bebeklerde pullanma / Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur? Ne İyi Gelir? | Hametol

Bebeklerde Pullanma

bebeklerde pullanma

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde konak; özellikle doğumdan sonraki 1. – 3. ay arası ortaya çıkan, daha çok kafa derisi ve kaş bölgesinde oluşan, kepeğe benzeyen görüntüsüyle dikkat çeken sarı/beyaz kabuklanmalardır. Anneler tarafından saç derisinde pullanma veya kepek olarak tarif edilen konak, genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkıyor. 2 – 3 ay içerisinde de herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçiyor. Bazı bebeklerde bu süreç 1 yıla kadar uzayabiliyor. Konağın nedeni henüz tam olarak aydınlatılamamış olsa da uzmanlar ciltte üretilen fazla yağın (sebum) bebeklerde konak oluşmasına neden olduğunu düşünüyor. Bu nedenle sanılanın aksine, bebeğin kafa derisindeki konak ile hijyen arasında hiçbir bağ bulunmuyor. 


Bebeğinin kafasında konak olan anneler her ne kadar endişeli davransa da konak bebeği rahatsız etmiyor veya kafasında kaşıntıya sebep olmuyor. Yalnızca saç derisindeki dökülmenin etrafı kızarık bir hal alırsa, o zaman çocuk doktoruna muayene olunması öneriliyor. Konak her ne kadar birkaç ay içinde kendiliğinden geçse de bazı bebeklerde süreç uzayabiliyor. Bu durumda konak nasıl temizlenir sorusunun cevabı da anneler için önem kazanmaya başlıyor. Ama bunun öncesinde konak nedir, bebeklerde konak ne zaman geçer sorularının yanıtlarına bakalım

Bebeklerde Konak Neden Olur, Konak Nasıl Temizlenir?

Konak Nedir?

Bebeğin saç derisinde pullanma şeklinde tanımlanabilen bilinen konak, halk arasında beşik kapağı veya kızak kapağı olarak bilinse de tıptaki adı infantil seboreik dermatittir. Bebeklerin çoğunda görülen konak, genellikle doğumdan 3 – 4 hafta sonra oluşmaya başlar. Daha çok bebeğin baş derisinde pullanma şeklinde görülür ancak alnında, kulak arkasında, kaş bölgesinde ve yüzünün diğer kıvrımlı bölgelerinde gelişebilir. Bebeklerde konak belirtileri değişiklik gösterse de infantil seboreik dermatit olan hemen hemen bebeğin kafa derisinde beyaz/sarı kabuklanmalar dikkat çeker. Katmanlar şeklinde pul pul kepek görünümünü andıran konak, nadiren kötü kokuya da sebep olabilir. İlerlemiş durumlarda ise saç derisindeki pullanmaların etrafında kızarıklık oluşabilir Bu durumda mutlaka çocuk doktoru ile iletişime geçilmeli ve uygulayacağı tedaviye uyulmalıdır.

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde saç derisinde kabuklanma, kepek, saç derisinde pullanma gibi çeşitli isimlerle adlandırılan konak, genellikle doğumdan 1 ay sonra oluşmaya başlar. Görüntü olarak ebeveynleri bir hayli endişelendirdiği için, bebeklerde konak neden olur sorusunun cevabı da anne babalar tarafından merak edilir. Bebeğin genel sağlık durumunu olumsuz etkilemeyen ve çoğu zaman kendi kendine geçen konağın temel sebebi, ciltte biriken sebumdur. Bebekler çok hızlı bir şekilde gelişim gösterirler. Bu sırada cilt altındaki yağ bezleri de hızla çalışır ve fazla yağ üretir. Oluşan yağ tabakası ölü deri olarak cilt yüzeyine yapışır ve bunun sonucunda konak adı verilen saç derisindeki pullanmalar görülür. Aynı zamanda deride bulunan ve bir maya türü olan Malassezia’nın da bebeklerde konağa neden olabileceği düşünülüyor. Tüm bunlara ek olarak bebeğin saç derisinde kabuklanma/kepek oluşmasının diğer nedenleri arasında genetik yatkınlık, bebeğin cildini tahriş eden kimyasal maddeler kullanılması, banyodan sonra saçın nemli kalması, bebeğin alerji yatkınlığı, sıcak/soğuk hava ve hatta annenin gebeliğinde nasıl beslendiği gibi faktörlerin de bebeklerde infantil seboreik dermatite neden olabileceği düşünülüyor.

Peki, bebeklerin saç derisinde pullanmaya neden olan fazla yağ üretimi neden olur? Hemen söyleyelim, hamilelik hormonları! Anne doğumdan kısa bir süre sonra hamilelik hormonlarını atsa da bebek hemen atamıyor. Yağ bezlerinin fazla çalışması ciltteki Malassezia adlı maya türünün gelişmesine sebep oluyor. Bu da bebeğin kafasında kepeklenme olarak tarif edilen konak görünümüne zemin hazırlıyor. Ancak iyi tarafından bakılacak olursa, hormonları attığı zaman bebeğin saç derisindeki kabuklanma da azalarak kayboluyor.

En İyi Bebek Şampuanı Hangisi?

Bebeklerde Konak Belirtileri

Saç derisinde kabuklanma olarak da bilinen konak, sıklıkla kafa derisinde ortaya çıksa da kaşta, kulak arkasında veya yüzün diğer kıvrımlı bölgelerinde oluşabilir. Aşırı yağ üretimi, Malassezia mayası, duştan sonra nemli kalan saç, sıcak/soğuk hava ve daha birçok faktörün kombinasyonu olarak ortaya çıkabilen bu deri hastalığının, bilinenin aksine hijyen ile alakası yoktur. Görünümü kepeğe benzese de aşağıdaki durumlar bebeklerde konak belirtileri olarak değerlendirilebilir.

  • Saç derisinde beyaz/sarı pullanma,
  • Katmanlar halinde pul pul kepek görünümü,
  • Kalın ve yağlı görünen saç derisi,
  • İleri vakalarda derinin kızarması.

Bebeklerde Konak Nasıl Temizlenir?

Görünümü ebeveynleri endişelendirse de konak genellikle bebeğe acı veya ağrı vermez. Bir hastalık olmadığı için tedavisi de yoktur. Zira oluştuktan birkaç ay sonra kendiliğinden gerilemeye başlar. Ancak çoğu anne baba, süreci hızlandırmak için konak nasıl temizlenir sorusunun yanıtını aramaya başlar. Konağın temizlenmesi için evde yapılabilecek basit yöntemler bulunuyor. Ancak bu yöntemlerin mutlaka doktor onayı alınarak yapılması gerekiyor.

  • Öncelikle belirtmek gerekir ki, konak kesinlikle tırnaklarla kazınmamaları, kabuklar el ile müdahale edilerek koparılmamalıdır. Bu durum hem enfeksiyon riski doğurur hem de konağın yayılmasına ve bebeğin kafasının tahriş olmasına neden olabilir.
  • Bebeğin kafasında oluşan konağın temizlenebilmesi için özel bebek yağlarından veya zeytinyağından faydalanılabilir. Çok az bir yağ kullanarak, ufak hareketlerle bebeğin kafasına masaj yapılabilir. Ardından organik bebek şampuanı ile bebeğin kafası yıkanabilir. Konak geçinceye kadar bebeğin rutini bu şekilde oluşturulabilir.
  • Kalın kabuklanmalarda ise yağ ile masaj yapıldıktan sonra konak tarağı ile bebeğin saçı taranabilir ve yumuşayan kabuklar uzaklaştırılabilir. Ancak kabuklar yumuşamadan tarama işlemi gerçekleştirilmemelidir. Aksi halde bebeğin cildi zarar görebilir.
  • Konak hastalığı olan bebeklerin daha sık yıkanması ve konak belirtileri hafifleyene kadar her banyo öncesi yukarıdaki rutinlerin yapılması önerilir. Hafiflemeye başladıktan sonra yağ ile masaj yapma işlemi bir banyo atlayarak uygulanabilir. Tüm bu yumuşatma, tarama ve yıkama önlemlerine rağmen birkaç hafta içinde şikâyetlerde hafifleme görülmüyorsa veya aksine şikâyetler şiddetleniyorsa, mutlaka çocuk doktoruna muayene olunmalıdır.
  • Konak temizliği sırasında bebekte saç dökülmeleri görülmesi son derece doğaldır. Deri iyileştikten sonra bebeğin saçları güçlenerek artmaya ve uzamaya devam eder. Konak, bebeklerde tam veya bölgesel kelliğe sebep olmaz. Eğer şiddetli saç dökülmesi göze çarpıyorsa, enfeksiyon ihtimali düşünülebilir. Bu durumda mutlaka doktora başvurmak gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Cilt Bakımı ile İlgili 10 İpucu!

Bebeklerde Saç Derisinde Pullanma Tedavisi

Seboreik dermatit olarak da bilinen konak bir hastalık değildir. Dolayısıyla tedavisi de yoktur. Zaten bebeklerde görülen konak genellikle hafif şiddetli olur ve birkaç ay içinde gerileme eğilimi gösterir. Çoğu zaman tıbbi tedaviye gerek kalmadan 3 – 4 ay içinde kendiliğinden geçer. Çok nadir durumlarda 1 seneye kadar devam ettiği bilinmektedir.  Ancak bazı bebeklerde inatçı konak gelişebilir ve evde yapılan bakıma rağmen geçmeyebilir. Buna bir de bebeğin saç derisinde şiddetli kızarıklık, akıntı, kanama, kötü koku, sivilce benzeri oluşumlar, huysuzluk, ciltte ısı artışı ve iltihap gibi belirtiler de eklenirse mutlaka çocuk doktoruna veya dermatoloji uzmanına muayene olunması gerekir. Zira bu belirtiler, enfeksiyona işaret ediyor olabilir. Bebeklerde konak nasıl geçer sorusuna da yanıt verdiğimize göre, şimdi konağı önlemek için neler yapılabilir, buna bakalım…

Konak: Neden Olur, Nasıl Temizlenir?

Tekrarlayan Konağı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bazı bebeklerde ise tekrarlayan konak görülebiliyor. Bebeklerin kafa derisinde pullanma oluşumunu önlemek için ebeveynlerin alabileceği birkaç önlem bulunuyor. Örneğin, konak önleyici şampuan ile bebeğin kafası yıkanabilir. Yıkama esnasında bebeğin başına hafifçe masaj yapılabilir. Çoğu anne baba, bıngıldak boşluğu sebebiyle bebeğin kafasına masaj yapmaktan kaçınır. Ancak bıngıldak, dokunmayla zarar görebilecek bir doku değildir. Bu nedenle hafif hareketler ile masaj yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bununla birlikte bebeğin başı terlediğinde mutlaka silinmeli, nemli bırakılmamalıdır. Uyuduğu odanın ısısı ise 24 dereceyi geçmemelidir. Eğer mevsim şartları el veriyorsa, ev içinde bebeğe şapka takılmamalıdır. Mümkünse bebek her gün yıkanmalı ancak haftada 2 – 3 kere şampuan kullanılmalıdır. Bebeklerde konak genellikle doğumdan 1 ay sonra ortaya çıkar. Bu nedenle ortaya çıkmadan önce belirttiğimiz önlemlerle, en azından şiddeti azaltılabilir.

Konak Bebekleri Rahatsız Eder mi?

Bebeğin saç derisinde kabuklanma olarak kendisini belli eden konak hastalığı, genelde bebekleri rahatsız etmez. Bebeğin herhangi bir ağrı veya kaşıntı duymasına sebep olmaz. Ancak bazı bebeklerde konak ile birlikte mantar enfeksiyonu da görülebilmektedir. Bu enfeksiyon ilerledikçe, bebeğin kafa derisi kızarır ve kaşıntı başlayabilir. Böylesi bir durumda elbette çocuk doktoru ile görüşülmesi gerekir. Çünkü konak her ne kadar kendi kendine geçme eğilimi gösterse de mantar enfeksiyonu etkili bir tedavi gerektirir.

Bebeklerde Atopik Dermatite Karşı Alınabilecek 6 Önlem!

Editörün Seçtikleri

Popüler Yazılar

Gebe Sözlüğü

Bebeklerde görülen 11 cilt sorunu

Anne karnında özel olarak koruma altına bebeklerin cildi, doğum sonrası kalır. Birdenbire soğuk bir cildini ve çıplak tenini sarar. beklenmedik bu olaya farklı reaksiyonlar gösterir; pişik, isilik ve cilt kuruluğu gibi Bebek cildinin dış ortama alışabilmesi sürecinde onu en iyi şekilde korumak gerekir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan'ın önerileriyle bebeğinizin o yumuşacık, pamuk gibi cildini koruyabilirsiniz.

Geçici cilt sorunları

Bebek cildinin bakımı sırasında gözden kaçırılmaması gereken birçok nokta var. Annebaba veya bebeğin bakımıyla özel olarak ilgilenen kişilerin bu hassas noktalara dikkat etmesi gerekir. İşte bebeğinizin cildinde oluşma ihtimali olan 11 cilt sorunu ve size yardımcı olacağını düşündüğümüz çözüm önerileri…

1 Cilt soyulması: Bebeğin ana rahmindeyken üzerini örten koruyucu tabakanın doğum sonrası dökülerek atılmasından kaynaklanan bir durumdur. Doğum sonrası birkaç haftada ortadan kalkar. Tedavide bebeği hafifçe tahriş etmeden yıkamak ve banyo sonrası nemlendirmek etkilidir.

2 Cilt kuruluğu: Yağ hücrelerinin yağ salgısını az üretmesi, kuruluğun ana nedenidir. Zaman içinde yağ salgısının artmasıyla kuruluk ortadan kalkabileceği gibi, devam ettiğinde egzama gelişimine de zemin hazırlayabilir. Kuruluk, dış etmenlerden çok etkilenir. Kuruluğu engellemek için birtakım önlemler alınmalı dır. Bebeklerin kıyafetleri hassas deterjanlarla yıkanmalıdır. Yıkamadan asla giydirilmemelidir. Kıyafetlerin yüzde pamuklu olmasına dikkat edilmelidir. Kıyafetler az deterjanla, bol durulama suyuyla yıkanmalıdır. Yanlış deterjan kullanımı; deride kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendini belli eden alerjik reaksiyonların gelişmesine neden olur.

3 İsilik: Bebeklerin ter bezleri erişkinlere göre farklıdır. Ter kanalları daha az çalışmaktadır. Isıları zor tolere ederler ve yoğun sıcaklık ile nem bebeklerde sıkıntılı isiliklere neden olur. En sık yüz, boyun ve gövdede görülebilmekle birlikte vücudun her yerinde gözlenebilir. Küçük sivilce başı gibi kabarıklıklar şeklinde belirir. Tedavisinde bebekleri sık duş aldırmak, kalın giydirmemek, terletmemek ve serin ortamlarda bulundurmamak önemlidir.

4 Milia: Yüze ve saçlı deriye yerleşen minik beyaz kabarıklıklar şeklinde kendini belli ederler. İçleri keratin'le dolu minik kistik oluşumlardır. Doğumda oluşabilecekleri gibi sonradan da gelişebilirler. Tedavi edilmeden kendiliğinden sönerler.

5 Toksik eritem: Ciltte güneş yanığı gibi kızarıklarla çevrelenmiş kabartılar şeklinde kendini belli eder. Tek tek ya da gruplar halinde olabilir. Kendiliğinden sönerler.

6 Yenidoğan aknesi: Anneden geçen hamilelik hormonlarının etkisiyle gözlenen bir durumdur. Yanaklardan başlar, alna doğru ilerleyebilir. Kısa sürede söner. Tedavisinde, iltihabi lezyonlar varsa harici antibiyotikler kullanılır. İlerlemesi durumunda bebekte olası hormonal bozukluk araştırılır.

7 Konak: Saçlı deride sık gözlenen, alın, kaş ve dış kulak yoluna da yerleşebilen bir durumdur. Bebeklerde yağ hücrelerinin düzensiz çalışmasından dolayı gelişir. Saçta yağlısarı kabuklar ve kepeklerle kendini belli eder. Kendiliğinden sönebilir, bazen ileri yaşlarda da devam edebilir. Tedavisinde zeytinyağıyla saçı yumuşatmak, konak giderici şampuanlar ve yulaf özlü banyo yağlarına başvurulur. İlerlemiş durumlarda kortizon içeren ilaçlar kullanılır.

8 Pişik: Yaşamın ilk yıllarında sık görülen bir durumdur. Kasık bölgesinde görülür. Bu bölgenin nemli ortamı, idrar ve dışkıyla temasıyla tahriş ederek pişiğe neden olur. Antibiyotik kullanımı, diş çıkarma ve ishal durumu pişiğin oluşmasına ortam hazırlar. Bazı durumlarda pişik üzerine ikincil Candida mantarı eklenebilir.

Mantar enfeksiyonu gelişimi, iltihaplı sivilceler şeklinde kendini belli eder. Pişik tedavisinde bebeğin bezlerinin sık değiştirilmesi çok önemlidir. Derinin, idrar ve dışkıyla temas etmesine fırsat verilmemelidir. Bebeklerin bez bölgeleri deriyi tahriş etmeyen temizleyicilerle temizlenmelidir. Her bez değiştirme sonrası pişik önleyici kremler ve bariyer kremler kullanılmalıdır.

Özellikle yaz mevsiminde terin de etkisiyle tahriş fazlalaşacağından bez değiştirme ve pişik önleyici krem kullanma sıklığı daha fazla olmalıdır. İçeriğinde çinko oksit bulunan bariyer kremler pişik önleme açısından önemlidir. Mantar enfeksiyonu eklendiği durumlarda antifungal kremler kullanılmalıdır.

9 Doğum lekeleri: Damar ya da pigment kökenlidirler. Cildimizde normalde bulunan kan damarları ya da pigment hücrelerinin fazla çalışmasından kaynaklanırlar. Damar kökenli doğum lekeleri hemangiom'lar ve şarap lekeleridir. Deriyle aynı yüzeyde olabilecekleri gibi deriden kabarık da olabilirler. Çoğunluğu yaş ilerledikçe söner. Pigment kökenli doğum lekeleri sütlü kahve lekesi ve mongol lekesidir.

10 Mongol lekesi: Yeni doğanların kalça ile sırt arka kısmında gri mavimsi renk değişikliğidir. Nadiren bacak ve omuzda da gözlenebilir. Cilde renk veren melanin hücrelerinin derinin alt tabakasında bulunması nedeniyle oluşur. Kendiliğinden söner.

11 Egzama: Kızarıklık, pullanma, sulantı ve kepeklenmeyle kendini belli eden bir cilt rahatsızlığıdır. Vücudun her yerinde görülebilmekle birlikte bebeklerde alın, yanaklar ve eklem bölgelerinde ve genetiksel alerjiye yatkın bebeklerde daha sık görülür. aylıkken başlar.

Çevresel etmenlerden etkilenir. Tedavisinde öncelikli tahriş edici sebeplerin tespit edilip bunlardan kaçınılması gerekir. Cildi kurutucu temizleyicilerden uzak durmak ve sık nemlendirmek önemlidir. Bazı durumlarda gıdalar, evcil hayvanlar ve ev tozları egzamayı alevlendirebilir.

Bu durumlarda diyet listesi, evcil hayvanı ortamdan uzaklaştırma ya da akarların ortamdaki miktarını azaltmaya yönelik tedaviler uygulanır. Hastalığın tedavisinde kortizon içeren kremler ya da bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi olan kortizon dışı kremlere başvurulur. Kaşıntıyı baskılamak amacıyla antihistaminik şuruplar kullanılır. Egzama kısa sürede ortadan kalkabileceği gibi bazen kronik bir hal alabilir.

Bunlara dikkat edin!

Yeni doğan bebeklerin banyosu ayrı bir özen ister. Hassas ciltlerinin tahriş olmaması için kullanılan malzemelerin özenle seçilmesi gerekir. Bunun için dikkat etmeniz gereken noktalar şöyle:

Yıkama suyunun ılık olmasına dikkat edin.

Göbek bağı düşene kadar, göbeğin su seviyesinin altına indirilmemesine özen gösterin.

Kullanılacak sabunların yumuşak, Nötr Ph özelliğine sahip olmasına ve katkı maddesi içermemesine dikkat edin. Nötr sabun kullanımı önemlidir. Sabunu yumuşak hareketlerle, fazla ovalamadan sürün.

Bebeğin saçlı derisini haftada bir veya iki kez gözleri yakmayan bebek şampuanlarıyla yıkayın.

Kız çocukların genital bölgesini sabun tahriş edebileceği için, bu bölgenin sabunla yıkanması tavsiye edilmez. Yıkandıktan sonra sabun artığının kalmamasına dikkat edin.

Banyo sonrası mutlaka nemlendirici kremler sürün ve kullanılacak olan nemlendiricinin katkı maddesi içermeyen, kokusuz ve parfümsüz ürünler olmasına dikkat edin.

Yulaf özlü nemlendiriciler, alerji yapmama özelliklerinden dolayı tavsiye edilir. Hafif ıslak tene nemlendirici sürüp ardından kıyafetlerini giydirin.

Hazırlayan: Şenay ÇELİK

bebegimvebiz

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur? Ne İyi Gelir?

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Hemen her bebeğin cildi zaman zaman kuruyabilir. Özellikle kış aylarında oluşan soğuk ve/veya kuru hava, yetişkinlerin olduğu gibi bebeklerin de cildinin nemini kaybetmesine yol açabilir. Bu durum sıklıkla ebeveynler tarafından egzama ile karıştırılabilir. Çünkü egzama olan bebeklerin çoğunda cilt kuruluğu da görülür. Ancak kuru cilde sahip olmak tek başına, bebekte egzama olduğunun göstergesi değildir.(2) Yenidoğanlarda ve bebeklerde cilt kuruluğu genellikle yüz bölgesinde daha yaygındır. Bu durum yüz bölgesinin dış etkenlere daha fazla maruz kalmasından kaynaklanıyor olabilir. Ek olarak; uzun süre ile banyo yapmak, banyo sırasında sıcak su kullanmak da cilt üzerinde bulunan doğal yağın yok olmasına yol açabilir. Cilt yüzeyindeki doğal yağın yok olması; bebeklerde kuru cilt oluşumuna ve hatta cildin soyulmasına neden olabilir. Banyo sonrasında kullanılan bazı losyonlar da cildin kurumasına yol açabilir. Alkol bazlı krem ve losyonları kullanmaktan kaçınmak önerilebilir. Bebeklerde cilt kuruluğu sorununa yol açan etkenlerden bir diğeri ise dehidrasyon yani susuzluktur. Bebekler için anne sütü iyi bir sıvı kaynağıdır ve onların cildini nemli tutmak için en iyi çözümlerden biridir.(4) Bazı bebeklerde cilt kuruluğu genetik olabilir. Bebeğin ailesinde kuru cilt tipine sahip bireylerin olması, bebeğin de kuru cilde eğilimli olmasına neden olabilir.(2)

Yenidoğan döneminde görülen derinin soyulması ise genellikle cilt kuruluğuna bağlı olmayan doğal bir süreçtir. Neredeyse tüm yenidoğan bebeklerde bir miktar pullanma ve soyulma görülür. Bebeğin cilt yüzeyi, anne karnında bulunduğu ortamda verniks adı verilen kremsi bir yapı ile kaplıdır. Doğumdan sonraki süreçte verniks tabakası zaman içinde yok olur. Verniks tabakası tamamen gittikten 1 ila 3 hafta içinde bebeğin cildinin dış tabakası dökülebilir. Bu durumda görülen soyulma ve bir miktar kuruluk tipiktir ve özel bir bakım gerektirmeden kendiliğinden geçer.(4) Sıklıkla merak edilen bebeklerde cilt kuruluğu sebepleri bu şekilde açıklanabilir. “Bebeklerde cilt bakımı” konusuna dair detaylar arıyorsanız ilgili yazıya göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Neden Olur?

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde cilt kuruluğu belirtileri genel olarak yetişkinlerinkine benzer olsa da bebeklerin cildinin hassas ve daha ince yapıya sahip olmasından dolayı bazı farklılıklar meydana gelebilir. Bebeklerde kuru cilt özellikleri olarak öne çıkan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Pürüzlü cilt,
  • İnce çizgiler ve/veya çatlaklar,
  • Pullanmış cilt görünümü,
  • Beyaz görünümlü pullar,
  • Kızarıklık,
  • Ağrıya yol açan kuru cilt lekeleri.(2,5)

Bebeklerde cilt kuruluğu, tüm vücutta görülebilir ancak özellikle el, dirsek, ayak, yüz ve dudak bölgesinde daha yaygındır. Hafif şiddetteki cilt kuruluğu genellikle bebeği rahatsız etmez. Hatta bazı durumlarda ebeveynler tarafından kuruluk ile pişik birbirine karıştırılabilir. Pişik hakkında bilgi almak için “Pişik nasıl geçer?” başlıklı yazıya göz atabilirsiniz.

Şiddetli cilt kuruluğu olan bebeklerde ise cilt tahriş olabilir. Bu durum cildin kaşınmasına ve daha fazla tahriş olmasına yol açabilir. Sonuç olarak ciltte çatlaklar oluşabilir ve kanama dahi görülebilir. Çatlayan cildin enfekte olma riski de yüksektir. Enfeksiyon oluşması durumunda ise kabuklu cilt görünümü ya da iltihaplı lekeler oluşabilir. Bu lekeler bebeğin cilt rengine göre kırmızı, kahverengi, mor ya da gri tonlarında olabilir. Ciddi enfeksiyon varlığında ise bebekte ateş görülebilir.(5,2) Bu gibi durumlarda hekime görünmek önemlidir.

Bebeklerde Cilt Kuruluğu Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Cilt Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Hafif şiddette olan cilt kuruluğu vakaları, evde yapılabilecek bazı uygulamalarla iyileştirilebilir. Bebeklerde cilt kuruluğuna doğal çözüm olarak, bebeğin bulunduğu ortamı nemlendirmek önerilebilir. Bunun için ortam nemlendirici cihazlardan faydalanılabilir ya da kış aylarında kalorifer peteklerinin üzerine nemli havlu koyulabilir. Uzun süre ile klima kullanımından ve bebeğin cildine doğrudan ısı vermekten kaçınmak da önerilebilir.

Bebeğin kıyafetleri de cilt kuruluğunda rol oynuyor olabilir. Bu nedenle mümkünse bebek kıyafetleri alırken pamuklu ürünler tercih edilmelidir. Satın alınan kıyafetler, ona giydirilmeden önce yıkanmalıdır. Bebek kıyafetlerinin, nevresimlerinin ve battaniyelerinin diğer çamaşırlardan ayrı yıkanması önerilebilir. Çamaşır deterjanı seçerken ürünün bebeğin cildine uygun olup olmadığını etiketinden kontrol edilmelidir. Bunlara ek olarak bebeğin çok kalın giydirilmesi, onun aşırı ısınmasına ve cilt kuruluğuna yol açabilir.

Banyo sırasında bebeğin cildine uygun ürünlerin tercih edilmesi, cilt kuruluğunun önlenmesine yardımcı olabilir. Banyo için normal sabun ve parfümlü banyo ürünleri kullanmaktan kaçınılması önerilebilir. Bunun için kokusuz, bebeğin cilt bariyerini koruyan ve nemlendirici özelliği olan ürünler kullanılabilir. Banyo süresi kısa tutulmalı ve bebek, sıcak su yerine ılık su ile yıkanmalıdır. Bebeklerin her gün yıkanmaya ihtiyacı yoktur. Yaşamın ilk yıllarında onu haftada 3 kereden daha fazla yıkamak, bebeğin cildindeki doğal yağların yok olmasına ve dolayısıyla cilt kuruluğuna neden olabilir.

Baz ilaçlar bebeklerde cilt kuruluğuna yol açabilir. Eğer bebeğinizin ilaç kullanıyorsa ve cilt kuruluğunun buna bağlı olarak geliştiğini düşünüyorsanız, ilaç kullanımını bırakmak yerine hekiminizle iletişime geçerek ilacın değiştirilmesini talep edebilirsiniz.

Bebeklerde cilt kuruluğunu önlemek için bebek cildi için özel olarak formülize edilen nemlendirici ürünleri kullanabilirsiniz. Eğer hangi ürünün bebeğinizin cildi için uygun olduğundan emin değilseniz bu konuda doktorunuza danışabilirsiniz.(5,6)

Bebeklerin cildinde zaman zaman kızarıklık ve kuruluk görülebilir. Eğer “Bebeklerde kızarıklık neden olur?” merak ediyorsanız ilgili yazıyı okuyabilirsiniz. Bebeklerde cilt kuruluğu yaygın görülen bir sorundur. Basit önlemlerle bebeğin cildinin nem dengesine kavuşması sağlanabilir. Ancak bu yöntemlerin yeterli olmadığını düşünüyorsanız bir doktora başvurmanız önerilir. Bebeklerin cildinde zaman zaman kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı da görülebilir. Kontakt dermatit, bebeklerde kızarıklık nedenleri arasındadır. Bebeklerde kontakt dermatit tedavisi genel olarak krem formlu ilaçlar ile gerçekleşir. Bebeğinizde bu rahatsızlığın olduğunu düşünüyorsanız da mutlaka hekiminize danışın.

Not: Bu metin tüketicileri konu özelinde objektif bir şekilde bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Kaynakça

seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir