led tv ve oled tv arasindaki farklar / OLED vs. LED – Hangisi Daha İyi bir TV Teknolojisi? - Technotoday

Led Tv Ve Oled Tv Arasindaki Farklar

led tv ve oled tv arasindaki farklar

QLED ve OLED: Bu TV türleri arasındaki fark nedir?

'de üst düzey TV'ler yeni alıcılar için her zamanki gibi kafa karıştırıcı. Göz önünde bulundurulması gereken bir dizi yeni televizyon, bir dizi teknik özellik - 8K, HDR, Ultra HD 4K, Hz ve HDMI - ve paralarınız için rekabet eden bir dizi tanıdık marka var. En büyüklerden ikisi, Samsung ve LG, en iyi TV'lerini tanımlamak için benzer kulağa sahip terimler kullanıyor, ancak Samsung'un QLED'i ve LG'nin OLED'i, gündüz ve gece kadar farklı.

Son birkaç yıldır, dünyanın en popüler TV üreticisi olan Samsung, TV'lerini "QLED" olarak markalaştırıyor. QLED serisi, 4K ve 8K çözünürlükte Neo QLED modelleri, The Frame art TV'lerle muazzam. Bu arada, LG'nin OLED TV'leri, nispeten uygun fiyatlı A1'den çılgınca pahalı 8K Z1'e kadar altı seriyi içeriyor Z1 derken şu poster gibi kıvrılan bir efsane modelden bahsediyoruz.

OLED ile QLED arasındaki savaş, Samsung ve LG'nin ötesine geçiyor. TCL de en iyi TV'lerini "QLED" olarak markalar ve LG'nin ötesindeki diğer markalar OLED TV'leri, yani Sony ve Vizio'yu satar.

Peki, hangisi daha iyi? Resim kalitesine ilişkin yan yana incelemelerimizde OLED, her seferinde QLED'i geride bırakıyor. En son örnek, en iyi LG OLED TV'yi (LG G1 serisi) en iyi Samsung QLED TV, QN90A serisiyle karşılaştırdığımızda geldi. Samsung, OLED görüntü kalitesine hiç olmadığı kadar yaklaştı, ancak LG OLED yine de kazandı. İşte nedenleri.

QLED ve OLED: TV teknolojilerinin kısa özeti

Hızlı bir karşılaştırmayla başlayalım.

OLED, "organik ışık yayan diyot" anlamına gelir.

QLED (Samsung'a göre) "kuantum nokta LED TV" anlamına gelir.

OLED, ana TV türü olan LCD'den temelde farklı bir teknolojidir.

QLED, LED LCD'nin bir varyasyonudur ve LCD "sandviçine" bir kuantum nokta filmi ekler.

OLED "yayıcıdır", yani pikseller kendi ışıklarını yayar.

QLED, LCD gibi, mevcut haliyle "geçicidir" ve bir LED arka ışığına dayanır.

QLED TV, yalnızca kuantum noktalarına sahip bir LCD TV'dir

Ana sonuç, QLED'in normal eski LCD'ye, benim (ve diğer çoğu uzmanın) kendisinden önceki plazma gibi belirgin bir şekilde farklı bir televizyon sınıfı olduğunu düşündüğüm OLED'den daha yakın olmasıdır.

Kuantum noktaları, ışık çarptığında kendi farklı renkli ışıklarını yayan mikroskobik moleküllerdir. QLED TV'lerde noktalar bir filmde bulunur ve onlara çarpan ışık bir LED arka ışığı ile sağlanır. Bu ışık daha sonra görüntüyü oluşturmak için sıvı kristal (LCD) katmanı da dahil olmak üzere TV'nin içindeki birkaç katmandan geçer. LED kaynağından gelen ışık, katmanlar aracılığıyla ekranın yüzeyine iletilir, bu yüzden "geçici" diyoruz.

Samsung, 'ten beri LCD TV'lerini güçlendirmek için kuantum noktaları kullanıyor ve QLED TV markasını 'de piyasaya sürdü. Samsung, bu kuantum noktalarının zaman içinde geliştiğini, örneğin renk ve ışık çıkışının iyileştiğini söylüyor. Ancak deneyimlerime göre, daha iyi kuantum noktalarının neden olduğu iyileştirmeler, diğer görüntü kalitesi faktörlerinin neden olduğu gelişmelerden çok daha az belirgindir (aşağıya bakın).

Diğer TV üreticileri de Vizio ve Hisense dahil olmak üzere LCD TV'lerde kuantum noktaları kullanır, ancak bu setlere QLED TV demezler.

OLED TV, LCD TV değildir.

LCD, düz panel TV'lerde baskın teknolojidir ve uzun süredir kullanılmaktadır. Özellikle daha büyük boyutlarda OLED'den daha ucuzdur ve çok sayıda panel üreticisi bunu üretebilir.

OLED farklıdır çünkü ışık üretmek için bir LED arka ışığı kullanmaz. Bunun yerine ışık, milyonlarca ayrı OLED alt pikseli tarafından üretilir. Görüntüyü oluşturan küçük noktalar olan piksellerin kendileri ışık yayar, bu nedenle buna "yayıcı" görüntüleme teknolojisi denir. Bu fark, bazıları LCD'yi (ve QLED'i) destekleyen, ancak çoğu OLED'den yararlanan her türlü görüntü kalitesi efektine yol açar.

Yukarıda bahsedilen ABD markalarının yanı sıra Panasonic, Philips, Grundig ve diğerleri Avrupa'da OLED TV satmaktadır. Ancak tüm kullanım panelleri LG Display tarafından üretilmiştir.

QLED ve OLED görüntü kalitesi karşılaştırması

İncelemelerime dayanarak, ikisi arasında yaptığım bazı genel karşılaştırmalar şunlar.

QLED TV görüntü kalitesi OLED'den daha fazla farklılık gösteriyor

Samsung ve TCL'nin her biri birden fazla QLED serisine sahiptir ve en pahalıları, ucuz olanlardan çok daha iyi performans gösterir. Bunun temel nedeni, QLED setlerinin görüntü kalitesindeki en büyük iyileştirmelerin kuantum noktalarıyla pek ilgisi olmamasıdır. Bunun yerine, mini LED arka ışıkların, daha iyi tam dizi yerel karartmanın, parlak vurguların ve daha iyi izleme açılarının sonucudur ve bu da, bu ekstralardan yoksun QLED (ve QLED olmayan) TV'lerden daha iyi performans göstermelerine yardımcı olur.

Bu arada, incelediğim her OLED TV çok benzer görüntü kalitesine sahip - testlerimde hepsi 10/10 görüntü kalitesi kazandı. Farklı OLED TV'ler arasında bazı farklılıklar vardır, ancak bunlar çeşitli QLED TV dizileri arasındaki farklar kadar önemli değildir.

OLED daha iyi kontrasta ve siyah seviyesine sahiptir

En önemli görüntü kalitesi faktörlerinden biri siyah seviyesidir ve yayıcı doğası, OLED TV'lerin kelimenin tam anlamıyla sonsuz kontrast için kullanılmayan pikselleri tamamen kapatabileceği anlamına gelir. En etkili tam dizi yerel karartmaya sahip en iyileri bile QLED/LCD TV'ler, ışığın biraz geçmesine izin vererek daha soluk, daha gri siyah seviyelerine ve parlak bölümlerin etrafında çiçek açmasına neden olur.

QLED daha parlak

En parlak QLED ve LCD TV'ler, herhangi bir OLED modelinden daha parlak olabilir; bu, aydınlık odalarda ve HDR içeriğiyle özel bir avantajdır. Ancak testlerimde, OLED TV'ler çoğu oda için hala yeterince parlak olabiliyor ve üstün kontrastları, test ettiğim herhangi bir QLED/LCD TV'den daha iyi bir genel HDR görüntüsü sunmalarına izin veriyor.

OLED daha iyi tekdüzeliğe ve görüş açılarına sahiptir

LCD tabanlı ekranlar ile ekranın farklı alanları her zaman diğerlerinden daha parlak görünebilir ve bazı içeriklerde arka ışık yapısı da görülebilir. En iyi LCD'ler bile doğrudan ekranın önündeki tatlı nokta dışındaki koltuklardan görüldüğünde soluyor, kontrastını kaybediyor ve renkleri soluyor. OLED TV'ler neredeyse tamamen tek tip ekranlara sahiptir ve en uç açılar dışında tüm açılardan aslına uygunluk sağlar.

Çözünürlük, renk, video işleme ve diğer görüntü kalitesi faktörleri temelde aynıdır.

Çoğu QLED ve OLED aynı çözünürlüğe ve 4K'ya sahiptir ve her ikisi de 8K çözünürlüğe ulaşabilir. Her iki teknolojinin de renk veya video işleme alanlarında büyük doğal avantajları yoktur. Daha fazla ayrıntı için OLED ve LCD'ye bakın.

QLED büyüyüp küçülebilir (ve daha ucuza)

LG 83 inçlik bir televizyonu yılının sonlarında satışa sunacak olsa da, bugün piyasada yalnızca beş boyutta OLED TV var.

OLED TV boyutları

48 inç

55 inç

65 inç

77 inç

88 inç

Bu arada, QLED TV'ler LCD olduğu için çok daha büyük boyutlarda üretilebilirler. QLED olmayan LCD TV'ler daha da küçülebilir.

QLED TV boyutları

32 inç

43 inç

50 inç

55 inç

58 inç

65 inç

75 inç

82 inç

85 inç

98 inç

QLED ve LCD'nin OLED'e göre büyük bir avantajı, tabiri caizse, 65 inç üzerindeki ana boyutların maliyetidir. Büyük televizyonlar pazarın en hızlı büyüyen segmentidir ve herhangi bir yavaşlama belirtisi göstermezler. 77 inç OLED TV'lerin maliyeti ABD Doları ve üstü, çoğu 75 inç QLED TV'den önemli ölçüde daha fazla ve daha büyük boyutlarda fark daha da büyük.

OLED yanması ne olacak?

Ekrandaki görüntünün kalıcı bir parçası - örneğin bir telefondaki veya kanal logosundaki gezinme düğmeleri, haber kaydı veya bir TV'deki puan tablosu - ekranda başka ne görünürse görünsün hayalet bir arka plan olarak kaldığında meydana gelir. Tüm OLED ekranlar yanabilir ve bildiğim her şeye göre, QLED dahil olmak üzere LCD ekranlardan daha hassastırlar.

Bununla birlikte, her şey düşünüldüğünde, yanma çoğu insan için bir sorun olmamalıdır. Gördüğümüz tüm kanıtlara göre, yanmaya genellikle kanal logosu gibi tek bir statik görüntü öğesinin çok uzun süre ekranda tekrar tekrar bırakılması neden olur. Show, Star veya Fox'u her gün birkaç saat ekranda tutarsanız ve örneğin yeterince başka program izlemiyorsanız bu bir sorundur. Ancak, kanalları değiştirdiğiniz sürece, asla yanma yaşamayacaksınız.

ve sonrasında hangisi daha iyi, QLED mi OLED TV'ler mi?

Yukarıda bahsettiğim gibi, en iyi OLED'i en iyi QLED ile karşılaştırdığımda, OLED yine de kazandı - tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi.

Gelecek hakkında ne düşünüyorsun? Samsung aslında kendi başına bir OLED TV üzerinde çalışıyor (yine) ve temelde OLED olan "QD ekran" teknolojisini yaratmak için yeni tesislere 11,1 milyar dolar yatırım yapıyor. Söylentiler, ilk müşterilerin bir tane satın alabileceği 'yi gösteriyor.

Ayrı olarak ve yolun aşağısında Samsung, sıvı kristal katmanları dağıtan ve ışık kaynağı olarak kuantum noktalarını kullanan doğrudan görüşlü kuantum noktasını araştırıyor. Yayıcı QLED TV'ler, daha iyi güç verimliliği, daha iyi renk ve daha fazlasıyla OLED'in mutlak siyah seviyelerine ve "sonsuz" kontrast oranına uyma potansiyeline sahiptir. Bu oldukça heyecan verici, ancak yayıcı QLED TV'lerin satışa sunulacağını görmemiz birkaç yıl alacak. Umarım o zamana kadar yeni bir kısaltma düşünürler (EQLED'ler?).

Ve bir de MicroLED var. Bir kez daha Samsung'un öncülüğünde, süper zenginler için satışta olan başka bir yayıcı teknoloji. Adından da tahmin edebileceğiniz gibi, piksel olarak milyonlarca ufacık LED kullanıyor. MicroLED, yanma tehlikesi olmadan OLED ile aynı mükemmel siyah seviyeleri potansiyeline sahiptir. Mevcut herhangi bir ekran teknolojisinden daha yüksek parlaklık, geniş gamlı mükemmel renk sunabilir ve LCD'nin görüntüleme açısı ve tekdüzelik sorunlarından etkilenmez. Ayrıca çok büyük. Kuantum noktalarını içermiyor, en azından henüz değil, ama pazara gelince neler olabileceğini kim bilebilir.

Ancak şimdilik, OLED, görüntü kalitesini QLED'e göre yönetiyor.

Kaynak: Tekmoloji / Teknoloji

SamsungSonyTeknolojiHaberler

OLED mi, LED mi yoksa LCD televizyon mu almalıyız?

 görünüyor ama derine inince tahmin ettiğinizden büyük farklar var. Televizyon almayı düşünüyorsunuz ama OLED ile LCD arasında, veya OLED ile LED arasında ne gibi farklar var bunu bilmiyorsunuz. İşte bu üç görüntüleme teknolojisi hakkında bilmemiz gereken küçük detaylar. Onları farklı kılan özellikler neler? Hangisi en iyisi? Hangi teknolojiyi almalıyız?

LCD EKRANLAR 

LCD kısaltması “Liquid Crystal Display” yani “Sıvı Kristal Ekran” anlamına gelir. LCD ekranların ilk kökleri, Alman bilim adamı Friedrich Reinitzer'in garip bir madde keşfettiği yılına kadar uzanıyor. İlk başta katının moleküler yapısına sahip bir sıvı olan LCD, daha sonra “Sıvı Kristal” olarak adlandırıldı. Onlarca yıllık çalışmadan sonra, biri sonunda bu garip maddenin görüntü amacıyla kullanılma potansiyelini gördü. Tüketici cihazlarında kullanılan ilk LCD ekranlar, 'deki dijital saatlerin ekranları oldu. Sonraki yıllarda gelişen teknoloji, çok sayıda başka cihaza da uygulandı.

OLED EKRANLAR

OLED, “Organic Light Emitting Diode” yani “Organik Işık Yayan Diyot” anlamına geliyor. 'lerde bilim adamları, ışık yayan organik maddelerle deneyler yaptılar. 'de Eastman Kodak'taki bilim adamları, düşük miktarda enerji tüketen bir OLED ekran geliştirdi ve 'de Sony, dünyanın ilk OLED televizyonunu tanıttı: Sony XEL Aynı LCD cihazlar gibi, OLED'lerin de popülaritesi özellikle 'lar boyunca ve 'lerin başında artmaya başladı.

LED EKRANLAR

LED, “Light Emitting Diode” yani “Işık Yayan Diyot” teriminin kısaltmasıdır ve bu ekranlar LCD ekranlardan neredeyse ayırt edilemez. Tek fark, iki tür ekranın ışığını nasıl aldığıdır. LED ekranlar, yarı saydam bir levha kullanmak yerine ayrı ayrı LED'ler kullanır. Ekranlarda üç ana LED düzenlemesi vardır. Tam dizi LED ekranlar, LED'lerin ekran boyunca eşit şekilde düzenlenmesiyle meydana gelir. Bu yöntem daha ziyade üst düzey TV'lerde tercih edilir. Panelin arkasında çok sayıda LED bulunur ve böylece yerel karartmanın mümkün olur. LCD ve LED çok yakından ilişkili olduğundan, genellikle birbirleriyle karşılaştırılırlar.

ÜÇ TEKNOLOJİYİ KARŞILAŞTIRALIM

Her teknolojinin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Peki, birbirlerine karşı nasıl mücadele ediyorlar, bir bakalım 

1. Renk

Bir ekran genellikle canlı renkler oluşturma yeteneği ile değerlendirilir. Bu alanda OLED'ler öne çıkar. OLED ekranlarla karşılaştırıldığında LCD ekranlar genellikle soluk görünür ve doygun olmazlar. Bu nedenle OLED ekranlar akıllı telefon pazarında daha popüler hale geliyor.

2. Kontrast

OLED ekranlar diğer iki teknolojiden daha yüksek kontrastlı görüntüler üretebilir. Paneldeki tüm OLED'ler ayrı ayrı açılıp kapatılabildiğinden, ekrandaki siyahlar kısımlar tam siyah görünür.

LED ekranlar, OLED ekranların hemen arkasında gelir çünkü OLED ekranlarda olduğu gibi, bir LED ekrandaki LED'ler ayrı ayrı kontrol edilebilir. Tam dizi LED ekranlar, daha karanlık alanlarda LED'leri tamamen kapatma tekniği olan "yerel karartma" adı verilen bir yöntem kullanır.

LCD ekranlar kontrast konusunda son sırada gelir çünkü herhangi bir pikselin görülebilmesi için tüm arka panelin aydınlatılması gerekir. Bu durumda siyahlar tam siyah değil koyu gri gibi görünür.

3. Fiyat

Fiyat açısından, LCD ekranlar genellikle daha ucuzdur. LED ekranlar LCD'ye göre daha iyi kontrast sunduğundan fiyatının biraz daha fazla olmasını bekleyebilirsiniz. OLED ekranlar ise ortalama olarak diğer iki teknolojiden daha pahalıdır. Görsellik konusunda aşırı titiz ve hassas değilseniz LCD ekranlı bir TV ile gayet uygun fiyatlara mutlu olmanız mümkündür. LED TV’lerle görüntüden biraz fedakarlık ederek kara geçebilirsiniz. Dünyanın en iyisini istiyorsanız adres OLED oluyor. Bu da cebinizden çıkan paranın artması anlamına geliyor. En iyisi bir mağazada hepsini kendi gözünüzle izleyip karar vermeniz olacaktır. İnternetten satın almak istiyorsanız funduszeue.info veya funduszeue.info adreslerine de bakmanızda fayda var. Hem fiyat karşılaştırarak hem de ücretsiz indirim kodlarını kullanarak TV’nizi bir miktar daha ucuza getirebilirsiniz.

4. Açı

Ben ekranın tam karşısında otururum derseniz açıyı bir parametre olarak almak zorunda değilsiniz. Ama düşünün ki 5 arkadaş olarak sıralandınız ve maç izliyorsunuz: Bu durumda 3 numaralı kişi televizyonun tam karşısındadır ve açısı en iyi pozisyondadır. 1 ve 5 numaralı kişiler ise uçlarda oldukları için televizyona dik açıyla bakamazlar, dolayısıyla görüş kaliteleri bir miktar daha düşük olabilir ve belki de ofsayt gibi kritik bir konuyu konuşurken avantajsız bir durumdadırlar. OLED panellerde açılar mükemmel görünür çünkü çok ince bir teknoloji olduğundan pikseller yüzeye yakındır. LCD ise bu konuda bir miktar geriden gelmektedir.

5. Güç Tüketimi

Güç tüketimi söz konusu olduğunda, OLED avantajlı bir konumdadır. OLED'lere ayrı ayrı güç verildiğinden, ekran yalnızca ihtiyacı olanlara güç verir. Resimde siyahlar olduğunda pikseller tamamen kapatılabilir. Böylece güç tüketimi azalır.

Yerel karartma işlevi nedeniyle  LED ekranlar ikinci sırada gelir. Sahne siyahlar gerektirdiğinde bazı LED'ler tamamen kapatılabilir. Bu özelliğe sahip olmalarına rağmen, ışığın izleyicilerin gözlerine ulaşmadan önce LCD'nin tüm katmanlarından geçmesi gerektiğinden LED başına daha fazla enerji tüketilir.

LCD'lerin güç verimliliği en alt seviyededir. Sahnede siyahların varlığından bağımsız olarak, tüm panelin aydınlatılması gerekir. Bu durumda cihaz açık olduğu müddetçe %'de ışık yakacaktır.

PEKİ QLED NEDİR?

Samsung tarafından çıkartılan ve “Quantum Dot Light Emitting Diode” yani “Kuantum Nokta Işık Yayan Diyot” (QLED) adı verilen teknoloji LED teknolojisini bir adım daha ileri götürmek istiyor. Eğer televizyon alacaksanız bazı ekranlarında gördüğünüz QLED çıkartması, “Kuantum Nokta LED” anlamını taşır ve ekranın bir katmanı Kuantum Nokta katmanıdır. Bu katman sayesinde LED ekranın renk ve parlaklık performansı bir üst seviyeye çıkarılarak OLED teknolojisiyle yarışır hale getirilmiş olur.

Son dakika bilgisi: yılı için Samsung MiniLED ve MicroLED gibi teknolojileri de müjdeliyor. Bu yıl teknoloji sözlüğüne pek çok yeni kelimenin daha girmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Televizyon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diğer Televizyon Özellikleri Nelerdir?

• Smart TV: Akıllı telefonlardan sonra piyasaya çıkan akıllı televizyonlar pek çok işleve sahip. Smart televizyonunuz aracılığıyla İnternet'e bağlanabilir, sanal klavye aracılığıyla pek çok sosyal medya sitesi ile Youtube ve Skype gibi uygulamalara giriş yapabilirsiniz. 3D ve 2D gibi seçenekleri bulunan Smart TV'lerde, USB ve HDMI girişleri aracılığıyla film ve video oynatabilmeniz de mümkün.

• Andorid TV: Andorid TV’ler ile tıpkı telefon ve tabletlerde olduğu gibi Google Play Store üzerinden çeşitli uygulamalar indirebilir, oyun oynayabilirsiniz.

• HDR: Bu teknolojinin amacı, aydınlık ve karanlık kısımların arasındaki farkı sıfırlayarak, insan gözünün gördüğünü dijital görüntülere uygulamaktır. HDR ile bütün gölgeler, detaylar bize daha net bir şekilde aktarılmaktadır.

• Ambilight: Ambilight teknolojisi bulunan televizyonlar ekrandaki görüntünün dış ışıklarla duvara yansıtılmasıyla göze hoş görünen bir görsellik oluştururlar. Televizyon izlerken oldukça estetik ve etkileyici bir deneyim oluşur.

• Full-array: Doğrudan arkadan aydınlatma olarak da bilinen Full-array, bir televizyon panelinin her noktasına yerleştirilmiş LED'leri ifade eder. Bu teknoloji, ekranın sadece bir kısmında olan parlaklık değişiklikleri için daha isabetli bir ışık kontrolü sağlamaktadırlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası