karpuz zehirlenmesine ne iyi gelir / Karpuzda Bunlar Varsa Almayın! Zehirli Olduğunun İşareti - Foto Galeri - funduszeue.info

Karpuz Zehirlenmesine Ne Iyi Gelir

karpuz zehirlenmesine ne iyi gelir

Gıda zehirlenmesine karşı 10 altın öneri

Uzmanlar, sıcak havalarda gıda zehirlenmelerine dikkat çekiyor. İşte gıda zehirlenmelerine karşı alabileceğiniz 10 hayati önlem

Yayınlanma:

Gıda zehirlenmesine karşı 10 altın öneri

Gıda zehirlenmeleri riski yaz aylarında artıyor. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, yaz aylarında enfeksiyon hastalıklarının büyük bir kısmını gıda zehirlenmelerinin oluşturduğunu açıkladı.

Tayar, “Mikroorganizmalar gerekli rutubet, besin, sıcaklık ve zaman şartları oluştuğunda hızla üreyebilir. Ne kadar çok mikroorganizma varsa, enfeksiyon ve hastalık riski de o kadar yüksek olur. Ancak buradan sadece yaz aylarında arttığı düşünülerek diğer mevsimlerde gıda zehirlenmelerinin olmayacağı sonucunu çıkaramayız. Genellikle hafif seyirli ve kısa süreli hastalıklar olmalarına rağmen, zehirlenmeye sebep olan gıda ve kişiye özgü bazı faktörler, zehirlenmenin sebep olduğu hastalığın daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına sebebiyet verebilir. Gıda zehirlenmesine herkes yakalanabilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, hamileler, bebekler, çocuklar ve yaşlılar daha hassastır” diye konuştu.

GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN…

kirmizi-et

Gıda zehirlenmelerine karşı çok sayıda tedbirin bulunduğunu vurgulayan Prof. Mustafa Tayar, gıda zehirlenmesi belirtileri gösteren birinin başkaları için yiyecek hazırlamaması gerektiği uyarısında bulundu. Tayar,

“*Tuvaleti kullandıktan, çocukların bezini değiştirdikten sonra ve yemekten veya yiyecek hazırlamadan önce ellerinizi sabun ve akar su ile en az 15 saniye iyice yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın.
*Her türlü gıda maddesini satın alırken etiket bilgisini okuyun, üretim, son kullanma tarihi ve saklama koşullarına dikkat edin.
*Soğuk gıdaları raflarından alışverişin sonunda alın. Satın aldığınızda eve dönüş süresini olabildiğince kısa tutun ve alışverişten döner dönmez buzdolabına yerleştirin. Donmuş gıdalar buzdolabında veya mikrodalga fırında çözülmelidir. *Çiğ yiyecek oda sıcaklığında ne kadar uzun süre bırakılırsa bakteriler o kadar çabuk çoğalır ve zehirler oluşabilir. Zararlı bakterileri öldürmek için eti doğru şekilde çözüp pişirdiğinizden emin olun ve çiğ ve yemeye hazır gıdalar için farklı kesme tahtaları kullanın. Aynı kesme tahtası kullanılıyorsa, yeniden kullanılmadan önce sıcak sabunlu su ile iyice yıkayın.
*Çiğ et sularının diğer gıdalarla temas etmesine engel olun. Kaynağından emin olamadığınız suyu tüketmeyin. Mecbur kalırsanız muhakkak kaynattıktan sonra tüketin.
*Pişirme uyguladığınız gıdanın merkez sıcaklığı 75 C dereceye ulaşamazsa mikroorganizmalar üremeye devam edebilir. Pişirip, daha sonra tüketeceğimiz yemekleri oda sıcaklığında asla 2 saatten fazla bırakmayın. Havanın çok sıcak olduğu durumlarda ise bu sınır 1 saat olmalı. Bir kereden fazla tekrar ısıtma işlemi yapmayın. Eğer yemek yeniden ısıtılacaksa yiyeceğiniz kadarını ısıtın.
*Çiğ olarak tüketilen meyve ve sebzeleri sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra akan bol su ile yıkayın.
*Çiğ ve pişmiş gıdaları birbirine temas etmeyecek şekilde muhafaza edin.
*Mutfakta kullanılan bezler ve süngerler mikropların bir yerden başka bir yere taşınması için en iyi araçlardır. Bu yüzden her kullanım sonrası bezleri çamaşır suyu ile dezenfekte edin, ıslak halde bırakmayın.
*Belirli bir yiyeceğin kalitesi veya güvenliği konusunda kuşkuya düşerseniz, yemeyin. Kuşku varsa, o yiyeceği atın gitsin.”

GIDA ZEHİRLENMESİ DURUMUNDA NE YAPILMALI?

yogurt-1

Gıda zehirlenmelerinin çoğunda saat içinde zehirlenmenin neden olduğu belirtilerin hafiflediğini ya da ortadan kalktığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Tayar, ancak bazı gıda zehirlenmelerinin ölümlere sebep olabileceğinin de unutulmaması gerektiğini aktardı. Kusma ve ishal şikâyetlerin başlamasını takiben 24 saat içerisinde kesinlikle bulantı ve ishali önleyici ilaç kullanılmaması gerektiğini belirten Tayar; “Bu tablonun vücudun toksinlere karşı verdiği tepki olduğunu unutmayın. İshal ve kusmayı arttıracak diye hiçbir şey yiyip içmemek büyük yanlıştır. En iyi ishal tedavisi dinlenmek ve bol miktarda sıvı tüketmektir. İshal geçene kadar yoğurt, haşlanmış pirinç veya pirinç lapası, yağsız yayla çorbası, haşlanmış patates gibi gıdalar tüketin. Bağırsak hareketliliğini arttıran kayısı, incir, üzüm, erik, karpuz, çiğ sebze gibi posalı gıdaları tüketmeyin. Belirtiler hafiflemiyorsa, şiddetleniyorsa, dışkıda kan görülüyorsa, ishal 5 günden uzun (çocuklarda 2 gün) sürdüyse, baş dönmesi varsa, ateş varsa ve kusma 2 günden uzun sürdüyse, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun” şeklinde konuştu.

AltınSağlıkUludağUludağ ÜniversitesiVeterineryoğurt

Bozuk karpuz nasıl anlaşılır? Karpuz zehirlenmesine dikkat! Karpuz zehirlenme belirtileri

Bozuk karpuz nasıl anlaşılır? Karpuz zehirlenmesine dikkat! Karpuz zehirlenme belirtileri

Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden biri olan karpuz sulu sulu içinizi serinletir. Bal gibi tatlı olan karpuz sıcak havaların da etkisiyle çok çabuk bozulabiliyor. İşte tam da bu durumda anlamadan yediğiniz karpuz zehirlenmeye neden olabilir. Karpuz zehirlenmesi nedir, neden olur? Belirtileri nelerdir? İşte tüm detaylar:

HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN İZLE

Karpuz, yüzde 92'si sudan oluşan ve bağışıklık sistemini güçlendiren enfes lezzetli bir meyvedir. Özellikle peynir ve karpuz ikilisi hemen herkesin tüm yaz boyunca yemekten bıkmayacağı şeylerdir. Anayurdu Afrika olan karpuz, kalın ve yeşil kabuklu, içi sulu bir meyvedir. Tarihi eski Mısırlılar dönemine kadar uzanmış olan ve iri meyvesi ve tatlı lezzeti ile yaz günlerinin en çok aranılan meyveleri arasında olan karpuz,  Kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasındandır. Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi ile mide ve bağırsak sorunlarının önüne geçerken, kuvvetli bir idrar söktürücü olması nedeniyle de vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan karpuz bazen zehirlenmeye neden olabiliyor.

Karpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır İLİŞKİLİ HABERKarpuz nasıl seçilir? İyi karpuz nasıl anlaşılır? Kelek karpuz nasıl anlaşılır

karpuzun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

karpuzun bozuk olduğu nasıl anlaşılır

PEKİ ZEHİRLİ KAPUZ NEDİR? KARPUZ ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?

Karpuz yetiştirirken kullanılan azotlu gübrelerin yanlış kullanımı yüzünden karpuzdaki nitrat seviyeleri artabilir. İnsan bünyesineaşırı nitrat alımı ise toksik hale gelebilir ve fazla nitrat içeren karpuzun yenmesiyle besin zehirlenmesi yaşanabilir.

karpuz zehirler mi

karpuz zehirler mi

Eğer karpuz yedikten en az 2 saat sonra şu belirtileri görüyorsanız nitrat zehirlenmesi yaşıyor olabilirsiniz, hemen doktora görünmelisiniz.

karpuz zehirlenmesi nasıl anlaşılır

karpuz zehirlenmesi nasıl anlaşılır

KARPUZ ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ;

  • - Mide bulantısı
  • - Kusma, şiddetli ishal
  • - Baş dönmesi, baş ağrısı
  • - Mide krampları
  • - Ateş basması

bozuk karpuz korkusu

bozuk karpuz korkusu

Karpuzun besin zehirlenmesine yol açma riskini şu işaretlere dikkat ederek tespit edebilirsiniz.

- Kabuğun özellikle iç tarafı sarıysa karpuzda nitrat çok yüksektir. Örneğin karpuzu keserken kabuğun iç kenarlarının sarı olduğunu fark ederseniz o karpuzu yememelisiniz, zehirlenebilirsiniz.

karpuz zehirlenmesi belirtileri

karpuz zehirlenmesi belirtileri

- Ortasında dev bir boşluk olan, çok büyük karpuzları yemeyin. 

- Karpuzu yemeden önce bir bardak suya koyarak rengini kontrol edin.

- Küçük bir karpuz parçasını bir bardak suya atıp rengini salmasını bekleyin.

- Eğer suyun rengi parlak pembe bir renge dönüşürse o karpuzda nitrat fazla demektir, asla yemeyin.

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir, nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmeleri hem Türkiye’de hem de dünyada çok sık karşılaşılan zehirlenme türlerinden biridir. Bakteri toksinleri ve ya mikroorganizmaların sebep olduğu gıda bozulmalarında, bozulmuş gıdanın tüketilmesinin ardından meydana gelen bir durumdur. Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalıdır? İşte gıda zehirlenmesi ile ilgili detaylar. Gıda zehirlenmesi gıdaların işlemesi, depolanması, taşınması veya üretilmesi sırasında oluşan hijyen yetersizliği nedeni ile bozulan gıdaların tüketilmesi ile ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesinin bazı belirtileri ile tanı hemen koyulabilir ve tedavi uygulanır. Bazen gıda zehirlenmeleri ciddi sonucalar doğursa da genel olarak evde kolayca tedavi edilebilen ve hafif atlatılabilen bir durumdur. Çok ciddi boyutlarda olmayan bir gıda zehirlenmesinde evde tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Gıda zehirlenmesinin ciddi olmadığı durumlarda bazı besinlerin tüketilmesi ve çeşitli yöntemlerle kolayca tedavi edilerek hafifçe atlatılacak bir durumdur. Gıda zehirlenmesine iyi gelen evde uygulanabilecek yöntemler:

Zencefil: Bağışıklık, sindirim, solunum sitemleri gibi birçok sistemin hastalıkların da kullanılan doğal yöntemlerden biri zencefildir. Zencefil gıda zehirlenmesinde ortaya çıkan her sindirim sorununun düzelmesinde ve kişinin rahatlamışında oldukça iyi bir bitkidir. Gün içerisinde birkaç bardak zencefil çayı iyi gelecektir.

Elma Sirkesi: Doğal olan elma sirkesi bağırsak ve mide sorunlarının tedavisinde etkili bir gıdadır. Elmas sirkesi asidik bir gıda olsa dahi vücuda alındığında çeşitlik metabolik evrelerden sonra alkali olmaktadır. Bu nedenle gıda zehirlenmesi belirtilerinin giderilmesi için elma sirkesi kullanılabilir. Bir fincan sıcak su ve iki çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılarak yemeklerden önce içilmelidir.

Limon: Limon bir mineral ve vitamin deposudur. Aynı şekilde antibakteriyel, antiviral ve antiinflamatuar özellikle bulunan zengin bir gıdadır. Gıda zehirlenmelerinde bakterileri öldürür. Bir yemek kaşığı kadar limonsuyu içerisine yarım çay kaşığı kadar şeker karıştırılıp, bir günde 2 ya da 3 kez tüketilmelidir. Bağışıklık sistemini desteklemek, metabolizmayı çalıştırmak ve vücudu temizlemek için her sabah içilecek olan bir bardak su içerisine yarım limon suyu sıkılarak içilmelidir.

Fesleğen: Bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde çok faydası olan bir bitkidir. Fesleğen mide sağlığını destekler. Antimikrobiyal özelliği de bulunan bir bitkidir. Bu nedenle gıda zehirlenmelerinde kullanılması tedavi edici olacaktır. Bir bardak kaynamış su içerisine atılan fesleğenle, 10 dakika demlendikten sonra ister sade, ister bal ile tüketilebilir.

Sarımsak: Mantar önleyici, anti bakteriyel ve antiviral özellikleri olan sarımsak gıda zehirlenmelerinde oluşan bağırsak ve mide sorunlarının tedavi edilmesini sağlar. Sarımsak suyu veya çiğ sarımsak etkinin hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bir çay bardağı kadar su içerisine birkaç diş sarımsak konulur ve 5 dakika kaynatılır. Ardından ılık şekilde bu su tüketilir.

Muz: Mineral ve vitamin deposu olan bir yiyecektir. İçerdiği yüksek orandaki potasyum minerali gıda zehirlenmesinin vücutta meydana getirdiği kötü etkilerin giderilmesine yardımcı olur. Kolay sindirildiği için gıda zehirlenmesinin ardından tüketilebilecek besinlerden birisidir Vücuttan uzaklaştırılan minerallerin tekrar yerine konabilmesi içinde tüketilmesi önemlidir.

Gıda zehirlenmesi nasıl anlaşılır?

Gıda zehirlenmeleri neden göre farklı belirtiler gösterebilir. Genel olarak görülen ilk belirtiler; karın krampları, ishal, kusma, bulantı şeklindedir. Belirtiler genel olarak gıda tüketiminin üzerinden 2 ila 6 saat aralığında ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin şiddeti ve zehirlenmenin ciddiyeti tüketilen gıda miktarı ile doğru orantılıdır. Halsizlik, susuzluk, kanlı dışkı, yeşil renkte kusma, mide ağrısı, ateş, baş ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtilerden çoğu bir arada görülür.

Özellikle yeşil renkte kusmak gıda zehirlenmesine direk işaret etmektedir. Bir kişide bu belirtilerin tamamı ya da birçoğu bir arada bulunuyorsa gıda zehirlenmesi meydana geldiği kolayca anlaşılabilir. Hastanede ise belirtilerin yanında gaita testinin yapılmasıyla da teşhis konulur. Dışkıda kan olması da önemli belirtilerdendir. Hekim tarafından vücut ısısı, solunum hızı, nabız, tansiyon gibi genel ve fiziksel değerlendirmeler ile de anlaşılabilir. Aynı yiyecek veya içeceği tüketmiş olan kişiler de belirti gösteren herkes gözlemlenir ve tüketilen gıdadan alınan bir numune hangi bakterinin ya da virüsün gıda zehirlenmesine neden olduğu araştırılır.

Gıda zehirlenmesinde ilk neler yapılmalı?

Gıda zehirlenmesi yaşayan bir kişinin hekime başvurmadan önce yapması gerekenler vardır. Genel olarak besin zehirlenmesi sonucu meydana gelen ishal ve kusma gibi rahatsızlıklar vücuttan sıvı atılmasına neden olur. Ciddi oranda kişi su kaybedebilir. Bu nedenle ilk olarak kaybedilen sıvının yerine konması önemlidir. Su tüketmek bu noktada önemlidir.

Eğer kişide yüksek tansiyon hastalığı bulunmuyorsa kişi tuzlu ayran, limonlu soda içmelidir. Böylece vücuttan atılan mineral değerleri yerine konulmuş olur. Meyve sularının tüketimi posa varlığı nedeni ile önerilmemektedir. Sıvı kaybının yerine konabilmesi için çay da tüketilebilir.

Bazı ishal ilaçları ya da bazı karışımlar ile ishal durdurulmalıdır. İshalin durdurulabilmesi içim aynı oranlarda su ve limon suyunun içerisine konulacak olan bir miktar kuru kahve karıştırılır. Bu karışım tek seferde içilebilir. Aynı zamanda hasta ilk olarak kusturulmalıdır. Midede bulunan henüz sindirilmemiş ve kana karışmamış olan zehirlenmeye yol açmış gıda kusturularak vücuttan dışarı atılmalıdır. Kişinin durumu ağırsa mutlak hastaneye götürülmelidir. Gıda zehirlenmesi meydana geldiğinde ilk saatlerde katı hiçbir gıdanın tüketilmemesinin yanında sıklıkla sıvı gıdalar tüketilmelidir. Mutlaka kişi rahatsız olan kişi sakin olmalı ve panik yapmamalıdır.

Lezzetli hassas hamur, birçok faydalı özellik: tuzları çözer ve bunların birikmesini önler, safranın çıkışını ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını uyarır - bu karpuzdur. Antioksidan likopen , organik asitler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir ve kalorisi düşüktür. Hemen hemen herkes yiyebilir ve günde ,5 kg'da ve birçok hastalık için şiddetle tavsiye edilir. 

Karpuzun karakteristik aroması, orta ve kısa zincirli yağ asitlerinin yanı sıra geranial, ß-ionone ve neralden gelir. Zengin beslenme profili ve buna bağlı sağlık yararları nedeniyle tüketimi artmıştır. Kanser, kardiyovasküler hastalık, [1]diyabet ve maküler hastalık prevalansını azaltmada etkilidir . Besin profili dikkate alındığında gr karpuz tüketmek 30 kcal sağlar. Neredeyse %92 su ve % karbonhidrat içerir, bunların %'si şeker ve %'ü diyet lifidir. Karotenoid, C vitamini, sitrülin, karotenoidler ve flavonoidler ile zenginleştirilmiştir, yağ ve kolesterol içermez, bu nedenle düşük kalorili bir meyve olarak kabul edilir (Leskovar ve diğerleri, ; Bruton ve diğerleri, ). Ayrıca karpuz, antioksidan ve A vitamini öncüsü görevi gören ß-karoten açısından zengin bir kaynaktır. Likopenin yanı sıra B1 ve B6 başta olmak üzere B vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum (Huh ve diğerleri, ). Karpuz, diğer meyvelerle oldukça karşılaştırılabilir fenolik bileşikler içerir (Kaur ve Kapoor, ; Jaskani ve diğerleri, ).  [2]

Ancak yaz aylarında karpuz zehirlenmesi yaygın bir özelliktir. Bu tür durumlar oldukça sık görülür. Böyle harika bir ürünle nasıl zehirlenebilirsiniz?

Epidemioloji

Bu tür zehirlenmelerin kesin istatistikleri bilinmemektedir, özellikle yaz-sonbahar döneminde nitratlar sadece karpuzlarda bulunmaz. Bununla birlikte, uzmanlar, erken dev meyvelerin raflarda göründüğü Haziran-Temmuz aylarında daha fazla karpuz zehirlenmesi vakasının meydana geldiğini belirtiyorlar. İstatistiksel gelişimdeki akut bakteriyel bağırsak enfeksiyonları, genellikle bulundukları ve çoğaldıkları gıdaya göre değil, patojen tipine göre sınıflandırılır.

Nedenler karpuz zehirlenmesi

Bu, esas olarak karpuzların yetiştirilmesi, taşınması ve depolanması ile ilgili kuralların ihlalinden kaynaklanmaktadır. Kaliteli bir karpuzla kendinizi zehirleyemezsiniz. Çoğu durumda zehirlenme, karpuzun güherçile ile cömertçe gübrelenmiş toprakta yetiştirilmesi nedeniyle nitrik asit mineral maddelerinin aşırı içeriğinden kaynaklanır. Gübrede bulunan nitratlar oldukça nötr bileşiklerdir. Ancak vücutta nitritlere indirgenirler - akut zehirlenme semptomlarına neden olan oldukça toksik zehirler.

Nitrik asit tuzları, canlı organizmalar ve toprak da dahil olmak üzere her yerde küçük miktarlarda bulunur. Metabolik süreçlerin gerekli bir bileşenidirler, ancak kullanımları genellikle izin verilen sınırları aşmaktadır. Tarım üreticileri, verimi artırma hedeflerini takip ediyor. Bitkilerin güherçile ile yoğun beslenmesi, meyvelerin daha erken olgunlaşmasını sağlar. Bu nedenle, yaz başında raflara çarpan karpuzları satın almak en tehlikelidir. Bol gübreli topraklarda mutlaka yetiştirilirler. [3], [4]

Orta derecede gübre kullanımında bile, ürünlerde ve vücutta aşırı nitrik asit tuzlarının birikmesi için risk faktörleri vardır. İlki, toprağın düzenli olarak yıllık gübrelenmesini, mineralleşmesine katkıda bulunmayı ve kuraklığı içerir. İkincisi, methemoglobin redüktaz aktivitesi yetersiz olan kişiler tarafından orta düzeyde nitrat içeriğine sahip karpuzların düzenli kullanımıdır. Yavaş yavaş kronik zehirlenme geliştirirler. Bebekler ve küçük çocuklar ile yaşlılar risk altındadır. [5]

Patogenez

Nitrat zehirlenmesinin patogenezi, gübrelerle doyurulmuş bir karpuzun sindirim sistemine alınmasıyla başlar. Kana hızla emilen nitratlar, hemoglobin molekülleri ile reaksiyona giren nitritlere indirgenir. Methemoglobinemi gelişir: kanın ana işlevlerinden birini yerine getirememesi - oksijen moleküllerini organlara ve dokulara transfer etme, bu da vücudun artan hipoksisine yol açan sonuçlarla - organik ve doku distrofisi ve bunlara karşı organik lezyonların gelişimi arka fon. [6], [7]

Sadece nitratlarla zehirlenemezsiniz, karpuz bu konuda temiz olabilir, ancak hasar görebilir - devrilmiş, çatlamış, buruşmuş, olgunlaşmış. Bu gibi durumlarda, karpuzun tatlı hamurunda patojenik mikroorganizmalar aktif olarak çoğalmaya başlar. Ayrıca, kötü yıkanmış bir karpuz kabuğundan veya yıkanmamış ellerden gelen bağırsak enfeksiyonlarının patojenleri, posaya veya doğrudan ağza girebilir ve zehirlenmeye neden olabilir. Bağırsak enfeksiyonu kapmak için ciddi bir risk faktörü, olgunluğunu göstermek için kirli bir karpuzu yapışkan bir bıçakla terazinin hemen yanında kesmektir. [8]

Karpuz zehirlenmesi ne kadar sürer? Birçok bileşene bağlıdır: yenen miktar, toksik maddenin türü, zehirlenen kişinin yaşı ve durumu. Ortalama olarak, nitrat zehirlenmesinin ilk semptomlarının ortaya çıkmasından önce iki ila altı saat geçer, "kirli eller hastalıklarının" kuluçka süresi birkaç saat sürebilir ve genellikle bir gün veya daha fazla sürebilir, bu nedenle bazen zehirlenme artık kullanımı ile ilişkili değildir. Kirli bir bıçakla kesilmiş bir karpuz. [9]

Belirtiler karpuz zehirlenmesi

Karpuz içtikten sonra zehirlenmenin nedeni ne olursa olsun, ilk belirtiler vücut zehirli maddeden kurtulmaya çalışıyormuş gibi görünecektir - uygunsuz mide içeriğini ortadan kaldırmak için bulantı ve kusma, ishal - bağırsakları temizleme aracı olarak, epigastriumda ve/veya göbeğin alt kısmında ağrı ve guruldama. Diğer zehirlenme belirtilerinin varlığı ve gücü, yenen miktara ve karpuzdaki toksik maddenin türüne karşılık gelecektir.

Bir yetişkinde ve bir çocukta karpuz zehirlenmesinin belirtileri çok farklı değildir, sadece çocuğun vücudunun çok daha az miktarda toksin yutulmasına tepki vermesidir. Bu nedenle, herkesin karpuz yediği, ancak yalnızca birinin acı çektiği durumlar vardır. Genellikle küçük bir çocuk veya yaşlı bir kişidir. [10]

Gıda zehirlenmesinin klasik belirtilerine (karın ağrısı, kusma ve ishal) genellikle şiddetli halsizlik, terleme, yüksek ateş, titreme, vücutta ağrı ve baş ağrısı gibi semptomlar eşlik eder.

Karpuz içerken nitrat zehirlenmesi, bakteriyel bir enfeksiyonla aynı şekilde kendini gösterir, ancak içeriği yüksek olan metglobinemi ve doku hipoksisi gelişir. Nörolojik semptomlar ortaya çıkıyor - hasta başı dönüyor, kulaklarında sesler, "duvar boyunca" hareket ediyor, cilt solgunlaşıyor, siyanoz beliriyor, parmakları ve ayak parmakları üşüyor. Hasta, kaburga altında (karaciğer bölgesinde) sağda rahatsızlıktan şikayet edebilir, bazılarında gözlerin ve cildin skleraları sararır. Uyuşuk hale gelir, bilinç karışabilir, zihinsel aktivitenin depresyonu olabilir veya tersine anormal derecede heyecanlı bir durum olabilir. Sağlık durumu kötüleşiyor - solunum ve kalp fonksiyonu bozuluyor, bayılma meydana geliyor, koma meydana gelebilir. [11]

Methemoglobinemi gelişiminden hastanın görünümünden şüphelenilebilir, cildi topraklı, kirli gri bir renk alır ve mukoza zarları koyu mavimsi olur. Hafif bir derecede, belki de karpuz kullanımı ile ilişkili olmayan artan yorgunluk dışında başka belirgin semptomlar olmayabilir.

Ek olarak, bazen hafif semptomlarla ilerleyen kronik nitrat zehirlenmesi gelişir - artan yorgunluk, hipovitaminoz, biriktikçe, hayati organların giderek daha belirgin bir işlev bozukluğu. Akut zehirlenme belirtileri genellikle kandaki methemoglobin düzeyi %'den fazla olduğunda görülür. [12]

Eski bir karpuz ile zehirlenme, yukarıda listelenen semptomlarla kendini gösterir. Ancak, "eski" kavramı çok doğru değil. Görünüşe göre, bu şımarık bir meyve anlamına gelir - ekşi, şımarık bir halsiz hamur ile. Böyle bir karpuzda, bakteri florası zaten çoğalıyor ve onu yemek en azından mantıksız - sonuç önceden belirlenmiş bir sonuçtur. Onu atmak daha iyidir.

Gıda kaynaklı enfeksiyonlar, karpuzla birlikte hangi patojenin yendiğine ve gastrointestinal sistemin hangi bölümlerinde çoğalacağına bağlı olarak farklı şekillerde kendini gösterir.

Mideyi kolonize ederken (stafilokoklar, streptokoklar, E. Coli, Proteus, Shigella, Salmonella, Klebsiella ve diğerleri), akut gastrit sendromu görülür. Hasta epigastriumda rahatsızlık (ağırlık ve ağrı) olduğunu fark eder. Bu alan derin palpasyona artan ağrı ile yanıt verir. Bulantı ve tekrarlanan kusma karakteristiktir. [13]

Bu aynı patojenik organizmaların ince bağırsakta üremesi, akut enterit sendromu semptomlarına neden olabilir. Mide guruldar, periyodik olarak farklı yerlerde kramp ağrıları hissedilir. Şiddetli ishal karakteristiktir. Tabureler bol, sulu ve hafiftir, genellikle köpük ve sindirilmemiş yiyecek topakları içerir.

Alt karın bölgesinde, genellikle solda, tenesmus eşliğinde kramp ağrıları, sık dışkılama dürtüsü, bağırsakların eksik boşalma hissi ile yetersiz dışkı, akut kolitten bahseder. Şişkinlik ve gürleme karakteristiktir. Tuvalete gitme sıklığı günde 25 defaya kadar çıkabilir. Dışkı ilk başta bol ve kötü kokuludur, zamanla mukus, kan izleri ve hatta irin ile sıvı ve sulu hale gelir. [14]

Gastrointestinal sistemin tüm bölümlerinin lezyonlarına genel enfeksiyöz belirtiler eşlik eder - ateş, halsizlik, baş ağrısı, değişen derecelerde ifade edilir.

Bağırsak iltihabının ana komplikasyonu dehidrasyondur.

Hamilelikte karpuz zehirlenmesi

Lezzetli bir dev meyve hamile kadınlar için yararlıdır, ancak yalnızca yüksek kaliteli, en doğal koşullarda, ezik ve hasar olmadan yetiştirilir. Karpuzun posası, anne adayları için gerekli olan demir ve folik asit, diğer vitamin ve mineralleri içerir, ödem oluşturmadan susuzluğunuzu gidermenizi ve ayrıca düzenli bağırsak hareketlerini kurmanızı sağlar. Karpuz zehirlenmesi olasılığını en aza indirmek için hamile bir kadın, makalenin sonunda belirtilen basit önleme kurallarına uymaya çalışmalıdır. [15]

Bununla birlikte, karpuz içtikten sonra kendini iyi hissetmeyen, “ilginç” bir pozisyonda olan bir kadın, tıbbi yardım almaktan çekinmemelidir. Hamile bir kadında karpuz zehirlenmesi herkesle aynı semptomlarla ilerler. Çocuk doğurma döneminde, her ikisi için de bir tehlikedir. Hamile kadınlarda sık kusma ve ishal hızla susuz kalabilir. Varis öyküsü olan kadınlar, vücuttaki su eksikliğinin istenmeyen bir sonucu olarak tromboz geliştirme riski altındadır. Dehidrasyonun arka planına karşı, damarlardaki kan kalınlaşır ve hacmi azalır, bu da içindeki oksitosin seviyesinin artmasına katkıda bulunur. Bu peptit hormonu, uterusun düz kas dokusunu kasılmaya teşvik ederek düşük veya erken doğum riskini artırır. [16]

Zehirli maddelerin (nitratlar, bakteriler) plasenta bariyerinden nüfuz etmesi nedeniyle fetüsün intrauterin zehirlenme olasılığı düşüktür.

Tüm bu sonuçları göz önünde bulundurarak hamilelerin karpuzlarını özenle seçmeleri ve sadece mevsiminde (Ağustos-Eylül) almaları gerekmektedir.

Emzirirken karpuz zehirlenmesi

Bir bebek için, emziren annesinin yaşlı ve ekşi bir karpuz tarafından zehirlenmesi tercih edilir, yani normal olarak çok şiddetli olmayan gıda zehirlenmesi ile emzirmeyi bile kesemezsiniz. Bağırsak enfeksiyonlarına neden olan ajanlar, bir kadının sindirim sisteminin alt kısımlarını etkilerken, mikroorganizmaların kendilerinin ve metabolik ürünlerinin anne sütüne geçmesi olası görülmemektedir. Bu nedenle, belirleyici faktör emziren annenin durumudur - besleyebiliyorsa ve antibiyotik tedavisine ve hastaneye yatırılmasına ihtiyacı yoksa, çocuk tehlikede değildir ve onu doğal beslenmeden mahrum etmeye gerek yoktur. [17]

Nitrat karpuz ile zehirlenme, bir çocuk için çok daha tehlikelidir. Nitrik asit tuzları anne sütüne iyi geçer. Ve yaşamın ilk yılındaki çocuklar, yetişkinlerden çok daha fazla methemoglobinemi gelişimine yatkındır. İçsel düzenleme mekanizmaları hala kusurludur. Dört aylıktan küçük bebeklerde enzim methemoglobin redüktaz henüz tam olarak çalışmaz, bağırsak mikrobiyosenozu da bu tehlikeli bileşiğin oluşumuna katkıda bulunur. Bir yetişkinden çok daha iyi oksitlenen fetal (fetal) tipte yenidoğanlarda bile hemoglobin. Bu nedenle bir çocuk, özellikle yaşamın ilk aylarında anne sütünden elde edilen nitratlarla ölümcül şekilde zehirlenebilir. [18], [19]

Bebeklerde zehirlenmenin klinik tablosu yetişkinlerden farklıdır. Kusma ve ishal olmayabilirler. Çocuk uyuşuk ve uykulu hale gelir ve nefes darlığı, siyanoz ve nöbetler geliştirebilir. [20], [21]

Çocuklarda karpuz zehirlenmesi

Düşük kaliteli karpuz kullanımının bir sonucu olarak, bir yetişkin gibi bir çocuk, şiddeti yenen miktara, zehirlenme türüne, çocuğun yaşına ve bireysel duyarlılığına bağlı olacak zehirlenme belirtileri yaşayabilir.

Gıda kaynaklı toksisitenin arka planda zayıflık ve muhtemelen yüksek ateş karşısında karın ağrısı, kusma ve ishal ile ortaya çıkması daha olasıdır.

Küçük çocuklarda nitrat zehirlenmesi öncelikle dolaşım sistemini etkiler. Ağırlıklı nörolojik semptomlara sahip olacaklar - zayıflık, uyuşukluk, baş dönmesi, baş ağrısı, koordinasyon bozukluğu. Ağır vakalarda konvülsiyonlar, solunum yetmezliği, koma gelişimi olabilir. Küçük çocuklarda tipik zehirlenme belirtileri bulanık olabilir veya hatta olmayabilir.

Çocuk ne kadar büyükse, klinik tablo o kadar fazla "yetişkin" tezahürlerine karşılık gelecektir. [22]

Bir çocukta karpuz içtikten iki ila altı saat sonra rahatsızlık belirtileri ortaya çıkarsa ve artarsa, derhal tıbbi yardım almalısınız.

Komplikasyonlar ve sonuçları

Hafif şiddette karpuz zehirlenmesi genellikle hastaneye yatmayı gerektirmez ve sonuçsuz geçer.

Şiddetli zehirlenme, özellikle nitrat içeriğinin artmasıyla ilişkili olanlar, alerjik reaksiyonlar, karaciğer veya pankreastaki enflamatuar süreçler, dehidrasyon ve sonuç olarak hemen hemen her tür metabolik sürecin bozulması ile komplike olabilir. Özellikle bir kişi herhangi bir kronik hastalıktan muzdaripse, herhangi bir organ etkilenebilir. Karpuz zehirlenmesi onu şiddetlendirebilir. [23]

Nitritler oldukça toksik ve kanserojendir. [24],  [25],  [26] Karpuz zehirlenmesi sonucu oluşan hasarlar, öncelikle dolaşım sistemine uygulanan merkezi sinir sistemi ve sindirim organlarından muzdariptir. Kanda bulunan hemoglobinin yarısı veya daha fazlası methemoglobine oksitlendiğinde yüksek ölüm olasılığı vardır.

Kullanıcılar genellikle şu soruyu sorar: Karpuz zehirlenmesi kaç gün sürer? Akut semptomlar - kusma ve ishal hızla geçebilir ve şiddetli zehirlenmenin sonuçları, herhangi bir organın kronik işlev bozukluğu şeklinde yaşam boyu kurbanla kalabilir. Birçok faktöre, esas olarak zehirli ajanın saldırganlığına (sonuçta karpuzun kendisi toksik değildir) ve kurbanın vücudunun bireysel özelliklerine bağlıdır. [27]

Teşhis karpuz zehirlenmesi

Karpuz zehirlenmesini etkili bir şekilde tedavi etmek için, buna hangi toksik ajanın neden olduğunu belirlemek gerekir. Kan testleri gereklidir - klinik, biyokimyasal ve hemoglobin fraksiyonları. Deneyimli bir laboratuvar asistanı, kan örneklemesi sırasında methemoglobinemiyi belirleyebilir - kan kahverengimsi kahverengi bir renk alır. Bakteriyel dışkı veya daha modern yöntemler - PCR, enzime bağlı immünosorbent deneyleri, bağırsak enfeksiyonuna neden olan ajanın belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Genel bir idrar tahlili böbreklerin nasıl çalıştığını belirleyecektir. Karaciğer hasarından şüpheleniliyorsa, karaciğer fonksiyon testleri reçete edilir. Komplikasyonlu şiddetli zehirlenmelerde, endikasyonlara göre araçsal teşhisler reçete edilir. [28]

Ayırıcı tanı

Muayene sonuçları analiz edilir, ayırıcı tanı yapılır. Karpuz zehirlenmesi durumunda, tedavi taktiklerini belirlemek için akut zehirlenmenin klinik belirtilerine neyin neden olduğunu belirlemek gerekir: bağırsak enfeksiyonu veya nitrat zehirlenmesi.

Tedavi karpuz zehirlenmesi

Zehirlenme belirtileri ortaya çıktığında, mağdura ilk yardım evde sağlanmalıdır. Çoğu zaman, ilk sorun belirtilerine anında yanıt vererek, ev prosedürlerinden vazgeçilebilir. Karpuz zehirlenmesi durumunda ne yapılmalı? Öncelikle toksik maddeler içeren sindirilmemiş karpuz kalıntılarını mümkün olduğunca çabuk sindirim kanalından çıkarmak gerekir. Bunu yapmak için mide , en az °C sıcaklıkta temiz kaynamış su ile birkaç kez yıkanır. Mide spazmı riski olduğundan soğuk su kullanılmaz, sıcak su ise toksik maddelerin mide duvarlarına daha yoğun emilmesini sağlar. [29]

Suya biraz potasyum permanganat (filtrelenmiş, kristal içermeyen hafif pembe bir çözelti) veya kabartma tozu (litre kavanoz başına bir çorba kaşığı) ekleyebilirsiniz. Antiseptik bir etkiye sahip olacaklar.

Bir seferde çok fazla sıvı içmeniz gerekir, bir yetişkin - dört ila altı bardak. Ardından - kusturun ve mideden temiz su çıkmaya başlayana kadar işlemi tekrarlayın. Küçük çocuklar için bu prosedürü yapmamak daha iyidir. Mağdurun yarı baygın bir durumda olması da kontrendikedir.

Lavman alt bağırsakları temizlemeye yardımcı olacaktır, ancak ishal yoksa yapılır. [30]

Karpuz zehirlenmesi durumunda ne alınır? Mide ve bağırsakları temizledikten sonra, kurbana toksik maddeleri (enterosorbentler) bağlayan ilaçlar verilir.

Herhangi bir evde ecza dolabında genellikle aktif kömür bulunur . Bu en ilkel sorbenttir. Her şeyi emer - hem faydalı maddeler hem de toksik olanlar. Ancak, ilk yardım çantasında başka bir şey yoksa, sorun değil. Hesaplamadan alınır: kurbanın ağırlığının on kilogramı başına bir tablet. Daha fazla etki için, tabletlerin ezilmesi ve az miktarda su ile karıştırılması ve ardından bir kömür süspansiyonunun içilmesi tavsiye edilir.

Bu grubun daha modern araçları Enterosgel , Atoxil, Polysorb silikon bazlıdır. Toksik maddeleri, patojen mikroorganizmaları ve metabolizmalarının ürünlerini mide ve bağırsak içeriğinden emerler. Ek olarak, kandan emilim de gerçekleşir - ilaç molekülleri, bağırsak mukozasının villöz epitelinin zarları yoluyla toksik maddelerin moleküllerine bağlanır. Enterosgel, kullanıma hazır bir hidrojel metilsilikik asittir. Atoxil ve Polysorb, suyla seyreltilerek jöle benzeri bir süspansiyonun hazırlandığı yüksek oranda dağılmış bir silika tozu formunda üretilir. Hidrojel, gastrointestinal sistemi agresif maddelerden koruyan, yararlı mikroflorayı engellemeyen, düz kas tonusunu geri kazanmaya ve peristaltizmi normalleştirmeye yardımcı olan bir zarflama etkisine sahiptir. Emilen toksik maddeler ve hidrojelin kendisi dışkı ile vücuttan atılır. Sorbentler sistemik dolaşıma girmezler. Pratik olarak kontrendikasyonları ve yan etkileri yoktur. [31]

Zehirlenmenin tezahürü ağırlıklı olarak ishal ise, Smecta gibi bir çare kullanabilirsiniz . İlacın aktif bileşeni, bir enterosorbent görevi gören silisik asidin çift (alüminyum-magnezyum) tuzudur, sindirim kanalının mukoza zarının bariyer fonksiyonunu güçlendirir ve su-elektrolit dengesinin bozulmasını önler. İlaç, kullanımdan hemen önce süspansiyon için bir toz formunda mevcuttur.

Kurbanın bol miktarda temiz su içmesi gerekir. Sık kusma ve şiddetli ishal rehidrasyon tedavisi gerektirebilir. Bu gibi durumlarda sofra tuzu, glikoz, sodyum ve potasyum tuzları içeren Rehidron kullanılır. Poşet bir litre kaynamış suda seyreltilir ve her sıvı kaybından sonra hastaya içmesi için verilir.

Akut zehirlenme döneminde çok fazla sıvı ve elektrolit kaybeden yaralı bir kişinin iyileşme döneminde iyi beslenmesi gerekir. Diyeti, gerekli tüm vitamin ve mineraller dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler içermelidir. Karpuz zehirlenmesinden sonra özel bir diyet gerekli değildir, ancak fraksiyonel beslenme ilkelerine uymanız (küçük porsiyonlarda ve sık sık yiyin), yağlı, kızartılmış, bol şekerleme ve taze pişmiş ürünlerden kaçınmanız gerekir. İç organlarda komplikasyonlar olması durumunda, ilgili doktor size hangi diyeti uygulayacağınızı bireysel olarak söyleyecektir. Örneğin böbrekler etkileniyorsa tuzsuz yemek yenmesi, karaciğer hasarı durumunda ise 5 numaralı tablo önerilir . [32]

Hafif karpuz zehirlenmesi vakalarında evde tedavi yardımcı olabilir. Ancak evde detoksifikasyondan bir rahatlama olmuyorsa mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Hastanın solunum fonksiyonlarını, kardiyak aktiviteyi, karaciğer ve böbreklerin işleyişini sürdürmek için terapiyi ve kan dolaşımını sağlamayı amaçlayan resüsitasyon önlemlerine ihtiyacı olabilir. Nitratlarla zehirlenme ve belirgin oksijen açlığı belirtileri olması durumunda (kandaki methemoglobin seviyesi yaklaşık %30'dur), panzehir tedavisi gerekebilir. Metiltiyoninyum klorürün intravenöz uygulaması ile bir hastanede gerçekleştirilir.

Hastanelerde yüksek dozda askorbik asit de kullanılır ve damardan uygulanır.

Tedavi semptomatiktir ve taktikleri tamamen mağdurun durumuna bağlıdır.

Gastrik lavaj, hem halk hem de homeopati olmak üzere tıbbın tüm alanları tarafından oybirliğiyle önerilen ana ilk yardım prosedürüdür. Ayrıca, aynı saf su veya soda, potasyum permanganat veya tuz çözeltileri kullanılır. Tuz çözeltisi birçok kişinin kendi kendine tıkamasına neden olur. Kusturmaya bile gerek yok. Lavmanlar, alt bağırsakları temizlemek için aktif olarak kullanılır. Çözelti oranlarda yapılır - vücut sıcaklığında bir litre su kavanozuna bir çorba kaşığı sıradan sofra veya deniz tuzu.

Zehirlenme için alternatif tedavi gastrik lavajdan sonra başlar. Tarçın içeceği, toksik azotlu maddeler için bir panzehir olarak kabul edilir. Şu şekilde hazırlanır: tarçın çubuğu su ( mi) ile dökülür, kaynatılır ve yaklaşık beş dakika pişirilir. Daha sonra et suyu hafifçe soğutulur ( dakika) ve süzülür. Soğuyana kadar iki veya üç doz halinde tüketin.

Alternatif şifacılar, zehirlenme durumunda bir katmanda yatmamayı, hareket etmeyi önerir. Mide ve bağırsaklar yıkandıktan sonra emilen toksik maddeler de deri yoluyla atılır. Hareketlilik bu özel eliminasyon yolunu uyarır, ayrıca detoksifikasyon için ıslak ovma, banyolar, duşlar, banyolar ve saunalar kullanılır. Doğal olarak hasta yarı baygın durumda ise bu tür tedavi yöntemlerine başvurulmamalıdır. [33]

Rehidrasyon, bir litre su içinde seyreltilmiş sıradan sofra tuzu (3 g) ve şekerden (18 g) hazırlanan bir çözelti ile gerçekleştirilebilir.

İyileşme döneminde bitkisel tedavi uygulanır. Kurbana kediotu kökü kaynatma, civanperçemi ve pelin karışımı, at kuzukulağı kökleri, papatya çiçeği infüzyonları, Hint kamışı veya dereotu tohumları içmesi için verilir. İnfüzyonlara ve kaynatmalara bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.

Zehirlenmeden sonra hasta çok içmelidir - saf su, çay: zencefil, yeşil, siyah, ancak ilk gün yiyeceklerden uzak durmak ve daha sonra koruyucu bir diyete (sıvı yemekler, mukuslu tahıllar) uymak daha iyidir.

Gastrik lavajdan sonra, karpuz zehirlenmesinin istenmeyen sonuçlarını azaltmaya yardımcı olmak ve kurbanı hızla ayağa kaldırmak için homeopatik ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel zehirlenmenin ana çaresi Arsenicum albümüdür; Nux vomica ve Hina da kullanılır. Nitratlarla zehirlenme durumunda, Acidum nitrikum, Argentum nitrikum, Kalium nitrikum preparatları ile atılımları hızlandırılabilir.

Kompleks homeopatik preparatlar Nux Vomica Gomacord, Gastrikumel, Galium Heel, Coenzym compositum, vücudun zehirlenme ile hızlı bir şekilde başa çıkmasına ve sindirim sistemi, kan dolaşımı ve sinir sisteminden kaynaklanan komplikasyonları önlemesine yardımcı olabilir.

Kuşkusuz, homeopatik ilaçların etkinliği, ilaç, eylem ilkelerini bilen bir doktor tarafından reçete edildiğinde sağlanacaktır.

Önleme

Karpuzlar, gübreleri topraktan iyi emen bitkilerdir. Bu nedenle, onları sadece mevsiminde, yani Ağustos-Eylül aylarında satın almanız ve yemeniz gerekir. Sağlam bir kabuk ile eziksiz olgun karpuzları seçmeniz gerekir. Sert, mat değil, parlak, dayanıklı olmalıdır (üzerine tırnağınızla delik açmak zordur). Karpuzun kabuğuna dokunduktan sonra bir patlama sesi duyulmalıdır. Karpuzun yerde yattığı nokta olgun meyvede beyaz değil sarıdır. Satın alırken, olgunluğu çentikle belirlememelisiniz, bu zehirlenme riski ile ilişkilidir.

Evde karpuz kabuğu sabunla iyice yıkanmalı, kurutulmalı ve ancak daha sonra kesilmelidir. Kesilmiş karpuz yoğun sarı damarlar içermemelidir, içlerinde nitrat birikmiştir. Bir dilim karpuzun çok yeşil kabuğuna yemeyi bitirmemeli, üzerinde biraz pembe et bırakmalısınız. En azotlu bileşiklerin biriktiği yer kabuğunun altındadır.

Bir bardak su içinde bir parça karpuz öğütülmesi tavsiye edilir. Pembeye dönmemeli. Karpuz normalse, su bulanık ve beyazımsı olur.

Diğer ürünlerle karıştırılması önerilmez. Beslenme uzmanları, karpuzun onlardan ayrı olarak yenmesi ve diğer yiyecekleri yemeden önce yaklaşık bir saat bekletilmesi gerektiğini söylüyor.

Hamileler, emziren anneler ve yaşlılar karpuz tüketirken dikkatli olmalı, çocukların da dozlaması gerekir.

Tahmin

Vakaların ezici çoğunluğunda, karpuz zehirlenmesi ölmez, ayrıca, bu tür sıkıntılar genellikle modern enterosorbent ilaçlar tarafından kolaylaştırılan evde ele alınır. Şiddetli zehirlenme vakalarında tıbbi bir kuruma zamanında başvurmak, mağdurların hayatlarını kurtarmaya da yardımcı olur. Ancak, bu lezzetli ve sağlıklı dev meyveye biraz özen gösterilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası