down sendromlu bebek nasıl alınır / Down Sendromu ve Down Sendromlu Bebeğin Ebeveyni Olmak - INVIDYO BLOG

Down Sendromlu Bebek Nasıl Alınır

down sendromlu bebek nasıl alınır

Down Sendromu & Tanısı & &#;eşitleri

Down Sendromu Nedir?

Down sendromu, insanda kromozom çiftinde fazladan bir kromozom bulunması durumunda ortaya çıkan bir anomalidir. Ortalama olarak her ila doğumdan birinde görülen Down sendromunun nedeni tam olarak bilinmese de bu sendromun görüldüğü bireylerde ortak olan bazı fiziksel özellikler ve tipik bir yüz şekli vardır. Bu sendrom, fiziksel gelişmede ve zeka gelişiminde geriliğe yol açar. Bunlara öğrenme güçlüğü de eşlik edebilir.

Down Sendromlu Bireylerin Fiziksel Özellikleri

Yeni doğan Down sendromlu bebeklerde normal bebeklere göre bazı farklılıklar göze çarpar. Bu farklılıklardan en önemlisi baş kısmındaki farklılıklardır. Bu bebeklerde baş kısmının normal bebeklere göre daha küçük olduğu söylenebilir. Baş bölgesindeki bir diğer farklı özellik ise ensenin daha kısa olmasıdır. Ayırt edici olan bu özellik dikkate alınarak henüz anne karnında bebeğin ense kalınlığı ölçülerek Down sendromu riski hesaplanabilir. Yüz bölgesinde bazı farklılıklar görmek mümkündür. Yassı bir burun ile ayrık ve çekik gözler Down sendromlu bebekler için ayırt edici özellikler arasında yer alır. Bunun yanında dilin büyük olması da Down sendromlu bireylerde görülebilen bir durumdur.

Down sendromlu bebeklerin vücudunda da ayırt edici özellikler görmek mümkündür. Eller geniş, parmaklar kısa ve tombuldur. Avuç içinde sıklıkla Simian çizgisi de denilen tek bir çizgi bulunur. Vücut kısa ve tıknaz bir görünüme sahiptir. Kasların kasılmasını sağlayan kas tonusu ise zayıftır.

Hastalıklar açısından da Down sendromlu çocuklarda kalp hastalıkları görülme sıklığının daha yüksek olduğu söylenebilir. Konuşma zorlukları, solunum yolları enfeksiyonları gibi hastalıklara da yatkınlık olabilir.

Down Sendromu Risk Faktörleri veya Nedenleri

İnsan vücudunda 23’ü anneden, 23’ü babadan gelmek üzere 46 kromozom bulunur. Hücre bölünmesi sırasında oluşan bir anomali sonucunda kromozomun fazla olması sebebiyle, Down sendromlu bireylerde 47 kromozom vardır. Henüz hücre bölünmesi aşamasında ortaya çıkan Down sendromunun nedeni tam olarak tespit edilememiştir.

İstatistiksel olarak Down sendromunun sıklığı her ila canlı doğumda 1 şeklindedir. Bu istatistik annenin yaşına göre değişkenlik gösterebilir. 20 yaşında gerçekleşen doğumlarda bu oran doğumda 1 şeklindeyken, 30 yaşında doğumda 1, 40 yaşında ise 84 doğumda 1 şeklinde karşımıza çıkar. Bu nedenle Down sendromunun sebebi tam olarak bilinmese de annenin gebe kaldığı yaşla arasındaki ilişki net bir şekilde tespit edilmiştir. Bunun da ilerleyen yaşlarda kromozom ayrılmasının daha düzensiz olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu bakımdan ilerleyen yaşlardaki hamileliklerde bu gibi risk faktörlerinin daha sıkı takip edilmesi gerekebilir.

Bazı çalışmalar uyuşturucu ve alkol kullanımı sebebiyle çocukta Down sendromu görülme riskinin artabileceğini ortaya koymuştur. Uyuşturucu ve alkolün bebek gelişimine olumsuz etkisi olduğu kesin bir olgu olsa da Down sendromuyla uyuşturucu ve alkol kullanımı arasındaki ilişkinin henüz somut kanıtlarla ortaya konulduğu söylenemez.

Down Sendromu Çeşitleri

Üç tip Down sendromu vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Trizomi Hücre bölünmesi sırasında kromozomun sayıca bir fazla olmasından kaynaklanan bu anomali, dünyada en çok görülen Down sendromu tipidir. Bu yüzden Down sendromunun Trizomi 21 olarak adlandırıldığı da görülür.

Mozaik Down Sendromu: Bu Down sendromu türünde tüm hücrelerde değil, bazı hücrelerde kromozom sayısının fazla olduğu söylenebilir. Görülme sıklığı az olan Mozaik Down sendromunun etkisi de anomalinin bulunduğu hücrelerle doğru orantılı olarak artmaktadır. 

Translokasyon: Down sendromuna sebep olan kromozomun başka bir kromozoma bağlanmasıyla ortaya çıkan bu anomali de görülme sıklığı düşük olan bir Down sendromu tipidir. kromozomun başka bir kromozoma bağlanma şekline göre Robertsonian, insersiyonel gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Bunların dışında bazı durumlarda kromozom kendini eşleyerek de bir anomaliye sebep olabilir. Bu da Down sendromu olarak sınıflandırılır.

Down Sendromu Belirtileri

Down sendromu belirtileri nelerdir sorusunun cevabı genellikle fiziksel görünüşle ilgili tipik özelliklerle kendini gösterir. Gözler, çekik ve arası açıktır. Down sendromlu bireyler normalden daha kısa boyludur ve bu bireylerin el ve ayak yapısı daha küçüktür. Avuç içinde enine tek bir çizgi bulunur. Ayak birinci ve ikinci parmakları arasındaki mesafe normalden daha fazladır. Bununla birlikte, Down sendromlu bebeklerde emmede güçlük ve sarılık da görülebilir.

Down sendromlu bireylerde davranışsal ve gelişimsel olarak da birtakım bozukluklar görülür. Bunlar konuşmada gecikme, emekleme ve yürümede gecikme, uyku problemleri, inatçılık ve dikkat problemleri şeklinde sıralanabilir.

Down Sendromu Tanısı

İlerleyen tanı yöntemleri sayesinde Down sendromu tanısı konulması için bebeğin doğumunun beklenmesine gerek yoktur. Bebeğin anne karnında Down sendromlu olup olmadığı, gebelikte yapılacak bazı testlerle saptanabilir. Tarama ve doğum öncesi tanı testleri olarak tanımlanan bu testler, Down sendromu teşhisi konulması konusunda doktorlara büyük bir kolaylık sağlar. Tarama testleri kesin sonuç vermezken, tanı testlerinin kesin sonuç verdiği söylenebilir.

Tarama Testleri

Tarama testleri ikili, üçlü ve dörtlü tarama testleri olarak sınıflandırılır. İkili ve üçlü tarama testleri ülkemizde genellikle her gebeye rutin olarak yapılan testlerdir.

İkili Test: Gebeliğin ilk 3 ayı içerisinde rutin olarak kan tahlili ve ultrason görüntülemesi yapılır. Kan tahlilinde ise Down sendromu durumunda artan bazı proteinlerin olup olmadığına bakılır. Bunlar PAPP-A ve bHCG proteinleridir. Kan tahlilinde bu proteinlerin varlığına rastlanırsa, bu durum, Down sendromu tanısı ihtimalini artırır. Daha sonrasında, ultrason çekilmesi gerekir ve ense kalınlığı, burun kemiği gibi Down sendromunu tanısı açısından ayırt edici olabilecek faktörler tespit edilmeye çalışılır. İkili test olarak adlandırılan bu yöntemle %90’a varan doğruluk oranıyla Down sendromunun tespit edilebildiğini söylemek mümkündür.

Üçlü ve Dörtlü Test: Bu testlerde kan içerisinde bulunan daha fazla maddeye bakıldığından, bu tarama testleri, üçlü veya dörtlü test olarak isimlendirilir. Genellikle 16 ila hafta arasında yapılan bu testlerde, ikili testte olduğu gibi kanda Down sendromuna işaret edebilecek bulgular aranır. Doğruluğu yüzde 65 ila 80 arasında değişmektedir.

Doğum Öncesi Tanı Testleri

Tarama testlerinde herhangi bir şüpheli durum ortaya çıktığında tanıyı doğrulamak için tanı testlerine başvurulması gerekir. En çok kullanılan doğum öncesi tanı testleri amniyosentez ve koryon villus biyopsisi (CVS) gibi testlerdir.

Amniyosentez: Genellikle gebeliğin 14 ila haftası arasında yapılan bu testte ultrason yardımıyla bir iğne aracılığıyla annenin karnına girilir ve bebeğin çevresinde bulunan amniyon sıvısından örnek alınır. Bu örnekler çeşitli yöntemlerle test edilip daha sonrasında tanı konabilir. Amniyosentez, Down sendromu açısından kesin tanı konulmasını sağlar.

Koryon Villus Biyopsisi (CVS): 9 ila haftalar arasında uygulanabilen bu yöntemde, anne karnına özel bir iğneyle girilir ve plasentadan örnek alınır. Alınan bu örnek incelenerek tanı konulur ve amniyosentezde olduğu gibi bu yöntem de kesin tanı konulmasına yardımcı olur.

Göbek Bağından Kan Alınması: Bebek anne karnındayken kordon bağından kan alınması şeklinde gerçekleştirilen bu yöntemde, alınan bu kan örneğiyle birtakım testler yapılarak Down sendromu tanısı koymak mümkündür. Güvenilirlik açısından bu yöntem, başka yöntemlerle de doğrulanabilir.

Yukarıda bahsedilen doğum öncesi yöntemler, Down sendromu tanısı koymak için yeterlidir. Ancak, herhangi bir nedenle anne karnında Down sendromu tanısı koyulamayan bebeklerde bu anomalinin doğum sonrasında da tespit edilmesi mümkündür. Doğum sonrası tanı koymak için fiziksel muayene ve genetik testler gibi yöntemlere başvurulur.

Down Sendromu Önlenebilir Bir Durum mudur?

Down sendromu kromozomal bir bozukluktan kaynaklanan bir durum olduğu için doğacak olan bebeğin Down sendromlu olmasını engelleyecek bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak, aile ve anne adayının onayıyla gebelik sonlandırılabilir. Bunun için gebeliğin ilk dönemlerinde yapılan tanı ve tarama testlerinin yardımıyla kesin tanı konulması gerekmektedir. Ayrıca, anne-baba bebeğin durumuyla ilgili ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmelidir.

Down Sendromu Tedavisi

Down sendromu hakkında en çok merak edilen konuların başında Down sendromunun tedavi edilip edilmediği gelir. Ancak, bu konuda öncelikle insanların bakış açısını değiştirmelerinin en doğrusu olacağı söylenebilir. Down sendromuna bir hastalık değil, bir farklılık olarak bakmak daha doğrudur. Bu nedenle, tedaviden çok, Down sendromlu bireylerin aile ve toplum yaşantısına nasıl uyum sağlayabileceği konusunda çalışmalar yapılmalı, bu konuda aileler detaylı bir şekilde bilgilendirilerek bu bireylerin topluma kazandırılması sağlanmalıdır.

Elbette bunun için doktor kontrolünde Down sendromlu bebeklerin gelişim süreçlerinin değerlendirilmesi gerekir. Özel eğitimlerle bebekler yaşlarına göre uygun becerileri kazanma ve sosyalleşme konusunda desteklenebilir. Down sendromlu bireylerin yatkın olduğu hastalıklar bakımından da gerekli kontrollerin zamanında yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

Bunlara ek olarak, Down sendromlu bireylerin sağlık durumu yakından takip edilmeli, her çocukta olduğu gibi aşıları ve kontrolleri düzenli bir şekilde yaptırılmalıdır. Dil ve zekâ gelişimi konusunda çocuğun özel eğitim alması sağlanabilir. Ayrıca, kasları güçlendirmek için fizik tedavi de uygulanabilir. Bunun yanı sıra, Down sendromlu bireylerin duygusal ve psikolojik problemlere başa çıkması sağlamak için bu konuda profesyonel destek almak oldukça önemlidir.

Down Sendromlu Çocukların Gelişimi

Down sendromlu çocuklar normal çocuklara göre fiziksel anlamda daha yavaş büyürler ve daha yavaş öğrenirler. Aynı zamanda, zeka gelişiminde gerilik görülebileceği için, buna bağlı olarak problem çözme ve karar verme gibi durumlarda zorlanabilirler. Ancak, iyi ve etkili bir eğitimle Down sendromlu bireyler, normal hayatlarına devam edebilir ve yetişkin hayatlarında iş sahibi olarak kendi hayatlarını kurabilirler.

Anomalinin çeşidi ve etkileri her çocukta farklı olacağı için, Down sendromlu çocuklar için uygun bir eğitim programı oluşturulmalı ve eğitim yoluyla çocuğun gelişiminin desteklenmesi amaçlanmalıdır. Down sendromlu çocuklar, yaşıtlarından geç de olsa okuma-yazmayı ve kişisel bakımlarını yapmayı öğrenebilirler. Yukarıda da bahsedildiği gibi, burada önemli olan nokta, çocuğa uygun bir eğitim şeması çizmektir.

Bunun yanı sıra, Down sendromlu bebeklerde ikinci aydan itibaren fizik tedaviye başlanmalıdır. Fizik tedaviye erken başlanırsa, kasların güçlendirilmesi açısından aha olumlu sonuçlar alınacağı söylenebilir.

Down sendromlu çocuklarda dil gelişiminin diğer çocuklara göre daha geride olduğu söylenebilir. Bazı durumlarda çocuğun hiç konuşmadığı görülebilir. Konuşması geç gelişen çocuklar, iyi bir terapiyle ortalama yaşında konuşmaya başlayabilir. Konuşma becerisinin gelişimi için profesyonel yardımın yanında ailenin çocukla ilgilenmesi ve konuşmayı teşvik etmesi de büyük bir önem taşır.

Down Sendromlu Bireylerde Görülebilecek Hastalıklar Nelerdir?

Down sendromlu bireylerde, normal bireylere kıyasla görülme sıklığı daha yüksek olan bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bu hastalıkların başında kalp hastalıkları gelir. Down sendromlu bireylerin yaklaşık yarısında kalp hastalığı görülür. Bu nedenle, Down sendromlu bireyler, mutlaka bir kardiyolog tarafından muayene edilmelidir.

Ayrıca, Down sendromlu bireylerin yarısında görme ve işitme rahatsızlıkları görülür. Bu tarz rahatsızlıklar bireylerin eğitim ve sosyal hayatlarında birtakım zorluklara sebep olabileceğinden, aileler bu gibi durumlar ihmal etmemeli ve çocuğun gerekli tedaviyi almasını sağlamalıdır.

Down sendromuna eşlik eden diğer rahatsızlıklar ise sindirim sistemi hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, obezite ve sık enfeksiyon geçirme şeklinde sıralanabilir.

Down Sendromlu Çocukların Bakımı

Down sendromlu bebekler doğumdan gelen farklılıkları sebebiyle diğer bebeklere göre daha farklı bir bakıma ihtiyaç duyabilirler. Bu konuda ailelerinin bilgilendirilmesi ve gerekli doktor takibinin yapılması sağlanmalıdır. Doktor kontrollerinde, Down sendromlu bireyin gelişim aşamalarının değerlendirilmesiyle birlikte yatkın olduğu hastalıkların taraması da mutlaka yapılmalıdır.

Özellikle erken yaşlardan itibaren fizik tedavi ve konuşma terapileri uygulanarak başarılı sonuçlar alınabilir. Okul öncesi ve okul döneminde Down sendromlu çocukların özel eğitimle hem akademik hem de sosyal becerileri desteklenebilir.

Down sendromlu çocukların eğitiminin nasıl olması gerektiği ve evde gelişimini destekleyecek ortamın nasıl sağlanacağı konusunda genel geçer kurallar yoktur; çünkü bu gibi durumlar her çocuğa göre değişkenlik gösterebilir. Yine de her çocukta olduğu gibi, sevgi, sabır ve özveri ile ailelerin çocuklarıyla iyi bir iletişim kurması Down sendromlu çocukların eğitimine ve sosyalleşmesine büyük bir katkı sağlayacaktır.

Hamilelikte Down sendromu belirtileri neler? A'dan Z'ye Down sendromu

Hamilelikte Down sendromu belirtileri neler? A&#;dan Z&#;ye Down sendromu

Gelişen teknoloji ile beraber anne karnında teşhisi konulabilen Down sendromu, günümüzde her ne kadar hastalık olarak düşünülse de aslında kromozom sayısındaki farklılıktan dolayı meydana gelmektedir. En sık görülen genetik bozulmalardan biri olan Down sendromunun belirtilerini sizler için derledik. Peki Down sendromu nedir? Yeni doğan bebeklerde Down sendromu nasıl anlaşılır? Hamilelikte Down sendromu nasıl anlaşılır? A'dan Z'ye Down sendromu

Dışarı çıktığımızda kolaylıkla ayırt edebildiğimiz Down Sendromu, kromozomdaki problemden dolayı ortaya çıkan genetik bir farklılıktır. Normalde sağlıklı bir insanın vücudunda 46 adet kromozom varken, bu kromozomlardan sinin 2 değilde 3 tane olması Down sendromu tanısı olarak karşımıza çıkar. Anneden ya da babadan gelen sağlıklı ama fazla olan kromozom, vücudun gelişim dengesini bozarak birey üzerinde bazı farklı zihinsel ve bedensel özellikleri beraberinde getirmektedir. Kromozomlardaki düzensizlik sonucu ortaya çıkan yani 46 olması gereken kromozom sayısının 47'yi bulması ile beliren Down sendromunun bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Yapılan araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, ülkemizde Down sendromu ile dünyaya gelen kimselerin sayısı ortalama 70 bini aşmaktadır. Down sendromu ile ilgili toplum içerisinde yaygın bilinen yanlışlardan bir tanesi de Down sendromunun hastalık olarak bilinmesidir. Halbuki Down Sendromu olan kişinin hastalığı değil sadece genetik farklılığı vardır. Peki, Down sendromu belirtileri neler? Anne karnında Down sendromu anlaşılır mı? Down sendromunun tedavisi var mı? İşte Down sendromu hakkında bilinmesi gereken temel bilgiler

YENİ DOĞAN BEBEKLERDE DOWN SENDROMU NASIL ANLAŞILIR?

yeni doğan bebeklerde down sendromu belirtileri

yeni doğan bebeklerde down sendromu belirtileri

Down sendromlu bebeklere baktığımızda hepsinin birbirlerine ne kadar çok benzediğini düşünsek de aslında birbirleri ile benzerlik göstermezler. Tıpkı diğer bebekler gibi onlar da genetik özelliklerini yalnızca anne ve babalarından alırlar. Bunların dışında ekstra ortak özellikleri taşımaları da elbette mümkündür. Yeni doğan bebeklerde Down sendromu teşhisi için bazı fiziksel özelliklere bakılarak ipuçları yakalanabilir.

Ancak buradaki fiziksel özelliklerin diğer Down sendromu olmayan bebeklerde de görülebileceğidir. Bu nedenle yalnızca bedensel özelliklere bakarak tanı koyulmamalı ayrıca kromozom analizi yapılmalıdır.

Yinede yeni doğan bebeklerde Down sendromu belirtilerini sıralayacak olursak şunları sıralayabiliriz:

- Kasların yeteri kadar gergin olmaması

- Basık ve düz bir yüz ile minik burun

- Gözün iç kısımlarında deri kıvrımları

- Avuç içinde ortadan tek bir çizgi

- Elin serçe parmağında kemiğin olmaması

- Ayakta iki ilk iki parmağın arasında ayrıklık

- Dilin çok büyük olması.

DOWN SENDROMUNUN NEDENLERİ NELER?

bebeklerde down sendromu belirtileri

bebeklerde down sendromu belirtileri

Down Sendromunun ortaya çıkışında kesin bir neden tespit edilemese da bağlantılı olduğu düşünülen tek etken hamilelik yaşıdır. 35 yaş üzerinde hamile kalan kadınların bebeklerinde görülme riski fazla olan Down sendromu durumu günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte hamilelikte teşhis edilebiliyor. Anne adayından alınacak kan örneği ile nasıl bir yol izlenmesi gerektiği doktorlar tarafından belirlenebiliyor.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE DOWN SENDROMU RİSKİ NE KADAR?

Doğal yollarla çocuk sahibi olamayan çiftlerin son çare olarak görüp denemek istedikleri tüp bebek tedavisinde olumlu ya da olumsuz sonuçlar elde edilebileceği gibi olumlu olduğunda bebeğin ne kadar sağlıklı olacağı da muallaktır. Tüp bebek tedavisindeki asıl amaç yumurta üretimini zirveye çıkarmaktır. Doz aşıldığında ise yumurtalarda genetik bozulmalar görülür ve Down sendromu riski meydana gelir.

İleri teknoloji ve hassas işlemlerle hareket edilen genetik yöntem PGT eşliğinde uygulanmış tüp bebek tedavisi, down sendromu riskini epey ölçüde azalttığı bilinmektedir.

HAMİLELİKTE DOWN SENDROMU NASIL ANLAŞILIR? GEBELİKTE DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ

Hamilelikte down sendromu belirtileri

Hamilelikte down sendromu belirtileri

Anne adaylarını riskli ve tehlikeli hamileliklere karşı uyaran uzmanlar, Down sendromlu bebek dünyaya getirme riskinin en fazla olduğu 3 yaş ütü hamileler için bazı önemli bilgiler veriyor. Down sendromunun kesin çözümünün olmadığını dile getiren uzmanlar, anne karnındayken bebeğin Down sendromlu olup olmadığını erken teşhisle kolaylıkla tespit edilebildiğini açıklıyor. Bebeğe anne karnındayken Down sendromu tanısı koyulabilmesi için ikili test, üçlü test, dörtlü test ve ense kalınlığı gibi tarama testlerinin yapılması gerekir. Yapılan bu testler bebeklerin down sendromlu olup olmadıklarını yüzde seksen oranında ortaya çıkarmaktadır.

Anne karnındaki bebekte Down sendromu belirtileri ise şu şekildedir:

1- Kalp odacıklarında delikler oluşmuştur.

2- Ense kalınlığı; bebeğin boynunun koyu görülen kısmı ense kalınlığını ifade eder. Kalınlığı 3 mm'yi aşılması durumu ise fetal ense kalınlığı olarak kabul edilir. 

3- Bağırsaklar yeterince gelişmemiştir.

4- Kısa üst kol ve bacak kemiği vardır.

5- Kulakları kısadır.

6- Burun kemiği yok gibidir.

DOWN SENDROMU ÇEŞİTLERİ NELER? MOZAİK DOWN SENDROMU

Down sendromu çeşitleri

Down sendromu çeşitleri

Günümüzde kromozom sayılarındaki farklılıklardan dolayı ortaya çıkan Down Sendromunun düzeyinin herkes tarafından eşit dereceli ve aynı olduğu zannedilmektedir. Ancak, gelişen teknolojiyle birlikte yeni yapılan araştırmalarda, kromozom sayılarındaki farklılıkların da kendi içinde bölümlere ayrıldığı tespit edilmiştir.

Down Sendromunun Trisomy 21, Translokasyon ve Mozaik olmak üzere 3 çeşit türü vardır. Mozaik Down sendromlu bireylerde zihinsel anlamda gerilik diğerlerine nazaran daha hafiftir. Normalde IQ değerleri iken down sendromlu kişilerde IQ 50 dir. Mozaik down sendromlu kişilerde IQ oranı ise diğer down sendromlulara göre %30 daha fazladır.

MOZAİK DOWN SENDROMU TEDAVİSİ

Down sendromunun diğer türlerinde olduğu gibi bu çeşidinde de tedavisi yoktur. Ancak, Mozaik Down sendromlu bireylerin fiziki, duyusal ve motor becerileri diğerlerine göre daha fazla gelişmiş olacağından dolayı alacakları eğitimlerle daha verimli bir sonuç elde edebilirler.

Down Sendromu Nedir?

Down Sendromu Nedir?

Normal insanlarda 46 tane kromozom olurken Down Sendromlu bireylerde fazladan 1 kromozom vardır yani toplam 47 kromozomları vardır. 21 numaralı kromozomdan 3 tane vardır.
Vücut oluşum aşamasındayken anneden 23, babadan 23 kromozom gelmesi gerekirken anormal giden bazı durumlar bu mekanizmayı bozabilir. Birçok sebep vardır,  en etkili faktörün anne yaşı olduğu gösterilmiştir.
Anne yaşı arttıkça Down Sendromlu çocuk doğurma olasılığı artar. Fakat tek sebep bu değilidir ve genç bir anne adayının da Down Sendromlu bebeği olabilir.
20 yaşında bir anne adayında Down Sendromlu bebek doğurma olasılığı de 1 iken 40 yaşında oran de 1 e çıkar.
Down Sendromu ya da eski adlarıyla mongolizm veya mongol bebek ilk kez yılında Dr. John Langdon Down tarafından tarif edilmişdir. Günümüzde mongol kelimesinin kullanımı terk edilmiştir.
Bu genetik farklılık onların fiziksel görünümleri ve zeka gelişimlerinde farklılıklara yol açar.

Down Sendromluların Fiziksel Görünümleri Nasıldır?

Kendilerine özel tipik yüz görünümleri vardır. Çekik ,küçük gözler, düz yüz profili, basık ve küçük burun, gözlerde aşağı yukarı kaymalar, şaşılık, küçük ağız ve büyük bir dil, düz seyrek ve parlak saçlar ortak özelliklerdir.
Avuç içlerinde tek çizgi, parmakların kısa ellerin geniş olması,el serçe parmağında esneklik ve geriye kıvrılması, ayak baş parmağın diğer parmaklardan ayrık olması çoğunda görülen özelliklerdir.
Bu bebekler doğduklarında daha kısa boylu ve düşük kiloda olabilirler. Boyları her yaşta genellikle ortalamanın altında olur ve yavaş çalışan metabolizmaları nedeniyle genellikle kiloludurlar.

Down Sendromlularının Zihinsel ve Fiziksel Gelişimi Nasıldır?

Down sendromlu bebeklerde zihinsel ve bedensel gelişim basamakları gecikmeli olur, kasları gevşek olduğu için emme , başını dik tutma, yürüme gibi becerileri geç kazanırlar. Konuşmayı genellikle yaşında öğrenirler.
Çoğunlukla okul öncesi eğitim alabilir, ilkokula gidebilirler. Daha az kısmı orta öğretime devam edebilir ve küçük bir kısmı üniversite eğitimi alabilir.
Zeka seviyeleri (IQ) düşük olur fakat erken başlanan uygun programlarla özel eğitimler sayesinde zeka gelişimleri anlamlı derecede artar. Çoğu okuma yazma ve toplama çıkarma gibi basit matematik işlemlerini öğrenebilecek düzeydedir.
Genellikle bu kişilerin sanatsal yönleri, yaratıcılıkları, içgüdüleri yada hafızları kuvvetli olur. Bu yetenek ve beceriler uygun eğitimlerle birleştirildiğinde normal bir birey gibi hayatını devam ettirebilir, meslek sahibi olabilir ve hatta başarılara imza atabilirler. Aralarında üniversiteden onur ödülü alanlar, profesyonel modellik yapanlar, oyuncular, sporcu ve sanatçılar hatta siyasetçiler vardır. Ülkemizde de bu tip başarılara imza atmış gençler vardır.

Down Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Yenidoğan bebekte bu özelliklerin olmasıyla şüphe edilir . Bebekten alınan kandan kromozom analizi yapılarak kesin tanı konabilir.

Down Sendromu Anne Karnında Anlaşılır mı?

Günümüzde anne karnındaki bebeğin Down Sendromu olup olmadığını kesin olarak anlamak mümkündür. Bunun için en basit yöntem ‘tarama testleri’dir. 2 li test, 3 lü test, 4 lü test olarak bilinen bu testler ultrasonda bebeğin değerlendirmesi ve anne kanında bazı belirteçlerin düzeyine bakılması yoluyla yapılır. Maalesef bu testlerin Down sendromu yakalama başarısı %85 civarındadır.
Anne kanından bebeğin kromozomlarının seçilip incelenebildiği gelişmiş testler mevcuttur, bu testlere serbest fetal DNA testi denir. Bu test ile Down Sendromu %99 lara kadar anlaşılabilse de kesin tanı testi değil tarama testidir.
Kesin tanı için, bebeğin bulunduğu keseden sıvı örneği (Amniyosentez) yada bebeğin plasentasından doku örneği alınması (Koryon villus biopsisi) gerekir. Alınan örnekte kromozom analizi sonrası tanı % konulabilir.
Bu testler hakkında daha detaylı bilgi için gebelik takibinde yapılan testler yazımı okuyabilirsiniz.
Bu testlerin yanısıra ultrasonografide bazı bulgular bebekte Down Sendromu olabileceği konusunda bize uyarıcı olur. Burun kemiği yokluğu, ense kalınlığının artması, bebeğin kalp kapaklarında delik , kafa içi boşluklarda genişlenme, bazı bağırsak  anomalileri, parmak yapısı, kemik anomalileri bunlar arasında sayılabilir.

Anne Karnında Bebeğe Down Sendromu Tanısı Konulduğunda  Ne Yapılabilir?

Genetik bir anormallik söz konusu olduğu için tedavisi mümkün değildir. Amniyosentez yada Koryon villus biopsisi yöntemleri ile % tanı konulduktan sonra çiftin karar vermesi beklenir.
Karar ‘çocuğu doğurmayı kabul etmek ve gebeliğe devam etmek’ yada ‘gebeliğin sonlandırılmasını istemek’ şeklinde olabilir.
Bu durumu kabul etmek de karar vermek de zor funduszeue.infoe düşen karara saygı duyup aileyi desteklemektir.
Karar vermek için Down Sendromu hakkında kadın doğum , çocuk yada genetik doktorlarından, yazılı yayınlardan, internetten bilgi almak, Down Sendromlular için kurulmuş derneklerde Down Sendromlu  çocuk aileleriyle görüşüp yeterince bu sendromu tanımak faydalı olabilir.
Anne baba kendini buna hazırlayarak yada beklemediği halde Down Sendromlu çocuk sahibi olmuş olabilir. Aileye düşen bu bireylere daha bebekken başlayan özel eğitimler , ilgi ve özen ile en iyi seviyeye ulaşmalarını sağlamak fiziksel , zihinsel ve ruhsal gelişimi için ayrı ayrı emek harcamaktır.

Down Sendromu ve Down Sendromlu Bebeğin Ebeveyni Olmak

Hamilesiniz ve yap&#;lan testler sonucunda bebe&#;inizin Down sendromlu olabilece&#;ini ö&#;rendiniz.

Ya da do&#;um yapt&#;n&#;z. Ve gördünüz ki bebe&#;iniz Down sendromlu.

Belki çok üzüldünüz. A&#;&#;r bir sorumlulu&#;un ömür boyu s&#;rt&#;n&#;za yüklendi&#;ini iliklerinize kadar hissettiniz.

Belki çok &#;a&#;&#;rd&#;n&#;z. Anlamaya çal&#;&#;t&#;n&#;z. Zorland&#;n&#;z. Korktunuz.

Bu hislerin tamam&#; çok normal.

Çünkü genel olarak tüm ebeveyn adaylar&#;n&#;n beklentisi “normal” sa&#;l&#;k ko&#;ullar&#;nda bir çocuk sahibi olmakt&#;r.

Tersi bir durum gerçekle&#;ti&#;inde aile kendini zorlu bir mücadelenin içinde  bulabilir.

Down sendromlu bir bebe&#;in ebeveynleri olmak insan&#; çok farkl&#; hislere sürükleyebilir.

Ancak belki bu sendromu tan&#;rsan&#;z, bir hastal&#;k de&#;il bir genetik farkl&#;l&#;k oldu&#;unu bilirseniz hisleriniz de olumluya do&#;ru farkl&#;la&#;abilir.

Biz bu yaz&#;da yapt&#;&#;&#;m&#;z ara&#;t&#;rmalar, okudu&#;umuz bilimsel çal&#;&#;malar &#;&#;&#;&#;&#;nda Down sendromunun temel özelliklerini mercek alt&#;na ald&#;k.

Umar&#;z ihtiyac&#;n&#;z olan bilgi, bu sat&#;rlarda sizinle bulu&#;ur.

 

 

Down Sendromu: Temel Bilgiler

Down sendromuyla ilgili en temel bilgiler a&#;a&#;&#;da yer al&#;yor.

  • Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastal&#;k de&#;il, genetik bir farkl&#;l&#;kt&#;r.
  • Down sendromlu bebekler 21. kromozom çiftinde fazladan1 kromozom olmas&#; nedeniyle 47 kromozom ile do&#;arlar. Bu durum beyin ve beden geli&#;imini etkiler.
  • Ço&#;u Down sendromlu bireyin genel sa&#;l&#;&#;&#; yerindedir. Ancak baz&#;lar&#; do&#;umdan gelen zorluklar ve sa&#;l&#;k sorunlar&#; ile mücadele etmek durumunda kalabilir.
  • Down sendromlu ki&#;ilerin görünümleri farkl&#;d&#;r.
  • Ö&#;renme sorunlar&#; ve fiziksel sorunlar ya&#;ayabilirler.
  • Türkiye Down Sendromu verilerine göre net olmasa da Türkiye’de yakla&#;&#;k Down sendromlu birey ya&#;&#;yor.
  • Down sendromu aç&#;s&#;ndan ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü fark&#; yoktur. Tüm dünyada ortalama her do&#;umda bir görülür.
  • Down sendromlu bireyi anlamak ve ihtiyaçlar&#;n&#; erken bir zamanda fark etmek, bireyin kendisinin ve ailesinin ya&#;am kalitesini art&#;r&#;r. Ki&#;i tatmin edici bir ya&#;am sürebilir.


Down Sendromu Nedir?

Down sendromu, bir kromozom anomalisidir.

Normalde insan bedenindeki her hücrede 23 çift kromozom yer al&#;r. Yani her hücrede toplamda 46 kromozom vard&#;r; bunlar&#;n 23’ü anneden 23’ü ise babadan gelir.

Down sendromlu bir bireyin kromozom çiftinde, doktorlar&#;n hala tam emin olamad&#;&#;&#; bir nedenle, fazladan 1 kromozom olu&#;ur. (Bu nedenle Down sendromu, trizomi 21 olarak da bilinir.)

Yani Down sendromlu bir bireyin vücudunda her hücrede kromozomdan 2 yerine 3 adet yer al&#;r. Böylece Down sendromlu bir bebek her hücrede 46 yerine 47 kromozomla dünyaya gelir.

Down sendromu ya&#;am boyu devam eden bir durumdur.

Bu sendromla do&#;an ço&#;u çocuk sa&#;l&#;kl&#; ve aktif bir ya&#;am sürebilir. Okula gidebilir, sosyal faaliyetlerde bulunabilir ve di&#;er çocuklarla ileti&#;im içinde olabilir.

Ebeveyn ve çocuk sa&#;l&#;&#;&#;n&#; iyile&#;tirmek konusunda çal&#;&#;malar yapan ve kar amac&#; gütmeyen bir kurulu&#; olan March of Dimes uzmanlar&#;na göre Down sendromlu bir birey 60 y&#;l veya daha fazla ya&#;ayabilir.

 

Down sendromlu b&#;r çocu&#;u anlamak ve &#;ht&#;yaçlar&#;n&#; erken tesp&#;t etmek, çocu&#;un oldu&#;u kadar ebeveynler&#;n&#;n de ya&#;am kal&#;tes&#;n&#; yükselt&#;r.

 

Her çocukta oldu&#;u gibi Down sendromlu çocuklar&#;n da kendilerine özgü  geli&#;imleri, yetenekleri, ki&#;ilikleri, dü&#;ünceleri, sosyal ya&#;ant&#;lar&#; vard&#;r.

Ya&#;amlar&#; boyunca yeni davran&#;&#;lar edinebilirler.

Down sendromlu bireyin ya&#;am&#;n&#;n &#;ekillenmesi tamamen ailesinin deste&#;ine, sevgisine, kat&#;laca&#;&#; erken e&#;itim programlar&#;na ve alaca&#;&#; alternatif terapilere dayan&#;r.

 

Down Sendromunun Tarihçesi

Down sendromu ilk kez y&#;l&#;nda Doktor John Langdon Down taraf&#;ndan yaz&#;lan bir makalede tan&#;mland&#;.

Doktor Down bu makalede benzer fiziksel görünüme sahip özel bir grup hastadan söz ediyordu. Down, çekik gözlü olmalar&#; nedeniyle Mo&#;ol &#;rk&#;na mensup insanlara benzetti&#;i bu ki&#;ilere “Mongol” dedi.

Ancak yakla&#;&#;k 20 y&#;l sonra Down sendromu ad&#; yerle&#;ik bir hal ald&#;.

’da Frans&#;z profesör Jérôme Lejeune sendromun bir kromozomal düzensizlik oldu&#;unu kan&#;tlad&#;.

Birle&#;mi&#; Milletler’in 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tan&#;mas&#;n&#;n ard&#;ndan Down sendromu dünya genelindeki etkinliklerle daha bilinir hale geldi.

Hastal&#;k Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, Amerika Birle&#;ik Devletleri’nde her bebekten 1’i Down sendromu ile do&#;uyor ve bu da Down sendromunu en s&#;k görülen kromozom anomalisi haline getiriyor.

 

Ülkem&#;zde kes&#;n olmayan ver&#;lere göre
her do&#;umda 1 Down sendromlu bebe&#;&#;n dünyaya geld&#;&#;&#; dü&#;ünülüyor.

 

Down Sendromunun Farkl&#; Türleri Var m&#;?

Down sendromunun 3 farkl&#; türü var. Bunlar trizomi 21, translokasyon ve mozaik. &#;imdi bu türleri inceleyelim.

Trizomi 21

Yüzde oranla en s&#;k kar&#;&#;la&#;&#;lan Down sendromu türüdür.

Trizomi 21, yanl&#;&#; hücresel bölünme nedeniyle bebe&#;in hücrelerinde kromozomun 3 adet olmas&#;n&#; anlat&#;r.

Translokasyon

Görülme s&#;kl&#;&#;&#; % ’tir. Bu tipte, kromozomun bir parças&#; koparak ba&#;ka bir kromozoma eklenir (genellikle kromozoma). Ki&#;i adet olarak 46 kromozoma sahiptir ancak bedende 47 kromozom bilgisi vard&#;r.

Türkiye Down Sendromu Derne&#;i‘nin verdi&#;i bilgiye göre Down sendromunun di&#;er tipleri kal&#;t&#;msal de&#;ildir. Ancak translokasyonda ebeveynlerden birinin ta&#;&#;y&#;c&#; olmas&#; durumunda Down sendromu kal&#;t&#;msal hale gelir.

Ta&#;&#;y&#;c&#; anne ise translokasyon Down sendromlu çocuk dünyaya gelme oran&#; yüzde 33, ta&#;&#;y&#;c&#; baba ise bu oran yüzde aras&#;ndad&#;r.

Mozaik

Yüzde görülme s&#;kl&#;&#;&#;yla nadir rastlanan bir türdür.

Bu tipte baz&#; hücreler 46 kromozom baz&#;lar&#; ise 47 kromozom ta&#;&#;r.

Yanl&#;&#; bölünme döllenmenin ileri a&#;amalar&#;nda gerçekle&#;ti&#;inde bir hat 46 kromozom, di&#;er hat 47 kromozom olarak devam eder. Böylece mozaik bir yap&#; olu&#;ur ve sendrom ad&#;n&#; buradan al&#;r.

Down sendromlu bir bireyin görünümünden hangi tür sendromu ta&#;&#;d&#;&#;&#;n&#; anlayamazs&#;n&#;z. 3 türün de yaratt&#;&#;&#; etki benzer olabilir.

Down Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Down sendromunun belirtileri ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;ir; entelektüel ve geli&#;imsel sorunlar hafif ila ciddi aras&#;ndad&#;r.

Baz&#; ki&#;ilerde büyük bir sa&#;l&#;k sorunu olmazken baz&#;lar&#; kalp sorunlar&#; gibi ciddi etkiler ya&#;ayabilir.


Fiziksel görünüm

A&#;a&#;&#;daki fiziksel özelliklerin hepsi veya birkaç&#; Down sendromlu bir bireyde görülebilir.

  • Çekik küçük gözler
  • Gözün renkli k&#;sm&#;nda beyaz lekeler
  • Bas&#;k burun
  • K&#;sa parmaklar
  • K&#;vr&#;k serçe parmak
  • Kal&#;n ense
  • Avuç içinde tek bir çizgi
  • Ayak ba&#;parma&#;&#;n&#;n di&#;er parmaklardan daha aç&#;kta durmas&#;
  • K&#;sa boyun
  • K&#;sa boy
  • Normalden daha küçük kafa ve kulaklar

 

Fiziksel Geli&#;im

Down sendromlu bebekler genellikle normal do&#;um kilosuyla dünyaya gelir. Ancak fiziksel geli&#;imleri ya&#;&#;tlar&#;na göre yava&#; olabilir.

Kas geli&#;imleri de buna dahildir. A&#;&#;r&#; kas elastikiyeti nedeniyle,

  • Dönmeyi,
  • Emeklemeyi,
  • Oturmay&#;,
  • Ayakta durmay&#; ve
  • Yürümeyi daha yava&#; ö&#;renebilirler.

Zaman&#;nda, uygun s&#;kl&#;kta ve do&#;ru uygulanan terapilerle Down sendromlu bebeklerin fiziksel geli&#;imleri desteklenebilir. Buna ba&#;l&#; olarak pek çok geli&#;imsel evrede büyük ilerlemeler kaydedilebilir.

Down sendromlu bireylerin kar&#;&#;la&#;abilece&#;i bir di&#;er özel durum, yava&#; metabolizmad&#;r. Bu nedenle kilo almaya yatk&#;nd&#;rlar. Uygun bir diyet program&#;yla bu durumun önüne geçmek mümkündür.


Zihinsel Geli&#;im

Down sendromlu bebekler ya&#;&#;tlar&#;ndan daha yava&#; büyüdükleri için zihinsel geli&#;imleri de geride olabilir.

A&#;a&#;&#;daki güçlükleri hafif ve orta derecede ya&#;ayabilirler:

  • K&#;sa konsantrasyon süresi
  • Ö&#;renmede güçlük
  • Konu&#;mada ve dil geli&#;iminde gecikme
  • Ruh halinde de&#;i&#;kenlik

Ne var ki zaman&#;nda verilen uygun e&#;itim programlar&#;yla Down sendromlu bir birey her anlamda büyük geli&#;meler kaydedebilir; anlaml&#; ve bütünlüklü bir ya&#;am sürebilir.

Günümüzün üniversitelerden onur derecesiyle mezun olan, kitaplar yazan, sanat alan&#;nda ve çal&#;&#;ma hayat&#; içinde umulmad&#;k ba&#;ar&#;lara imza atan Down sendromlu bireyleri herkes için birer umut kayna&#;&#;.


Di&#;er Sa&#;l&#;k Problemleri

Down sendromlu çocuklarda a&#;a&#;&#;da yer alan çe&#;itli sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n görülme riskinin di&#;er bireylere göre çok daha yüksek oldu&#;u biliniyor.

  • &#;&#;itme kayb&#; veya zay&#;fl&#;&#;&#;
  • Do&#;u&#;tan gelen kalp rahats&#;zl&#;&#;&#;
  • Tiroid bezi ile ilgili problemler
  • Sindirim problemleri
  • Epilepsi
  • Görme problemleri
  • &#;skelet sistemi sorunlar&#;
  • Çölyak hastal&#;&#;&#;
  • Metabolizmalar&#;n&#;n yava&#; çal&#;&#;mas&#;ndan dolay&#; kilo problemleri
  • Zay&#;f ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k nedeniyle bula&#;&#;c&#; hastal&#;klar
  • Alzheimer

Bu problemler ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;iklik gösterebilir. Baz&#; bireylerde hafif dereceli olabildi&#;i gibi baz&#;lar&#;nda &#;iddetli olabilir veya hiç görülmeyebilir.

Özetle, Down sendromlu bireyler pek çok rahats&#;zl&#;&#;a daha yatk&#;n olabilir.

Ancak hastal&#;klarda erken te&#;his ve do&#;ru tedaviyle pek çok konuda h&#;zl&#; yol al&#;nabilir.

Türkiye Down Sendromu Derne&#;i’nin web sitesinde bir Down sendromlu bireyi ilgilendirebilecek sa&#;l&#;k kontrollerinin detayl&#; listesi yer al&#;yor. Lütfen bu listeyi dikkate al&#;n ve gerekli tetkikleri yapt&#;rmay&#; ihmal etmeyin.


Hamilelikte Down Sendromu Belirtileri

Down sendromunun nedenleriyle ilgili çok net veriler olmasa da uzmanlar 35 ya&#; üstü hamileliklerde riskin yüksek oldu&#;undan söz eder ve hamileleri konuyla ilgili bilgilendirir.

Hamilelik s&#;ras&#;nda bebekte Down sendromu olup olmad&#;&#;&#;n&#; en net &#;ekilde belirlemenin yolu CVS ve amniyosentez gibi tan&#; testleri yapmakt&#;r.

CVS haftada yap&#;lan, plasentadan doku örne&#;i al&#;nan i&#;lemdir.

Amniyosentez ise haftadan sonra yap&#;l&#;r. Bebe&#;in içinde bulundu&#;u amniyon s&#;v&#;dan örnek al&#;n&#;r ve incelenir.

CVS ve amn&#;yosentez bebe&#;&#;n kromozomlar&#;n&#;n detayl&#; &#;ncelend&#;&#;&#;
&#;k&#; &#;&#;lemd&#;r.
az da olsa dü&#;ük r&#;sk&#; ta&#;&#;rlar.

Bu nedenle bu testlerin yap&#;lma karar&#; al&#;nmadan önce doktorlar ultrasonografik görüntüleme ile ikili, üçlü veya dörtlü tarama testlerinin risk de&#;erlendirmesini görmek isterler.

Hamilelikte birtak&#;m göstergeler bebekte Down sendromu olabilece&#;ine i&#;aret eder. A&#;a&#;&#;da bu göstergeleri bulacaks&#;n&#;z:

  • Ense kal&#;nl&#;&#;&#;n&#;n normalden fazla olmas&#;
  • Uyluk kemi&#;i (femur) boyunun normalden k&#;sa olmas&#;
  • 5. parmak orta bo&#;umun k&#;sa olmas&#;
  • Bebekte ba&#;&#;rsakta t&#;kan&#;kl&#;k
  • Kalp anomalisi ve di&#;er ba&#;ka anomaliler daha detayl&#; analizleri gerektirir.

 

Down Sendromuna Neden Olan Faktörler

Down sendromu bilinen en yayg&#;n kromozom bozuklu&#;udur.

Sosyal çevre, din, dil, &#;rk fark etmeksizin görülebilir.

Normalde insan&#;n vücudundaki her hücrede 23 çift kromozom bulunur. Her çiftte bir kromozom anneden, bir kromozom babadan gelir.

Down sendromu, kromozom 21’de meydana gelen normal d&#;&#;&#; bir hücre bölünmesi nedeniyle olu&#;ur. kromozomdaki bu ekstra genetik malzeme Down sendromu ile ilgili belirleyici özellikler ve geli&#;imsel sorunlardan sorumludur.

Bilim insanlar&#; bugüne kadar Down sendromuna yol açan bu normal d&#;&#;&#; hücre bölünmesinin nedenlerini tam olarak tespit edemedi.

Sendroma,

  • Radyasyon
  • Uyu&#;turucu ve
  • Alkol kullan&#;m&#;

gibi faktörlerin neden oldu&#;una dair çe&#;itli tezler ortaya at&#;ld&#; ancak hiçbiri kesinlik kazanmad&#;.

Yap&#;lan ara&#;t&#;rmalar sonucu Down sendromu aç&#;s&#;ndan risk olu&#;turabilecek faktörleri Mayo Klinik uzmanlar&#;n&#;n görü&#;leriyle &#;u &#;ekilde s&#;ralayabiliriz:

  • &#;leri hamilelik ya&#;&#;: Bir kad&#;n&#;n 35 ya&#;&#;ndan sonra Down sendromlu bebek dünyaya getirme &#;ans&#; artar. Çünkü daha ya&#;l&#; yumurtalar&#;n düzensiz kromozom bölünmesi riski fazlad&#;r. Ancak ço&#;u Down sendromlu çocuk 35 ya&#;&#;ndan genç annelerin çocuklar&#;d&#;r. Çünkü genç kad&#;nlar daha çok say&#;da do&#;um yapabilir.
  • Genetik translokasyon Down sendromunun ta&#;&#;y&#;c&#;s&#; olmak: Kad&#;n ve erkek genetik translokasyon Down sendromu ta&#;&#;y&#;c&#;s&#; ise bebe&#;in de Down sendromlu olma olas&#;l&#;&#;&#; vard&#;r.
  • Daha önce Down sendromlu bir bebek do&#;urmu&#; olmak: Ailenin daha önce do&#;mu&#; çocuklar&#;ndan biri Down sendromlu ise ve ebeveynlerde translokasyon var ise do&#;acak yeni bebe&#;in Down sendromlu olma riski yüksektir.

Down Sendromu Nas&#;l Te&#;his Edilir?

Do&#;umdan önce Down sendromunu te&#;his etmek hamilelik s&#;ras&#;nda yap&#;lacak iki kategorideki testlerle mümkündür. Bunlar,

  • Tarama ve
  • Tan&#; testleridir

Tarama testleri (ikili, üçlü veya dörtlü test, ense saydaml&#;&#;&#; ölçümü) bebekte Down sendromuna dair riski belirler.

Tan&#; testleri (detayl&#; ultrason, CVS, amniyosentez) bebekteki Down sendromu olas&#;l&#;&#;&#;n&#; oldukça yüksek seviyelerde ortaya koyabilir.

Ense Saydaml&#;&#;&#; Ölçümü: Hamileli&#;in haftalar&#; aras&#;nda yap&#;l&#;r.

Bebe&#;in ense k&#;sm&#;ndaki s&#;v&#; ölçülür.

Tüm bebeklerde bu k&#;s&#;mda bir miktar s&#;v&#; bulunur ancak Down sendromlu bebeklerde miktar daha yüksektir.

&#;kili Tarama Testi: Hamileli&#;in haftas&#; aras&#;nda yap&#;lan bir kan testidir.

Bebe&#;in ense kal&#;nl&#;&#;&#;na ve Down sendromu riskine dair fikir verir.

&#;kili tarama testi ad&#;n&#; almas&#;n&#;n sebebi hem bebe&#;in ense kal&#;nl&#;&#;&#;n&#;n hem de annenin kan&#;ndaki baz&#; hormon ve proteinlerin ölçümünün yap&#;lmas&#;d&#;r.

&#;kili testin sonucunda bebe&#;in Down sendromlu olmas&#;na yönelik bir risk saptan&#;r. Ancak bu risk bebe&#;in Down sendromlu olup olmayaca&#;&#;na dair kesin bilgi içermez.

Bu tarama testi, daha sonra CVS veya amniyosentez yap&#;p yapt&#;rmama konusunda doktorunuz liderli&#;inde karar alman&#;za yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

Üçlü veya Dörtlü Tarama Testi: Üçlü test hamileli&#;in haftalar&#;nda yap&#;lan bir kan testidir. Anneden al&#;nan kandaki üç farkl&#; hormon ölçümü yap&#;l&#;r.

Dörtlü testte annenin kan&#;ndaki dört farkl&#; hormonun ölçümü yap&#;l&#;r.

Üçlü testin Down sendromunu saptama oran&#; yüzde 60, dörtlü testin yüzde 80 civar&#;ndad&#;r.

Bu testlerde ayr&#;ca di&#;er kromozom bozukluklar&#;na ve nöral tüp defektine dair risklere de bak&#;l&#;r.

Detayl&#; Ultrason: Hamileli&#;in haftalar&#; aras&#;nda yap&#;l&#;r.

Bebe&#;in anatomik yap&#;s&#;n&#;n detayl&#; olarak incelendi&#;i bir yöntemdir. Doktorlar, ikili test sonucu ne olursa olsun detayl&#; ultrasonun yapt&#;r&#;lmas&#;n&#; tavsiye eder.

Amniyosentez: Anne karn&#;ndan s&#;v&#; alma i&#;lemidir. A&#;r&#;s&#;zd&#;r.

Hamileli&#;in yakla&#;&#;k haftas&#;nda uygulan&#;r.

&#;kili, üçlü veya dörtlü taramalarda yüksek risk saptanan anne adaylar&#;na kesin tan&#; testi olarak amniyosentez önerilir.

CVS: Hamilelik esnas&#;nda plasentadan küçük miktarda doku örne&#;i al&#;nmas&#; i&#;lemidir.

Gebeli&#;in haftalar&#; aras&#;nda yap&#;l&#;r.

Komplikasyon oran&#; amniyosentezden biraz daha yüksektir.

En önemli avantaj&#;, riskin amniyosenteze göre daha erken gebelik haftalar&#;nda ö&#;renilmesidir.

 

Down Sendromu Tedavisi

Down sendromu tedavisi olan bir hastal&#;k de&#;ildir. Bir genetik farkl&#;l&#;kt&#;r.

Bu sendromu ya&#;ayan bireyler birbirinden çok farkl&#;d&#;r. Sendromun bireyler üzerinde yaratt&#;&#;&#; genel fiziksel, zihinsel ve ruhsal etkiler de de&#;i&#;ir.

Baz&#; Down sendromlu çocuklar ciddi sa&#;l&#;k sorunlar&#;yla u&#;ra&#;&#;rken baz&#;lar&#; zaman&#;nda ald&#;klar&#; terapiler ve desteklerle normal ya da normale çok yak&#;n ya&#;amlar sürebilir.

Erken dönem tedav&#; ve terap&#;ler&#;,
çocu&#;un potans&#;yel&#;n&#; en üst sev&#;yeye ç&#;karmas&#;na ve toplumda
akt&#;f rol almas&#;na yard&#;mc&#; olur.

 

Bu nedenle Down sendromuyla do&#;an bir bebe&#;in düzenli sa&#;l&#;k kontrollerinden geçmesi çok önemlidir.

Down sendromlu bir bebek veya çocuk geli&#;iminin her evresinde deste&#;e, ko&#;ulsuz sevgiye ve ilgiye ihtiyaç duyar.

Erken Dönem E&#;itimlerinin Faydas&#;

Dünyan&#;n pek çok ülkesinde Down sendromlu bebek ve çocuklara yönelik olarak haz&#;rlanan özel e&#;itim programlar&#; ailelerin en büyük yard&#;mc&#;s&#;.

Ülkemizde de Down sendromlu bebek ve çocuklar, geli&#;im evrelerine ve ihtiyaçlar&#;na yönelik e&#;itim programlar&#; ile destekleniyor.

Fiziksel ve zihinsel geli&#;imi destekleyen bu programlar çocuklara; ya&#; gruplar&#; ve ihtiyaca göre,

  • Ayakta durmay&#;, emeklemeyi ve yürümeyi
  • Kendi ba&#;&#;na yemek yemeyi
  • Kendi ba&#;&#;na giyinmeyi
  • Konu&#;may&#;
  • &#;li&#;ki kurmay&#;
  • Problem çözmeyi
  • Ba&#;kalar&#;n&#; dinleyip alg&#;lamay&#;

ö&#;retir, becerilerini geli&#;tirmeyi hedefler.

Down sendromlu bir çocuk okul öncesi dönemde ne kadar büyük geli&#;me kaydederse normal bir okula devam etme olas&#;l&#;&#;&#; da o oranda artar.

&#;ngiltere, Avustralya ve Hollanda’da yap&#;lan ara&#;t&#;rmalara göre normal okullar Down sendromlu çocuklar için daha uygun.

Hollanda’da Down sendromlu çocuklar&#;n yüzde 60’&#; normal okullara devam ediyor.

Dünyan&#;n pek çok ülkesinde çe&#;itli programlarla Down sendromlu gençlerin sosyal ya&#;am içinde etkin olmas&#;na, çal&#;&#;ma hayat&#;na girmesine; en önemlisi ba&#;&#;ms&#;z bireyler olarak bütünlüklü ya&#;am sürmelerine destek veriliyor.

T&#;bbi Tedavi ve Desteklerin Önemi

Down sendromlu çocuklarda kromozom anomalisine ba&#;l&#; olarak baz&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#;n&#;n görülme olas&#;l&#;&#;&#; yüksektir.

Ba&#;lang&#;çta hafif olabilen bu sorunlar y&#;llar içinde ilerleyebilir.

Bu nedenle Down sendromlu bireylerde genel sa&#;l&#;k kontrollerinin düzenli olarak yap&#;lmas&#; çok önemlidir. Türkiye Down Sendromu Derne&#;i’nin web sitesinden sa&#;l&#;k kontrolleri listesine ula&#;abilirsiniz.

A&#;a&#;&#;da Down sendromlu bireylerde görülme riski yüksek baz&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#; yer al&#;yor.

&#;&#;itme Sorunlar&#;: Down sendromlu çocuklar aras&#;nda görülen yayg&#;n bir sorundur. Kimi çocukta tek kulakta, kiminde her iki kulakta birden hafif ile yo&#;un aras&#;nda i&#;itme kayb&#; görülebilir.

Güvendi&#;iniz bir kulak, burun, bo&#;az uzman&#; ile devaml&#; ileti&#;im halinde olman&#;z önemlidir.

Görme Sorunlar&#;: &#;&#;itme sorunlar&#; gibi yayg&#;nd&#;r.

Kulak ve göz muayenelerine düzenli gitmek çok önemlidir, çünkü görme ve duyma ile ilgili sorunlar ö&#;renme ve konu&#;ma becerilerini olumsuz yönde etkiler.

Kalp Sorunlar&#;: Down sendromlu bebeklerin yakla&#;&#;k yar&#;s&#;, kalp sorunlar&#; ya&#;ar.

Baz&#; problemler ciddi ve ameliyat gerektirebilecek kadar büyüktür. Baz&#;lar&#; ise ilaç tedavisi, düzenli kontroller ve sa&#;l&#;kl&#; ya&#;am al&#;&#;kanl&#;klar&#; ile kontrol alt&#;nda tutulabilir. 

Uykuda Solunum Bozuklu&#;u: Uyku apnesine Down sendromlu çocuklarda s&#;k rastlan&#;r.

Yumu&#;ak dokular ve iskelet anomalileri bu soruna neden olabilir.

Uyku apnesi ciddi bir sa&#;l&#;k sorunu olabilir çünkü ba&#;ka sorunlar&#;n tetikleyicisidir. Ki&#;inin ya&#;am kalitesini bozar. Bu nedenle t&#;bbi destek almak çok önemlidir.

Sindirim Sistemi Sorunlar&#;: Bu sorunlar ba&#;&#;rsak, yemek borusu, soluk borusu ve anüsteki ola&#;and&#;&#;&#; durumlar&#; içerir.

Sindirim sisteminde t&#;kanma, reflü ya da Çölyak gibi sorunlar&#;n olma olas&#;l&#;&#;&#; yüksektir.

Beslenme ve iyi ya&#;am al&#;&#;kanl&#;klar&#; bu sorunlar&#; hafifletir, ço&#;u ki&#;ide büyük rahatlamalar sa&#;lar. Ancak baz&#; ki&#;ilerde bu sorunlar daha ciddi boyutlardad&#;r. Zaman&#;nda te&#;his ve tedavi ya&#;am kalitesini art&#;r&#;r.

Ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k Sistemi Sorunlar&#;: Down sendromlu bebeklerin ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi zay&#;ft&#;r. Bu nedenle otoimmün rahats&#;zl&#;klara, kanserin çe&#;itli türlerine ve zatürre gibi bula&#;&#;c&#; hastal&#;klara yakalanma riskleri yüksektir.

Sa&#;l&#;kl&#; beslenme, takip eden doktorun önerece&#;i besin destekleri, ki&#;iye özel egzersiz program&#;yla ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemini güçlendirmek gerekir.

Obezite: Down sendromlu çocuklar&#;n obeziteye yatk&#;nl&#;&#;&#; yüksektir. Metabolizmalar&#; yava&#; çal&#;&#;t&#;&#;&#;ndan kilo almaya yatk&#;nd&#;rlar.

Sa&#;l&#;kl&#; ve düzenli beslenme ile egzersiz kilo kontrolü aç&#;s&#;ndan çok önemlidir.

Boyun ya da Omurga Sorunlar&#;: Boyun ya da omurga kemiklerindeki sorunlar omurilik yaralanmalar&#;na yol açabilir. Bu da ciddi bir durumdur.

Güvendi&#;iniz bir ortopedist ve fizik tedavi uzman&#;yla ileti&#;imde kalman&#;z, çocu&#;unuza sorunlar&#;n ilerlemesini engelleyecek terapileri ald&#;rman&#;z aç&#;s&#;ndan önemlidir.

Tiroid Sorunlar&#;: Tiroid, tiroksin hormonu üreten ve bo&#;azda bulunan küçük bir bezedir.

Bu bezenin faaliyeti, beyin taraf&#;ndan üretilen bir hormon olan tiroid uyar&#;c&#; hormonu (TSH) taraf&#;ndan kontrol edilir.

Tiroid bezinin az çal&#;&#;mas&#; Down sendromlu bireylerde daha s&#;k görülen bir durumdur.

Bir iç hastal&#;klar&#; uzman&#; arac&#;l&#;&#;&#;yla sa&#;l&#;k kontrollerini düzenli olarak yapt&#;rmal&#;s&#;n&#;z.

Di&#;er sorunlar: Down sendromlu bireylerde endokrin sistemi, di&#; sorunlar&#; ile kulak enfeksiyonlar&#; ve epilepsi gibi sorunlar da görülebilir.

Bu sorunlar mutlaka olacak diye kesin bir&#;ey söylemek mümkün de&#;il. Ama olmas&#; durumunda sorunlar&#;n büyümesini engelleyecek tedavileri güvendi&#;iniz bir doktordan alman&#;z hem çocu&#;unuz hem de sizin ya&#;am kaliteniz aç&#;s&#;ndan çok önemlidir.

Down Sendromunda Geli&#;im ve Ö&#;renme

Down sendromlu çocuklar genel olarak di&#;er çocuklara göre daha yava&#; ö&#;renir ve daha yava&#; geli&#;im gösterirler.

Bu alanda yap&#;lan çal&#;&#;malar, Down sendromlu çocuklar&#;n bili&#;sel ve davran&#;&#;sal niteliklerinin kendine has bir modele sahip oldu&#;unu gösteriyor.

Bu çocuklar, tipik geli&#;im gösteren çocuklardan ve ba&#;ka nedenlerle zihinsel yetersizlik ya&#;ayan çocuklardan ayr&#;&#;&#;r.

Down sendromlu bir çocu&#;un farkl&#;l&#;klar&#;n&#; anlamak, etkin ö&#;retme teknikleri ve terapiler geli&#;tirmek aç&#;s&#;ndan en temel ad&#;m.

&#;imdi Down sendromlu bireylerin nispeten daha h&#;zl&#; geli&#;im gösterdikeri alanlar ile güçlük ya&#;ad&#;klar&#; alanlara bir göz atal&#;m.

Nispeten Güçlü Olduklar&#; Alanlar

Down sendromlu çocuklar pek çok aç&#;dan zorluk ya&#;asalar da baz&#; önemli alanlarda nispeten güçlüdürler.

Sosyal Geli&#;im: Down sendromlu bebek ve çocuklar&#;n sosyal becerileri, di&#;er geli&#;imsel yönlerine göre ileridedir.

  • Down sendromlu bebekler genellikle sosyaldir. Örne&#;in ba&#;kalar&#;n&#;n yüzüne bak&#;p gülmeye, di&#;er çocuklardan sadece bir ya da iki hafta sonra ba&#;larlar.
  • &#;leti&#;im kurmaktan zevk al&#;rlar. Anla&#;&#;lmaz sesler ve jestlerle sosyal  etkile&#;im içine girer ve bu durumla e&#;lenirler.
  • Down sendromlu çocuklar&#;n büyük bölümü yüksek sosyal beceriler ve ona uygun sosyal davran&#;&#;lar geli&#;funduszeue.info küçük bir oran&#;, konu&#;ma ve dil geli&#;iminde ya&#;ad&#;klar&#; zorlu&#;a ba&#;l&#; olarak huzursuz tutum ve davran&#;&#;lar içinde olabilir.

Görsel Desteklerle Ö&#;renme: Ara&#;t&#;rmalara göre Down sendromlu çocuklar görsel yolla daha kolay ve etkin ö&#;reniyor.

Bu da &#;u anlama geliyor: Resim, jest veya nesneleri kullanarak yap&#;lan e&#;itim-ö&#;retim Down sendromlu çocuklar aç&#;s&#;ndan daha etkin bir ö&#;renme sa&#;l&#;yor.

Sözcük Okuma: Down sendromlu çocuklar&#;n büyük bir bölümünün okuma becerileri, bili&#;sel becerilerinden ve dil ö&#;renme becerilerinden daha önce geli&#;ir.

Ve bu durum, kelime da&#;arc&#;&#;&#; ile dil becerilerinin geli&#;imi aç&#;s&#;ndan avantaj sa&#;lar.

Down Sendromundaki Tipik Güçlükler

Down sendromlu çocuklar&#;n geli&#;imsel aç&#;dan zorland&#;klar&#; alanlar aras&#;nda motor geli&#;im, dil ve say&#; becerileri ile sözel k&#;sa süreli bellek yer al&#;r.

Motor Geli&#;im: Bu alandaki geli&#;imleri di&#;er çocuklara göre zay&#;ft&#;r.

Motor geli&#;im alan&#;ndaki gecikmeler, bu bireylerin kendilerini çevreleyen dünyay&#; ke&#;fetmesini ve ö&#;renmesini yava&#;lat&#;r. Bu durum bili&#;sel geli&#;imi de etkiler.

Zay&#;f a&#;&#;z motor kontrolü, dil becerilerinin geli&#;imi üzerinde de olumsuz etki yaratabilir.

Bu noktada erken dönemde al&#;nan terapi ve desteklerin önemi ortaya ç&#;kar.

Dil Geli&#;imi: Down sendromlu çocuklarda dil geli&#;iminde gecikmeler olabillir.

Bu çocuklar dil becerileri aç&#;s&#;ndan iki noktada güçlük ya&#;ar:

  • Cümle yap&#;lar&#; ve dilbilgisi
  • Net, anla&#;&#;l&#;r konu&#;ma

Çocu&#;un anlama yetisi ile kendini ifade etme yetene&#;i aras&#;ndaki uçurum çocukta gerilime ve bazen de davran&#;&#; sorunlar&#;na yol açabilir.

Say&#; Becerileri: Down sendromlu ço&#;u çocuk temel say&#; becerileri konusunda zorluk çeker. Öyle ki bu konuda, okuma becerilerinden yakla&#;&#;k 2 y&#;l geride olabilirler.

Uzmanlara göre matematik e&#;itiminde görsel malzemelerden maksimum seviyede yararlanmak büyük fayda sa&#;lar.

Sözlü K&#;sa Süreli Bellek: K&#;sa süreli bellek, bilginin k&#;sa sürelerle “ak&#;lda” kalmas&#;n&#; sa&#;lar. Bili&#;sel aktiviteyi ve ö&#;renmeyi destekler.

Down sendromlu bireylerdeki k&#;sa süreli bellek sorunlar&#; yeni kelime ve cümleleri ö&#;renmelerini zorlu hale getirebilir.

Ara&#;t&#;rmalar sözle ifade edilen bilginin, görsel malzemelerle desteklendi&#;inde daha iyi i&#;lendi&#;ine ve hat&#;rland&#;&#;&#;na i&#;aret ediyor.

Bu durum Down sendromlu çocuklarla çal&#;&#;an e&#;itimciler aç&#;s&#;ndan resim, i&#;aret gibi görsel malzemeler kullanman&#;n öneminin alt&#;n&#; çiziyor.

Down Sendromlu Çocuklar&#;n Geli&#;imsel Özellikleri

Down sendromlu çocuklar, kromozom anomalisine ba&#;l&#; güçlükler nedeniyle geli&#;imsel olarak di&#;er çocuklar&#; geriden takip edebilir.

Ne var ki bu durum günümüzün farkl&#; ve etkin e&#;itim-ö&#;retim teknikleriyle, terapilerle, teknolojik desteklerle ço&#;u zaman sorun olmaktan ç&#;kabiliyor.

Elbette pek çok &#;ey zaman ve sab&#;r gerektiriyor. Aileleri maddi ve manevi aç&#;lardan zorlayabiliyor. Ama kaydedilecek küçücük bir ilerleme dahi yüzleri güldürebiliyor.

Bili&#;sel Geli&#;im

Down sendromlu çocuklar&#;n bili&#;sel geli&#;imlerinin yava&#; olabildi&#;i bilinen bir gerçek. Ö&#;renme ve alg&#;lay&#;&#; biçimleri di&#;er çocuklardan ve herhangi ba&#;ka bir nedenden dolay&#; geli&#;imsel güçlük ya&#;ayan çocuklardan farkl&#;.

Buradaki temel yakla&#;&#;m, bu çocuklar&#;n ö&#;renme modellerini ve farkl&#;l&#;klar&#;n&#; te&#;his etmek ile buna yönelik materyal ve e&#;itim metotlar&#; geli&#;tirmek olmal&#;.

Sosyal Geli&#;im

Down sendromlu bebek ve çocuklar&#;n sosyal geli&#;imi di&#;er geli&#;im alanlar&#;na göre nispeten daha h&#;zl&#;d&#;r.

Down sendromlu bebekler ileti&#;im kurmaktan ho&#;lan&#;r ve sosyal durumlarda sözsüz becerileri iyi kullan&#;rlar.

Motor Geli&#;imi

Motor geli&#;im, insan geli&#;iminin temel unsurlar&#;ndan biridir.

Bir bebek do&#;du&#;u andan itibaren ciddi anlamda motor becerisi geli&#;tirmeye ba&#;lar.

Down sendromlu çocuklar ise bu aç&#;dan biraz daha yava&#;t&#;r.

Motor geli&#;imlerindeki gecikmeler, bu bebeklerin çevrelerindeki dünyay&#; ke&#;fetmelerini ve ö&#;renme f&#;rsatlar&#;n&#; da olumsuz etkiler. Bu da bili&#;sel geli&#;imi yava&#;lat&#;r.

Burada devreye motor geli&#;ime yönelik tedavi ve terapilerin girmesi önemlidir.

Motor geli&#;im çocu&#;un,

  • Nesnelerin özelliklerini ke&#;fetmesini sa&#;lar.
  • Oturabilmek, oyun oynamak için el ve kol kullanma yetene&#;ini art&#;r&#;r.
  • Ba&#;&#;ms&#;z hareket edebilmek, sosyal etkile&#;im ve dil ö&#;renimi için büyük yarar sa&#;lar.
  • Dünyay&#; daha iyi ke&#;fetmesini sa&#;lar.

A&#;a&#;&#;daki tabloda normal geli&#;im gösteren çocuklarla Down sendromlu çocuklar&#;n kaba motor becerilerinin geli&#;imini ay ay göreceksiniz.

Kaba MotorNormal Geli&#;imDown Sendromu
Ba&#; Kontrolü ay ay
Dönme ay ay
Oturma ay ay
Aya&#;a Kalkma ay ay
Ayakta Durma ay ay
Yürüme ay ay

 

Dil Geli&#;imi

Down sendromlu bebeklerin konu&#;ma ve dil geli&#;imi ya&#;am&#;n ilk y&#;llar&#;ndan itibaren genellikle gecikme gösterir.

Bu gecikme i&#;itme kayb&#;, a&#;&#;z ve dildeki gev&#;ek kas sorunu ve çocu&#;un bili&#;sel geli&#;imindeki gerili&#;in etkisiyle olabilir.

Ara&#;t&#;rmalar, Down sendromlu çocuklar&#;n en çok dil geli&#;iminde gerilik gösterdi&#;ini kan&#;tlam&#;&#;t&#;r.

Bu gecikme kimi zaman davran&#;&#; sorunlar&#;na yol açabilir.

Sözlü k&#;sa süreli bellek sorunlar&#;, yeni kelimeler ve cümleler ö&#;renmeyi zorla&#;t&#;r&#;r.

E&#;itimciler, Down sendromlu çocuklar&#;n e&#;itiminde resim, i&#;aret ve bask&#; gibi görsel desteklerin kullan&#;lmas&#;n&#;n önemini vurgular, çünkü bu yakla&#;&#;m onlar&#;n güçlü görsel bellek becerilerini kullanmas&#;na yard&#;m eder.

Ki&#;isel Geli&#;im

Down sendromlu bebekler normalde sevgi dolu ve &#;efkatlidir.

&#;lk gülücükleri genellikle di&#;er çocuklardan sadece bir veya iki hafta sonra belirir.

Ebeveynler çocu&#;un sosyalle&#;mesinde ve arkada&#; edinmesinde çok önemli rol oynar.

Ço&#;u Down sendromlu birey ilerleyen dönemlerde ailelerinden ba&#;&#;ms&#;z hayatlar sürdürebilir.

Down Sendromlu Birey Olmak

Down sendromlu çocuklar&#;n geli&#;iminde gecikmeler ve ö&#;renmelerinde zorluklar ço&#;u zaman kaç&#;n&#;lmazd&#;r. 

Her çocuk farkl&#; oldu&#;u için ö&#;renme becerileri, zorluklar&#;, geli&#;imleri de birbirinden farkl&#;d&#;r.

Ailesel, çevresel, kültürel ve sosyal faktörler, herkeste oldu&#;u gibi onlar&#;n hayatlar&#;n&#;n geli&#;mesinde de çok önemlidir.

Down sendromlu çocuklar için “dil” en zor ö&#;renilen becerilerin ba&#;&#;nda gelir.

Bu noktada devreye konu&#;ma ve dil terapileri etkin bir &#;ekilde girdi&#;inde çocuk “büyük” ilerlemeler kaydedebilir.

Ço&#;u zaman, Down sendromlu bireyler kelimelerle ifade edebildiklerinden daha fazlas&#;n&#; anlayabilir. Bu nedenle yanlar&#;nda konu&#;urken dikkatli olman&#;z, kendilerini rahat ifade edemedikleri için sizi anlamad&#;klar&#;n&#; dü&#;ünmeniz hayal k&#;r&#;kl&#;&#;&#;na u&#;ramalar&#;na neden olur, onlar&#; üzer.

 

Down sendromlu b&#;reyler temelde k&#;mseden farkl&#; de&#;&#;ld&#;r.

 

Down sendromlu bireylerin tam potansiyellerini aç&#;&#;a ç&#;karmak için f&#;rsat ve deste&#;e ihtiyaçlar&#; vard&#;r.

Bu f&#;rsatlara sahip olduklar&#;nda ailelerinin ve toplumun de&#;erli ve üretken bireyleri olurlar.

Down sendromlu ki&#;ilerin kar&#;&#;la&#;t&#;&#;&#; en büyük zorluklardan biri, Down sendromunun içeri&#;ini bilmeyen di&#;er insanlar&#;n tutumudur.

Down sendromlu her birey kendi yetenekleri, dü&#;ünceleri ve ilgi alanlar&#;yla benzersizdir. Ve herkes gibi Down sendromlu bireylerin de güçlü ve zay&#;f yönleri vard&#;r.

Di&#;er bir yanl&#;&#; yan&#;lg&#; ise, Down sendromlu bireylerin her zaman mutlu oldu&#;udur.

Down sendromlu bireylerin duygular&#; herkeste oldu&#;u gibi çe&#;itlilik içerir: Mutlu, üzgün, utanm&#;&#;, a&#;&#;k, sinirli, dü&#;ünceli…

Onlar sadece duygular&#;n&#; kelimelerle ifade etmekte biraz daha zorlanabilirler.

Down Sendromlu Bir Çocu&#;un Ebeveyni Olmak

Down sendromlu bir çocu&#;unuz varsa, kendinize ve ona yapabilece&#;iniz en büyük iyilik, güvenilir kaynaklardan bu sendromla ilgili edinebildi&#;iniz kadar bilgi edinmenizdir.

Ve tabii ki bu arada kendinizi unutmamal&#;, kendinize haks&#;zl&#;k etmemelisiniz.

Bu nedenle bu bölümde öncelikle Down sendromlu ebeveyni olarak kendinizi nas&#;l destekleyebilece&#;inizi anlataca&#;&#;z.

Ebeveyn olarak Kendini Desteklemek

Her ailenin kendine göre zorluklar&#; ve keyifli zamanlar&#; var. Ancak çocu&#;unuz Down sendromlu ise i&#;ler biraz daha de&#;i&#;iyor.

Çocu&#;un geli&#;imsel evrelerini desteklemenin yan&#; s&#;ra olas&#; sa&#;l&#;k sorunlar&#; ile u&#;ra&#;mak ciddi bir mesai ve emek gerektiriyor.

Peki ebeveyn olarak siz neredesiniz? &#;htiyaçlar&#;n&#;z ne alemde?

A&#;a&#;&#;da Down sendromlu bir bireyin ebeveynleri olarak kendinizi desteklemeniz konusunda birkaç öneri bulacaks&#;n&#;z. Lütfen kendinize zaman ay&#;r&#;n ve ihtiyaçlar&#;n&#;z&#; fark edin.

  • Yak&#;nlar&#;n&#;zdan destek isteyin: Aileniz ve arkada&#; çevrenizden size yard&#;mc&#; olabilecek ki&#;ilerle bir destek grubu olu&#;turun. Ve onlardan günlük ko&#;u&#;turmaca ve zorunluluklara k&#;sa aralar vermek üzere destek isteyin. Parkta k&#;sa bir yürüyü&#;, kitap okumak için yar&#;m saat de olsa zaman ay&#;rabilmek size öyle iyi gelecek ki…
  • Ya&#;ad&#;&#;&#;n&#;z zorluklardan söz edin: Bazen yard&#;m etmek isteriz ama bunu nas&#;l yapaca&#;&#;m&#;z&#; bilemeyiz. Bu sizin çevreniz için de geçerli olabilir. Bu yüzden yak&#;nlar&#;n&#;za hayat&#;n&#;z&#;n zorluklar&#;ndan söz etmekten çekinmeyin. Belki söyledikleriniz onlara fikir verecek ve sizin için market al&#;&#;veri&#;i yapacaklar ya da yemek pi&#;irip getirecekler.
  • &#;htiyaçlar&#;n&#;zdan olu&#;an listeler yap&#;n: Kendinizle ilgili düzenli notlar al&#;n. &#;htiyaçlar&#;n&#;z&#; yazarak belirleyin. Ve biri “ne ihtiyac&#;n var” diye sordu&#;unda, “benim buna ihtiyac&#;m var” diyebilin.
  • Arkada&#;lar&#;n&#;zla görü&#;ün: Bunun için zaman yarat&#;n. Çocuklar uyuduktan sonra k&#;sa bir süre için bile olsa mutlaka bir arkada&#;&#;n&#;zla görü&#;ün; gülmek, dertle&#;mek, konu&#;mak için kendinize f&#;rsat verin.
  • Kendinize kar&#;&#; &#;efkatli olun: Herkesin ara vermeye ihtiyac&#; vard&#;r. Kendi kaynaklar&#;n&#;z&#; sonsuzmu&#; gibi harcamay&#;n. Ara s&#;ra &#;arj olmak için durun. Sorunlar&#;n&#;z&#; ya da dertlerinizi tek ba&#;&#;n&#;za gö&#;üslemek için &#;srar etmeyin. Psikolog, psikiyatrist gibi meslek profesyonelleri bunun için var. Terapi deste&#;i duygu ve dü&#;üncelerinizi fark etmenizde, günlük ya&#;am&#;n stresiyle ba&#; etmenizde size çok yard&#;mc&#; olabilir.
  • Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za dikkat edin: &#;yi ve sa&#;l&#;kl&#; beslenin. Egzersiz yap&#;n. Yediklerinizin kalitesi ve egzersiz fiziksel oldu&#;u kadar zihinsel ve ruhsal  sa&#;l&#;&#;&#;n&#;z aç&#;s&#;ndan da fark yaratacakt&#;r.

Çocu&#;unu Desteklemek

Tüm çocuklar gibi Down sendromlu çocuklar&#;n da rutine ihtiyaçlar&#; vard&#;r.

Ayr&#;ca kat&#; bir disiplinden çok olumlu destek i&#;lerine yarar.

A&#;a&#;&#;daki önerilerimiz Down sendromlu çocu&#;unuza evde destek olmak konusunda umar&#;z yol gösterici olur. Bu önerileri de&#;erlendirirken lütfen öncelikli olarak doktor görü&#;ü al&#;n.

  • Günlük bir rutin belirleyin ve ona sad&#;k kalmaya çal&#;&#;&#;n. Örne&#;in yataktan kalkma, di&#; f&#;rçalama, giyinme, kahvalt&#; gibi.
  • Günlük program&#; görsel malzemelerle anlat&#;n.
  • Çocu&#;unuzu ufak tefek ev i&#;leriyle gündelik ya&#;ama dahil edin. Bunlar çok küçük sorumluluklar olsun. Ve lütfen sab&#;rl&#; olun.
  • Çocu&#;unuzu hem Down sendromlu olan hem de olmayan çocuklarla bir araya getirin.
  • Çocu&#;a kar&#;&#; umutlu olun. O yeni beceriler edindikçe, yeni &#;eyler denedikçe daha fazlas&#;n&#; yapabilece&#;ine inan&#;n.
  • Birlikte oyun oynamak, kitap okumak, e&#;lenmek ve d&#;&#;ar&#; ç&#;kmak için zaman ay&#;r&#;n.
  • Çocu&#;u günlük görevleriyle ilgili destekleyin.

Down Sendromlu Bebek Anneleri Neler Anlat&#;yor?

Down sendromlu bir bebe&#;in annesi olmak mutlaka ki&#;inin çok çe&#;itli duygulara girip ç&#;kmas&#;na neden oluyor.

A&#;a&#;&#;da derledi&#;imiz görü&#;ler annelere ait. Bakal&#;m neler hissetmi&#;, neler ya&#;am&#;&#;lar?

Down türkiye sayfas&#;nda daha çok say&#;da annenin yazd&#;&#;&#; hamilelik ve do&#;um sonras&#; an&#;lar&#;n&#; okuyabilirsiniz.

 


 

Baz&#; günler iyi. Baz&#;lar&#; daha kötü. Lanet etmek yerine &#;ükretmeyi deneyin. Olumlu olun, güçlü kal&#;n ve yeterince dinlenin. Hepsini yapamazs&#;n&#;z, ancak elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz.

Doe Zantamata


 

Beklemeniz ve kabul etmeniz gerekti&#;ini unutmay&#;n.

Bunu Henry ile mümkün oldu&#;unca akl&#;mda tutmaya çal&#;&#;&#;yorum.

Onu ve onun yol boyunca kar&#;&#;la&#;abilece&#;i mücadeleleri kabul ediyorum, ama ondan da baz&#; &#;eyler bekliyorum.

Harika &#;eyler yapmas&#;n&#; bekliyorum, ancak bunun kendi h&#;z&#;nda olaca&#;&#;n&#; kabul ediyorum.

Wells Ailesi


 

Özel ihtiyaçlar&#; olan bir çocu&#;a sahip olana kadar gücünün, dayan&#;kl&#;l&#;&#;&#;n&#;n ve ya&#;amsal becerilerinin derinli&#;i hakk&#;nda hiçbir fikrin yok.

Unutmay&#;n siz hasta veya tedavi edilmesi gereken bir çocu&#;a sahip de&#;ilsiniz.

Sadece +1 farkla çok özel bir çocu&#;unuz var.

&#;lerleyen zamanlarda her ebeveyn gibi çocuklar&#;n&#;zla her &#;eyi payla&#;abilecek, onun mutlu anlar&#;na &#;ahit olabilecek ve keyifli vakit geçirebileceksiniz.

Sadece biraz sab&#;r ve çokça emek..

A&#;a&#;&#;daki video, hamileyken Down sendromlu bir bebe&#;e sahip olaca&#;&#;n&#; ö&#;renen ve korktu&#;unu dile getiren anne aday&#;na korkmamas&#; gerekti&#;ini anlatan ve mutlaka izlenmesi gereken bir video…

 


 

Umar&#;m size fayda sa&#;layan bir içerik okudu&#;unuzu dü&#;ünüyorsunuzdur ve yorumlar&#;n&#;zla katk&#;da bulunursunuz. Deneyimlerinizden faydalanmak bizi mutlu edecek ve kendimizi geli&#;tirmemizi sa&#;layacakt&#;r. Te&#;ekkürler.

Kaynaklar: funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info,funduszeue.info, funduszeue.info, funduszeue.info

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası