toplum destekli polis nasıl olunur / Polis Nasıl Olunur? Ne Kadar Maaş Alır? - funduszeue.info | Yardım Başvurusu

Toplum Destekli Polis Nasıl Olunur

toplum destekli polis nasıl olunur

Toplum destekli polis nedir, nasıl olunur?

İçindekiler

Toplum destekli polis nedir, ne demektir?

Toplum Destekli Polis, adından da anlayacağınız üzere toplumu destekleyen ve toplum tarafından destek gören polislerdir. Toplum destekli olan polisler diğer polislere nazaran suç işlendikten hemen ardından olay yerine gelen polislerden değildir. Her daim sokaklarda devriye gezen, insanlar ile iç içe olan, insanların canına ve malına her hangi bir zarar gelmesini istemeyen ve engelleyen polislerdir.

Bu polisler toplumla olan ilişkileri diğer polislere nazaran daha yüksektir. Sevgi ve saygı içerisinde iletişimi güçlendiren toplum destekli polisler her hangi bir suçun işlenmesine yol gösteren çeşitli nesneleri ortadan kaldırmaktadır. Suç ile aktif bir şekilde münazaa edinen bu polisler tüm bunların sonucunda suç ya da suçlu olan bireylerden temizleyerek daha iyi bir yaşam alanı sunmaya çalışmaktadır.



Toplum destekli polisler halk ile iç içe olduğundan dolayı her han gerçekleşebilecek suçlara ve suçlulara anında müdahale ederek halka destek veren polislerdir. Toplum destekli polisler, özellikle çeşitli reyonlarda ve mahallerde görev yaparak halkın güvenliğini sağlamaktadır. Bu sayede yardım isteyen bireyler toplum destekli polislere çabucak ulaşabilir, şikayet ve önerileri talep edebilirler. Bu talepler doğrultusunda toplum destekli polisler bulunan alandaki istenen talepleri yerine getirerek gerekli yetkililere, kuruluş ve kurumlara ileterek gerçekleştirirler. Bu sayede günlük gerekli talepleri ve istekleri yerine getiren polislerimiz daha iyi ve güvenli yaşam alanlarını bizler için sunmaktadır.

Toplum destekli polisler ne iş yaparlar, görevleri nelerdir?

Toplu destekli polislerin amaçlarını ve görevlerini maddeler halinde yazalım.

  • Genel olarak halkın ve yaşam alanlarının güvenliklerinden sorumludurlar.
  • Suçluları ve suçları engelleyerek toplum içerisinde güvenli bir yaşam alanı sunmakla beraber halkın suç ile ilgili korkusunu azaltarak daha güvenli bir alan sağlamaktadır.
  • Çeşitli kurum ve kuruluşların yanı sıra halkın yaptığı eğitici, öğretici ve uyarıcı çeşitli etkinliklerine katılarak çocuklar başta olmak üzere şiddet, gençlerin kötü alışkanlıkları ve çeşitli suçlardan zarar görmemelerini sağlamaktadır.
  • Bunun yanı sıra yaşlı, engelli ve kadınlara da destek sağlayan kurumların eğitici ve öğretici çalışmalarına katılarak destek vermekte ve korumaktadır.
  • Yaşam alanlarında bulunan suçluları ve suçları temizleyerek daha güvenli bir alan sağlamaktadır.

Toplum destekli polis nasıl olunur?

Toplum Destekli Polis, yukarıda da bahsettiğimiz gibi diğer polislerden farklı olarak toplum ile iletişimde olan çok aktif bir şekilde çalışıp suçluları ve suçu önlemenin yanı sıra daha güvenli bir yaşam alanı sağlamaktadırlar. Asayiş Şube Daire Başkanlığına bağlı bir şekilde çalışan Toplum destekli polisler, bu görevi yapmadan evvel polis olmaktadır. Budan dolayı toplum destekli polis olabilmek için ilk olarak polis olmanız gerekmektedir. Polis olabilmek için lise sonrası Polis Meslek Yüksekokulu sınavlarına girmeli veya üniversite mezunu olduktan sonra Polis Meslek Eğitim Merkezi sınavlarına girmelisiniz. Bu sınavlarda başarılı olanlar polis akademilerine giderek polislik eğitimi alırlar ve adaylar bu eğitimde de başarılı olunursa polis olmaya hak kazanırlar.

Polis akademilerini başarılı bir şekilde bitirenler polis olduktan sonra ilk görevleri olarak çevik kuvvette görev yapmak olur. Bu sayede polisliği daha iyi tecrübe ederek öğrenen polisler diğer polislik dallarına ya da şubelerine geçmeleri için tek yapmaları gereken tecrübe edinmek ve belirli olan kuralları yerine getirmek olacaktır. Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü içerisinde görev alan polisler, her daim toplum ile iletişim halinde olmalıdır. Suç işlendikten sonra oraya giden polislerden farklı olarak suç işlenmeden orada olmalısınız. Bu sayede suç henüz işlenmeden toplum destekli polisler olaya engel olmaktadır. Bunu daha iyi yapmak için toplumun sorunlarını dinleyerek yaşam alanların güvenliğini arttırırlar. Toplumdakiler ile beraber çözümler üreterek çeşitli bilgilendirmeler için toplantılar yaparlar.

Özellikle suçların son zamanlarda en çok işlenen devlet okullarında ya da bu okullara yakın alanlarda çeşitli toplum destek polisleri bulunmaktadır. Her hangi bir suç işlenmeden olaya engel olabilmek adına en hızlı şekilde gelerek çocukları ve gençleri bu tür suçlara bulaşmasına engel olurlar. Güvenliği sağlayarak kimseye zarar gelmeden daha güvenli bir yaşam alanı sağlarlar. Gerekli bilgilendirmeleri de yaparlar. Ayrıca insanların yaptığı çeşitli sosyal etkinliklere katılara koordinasyon eder ve güvenliği sağlayarak gönüllü bir şekilde hizmet eder.

Toplum Destekli Polis ilk kez Avrupa Birliği ve Türkiye arasında gerçekleşen anlaşma sonucu meydana gelmiştir. Bu meslek ilk olarak birkaç şehirde yapılmış ve verimli olduğu görülünce resmiyete geçirerek bütün şehirlere yaymışlardır. Toplum Destekli Polis olmak isteyen adaylar sınavlara en iyi şekilde hazırlanmaları gerekmektedir. Sınavları başarı bir şekilde tamamladıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne girip yerine getirilmesi gereken kuralları sağlamanız gerekmektedir. Daha sonra uygun görülürse toplum destekli polis mesleğine geçilebilir. Ayrıca diğer yazımızdan &#;Dövmesi Olanlar Polis Olabilir Mi?&#; öğrenebilirsiniz.


DİĞER TOPLUM DESTEKLİ POLİS HABERLERİNİ ÖNCE SİZE GÖNDERELİM!

funduszeue.info, toplum destekli polis konusunda tüm yeni haberleri ve duyuruları çok yakından anlık olarak takip etmektedir ve bu bildiriler ilk olarak bu sitede yayınlanmaktadır. Bu nedenle funduszeue.info'un yayınladığı haberleri takip etmeniz ve hızlı adım atmanız yararınıza olacaktır. funduszeue.info'dan yapılan toplum destekli polis duyurularını ve haberlerini en önce siz almak istiyorsanız aşağıdaki kanallardan bize abone olabilirsiniz.

Polis nasıl olunur konusundaki içeriğimizde polis adaylarının bu yıl içerisinde nasıl polis olabilecekleri ile alakalı başvuru şartları hakkında detaylı bilgiler verilmektedir. Polis olmak; bayan yada erkek polis adayları için eğitim ve mesleki sınavları hakkında detayları aşağıda bulabileceksiniz.

Önümüzdeki yılda polis olmak için yapılması gerekenler, polislik mesleğine sahip olmayı hayal eden kişiler tarafından merak edilmektedir. Polis olabilmek için her yıl yayınlanan yeni kurallar ve yeni şartlar bulunmaktadır. Bu şartların içerisinde ki değişiklikler polislik mesleğinin en iyi donanıma sahip olan kişiler tarafından yapılması istenmesinden kaynaklanmaktadır.

Polis olmanın birçok ön şartı bulunmaktadır. Her bir ön şarta göre, ana şartlar farklılık göstermektedir. Polis olma şartları lise mezunu, ön lisans mezunu ya da lisans mezunu olma durumlarına göre farklılık göstermektedir. Ayrıca polislik mesleğinin içerisinde yer alan birimlerden birinde polis olabilmek için de farklı şartların sağlanması gerekmektedir. Ek olarak kadın polis ve erkek polis için de farklı şartların sağlanması gerekmekte ve cinsiyete göre meslek içi birimlerde ki alımlar da farklı koşullara sahip olmaktadır.

Polis Nasıl Olunur

Polis nasıl olunur ile ilgili ortaya çıkan sorular, pek çok farklı şekilde yanıtlanabilmektedir. Polislik mesleğini icra etmek isteyen kişilerin sahip oldukları kişisel özellikler polis olma şartları ile ilgili değişik bilgilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Polislik mesleğini hayal eden ve polis olmak için ilgili yerlere başvurmak isteyen kişilerin, polis olma şartları ile ilgili yapacakları araştırmaların ilk adımını kişinin öğrenim durumu belirlemektedir. Kişinin lise mezunu olması, ön lisans mezunu olması ya da lisans mezunu olması gibi farklı öğrenim durumu seviyeleri, polislik başvurusunda sağlanması gereken şartlarda da farklılıklar ortaya çıkarmaktadır. 

Erkek Polis Adayları İçin Gerekli Şartlar

Polis olmak isteyenler 3 farklı sınavdan geçirilir; Sırasıyla yazılı, sözlü ve fiziksel sınavdır. Adayların lise mezunu olması, ardından ise üniversite sınavında belirlenen baraj puanından daha yüksek bir puan almış olması gerekir. Erkek polis adayları için bazı şartlar aranmaktadır.

  • 18 yaşından büyük, 30 yaşından küçük olmak
  • T.C vatandaşı olmak
  • Erkek adaylar için en az cm boyunda olmak ve kilo boy orantısına sahip olmak
  • Lise, Lisans veya ön lisans mezunu olmak
  • Üniversite ya da KPSS için istenen taban puanı geçmek
  • Yurtdışı okullar için denklik belgesi sunma
  • Silah taşımaya engel bir durum olmaması
  • Sağlık yönetmeliği şartlarını taşıması
  • Yapılacak soruşturmadan temiz çıkması

Bayan Polis Adayları İçin Gerekli Şartlar

Polis olmak isteyen kadın adayların eğer Polis Meslek Yüksekokulu mezunu ise 18 yaşını doldurmuş olmaları, 24 yaşından büyük olmamaları gerekir. Kadın polis alımlarının arttığı bu dönemlerde bayan polis adayları için gerekli şartlar şu şekildedir.

  • T.C vatandaşı olmak
  • Polis Meslek Yüksekokulu mezunları için 18 yaşını doldurmuş olmak, 24 yaşından büyük olmamak
  • PMYO sınavından istenen puanı almak
  • cm’den uzun olmak
  • Gereken vücut kitle endeksine sahip olmak
  • KPSS ya da üniversite puanı ile polis olacak adaylar için 26 yaşından büyük olmamak
  • Yapılacak soruşturmadan başarıyla geçmek

Lise Mezunları Nasıl Polis Olur

Lise mezuniyetine sahip kişilerin polis olabilmesi için birtakım şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartların başında lise mezunu kişinin Polis Meslek Yüksekokulu Akademisi’nin düzenlemiş olduğu sınava katılma zorunluluğu gelmektedir.

Kişinin düzenlenen sınava katılabilmesi için üniversite sınavına girmiş olması ve kurumun talep ettiği puan türünün asgari seviyede alınmış olması gerekmektedir. Lise mezuniyeti ile ilgili diğer polis olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Lise veya dengi okullardan mezun olmuş olmak
  • TYT sınavından en az tam puan almak
  • Sınava başvuru tarihi itibari ile 18 yaşının altında olmamak
  • Sınava başvuru tarihi itibari ile 25 yaşını aşmamış olmak
  • Erkek adayların santimetreden kısa olmaması
  • Kadın adayların santimetreden kısa olmaması
  • Polislik mesleğini icra etmeye ve silah kullanmaya yönelik herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • Adli sicil kaydının temiz olması 
  • Alkol, uyuşturucu madde kullanımından ötürü tedavi görmemiş olmak
  • Fiziksel yeterlilik sınavından 60 puan ve üzeri puan almak
  • Sözlü mülakattan yeterli puanı almak
  • Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması

Ön Lisans ve Lisans Mezunları Nasıl Polis Olur

Ön lisans ya da lisans mezuniyetine sahip kişilerin polis olabilmesi için sağlaması gereken şartlar genel anlamda aynıdır. İki öğrenim düzeyinin polis olma şartları hususunda ayrıldıkları tek nokta, Kamu Personeli Seçme Sınavı sonucunda değerlendirilmeye alınan puan türünün farklı olmasıdır. Ön lisans mezunu olan kişilerin P93 KPSS puan türünden en az 65 puan, lisans mezunu kişilerin ise P3 KPSS puan türünden en az 60 puan alması beklenmektedir. 

Ön lisans ve lisans mezunu kişilerin polis olabilmek için sağlamaları gereken diğer şartları şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Türkiye sınırları içerisinde yer alan ön lisans ya da lisans kurumlarından mezun olmak
  • Yurtdışı sınırları içerisinde yer alan ön lisans ya da lisans kurumlarından birinden mezun olma durumda, mezuniyet belgesinin Türkiye’de geçerli olduğuna dair denklik belgesine sahip olmak
  • Başvuru tarihi itibari ile 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Başvuru tarihi itibari ile 29 yaş ve altında olmak
  • Erkek adayların santimetreden kısa olmaması
  • Kadın adayların santimetreden kısa olmaması
  • Polislik mesleğini icra etmeye ve silah kullanmaya yönelik herhangi bir sağlık sorununa sahip olmamak
  • Adli sicil kaydının temiz olması 
  • Alkol, uyuşturucu madde kullanımından ötürü tedavi görmemiş olmak
  • Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanmış olması

Asker olmak için gerekli askerlik boy kilo endeksi hakkında detaylı bilgiye de aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz.

funduszeue.info

Polis Olmak İçin Gerekli Sağlık Koşulları Nelerdir

Polis olabilmek için ilk adımlardan bir tanesi sağlık testinden başarılı bir şekilde geçmek gelmektedir. Adaylara birçok tetkik yapılır ve uzman hekimler tarafından durum değerlendirmesi yapıldıktan sonra polis olmasına engel bir durum yoksa buna göre bir rapor verilir. Polis olabilmek için gereken sağlık koşullarını aşağıda görebilirsiniz.

  • Boy kilo endeksi (beden kitle endeksi)
  • Vücudun herhangi bir bölgesinde yara, dövme, metal cisim, kesik, dikiş, ameliyat izleri olup olmadığına bakılır
  • Renk körlüğü testi yapılır
  • Ameliyata bağlı bir iz yara kontrolü yapılır
  • Genel anatomik olarak fiziksel test yapılır
  • Röntgen gerek duyulursa MR istenebilir
  • İç organlar ve kalp ile alakalı tetkikler yapılır
  • Cilde ait kronik bir rahatsızlık olup olmadığına bakılır
  • Yüze 5 metreden bakıldığında eşkâl belirleyici bir belirti olup olmadığına bakılır

Polislik Sağlık Testi Nasıl Yapılır

Polis olma aşamasında sağlık testlerinden geçer ve onay almanız durumunda mesleğe adım atarsınız. Polislik son derece zorlu bir meslek olduğu için birçok farklı sağlık testinden geçersiniz. Hemen aşağıda polislik sağlık testi ile alakalı detayları görebilirsiniz.

  • Dâhiliye bölümünde kan verilir (zararlı maddeler, Karaciğer yağlanması, Açlık şekeri – tokluk şeker, Kan değerleri, Enfeksiyon değerlerine bakılır)
  • Göz Polikliniği (Detaylı göz testleri yapılır)
  • KBB Polikliniği (Kulak zarı, ses testi yapılır)
  • Kardiyoloji Polikliniği(EKG ve detaylı kalp testleri yapılır)
  • Üroloji Polikliniği(İdrar tahlili ve böbrekler incelenir)
  • Nöroloji Polikliniği (Beyin araştırması yapılır)
  • Psikiyatri Polikliniği(Psikiyatri doktoru ile yüz yüze görüşme ve gerekli tetkikler yapılır)
  • Diş Polikliniği (Diş kontrolü yapılır. 5’den fazla diş kaybı varsa sorun olabilir)
  • Cildiye Polikliniği (El kol başta olmak üzere tüm vücut incelenir)

Polis Olmak İçin Eğitim Süresi Ne Kadardır?

Polislik eğitimi lise ve dengi okullardan mezun olan adaylar için 2 yıl, ön lisans ve lisans dengi okullardan mezun adaylar için ise en az 4 ay olarak belirlenmiştir.

Polis Eğitimi

Ön Lisans ve Lisans Mezunları Polis Yüksek Akademisi Sınavına Başvurabilir Mi?

Ön lisans ya da lisans mezunlarının Polis Yüksek Akademisi Sınavına başvuru yapması, ilgili şartların yerine getirilmesi ile mümkündür. Ancak ön lisans ve lisans mezunu kişiler akademiye alındıkları takdirde polis olma şartları arasında yer alan eğitim süreleri 4 ay olarak değil, 2 yıl olarak belirlenmiştir.

Polislik Başvuruları Ne Zaman Yapılacak

Yeni yıl içinde gerçekleşecek olan polis alımlarının başvuru tarihi resmî kurumlar tarafından henüz yayınlanmamıştır. Tarihlerin yıl sonuna kadar net olarak açıklanması beklenmektedir.

Polisler Hangi Emniyet Birimlerinde Görev Alabilirler?

Polislerin görev alacakları emniyet birimleri, polis alma şartları sağlanmasından sonra çeşitli kriterlere göre belirlenmektedir. Buna göre kriterlerin sağlanması durumunda görev alınabilecek birimler şu şekildedir:

  • Trafik Polisi
  • Turizm Polisi
  • Olay Yeri İnceleme Polisi
  • Spor Şube Polisi
  • Sivil Polis
  • Hava Polisi
  • Cinayet Büro
  • Siber Suçlarla Mücadele Birimi
  • Bomba İmha Polisi
  • İstihbarat Polisi
  • Köpek Eğitim Merkezi
  • TEM
  • KOM
  • Narkotik Polisi
  • Bisikletli Polis
  • Özel Hareket Polisi
  • Çevik Kuvvet Polisi
  • Çocuk Polisi
  • Asayiş Polisi
  • Deniz Polisi
  • Motosikletli Polis Timleri
  • Toplum Destekli Polis

Polis olmak isteyen erkek yada bayan polis adaylarının aşağıdaki bağlantıya tıklayarak Polis Akademisi Başkanlığı üzerinden başvuru yapabilirler.

funduszeue.info

Toplum destekli polis nedir, nasıl olunur? Toplumsal destekli polis olma şartları

Toplum destekli polisler adından da anlaşıldığı üzere toplumu korumak adına çalışmalar yapmaktadır. Toplum tarafından destek gören polisler insanların iç içe olduğu her bölgede görev almaktadır. Suç ile aktif bir şekilde münazaa edinen bu polisler tüm bunların sonucunda suç ya da suçlu olan bireylerden temizleyerek daha iyi bir yaşam alanı sunmaya çalışmaktadır. Bunun üzerine toplum destekli polis nedir, görevleri nelerdir? sorularına yanıt aranmaktadır. Toplumsal destekli polis hakkında mera edilenler haberimizde yer almaktadır

TOPLUM DESTEKLİ POLİS GÖREVİ NEDİR?

-Halkın güvenliklerinden ve yaşan alanlarından sorumludur

-Kurum ve kuruluşların yanı sıra eğitici, öğretici ve uyarıcı çeşitli etkinliklerde yaş grubu fark etmeden kötü alışkanlıklardan korurlar

-Yaşlı, engelli, ve kadınlar başta olmak üzerine destek verilir ve eğitici kurumlar korunmaktadır

-Yaşam alanlarında yer alan suçlar temizlenir ve daha güvenilir hale getirilir.

TOPLUM DESTEKLİ POLİS NASIL OLUNUR?

Diğer polislerden farklı olan toplum destekli polisler aktif olarak çalışıp suçluları ve suçu önlemiyle beraber güvenli hale getirilmektedir. Asayiş Şube Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan toplumsal destekli polisler bu göreve başlamadan önce polislik hayatı olmaktadır. Öncelikle polis olabilmek için Polis Meslek Yüksekokulu sınavlarına girerek başarılı olmak gerekir. Bunun yanı sıra herhangi bir bölümden üniversiteden mezun olup Polis Meslek Eğitim Merkezi sınavına girilir ve çeşitli eğitimler alınır.

Toplum Destekli Polis ilk kez Avrupa Birliği ve Türkiye arasında gerçekleşen anlaşma sonucu meydana gelmiştir. Bu meslek ilk olarak birkaç şehirde yapılmış ve verimli olduğu görülünce resmiyete geçirerek bütün şehirlere yaymışlardır. Bu durumda sınavların başarılı geçirilmesi üzerine insanların yaptığı çeşitli sosyal etkinliklere katılarak koordinasyon eder ve güvenliği sağlayarak gönüllü bir şekilde hizmet eder.

Toplum Destekli Polislik (Problem Odaklı – Proaktif Polislik)

Mesajgönderen admin »

Giriş

Amerika Birleşik Devletlerinde ’lu yılardan ’lı yıllara kadar geleneksel polislik de denilen profesyonel polislik uygulamaları uygulanmıştır. Bu modelin üzerinde durduğu hiyerarşik yapılar, çağrılara etkili cevap verme, standartlaşma ve motorize devriyelerin kullanımı polisiye operasyonların gelişimini sağlamış, saygınlığının ve verimliliğinin artmasına neden olmuştur.

Ancak, ’lı yılların sonlarında başlayan toplumsal huzursuzluklar polisin bu tür sorunlarla mücadelede yeterli donanıma sahip olmadığını ortaya koymuştur. Böylece, birtakım akademisyen ve üst düzey polis yöneticileri Amerikan toplumunda polisin rolünü sorgulamaya başlamışlardır. Yapılan araştırmalarda, profesyonel polislik uygulamalarıyla elde edilen gelişme ve başarıların büyük oranının polisin hizmet etmeye yemin ettiği kesimin -yani toplumun- zararı pahasına elde edildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle de ’li yılların ortalarından itibaren profesyonel polislik dönemi gerilemeye ve toplum destekli polislik uygulamalarına yönelmeye başlanılmıştır.

Tanım

Toplum destekli polislik nedir? Konu ile ilgili kaynaklarda farklı tanımlara rastlamak mümkündür. Ancak, bilinen üç tanıma göre toplum destekli polislik:

Problem çözmeye odaklanmak suretiyle sorumluluk ve etkinliği geliştirmeyi hedefleyen, müşteri odaklı hizmet sunma felsefesidir.
Önleme, problem-çözme, toplumla işbirliği ve ortak çalışmalar gibi faaliyetlerin yanı sıra, geleneksel kolluk uygulamaları özelliklerini de kapsayan polisiye servislerin sunulması suretiyle suç ve sosyal düzensizliğe odaklanan bir felsefedir.

Toplum destekli polislik, bir bölgeye atanan ve o bölge sakinleri ve o bölgede çalışan ve yaşayan esnaflar ile birlikte çalışmayı, onlarla buluşmayı kapsayan polislik metodu olarak da tanımlanmaktadır.

Kırık Pencereler Teorisi (Broken Windows Theory)

Toplum destekli polislik modelinin en önemli unsurlarından birisi, belki de en önemlisi Profesör James Q. Wilson ve Profesör George L. Kelling tarafından geliştirilen kırık pencereler teorisidir. Kırık pencereler teorisine göre tamir edilmeyen kırık bir pencere ihmalin göstergesidir.

Sosyal psikologlar ve polisler bir konuda aynı fikirdedirler: eğer bir binanın bir penceresi kırılmışsa ve tamir edilmeden bırakılırsa geri kalan bütün pencereler de kısa bir zaman sonra kırılacaktır. Bu durum hem suç oranın çok düşük olduğu iyi mahalleler, hem de sağlıksız mahalleler için geçerli olmaktadır. Pencerelerin kırılması her zaman büyük miktarlarda olmamaktadır. Çünkü, bazı bölgelerde cam kırmaya meraklı kişiler yoğun olmakta bazı bölgelerde ise pencereleri seven ve kırmayan kişiler çoğunlukta olmaktadır. Tamir edilmeyen bir pencere hiç kimsenin umursamadığının bir göstergesi olmakta ve pencere kırmanın bir maliyeti olmamaktadır (hatta bazıları için eğlence olabilmektedir).

Stanford Üniversitesi psikologlarından Philip Zimbardo, yılında kırık pencereler teorisini test etmiştir. Üzerinde plakası olmayan bir otomobili motor kapağı açık vaziyette New York kentinin Bronx semtinde; benzer bir otomobili de Kalifornia eyaletinde Palo Alto’da bir cadde üzerinde park halinde bırakmıştır.

Bronx’taki araç, “terk edilişinden” 10 dakika içerisinde sokak serserileri tarafından saldırıya uğramıştır. Otomobile ilk müdahaleyi yapanlar anne-baba-erkek çocuktan oluşan bir aile olmuştur ve bunlar radyatör ile aküyü çıkarıp almışlardır. 24 saat içerisinde araçta kıymetli ne varsa alınmıştır. Daha sonra araca zarar vermeler başlamış; camları kırılmış, parçaları sökülmüş, döşemeleri sökülmüştür. Çocuklar aracı oyun alanı olarak kullanmaya başlamıştır. Bilinenlerin aksine, saldırı yapan yetişkinlerin çoğunluğu iyi giyimli, temiz ve beyazlardan oluşmuştur.

Palo Alto’da bırakılan araç 1 haftadan daha uzun bir süre dokunulmadan kalmış, bunun üzerine Philip Zimbardo bir çekiçle aracın bir parçasını ezmiştir. Kısa bir süre sonra yoldan geçenler de katılmış ve birkaç saat içerisinde araç ters çevrilmiş, neredeyse tamamen harap edilmiştir. Yine, saldırganların genelini dış görünüşü iyi olan beyazlar oluşturmuştur.

Sahipsiz mal, eğlence aramak için dışarı çıkan insanlar için ve hatta kendilerini yasalara saygılı ve bu tür şeyler yapmayı akıllarından bile geçirmeyen kişiler için bir oyun oynama hatta yağmalama alanı haline gelmektedir. Bronx’da sık sık terk edilmiş araçlara rastlanılması, sık sık bir şeylerin çalınması veya zarara uğratılması gibi olaylar nedeniyle geçmişten gelen bir “nasılsa kimsenin umurunda değil” tecrübesi, özel mülkiyetin kıymetli olduğu ve zararlı hareketlerin pahalıya mal olacağının bilindiği Palo Alto’dan çok daha kısa sürede araca saldırı yapılmasına neden olmuştur. Fakat bu deneme şunu göstermiştir ki, toplumsal engellerin (karşılıklı saygı anlayışı ve medeniyetin gerektirdiği yükümlülükler) “kimsenin umurunda değil” anlayışının göstergesi olabilecek birtakım eylemler ile aşağıya indirilmesi sonucu bu tür saldırı olayları her yerde olabilmektedir.

Profesör Kelling ve Wilson’a göre, kasıtlı olmayan birtakım davranışlar da toplum kontrollerinin bozulmasına neden olabilmektedir. Örneğin, evlerine özen gösteren, diğerlerinin çocuklarına değer veren ve istenmeyen misafirlere karşı güvenle karşı koyan, kararlı bir mahalle sakinleri birkaç yıl veya birkaç ay içerisinde misafir sevmeyen korkutucu bir ormana dönüşebilir. Bir parça mal terk edilir, otlar büyür, bir pencere kırılır, yetişkinler kabadayılık yapan çocukları azarlamayı bırakır, kabadayılık yapan çocuklar bundan cesaret alır daha fazla kabadayılık yapmaya başlar. Aileler o mahalleden taşınırlar, onların yerine bekarlar taşınmaya başlar. Gençler sokak köşelerindeki dükkanlar önünde toplanmaya başlar. Dükkan sahibi orada durmamalarını söyler, gençler reddeder. Kavga çıkar. Çöpler birikmeye başlar. Dükkanların önünde insanlar içki içmeye başlar, zamanla da sarhoşlar kaldırımlarda yığılıp kalırlar ve orada uyumalarına ses çıkarılmaz. Yoldan geçen yayalara sopalarla, tava sapları ile yaklaşmalar başlar.

Bu noktada, yabancılara şiddet saldırıları veya ciddi suç olaylarının gelişmesi kaçınılmazdır. Birçok kişi suçun özellikle de şiddet suçlarının artmakta olduğunu düşünmeye başlayacak ve davranışlarını da ona göre ayarlamaya başlayacaktır. Sokakları daha az kullanmaya başlayacaklar, sokakta yürürken de, etrafa dikkatli bakan gözlerle, sessiz dudakları ve hızlı adımları ile hareket ederek insanlardan uzak duracaklardır. “Sakın karışma”. Bazı sakinler için bu tür uzaklaşmalar çok da önemli olmayacaktır, çünkü mahalle onların “evi” değildir sadece “yaşadıkları bir yer”dir. Fakat diğer insanlar için durum öyle değildir. Onlar için yaşam dünyevi uğraşlardan ziyade diğer sakinler ile olan irtibatları ile, güvenilebilir birkaç arkadaşları ile bir araya gelmeler ile anlam bulmaktadır.

Bu durumdaki bir bölge kriminal faaliyetlere açık hale gelmiş demektir. İnsanların gayri resmi kontrol mekanizmaları ile halkın davranışlarını düzene koyduğu yerlerin aksine, uyuşturucu alış-verişleri başlayacak, fahişeler ortaya çıkacak ve otomobiller soyulmaya başlayacaktır. Sarhoşlar bu işi eğlence olarak gören gençler tarafından, fahişelerin müşterileri ise bu işi kasıtlı yapanlar tarafından belki de cebir kullanmak suretiyle soyulacaklardır. Kap-kaç olayları da başlayacaktır.

Yapılan araştırmalar yaşlı kimselerin gençlere oranla çok daha az oranda suç mağduru olduklarını göstermektedir. Çünkü çoğunlukla kapalı kapılar ardında oturmakta ve sokağa çıkmamaktadırlar. Genç erkeklerin yaşlı kadınlardan daha fazla saldırıya uğramalarının nedeni de daha karlı veya daha kolay hedef olmalarından değil sokaklarda daha çok olmalarından kaynaklanmaktadır.

Toplum Destekli Polislik Ve Suçlarla Mücadele

Suç, tek bir kurum tarafından çözülmesi mümkün olmayan karmaşık bir sosyal problemdir. Suç probleminin karmaşık yapısını tanımakla, polisin bu problemin çözümünde sorumluluğu taşıyan tek kurum olmadığını da kabul etmiş oluyoruz. Suç oranındaki artıştan tek bir polis memurunu hatta bir polis birimini sorumlu tutmanın haksızlık olduğunun da farkına varırız. Bu durumda bir ikilem ile karşı karşıya kalırız; öyleyse sorumluluk kimin olmalıdır? Geleneksel polislik uygulamaları bütün suçla mücadele gayretlerini polisiye yöntemlere dayandırmaktadır. Yani, polis suçla mücadele rolü ile özdeşleşmiştir ve genellikle de başarılardan kendine pay çıkartmış, başarısızlıklarda sorumluluktan kaçma eğilimi göstermiştir.

Toplum destekli polislik, gösterilen çaba altında ezilmeden suçla mücadeleyi hedefler ve mücadele için suçun daha rahat başa çıkılabilir küçük parçalara ayrılması hedeflenir. Görevli memurlar küçük coğrafik bölgelerden ve belirli projelerden sorumlu tutulur. Böylece, problemli noktalar belirlenebilir ve problem çözümünde gösterilen ilerleme ölçülebilir. Görevli memurlar halka karşı değil halk ile birlikte çalışma imkanı bulur, toplumun bireyleri ile ilişkiler geliştirir ve sadece kendi kurumlarına değil topluma karşı da sorumlu hale gelirler. Görevli memurların sosyal ve fiziksel düzensizliklere duyarlı olmaları ile de suça imkan veren durumlar gittikçe azalır. Toplumun yaşam kalitesinin geliştirilmesinin kumülatif etkisi suç seviyesini azaltır. Bu süreç içerisinde de polis daha etkin suç savaşçıları haline gelir.

Suçlarla etkili bir şekilde mücadelede polis yönetimi sistemi de önemli bir yer tutmaktadır. Geleneksel polisiye sisteminde asıl olan polise yapılan çağrılara cevap verme yani reaktif yaklaşım vardır. Toplum destekli polislikte ise, önleyici ve proaktif yaklaşımı esas olarak alınmakta ve bilgiye dayalı olmaktadır. Polis teşkilatları genellikle açık sistemlerdir. Yani, çevrelerinde bulunan toplum ile inter-aktif ilişki içerisindedirler. Bu da polis birimlerinde toplum destekli polisliğin uygulanabilirliğini göstermektedir.

Profesör James Q. Wilson ve Profesör George L. Kelling durumun motorize devriye uygulamaları ile değil de yaya devriye görevlendirmek suretiyle daha etkin biçimde sağlanacağını iddia etmişlerdir. Teorik olarak araç içerisinde devriye görevi ifa eden görevli yaya devriye görev yapan memurla aynı oranda gözlem yapabilmektedir. Yine teorik olarak, motorize görev yapan görevli yaya devriyenin konuştuğu kişi sayısı kadar kişilerle konuşabilmektedir. Fakat gerçekte durum böyle değildir. Devriye otomobili polis-halk diyaloğunu olumsuz etkilemektedir.

Araç içerisinde devriye görevinde durum çok farklı olmaktadır. Vatandaş ile olan diyalog genellikle camın aşağıya indirilmesi suretiyle araç içerisinden yapılmaktadır. Aracın kapısı ve camı bir bariyer gibi polis ile vatandaş arasında kalmakta ve ikisini ayırmaktadır. Bazı memurlar bu bariyerin avantajını kullanmakta ve belki de farkında olmadan yaya oldukları durumdakinden daha farklı davranmaktadırlar. Yine yapılan araştırmalar göstermiştir ki vatandaşların çoğu polislerle konuşmaktan hoşlanırlar. Bu durum onlara kendilerinin önemli olduğu hissini verir ve duydukları birtakım haberleri paylaşma fırsatı tanır. Bir kimseye yaya olarak yaklaşmak araç içerisinde yaklaşmaktan daha kolay olmakta ve birtakım bilgiler elde etmek için daha rahat ortam yaratılmaktadır. Bölgede meydana gelen olaylar hakkında bilgi almak için resmi bir araç ile gidip bir şahıstan bilgi almak onu ihbarcı olarak göstermek anlamına gelebilir. Halbuki yaya olarak gidip gözden uzak bir yerde kısa bir görüşme yapmak daha yararlı olacaktır.

Ayrıca, genellikle vatandaşlar polisi çağırdığında devriye aracı gelmekte, nadiren birisi tutuklanmakta fakat suç ve düzensizlik azaltılmamaktadır. Daha sonra vatandaşlar polis müdürüne şikayette bulunmakta, polis müdürü de personel sıkıntısı olduğundan bahsetmekte ve mahkemelerin önemsiz suçlarda tutuklama yapmadıklarını veya ilk suçlarını işleyenleri tutuklamadıklarını söylemektedir. Olaya vatandaş gözüyle bakıldığında, ekip otosu ile olay mahalline gelen polis ya etkisiz kalmakta, yada polis umursamaz davranmaktadır. Polise göre ise, vatandaşlar bu tür olayları hak eden kötü niyetli kişilerden oluşmaktadır. Sonuç olarak vatandaşlar kısa bir süre sonra polisi aramayı bırakacaklardır, çünkü “onlar bir şey yapamamaktadır”.

Polis genel olarak vatandaşı hasım olarak görmektedir. Yaya devriye uygulamaları ile, halkın çoğunluğunun aslında iyi insanlar olduğu, geleneksel polisiye yöntemler nedeniyle toplumun sadece küçük bir kesimi ile –yani şüpheliler, belki de hayatlarının en kötü anını yaşamakta olan mağdurlar ve daha da kötüsü kendi mağduriyetlerine neden olan mağdurlarla- karşılaşıldığı anlaşılmaktadır.

Oysa, yaya devriye memuru kendisini sokaktaki insanlardan ayrı göremez, eğer kendisine yaklaşan olursa ancak kendi kişiliği ve üzerindeki üniforması olacaklar üzerinde etkili olabilir. Ne gibi bir durumla karşılaşacağından asla emin olamaz; adres sorulabilir, yardım istenebilir, ihbarda bulunulabilir, alaycı bir yaklaşım olabilir ve hatta tehdit edici bir hareket olabilir. Yaya devriye uygulaması sayesinde polis sadece olay olunca değil, günlük yaşamda da halk ile içiçe olmakta, halkın polise olan güveni daha da artmaktadır. Toplum destekli polislik sayesinde memurlar vatandaşlarla problem yaşanmayan durumlarda da etkileşim halinde olmakta ve memurlar çok çeşitli insanlarla karşılaşabilmektedirler. Başka bir ifade ile, eskiden görevlerini yaparken karşılaşmadıkları birçok iyi insanlarla karşılaşma imkanı bulabilmektedirler. Ayrıca, küçük çapta olayların tespiti, olayların belirtilerinin tespiti, halkın güven duyması ve bilgi vermesi, halkın bilinçlendirilmesi yönünde de faydaları bulunmaktadır.

Çağdaş polis teşkilatlarında organize suçlarla mücadelede de yaya devriye görevlilerinin büyük bir önemi bulunmaktadır. Çünkü, devriye polisleri görevli bulundukları mahallelerde meydana gelen küçük çaptaki olaylara karşı ilgisiz olurlarsa ve organize suçlarla bağlantılı olabilecek münferit olayları rapor etmede kayıtsız davranırlarsa görevlerini etkili bir şekilde yerine getiremezler. Diğer taraftan, münferit olayları, fuhuş ve kumar gibi suçlara dair işaretler olması halinde bunları ilgili birimlere rapor ederlerse, bu yöntemle derlenen bilgilerin analizi sonucunda bir suç örgütünün yapısı eksiksiz olarak ortaya çıkarılabilir.

Suçlarla etkin mücadelede önemli faktörlerden birisi de halkın bilinçlendirilmesidir. Eğer toplum içinde yaşadığı mahallede devam etmekte olan yasadışı faaliyetlerden haberdar değilse, bütün polisiye faaliyetler faydasız olacaktır. Bu nedenle, mahalle halkının bölgelerindeki yasadışı faaliyetlerin kapsamı konusunda bilgili olmaları, polisin bu tür faaliyetlere karşı duyarsız olmaları durumunda polisler üzerinde baskı kurmalarına da neden olacaktır.

Problem Odaklı Polislik (POP)

Tanımından da anlaşılabileceği gibi Problem Odaklı Polislik, toplum destekli polislik uygulamalarının temel stratejisidir. Bu stratejiye göre toplumun problemlerinin tahlil edilmesi ve bu problemlere uygun çözümlerin üretilmesi amacıyla polis ve halk işbirliği yapmalıdır. Bölgenin problemlerini belirlemek ve belirlenen problemlerin üzerinde çalışılabilir çözümlerinde işbirliği yapmak için polis ve vatandaş birlikte çalışır. Polis memuru, mahalleleri ve toplulukları kendi problemlerini çözebilmeleri yönünde hareket ettiren ve vatandaşları birbirlerini korumak ve yardımcı olmak için cesaretlendiren bir katalizördür.

Toplum destekli polislik modelinin profesyonel polislik uygulamalarından en önemli farkı çağrılara cevap vermeye dayalı reaktif yaklaşımdan uzaklaşarak suç ve düzensizliğin nedenlerine yönelik proaktif yaklaşımı benimsemesidir. Yani reaktif yaklaşım modelinden proaktif yaklaşıma geçilmesidir. Tanımından da anlaşılacağı gibi toplum destekli polislik, problemlerin gerek belirlenmesi gerekse belirlenen bu problemlerin etkili bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesi için polis ve vatandaş işbirliğini gerektirmektedir.

Peki problemler nasıl belirlenecek ve çözüm önerileri geliştirilecektir? Problem nedir diye bir topluma sorulduğunda, genelde o toplum problemleri “tekrarlanan olaylar veya endişe yaratan konular” olarak tanımlar.

Bu problemler SARA Modeli adı verilen 4 aşamalı bir işlem ile ele alınabilmektedir.

Bu aşamalar:

Scanning (Tarama): Problemler tespit edilir, tanımlanır.
Analysis (Analiz): Problemlerin tahlil edilebilmesi için problemle ilgili olabilecek her türlü sorular sorulur.
Response (Cevaplandırma): Dikkatli bir şekilde yapılan analize dayalı olarak önceden denenmiş bir çözüm önerisi denenir.
Assessment (Değerlendirme): Değerlendirme yapılarak uygulanan yöntemin problemi çözüp çözmediği veya azaltıp azaltmadığı tespit edilir.

Toplum destekli polislik uygulamaları ile toplumun kalitesinin yükselmesi ve buna bağlı olarak da suç oranının azaltılması hedeflenmektedir. Suç oranının azalması ile de toplumda suç korkusu azalacak ve yaşam kalitesi artacaktır. Polisin sorumluluğu ve etkinliği daha da artacaktır.

Toplum destekli polislik uygulamalarının test edilmesi

Toplum destekli polislik uygulamalarında başarı, tamamen o toplumun ve uygulayıcı birimin özelliklerini bağlı olmaktadır. Ancak, genel olarak 4 aşamalı olarak uygulamanın başarısı çeşitli sorular sorularak test edilebilmektedir.

Bu aşamalar şunlardır:

1. Organizasyon
2. Toplum
3. İşlem
4. Şikayetler ve problemler

· · Organizasyon:

Polis teşkilatı gerçekten toplum destekli polislik için kararlı mı? Polisler iyi bir eğitimden geçirilmiş mi, yoksa yüzeysel bir eğitim programına mı 杧önderilmişler? Görevlilere verilen eğitim onların sokakta karşılaştıkları durumları yansıtıyor mu? İyi bir eğitim alınmış olsa dahi kurum personelinden bu eğitimi günlük yaşamlarında uygulamalarını bekliyor ve onları bu konuda destekliyor mu? Polislere ihtiyaç duydukları zaman ve kaynaklar sağlanıyor mu?

· · Toplum

Gerçekten de “toplum destekli polislik” mi uyguluyorsunuz? Toplumun üyelerinin problemlerin belirlenmesinde ve çözümünde sesleri duyuluyor mu, yoksa topluma polisçe uygun görülen problemler ve öncelikler üzerinde mi duruluyor? Kimin belirlediği konular sürecin ilerlemesine yön veriyor? Toplum ne istiyor? Bunu nereden biliyorsunuz? Gerçekten de toplumu mu dinliyorsunuz, yoksa sadece en yüksek çıkan sesleri mi duyuyorsunuz?

· · İşlem (süreç)

Rutin faaliyetler, diğer birçok yönetim felsefelerinde olduğu gibi, toplum destekli polisliğin de düşmanıdır. Geçmişte kullanılan birtakım yöntemlerin tekrar kullanılmaya çalışılması başarısızlık getirir. Halbuki, araştırmak, etkili olabilmek için sürekli araştırmak gerekmektedir. Toplum üyelerinden oluşan bir koalisyon kurulmalı ve eskiden kullanılan yöntemlerin yeni problemlere çözüm olması beklenmemelidir. Genellikle iki nedenden dolayı toplum bireyleri ortaklaşa yürütülen faaliyetlerden bıkkınlık gösterebilirler. Birincisi, seslerini duyuramazlar ve bu durum bıkkınlık yaratır. İkincisi, daha önce ilgilerini çeken konulara değinilmiş ve böylece ilgilerini çekecek bir şey kalmamış olabilir. Bu durumda, şartların iyileştirildiği ve buna bağlı olarak da vatandaşın o konulara ilgisinin azaldığı söylenebilir. Yani başarılı olunmuştur.

· · Şikayetler ve problemler

Asla şikayetler bitmez. Her zaman şikayet edecek bir şey bulabiliriz. Bir problem, onu düzeltmemiz için motive olduğumuz şeydir. Problemler üzerinde çalıştığımız sürece başarılı olma şansımız da artmaktadır. Şikayet ve problemleri nasıl ayırt edebiliriz? Şikayetler, insanların hakkında konuştukları şeylerdir. Problemler ise, insanlar tarafından hakkında yapılması gereken şeylerdir. Eğer bir konunun sadece birkaç taraftarı varsa o muhtemelen bir şikayettir, problem değildir. Bizim problemler üzerinde durmamız gerekmektedir. Toplum destekli polislik herkesin problemini çözemez. Toplumun kendi çabalarına destek olmadığından şikayet eden polis de muhtemelen toplumu kaygılandıran konular üzerinde çalışmıyor demektir. Polislerin dikkat etmeleri gereken bir konu, ele alınan ilk problem üzerinde fazla gayret göstererek topluma kararlı ve ciddi olduklarını göstermeleri gerekebilmektedir. İlerleyen zamanlarda ise, toplum destekli polislik problemlerin çözümü için toplum içerisindeki kaynakların yetkilendirilmesi işlemidir. Sonuç olarak, toplum destekli polislik “vatandaşa” değil, vatandaş ile birlikte yapılan bir işlemdir.

Sonuç

Sonuç olarak, yalnız polisin değil halkın da belirli suç grupları tarafından kullanılan yöntemlerdin haberdar olmaları gerekmektedir. Çünkü, ancak bu şekilde o toplumun vatandaşları sokak seviyesi suçlular üzerinde baskı kurabilir ve onların yasadışı eylemlerini engelleyebilirler. Suçlarla mücadelede yaşanan başlıca zayıflık olarak güvenlik güçleri ile vatandaşların eğitim eksikliği görülmektedir. Aslında, hiçbir güvenlik birimi bir mahallede meydana gelen olayı o mahalle sakinlerinden daha iyi gözlemleyemez. Birçok suç türü, çeteler arasında meydana gelen kavgalar da dahil olmak üzere, o mahallede hatırı sayılır kişilerin yardımı ile azaltılabilir. Toplum destekli polislik, mahalle halkına polislik yapmayı değil, polis ve halk arasında karşılıklı işbirliği ortamı yaratan onlara hizmet etmeyi gerektirmektedir.

Bu bağlamda, toplum destekli polisliğin suç oranlarının azaltılmasının yanı sıra, “toplumu rahatsız eden her şey”e dikkat edilmesi suretiyle organize suçlarla mücadelede de önemli bir yeri olduğu değerlendirilmektedir. Toplum destekli polislik uygulamaları sadece suç oranlarında azalmaya neden olmakla kalmayıp, polislerin vatandaşları rahatsız eden diğer konulara da odaklanmalarını sağlamaktadır.

Toplum destekli polislik savunucuları olduğu kadar şiddetle karşı çıkanlar da bulunmaktadır. Elbette toplum destekli polislik uygulamasının polis teşkilatlarınca kabul edilmesi zaman alacak, başarılı örnek uygulamaların artması kabul edilirliğini daha da kolaylaştıracaktır. Ayrıca, toplum destekli polislik tam olarak anlaşılamamakta ve kamuoyuna sokaklarda daha fazla polis görevlendirilmesi şeklinde sunulmaktadır. Oysa, toplum destekli polislik topluma dayalı problem çözümü olarak ele alınmalıdır.

Toplum destekli polislik, başarılı olabilmek için beş büyük grubun topyekün kararlılığını gerektirir:

· · polis,

· · vatandaş,

· · ticaret, medya, siyasi liderler gibi alt gruplar,

· · sosyal hizmet temsilcileri ve

· · toplumun diğer kurumları.

Proaktif yaklaşımı benimser, yerel yönetim anlayışı mevcuttur ve kişisel çalışma esasına dayanır. Tam hizmet anlayışı ile sokaklardan yağmacıları temizlemeyi ve sadece belirtilere cevap verme yerine nedenlerine yönelmek suretiyle uzun-vadeli problemleri çözmeyi hedefler. Toplum destekli polislik, vatandaş ve polisin bölgelerinin problemlerini çözmeye yönelik müşterek çaba göstermeleri ve buna bağlı olarak da vatandaşların ifade ettikleri ihtiyaçların giderilmesi ve yaşam kalitesinin arttırılması esasına dayalıdır. Toplum destekli polislik görevi ifa eden polis memuru kendisini ve vatandaşları eğitmek suretiyle uzmanlık görüşünü vatandaşlar üzerinde zorlamadan hem bir uzman hem de bir eğitimce rolü üstlenmiştir.

Toplum destekli polislikte temel kaygılar ise: çözülmesi gereken problemlerin tanımlanmasında vatandaş katkısı, problem çözümü faaliyetlerinin planlama ve uygulama aşamalarına vatandaş katılımı ve vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığına karar vermeleridir.

*Not: Bu makale, yazar Hakkı TUNCER Emniyet Genel Müdürlüğünden burslu olarak Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Texas Üniversitesinde Uyuşturucu ile mücadele alanında Yüksek Lisans yaptığı sırada görmüş olduğu dersler ile aşağıda belirtilen kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmıştır.

KAYNAKLAR:
Bonnie Bucqueroux and Drew Diamond. Community policing is our best bet against terror. funduszeue.info
Community Policing Pages Edition Volume 8, Number 2 funduszeue.info~dwoods/
Woods DeVere () Implementing Community Policing
funduszeue.info~dwoods/funduszeue.info
James Q. Wilson and George L. Kelling. Broken Windows. The police and neighborhood safety
Susan Trojanowicz and Robert Trojanowicz (). Theory of Community Policing funduszeue.info~dwoods/funduszeue.info
Swanson, R.C., Taylor, R.W., & Territo, L. (). Police administration: Structures, processes, and behavior. Upper Saddle River, New Jersey: Prentice-Hall, Inc.


Hakkı TUNCER
4.Sınıf Emniyet Müdürü
Ardahan Kaçakçılık ve funduszeue.infoçl.Şfunduszeue.info
kaynak: Çağın Polisi Dergisi




Mesaj bağlantılarını göster

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası