nanoteknoloji mühendisliği iş olanakları / Nanoteknoloji Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Nanoteknoloji Mühendisliği Iş Olanakları

nanoteknoloji mühendisliği iş olanakları

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü var. Aşağıda sırasıyla Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü nedir, puan türü nedir, Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile ham maddeler dahil olmak üzere mühendislik gerektiren metal, seramik ve polimer esaslı malzemelerin üretilmesini konu olan Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde yeni malzeme üretmenin yanı sıra mevcut olanın daha sağlıklı ve güvenli olarak geliştirilmesi de esas alınır. Atomik ve moleküler düzeydeki mühendislik malzemelerinin incelenmesi ve tasarlanması ile bilim ve teknoloji alanında yegâne bölümlerden biri olan Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği, gelişmiş ülkelerdeki çeşitli üniversitelerde tercih edilen bölümlerden biridir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü; maddenin en küçük yapı taşına inerek bu alanda çalışmalar gerçekleştiren mühendisleri yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Nanoteknoloji Mühendisliği için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Nanoteknoloji Mühendisliği, SAY (SAYISAL) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Nanoteknoloji Mühendisliği baraj puanı da puandır.

UYARI:Mühendislik Bölümleri İçin Sıralama Barajı Şu Şekilde:

(Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri programları ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği programları hariç; Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programları dahil) Sayısal Puan Türünde En düşük binde olunması gerekir.

Nanoteknoloji Mühendisliği nedir
Nanoteknoloji Mühendisliği

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

1- Beyaz eşya sanayi (Vestel, Arçelik, Bosch vb.)

2- Cam, seramik ve refrakter sanayi (Paşabahçe, Gürallar, Kütahya Poselen, Şişecam vb.)

3- Danışmanlık

4- Demirdışı metal üretimi sanayi (Alüminyum, bakır vb.)

5- Elektrik-Elektronik malzeme üretimi

6- Enerji sanayi (Termik santraller vb.)

7- Gemi imalat sanayi (Tersaneler)

8- Havacılık ve Savunma sanayi (Aselsan, TAI, TEI, Roketsan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi, Türk - Silahlı Kuvvetleri vb.) Makine imalat sanayi

9- Kalite kontrol ve gözetim şirketleri

Kamuda uzman / uzman yard. Kadroları

Laboratuvarlarda test ve tanımlama, cihazların kullanımı

Metal şekillendirme ve işleme sanayi (MKE, çok sayıda özel firma)

Nanoteknolojinin uygulandığı ilaç, kozmotik, boya vb sektörlerde üretim ve geliştirme alanları

Otomotiv ve otomotiv yan sanayi (Fiat, Toyota, Ford, Temsa, Otokar, BMW vb.)

Özel sektör Ar-Ge ve ürün geliştirme merkezleri,

Polimer sanayi (Ürosan, plastik üretimi yapan sanayiler vb.)

Sağlık Sektörü (Biomedikal malzeme üretimi)

Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri

Üretim metalurjisi sanayi (Demir-Çelik Üretimi) (Erdemir, Karabük, İsdemir vb.)

Yarı-iletken sanayi (Güneş pili üretim sanayi vb.)

Yeni teknolojilerde ihtiyaç duyulan nitelikte ileri malzemelerin tasarlanmasını ve geliştirilmesini amaçlayan disiplinlerarası bir bilim ve mühendislik dalı olmasından dolayı Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendislerinin iş olanakları oldukça geniş bir yelpazeye yayılmaktadır.

Bu durum, var olan tüm sektörlerin yaklaşık %70&#;inin malzeme veya malzeme ile ilintili olmasından kaynaklanmaktadır. Bu bölümden mezun olan mühendisler savunma endüstrisinden sağlık sektörüne, uzay, otomotiv, beyaz eşya, kimya, tekstil, plastik, elektronik, ve tüm malzeme üretim sanayisi gibi pek çok sektörde mühendis olarak iş bulma imkanına sahiptir.

Nanoteknolojinin yaygınlaşmasına paralel olarak iş alanlarının çoğalması da beklenen bir olgudur. Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği disiplinlerarası bir bölüm olmasının bir diğer avantajı ise mezunlara yurt içi ve yurt dışında yüksek lisans veya doktora programlarında önemli derecede ihtiyaç olmasıdır.

Bilim adamları ve ekonomistler, gerek sanayide gerekse de akademik yaşantıda sahip olduğu tüm avantajları ile malzeme bilimi ve nanoteknolojinin yeni bir sanayi ve bilgi devrimi olarak yüzyıla damgasını vuracağına inanmaktadırlar.

Nanoteknoloji Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Nanoteknoloji Mühendisliği mezunlarının görevleri şunlardır:

Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları araştırmalar dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi birçok sorumlulukları bulunmaktadır.

Nanoteknoloji Mühendisliği Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Nanoteknoloji Mühendisliği çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Nanoteknoloji Mühendisliği okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Çalışma ortamları zaman zaman büro veya laboratuvar, bazen de üretimin yapıldığı tozlu gürültülü ve rahatsız edici kokulu bir ortamdır. Birinci derecede nesnelerle ilgilidirler. Ancak diğer mühendisler, teknikerler, teknisyenler ve işçilerle iletişim halindedirler.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Nanoteknoloji Mühendisliği maaşları lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Nanoteknoloji Mühendisliği maaşları lira arasındadır.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Nanoteknoloji Mühendisliği dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

seafoodplus.info

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  2. Bilgisayar Programlama
  3. Bilgisayar Teknolojileri
  4. Diferansiyel Denklemler
  5. Doğrusal Cebir
  6. Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Süreçleri Laboratuvarı
  7. Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Süreçleri
  8. İngilizce
  9. Malzeme Bilimi
  10. Matematik
  11. Nano Bilim ve Mühendislikte Kimyasal Kuramlar
  12. Nanomalzemeler ve Üretim Metotları
  13. Taşınım Mekanizmaları Laboratuvarı
  14. Türk Dili

Nanoteknoloji Mühendisliği Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Nanoteknoloji Mühendisliği KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümüne son beş yılda hiç kontenjan verilmemiş.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Nanoteknoloji Mühendisliği tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

2- Ekip çalışmasını sevmeli.

3- El-göz koordinasyonu gelişmiş olmalı.

4- Göz kusuru bulunmamalı.

5- İnce ayrıntıları fark etmeli.

6- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

7- Planlı çalışmayı bilmeli.

8- Sayısal düşünme yetisi yüksek olmalı.

9- Teknolojiye ilgi duymalı.

Nanoteknoloji Mühendisliği Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Nanoteknoloji Mühendisliği yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Nanoteknoloji Mühendisliği nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Nanoteknoloji Mühendisliği iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

Nanoteknoloji M&#;hendisliği B&#;l&#;m&#; Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

Son Dakika Haberler

KariyerNanoteknoloji M&#;hendisliği B&#;l&#;m&#; Nedir, Dersleri Nelerdir? Mezunu Ne İş Yapar?

-

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Nedir?

Nanoteknoloji maddenin atomik ve moleküler seviyelerde kontrolüdür. İlk ortaya çıktığı günden itibaren büyümeye ve gelişmeye devam eden nanoteknoloji, insanlar için birçok iş imkanı da oluşturmaktadır.

Nanoteknoloji Mühendisliği maddenin en küçük yapı taşları üzerine çalışmalar yapan bir bilim dalıdır. Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünün amacı maddenin en küçük yapı taşları üzerine araştırmalar ve projeler yürütebilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen aday öğrencilerde disiplinli, sorumluluk sahibi, planlı, düzenli, mühendislik, atom gibi kavramlara ve sektörlere karşı ilgili ve özellik sahibi olması beklenir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim hayatları boyunca birçok mühendislik ve madde bilgisi üzerine dersler ile karşı karşıya geleceklerdir ve bu dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları istenecektir.

Nanoteknoloji Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Bilgisayar Programlama,
  • Matematik,
  • Malzeme Bilimi,
  • Nano Bilim ve Mühendislikte Kimyasal Kuramlar,
  • Doğrusal Cebir,
  • Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Süreçleri,
  • Endüstriyel Malzemeler ve Üretim Süreçleri Laboratuarı,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • Taşınım Mekanizmaları Laboratuvarı,
  • Nanomalzemeler ve Üretim Metotları,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Nanoteknoloji Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomalarını alan kişilere “Nanoteknoloji Mühendisi” unvanı verilir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları araştırmalar dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi birçok sorumlulukları bulunmaktadır.

Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Nanoteknoloji Mühendisliği mezunlarının başlıca çalışmayı seçtiği yerler maddenin yapı taşı ile ilgilenen her türlü alanda kendilerine yer bulabilirler. Otomotiv ve Elektronik sektörü başlıca örneklerindendir.

Nanoteknoloji Mühendisliği mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir? Nanoteknoloji Mühendisliği bölümü mezunları iş imkânları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçerken dikkat al&#;nmas&#; gereken noktalardan biri de seçilecek olan meslekteki i&#; olanaklar&#;n&#;n çoklu&#;udur. Bunun d&#;&#;&#;nda ki&#;ilerin e&#;itimini alacaklar&#; ve kariyerlerini &#;ekillendirece&#;i alanlara kar&#;&#; ilgileri ve yetenekleri olmal&#;d&#;r. Nanoteknoloji Mühendisli&#;i, bilime ilgi duyan, teknoloji alan&#;nda yetene&#;i ve ilgisi olan ki&#;iler taraf&#;ndan en s&#;k tercih edilen bölümler aras&#;nda yer al&#;r.

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü nedir?

Son y&#;llarda s&#;kça duyulan kelimelerden biri de nano kelimesidir. Bu kelime anlam olarak göz ile görülemeyecek küçüklükte boyutlara sahip olan demektir. Ba&#;&#;na geldi&#;i kelimenin kar&#;&#;lad&#;&#;&#; birimin olabilecek en küçük ölçüsünü ifade eder. Nanoteknoloji kelimesi de maddelerin bir ve yüz nanometre aras&#;nda de&#;i&#;kenlik gösteren boyutlardaki geli&#;imlerini ve de&#;i&#;imlerini kontrol etmek için yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar&#;, incelemeleri kapsar.

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü, maddelerin en küçük olan yap&#; ta&#;lar&#; üzerinde ara&#;t&#;rmalar&#;n, incelemelerin, çal&#;&#;malar&#;n yap&#;ld&#;&#;&#; bir mühendislik türüdür. Bu bölümün amac&#;, maddedeki moleküler ve atomik seviyelerini ara&#;t&#;ran, bu konuda projeler üreten ve yürüten uzmanlar yeti&#;tirmektir. Bu bölümde okuyan ki&#;iler, disiplinler aras&#; e&#;itim al&#;rlar. Kimya, biyoloji, fizik gibi birçok farkl&#; alanda dersler görürler.

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü e&#;itim süresi kaç y&#;l?

Dört y&#;l ve sekiz ara dönemden olu&#;an nanoteknoloji mühendisli&#;i bölümü bir lisans program&#;d&#;r. Bölümü bitirerek mezun olmak isteyen ö&#;renciler AKTS tamamlamak zorundad&#;rlar. Program&#;n sürdü&#;ü dört y&#;l boyunca ö&#;renciler bu alanla ilgili birçok zorunlu ve seçmeli ders görürler. Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü dersleri say&#;sal a&#;&#;rl&#;kl&#;d&#;r. Lisans program&#; dâhilinde, nanoteknoloji, küreselle&#;me, nanoteknoloji uygulamalar&#;, üretimi, tasar&#;m&#;, sa&#;l&#;&#;&#;, güvenli&#;i, politikas&#;, kimya, fizik, biyoloji alanlar&#;nda e&#;itim verilir. Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü dersleri:

  • Nano malzemeler ve üretim metotlar&#;
  • Malzeme bilimi
  • Do&#;rusal cebir
  • Diferansiyel denklemler
  • Endüstriyel malzemeler ve üretim süreçleri
  • Bilgisayar programlama
  • Kakülüs
  • Kuantum fizili&#;i
  • Malzemelerin mekani&#;i
  • Malzeme termodinami&#;i
  • Is&#; aktar&#;m&#;
  • Nanoteknoloji ve Polimerler
  • Nanomalzeme teknolojisi

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i mezunlar&#; ne i&#; yapar ?

Lisans program&#;ndan mezun olan ki&#;iler e&#;itimini ald&#;klar&#; bu alanda uzman unvan&#; kazan&#;rlar. Farkl&#; i&#; yerlerinde bu alanda ara&#;t&#;rmalar yapabilir, tasar&#;m, üretim, kalite kontrolü, yöneticilik, malzeme sa&#;lanmas&#;, proje maliyet analizleri gerçekle&#;tirebilirler. Özel sektörde ve kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;nda çal&#;&#;ma imkan&#; sa&#;layan bir bölüm olan Nanoteknoloji Mühendisli&#;i bölümü farkl&#; sektörler için uzman ki&#;iler yeti&#;tirir.

Mezun olan ki&#;iler, bu bölümde ald&#;klar&#; e&#;itimi tercihlerine göre devam ettirebilirler. Akademik kariyer yapmak için bölümü okuduklar&#; okulda ya da ba&#;ka bir okulda yurt içinde ya da yurt d&#;&#;&#;nda e&#;itimlerine ve kariyerlerine devam edebilirler. Bu bölümden mezun olan ki&#;iler farkl&#; sektörlerde i&#;ler yapan özel ya da devlete ait i&#;yerlerinde kolayl&#;kla i&#; bulabilirler.

Bölümün mezunlar&#;, bu alanda hizmet veren i&#; yerlerinde laboratuvarlarda, ofislerde, üretim yap&#;lan yerlerde, teknisyenlerle, ba&#;ka mühendislerle ve i&#;çilerle birlikte çal&#;&#;abilirler. Nanoteknoloji Mühendisli&#;i, teknolojiye ilgi duyan, say&#;sal yetene&#;i güçlü olan, planl&#; çal&#;&#;abilen, geli&#;meye aç&#;k, ekip çal&#;&#;mas&#;na yatk&#;n, ince detaylar&#; gözden kaç&#;rmayan, sab&#;rl&#;, dikkatli, odaklanma sorunu ya&#;amayan ki&#;iler için daha uygun oldu&#;u bilinen bir bölümdür.

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i mezunlar&#; nerelerde çal&#;&#;&#;r?

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i mezunlar&#; i&#; imkanlar&#; hem kamu kurum ve kurulu&#;lar&#;nda hem de özel sektörde oldukça fazlad&#;r. Özel sektörde birçok i&#;yerinde çal&#;&#;abilen nanoteknoloji mühendisli&#;i mezunlar&#; sa&#;l&#;k, t&#;p, savunma, malzeme ve imalat, tar&#;m, g&#;da, biyoteknoloji, havac&#;l&#;k, enerji, uzay ara&#;t&#;rmalar&#;, kimya alan&#;nda çal&#;&#;an laboratuvarlarda, Ara&#;t&#;rma ve Geli&#;tirme, ürün tasar&#;m, üretim ara&#;t&#;rma gibi alanlarda kolayl&#;kla i&#; bulabilirler.

Nanoteknoloji Mühendisli&#;i mezunlar&#;n&#;n özel sektörde i&#; olanaklar&#; ayr&#;ca demir çelik sektöründe, beyaz e&#;ya sektöründe, petrokimya endüstrisinde, otomotiv sektöründe, medikal ve t&#;bbi üretim sektöründe ve bu sektörlerde hizmet veren birçok i&#; yerini de kapsar. Özel sektör d&#;&#;&#;nda devlete ait kurum ve kurulu&#;larda da görev alabilecek olan Nanoteknoloji Mühendisli&#;i mezunlar&#;n&#;n kamuda i&#; olanaklar&#; KPSS'den ald&#;klar&#; puan do&#;rultusunda çe&#;itlilik gösterir. Bu s&#;navdan gerekli puan&#; ald&#;ktan sonra atama bekleyerek bir devlet kurumunda çal&#;&#;maya ba&#;layabilirler. Bölümden mezun olarak Nanoteknoloji Mühendisi unvan&#; almaya hak kazanan ki&#;iler özel ya da kamu fark etmeksizin çe&#;itli sektörlerde görev yapabilirler. Görev tan&#;mlar&#;ndan ve yetkilerinden baz&#;lar&#; &#;unlard&#;r:

  • Yap&#;lmas&#; planlanan deneylerin takibi ve sonuçlar&#;n&#;n raporlanmas&#;
  • Nanoteknoloji alan&#;nda ara&#;t&#;rmalar, incelemeler yapmak ve projeler geli&#;tirmek
  • De&#;i&#;ik malzemelerin özelliklerini, üretimlerindeki süreçlerin takibini sa&#;lamak
  • Nanometre ölçekli sistemlerin incelenmesi, ara&#;t&#;r&#;lmas&#; ve analizlerinin yap&#;lmas&#;
  • Kullan&#;lacak malzemeyi ve enerjiyi olabilecek en az seviyeye indirgemek için çal&#;&#;malar yürütmek
  • Elde edilen yeni bulgular&#;, deney sonuçlar&#;n&#; ulusal toplant&#;larda, konferanslarda aç&#;klama, tan&#;tma ve yayg&#;nla&#;t&#;rma
  • Bir projede yer alan ekibi ya da ö&#;rencileri yönetme
  • Nanometrik boyutlardaki maddelerin, yap&#;lar&#;n fiziksel özelliklerinin ara&#;t&#;r&#;lmas&#; ve anla&#;&#;lmas&#;

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.