarmıştı. Motosiklet sanayi bir kez daha savaşa hazırlanıyordu. 1933’de BMW Alman ordusu için, yanında sepeti olan R75 modelini çıkardı. Gene bu savaş sırasında her iki taraf, paraşüt birlikleri için katlanabilir motosiklet yaptı.

Motokeyf . 115


Savaş sonrası gelişmelerin özelliği, daha küçük, daha yüksek devirli motorlardı ve Avrupa’da binlerce küçük motosikletler üretildi. 1950 ile 1985 arası Vincent ve Sunbeam gibi (kauçuk tabanlı motorlar kullanan) lüks araç yapımcıları, Triumph, BSA, Norton ve AMC gibi toptan üretim yapanların rekabeti karşısında kapanmak zorunda kaldı. Tırmanma, deney ve yarış gibi özel amaçlara göre yapılmış çeşitli araç piyasaya sürüldü. 1960 başlarında Japon Honda Şirketi, küçük 50 sm3 (sm küp)’lük dört zamanlı araçlarla Batı pazarlarına girmeye başladı. Bunları iki zamanlı Suzuki ve Yamaha izledi ve kısa zamanda 50 sm3 (sm küp) maymun bisikletlerinden saatte 210 km hıza ulaşabilen dört silindirli, 75 sm3 (sm küp)’lük araçlara kadar çeşitli motosiklet tipiyle pazara egemen oldurlar. Günümüzde satılan motosikletlerin çoğu ekonomik ve rahat araçlardır. Elektrikli kontaklar ve hidrolik disk frenleri standart hale gelmektedir. Önümüzde ki yıllarda DKW şirkti tarafından şimdiden üretilmekte olanlar gibi pek çok rotatif silindirli motoru olan motosikletin yapımı mümkün olabilir. Motokeyf . 116



Yaklaşık 6 haftalık aranın ardından Jerez'de gerçekleştirilen yarışı temsilcimiz Kenan Sofuoğlu rahat bir şekilde kazanmayı başardı. Yarışa pole pozisyonundan başlayan temsilcimiz, iyi bir startla birlikte liderliğini korumayı başardı.Jacobsen ile 1 saniyelik farkı yakaladıktan sonra son turlara kadar temposunu koruyan Kenan Sofuoğlu, son turlarda temposunu arttırdı ve farkı açarak rahat bir şekilde galibiyete ulaştı.32. Supersport galibiyetine ulaşan ve 25 puanı hanesine yazdıran Kenan Sofuoğlu, özellikle şampiyona rakibi Cluzel'in olmadığı hafta sonunda altın değerinde puanlar kazandı.Jacobsen ikinci, Zanetti üçüncü olarak podyumu tamamlayan isimler oldu. Supersport 2015 sezonunun bitmesine sadece 2 yarış kaldı ve Kenan Sofuoğlu 4. Supersport şampiyonluğuna bir adım daha yaklaştı.

Motokeyf . 118

Kenan Sofuoğlu Jere


ez'de rahat kazand覺.

Motokeyf . 119


HARUN ÇABUK SON YARIŞ İÇİN FRANSA’DA Avrupa Gençler Kupası’nda genel klasmanda 10. sırada yer alan sporcumuz Harun Çabuk, 4 Ekim Pazar günü sezonun son ayağında mücadele edecek. Kupaya iyi başlayamayan milli sporcumuz kupanın son ayaklarında iyi yarışlar çıkartarak 38 puanla 10. sıraya kadar yükseldi. Çabuk, 2 Ekim Cuma günü serbest ve sıralama antrenmanlarına katıldı. Avrupa Gençler Kupası’nda genç sporcumuz Fransa'da 1'53.291 ile 10. sırada yer aldı. Çabuk, Magny-Cours (4.411 m) pistinde 3 Ekim Cumartesi günü ikinci sıralama antrenmanlarına katılacak. Fransa yarışı ise 4 Ekim Pazar günü TSİ 16:05’te başlayacak. Motokeyf . 120



VE ŞAMPİYON SEZONUN SON YARIŞ Avrupa Şampiyonu milli sporcumuz Toprak Razgatlıoğlu bu hafta sonu Fransa’da sezonun son yarışına çıkacak. Önümüzdeki sezon FIM CUP Superstock1000’de yarışacak Avrupa Şampiyonu sporcumuz Toprak Razgatlıoğlu, sezonun son ayağı Fransa yarışına bu hafta sonu katılacak. İtalya’da 2015 Avrupa Şampiyonluğunu ilan eden milli sporcumuz, Magny-Cours (4.411 m) pistinde koşulacak sezonun 8. yarışında kupa mücadelesi verecek. İspanya’da sakatlığından dolayı yarışamayan Razgatlıoğlu, Superstock 600’ün son ayağı için 2 Ekim Cuma günü serbest antrenmanlara çıktı. Ağrılarından dolayı iğneyle antrenmana katılan Razgatlıoğlu üçüncü sırada yer aldı. 3 Ekim Cumartesi günü sabah sıralama antrenmanına katılacak genç sporcumuz, TSİ 18:50’de sezonun kapanış yarışında start alacak.

Motokeyf . 122


ŞINDA!

Motokeyf . 123


Süpermotocularımız Kupaları Topladı.

Bulgaristan’da yapılan FIM Avrupa ve Balkan Süpermoto Şampiyonaları’nda 5 sporcumuz ödül kürsüsüne çıkarken, milli sporcumuz Deniz Öncü Avrupa Şampiyonu oldu. FIM Avrupa ve Doğu Avrupa Süpermoto Şampiyonaları Bulgaristan’ın Pleven şehrinde yapıldı. Avrupa Süpermoto Şampiyonası’nın son ayağında SM85 sınıfında Deniz Öncü iki etaplık yarışta rakiplerini geride bırakıp, Avrupa şampiyonluğunu elde etti. İkizi Can Öncü ise damalı bayrağı ikinci sırada görerek Avrupa ikinciliğine uzandı. Bu sınıfta yarışan Ata Kahvecioğlu ise beşinci sırada kaldı. Motokeyf . 124


SM3 sınıfında sezon boyunca büyük mücadele veren Mücahit Talha Zengin yarışta üçüncü olmasına rağmen 2015 sezonunu Avrupa ikincisi olarak tamamladı. Bu sınıfta Bulgar rakiplerini geride bırakan Asrın Rodi Pak 4. Ayak yarışını kazanarak ödül kürsüsünün birincilik basamağına çıktı. Diğer sporcumuz Muhammed Ham-

Balkan Şampiyonası’nın SM65 sınıfında Ares Stefan Bengiç ikinci olarak ilk kez Balkan ikinciliğini elde etti. Türkiye takımlar sıralamasında da ikinci oldu.

Motokeyf . 125







nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası