linde opsan maaş / Linde Opsan | Anasayfa

Linde Opsan Maaş

linde opsan maaş

GRUP TOPLU IŞ SÖZLEŞMESİ

BÖLÜM -1

GENEL HÜKÜMLER

TANIMLAMALAR:

Madde 1:

Bu Toplu İş Sözleşmesinin metni içinde:

a) Bu sözleşmede taraf olan, Kültür Mah. Ziya Gökalp Cad. No:40 Çankaya-ANKARA adresinde kurulu Türk Metal Sendikası "SENDİKA",

b) Bu sözleşmede taraf olan Merkez Mahallesi, Geçit Sokak No: 2 Şişli - İSTANBUL adresinde kurulu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası "MESS",

c) Bu sözleşmede taraf olan SENDİKA ile MESS müştereken "TARAFLAR",

d) Bu sözleşmeye Ek Liste I'de unvan veya adı-soyadı yazılı işverenlerin her biri "İŞVEREN",

e) Bu sözleşmeye Ek Liste I'de unvanları veya adı-soyadı, işyeri adresleri yazılı işverenlerin adı geçen işyerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçlar "İŞYERİ",

f) İşyerinde çalışan ve taraf sendika üyesi işçiler "ÜYE",

g) Bu Toplu İş Sözleşmesi, "SÖZLEŞME", diye adlandırılmıştır.

AMAÇ:

Madde 2:

Bu Toplu İş Sözleşmesinin amacı, işyerlerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi arttırmak, işverenlerin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla kotarmaktır.

TARAFLARIN TANINMASI:

Madde 3:

a) İşçi Sendikası işyerinde çalışan üyeler hakkında kanunen sahip olduğu temsil yetkisini mevzuat ve bu sözleşme çerçevesinde kullanır. Mevzuat ve sözleşme hudutları içerisinde işveren, işçi sendikasını üyelerin temsilcisi olarak tanır.

b) Bu sözleşmenin yürütümü bakımından işçi sendikası da MESS'i, işvereni ve yetkili vekillerini temsilci olarak tanımıştır.

TARAFLARIN TEMSİLİ:

Madde 4:

a) Sendikanın Temsili:

Sözleşmenin uygulanmasında sendikayı, sendikanın yetkili yöneticileri veya görevlendirdikleri, işyerinde ise bu sözleşmede gösterilen esaslar dairesinde işyeri sendika temsilcileri temsil ederler.

b) İşverenin Temsili:

Bu sözleşmenin işyerinde uygulanmasında işvereni bizzat işveren veya yetkileri çerçevesinde işveren vekilleri temsil ederler.

TARAFLARIN SORUMLULUĞU:

Madde 5:

Taraflar, işbu toplu iş sözleşmesi ve kanunların kendilerine yüklediği yükümlülükleri yerine getirmek, amaç maddesindeki ilkelerin gerçekleşmesini sağlamak için devamlı çaba gösterirler. Taraflar ve temsilcileri kanun dışı tutum ve davranışlara mani olup bu gibi hareketleri önlemek için her türlü gayreti önceden sarf ederler.

KAPSAM VE YARARLANMA:

Madde 6:

a) Yer itibarı ile Kapsam:

İşbu sözleşme; Ek Liste I'de unvanları veya adı soyadı yazılı işverenlerin belirtilen işyerleri ile kanun çerçevesinde işin niteliği ve yürütümü bakımından işyerine bağlı yerler ve dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene, bakım, bedeni veya mesleki eğitim yerleri, avlu gibi sair eklentiler ve araçları kapsar.

b) Şahıs itibarı ile Kapsam:

Bu sözleşme; Ek I numaralı listede unvan ve adresleri yazılı işyerleri ile bu yerlerde çalışan işçileri kapsar. Ancak müdürler, müdür yardımcıları, şefler, şef yardımcıları, mühendisler, büro personeli, müdür yardımcısı durumundaki amirler, ustabaşılar (formenler) ve teknik ressamlar sözleşmenin kapsamı dışındadırlar.

Kapsam içi görevde bulunan işçi, gerçek görev verilmeden, sırf kapsam dışına çıkarılmak amacıyla, başka bir unvanla değerlendirilerek kapsam dışına çıkarılamaz.

c) Yararlanma:

Bu sözleşmeden; işyerinde çalışan ve taraf sendika üyesi kapsam içi işçiler yararlanırlar.

Toplu iş sözleşmesinin imza tarihinde taraf sendikaya üye olan işçiler sözleşmenin yürürlük tarihinde iş sözleşmeleri devam ediyor ise, yürürlük tarihinden, yürürlük tarihi ile imza tarihi arasında işe giren ve taraf sendikaya üye olan işçiler işe girdikleri tarihten itibaren toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar. Sözleşmenin imza tarihinden sonra taraf sendikaya üye olanlar üyeliklerinin işverene bildirildiği tarihten itibaren sözleşmeden, sözleşme hükümleri çerçevesinde yararlanırlar.

Üye olmayan kapsam içi işçiler dayanışma aidatı ödemek sureti ile ancak imza tarihinden sonra sözleşmeden yararlanabilirler. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyenler hiçbir suretle oluşmuş olan toplu iş sözleşmesi farklarından yararlanamazlar.

Bu sözleşmenin çalışma süreleri, iş güvenliği, işçi sağlığı, disiplin ve iç yönetmelik hükümleri üye olmayanlara da uygulanır. İşyerinde uygulanmakta olan yemek ve vasıta (ücretleri hariç) yardımlarından üye olmayanlar da yararlanırlar.

SAKLI HAKLAR:

Madde 7:

a)İşbu toplu iş sözleşmesinde düzenlenmiş bulunan konuların veya hükümlerin karşılığı olan eski toplu iş sözleşmesindeki hükümler kaldırılmış sayılır.

b)Bu sözleşme ile kabul edilmiş, kaldırılmış veya değiştirilmiş olan konuların dışında, bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük tarihinden önce işyerinde süreklilik gösterecek biçimde hizmet akdi olarak uygulanmış olan ve bu sözleşmede bulunmayan hak ve menfaatler aynı şekil ve oranlarda uygulanır.

EK YÖNETMELİKLER:

Madde 8:

İlişik İç Yönetmelik, İş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği ve İş Gruplandırmasında İşe Giriş, Adaylık ve Terfi Yönetmeliği bu toplu iş sözleşmesinin eki ve tamamlayıcısıdır.

BOLUM - II

SENDİKAL KONULARLA İLGİLİ HÜKÜMLER

SENDİKA AİDATI:

Madde 9:

A) İşveren sorumluluğu sendikaya ait olmak üzere sendikanın vereceği isim listelerine göre:

a) Sendikaca belirlenen üyelik aidatını,

b) Kanunen sendikaya ait olarak kesilmesi gerekli dayanışma aidatını,

c) Sendikadan istifa eden üyeler için istifa tarihinden itibaren bir ay süre ile kesilmesi gerekli sendika üyelik aidatını keser ve işçi ücretlerinin ödendiği günü takip eden on gün içinde sendikanın bildireceği banka hesabına yatırır.

B) İşveren aidat listelerinde sendikaca işverene verilen mevcut form dahilinde;

a) Aidat kesilen üyelerin isimlerini, işyeri sicil numaralarını, işçinin saatlik ücretini, aidat nevilerini ve miktarlarını,

b) Ücretlerinden aidat kesintisi yapılmayan üyelerin istirahatli veya benzeri gibi kesinti yapılmama sebeplerini,

c) Aidatında artış olan üyenin adının hizasına artış sebebini,

d) Kesinti yapılan üye sayısını ve kesinti miktarlarını ve benzeri bilgileri iki ayrı matbu listede her sayfası işyeri yetkililerince imzalı ve mühürlü olarak belirtir. Matbu listelerin bir nüshası genel merkeze, bir nüshası ise ilgili şubeye gönderilir. Listeler ayrıca, excel formatında aynı yerlerin elektronik posta adreslerine de gönderilir.

e) 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 18. maddesi hükmü gereğince sendika tüzüğüne uygun olarak kesilmesi istenilen aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde sendikaya ödemeyen işveren (genel hükümlere göre sorumlu olmaktan başka) bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faizi ile birlikte ödemekle yükümlüdür.

C) İşveren bu işlemler için sendikadan herhangi bir masraf istemez.

MUVAFAKATA BAĞLI KESİNTİLER:

Madde 10:

İşveren Metal Sosyal Kültür ve Eğitim Vakfı (MET-VAK) ile Sendika tarafından bildirilen yapı kooperatiflerinin ve işyerine ilişkin varsa tüketim kooperatif kesintilerini üyenin yazılı muvafakati üzerine istihkakından keser.

SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN ATANMASI:

Madde 11:

Sendika temsilcileri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu uyarınca işyerinde çalışan üyeler arasından sendikaca tayin edilir. Bunlardan birisi baştemsilci, elliden fazla işçi çalıştıran işyerlerinde bir diğeri baştemsilci yardımcısı olarak işverene yazı ile bildirilir. İşyerinde baştemsilci bulunmadığı hallerde yardımcısı baştemsilcilik görevini yapar.

SENDİKA TEMSİLCİLERİNİN GÖREVLERİ:

Madde 12:

Sendika temsilcileri 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre kanuni sağlamak, temsilcilik hakkına haiz olup, görev ve yetkileri şunlardır:

a) İşyerinde, işçi ve işveren arasında işbirliği ve çalışma ahengi ile çalışma barışının devamını

c) Sözleşmenin uygulanmasını izlemek,

d) Kanun dışı eylem ve uyuşmazlıkları önlemektir.

e) Baştemsilci ve yardımcısının mühim ve acil vakaların halli hususunda kendi vardiyası ve postası dışındaki saatlerde o andaki işyeri yetkilisiyle mutabakata varmak şartıyla işyerine gelmek ve konu ile ilgilenmek yetkisi vardır.

f) Toplu iş sözleşmesinin uygulanması veya çalışma ile ilgili bir olay doğması halinde sendika baştemsilcisi veya yokluğunda en yakın temsilcisinin çalışma saatleri içinde konu ile ilgilenmek yetkisi vardır.

g) İşyerlerinde, sendika temsilcilerine görevlerini hızlı ve etkili biçimde yapmalarına imkân verecek kolaylıklar sağlanır.

SENDİKA TEMSİLCİ VE GÖREVLİLERİNİN TEMİNATI:

Madde 13:

İşyerinde çalışan sendika, yönetim, denetim, disiplin kurulu başkan ve üyeleri ile işyeri sendika temsilcileri sırf sendikal faaliyetleri nedeni ile cezalandırılmaz, hizmet akitleri haklı bir sebep olmadıkça bozulamaz. Yönetici ve temsilcilerin teminatı ile iş akitlerinin feshi konusunda kanuni hükümler uygulanır.

SENDİKA ÜYELERİNİN TEMİNATI:

Madde 14:

Taraf sendika üyeleri iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde ilgili kanunlara ve bu Toplu İş Sözleşmesi'ne uygun olarak yapacakları sendikal faaliyetlerinden dolayı cezalandırılamaz ve işten çıkarılamaz, farklı işleme tabi tutulamazlar.

SENDİKADA GÖREV ALAN ÜYELER:

Madde 15:

a) Seçimle sendika yönetim kurullarında veya başkanlığında veyahut bölge temsilcisi olarak görev aldığı için çalıştığı işyerinden ayrılan üyelerin iş sözleşmesi askıda kalır. Bu kişiler dilerse işten ayrıldığı tarihte iş sözleşmelerini bildirim süresine uymaksızın veya sözleşme süresinin bitimini beklemeksizin fesheder ve kıdem tazminatına hak kazanırlar. Ancak bu yönetici ve bölge temsilcileri görev süreleri içerisinde iş sözleşmelerini feshetmeleri halinde kıdem tazminatları fesih tarihindeki emsal ücretleri üzerinden hesaplanır.

b) "a" bendinde belirtildiği üzere sendikanın yönetim kurullarında veya başkanlığında veyahut bölge temsilcisi olarak görev aldığı için çalıştığı işyerinden ayrılan ve iş sözleşmesi askıda olanlar, sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi isteği ile çekilmek suretiyle görevlerinin sona ermesi hâlinde, sona erme tarihinden itibaren bir ay içinde ayrıldığı işyerinde işe başlatılmak üzere işverene başvurabilir. İşveren, talep tarihinden itibaren 15 gün içinde bu kişileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe başlatmak zorundadır. Bu kişiler süresi içinde işe başlatılmadığı takdirde, iş sözleşmeleri işverence feshedilmiş sayılır. İşveren tarafından ödenecek kıdem tazminatının hesabında, işyerinde çalışılmış süreler göz önünde bulundurulur ve fesih anında emsalleri için geçerli olan ücret ve diğer hakları esas alınır.

c) Yukarıda sayılan nedenler dışında yöneticilik görevleri sona eren sendika yöneticisi veya bölge temsilcilerinin de başvuruları hâlinde işveren tarafından kıdem tazminatı ödenir. Ödenecek tazminatın hesabında, işyerinde çalışılmış süreler göz önünde bulundurulur ve fesih anında emsalleri için geçerli olan ücret ve diğer hakları esas alınır.

d) Sendika yöneticilerinin işyerini ziyareti:

Sendika yöneticileri ve bölge temsilcileri işvereni ve işyerindeki üyelerini işyeri yetkilisi ile mutabık kalarak mesai saatleri içinde de ziyaret ederler. Paydoslarda işyerinde işçiler ile toplu halde konuşur, şikayet ve dileklerini dinlerler.

SENDİKA TEMSİLCİ ODASI:

Madde 16:

Sendika temsilcilerinin toplanabilmesi, işyerine ait sendika kayıtlarının tutulması ve işlerinin yürütülebilmesi için işverence işyerinde bir oda tahsis edilir.

Gerekli masa, sandalye, dolap, ufak tip hesap makinesi, internet bağlantılı bilgisayar ve yazıcısı tahsis edilir. İşyeri temsilci odasına dahili telefon santralinden bir telefon temin edilir ve bölge temsilciliği ve şubesi ile baştemsilci ve baştemsilci yardımcısının telefonla görüşmesi sağlanır.

İLAN PANOSU:

Madde 17:

Sendikanın üyelerine duyurulması gerekli duyuru, tebliğ ve bültenleri için, işyeri işçilerinin görebileceği uygun yerlerde, işverence sağlanan camlı ve iki kilitli ilan panosu bulundurulur. Kilidin birinin anahtarı işveren veya işveren vekilinde, diğerinin anahtarı baştemsilcide bulunur. Korunması işverene aittir. Sendika duyuru panosuna asılacak herhangi bir duyuru, tebliğ, evrak veya benzeri, mevzuata, ahlak ve adaba, bu sözleşmeye aykırı ve işverenleri küçük düşürücü olamaz. Duyuru panosuna asılacak her türlü yazıların altı, Sendikanın yetkililerince mühürlenir ve imzalanır. Sendika adına imza ve mühür koyma yetkisine sahip kimselere ait tatbik imzası ve mühür bir yazı ile işverene bildirilir. Altı sendikanın yetkililerince mühürlü ve imzalı olmayan duyuru, tebliğ, bülten veya buna benzer konular ilan panosuna aşılamaz, bunlardan sendika sorumlu tutulamaz.

SENDİKAL İZİNLER:

Madde 18:

a) Baştemsilci İzni:

Sendika baştemsilcisine, temsilcilik görevlerinin gerektirdiği faaliyetlerde bulunabilmesi için aşağıda düzenlenen şekilde ücretli izin verilir:

İşyeri İsçi MevcuduGünlük İzin Süresi
01-50 işçi çalıştıran işyerinde1 saat
51-200 işçi çalıştıran işyerinde2 saat
201-500 işçi çalıştıran işyerinde3 saat
501-1000 işçi çalıştıran işyerinde4 saat
1001 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerinde7,5 saat

Baştemsilci gündüz vardiyasında çalıştırılır. Baştemsilcinin izin süresini işyerinde geçirmesi asildir. Ancak, sendika merkezi veya şubesinin veya bölge temsilciliğinin işverene yapacağı yazılı veya sonradan yazı ile doğrulanmak şartıyla sözlü çağrısı üzerine bu süreyi çağrı yapılan yerde de geçirebilir.

b) Temsilci İzinleri:

Sendika işyeri temsilcileri, bu görevlerini yerine getirirken asıl işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı davranmamak zorundadırlar. Ancak, sendika temsilcilerine temsilcilik görevlerini yapabilmeleri için aşağıda düzenlenen şekilde ücretli izin verilir:

İşyeri İsçi MevcuduGünlük İzin Süresi
51-200 işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün2 saat
201-500 işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün3 saat
501-1000 işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün4 saat
1001 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerinde haftada bir gün7,5 saat

c) Sendikal Toplantı ve Eğitim İzinleri:

Sendika temsilci ve görevlilerine kongre, konferans, seminer, yönetim, denetim, onur kurulu, genel kurul ve temsilciler meclisi gibi toplantılara katılmaları için sendikanın yazılı talebi üzerine aşağıdaki düzenlenmiş şekline göre ücretli izin verilir:

İşyeri İsçi MevcuduGünlük İzin Süresi
01-50 işçi çalıştıran işyerinde30 gün
51-100 işçi çalıştıran işyerinde40 gün
100-200 işçi çalıştıran işyerinde55 gün
201-500 işçi çalıştıran işyerinde80 gün
501-1000 işçi çalıştıran işyerinde120 gün
1001 ve daha fazla işçi çalıştıran işyerindeişçi sayısının % 12'si kadar gün

Bu izinler her üye için ayrı ayrı olmayıp tüm üyeler içindir. Bir seferde, işyeri işçi sayısının % 5'inden fazla sayıda üyenin birden eğitim izni kullanması işverenin onayına tabidir. Ancak, genel kurullar için bu % 5 oranı aranmaz.

Bu izinlerin uygulanmasında işyerinin çalışmasının aksatılmaması esastır. Bu konuda Sendika ile İşverenin mutabakatı sağlanır.

BOLUM - III

ŞİKA YETLERİN VE UYUŞMAZLIKLARIN ÇÖZÜMÜ

ŞİKAYET KADEMELERİ:

Madde 19:

Toplu İş Sözleşmesi ile sağlanan hak ve menfaatlerin kullanılması ve uygulanmasından doğan uyuşmazlıkların ve üyelerin münferit müracaat ve şikayetlerinin hallinde aşağıdaki sıra takip edilir.

Birinci Kademe:

Şikayetçi üye şikayetini ilk amirine götürür, hallini ister.

İkinci Kademe:

Birinci kademede halledilemeyen şikayeti sendika temsilcisine bildirir ve hallini ister.

Üçüncü Kademe:

İkinci kademede halledilemeyen şikayeti sendika baştemsilcisi işveren vekili ile halleder. Dördüncü Kademe:

Üçüncü kademede halledilemeyen şikayet sendika şube veya merkezine intikal ettirilir. Konu bir sendika yöneticisi ile işveren yetkilisi arasında görüşülerek halledilir. Netice ilgili şikayetçiye ve sendika temsilciliğine bildirilir.

Bu kademelerin herhangi birinin kararını uygun görmeyen üye üç işgünü içinde bir üst kademeye müracaat edebilir. Her kademe en geç üç işgünü içinde konuyu karara bağlar. Üyenin ya da temsilcinin şikayetini yazılı olarak bildirmesi halinde işveren vekillerinin de on gün içerisinde cevabı yazılı olur.

UYUŞMAZLIKLARI ÇÖZÜM KURULU:

Madde 20:

Toplu iş sözleşmesinin tatbik ve tefsiri konusunda çıkan görüş ayrılıkları ile mevzuattan doğan toplu uyuşmazlıklar, şikayet kademeleri yolu ile halledilemez ise Uyuşmazlıkları Çözüm Kuruluna intikal ettirilir. Kurul tarafların seçeceği ikişer temsilciden oluşur. Kurulun toplantıya daveti, konuyu kurula getiren tarafça en az üç işgünü önceden yazılı olarak yapılır. Taraflar kurula katılacak temsilcilerini, en geç ilk toplantı gününe kadar birbirlerine yazılı olarak bildirirler. Kurul lüzumlu hallerde toplanır. Kurula taraf temsilcilerinden biri sıra ile başkanlık eder. Kurul toplantı tarihinden itibaren üç işgünü içinde çoğunlukla karar verir. Karara varılamaz ise durum bir tutanakla tespit edilir. Tutanaklar iki nüsha olarak düzenlenir ve taraf temsilcileri vasıtasıyla taraflara tebliğ edilir. Kurul kararları kesindir.

ÖZEL HAKEM:

Madde 21:

Uyuşmazlıkları çözüm kurulunda karara bağlanamayan veya bağlanmasına rağmen uygulanmayan toplu uyuşmazlıklar taraflardan birinin isteği ile Özel Hakem Kuruluna yansıtılabilir.

Konunun Özel Hakeme yansımasını isteyen taraf, bu isteğini yazı ile diğer tarafa bildirir.

ÖZEL HAKEM KURULU VE ÇALIŞMA USULÜ:

Madde 22:

Taraflardan biri uyuşmazlığın konusu ile seçtiği hakemin kim olduğunu karşı tarafa bildirir. Karşı taraf bu bildiriyi aldığı tarihi izleyen 6 işgünü içinde kendi hakemini seçerek diğer tarafa bildirmek zorundadır.

Bu süre içinde hakemini bildirmez ise diğer taraf işyerinin kurulu olduğu yerdeki görevli İş Mahkemesine müracaatla karşı tarafın hakemini seçtirir. Her iki hakem seçildikleri tarihi izleyen 6 işgünü içinde toplanarak üçüncü tarafsız hakemi seçerler.

Üçüncü tarafsız hakemin seçilmesinde hakemler anlaşamazlar ise üçüncü tarafsız hakemi aynı şekilde işyerinin kurulu olduğu ildeki görevli iş mahkemesi seçer. Hakem heyetine üçüncü hakem başkanlık eder. Hakemler toplantı tarihini izleyen 20 gün içerisinde çoğunlukla karar verirler. Bu süre tarafların anlaşması ile uzatılabilir. Kararlar hakkında HMK ve ilgili kanun hükümleri uygulanır.

Taraflar hakem masraflarını yarı yarıya depo ederler. Karar aleyhine sonuçlanan taraf, masrafların tamamını öder.

METAL SANAYİİ İŞ GRUPLANDIRMA SİSTEMİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN HUSUSLARIN ELE ALINIŞ PROSEDÜRÜ:

Madde 23:

Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemine İlişkin Yönetmelik kapsamı içine giren işyerlerinde,

sistemin işyerine uygulanmasından doğabilecek hususların ele alınışında aşağıdaki yöntem

uygulanır:

Kademe 1:

1.1.Sistemin uygulanışına ilişkin farklı görüşü olan üye veya sendika temsilcileri bu görüşlerini gerekçeleri ile birlikte işyeri sendika baştemsilcisi vasıtası ile işyeri yönetimine yazılı olarak bildirir.

1.2.İşyeri yönetimi konuyu inceler ve sonucunu 10 işgünü içinde işyeri baştemsilcisi vasıtasıyla yazılı olarak üyeye tebliğ eder.

Kademe 2:

2.1. İşyeri yönetiminin görüşünün benimsenmemesi halinde konu, itiraz ve gerekçeleri ile birlikte Baştemsilcilikçe, sendika şubesine intikal ettirilir. Taraflar gerekli gördükleri takdirde işyerlerinde aksaklıkları inceleyebilirler.

2.2.Sendika şubesi durumu inceler, üyenin haklı olduğu görüşünde ise konuyu işverene 10 işgünü içinde intikal ettirir, mesele işveren ile şubenin görevlendireceği yetkililerce 10 işgünü içerisinde değerlendirilir. Sendika şubesi durumu üyesine bildirir. İhtilaflı durumun devam etmesi halinde konu 3. kademeye intikal eder. Sendika konuyu belge ve gerekçeleri ile MESS'e yazılı olarak intikal ettirir.

Kademe 3:

Bu durumda taraf uzmanları konuyu 15 gün içerisinde inceleyerek takip eden hafta içerisinde biraraya gelirler ve konuyu sonuçlandırırlar. Sonuca bağlanmış kararlar kesindir. Durum bir tutanakla tespit edilir.

1.,2. ve 3. kademelerdeki hususların toplu olması halinde belirlenen süreler taraflarca uzatılabilir.

Kademe 4:

Taraf uzmanlarının konuyu çözümleyememeleri halinde tarafların görevlendireceği uzman birer kişi ile İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Başkanlığınca tayin edilecek veya taraflarca mutabık kalınacak "MİDS" Projesinin teknik çalışmalarında görev almış görevlilerinden bir kişiden oluşacak 3 kişilik bir kurul konuyu inceler ve oy çokluğu ile sonuca bağlar. Kurulun vereceği kararlar kesindir ve kararlar taraflara yazılı olarak tebliğ edilir.

1.,2., 3. ve 4. kademelerde yapılan düzeltmeler toplu iş sözleşmesinin ilgili yılında uygulanmış bulunan ücret zammı tarihi itibariyle yürürlüğe konulur.

Düzeltmelerde ve terfilerde emsal işçinin ücretini geçmemek kaydıyla her grup için ücret farkı sözleşmenin 1. yılında 10 Kr./saat'ten, 2.yılında 11 Kr./saat'ten az olamaz.

BOLUM - IV

DİSİPLİN KURULU

DİSİPLİN KURULU:

Madde 24:

A) KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNTEMİ:

İşbu sözleşmenin imza tarihinden itibaren bütün işyerlerinde 30 gün içinde Disiplin Kurulu kurulur.

1. Bu kurul, işveren tarafından tayin edilecek iki asıl iki yedek üye ile sendikanın işyerinde çalışan üyelerinden tayin edeceği iki asıl ve iki yedek üyeden teşekkül eder. Taraflar kurul üyelerini diğer tarafa yazı ile bildirirler. Kurula, işverenin kurul üyeleri arasından seçeceği kişi başkanlık eder. Toplantıların asıl üyelerin tamamının iştiraki ile yapılması esastır. Asıl üyelerin mazereti halinde yerine yedekleri katılır. Asıl veya yedek üyelerin yazılı davete rağmen toplantıya katılmamaları halinde, kurul toplantıya katılan üyelerle vazifesine devam eder. Kurul, üyelerden herhangi birinin talebi üzerine toplanır. Kurula yansıtılan olayla ilgili işçinin yazılı savunmasının alınması şarttır. Yazılı savunma alınmadan disiplin cezası verilemez.

2. Kararlar oyların çokluğu ile alınır. Oyların eşit olması halinde başkanın oyu, kararı tayin eder. İşten çıkarma cezalarını gerektiren olayların görüşüldüğü toplantılarda, başkanın oyu tek olup, kurulun varacağı sonuçlar gerekçeli olarak Genel Müdür veya yetkili işveren vekiline tevdi edilir. Nihai karar, kurulun gerekçeli kararından da yararlanılarak, işveren yerine, Genel Müdür veya kurulda göreve katılmamış yetkili işveren vekili tarafından verilir. Disiplin Kurulu tarafından verilen kararların bir sureti Sendikaya da gönderilir.

3. Sendika yöneticileri ve işyeri temsilcilerine disiplin cezası verilmesi söz konusu olduğu takdirde, mesele üç işgünü içinde işveren veya temsilcisiyle Sendika Genel Yönetim Kurulunca seçilecek bir temsilci arasında görüşülür. Taraflar cezanın gerekliliği hususunda bir karara varamazlarsa konu Uyuşmazlıkları Çözüm Kuruluna intikal ettirilir. Kurul kararına kadar yönetici veya temsilcinin hizmet akdi bu sebeple feshedilemez.

4. Disiplin Kuruluna intikal eden konuya direkt taraf olan kurul üyeleri bu konuya ilişkin Disiplin Kurulunda görev alamaz.

5. Disiplin Kurulu cezayi mucip fiilin işlenişinin öğrenilmesinden itibaren 6 işgünü içinde işveren veya vekili tarafından toplantıya çağrılır. Disiplin Kurulunun toplantı süresi ilk toplantıdan itibaren en çok 15 işgünüdür.

6. İş Kanunu'ndaki 6 işgünlük süre Disiplin veya Uyuşmazlıkları Çözüm Kurulu kararına kadar askıda kalır.

B) DİSİPLİN CEZALARI:

1. Uyarı ve ihtar hariç her türlü disiplin cezasının Disiplin Kurulu'ndan geçirilmesi şarttır.

2. Disiplin Kurulu'nca işçilere verilecek disiplin cezaları şunlardır:

1. Ücret kesintisi (1 ile 2 gündeliğe kadar),

2. İşten çıkarma.

BOLUM - V

ÇALIŞMA SÜRELERİ

ÇALIŞMA SÜRELERİ:

Madde 25:

Çalışma süreleri ve şekilleri konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

GÜNLÜK ÇALIŞMADAN SAYILAN SÜRELER:

Madde 26:

Günlük çalışmadan sayılan süreler konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

İŞE GEÇ GELMELER:

Madde 27:

a)Bir takvim ayı içerisinde mazeretine dayalı yalnız iki defa ve 30 dakikayı geçmeyen gecikmelerde, işveren işçiye işbaşı yaptırır ve ücretinden kesinti yapmaz. Alışkanlık halinde bu hüküm uygulanmaz.

b)Yukarıdaki fıkrada belirtilen gecikmeler, işyerine işçilerin toplu olarak taşındığı servisin arızalanması, yolların trafik kazaları veya başkaca zorunlu nedenlerle kapalı olması hallerinde geçerli değildir. Bu durumlardaki gecikmeler için üyelerin ücretinden bir kesinti yapılmaz.

FAZLA ÇALIŞMALAR:

Madde 28:

a) Fazla çalışmalar konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

b) Fazla çalışma ücreti % 100 zamlı ödenir.

c) Fazla çalışma ücreti konusunda daha yüksek uygulama olan işyerlerinde, bu uygulamaya devam edilir.

d) Yemek uygulaması olan işyerinde fazla çalışmaya kalan üyeye fazla çalışma süresinin bitimi yemek servisi saatine rastlarsa, yemek verilir. Yemek uygulaması olmayan işyerlerinde fazla çalışma süresinin bitimi, yemek saatine rastlarsa kumanya verilir.

İşyeri uygulaması mahfuz kalmak kaydıyla, iki saat veya bunu aşan fazla çalışma halinde yemek veya kumanya verilir.

e) Fazla çalışma yapılması halinde, vasıta uygulaması olan işyerlerinde üyelerin uygulanan normal güzergahlara göre dağıtımı yapılır.

f) Cumartesi günü yapılan fazla çalışma konusunda işyeri uygulamasına devam olunur.

g) Fazla çalışmanın gece zammının uygulandığı süre içinde devam etmesi halinde üyelere bu saatlerde yapılan fazla çalışmalar için fazla mesai ücreti, gece çalışma tazminatı ile birleştirilerek ödenir (Ücret + Gece Zammı) x Fazla Çalışma Saati.

FAZLA ÇALIŞMALARIN DÜZENLENMESİ:

Madde 29:

Fazla çalışmaların düzenlenmesi konusunda İş Kanunu hükümleri uygulanır.

ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER:

Madde 30:

Ulusal Bayram ve genel tatiller kanunlarda belirtilen gün ve zamanlardır.

Dini bayramların arefe günleri tam gün tatil yapılır ve ücreti tam öde

Ulusal Bayram ve genel tatil günleri ile dini bayramların arefe günlerinde çalıştırılanların ücretleri %100 zamlı (çalışma karşılığı olmayan tatil ücreti dahil üç yevmiye) olarak ödenir. Ancak 13.00'den sonra başlayan tatillerde işçinin 13.00'den sonra fiilen çalıştığı sürenin ücreti %100 zamlı ödenir.

Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde işçinin çalışması muvafakatine bağlıdır.

Ancak koruma görevlilerinde ve işin devamında teknik zaruret olan işlerde çalışanlar için bu muvafakat aranmaz.

HAFTA TATİLİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR:

Madde 31:

Kendi hafta tatili gününde çalıştırılan işçilerin, fiili çalışma ücreti %100 zamlı (hafta tatili yevmiyesi dahil 3 yevmiye) ödenir. Hafta tatilinde yapılan fazla çalışma ücreti konusunda sona eren toplu iş sözleşmesinde daha yüksek uygulama olan işyerlerinde bu uygulamaya devam olunur.

İşveren tarafından hafta tatili gününde yapılacak değişiklik durumunda, bu değişiklik nedeniyle hak edilen hafta tatili günü ücretinde işçi aleyhine bir kesinti yapılmaz.

BOLUM - VI

İZİNLER

YILLIK ÜCRETLİ İZİNLER:

Madde 32:

I. Yıllık ücretli izinler konusunda kanun hükümleri uygulanır. Ancak, bu sözleşme ile üyelerin kullanacakları yıllık ücretli izin süreleri aşağıda belirlenmiştir:

a) Hizmet süresi 1 yıldan başlayarak 5 yıla kadar olanlara yılda 18 gün,

b) Hizmet süresi 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara yılda 22 gün,

c) Hizmet süresi 15 yıl ve daha fazla olanlara yılda 26 gün.

Ancak, on sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz.

II. Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında, izin süresine rastlayan Ulusal Bayram, Kanuni Hafta Tatili ve Genel Tatil günleri, izin süresinden sayılmaz.

III. Yıllık ücretli izne çıkanlardan, izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yer dışında geçireceklere istedikleri takdirde 7 güne kadar gereken ücretsiz yol izni verilir.

IV. Yıllık ücretli izin sırasında hastalanan üyenin Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça

yetkilendirilen sağlık birimlerinden üç gün ve daha fazla tedavisinin gerektirdiğini edilemez.

V. Toplu izin kullandırılması konusunda Kanun hükümleri uygulanır.

VI. Bütün işyerlerinde izin kurulu kurulur. Gerekli defter ve belgeler düzenli şekilde tutulur.

VII. İşçinin hak kazanıp da kullanamadığı yıllık izin süresi için ücreti, hizmet akdinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine ödenir.

VIII. Süresi sona eren toplu iş sözleşmesinde yıllık izin süresinde tespit edilmiş daha yüksek gün var ise bu sürenin uygulanmasına o işyerinde devam olunur.

IX. 1.9.2017 tarihinden sonra genel tatil ve hafta tatili günlerine rastlamayan 28 Ekim günlerinin yıllık ücretli izin süresine rastlaması halinde ve izne ilave yapılmaması nedeniyle, bu durumda olan üyenin 28 Ekim günü saat 13.00'den sonraki, varsa, tatil süresine rastlayan zaman kesitine ait çalışma dönemi ücreti işverence ödenir.

DİĞER ÜCRETLİ İZİNLER:

Madde 33:

a) Üyenin evlenmesi durumunda 7 gün (Üyenin talebi halinde 1 günü nikâh için kullandırılır.),

b) Üyenin eş ve çocukları ile anne ve babası ve kardeşlerinin ölümünde 4 gün, kayınvalide ve kayınpederinin ölümünde 3 gün (Ölüm işyerinin bulunduğu il sınırları dışında olduğunda, ölüm ile ilgili ücretli izin süresi gerekli yol süresi kadar işverence uzatılır.),

c) Üyenin eşinin doğum yapması durumunda 5 gün,

d) Üyenin ya da ana, baba, kardeş, çocuk ya da bakmakla yükümlü olduğu kimselerin oturduğu yerin yangın, sel, heyelan ve deprem gibi olaylara maruz kalması halinde 10 güne kadar, ücretli izin verilir.

e) Üye, ölüm, evlenme, doğum gibi ücretli izne hak kazandıran olayları geçerli bir belge ile belgeleyecektir.

f) Bu izinler en geç evlenme, doğum ve ölüm olaylarını izleyen 10 gün içinde kullanılır.

g) Bu izinler yıllık ücretli izin ile içiçe giremez.

KADIN İŞÇİLERLE İLGİLİ HÜKÜMLER:

Madde 34:

a) olduğu takdirde, doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir. Kadın işçinin erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılmayacak süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.

Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.

İsteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra, 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.

b) Kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Kadın üye isterse bu izinleri birleştirerek haftanın bir gününde de kullanabilir. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.

c) Kreş, emzirme odaları ve diğer konularda kadın işçilerle ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

BOLUM - VII

ÜCRETLER

b) 01.09.2017 tarihinde işyerinde çalışan ve Sözleşmenin imzası tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin 31.08.2017 tarihindeki saat ücretlerine a bendinin uygulanmasından sonra 1 Eylül 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; 01.09.2017 ile

31.12.2017tarihleri arasında işe giren ve sözleşmenin imzası tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin saat ücretlerine ise işe giriş tarihi itibariyle a bendinin uygulanmasından sonra; 01.01.2018 tarihi ile Sözleşmenin imzası tarihi arasında işe giren ve Sözleşmenin imzası tarihinde de iş sözleşmesi devam eden işçilerin saat ücretlerine ise emsal işçiyi geçmemek üzere işe giriş tarihi itibariyle; 1,60 TL/saat ücret zammı yapılır.

c) Sözleşmenin imzası tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin çalıştığı işyerindeki

01.01.2018 tarihi itibariyle kıdemi dikkate alınmak suretiyle kıdem süresinin her tam yılı için bir defaya mahsus olmak üzere saat ücretlerine, 01.09.2017 tarihinde, 1,50 TL/saati geçmemek üzere 0,10 TL/saat ilave edilir.

2-2. Zam: 1 Mart 2018 tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin 28 Şubat 2018 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine 1 Mart 2018 tarihinde, 1.9.2017-28.2.2018 tarihleri arasındaki TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında ücret zammı yapılır.

3-3. Zam: 1 Eylül 2018 tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin 31 Ağustos 2018 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine 1.9.2018 tarihinde, 1.3.2018-31.8.2018 tarihleri arasındaki TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında ücret zammı yapılır.

4-4. Zam: 1 Mart 2019 tarihinde iş sözleşmesi devam eden işçilerin 28 Şubat 2019 tarihinde almakta oldukları saat ücretlerine 1.3.2019 tarihinde, 1.9.2018-28.2.2019 tarihleri arasındaki TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında ücret zammı yapılır.

POSTABAŞILIK TAZMİNATI:

Madde 37:

İşyerlerinin iş teşkilat şemalarında gösterilen postabaşılık görevini, atamaya yetkili amir tarafından asıl işine ek olarak yürütmekle görevlendirilenlere, müktesep hak olmamak üzere, postabaşılık görevini fiilen yaptıkları günlerde beher saat için postabaşılık tazminatı ödenir. Atamaya yetkili amir, postabaşılık görevinden geri almaya da yetkilidir.

Sürekli olarak postabaşılık görevini yapan işçilerin postabaşılık unvanının işverence geri alınması halinde işçinin İş Kanunu'na göre hizmet akdini fesih yetkisi saklıdır.

İşyerlerinde postabaşılık görevini yürütmekle görevlendirilenlere, müktesep hak olmamak üzere, postabaşılık görevini fiilen yaptıkları günlerde beher saat için saat ücretlerinin %8'i oranında postabaşılık tazminatı ödenir.

GECE ÇALIŞMA TAZMİNATI:

Madde 38:

Bu toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işyerlerinde gece saat 20.00 ila 06.00 arasında çalıştırılan işçilere saat ücretlerinin %10'u oranında gece çalışma tazminatı ödenir. Bu oranın üzerinde olan uygulamaya o işyerinde devam olunur.

ÜCRETLERİN ÖDENME ŞEKLİ:

Madde 39:

a) İşveren her ödemede işçiye ücret hesabını gösterir yazılı ve işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusula veya defterde ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ve fazla çalışma, hafta tatili, Ulusal Bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her türlü eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.

b) Ücret ödemeleri, her ayın en geç 25'inde avans, bir sonraki ayın en geç 10'unda kesin hesap olarak ödenir. Avans ve kesin hesap günleri Ulusal Bayram ve genel tatil günlerine rastladığı takdirde, ödemeler bir önceki gün yapılır. Ancak işyerinin alışılagelmiş ödeme zamanlarına aynen devam edilir. Avans miktarı, işyeri uygulaması saklı kalmak üzere, üyenin istihkakının % 40'ından aşağı olamaz.

c) Ücretlerin puantaj hesaplanması ve tahakkuku ile ilgili yanlışlıklar, bu yanlışlık anlaşıldıktan sonraki iki işgünü içinde işçilere ödenir.

d)İşveren mevzuata aykırı olarak üyenin kaybı ile sonuçlanan vergileme hatası yapması durumunda, bu yanlış belgelendiği takdirde, üyenin esas ücretinden eksik aldığı miktarı üyeye öder. Ancak, işverenin işçi adına düzenleyeceği ve işçinin imzası ile mali mercilere verilecek vergi iadesi dilekçesi sonunda, mâliyeden geri alınacak miktar işverene ödenir.

BOLUM - VIII

İKRAMİYELER VE SOSYAL YARDIMLAR

İKRAMİYELER:

Madde 40:

Ek Liste H'de belirtilen işyerlerinde çalışan işçilere yılda işyerlerinin karşılarında belirtilen ikramiyeler verilir.

İkramiyeler 12 eşit bölümde ve her ay ücret ödemeleriyle ödenir. İşe yeni giren ve işyerinden her ne sebeple olursa olsun ayrılan üyelere ikramiyeleri çalıştıkları süre ile orantılı olarak ödenir.

BAYRAM HARÇLIĞI: Madde 41:

YAKACAK YARDIMI:

Madde 42:

Her ay ücret ödemeleri ile birlikte ödeme tarihinde işyerinin işçisi durumunda olan üyelere Ek Liste IU'de belirtilen miktarda yakacak yardımı yapılır. Yakacak yardımı her ay ücret ödemeleriyle ödenir. İşe yeni giren ve işyerinden her ne sebeple olursa olsun ayrılan işçilere yakacak yardımı çalıştıkları süre ile orantılı olarak ödenir.

YILLIK ÜCRETLİ İZİN YARDIMI:

Madde 43:

Yıllık ücretli izine çıkan işçilere, izne ayrılmadan üç gün önce Ek Liste IU'de belirtilen miktarda izin yardımı yapılır.

1, 2. Grup işyerlerinde 889,38 TL

3. Grup işyerlerinde 613 TL

EVLENME YARDIMI:

Madde 44:

Evlenen işçiye bir defaya mahsus olmak üzere: Sözleşmenin l.yılında; evlenme yardımı yapılır.

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Aynı işyerinde çalışan üyelerin evlenmesi halinde bu yardım ikisine de ayrı ayrı verilir.

DOĞUM YARDIMI:

Madde 45:

Erkek üyenin eşinin ya da kadın üyenin doğum yapması durumunda, nüfus kağıdını ya da tasdikli doğum kağıdını ibraz edene:

Sözleşmenin l.yılında; doğum yardımı yapılır.

1, 2. Grup işyerlerinde 543,92 TL

3. Grup işyerlerinde 370,44 TL

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktarlar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

ÖLÜM YARDIMI:

Madde 46:

İşçinin ölümü halinde; eşine yoksa çocuklarına, yoksa sırasıyla anne babasına bunlar da yoksa kardeşlerine:

Sözleşmenin l.yılında;

1,2. Grup işyerlerinde 735,01 TL

3. Grup işyerlerinde 485,11 TL

İş kazası nedeniyle ölümünde:

Sözleşmenin 1. yılında;

1, 2. Grup işyerlerinde 1.543,53 TL

3. Grup işyerlerinde 1.029,02 TL

Bu sayılan kimselerden birinin ölümünde üyeye:

Sözleşmenin 1. yılında;

1, 2. Grup işyerlerinde 374,87 TL

3. Grup işyerlerinde 264,60 TL

ölüm yardımı yapılır.

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktarlar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Bu yardımdan yararlanacak üye sayısı birden fazla ise, yardım cenazeyi kaldırdığını belgeleyene ödenir.

Üyenin iş kazası nedeniyle ölümü durumunda, kanuni mirasçılarına:

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen

Sözleşmenin 1. yılında; ödenir.

1, 2. Grup işyerlerinde 3.675,08 TL

3. Grup işyerlerinde 2.432,90 TL

TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Ölüm nedeniyle dava açılıp, herhangi bir şekilde işverence tazminat ödenmesi durumunda bu ödeme tazminat tutarından mahsup edilir.

MUVAZZAF ASKERLİK YARDIMI:

Madde 47:

Muvazzaf askerlik görevini yapmak üzere işyerinden ayrılan her işçiye:

Sözleşmenin l.yılında;

1, 2. Grup işyerlerinde 551,27 TL

3. Grup işyerlerinde 382,20 TL

askerlik yardımı yapılır. 

1.9.2018tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

ÇOCUK YARDIMI:

Madde 48:

Üyenin her bir çocuğu için ayda:

Sözleşmenin l.yılında;

1, 2. Grup işyerlerinde 14,70 TL

3. Grup işyerlerinde 11,76 TL

çocuk yardımı ödenir.

1.9.2018tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Bu yardım 18 yaşından büyük olup da öğrenime devam etmeyen çocuklar için yapılmaz. Öğrenime devam halinde 25 yaşına kadar devam eder. Karı koca aynı işyerinde çalışıyorsa bu ödeme kadın işçiye yapılır.

ÖĞRENİM YARDIMI:

Madde 49:

Üyelere:

Sözleşmenin l.yılında;

1, 2. Grup işyerlerinde;

İlkokula devam eden her bir çocukları için yılda 227,86 TL Orta okula devam eden her bir çocukları için yılda 257,27 TL Liseye devam eden her bir çocukları için yılda 316,06 TL Yüksek öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 455,70 TL

3. Grup işyerlerinde;

İlkokula devam eden her bir çocukları için yılda 220,50 TL Orta okula devam eden her bir çocukları için yılda 235,20 TL Liseye devam eden her bir çocukları için yılda 257,27 TL Yüksek öğretime devam eden her bir çocukları için yılda 382,20 TL öğrenim yardımı yapılır.

1.9.2018tarihinden itibaren bu miktarlar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Bu yardım, okulların açıldığı ayda işyerinde çalışmakta olan üyelere, okulun açılma tarihinden itibaren çocuğun öğrenim durumunu en geç bir ay içinde belgelenmesi kaydıyla yapılır.

Karı koca aynı işyerinde çalışıyorsa bu ödeme kadın işçiye yapılır.

YEMEK YARDIMI:

Madde 50:

Çalışılan günlerde, işçilere doyurucu ve kalorili üç kaptan oluşan bir öğün yemek verilir. Dördüncü çeşit olarak yoğurt verilir.

Tam gün çalışılmayan günlerde yemek verilmemesi halinde bu günlerde çalıştırılan işçilere sözleşmenin 1. yılında 9,19 TL bedel ödenir. 1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-

31.8.2018tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Yemek listelerinin tespitinde sendika baştemsilcisinin görüşü alınır.

Yemek uygulaması olmayan işyerinde çalışan veya Ramazan ayında yemek yemeyeceğini bir hafta önceden bildiren veyahut Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerinden Sağlık Raporu ile perhizli bulunan işçiye yemek yemediği günler için sözleşmenin 1. yılında 9,19 TL yemek bedeli ödenir. 1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Kıdem tazminatı hesabında yemek, sözleşmenin 1. yılında 9,19 TL olarak dikkate alınır.

1.9.2018tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

VASITA YARDIMI:

Madde 51:

Vasıta tatbikatı olan işyerlerinde, işçilerin topluca işe getirilip götürülmelerine devam olunur. Eski sözleşmelerinde rayiç bedel ödeyen işyerlerindeki bu uygulamaya aynen devam olunur. Diğer işyerlerinde, vasıta parası işçinin çalıştığı her gün için 1.9.2018 tarihine kadar 8,82 TL'dir. 1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

BOLUM - IX

TAZMİNATLAR

KIDEM TAZMİNATI:

Madde 52:

Kıdem tazminatı konusunda kanun hükümleri uygulanır. Sona eren toplu iş sözleşmesinde kanuni süreden daha fazla gün sayısı tespit edilmiş ise taraf sendikaya üye işçiler için bu uygulamaya devam olunur.

İHBAR MÜDDETİ VE TAZMİNATI:

Madde 53:

Hizmet akdinin işveren tarafından İş Kanunu'nun 17 ve 18. maddelerine göre feshedilmesi söz konusu olduğunda, işveren, üyeyi ihbar süresinde çalıştırmadan ihbar tazminatını defaten

ödeyerek hizmet akdine son verebilir. Sona eren toplu iş sözleşmesinde kanuni süreden fazla süre tespit edilmiş ise taraf sendika üyesi işçiler için bu uygulamaya devam olunur.

BOLUM-X

İŞ SA ĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

İŞÇİ SAĞLIĞI:

Madde 54:

a) İşyerinde İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Ancak, işveren işyerinde, işyeri şartlarına uygun olarak içme suyu, sıcak ve soğuk duş, işyerini ısıtma, havalandırma, aydınlatma ve tuvalet gibi ihtiyaçları mevzuat hükümlerine göre öncelik vererek çözmeyi kabul eder.

b) İşveren, İSG Kanunu ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde muayene ve periyodik kontrolleri de dahil olmak üzere işçilerin sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlar.

c) İşyerinde herhangi bir nedenle rahatsızlanan veya kazaya uğrayan işçi, derhal işyeri ilk yardım ünitesine götürülür ve ilk tedavisi yapılır. Gerekirse en yakın Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimine işverence götürülür. Acil vakalarda, hastaneye sevk halinde, sevk edilen hastanın muayene sonucu evine ya da işyerine dönmesi için gerekli vasıta ücreti, ibraz edeceği belge mukabilinde üyeye ödenir.

İşyerinde çalışan işçilere, İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun koruyucu malzeme işveren tarafından verilir. Kural olarak, vardiyalarda sıhhi ve acil vakalar için yetiştirilmiş gerekli personel ve vasıta bulundurulur.

İşyeri uygulaması mahfuz olmak kaydıyla, 1000 veya daha fazla işçinin çalıştığı işyerinde bir hasta nakil ambulansı bulundurulur.

İŞ GÜVENLİĞİ MALZEMELERİ:

Madde 55:

a) Koruyucu Teçhizat:

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin hükümlerine göre ilgili yerlerde kullanılması gerekli olan çelik maskerotlu ayakkabı, lastik çizme, muşamba yağmurluk, deri önlük, tozluk, lastik veya deri eldiven, deri ve hasır şapka, vinileks pantolon, gözlük veya maske gibi koruyucu malzeme ilgili yönetmelik hükümlerine göre tarif edilen yerlerde çalışanlara verilir.

b) Giyim Eşyası:

1. İşyerinde üyelere işbaşında giyilmek üzere yılda iki takım iş elbisesi verilir, (a) bendinde belirtilenin dışında her elbise dağıtımında aynı şekilde iş ayakkabısı da verilir. Ayakkabıların beher çifti:

Sözleşmenin 1. yılında; az olamaz.

1, 2. Grup işyerlerinde 132,31 TL'den

3. Grup işyerlerinde 102,90 TL'den

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

Elbiselerin yazlık olanları Nisan ayında, kışlık olanları Ekim ayında verilir. Kışlık elbiseler, yazlık elbise kumaşından daha kalın kumaştan olur. İş elbisesi ve iş ayakkabılarının seçiminde baştemsilcinin görüşü alınır.

1. İşyeri uygulamaları mahfuz kalmak kaydıyla, devamlı dışarıda çalışan şoförlere, forkliftçilere, vinç operatörlerine, tahmil tahliye işçilerine, bekçilere ve işin özelliğine göre verilmesi gerekli üyelere, 24 ay miadlı deri ceket veya gocuk, bir yıl miadlı yün veya meşin eldiven verilir.

2. İşin özelliğine uygun olarak postabaşılara değişik renklerde iş gömleği, yemekhane personeline işlerinin gereği önlük, şapka ve ceket verilir.

3. İşyerine yeni giren işçiler için yukarıda belirtilen giyim eşyaları ve işin özelliğine göre koruma teçhizatları işe girdiği zaman, iş ayakkabısı deneme süresinden sonra ayakkabı dağıtımına üç ay varsa verilir. Kazaya veya işin özelliğine göre süresinden önce yanan, yırtılan, yıpranan giyim eşyalarının eskisi alınarak yerine yenisi verilir.

a) Koruyucu teçhizat ve giyim eşyası işçilere demirbaş olarak verilir, işyerinde kullanılır.

TEMİZLİK MALZEMESİ:

Madde 56:

Üyelere:

a) Yılda bir adet banyo havlusu, (takriben 65 cm x 130 cm ebadında) ile bir adet yüz havlusu (40 cm x 80 cm ebadında) Aralık ayında ve bir adet yüz havlusu (40 cm x 80 cm ebadında) Haziran ayında verilir. Üyelere ayda iki kalıp (500 gr) sabun verilir. Bu malzemelerin alımında sendika baştemsilcisinin görüşü alınır.

Temizlik mahallerinde ayrıca gerekli temizlik malzemesi bulundurulur.

b)Bu maddenin üzerinde temizlik malzemesi ile ilgili tatbikatı olan işyerlerinde eski tatbikatlara aynen devam olunur.

HAFİF İŞLERDE ÇALIŞABİLİR RAPORLU OLANLAR:

Madde 57:

Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerinden Kurul raporu ile "hafif işlerde çalışabilir" raporlu olanlar, mevcut ücretlerinde bir indirim yapılmaksızın imkanlar oranında varsa durumlarına uygun bir işe verilirler. Eğer uygun bir iş verilir ve üye kabul etmezse üyeye ihbar ve kıdem tazminatları ödenir. Ancak iş değerlendirmesi uygulanan işyerlerinde bu gibi ücret koruması istisnai bir durum olarak kabul edilir ve genel değerlendirmede dikkate alınmaz.

SOSYAL SİGORTALAR İLE İLGİLİ İZİNLER:

Madde 58:

a) Viziteye ayrılan üyenin istirahat almaması durumunda, en kısa süre içinde işyerine dönmesi ve üyenin işbaşı kağıdına muayene saatini yazdırması şartıyla, vizitede geçen süreler için ücreti işveren tarafından ödenir. Üyenin doktordan ayrılış saati normal mesaisinin bitiş saatini aşıyorsa üye işbaşı kağıdını takip eden işgünü verir. Temaruz hallerinde, vizite için geçen sürelerin ücreti ödenmez.

b) Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerinden, bir defada 5 gün ve daha fazla istirahat alan üyelere, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemediği ilk iki günün ücreti işverence ödenir.

c) İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerinden 10 gün ve daha fazla istirahat alan üyelere, Sosyal ödenir.

Güvenlik Kurumu'nca ödenen ödenekleri ile esas ücretleri arasındaki fark işverence ödenir.

d) Üyenin, işbaşı yaptığı saat ile viziteye çıkış saatine kadarki çalışarak geçirdiği sürenin ücreti

BOLUM - XI

DİĞER HÜKÜMLER

İŞ VE İŞYERİ DEĞİŞİKLİĞİ:

Madde 59:

İşçiler gerektiği takdirde, işyeri içinde unvanı veya niteliği benzer yahut birbirine yakın başka işlerde veya yerlerde muvafakat aranmaksızın geçici veya devamlı olarak işveren tarafından görevlendirilebilirler. Bu esaslar dışında kalan daimi iş değişikliği durumunda, işçinin muvafakati alınır.

Görülen işin niteliğinde benzerlik olmak şartıyla işçilerin aynı işverene bağlı ve Belediye hudutları içinde bir başka işyerine işverence nakledilmeleri mümkündür.

İşçilerin aynı işverene bağlı ve Belediye hudutları dışındaki işyerlerine daimi olarak nakledilebilmeleri yazılı rızaya bağlıdır. Geçici süre ile nakillerde işçinin rızası aranmaz. Ancak bu süre üç ayı geçemez.

Belediye hudutları dışındaki işyerlerine nakledilen işçilerin nakle rıza göstermemeleri halinde, hizmet akitleri bildirimli olarak işverence feshedilebilir. Nakle rıza gösteren işçilerin yerine 6 ay içinde işçi ihtiyacı duyulması halinde, nakli yapılan işçi eski işine dönmeyi kabul etmediği takdirde yeni işçi alınabilir.

İş ve işyeri değişikliği hiçbir zaman ceza mahiyetinde olamaz. İşin gerek iş öncesi ve gerek iş sonrası, o işin tamamlayıcısı olan ve o işin ifası için mahiyeti itibariyle yapılması gerekli olan işler, başkaları tarafından yapılır olsa dahi, asıl işin tamamlayıcısı sayılır ve asıl işe dahildir.

İşin ifasına katkıda bulunmak her işçinin iyi niyet kurallarından doğan asli görevidir. Bu nedenle, görevin gereği gibi ifası için, işçiler aralarında lüzumlu işbirliği ve yardımlaşmayı yapmakla yükümlüdür. 

İşçi, işin yapılabilmesi için, işe ilişkin bağlama, ayarlama, kaldırma, kontrol, temizlik, taşıma, bakım, yağlama, onarım vs. gibi gerekli faaliyetlerin ifasını işin tabiatına göre yapmak, yapana yardım etmek ve bu faaliyetlerin yapılması için lüzumlu alet, edevat, takım, tertibat ve donanımın kullanılmasından veya kullanımına yardımdan ve bu amaçla gerekli işbirliğini kurmak veya yapmaktan sarfınazar edemez.

İŞE ALINMA:

Madde 60:

İşyerine yeni işçi alımı söz konusu olduğunda, işyerinde çalışmakta iken, vefat eden işçilerin eş ve çocuklarından başvuranlara emsalleri arasından öncelik tanınır.

DENEME SÜRESİ:

Madde 61:

a)İşyerine yeni alınacak işçiler için deneme süresi en çok iki aydır. Deneme süresi sonunda durumu kendisine yazılı olarak bildirilir.

b)İşyerinde teknik ve zorunlu ekonomik sebepler hariç, ana üretim bölümlerinde belirsiz süreli işler için belirli süreli hizmet akdiyle işçi çalıştırılmaz.

TUTUKLULUK, GÖZETİM ALTINA ALINMA VE MAHKUMİYET:

Madde 62:

1. İşçi herhangi bir suçtan tutuklandığı ve tutukluluğu İş Kanunu'ndaki bildirim sürelerini aştığı takdirde, hizmet akdi münfesih sayılır. Bildirim süresi kadar süren tutukluluk hallerinde tutuklu kalınan süreler kadar, işçi ücretsiz izinli kabul edilir.

2. Gözetim altına alınan işçiler, bunu belgeledikleri takdirde, kanuni gözaltı süresinde ücretsiz izinli addedilir. Ancak gözaltında geçen süre sonunda tutuklanan işçilerin gözaltında geçen süre ile tutukluluk süresi toplamı bildirim süresini aştığı takdirde hizmet akitleri münfesih sayılır.

3. Tutukluluğun;

a) Kovuşturmaya yer olmadığı,

b) Davanın reddine karar verilmesi,

c) Beraat kararı verilmesi,

d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması

nedenlerinden biri ile 90 gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren bir hafta içinde işine dönmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınır.

4. Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken, 90 gün içinde, tahliye edilenler, bir hafta içinde başvurması halinde, işveren tarafından tekrar işe alınırlar.

5.Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;

a) 6 ay ve daha az ceza alan,

b) 6 aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeniyle 6 aydan fazla ceza aldığı halde 6 aydan önce tahliye edilen işçilerin tekrar işe başlatılmaları, işverenin takdiri ile mümkündür.

6. İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken trafik kazası yapan şoförler ve iş makinaları operatörleri, bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri takdirde 90 gün içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartıyla:

a) Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 gün içinde,

b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 gün içinde,

başvurmaları halinde eski işlerine alınır. 90 günden fazla süren hükümlülük veya tutukluluk halinde tekrar işe başlatma işverenin takdirine bağlıdır.

7. Hizmet akdinin bildirimsiz ve tazminatsız feshini gerektiren suçları işleyenlerden; işverence hizmet akitleri bildirimsiz ve tazminatsız olarak feshedilenler hakkında yukarıdaki hükümler uygulanmaz.

ÇALIŞMA BELGESİ:

Madde 63:

Her işçiye deneme süresi bittikten sonraki 15 gün içinde bir çalışma belgesi verilir. Bu belgeye üyenin yaptığı iş ve varsa bulunduğu iş grubu açıkça yazılır.

Yükselmelerde ve daimi iş değişikliklerinde, durum 15 gün içinde bu belgeye işlenir.

MUVAZZAF ASKERLİK:

Madde 64:

Muvazzaf askerlik nedeniyle işyerinden ayrılan üyeler, terhislerini izleyen 2 ay içinde işyerine başvururlar ise boş kadrolara tercihen işe alınırlar.

İHTİYAT ASKERLİĞİ:

Madde 65:

Umumi ve kısmi seferberlik halleri hariç, ihtiyat askerliği için işyerinden ayrılan üyelerin hizmet akitleri askıda kalır.

Terhisini izleyen 15 gün içinde işine dönmeyen üyenin hizmet akdi feshedilmiş sayılır. Bu süre içinde dönen üyeye eski işi veya bu işine en yakın başka bir iş verilir ve bu sebeple ücretinden herhangi bir indirim yapılmaz. İhtiyat askerliği sebebiyle işten ayrılan üyelere, ihtiyat askerliği süresince ücreti tam olarak ödenir. Bu süre en çok ilgili kanundaki müddet kadardır ve işçinin kıdeminden sayılır.

HASAR TAZMİNATI:

Madde 66:

Her işçi işyerindeki alet ve edevatı, kullandığı makineleri iyi kullanmak ve muhafaza etmek, işyeri ve müştemilatına zarar vermemek mecburiyetindedir.

Olası bir zarar halinde bu zararın tazmini hakkında kanun hükümleri uygulanır.

YOLLUKLAR:

Madde 67:

a) İşyeri dışında günübirlik göreve giden üyelere, işyeri uygulamasına göre o gün için ayrıca harcırah almıyorlarsa ve bu görev üyenin yemek saatine rastlıyorsa, üyeye yemek gideri karşılığı olarak sözleşmenin 1. yılında net 12,50 TL ödenir. 1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

b) İşyeri dışında yatılı göreve giden üyelere, yemek ve yatma ihtiyacı işverence sağlanmıyorsa sözleşmenin 1. yılında net 52,18 TL harcırah verilir. 1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır. Bu durumda belge karşılığı taşıma ücreti ve otel masrafları ayrıca ödenir.

STAJYER:

Madde 68:

İşveren işyerinde çalışanların, staj mecburiyeti olan okulların öğrencisi olan çocuklarını ve kardeşlerini, işyerinde yapılan işler müsait olmak şartı ile öncelikle stajyer olarak alır.

TÜKETİM KOOPERATİFİ:

Madde 69:

400'den fazla işçi çalıştıran işyerinde tüketim kooperatifi kurulmasının kararlaştırılması halinde, işveren işyeri sınırları içerisinde uygun bir yer gösterir.

Araç, gereç, vasıta ve maddi imkan sağlanması açısından işveren imkanları oranında gerekli yardımı yapmayı kabul eder.

MAMULLERDEN YARARLANMA:

Madde 70:

İşyeri mamullerinden istifade hususunda belirli bir yöntem uygulayan işyerlerinde aynı usulle üyelere mamul satışına devam olunur.

TOPLU İŞÇİ ÇIKARMA:

Madde 71:

Toplu işçi çıkarma konusunda Kanun hükümleri uygulanır.

İŞYERİNİN BAŞKA BİR İŞVERENLİĞE DEVRİ:

Madde 72:

a) İşverenin unvanının değişmesi halinde bu değişiklik 7 işgünü içinde sendikaya, yazılı olarak

b) Tarafların durumundaki değişiklik ile işyerinin veya bir bölümünün devri hususunda 6356 sayılı Kanun'un 37 ve 38. madde hükümleri uygulanır.

DİNLENME LOKALİ:

Madde 73:

İşveren işyerinde, imkanı varsa, üyelerin ara dinlenmelerinde kullanacakları bir dinlenme yeri kurar.

İŞÇİLERİN EĞİTİMİ VE ÖĞRENİMİ:

Madde 74:

İşyerinde çalışan taraf sendika üyesi işçiler, üretim ve prodüktivitenin artırılması ve işçilerin gelişme ve yetişmesinin sağlanması gayesine hizmet edecek eğitim ve öğrenim faaliyetlerine devam etmek mecburiyetindedirler.

MİDS uygulanan işyerlerinde; eğitime tabi tutulacak işçilere durum önceden bildirilir. Eğitim süresi üç aydır. Eğitim süresi sonunda işçi işverence eğitildiği işte sürekli şekilde çalışmaya devam ettirilirse, ücrete ilişkin olarak "İş Gruplandırmasında İşe Giriş, Adaylık ve Terfi Yönetmeliği"nin terfi ile ilgili hükümleri uygulanır.

MÜTEFERRİK HÜKÜMLER:

Madde 75:

a) İşyerinde çalışan üyelerin askerlik yoklamaları toplu olarak işyerinin görevlendireceği bir kişi tarafından yaptırılır.

b) Gezi uygulaması yapılan işyerlerinde bu uygulamaya devam olunur.

c) Devamlılık yevmiyesi (primi) uygulaması olan işyerlerinde halen mevcut uygulamaya devam olunur.

d) Kumaş, giyim yardımı uygulaması olan işyerlerinde mevcut uygulamaya devam olunur.

e) Mazeret İzni: Üyenin şahsi ve ailevi mazereti dolayısıyla talep edeceği mazeret izinleri işi ödenmez.

aksatmamak kaydıyla günlük veya saatlik olarak verilebilir. Bu saatler için ücret

f) Çay uygulaması olan işyerlerinde mevcut uygulamaya aynen devam olunur. Diğer işyerlerinde yemek paydosunda çay verilir.

g) Engelliler hakkında ilgili kanun hükümleri uygulanır.

ÖDEMELER:

Madde 76:

Sözleşmedeki nakdi ödemelere ilişkin aksi belirtilmemiş bütün rakamlar brüttür.

YÜRÜRLÜK:

Madde 77:

İşbu Toplu İş Sözleşmesi sona eren Toplu İş Sözleşmesi'ni takip eden günde yürürlüğe girer ve 31.8.2019 günü sonuna kadar geçerli olur.

GEÇİCİ MADDE 1:

İşbu toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır.

GEÇİCİ MADDE 2:

KURULLARIN KURULMASI:

Kanun, Tüzük, Yönetmelik ve toplu iş sözleşmesine göre işyerinde kurulması gereken kurullar bu toplu iş sözleşmesinin imzasını müteakip en geç bir ay içerisinde kurulur ve çalışmaya başlarlar.

GEÇİCİ MADDE 3:

FAZLA ÖDENMİŞ SOSYAL YARDIMLAR:

Yürürlüğe konan işbu toplu iş sözleşmesinde belirlenenden daha fazla ödenmiş bir sosyal yardım var ise, bu fazla ödeme sendika üyesi işçilerden geri alınmaz.

GEÇİCİ MADDE 4:

BİRİKMİŞ FARKLARIN ÖDENMESİ:

Sözleşme kapsamındaki işyerlerinde toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihi ile imza tarihi arasında geçen süre için işçilere ödenecek farklar; en geç 30 gün içerisinde ödenir.

GEÇİCİ MADDE 5:

SENDİKA AİDAT FARKLARI:

Toplu İş Sözleşmesi'nin yürürlük başlangıç tarihi itibariyle ücret zammı uygulaması nedeniyle doğan aidat farkları en geç 30 gün içerisinde ödenir.

EK MADDE 1:

KATILMA:

Taraflarca anlaşmaya varılarak tanzim edilen bu sözleşme yürürlükte kaldığı dönem içinde işyerlerindeki endüstri ilişkilerinin işçiler ve işverenler için temel çerçevesinin ve çalışma barışının esaslarını ifade edeceğinden tarafların görüşmelerde de mutabık kaldığı üzere bu sözleşmenin imzasından sonra müştereken yetkili olacakları MESS üyelerine ait işyerlerinin işçileri ve işverenleri de, aynı döneme isabet eden süreler için, bu grup toplu iş sözleşmesinde

belirlenmiş aynı hükümlere tabi olacaklardır. Dönem farklılıklarında gerekli kıstelyevm esası uygulanacaktır.

Ücret zammı uygulaması sözleşmede tespit olunan genel kaideler çerçevesinde taraflarca tespit olunur.

İkramiye tespitinde, bu grup toplu iş sözleşmesinde belirlenen esaslar taraflarca tespit edilir.

Ayrıca yakacak, bayram, izin harçlığı konularında işyerinin hangi kategoriye gireceği taraflarca müştereken tayin ve bir tutanakla tespit edilecektir.

EK MADDE 2:

Taraflar teşkilatlanmaya engel teşkil edecek uygulamalara mani olmak için müştereken tedbir alırlar.

EK MADDE 3:

Türk Traktör ve Ziraat Makineleri A.Ş. işyerinde uygulanmakta olan "Hastalık İzni Yönetmeliği", 31.12.2010 tarihinden önce işyerinin işçisi olan işçilere uygulanmaya devam edilir. 1.1.2011 tarihinden itibaren işyerine yeni giren işçilere ise Grup Toplu İş Sözleşmesi'nin ilgili hükümleri uygulanır. Yeni açılan Erenler-Sakarya işyerinde kıdem tazminatı konusunda Kanun hükümleri uygulanır.

EK MADDE 4:

Kale Oto Radyatör San. ve Tic. A.Ş. işyerinde; Ulusal Bayram ve Genel Tatiller, Doğal Afet Yardımı konusunda mevcut uygulamaya aynen devam olunur. Deterjan Yardımı'nda ise deterjanın bedeli ödenir.

EK MADDE 5:

Ferro Döküm San. ve Dış Tic. A.Ş. işyerinde sona eren toplu iş sözleşmesinde önceki dönemde bu grup toplu iş sözleşmesindeki hükümlerin dışında hüküm olarak uygulanan veya farklı olarak uygulanan hükümlerden bu grup toplu iş sözleşmesi hükümleri üzerinde üye lehine olan hükümler bu sözleşme döneminde de aynen uygulanır.

EK MADDE 6:

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU:

Ülkemizin, işyerlerinin ve çalışanların sürdürülebilir ekonomik ve sosyal refahının sağlanabilmesi ve geliştirilebilmesi için endüstri ilişkilerindeki sorunlar ve çözüm önerileri hakkında taraflarca oluşturulacak Komisyon periyodik olarak değerlendirm.

İMZA:

Madde 78:

İşbu toplu iş sözleşmesi 78 madde, 5 Geçici Madde, Ek Maddeler ile Ek Listelerden ve Ek Yönetmeliklerden ibaret olarak Türk Metal Sendikası ile T.Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında tanzim edilen 30 Ocak 2018 tarihli Anlaşma Tutanağı'na istinaden imzalanmıştır.

**TURK METAL SENDIKASI

Muhterem TAŞDEMİR

İbrahim BİÇER

Nihat ZENGİN

Osman AKKURT

Nedim VESKE

Özgür ELÇİ

Cemal GÜNEY

Recep TAN

Mustafa TÜFEKÇİ

İsmail TÜRK

Mesut ERDEM

Nizamettin BİLİK

Murat KOÇAK

Baki POLAT

Orhan DEMİR

İsmail ÇİÇEK

Mustafa TEKE

Kemal DURMAZ

Mehmet ŞENER

Çakır VARAN

Murat SALAR

Halil Faki ERDAL

Mürsel ÖCAL

Metin ERCAN

Yakup YILDIZ

Ercan DERELİ

Olcay MERİÇ

Şakir CAN

***MESS

Kudret ONEN

Ozcan AYDILEK

Ozgur Burak ARKOL

Erkan KAFADAR

Celal KAYA

Bora KOCAK

Erol BAKAN

Ayhan OZEL

***********

EK LİSTE I

Sıra No.

İsveriAdresi
1ADIENT TURKEY SEATING OTOMOTİV LTD. ŞTİ.Taysad Organize Sanayi Bölgesi

1. Cad. 11. Sok. No. 4 Çayırova-KOCAELİ

2AKA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.1) Fatih Mah. Örnekköy 1. Sok. No.l Orhangazi-BURSA

2) Yeniköy Yolu 2. Km. Orhangazi - Bursa

3ALARKO CARRIER SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1) Yukarı Dudullu Organize Sanayi Bölgesi Esenkent Mah. 3. Cad. No.2 Ümraniye-İSTANBUL

2) Gebze Organize Sanayi Bölgesi Şahabettin Bilgisu Cad.

Gebze-KOCAELİ

3) Sedat Simavi Sok. No. 48 Çankaya-ANKARA

4) Mehmetçik Mah. Aspandos Bulvarı No.79-5 Muratpaşa-ANTALYA

4ALSAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.Davutpaşa Cad.

Serçekale Sokak No. 11 Topkapı-İSTANBUL

5ALTAŞ ALÜMİNYUM İMALAT SAN. A.Ş.1) Muallimköy Karatepe Sok. No.8 TİC. Gebze-KOCAELİ

2) 3. Organize Sanayi Bölgesi Söğ ütl ü -Ada paza rı/SAKARYA

6ARCELORMITTAL AMBALAJ ÇELİĞİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1) Umurbey Mah. Gemlik Cad. No.3 Gemlik-BURSA

2) Esentepe Mah.Büyükdere Cad. No. 171

Metrocity İş Merkezi A Blok K.16 Beşiktaş-İSTANBUL

7ARÇELİK A.Ş.1) Çamaşır Makinası İşletmesi

Şifa Mah. Şifa Yanyol Cad.No.2/1 Tuzla-İSTANBUL

2) Buzdolabı İşletmesi Organize Sanayi Bölgesi 1. Cad. ESKİŞEHİR

3) Bulaşık Makinası İşletmesi Sincan Organize Sanayi

4)Pişirici Cihazlar İşletmesi

Yukarı Soku Mah. Arçelik Sok. No.l BOLU

5) Elektrik Motorları ve Kurutucu İşletmesi Organize Sanayi Bölgesi

Atatürk Cad. 8. Sok. No.4/6 Kapaklı-TEKİRDAĞ

6) Elektronik İşletmesi

Cumhuriyet Mah. Belediye Sok. No.2/1 Beylikdüzü-İSTANBUL

7) Karaağaç Cad. No:2/6 Sütlüce-İSTANBUL

8) Ankara Depo İstanbul Yolu 16.Km.

ANKARA

9) Samsun Depo Organize Sanayi Bölgesi Yolu 14.Km.Tek Nene Hatun Cad.No:4 Mutlukent- SAMSUN

10) Elazığ Depo Organize Sanayi Bölgesi 5.Sokak

ELAZIĞ

11) Adana Depo Döşeme Mah.

Cumhuriyet Cad. 92-98 ADANA

12) Trakya Bölge Yöneticiliği Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi 8.Sok No: 2 Çerkezköy-TEKİRDAĞ

13) Çayırova Depo Aydınlı Köyü Civarı Tuzla- İSTANBUL

14) Tüketici Hizmetleri ve Lojistik Aydınlı Köyü Civarı Tuzla-İSTANBUL

15) İzmir Bölge Yöneticiliği

Hacılarkırı Mevkii Kemalpaşa Cad. No:70 Bornova-İZMİR

16) Bolu Bölge Yöneticiliği Yukarı Soku Köyü Deliklitaş Mevkii- BOLU

17) Pelitli Merkez Depo Pelitli Mah. 4434. Sok.

Gebze-KOCAELİ

18) Reşit Paşa Katar Cad. No:4/1101 İTÜ/TEKNOKENT Sarıyer-İSTANBUL

19) Organize Sanayi Bölgesi l.Cadde Odunpazarı-ESKİŞEHİR

20)Macun Mah. İsmail Oğan Cad.

Antbirlik Kampüs İçi

Aksu-ANTAL

4)Üniversiteler Mah. İhsan Doğramacı Bulvarı Titanyum Blok No:17/B ODTÜ/TEKNOKENT

Çankaya - ANKARA

5)Altaş Depo Organize Sanayi Bölgesi Sincan-ANKARA

8ARÇELİK-LG KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş. Gebze Organize Sanayi Bölgesi

İhsan Dede Cad. No. 139 Gebze-KOCAELİ

99.ARÇELİK PAZARLAMA A.Ş.Büyük Dikili Mahallesi Turhan Cemal

Beriker Bulvarı No.742 Seyhan-ADANA

2)Büyük Dikili Mah. Turhan Cemal Beriker Bulvarı No. 603/A

Seyhan-ADANA

3)Büyük Dikili Mah. Turhan Cemal Beriker Bulvarı No. 742

Seyhan-ADANA

4)İstanbul Yolu 17. Km.

Etimesgut-ANKARA

5)Atatürk Bulvarı No. 175 Çankaya-ANKARA

6)Macun Mah. İplik Yolu Cad. No:28 Aksu-ANTALYA

7)Veysel Karani Mah. İnönü Cad. No.350-C Osmangazi-BURSA

8)Diyarbakır Yolu 12. Km.

Merkez-ELAZIĞ

9)Organize Sanayi Bölgesi 1. Cadde Odunpazarı-ESKİŞEHİR

10)Halaskargazi Cad. No:284 Şişli-İSTANBUL

11)Şifa Mah. Şifa Yanyol Cad. No:2/l Tuzla-İSTANBUL

12)Pınarbaşı Kemalpaşa Caddesi No:330 Bornova-İZMİR

13)Kemalpaşa Caddesi Kırbağlar Mevkii Pınarbaşı-İZMİR

14)Pınarbaşı Kemalpaşa Caddesi No:320 Bornova-İZMİR

15)Selyeri Mevkii Tekkeköy-SAMSUN

16)Fevzi Çakmak Mah. Yıldırım Beyazıt Cad. No.50

Bahçelievler-İSTANBUL

17)Karaağaç Cad No.2-6 Sütlüce-İSTANBUL

18)Cumhuriyet Mah. Belediye Sokak No:2/l Beylikdüzü-İSTANBUL

10ARK PRES EMNİYET KEMERİ SAN. VE TİC. A.Ş.1) Köseköy Mah. Çuhane Cad. No. 128 Kartepe-KOCAELİ

2) Karadenizliler Mah. Yavuz Selim Cad.No.78

Kullar-KOCAELİ

3) Yeni Çamlıca Mah. Yedpa Ticaret Merkezi G Cad. No.84 Ataşehir-İSTANBUL

11AUTOLIV CANKOR OTOMOTİV

EMNİYET SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

1)Gebze Organize Sanayi Bölgesi İhsan Dede Cad. 800. Sok. No.801 Gebze-KOCAELİ

2)Pres Teknolojileri Şubesi Güzeller Organize Sanayi Bölgesi İnönü Mah. Osmangazi Cad. No. 2 Gebze-KOCAELİ

3)TOSB-TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 1. Cad. 11. Sokak No.7/1 Şekerpınar/Çayırova-KOCAELİ

12AYGAZ A.Ş.Gebze İşletmesi Gebze Organize Sanayi Bölgesi 400. Sok. No.407 Gebze-KOCAELİ
13AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.ŞSaray Mahallesi Bayraktar Cad. No.2 Kahramankazan-ANKARA
14B PLAS BURSA PLASTİK, METAL, İNŞAAT, ENERJİ, MADENCİLİK, JEOTERMAL, TURİZM, SİVİL HAVACILIK VE TARIM SAN. VE TİC. A.Ş.1)Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Orkide Sokak No. 15 Osmangazi-BURSA

2)Panayır Mah. Yeni Yalova Yolu Cad.

No. 365

Osmangazi-BURSA

3)Ata Mah. Serbest Bölge Orkide Cad. No.22 Gemlik-BURSA

4)Sakarya 1.Organize Sanayi Bölgesi 3. Yol No. 1 "

Hanlı/Arifiye-SAKARYA

5)Denizevler Mah. Ali Uçar Cad. No.53 Ford Otosan Fab. İçi Yan Sanayi Gölcük-KOCAELİ

15BAMESA ÇELİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş.Topselvi Mah.

Örnekköy Yolu Sokak No. 19/1 Orhangazi-BURSA

16BAMESA MURADİYE DEMİR ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.İnönü Mah. 28. Sok. No. 12 Yunusemre-MANİSA
17BANDO KAYIŞ SAN. VE TIC. (TÜRKİYE) A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi Şekerpınar Mah. İhsan Dede Cad.

1000. Sok. No.1018 Çayırova-KOCAELİ

18BAYMAK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.OrhanlI Beldesi Orta Mah. Akdeniz Sok. No.8

Tuzla-İSTANBUL

19BELTAN VIBRACOUSTIC TİTREŞİM ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. No.10 Nilüfer-BURSA
20BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SAN. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Turuncu Cad. No. 4 Nilüfer-Bursa

2)Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Kardelen Sok. No. 10 Osmangazi-Bursa

3)Organize Sanayi Bölgesi Kahverengi Cad. No. 13

Nilüfer-Bursa

21BEYÇELİK GESTAMP ŞASİ OTOMOTİV SAN. LTD. ŞTİ.1)Taysad Organize Sanayi Bölgesi 1. Cad. 14.Yol No.7 Çayırova-KOCAELİ

2)Organize Sanayi Bölgesi Kahverengi Cad.

Nilüfer-BURSA

22BEYÇELİK GESTAMP TEKNOLOJİ VE KALIP SAN. A.Ş.Demirtaş Dumlupınar Organize Sanayi Bölgesi Kardelen Sok. No.lO/A Osmangazi-BURSA
23BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A.Ş.1)Ata Mahallesi

125 Nolu Sokak No.l Gemlik-BURSA

2)Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Manolya Cad. No.4-A Nilüfer-BURSA

3)Organize Sanayi Bölgesi

3. Kısım Ahmet Tütüncüoğlu Cad. No. 5 MANİSA

4)Ercan Demir Sanayi Sitesi Ceyhan Yolu 7. Km. Yeni Mahalle 4378 Sok. No.39/G Sarıçam-ADANA

24BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.1)Halkalı Cad. No.154 Sefaköy-İSTANBUL

2)Ata Mah. Sanayii Cad. No.54/68 Gemlik-BURSA

3)Yenidoğan Mah. E5 Karayolu Üzeri İzmit-KOCAELİ

4) 0rganize Sanayi Bölgesi

Gri Cad. N0.8/A Nilüfer-BURSA

25BORUSAN MÜHENDİSLİK İNŞAAT VE l)Ata Mahallesi 146 No'lu Sok. No.2/7 SANAYİ

2)Ata Mahallesi 146 No'lu Sok. No.2 Gemlik-BURSA

26BOSCH FREN SİSTEMLERİ

SAN. VE TİC. A.Ş.

MAKİNALARI İMALAT A.Ş.

Bursa Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. N0.8A

Nilüfer-BURSA

Gemlik-BURSA

27BOSCH REXROTH OTOMASYON SAN. VE TİC. A.Ş.1) Organize Sanayi Bölgesi Kırmızı Cad. 3. Sokak No. 1

Nilüfer-BURSA

2)TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 1. Cad.

28BOSCH SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1) Minareli Çavuş Mah. Organize Sanayi

14. Sokak No. 10 Çayırova/Gebze-KOCAELİ

Bölgesi Yeşil Cad. No.27 Nilüfer-BURSA

2)MinareliÇavuşMah.OrganizeSanayi

Bölgesi Yeşil Cad. No.27 Nilüfer-BURSA

3)MinareliÇavuşMah.OrganizeSanayi

Bölgesi Eflatun Cad. No. 11 Nilüfer-BURSA

4)MinareliÇavuşMah.OrganizeSanayi

Bölgesi Eflatun Cad. No.9 Nilüfer-BURSA

29BOSCH TERMOTEKNIK ISITMA VE KLİMA SAN. TİC. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi MANİSA

2) Keçiliköy OSB Mah. 5630 Sok. No. 17/2 Yunusemre-MANİSA

30BOHLER SERT MADEN VE

TAKIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

Gebze Organize Sanayi Bölgesi İhsan Dede Cad. 1600. Sokak No. 1602 Gebze -KOCAELİ
31BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. 1) Yıldırım Beyazıt Mah. BSH Cad. No. 70/72 Çerkezköy-TEKİRDAĞ

2)E-5 Yanyol Orta Mah. Kanuni Sok. No:7 Kartal-İSTANBUL

3)Ümitköy-Mutluköy Mah. 1961.Cad. No.4 Çankaya-ANKARA

4)2084/8 Sok. No:45-45/A Bayraklı-İZMİR

5)Ortakent Yahşi Mah. Mehmet Türedi Sok. No.11/1-2

6)Kirazlık Mah. Atatürk Bulvarı No.79 İlkadım-SAMSUN

7)Etiler Mah. Evliya Çelebi Cad. Mirador İş Merkezi No:3/3

M u ratpaşa-ANTALYA

8)Suadiye Bağdat Cad. Uzay Çıkmazı No:l Kartepe-KOCAELİ

32BUGA OTIS ASANSÖR SAN. VE TIC. A.Ş.1)Beymersan Mermerciler Sitesi 8. Cadde No. 17

Beylikdüzü-İSTANBUL

2)Çetin Emeç Bulvarı Aşağı Öveçler Mah. 1322 Cad. No.9/1 Çankaya-ANKARA

3)Sümer Mah. 69126. Sok.

Ozanlar Ap. No.6 D.6 Seyhan-ADANA

4)İstinye Mah. Balabandere Cad. No.3 İstinye-İSTANBUL

5)Karacaoğlan Mah. Kemalpaşa Cad.

Yalçın İş Merkezi 295-C Işıkkent Bornova-İZMİR

6)Çaybaşı Mah. Burhanettin Onat Cad.

1372 Sok. Nurten Alkın Ap. N0.6/A ANTALYA

7)Odunluk Mah. Operatör Sokak No.lC Nilüfer-BURSA

8)Esentepe Mah. N Tepe Esenyurt Sitesi F Blok No.4 Esenkent/Esenyurt Bahçeşehir-İSTANBUL

9)Balabandere Cad. No.3 İstinye-İSTANBUL

10)Fevzi Çakmak Bulvarı Fatih Mah. Gülsün Apt. N0.117/A Şehitkamil-GAZİANTEP

11)Mehmet Akif Mahallesi Refah Sok.

No.29 D. 3

Çekmeköy-İSTANBUL

12)Beşirli Mah. 905 Nolu Sok. No.3 Ortahisar-TRABZON

13)Muratpaşa Mah. Saraybosna Cad. Atayurt İş Hanı Kat.3 No.23 Yakutiye-ERZURUM

14)Gülbahar Mah. Büyükdere Cad. Oya Sokak Tümer Plaza No:7 Mecidiyeköy-İSTANBUL

15)Bağdat Caddesi Cevizli Mahallesi No.538 Of İstanbul Plaza Dükkan No.29/30 Maltepe-İSTANBUL

16)Sabancı Çenter

Beşiktaş-İSTANR

33CHASSIS BRAKES INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.Demirtaş Dumlupınar Organize Sanayi Bölgesi Mah. İstanbul Cad. No.612 Osmangazi-BURSA
34CMS JANT SAN. A.Ş.Ege Serbest Bölgesi Erkut Sok. No. 11 Gaziemir-İZMİR
35CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ A.Ş. (LODOS TEKNİK MAKİNA KALIP BAKIM, MÜH., TAAH. VE SERVİS HİZ. SAN. VE TİC. A.Ş.'yi devralmıştır.)1)Kemalpaşa Cad. No.302 Pınarbaşı-İZMİR

2)Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10006/1 Sokak No. 12 Çiğli-İZMİR

3)Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10006/1. Sokak No. 12 Çiğli-İZMİR

4)Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10038 Sokak No.4 Çiğli-İZMİR

5)Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Mustafa Kemal Atatürk Bulvarı No.53 İZMİR

36COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SAN. A.Ş.1)Gölyolu No. 26 Orhangazi-BURSA

2)Manisa Alüminyum Döküm Tesisleri Organize Sanayi Bölgesi Sakarya Cad. No. 9 Yunusemre-MANİSA

3)Organize Sanayi Bölgesi 4.Kısım İsmail Tiryaki Cad. No. 7 Yunusemre-MANİSA

37COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. No.l BURSA
38COŞKUNÖZ METAL FORM MAK. ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Mavi Cad. No.5 Nilüfer-BURSA

2)Organize Sanayi Bölgesi Mavi Cad. 1. Sok. No.2 BURSA

3)Ali Osman Sönmez Bulvarı 1. Sok. No. 2

BURSA

4)Organize Sanayi Bölgesi

Ali Osman Sönmez Bulvarı No. 14 BURSA

6)Gürgen Cad. Arıtma Karşısı 1630/1 Nilüfer-BURSA

7)Organize Sanayi Bölgesi

Ali Osman Sönmez Bulvarı No.7/A BURSA

8)315. Sok. No. 1 NOSAB-BURSA

39ÇELİKFORM GESTAMP OTOMOTİV A.Ş.Bursa Organize Sanayi Bölgesi Kırmızı Cad. No. 1 Nilüfer-BURSA
40ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİİ A.Ş.Ertuğrul Gazi Mah. Şehitler Cad. No. 2 Kartepe-KOCAELİ
41ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi

Ali Osman Sönmez Bulvarı No. 3

Nilüfer-BURSA

42ÇOLAKOĞLU METALÜRJİ A.Ş.1)Dilovası Organize Sanayi Bölgesi 1. Kısım Göksu Cad. No.16 Dilovası-KOCAELİ

2)Rüzgarli bahçe Mah. Kavak Sok. No.16 Beykoz-İSTANBUL

3)T.Emeksiz Sok. Park Sitesi A/D.2 Çan kaya-AN KARA

43ÇUKUROVA MAKİN A İMALAT VE TİCARET A.Ş.Şahin Mah. Sait Polat Bulvarı No. 322/A Tarsus-MERSİN
44DE-KA ELEKTROTEKNİK SAN. VE TİC. A.Ş.1)Hasanağa Mah. 12. Cadde No.8/1 Nilüfer-BURSA

2)Minareli Çavuş Mah.1509 Ada 1 Parsel Turuncu Cad. No.5

Nilüfer-BURSA

3)Ege Serbest Bölgesi Yalçın Yolu No.11 Gaziemir-İZMİR

4)Sahrayı Cedid Mah. Batman Sok.

Royal Plaza No. 18 Kat.4 Kadıköy-İSTANBUL

45DELPHI AUTOMOTIVE SYSTEMS LTD. ŞTİ.4 Eylül Mah. İsmet İnönü Cad. No.279 Bozüyük-BİLECİK
46DEMİRER KABLO TESİSLERİ SAN. VE TİC. A.ŞYıldırım Beyazıt Mah. Bayrak Sokak No.16/1
47DINEX EGZOZ VE EMİSYON TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.Çerkezköy-TEKİRDAĞ
48DİNİZ ADIENT OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. No.25 Nilüfer-BURSA
49DİSA OTOMOTİV ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi D-100

Karayolu No. 139/1

Ergene-TEKİRDAĞ

50DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.1)Kayseri Yolu 3. Km.

NİĞDE

2)Burhaniye Mah. Kısıklı Cad. No: 65 Üsküdar-İSTANBUL

3)Kayseri Yolu Üzeri 3. Km.

NİĞDE

51E.G.O. ELEKTRİKLİ ALETLER SANAYİ A.Ş.Ergene 1 Organize Sanayi Bölgesi Vakıflar OSB Mah. İstanbul Cad. No.ll/A Ergene-TEKİRDAĞ
5252.ECZACI BAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

"ARTEMA ARMATÜR GRUBU"

4 Eylül Mah. İsmet İnönü Cad.

Düzdağı Yolu 1 No.4 Bozüyük-BİLECİK

5353.EFE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.Kemalpaşa OSB Mah.

Ankara Asfaltı Cad. No.36 Kemalpaşa-İZMİR

54EGE ÇELİK ENDÜSTRİSİ SAN. VE TİC. A-Ş.1)Horozgediği Köyü 15. Cad. No.3 Aliağa-İZMİR

2)Sanayi Cad. No.6-8 Bozköy Aliağa-İZMİR

55EGE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.1)Kemalpaşa Cad. No.280 Pınarbaşı -İZMİR

2)Ege Serbest Bölgesi

Akçay Cad. 144/1 Semih Sok. No. 11 Gaziemir-İZMİR

56EGE FREN SANAYİİ VE TİC. A.Ş.1) 7405/2 Sokak No.4

Pınarbaşı-İZMİR

2)Ege Serbest Bölgesi Akçay Cad. No. 144/1 Gaziemir-İZMİR (Yeni adres: Zafer SB Mahallesi Kürşad Sokak No. 13 Gaziemir- İZMİR)

57ELBA BASINÇLI DÖKÜM SANAYİ A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi 1.Kısım

Keçiliköy Mah. 50. Yıl Cad. No.15 Yunusemre-MANİSA

2)Organize Sanayi Bölgesi 3. Kısım Keçiliköy Mah.

Mustafa Çapra Cad. No.8 MANİSA

Odöksan Osmaneli Şubesi İnönü Mah. Ankara Cad. No.13 Hasanabdal Mevkii Osmaneli-BİLECİK

58ELSAN HAMMADDE SAN. A.Ş.Manisa Organize Sanayi Bölgesi 1. Kısım Keçiliköy OSB Mah. 50. Yıl Cad. No.21 Yunusemre-MANİSA
59EMAS MAKİNA SANAYİ A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Keçiliköy Mah. III. Kısım Mustafa Kemal Bulvarı No. 13 Yunusemre-MANİSA

2)Yalı Mah. Ziya Gökalp Cad. No.3

Maltepe-İSTANBUL

60ERDEMİR ÇELİK SERVİS MERKEZİ SAN. VETİC. A.Ş.1)Gebze Organize Sanayi Bölgesi 700. Sok. No.724 Gebze-KOCAELİ

2)Uzunkum Cad. Gülüç No.7 K. Ereğli-ZONGULDAK

3)Organize Sanayi Bölgesi Haşan Türek Bulvarı No. 16 MANİSA

61EVAS EV ALETLERİ SANAYİ A.Ş.1)Sanayi Mah. Şehit Cevdet Çelenk Cad. No.2 Kurtköy/Pendik-İSTANBUL

2)İstanbul Yolu 28. Km. Saray Mah. Atom Cad. No.6 ANKARA

3)Siteler Cad. İnönü Bulvarı No.7 Aliağa-İZMİR

62FARBA OTOMOTİV AYDINLATMA VE PLASTİK FABRİKALARI A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. No.21 Nilüfer-BURSA

2)TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi 2. Cad. No.10 Çayırova-KOCAELİ

3)Organize Sanayi Bölgesi Pembe Cad. No.6 Nilüfer-BURSA

63FEDERAL-MOGUL İZMİT PİSTON VE PİM ÜRETİM TESİSLERİ A.Ş.1)Cumhuriyet Mah.

Muammer Dereli Sok. No.2/A İzmit-KOCAELİ

2)Arslanbey OSB Mah. 8. Sokak No.4 Kartepe-KOCAELİ

64FEDERAL-MOGUL POVVERTRAIN OTOMOTİV A.Ş.1) Cumhuriyet Mah.

Muammer Dereli Sok. No.2/B

İzmit-KOCAELİ »

2)Haşan Paşa Mah.

Segman Cad. No.14 Kırkpınar/Sapanca-SAKARYA

3)Arslanbey OSB Mah. 8. Sokak No.4 Kartepe-KOCAELİ

65FICOSA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

FERAY ALAŞIM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

Maltepe Mah. Aile Bahçesi Litros Yolu Sokak No.1/1 Topkapı-İSTANBUL
66FERRO DÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.Cumhuriyet Mah. 2253 Sok. No.13 Gebze-KOCAELİ
67FICOSA INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Minareli Çavuş Mah. Akasya Cad. No.4 Nilüfer-Bursa
68FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.Kütahya Devlet Yolu 8. Km.

İnönü-ESKİŞEHİR

2)Akpınar Mah. Haşan Basri Cad. No.2 Sancaktepe-İSTANBUL

3)Denizevler Mah. Ali Uçar Cad.No.53 Gölcük-KOCAELİ

69FREUDENBERG SEALING TECHNOLOGIES SAN. VE TİC. A.Ş.Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi Mahallesi HOSAB 3. Cad. No.8 Nilüfer-BURSA
70GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.Alaşar Organize Sanayi Bölgesi Mustafa Karaer Cad. No.38 Osmangazi-BURSA
71GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.1)Sanayi Cad. No.26 Bozköy/Aliağa-İZMİR

2)Liman İşletme Tesisleri Nemrut Cad. No.19 Çakmaklı Köyü Aliağa-İZMİR

72HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.Beylikbağı Mah.

İstanbul Cad. No.25/1 Gebze-KOCAELİ

73HAMAŞ HİSAR AĞIR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi İhsan Dede Cad. No.135 Gebze-KOCAELİ
74HANON OTOMOTİV İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş.İSTANBUL
75HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.

4)Yıldırım Beyazıt Mah.

Şht. Yzb. Ali Oğuz Bulvarı No. 136 Payas-HATAY

76HİLMİ BAŞAKPelitli Mah.4418 Sok. No.6 Gebze-KOCAELİ
7777.HİSAR ÇELİK DÖKÜM SAN.VE TİC.

A.Ş.

Cumhuriyet Mah. İstanbul Cad. No.3 Gebze-KOCAELİ
7878.İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SAN. A.Ş.1)İstanbul Cad. No.5 Gebze-KOCAELİ

2)Kopuzlar Cad. No.4 Zemin Kat D.2 Tuzla-İSTANBUL

3)Maslak Eski Büyükdere Cad.

Koçkaya As Plaza

No. 1 K.19 Şişli-İSTANBUL

7979.İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş.1)Sanayi Mah. Yankı Sok. No.14 İzmit-KOCAELİ

2)Karadenizliler Mah. Fakülte Cad.

No. 155 Kullar-KOCAELİ

3)Sanayi Mah. Yankı Sok. No.32

İzmit-KOCAELİ

80K.D.S. PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.GOP Organize Sanayi Bölgesi 3. Cad. No.l Çerkezköy-TEKİRDAĞ
81KALE BALATA OTOMOTİV SANAYİ VE TİC. A.Ş.Cumhuriyet Cad. Doruk İşhanı K.3 No.321 Osmangazi/BURSA
82KALE OTO RADYATÖR SAN.

VE TİC. A.Ş.

Beylikbağı Mah.

İstanbul Cad. No.25 Gebze-KOCAELİ

83KALİBRE BORU SAN. VE TİC. A.Ş.1)Değirmencik Köyü Biga-ÇANAKKALE

2)Mahmutbey Mah. Dümenler Cad. No:20 Bağcılar-İSTANBUL

3)Toyota Cad. No.2

Arifiye /Adapazarı-SAKARYA

1)Nemrut Cad. No.2 Horozgediği Köyü Aliağa-İZMİR

2)Şair Eşref Bulvarı No.2373 İZMİR

3)Maslak Ayazağa Mah. Büyükdere Cad. 59. Sok.No.243 Spine Tovver Sarıyer-

84KARSAN OTOMOTİV SAN. VE TIC. A.ŞHasanağa Organize Sanayi Bölgesi Sanayi Cad.

Nilüfer-BURSA

2)Organize Sanayi Bölgesi Mavi Cad. No. 13 Nilüfer-BURSA

3)NOSAB Minareli Çavuş Mah.

No. 3 320 Sokak Nilüfer-BURSA

4)Emek Mah. Ordu Cad. No. 10 Sarıgazi-İSTANBUL

5)İETT Anadolu Garajı Kayışdağı Mah. Ataşehir-İSTANBUL

6)Talatpaşa Mah. Çelebi Cad. No.118-128 Kağıthane-İSTANBUL

7)İETT Sarıgazi Garajı Sarıgazi Kayalar Sok. No. 75 Sanca ktepe-İSTANBUL

8)Güzeltepe Mah. Yavuz Selim Cad. No.30 Eyüp-İSTANBUL

9)Cumhuriyet Mah. Oramiral Salim Dervişoğlu Cad. Plaj Yolu İzmit-KOCAELİ

10)Konya Garajı Konya Büyükşehir Belediyesi Tatlıcak Tesisleri Ereğli Yolu 3. Km. Karatay-KONYA

85KIRPART OTOMOTİV PARÇALARI SAN. VE TİC. A.Ş.Gedelek Mah. Gedelek Sok. No.470 Orhangazi - BURSA
86
87LEONI KABLO VE TEKNOLOJİLERİ

SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

Nilüfer Köy

Mudanya Yolu Cad

Üniversite Mah. Bağlariçi Cad. No. 18 Avcılar-İSTANBUL

88LINDE OPSAN OTOMOTİV PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.Dilovası OSB 4. Kısım Ceyhan Cad. No.2 Gebze-KOCAELİ
89M.P.S. METAL PLASTİK SAN. ÇEMBER

VE PAKETLEME SİSTEMLERİ İMALAT VE TİC. A.Ş.

Dilovası Organize Sanayi Bölgesi 5. Kısım D-5009 Sok. No. 1 Dilovası-KOCAELİ
90MAGMA MEKATRONIK MAKINA SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi

5. Kısım No.l

Yunusemre-MANİSA

91MAGNA OTOMOTİV SAN. VE TIC. A.Ş.1)İzmit Gölcük Yolu 14. Km.

İhsaniye Beldesi Gölcük-KOCAELİ

2)Suadiye Şubesi

Çepni Mah. Suadiye Bağdat Cad. Kartepe-KOCAELİ

3)Erenler Organize Sanayi Bölgesi Mah. Mehmet Altınsoy Bulvarı No.21 Merkez-AKSARAY

4)İhsaniye Merkez Mah.

Ford Yan Sanayi Parkı Gölcük-KOCAELİ

92MAGNETI MARELLI MAKO ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Yeşil Cad. No.28 Nilüfer-BURSA

2)Organize Sanayi Bölgesi Kırmızı Cad. 1. Sok. No.3 Nilüfer-BURSA

93MAN TÜRKİYE A.Ş.Esenboğa Havalimanı Yolu 22. Km Akyurt-ANKARA
94MAPSAN MAKİNA PARÇALARI İMALATSAN. VE TİC. A.Ş.Saray Mah. Atom Cad. No. 11 Kahramankazan-ANKARA
95MATAY OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. A.Ş.

Görükle Sanayi Bölgesi İzmir Yolu 20. Km. Nilüfer-BURSA

2) Sırabademler Mah.

Paşaçayırı Mevkii Karaca bey-BURSA

96MAUSER AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş. İstasyon Mah.

Güney Yanyol Cad. No.70 Gebze-KOCAELİ

97MEISER IZGARA SANAYİ VE TİCARET ŞİRKETİArslanbey Organize Sanayi Bölgesi Mah. LİMİTED Sok. No.8

Kartepe-KOCAELİ

98MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.Akçaburgaz Mah. Süleyman Şah Cad. No.2

Esenyurt-İSTANBUL

2)Orhangazi Mah. Mercedes Bulvarı No.17/1 Esenyurt-İSTANBUL

3)Aratol Bahçeli Mah.

157. Ahmet Davutoğlu Bulvarı No. 11 AKSARAY

4)Kızılırmak Mah. 1450. Sok. No.l B Blok K.21 D.97 Çukurambar-ANKARA

5)İETT Garajı Atatürk Mah. İkitelli Cad. Küçükçekmece-İSTANBUL

6)İETT Garajı Hasanpaşa Tuğlacı Mah. Kasri Ali Cad.

Kadıköy-İSTANBUL

7)İETT Şahinkaya Garaj İşletmesi Merkez Mah.

Şahinkaya Cad. Durak Sok. No. 1 Beykoz-İSTANBUL

99NEMA VVINKELMANN ISITMA VE SU TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.Yakabaşı Mah. Kocaalan Mevkii Gümüşova-DÜZCE
100NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİİ A.Ş.1)Ankara Cad. No.208 Bornova-İZMİR

2)Atatürk Organize Sanayi Bölgesi 10006/1 Sokak No.4 Çiğli-İZMİR

101NET CİVATA VE VİDA SAN. A.Ş.Halkalı Cad. No.235 Sefaköy-İSTANBUL
102NEXANS TÜRKİYE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş.1)Şifa Mah. Hükümet Cad. No.7 Tuzla-İSTANBUL

2)Bozburun Mah. Ahmet Nuri Erikoğlu Cad. No.2 DENİZLİ

3)Kazım Özalp Mah. Reşit Galip Cad. No. 111/28

Çankaya-ANKARA

4)Mecidiyeköy Mah. Oğuz Sok. Rönesans Biz Plaza Kat.A/1 No.4 Şişli-İSTANBUL

103NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi İSKENDERUN

2)TEM Bağlantı Yolu 2. Km.

Hendek-SAKARYA

104OERLIKON KAYNAK ELEKTRODLARI VE SAN. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi 2.Kısım Gaziler Cad. No. 23 Yunusemre-MANİSA
105OLGUN ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Haşan Türek Bulvarı No.14 MANİSA

2)Organize Sanayi Bölgesi Cumhuriyet Bulvarı No.7 MANİSA

106OPSAN ORİJİNAL SAC PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.Güzeller Organize Sanayi Bölgesi İnönü Mah. Fatih Sultan Mehmet Cad.

No.16

Gebze-KOCAELİ

Davutpaşa Cad. Karacabey Sok. No.5 Topkapı-İSTANBUL

107OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.1)Atatürk Cad. No.6 Arifiye-SAKARYA

2)Aydınevler Mah. Dumlupınar Cad.

No.58 A Blok

Küçükyalı/Maltepe-İSTANBUL

3)İkitelli Organize San. Sitesi Güngören Bağcılar San. Sitesi 18. Blok No: 42-50

Küçükçekmece-İSTANBUL

4)İETT Otobüs Garajı Yunus Mah.

Sanayi Cad. No: 7 Kartal-İSTANBUL

5)İETT Otobüs Garajı Ataşehir Mah. Kayışdağ Cad.

Küçü kba kka I köy /Ataşeh i r-İSTAN BUL

6)İETT Otobüs Garajı Ayazağa Mah. Kemerburgaz Yolu No: 9 Şişli-İSTANBUL

108OTOTRİM PANEL SAN. VE TİC. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Gri Cad. 2. Sokak No.6 Nilüfer-BURSA

2)Ford Otosan Aygen Yerleşkesi Denizevler Mah. Çelebi Cad. No.4 İhsaniye/Gölcük-KOCAELİ

109OYAK-RENAULT OTOMOBİL

FABRİKALARI A.Ş.

1)Organize Sanayi Bölgesi

Mavi Cad. 5. Sok. No.l Nilüfer-BURSA

2)Fatih Sultan Mehmet Mah. Balkan Cad. Ümraniye-İSTANBUL

110ÖLÇÜSAN ÖLÇÜ ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.Yeni Mah. Eski İstanbul Cad.

No. 13 Büyükkarıştıran Lüleburgaz-KIRKLARELİ

111ÖZKÖSEOGLU ISI SANAYİ VE TİC. A.Ş.Çobançeşme Mah.

Yenibosna Sanayi Cad. No.82 Bahçelievler-İSTANBUL

112PANEL. RADYATÖR SAN. VETİC. A.Ş.4 Eylül Mah. İsmet İnönü Cad.

No.263

Bozüyük- BİLECİK

113PERFEKTÜP AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1)Gümüşsüyü Cad. No.l Topkapı-İSTANBUL

2)Davutpaşa Cad.

No.14 Topkapı-İSTANBUL

3)Fatih Şehitleri Sokak No. 17 Topkapı-İSTANBUL

4)Hadımköy Mah. Elvan Sokak No. 10 Arnavutköy-İSTANBUL

114PÜR FORM KALIP TASARIM VE İMALAT SAN. TİC. A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. No: 1011-1013 Gebze-KOCAELİ
115PÜR KOMPOZİT OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.1)Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. No: 1011-1013 Gebze-KOCAELİ

2)Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. No: 1009

Gebze-KOCAELİ

116PÜR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. No: 1011-1013 Gebze-KOCAELİ
117PÜR TRİM OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. No: 1011-1013 Gebze-KOCAELİ
118R.S.A. TESİSAT MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.Cebeci Cad. No. 164 Küçükköy/Gaziosmanpaşa-İSTANBUL
119SAS OTO SİSTEM TEKNİK SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ.1)Sepetlipınar Mah. Derya Cad.

Başiskele Küçük Sanayi Sitesi No. 15 Başiskele-KOCAELİ

2)Çiftlik Mah. Kocaeli Gölcük Yolu 14.Km.

K4 Girişi S8 Üretim Alanı Gölcük-KOCAELİ

120SCATTOLINI OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.1)Acısu Mah. Şehit Ömer Halisdemir Cad. No-15/A

Kartepe-KOCAELİ

2)Çiftlik Mah. Ayanoğlu Cad. No. 24 Gölcük-KOCAELİ

121SIEMENS SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1)Yakacık Cad. No. 111 Kartal-İSTANBUL

2)Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Cad. 13. Sok. No. 1004 Gebze-KOCAELİ

3)E-5 Karayolu Üzeri Seyhan-ADANA

4)Çekirge Cad. İntam İş Merkezi D.502 BURSA

5)İnönü Üniversitesi Elazığ Yolu 10. Km. Merkez-MALATYA

6)TCDD Genel Müdürlüğü Yeni Mahalle-ANKARA

7)AKEDAŞ Elektrik Dağıtım Karamanlı Mah. Merkez-KAHRAMANMARAŞ

122SKT YEDEK PARÇA VE MAK. SANAYİ VE TİCARET A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi

Ali Osman Sönmez Bulvarı No. 17

Nilüfer-BURSA

123SÖNMEZ TRANSFORMATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi Mah.

5. Cad. N0.31/A Dilovası-KOCAELİ

124STOEGER SİLAH SAN. A.Ş.Dudullu Organize Sanayi Sitesi 2. Cad. No. 27 Ümraniye-İSTANBUL
125SUPSAN MOTOR SUPAPLARI SAN. VE TİC. A.Ş.Halkalı Cad. No.158 Sefaköy-İSTANBUL
126TAKOSAN OTOMOBİL GÖSTERGELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.TOSB 1. Cad. 12. Sok. No.3 Şekerpınar-KOCAELİ
127TEKNİK MALZEME TİC. VE SAN. A.Ş.1)DOSAB M. Karaer Cad. Kardelen Sokak No. 1 Osmangazi-BURSA

2)DOSAB M. Karaer Cad. Kardelen Sok. No. 3 Osmangazi-BURSA

128THYSSENKRUPP MATERIALS TURKEY METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.Gebze Organize Sanayi Bölgesi 1000. Sok. No. 1030 Çayırova-KOCAELİ
129Tl OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.1)Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi Sedir Cad. 203. Sokak No.6

Nilüfer-BURSA

2)Gebze Organize Sanayi Bölgesi Tembel Ova Alanı Gençlik Cad. No.3010 Gebze-KOCAELİ

130TIBERINA OTOMOTİV YAN SAN. VE LTD. ŞTİ.1) Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi TİC. Yıldız Sok. No.l

Osmangazi-BURSA

2) Alaşar Mah. 7. Asma Sok. No.14 Osmangazi-BURSA

131TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.İstanbul Yolu Cad. No.574

Osmangazi-BURSA

132TRAKYA DOKUM SAN. VE TIC. A.Ş.E-5 Karayolu Üzeri Büyükkarıştıran Mevkii Lüleburgaz-KIRKLARELİ
133TREDİN OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Yeşil Cad. No.25 Nilüfer-BURSA

2)Sepetlipınar Mah. Derya Cad.

No. 2-14/1 Başiskele-KOCAELİ

134TREDİN TEKSTİL VE KOLTUK KOMPONENTLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.Organize Sanayi Bölgesi Yeşil Cad. No.25/2 Nilüfer-BURSA
135TÜRK DEMİR DÖKÜM FAB. A.Ş.1)4 Eylül Mah.

İsmet İnönü Cad. No.263 Bozüyük-BİLECİK

2)Toros Mah. Mehmet Kartel Bulvarı Çukurova-ADANA

3)Organize Sanayi Bölgesi 20. Cad. Odunpazarı-ESKİŞEHİR

136TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.1)Gazi Mah. Anadolu Bulvarı No.52-52A Yenimahalle-ANKARA

2)Akyurt Beldesi Büğdüz Mevki No. 286 Altındağ -ANKARA

3)Ostim Mah. 1212-1213 Sok. No.2-4-6-8 Yenimahalle-ANKARA

4)Bekirpaşa Mah. Kozluk Cad. No: 130 Erenler-SAKARYA

5)Kosbi Ansızca Sanayi Sitesi Kemalpaşa-İZMİR

137VALEO OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş. 1) Serbest Bölge Ata Mah. Orkide Sok.

No. 15

Gemlik-Bursa

2)Organize Sanayi Bölgesi Lacivert Cad. No.12 Nilüfer-BURSA

3)Demirtaş Dumlupınar OSB Mah. İstanbul Cad.No.614 Osmangazi-BURSA

4)Yalova Yolu 12.Km. Alaşar Cad. Yayla Sokak No.3 Osmangazi-BURSA

5)Organize Sanayi Bölgesi Lacivert Cad. No. 12 Nilüfer-BURSA

138VALF SANAYİİ A.Ş.1) Organize Sanayi Bölgesi

Kurtuluş Cad. No.l

2) Organize Sanayi Bölgesi Sakarya Cad. No.4 MANİSA

139VALFSEL ARMATÜR SAN. A.Ş.1)Manisa Organize Sanayi Bölgesi 1.Kısım Keçiliköy OSB Mah.

Cumhuriyet Bulvarı No. 1 Yunusemre-MANİSA

2)Atatürk Mah. Organize Sanayi Bölgesi

1.Kısım No.12 Yunusemre-MANİSA

140VLE ELEKTRONİK OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

2.Cadde No.12 Çayırova-KOCAELİ

141141.YAZAKI VVIRING TECHNOLOGIES TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.Ömer Bey Mahallesi Bursa Asfaltı No.53 Mudanya-BURSA
142142.YÖNTEM ÖZEL GÜVENLİK TEMİZLİK DANIŞMANLIK HİZMETLER PAZARLAMA NAKLİYAT VE OTOMOTİV TİC. LTD. ŞTİ.1)Kırcaali Mah. Cami Sok. Akçay İş Merkezi No. 7 Kat. 1/5

Osmangazi-Bursa

2)Panayır Mah. Yeni Yalova Yolu No. 365 Osmangazi-BURSA

143YPS OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.1)Organize Sanayi Bölgesi Sarı Cad. No.13 Nilüfer-BURSA

2)Ali Osman Sönmez Bulvarı No. 7 Nilüfer-BURSA

3)Ali Osman Sönmez Bulvarı No.16 Nilüfer-BURSA

144ZATEL PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.1)TOSB-TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi l.Cad. 16 Yol No.4 Çayırova-KOCAELİ

2)İstasyon Mevkii Tuzla-İSTANBUL

*******

EK LİSTE II

Sıra No.

İşyeriİkramive
1ADIENT TURKEY SEATING OTOMOTİV LTD. ŞTİ.120 Gün
2AKA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
3ALARKO CARRIER SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
4ALSAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
5ALTAŞ ALÜMİNYUM İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
6ARCELORMITTAL AMBALAJ ÇELİĞİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
7ARÇELİK A.Ş.120 Gün
8ARÇELİK-LG KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
9ARÇELİK PAZARLAMA A.Ş.120 Gün
10ARK PRES EMNİYET KEMERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
11AUTOLIV CANKOR OTOMOTİV EMNİYET SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
12AYGAZ A.Ş.120 Gün
13AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
14

B PLAS BURSA PLASTİK, METAL, İNŞAAT, ENERJİ, MADENCİLİK, JEOTERMAL, TURİZM, SİVİL HAVACILIK VE TARIM SAN. VE TİC. A.Ş.

120 Gün
15BAMESA ÇELİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
16BAMESA MURADİYE DEMİR ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
17BANDO KAYIŞ SAN. VE TİC. (TÜRKİYE) A.Ş.120 Gün
18BAYMAK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
19BELTAN VIBRACOUSTIC TİTREŞİM ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
20BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SAN. A.Ş.120 Gün
21BEYÇELİK GESTAMP ŞASİ OTOMOTİV SAN. LTD. ŞTİ.120 Gün
22BEYÇELİK GESTAMP TEKNOLOJİ VE KALIP SAN. A.Ş.120 Gün
23BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A.Ş.120 Gün
24BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
25BORUSAN MÜHENDİSLİK İNŞAAT VE SANAYİ MAKİNALARI İMALAT A.Ş.120 Gün
26BOSCH FREN SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
27BOSCH REXROTH OTOMASYON SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
28BOSCH SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
29BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN. TİC. A.Ş.120 Gün
30BÖHLER SERT MADEN VE TAKIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
31BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
32BUGA OTİS ASANSÖR SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
33CHASSIS BRAKES INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
34CMS JANT SAN. A.Ş.120 Gün
35CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ A.Ş.120 Gün
36COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SAN. A.Ş.120 Gün
37COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
38COŞKUNÖZ METAL FORM MAK. ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
39ÇELİKFORM GESTAMP OTOMOTİV A.Ş.120 Gün
40ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİİ A.Ş.120 Gün
41ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
42ÇOLAKOĞLU METALÜRJİ A.Ş.120 Gün
43ÇUKUROVA MAKİNA İMALAT VE TİCARET A.Ş.120 Gün
44DE-KA ELEKTROTEKNİK SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
45DELPHI AUTOMOTIVE SYSTEMS LTD. ŞTİ.120 Gün
46DEMİRER KABLO TESİSLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
47DINEX EGZOZ VE EMİSYON TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
48DİNİZ ADIENT OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
49DİSA OTOMOTİV ÜRÜNLERİ SAN. TİC. A.Ş.120 Gün
50DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.120 Gün
51E.G.O. ELEKTRİKLİ ALETLER SANAYİ A.Ş.120 Gün
52ECZACI BAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

"ARTEMA ARMATÜR GRUBU"

120 Gün
53EFE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
54EGE ÇELİK ENDÜSTRİSİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
55EGE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
56EGE FREN SANAYİİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
57ELBA BASINÇLI DÖKÜM SANAYİ A.Ş.120 Gün
58ELSAN HAMMADDE SAN. A.Ş.120 Gün
59EMAS MAKİNA SANAYİ A.Ş.120 Gün
60ERDEMİR ÇELİK SERVİS MERKEZİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
61EVAS EV ALETLERİ SANAYİ A.Ş.120 Gün
62FARBA OTOMOTİV AYDINLATMA VE PLASTİK FABRİKALARI A.Ş. 120 Gün
63FEDERAL-MOGUL İZMİT PİSTON VE PİM ÜRETİM TESİSLERİ A.Ş. 120 Gün
64FEDERAL-MOGUL POVVERTRAIN OTOMOTİV A.Ş.120 Gün
65FERAY ALAŞIM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.120 Gün
66FERRO DÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.120 Gün
67FICOSA INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
68FICOSA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
69FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.120 Gün
70FREUDENBERG SEALING TECHNOLOGIES SAN. VE TİC. A.Ş. 120 Gün
71GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
72HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.120 Gün
73HAMAŞ HİSAR AĞIR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
74HANON OTOMOTİV İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
75HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.120 Gün
76HİLMİ BAŞAK120 Gün
77HİSAR ÇELİK DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
78İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SAN. A.Ş.120 Gün
79İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş.120 Gün
80K.D.S. PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
81KALE BALATA OTOMOTİV SANAYİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
82KALE OTO RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
83KALİBRE BORU SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
84KARSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
85KIRPART OTOMOTİV PARÇALARI SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
86KOR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
87LEONI KABLO VE TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
88LİNDE OPSAN OTOMOTİV PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
89M.P.S. METAL PLASTİK SAN. ÇEMBER VE PAKETLEME SİSTEMLERİ İMALAT VE TİC. A.Ş.120 Gün
90MAGMA MEKATRONİK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
91MAGNA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
92MAGNETI MARELLI MAKO ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. 120 Gün
93MAN TÜRKİYE A.Ş.120 Gün
94MAPSAN MAKİNA PARÇALARI İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
95MATAY OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
96MAUSER AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
97MEISER IZGARA SANAYİ VE TİCARET LİMİTE D ŞİRKETİ120 Gün
98MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.120 Gün
99NEMA VVINKELMANN ISITMA VE SU TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
100NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİİ A.Ş.120 Gün
101NET CİVATA VE VİDA SAN. A.Ş.120 Gün
102NEXANS TÜRKİYE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
103NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş.120 Gün
104OERLIKON KAYNAK ELEKTRODLARI VE SAN. A.Ş.120 Gün
105OLGUN ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
106OPSAN ORİJİNAL SAC PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
107OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.120 Gün
108OTOTRİM PANEL SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
109OYAK-RENAULT OTOMOBİLFABRİKALARI A.Ş.120 Gün
110ÖLÇÜSAN ÖLÇÜ ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
111ÖZKÖSEOGLU ISI SANAYİ VE TİC. A.Ş.120 Gün
112PANEL RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
113PERFEKTÜP AMBALAJ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
114PÜR FORM KALIP TASARIM VE İMALAT SAN. TİC. A.Ş.120 Gün
115PÜR KOMPOZİT OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
116PÜR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
117PÜR TRİM OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
118R.S.A. TESİSAT MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
119SAS OTO SİSTEM TEKNİK SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
120SCATTOLINI OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.120 Gün
121SIEMENS SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
122SKT YEDEK PARÇA VE MAK. SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
123SÖNMEZ TRANSFORMATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
124STOEGER SİLAH SAN. A.Ş.120 Gün
125SUPSAN MOTOR SUPAPLARI SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
126TAKOSAN OTOMOBİL GÖSTERGELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
127TEKNİK MALZEME TİC. VE SAN. A.Ş.120 Gün
128THYSSENKRUPP MATERIALS TURKEY METAL SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
129Tl OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
130TIBERINA OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
131TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.120 Gün
132TRAKYA DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
133TREDİN OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
134TREDİN TEKSTİL VE KOLTUK KOMPONENTLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
135TÜRK DEMİR DÖKÜM FAB. A.Ş.120 Gün
136TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.120 Gün
137VALEO OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
138VALF SANAYİİ A.Ş.120 Gün
139VALFSEL ARMATÜR SAN. A.Ş.120 Gün
140VLE ELEKTRONİK OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.120 Gün
141YAZAKI VVIRING TECHNOLOGIES TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
142YÖNTEM ÖZEL GÜVENLİK TEMİZLİK DANIŞMANLIK HİZMETLER PAZARLAMA NAKLİYAT VE OTOMOTİV TİC. LTD. ŞTİ.120 Gün
143YPS OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.120 Gün
144ZATEL PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş. 120 Gün

******

EK LİSTE III

1.9.2017-31.8.2018 Dönemi İçin

Grup

Bayramı Harçlığı (2 kere) TL

Yakacak Yardımı TL/AYYıllık Ücretli İzin Yardımı TL

Toplam TL

1488,04158,76532,163.413,36
2376,33144,07399,852.881,35
3255,7898,49292,541.985,98

1.9.2018-31.8.2019 Dönemi İçin

1.9.2018 tarihinden itibaren bu miktarlar 1.9.2017-31.8.2018 tarihleri arasında gerçekleşen TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (Genel Endeks) artış oranında artırılır.

İşyerlerinin gruplara göre dağılımı ektedir.

******

EK LİSTE III

GRUP 1

1. ALARKO CARRIER SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

2. ARÇELİK A.Ş.

3. ARÇELİK-LG KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş.

4. ARÇELİK PAZARLAMA A.Ş.

5. BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A.Ş.

6. BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.

7. BORUSAN MÜHENDİSLİK İNŞAAT VE SANAYİ MAKİNALARI İMALAT A.Ş.

8. BOSCH FREN SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

9. BOSCH REXROTH OTOMASYON SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

10. BOSCH SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

11. BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN. TİC. A.Ş.

12. BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

13. CHASSIS BRAKES INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

14. CMS JANT SANAYİ A.Ş.

15. CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ A.Ş.

16. COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SAN. A.Ş.

17. ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNE SANAYİ VE TİC. A.Ş.

18. DELPHI AUTOMOTIVE SYSTEMS LTD. ŞTİ.

19. DEMİRER KABLO TESİSLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

20. ECZACI BAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. "ARTEMA ARMATÜR GRUBU"

21. EGE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.

22. EGE FREN SANAYİİ VE TİC. A.Ş.

23. ELBA BASINÇLI DÖKÜM SANAYİ A.Ş. ODÖKSAN OSMANELİ ŞUBESİ

24. ERDEMİR ÇELİK SERVİS MERKEZİ SAN. VE TİC. A.Ş.

25. FARBA OTOMOTİV AYDINLATMA VE PLASTİK FABRİKALARI A.Ş.

26. FEDERAL-MOGUL İZMİT PİSTON VE PİM ÜRETİM TESİSLERİ A.Ş.

27. FEDERAL-MOGUL POVVERTRAIN OTOMOTİV A.Ş.

28. FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

29. HAMAŞ HİSAR AĞIR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

30. HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.

31. HİSAR ÇELİK DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

32. İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SAN. A.Ş.

33. KARSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

34. LEONI KABLO VE TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

35. MAGNETI MARELLI MAKO ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

36. MAN TÜRKİYE A.Ş.

37. MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.

38. NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİİ A.Ş.

39. NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. "İskenderun Fabrikası"

40. OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.

41. OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş.

42. PANEL RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

43. SIEMENS SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

44. TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.

45. TÜRK DEMİR DÖKÜM FAB. A.Ş.

46. TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.

47. VALEO OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

48. VALF SANAYİİ A.Ş.

49. VALFSEL ARMATÜR SAN. A.Ş.

50. VLE ELEKTRONİK OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

51. YAZAKI VVIRING TECHNOLOGIES TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

GRUP 2

1. ADIENT TURKEY SEATING OTOMOTİV LTD. ŞTİ.

2. AKA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

3. ALTAŞ ALÜMİNYUM İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.

4. ARCELORMITTAL AMBALAJ ÇELİĞİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

5. AUTOLIV CANKOR OTOMOTİV EMNİYET SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

6. AYGAZ A.Ş.

7. AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

8. BAMESA ÇELİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş.

9. BAYMAK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

10. BELTAN VIBRACOUSTIC TİTREŞİM ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

11. BEYÇELİK GESTAMP ŞASİ OTOMOTİV SAN. LTD. ŞTİ.

12. BÖHLER SERT MADEN VE TAKIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

13. BUGA OTİS ASANSÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

14. COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

15. COŞKUNÖZ METAL FORM MAK. ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.

16. ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİİ A.Ş.

17. ÇOLAKOGLU METALÜRJİ A.Ş.

18. DİNİZ ADIENT OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.

19. E.G.O. ELEKTRİKLİ ALETLER SANAYİ A.Ş.

20. EFE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş.

21. EGE ÇELİK ENDÜSTRİSİ SAN. VE TİC. A.Ş.

22. ELBA BASINÇLI DÖKÜM SANAYİ A.Ş.

23. ELSAN HAMMADDE SAN. A.Ş.

24. EMAS MAKİNA SANAYİ A.Ş.

25. EVAS EV ALETLERİ SANAYİ LTD. ŞTİ.

26. FERRO DÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.

27. GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

28. HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.

29. İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş.

30. K.D.S. PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

31. KALE BALATA OTOMOTİV SANAYİ VE TİC. A.Ş.

32. KALE OTO RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

33. KALİBRE BORU SAN. VE TİC. A.Ş.

34. KIRPART OTOMOTİV PARÇALARI SAN. VE TİC. A.Ş.

35. M.P.S. METAL PLASTİK SAN. ÇEMBER VE PAKETLEME SİSTEMLERİ İMALAT VE TİC. A.Ş.

36. MAGMA MEKATRONİK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

37. MAGNA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

38. MATAY OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. A.Ş.

39. MAUSER AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

40. OERLIKON KAYNAK ELEKTRODLARI VE SAN. A.Ş.

41. OLGUN ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.

42. OTOTRİM PANEL SAN. VE TİC. A.Ş.

43. ÖLÇÜSAN ÖLÇÜ ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

44. ÖZKÖSEOĞLU ISI SANAYİ VE TİC. A.Ş.

45. PERFEKTÜP AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

46. SKT YEDEK PARÇA VE MAK. SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

47. SÖNMEZ TRANSFORMATÖR SAN. VE TIC. A.Ş.

48. STOEGER SİLAH SAN. A.Ş.

49. SUPSAN MOTOR SUPAPLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

50. TAKOSAN OTOMOBİL GÖSTERGELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

51. TEKNİK MALZEME TİC. VE SAN. A.Ş.

52. Tl OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

53. TIBERINA OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

54. TRAKYA DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

55. TREDİN OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.

56. TREDİN TEKSTİL VE KOLTUK KOMPONENTLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

57. ZATEL PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

GRUP 3

1. ALSAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

2. B PLAS BURSA PLASTİK, METAL, İNŞAAT, ENERJİ, MADENCİLİK, JEOTERMAL, TURİZM, SİVİL HAVACILIK VE TARIM SAN. VE TİC. A.Ş.

3. BAMESA MURADİYE DEMİR ÇELİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

4. BANDO KAYIŞ SAN. VE TİC. (TÜRKİYE) A.Ş.

5. BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SAN. A.Ş.

6. BEYÇELİK GESTAMP TEKNOLOJİ VE KALIP SAN. A.Ş.

7. ÇELİKFORM GESTAMP OTOMOTİV A.Ş.

8. ÇUKUROVA MAKİNA İMALAT VE TİCARET A.Ş.

9. DE-KA ELEKTROTEKNİK SAN. VE TİC. A.Ş.

10. DINEX EGZOZ VE EMİSYON TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

11. DİSA OTOMOTİV ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

12. DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.

13. FERAY ALAŞIM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

14. FICOSA INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

15. FICOSA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

16. HANON OTOMOTİV İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş.

17. HİLMİ BAŞAK

18. KOR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.

19. LİNDE OPSAN OTOMOTİV PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.

20. MAPSAN MAKİNA PARÇALARI İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.

21. MEISER IZGARA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

22. NEMA VVINKELMANN ISITMA VE SU TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

23. NET CİVATA VE VİDA SAN. A.Ş.

24. NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. "Hendek Fabrikası"

25. OPSAN ORİJİNAL SAC PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.

26. PÜR FORM KALIP TASARIM VE İMALAT SAN. TİC. A.Ş.

27. PÜR KOMPOZİT OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

28. PÜR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.

29. PÜR TRİM OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

30. R.S.A. TESİSAT MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

31. SAS OTO SİSTEM TEKNİK SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ.

32. SCATTOLINI OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

33. THYSSENKRUPP MATERIALS TURKEY METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

34. YÖNTEM ÖZEL GÜVENLİK TEMİZLİK DANIŞMANLIK HİZMETLER PAZARLAMA NAKLİYAT VE OTOMOTİV TİC. LTD. ŞTİ.

35. YPS OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

GRUP 4

ADIENT TURKEY SEATING OTOMOTİV LTD. ŞTİ.

ALARKO CARRIER SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

ARÇELİK A.Ş.

ARÇELİK PAZARLAMA A.Ş.

ARÇELİK-LG KLİMA SAN. VE TİC. A.Ş.

AYGAZ A.Ş.

AYGERSAN AYDINLATMA GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

BELTAN VIBRACOUSTIC TİTREŞİM ELEMANLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

BORÇELİK ÇELİK SANAYİİ TİCARET A.Ş.

BORUSAN MANNESMANN BORU SAN. VE TİC. A.Ş.

BORUSAN MÜHENDİSLİK İNŞAAT VE SANAYİ MAKİNALARI İMALAT A.Ş. BOSCH FREN SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

BOSCH REXROTH OTOMASYON SAN. VE TİC. A.Ş.

BOSCH SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

BOSCH TERMOTEKNİK ISITMA VE KLİMA SAN. TİC. A.Ş.

BÖHLER SERT MADEN VE TAKIM SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

BSH EV ALETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

CHASSIS BRAKES INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

CMS JANT SAN. A.Ş.

CMS JANT VE MAKİNA SANAYİİ A.Ş.

COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SAN. A.Ş.(Bursa)

COŞKUNÖZ KALIP MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

COŞKUNÖZ METAL FORM MAK. ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.

ÇEMTAŞ ÇELİK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.

ÇOLAKOĞLU METALÜRJİ A.Ş.

ÇUKUROVA MAKİNA İMALAT VE TİCARET A.Ş.

DELPHI AUTOMOTIVE SYSTEMS LTD. ŞTİ. (İstanbul-Bursa)

DEMİRER KABLO TESİSLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

DİNİZ ADIENT OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.

ECZACI BAŞI YAPI GEREÇLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. "ARTEMA ARMATÜR GRUBU" EFE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.

EGE ÇELİK ENDÜSTRİSİ SAN. VE TİC. A.Ş.

EGE ENDÜSTRİ VE TİC. A.Ş.

EGE FREN SANAYİİ VE TİC. A.Ş.

ELBA BASINÇLI DÖKÜM SAN. A.Ş. ODÖKSAN OSMANELİ ŞUBESİ EVAS EV ALETLERİ SANAYİ A.Ş.

FARBA OTOMOTİV AYDINLATMA VE PLASTİK FABRİKALARI A.Ş. FEDERAL-MOGUL İZMİT PİSTON VE PİM ÜRETİM TESİSLERİ A.Ş. FEDERAL-MOGUL POVVERTRAIN OTOMOTİV A.Ş.

FERRO DÖKÜM SAN. VE DIŞ TİC. A.Ş.

FORD OTOMOTİV SAN. A.Ş.

HABAŞ SINAİ VE TIBBİ GAZLAR İSTİHSAL ENDÜSTRİSİ A.Ş.

HAMAŞ HİSAR AĞIR MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

HEMA ENDÜSTRİ A.Ş.

HİSAR ÇELİK DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

İZMİR DEMİR ÇELİK SANAYİ A.Ş.

KALİBRE BORU SAN. VE TİC. A.Ş.

KARSAN OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

LEONI KABLO VE TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

MAGNETI MARELLI MAKO ELEKTRİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

51.MAN TÜRKİYE A.Ş.

52.MERCEDES-BENZ TÜRK A.Ş.

53.NEMAK İZMİR DÖKÜM SANAYİİ A.Ş.

54.NEXANS TÜRKİYE ENDÜSTRİ VE TİCARET A.Ş.

55.NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. "İskenderun Fabrikası"

56.OTOKAR OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİ A.Ş.

57.OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI A.Ş.

58.ÖLÇÜSAN ÖLÇÜ ALETLERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

59.ÖZKÖSEOĞLU ISI SANAYİ VE TİC. A.Ş.

60.PANEL RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

61.PERFEKTÜP AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

62.SIEMENS SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

63.SKT YEDEK PARÇA VE MAK. SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

64.SUPSAN MOTOR SUPAPLARI SAN. VE TİC. A.Ş.

65.TEKNİK MALZEME TİC. VE SAN. A.Ş.

66.TOFAŞ TÜRK OTOMOBİL FAB. A.Ş.

67.TREDİN OTO DONANIM SAN. VE TİC. A.Ş.

68.TREDİN TEKSTİL VE KOLTUK KOMPONENTLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

69.TÜRK DEMİR DÖKÜM FAB. A.Ş.

70.TÜRK TRAKTÖR VE ZİRAAT MAKİNELERİ A.Ş.

71.VALF SANAYİİ A.Ş.

72.VALFSEL ARMATÜR SAN. A.Ş.

73.VLE ELEKTRONİK OTOMOTİV SAN. VE TİC. A ç

EK LİSTE B

1.AKA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

2.ALSAN ALÜMİNYUM SAN. VE TİC. A.Ş.

3.ALTAŞ ALÜMİNYUM İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.

4.ARCELORMITTAL AMBALAJ ÇELİĞİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

5.ARK PRES EMNİYET KEMERİ SAN. VE TİC. A.Ş

6.AUTOLIV CANKOR OTOMOTİV EMNİYET SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

7.B PLAS BURSA PLASTİK, METAL, İNŞAAT, ENERJİ, MADENCİLİK, JEOTERMAL, TURİZM, SİVİL HAVACILIK VE TARIM SAN. VE TİC. A.Ş.

8.BAMESA ÇELİK SERVİS SAN. VE TİC. A.Ş.

9.BAMESA MURADİYE DEMİR ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.

10.BANDO KAYIŞ SAN. VE TİC. (TÜRKİYE) A.Ş.

11.BAYMAK MAKİNA SAN. VE TİC. A.Ş.

12.BEYÇELİK GESTAMP OTOMOTİV SAN. A.Ş.

13.BEYÇELİK GESTAMP ŞASİ OTOMOTİV SAN. LTD. ŞTİ.

14.BEYÇELİK GESTAMP TEKNOLOJİ VE KALIP SAN. A.Ş.

15.BUGA OTİS ASANSÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

16.COMPONENTA DÖKÜMCÜLÜK TİC. VE SAN. A.Ş.(Manisa)

17.ÇELİK HALAT VE TEL SANAYİİ A.Ş.

18.ÇELİKFORM GESTAMP OTOMOTİV A.Ş.

19.DE-KA ELEKTROTEKNİK SAN. VE TİC. A.Ş.

20.DELPHI AUTOMOTIVE SYSTEMS LTD. ŞTİ. (İzmir)

21.DINEX EGZOZ VE EMİSYON TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

22.DİSA OTOMOTİV ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

23.DİTAŞ DOĞAN YEDEK PARÇA İMALAT VE TEKNİK A.Ş.

24.E.G.O. ELEKTRİKLİ ALETLER SANAYİ A.Ş.

25.ELBA BASINÇLI DÖKÜM SANAYİ A.Ş.

26.ELSAN HAMMADDE SAN. A.Ş.

27.EMAS MAKİNA SANAYİ A.Ş.

28.ERDEMİR ÇELİK SERVİS MERKEZİ SAN. VE TİC. A.Ş.

29.FERAY ALAŞIM SANAYİ VE TİCARET LTD. ŞTİ.

30.FICOSA INTERNATIONAL OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

31.FICOSA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

32.FREUDENBERG SEALING TECHNOLOGIES SAN. VE TİC. A.Ş.

33.GRAMMER KOLTUK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

34.HANON OTOMOTİV İKLİMLENDİRME SİSTEMLERİ ÜRETİM SAN. VE TİC. A.Ş.

35.HİLMİ BAŞAK

36.İÇDAŞ ÇELİK ENERJİ TERSANE VE ULAŞIM SAN. A.Ş.

37.K.D.S. PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

38.KALE BALATA OTOMOTİV SANAYİ VE TİC. A.Ş.

39.KALE OTO RADYATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

40.KIRPART OTOMOTİV PARÇALARI SAN. VE TİC. A.Ş.

41.KOR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.

42.LİNDE OPSAN OTOMOTİV PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.

43.M.P.S. METAL PLASTİK SAN. ÇEMBER VE PAKETLEME SİSTEMLERİ İMALAT VE TİC. A.Ş.

44.MAGMA MEKATRONİK MAKİNE SAN. VE TİC. A.Ş.

45.MAGNA OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

46.MAPSAN MAKİNA PARÇALARI İMALAT SAN. VE TİC. A.Ş.

47.MATAY OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. A.Ş.

48.MAUSER AMBALAJ SAN. VE TİC. A.Ş.

49.MEISER IZGARA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

50.NEMA VVINKELMANN ISITMA VE SU TEKNOLOJİLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

51.NET CİVATA VE VİDA SAN. A.Ş.

52. NOKSEL ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş. "Hendek Fabrikası

53.OERLIKON KAYNAK ELEKTRODLARI VE SAN. A.Ş.

54.OLGUN ÇELİK SAN. VE TİC. A.Ş.

55.OPSAN ORİJİNAL SAC PARÇA SAN. VE TİC. A.Ş.

56.OTOTRİM PANEL SAN. VE TİC. A.Ş.

57.PÜR FORM KALIP TASARIM VE İMALAT SAN. TİC. A.Ş.

58.PÜR KOMPOZİT OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

59.PÜR METAL SAN. VE TİC. A.Ş.

60.PÜR TRİM OTOMOTİV SAN. VE TİC. A.Ş.

61.R.S.A. TESİSAT MALZEMELERİ SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

62.SAS OTO SİSTEM TEKNİK SANAYİ TİC. LTD. ŞTİ.

63.SCATTOLINI OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

64.SÖNMEZ TRANSFORMATÖR SAN. VE TİC. A.Ş.

65.STOEGER SİLAH SAN. A.Ş.

66.TAKOSAN OTOMOBİL GÖSTERGELERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

67.THYSSENKRUPP MATERIALS TURKEY METAL SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

68.Tl OTOMOTİV SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

69.TIBERINA OTOMOTİV YAN SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

70.TRAKYA DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

71.VALEO OTOMOTİV SAN VE TİC. A.Ş.

72. YAZAKI VVIRING TECHNOLOGIES TÜRKİYE ELEKTRİK SİSTEMLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.

73.YÖNTEM ÖZEL GÜVENLİK TEMİZLİK DANIŞMANLIK HİZMETLER PAZARLAMA NAKLİYAT VE OTOMOTİV TİC. LTD. ŞTİ.

74.YPS OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.

75.ZATEL PRES DÖKÜM SAN. VE TİC. A.Ş.

iç YÖNETMELİK

İŞE ALMADA USUL VE İŞÇİLİK NİTELİKLERİ:

MADDE 1:

İşe alınacak işçiler hakkında, işveren işyerinin işe alımla ilgili kurallarına göre hareket eder. MADDE 2:

İşe giriş için işçi işverene iş talep formu ile başvurur. İş talep formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulması gerekir.

MADDE 3:

İş başvurusunda bulunulması, kişinin işe kabul edilmesi anlamına gelmez.

MADDE 4:

İşe alınacak işçinin, çalışacağı işin özelliğine göre sağlığının yerinde olması ve bunu işyerinin gerekli gördüğü belgelerle doğrulaması gereklidir.

MADDE 5:

Deneme süresi içerisinde veya sonunda gerek işveren, gerekse işçi iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Bu durumda çalışılan günlere ait ücretten vergi ve sigorta primlerinin işçi payı kesildikten sonra kalan miktarı işçiye ödenir.

İŞİN DÜZENLENMESİ, İŞBAŞI VE PAYDOS SAATLERİ:

MADDE 6:

İşyerinde işin başlama ve işin bitiş saatleri ile yemek saatleri kanun hükümlerine göre işveren tarafından belirlenerek duyurulur. Vardiya çalışması yapılıyorsa uygulama yine aynı şekilde yapılır.

MADDE 7:

İşe başlama, ara dinlenmesi ve işin bitiş saati, işyeri saatine göre ayarlanır.

MADDE 8:

Çalışma süresinin dışında, işyerinde görevlilerden başkası bulunamaz.

MADDE 9:

İşçiler, iş elbiselerini giymiş olarak işbaşı saatlerinde işleri başında bulunurlar.

MADDE 10:

İşçiler ara dinlenmelerini serbestçe kullanabilirler. Ara dinlenmesini işyerinde geçirenler, bu amaçla ayrılmış olan dinlenme yerlerinde bulunurlar. İşçiler işlerinin olmadığı yerlere giremezler

MADDE 11:

İşçinin işe devamının belgelenmesinde işyeri uygulamasına göre hareket edilir.

İŞYERİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞ:

MADDE 12:

İşyerinde çalışanlar işyerine yalnız kendilerine ayrılan kapılardan girer ve çıkarlar. İşyerine başka bir yerden girmek ve çıkmak yasaktır. İşyerine giriş ve çıkışlarda fabrikanın güvenliğinden sorumlu görevliler gerekli gördükleri takdirde onur kırıcı olmamak üzere üst yoklaması ve kimlik tespiti yapabilirler.

ÜCRETLER:

MADDE 13:

İşçi hak edişleri, belirlenen brüt saat ücreti üzerinden hesaplanarak ayda bir kere gerçekleştirilir.

MADDE 14:

Ücret ödemeleri toplu iş sözleşmesinin ilgili maddesine göre yapılır.

MADDE 15:

İşverence fazla çalışma yapılması istenmedikçe, işçinin işyerine erken gelmesi veya işin bitiş saatinden sonra işyerinden geç çıkması, fazla çalışma ücretine hak kazandırmaz.

GİYİM-KUŞAM:

MADDE 16:

İşçilerin iş elbisesi ve ayakkabılarını temiz olarak giymeleri gereklidir. İş elbiseleri ve ayakkabıları işyerinden başka yerlerde ve işlerde giyilmez. Çalışırken kılık ve kıyafete çeki düzen verilerek düzenli olunur.

MADDE 17:

İş sırasında kullanılmak üzere kişisel koruyucu olarak verilen iş ayakkabısı, eldiven, gözlük, maske ve diğer koruyucu malzemelerin kullanılması zorunludur. Kullanılmamasından işçiler kişisel olarak sorumludur.

SAĞLIK İŞLERİ:

MADDE 18:

İşçilerin, işe girerken getirecekleri sağlık raporları, işverence saklanır. İşçiler duyurulan koruyucu aşıları olmayı kabul etmiş sayılır. Aşı olmayanların sorumlulukları kendilerine aittir. 

MADDE 19:

İşbaşında hastalanan veya kazaya uğrayan işçi durumunu derhal ilk yöneticisine bildirmek zorundadır. Durumu buna olanak vermiyorsa, en yakınında bulunan iş arkadaşı bu görevi yerine getirir.

MADDE 20:

Kaza ve hastalığını bildirmemek, kendi kendini tedaviye kalkışmak yasaktır. Aksi takdirde işveren sorumlu değildir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerinden istirahat alanların ve işyeri dışında hastalanarak işbaşı yapamayacak durumda olanların durumlarını kural olarak aynı gün işyerine haber vermeleri gerekir. İstirahatli iken çalışmak yasaktır.

MADDE 21:

İstirahati biterek işe dönenler "çalışır" kağıtlarını ilgili birime ibraz ederek durumu haber vermek zorundadırlar. Çalışır kağıdı getirmeyenler işbaşı yapamaz ve o gün mazeretsiz ve izinsiz işe gelmemiş sayılırlar.

TEMİZLİK İŞLERİ:

MADDE 22:

Fabrikalarda her kısmın postabaşıları kendi bölgelerinin temiz tutulmasını denetlerler. Bütün işçiler de çalışırken ve dinlenirken gerek fabrika alanını gerek yemek, soyunma, tuvalet, yıkanma, dinlenme vs. yerlerini kirletmemeye dikkat ederler.

MADDE 23:

Soyunma yerlerinde temizliğe dikkat edilmesi, muslukların ve dolapların açık bırakılmaması gerekir. Dolap dışında eşya bırakmak, etrafa çöp atmak, kendisine ait olmayan dolapları karıştırmak yasaktır.

MADDE 24:

Genel olarak kasten herhangi bir yeri, aleti, eşyayı kirletmek ve kirli bırakmak yasaktır.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ:

MADDE 25:

Çalışırken İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ birinci plândadır.

MADDE 26:

Yapılan iş, kişisel koruyucu kullanılmasını gerektiriyorsa, işçiler, gerekli kişisel koruyucuları doğru olarak kullanmak ve korumak zorundadırlar. İşçiler, kişisel koruyucuları işverenin bu konudaki görsel, yazılı ve sözlü uyarı ve talimatları doğrultusunda kullanmakla yükümlüdürler.

MADDE 27:

İşçiler, çalışma sırasında gerek kendileri ve gerekse arkadaşları için, tehlike doğuracak her türlü ihmal ve umursamazlıktan sakınırlar. İş güvenliği için gerekli titizlik ve dikkati gösterirler.

3.Bir emre dayanmadan işleyen bir tezgâhı veya mili, kasnak gibi harekette olan parçalan temizlemek yahut yağlamak (İHTAR),

4.Tezgâh, makina ve tesisatın vb.'nin gerekli görülenlerinin çevresine konulmuş koruyucu donanımı sökmek veya koruyucu donanım olmadan çalışmak (İHTAR),

5.Görevi olmadığı halde, geçilmesi, bulunulması veya oturulması yasak olan yerlere girmek (İHTAR),

6.Görevli olduğu tezgâh, makina, vinç, konveyör, asansör vb.'nin normal çalışmadığını gördüğü veya arızalı olduğunu bildiği halde tamiri gerektiğini yöneticisine bildirmemek (İHTAR),

7.Tamiri gereken tezgâh, makina, vinç, tesisat, konveyör ve benzerlerini çalıştıran işçiye veya onun yöneticisine haber vermeden tamire başlamak veyahut bunlardan çalışmayanları çalıştırmak yahut da sorumlu bulunan işçiye haber vermeden çalışanları tamire başlamak (İHTAR),

8.Çalışılan işin özelliğine göre, kişisel koruyucu donanım olarak verilmiş bulunan eldiven, gözlük, maske ve benzerlerini kullanmamak (İHTAR),

9.Bir makinayı çalıştırmadan önce başkalarına zarar verip vermeyeceğine dikkat etmemek (İHTAR),

10.İstiflerin altında ve yanında oturmak (İHTAR),

11.Etrafına zarar verebilecek birşey yaparken yakınında kimsenin bulunup bulunmadığına dikkat etmemek (İHTAR),

12.İçinde basınç kalmadığına tamamen emin olmadan herhangi bir makina veya cihazı açmak (İHTAR),

13.Bir emre dayanmadan her türlü vinç, konveyör ve kaldırma donanımına kapasitelerinin üstünde yük yüklemek (İHTAR),

14.Bir emre dayanmadan tezgâh, makina, cihaz ve benzerlerine kapasitelerinin üstünde iş gördürmek (İHTAR),

15.Görevli elektrikçilerden olmadığı halde elektrik tesisatını karıştırmak, herhangi bir arızayı elektrikçiye haber vermeden kendi kendine tamire kalkışmak (İHTAR),

16.Elektrik cihazlarının veya herhangi bir elektrik tesisatının üzerine elbise vb. eşya asmak (İHTAR),

17.Bir emre dayanmadan elektrik kumanda tabloları civarında mal istif etmek (İHTAR),

18.Akımı kesmeden elektrik cihazını, tellerini ve kablolarını tamir ve değiştirmeye kalkmak (İHTAR),

19.Görevli olmadığı halde şalterleri kullanmak (İHTAR),

20.El matkaplarının veya benzeri el aletlerinin, kaçak yapmayacak şekilde kablolu ve arızasız olmasına, toprak hattı bulunmasına dikkat etmemek (İHTAR),

21.Görevli olmadığı halde benzin, benzol, toluol, petrol, motorin, fueloil ve benzerlerinin bulunduğu yerlerde dolaşmak (İHTAR),

22.Çalıştığı kısımda açıkça duyurulmuş olan işletme ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymamak (İHTAR),

23.İş elbiselerinin üzerine gerekli olmayan süs eşyası vb. takarak makina ve tezgahlarda çalışmak (İHTAR),

24.İşyeri, iş sağlığı ve güvenliği kurulunun koyduğu ve açıkça duyurulmuş olan kurallara uymamak (İHTAR),

25.Harekette bulunan herhangi bir kısmın üzerine merdiven veya benzeri şeyleri dayayarak bir arızayı gidermeye çalışmak yahut bu durumda temizlik yapmak (İHTAR),

26.Görevi olmadığı halde parlayıcı, yanıcı ve yakıcı madde ve cihazları, tüpleri, basınçlı hava cihazlarını yahut bunların borularını kurcalamak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

27.Yükleme-boşaltma işlerinde dikkatsiz çalışmak, düzgün istif yapmamak, boşaltılacak istifleri üstten boşaltmamak (İHTAR),

28.Yanıcı ve yakıcı madde dolu kapları taşırken devrilmesine, kırılmasına neden olacak ve etrafa zarar verecek şekilde dikkatsiz çalışmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

29.Vinç ile yük kaldırıp indirirken veya bunlar taşınırken sapan altında durmak (İHTAR),

30.Seyyar istif makinasının veya vincin kaldırdığı yükün üzerine çıkmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

31.Herhangi bir tezgah, makina, vinç ve benzeri tesisatı çalıştıran elektrik akımını her ne maksatla olursa olsun bunları çalıştırmakla görevli işçiye veya onun yöneticisine haber vermeden kesmek (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

32.Yöneticinin izni olmadan içinde gaz bulunması ihtimali olan kazan, baca yolu, tank ve benzerleri içine girmek veya bu gibi yerlerde kaynak ve tamir işleri yapmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

33.Bir emre dayanmadan oksijen ve başka gaz tüplerini ısı yayan bir yerde bırakmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

34.Ellerini ve elbiselerini benzin ve onun gibi yanıcı maddelerle temizlemek (İHTAR),

35.İş konusunda ilgili yöneticisine kasten yanlış bilgi ve sayı vermek (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

36.Yangın önleme ve söndürme önlemlerine uymamak, yangın başlangıcını ilk yöneticisine veya itfaiyeye haber vermemek (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

37.Herhangi bir tezgah, makina, vinç, benzeri tesisatı çalıştıran enerji kaynağını her ne sebeple olursa olsun bunları çalıştırmakla görevli işçiye veya onun yöneticisine haber vermeden açmak (İŞTEN ÇIKARMA), 

38.Görevli olmadığı halde vinç, konveyör, asansör, seyyar istif makinası ve benzeri makinalarla taşıtları kullanmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

39.Sigara içilmez işareti bulunan yerlerde sigara içmek, kibrit veya çakmak kullanmak, buralara sigara, ateş veya yanıcı ve parlayıcı madde ile girmek (İŞTEN ÇIKARMA),

40.Bir emre dayanmadan kendi yetkisi dışında olduğu halde bir tezgahı, makinayı, motoru ya da tesisatı işletmek veya durdurmak (İŞTEN ÇIKARMA),

41.Tehlike işareti bulunan veya el sürülmemesi işareti konulmuş olan kapalı herhangi bir şalteri yöneticisine haber vermeden açmak (İŞTEN ÇIKARMA),

42.Kasten veya ağır ihmalle yangın çıkarmasına sebep olabilecek hareketlerde bulunmak (İŞTEN ÇIKARMA),

43.Koruma personeline işleri icabı verilmiş bulunan silahların bu personel tarafından talimat dışında kullanılması (İŞTEN ÇIKARMA).

MADDE 36:

İş disiplini ile ilgili yasaklara aykırı fiil ve hareketlerde uygulanacak cezalar şunlardır:

1.Giriş çıkışlara ayrılan kapılardan başka yerlerden işyerine girip çıkmak (İHTAR),

2.Çalışma saatlerinde iş arkadaşlarını, işlerini aksatmaya sebep olacak şekilde gereksiz yere meşgul etmek (İHTAR),

3.İşin sona erme saati gelmeden işini izinsiz olarak bırakmak (İHTAR),

4.İşyerindeki araç ve gereçlerle izinsiz olarak işyerinde özel işler yapmak (İHTAR),

5.Çalışma saatlerinde elindeki işi ile doğrudan doğruya ilgili olmayan kitap, gazete, dergi okumak; cep telefonu veya tablet bilgisayar ile meşgul olmak (İHTAR),

6.Çöpleri veya faydalı atıkları işverenin ayırdığı yerlerden başka yerlere dökmek (İHTAR),

7.Soyunma dolaplarının aranmasına karşı koymak veya engel olmak (İHTAR),

8.Soyunma, giyinme, yıkanma vb.'yi bunlar için ayrılan yerler dışında yapmak (İHTAR),

9.Arkadaşlarının alet, edevat ve malzemelerini saklamak veya onlardan habersiz kullanmak (İHTAR),

10.İstirahatli veya izinli iken her ne sebeple olursa olsun izinsiz işyerine girmek veya işyerinde çalışmak (İHTAR),

11.İşyerine bildirilmiş olan medeni hal ile ikametgâh adresinde meydana gelen değişiklikleri en geç bir ay içinde insan kaynakları/personel bölümüne bildirmemek (İHTAR),

12.İşyerinde ziyaretçi kabulüne ayrılan yerlerden başka yerde ziyaretçi ile görüşmek (İHTAR),

1.Onur kırıcı olmamak kaydı ile işyerinden çıkarken veya işyerine girerken yapılan üst-baş yoklamasına karşı koymak veya engel olmak (İHTAR),

2.Yöneticileri ve iş arkadaşları hakkında kasten ve hiçbir gerekçeye dayanmadan asılsız ihbarda bulunmak (İHTAR),

3.Kendisine verilen işi sebepsiz yere geciktirmek veya verilen işlerden başka işlerle meşgul olmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

4.Sağlık Bakanlığı'na bağlı veya Bakanlıkça yetkilendirilen sağlık birimlerince karar verilen istirahat, ayakta tedavi, yatarak tedavi durumlarını (en geç 12 saat içinde) işverene bildirmemek (İHTAR); raporun yersiz olduğunun tespiti veya raporlu olunan sürede başka işte çalışmak (İŞTEN ÇIKARMA),

5.İş hayatı ile ilgili Kanun, Tüzük, Yönetmelik vb. mevzuat ile Toplu İş Sözleşmesinde yazılı hususlara ve bu sayılanlara uygun olarak işveren tarafından çıkarılacak yönerge ve diğer düzenlemelere aykırı hareket etmek (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

6.Normal fazla çalışma konusunda onay veren işçi, daha sonra kendisiyle ilgili olağandışı bir durum ortaya çıktığında, bu olağandışı durumu herhangi bir biçimde belgelemediği takdirde (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

7.Olağanüstü fazla çalışma yapmayan işçi, kendisiyle ilgili olağandışı durumu herhangi bir biçimde belgelemediği takdirde (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

8.Belirlenmiş servis duraklarının dışında servis aracına binmek, inmek veya servis aracının güzergâhını değiştirmek için servis aracının sürücüsüne baskı yapmak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

9.Belirli işlerin yapılmasında ilk yöneticisinden aldığı emre kasten ve sebepsiz yere uymamak (BİR GÜNLÜK ÜCRET KESİMİ),

10.Çalışma saatlerinde uyumak (İHTAR), tekrarında (İŞTEN ÇIKARMA),

11.İşe alınmadan önce veya alındıktan sonra işveren tarafından herhangi bir sebeple istenecek bilgiye yanlış cevap vermek veya gerçek dışı beyanda bulunmak (İŞTEN ÇIKARMA),

12.Dışarıdan bir kimseyi çağırıp izin almadan işyerini gezdirmek (İŞTEN ÇIKARMA),

13.İşyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek veya işyerinde alkollü içki içmek veya satmak, uyuşturucu madde kullanmak veya satmak, kumar oynamak ve oynatmak (İŞTEN ÇIKARMA),

14.Güveni kötüye kullanmak, işverenin ve işyerinin mesleki sırlarını yaymak (İŞTEN ÇIKARMA),

15.İzin almaksızın ve belge ile doğrulanmış haklı bir özre dayanmaksızın ardı ardına iki gün veya bir takvim ayı başlangıç ve bitimi ile bağlı olmamak üzere bir aylık süre içinde iki kere herhangi tatil gününden sonraki işgünü veyahut topluca üç gün işe gelmemek (İŞTEN ÇIKARMA),

28.30 günlük ücreti tutarıyla ödeyemeyecek derecede işvereni zarara uğratmak (İŞTEN ÇIKARMA),

29.İşyerinde başkalarına karşı onur kırıcı davranışlarda bulunmak, hakaret ve kavga etmek (İŞTEN ÇIKARMA),

30.Terbiye ve ahlak ile bağdaşmayacak hareketlerde bulunmak, işyerinin disiplin ve uyumunu bozacak davranışlar göstermek (İŞTEN ÇIKARMA),

31.İşverene ait makina, alet ve malzemeyi izinsiz dışarı çıkarmak (İŞTEN ÇIKARMA),

32.İşveren veya işveren vekilleriyle bunların aile üyelerinden birinin veya işyerinin diğer çalışanlarının şeref ve namusuna dokunacak veya ahlakı ve genel kural ve uyumu bozacak nitelikte sözler söylemek, bu gibi hareketlerde bulunmak (İŞTEN ÇIKARMA),

33.İşveren vekillerine ve bunların aile üyelerinden birine veya işyerinin diğer çalışanlarına saldırmak, tehdit ve hakarette bulunmak (İŞTEN ÇIKARMA),

34.İşte çalışmadığı veya işe gelmediği halde saat kartını başkası aracılığı ile bastırmak veya bu işe aracı olmak, saat kartında silinti ve kazıntı yapmak (İŞTEN ÇIKARMA),

35.Bu maddede yer almamış disiplin suçu sayılacak fiil ve davranışlar için, fiilin niteliğine göre bu maddelerdeki yaptırımlardan biri kıyasen uygulanır.

MADDE 37:

İşbu İç Yönetmelik işyerinde çalışan sendika üyesi olan ve olmayan bütün işçilere uygulanır.

MADDE 38:

İşe girerken işçiye bu İç Yönetmelikten bir tane verilir. İşçi işe girmekle bu İç Yönetmeliği

okumuş ve kabul etmiş sayılır. Buna ilişkin kayıt işçinin özlük dosyasında veya elektronik

ortamda saklanır.

MADDE 39:

İşbu İç Yönetmeliğin Toplu İş Sözleşmesine aykırı olan hükümlerinin yerini Toplu İş

Sözleşmesinin hükümleri alır.

MADDE 40:

İşbu İç Yönetmelik Toplu İş Sözleşmesinin ayrılmaz bir parçası ve ekidir.

IŞ GRUPLANDIRMASI VE ÜCRET ZAMMI

YÖNETMELİĞİ

AMAÇ:

MADDE 1:

Bu yönetmeliğin amacı işyerlerinde adil, dengeli ve bilimsel ücret sistemini kurmak maksadı ile ve aynı iş grubundaki işleri yapan işçilerin, imkan nispetinde aynı ücret zammını almalarını sağlayarak, bir süreç içinde, ücret yapısını çalışma hayatının gereklerine ülke, işyerleri ve çalışanların müşterek yararlarına uygun hale getirmektir.

KAPSAM:

MADDE 2:

İşbu yönetmelik:

2.1.İşyeri olarak:

Ek Liste A'da yazılı işyerlerinde uygulanır. Ancak, Ek Listede belirlenen işyerleri dışındaki bir işyeri işvereninin bu yönetmeliği uygulayacağını taraflara yazılı olarak bildirmesi halinde bildirimde bulunan işverenin işyeri, bildirimi takip eden ilk ücret zammı ile birlikte bu yönetmeliğin uygulama alanına girmiş sayılır.

2.2.Kişi olarak:

İşbu yönetmelik, uygulandığı işyerinde çalışan müdürler, müdür yardımcıları, şefler, şef yardımcıları, mühendisler, büro personeli, müdür yardımcısı durumundaki amirler, ustabaşılar (formenler) ve teknik ressamlar dışında kalan sözleşmenin kapsamı içindeki işçilere uygulanır.

Ancak;

2.2.1.İşyerlerinin asıl faaliyet alanı veya asıl işinin dışında kalan işlerde çalışanlar (İnşaat, tevsiat, montaj, vb. gibi)

2.2.2.Kısmi süreli (part-time), parça başı ve götürü olarak çalışanlar,

Bu yönetmeliğin uygulama alanının dışındadır.

İŞLERİN GRUPLANDIRILMASI:

MADDE 3:

İşyerinde ücret zamlarının bir sistem dahilinde verilmesini sağlayabilmek için, analizi ve tarifi yapılan işler faktör-puan metoduna dayalı olan ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre değerlendirilir. Değerlendirilen işler aldıkları toplam puanlara göre 9 iş grubuna ayrılır.

İşler değerlendirilirken ve gruplandırırken işi yapan işçinin değerlendirilmesi değil, yapılan işin değerlendirilmesi esastır.

Postabaşıların işi, postabaşılık görevini yaptığı işin dahil olduğu iş grubundan sayılır.

ÖRNEK İŞLER:

MADDE 4:

İşbu yönetmeliğin ekindeki örnek işler, analizi, tarifi ve değerlendirilmesi ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre yapılmış ve dahil olduğu iş grubu tespit ve tayin edilmiş işler olup, analizi, tarifi ve değerlendirilmesi yapılmamış işlerin ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre değerlendirilmesinde yardımcı ve örnek olarak kullanılır.

Ekli Listedeki örnek işler sınırlı olmayıp, bu işlerin dışındaki Metal İşkolu için örnek olabilecek işlerin analizi, tarifi ve değerlendirmeleri ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre yapılarak ekli listedeki örnek işlere ilave edilir.

Bir işin örnek iş ile mukayesesinde işin unvanı değil, analizi ve tarifi esas alınır.

Unvan benzerliği itibariyle örnek işlerden biri gibi görülebilen ancak, örnek işten farklılıkları bulunan işlerin gruplandırmasında, bu işlerin tarif ve analizleri yapılır ve ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre, içeriği en yakın örnek işin tarif ve analizi ile de mukayese edilerek, puanlandırılır ve aldıkları toplam puana göre ait oldukları iş grubu tespit olunur.

DİĞER İŞLER:

MADDE 5:

Analizi, tarifi, değerlendirilmesi yapılmamış işler, ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi'Vıe göre ve örnek işlerin yardımıyla gruplandırılır.

İŞLERİN NİTELİĞİNİN DEĞİŞMESİ:

MADDE 6:

Otomasyon, mekanizasyon, modernleştirme, teknolojik gelişmeler vs. gibi nedenlerle niteliği değişen işlerin yeni şartlara göre analizi, tarifi ve değerlendirilmesi yapılır ve ekli "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi"ne uygun olarak aldıkları toplam puana göre yeniden gruplandırılır.

İŞÇİNİN ASIL İŞİNİN TESPİTİ:

MADDE 7:

İşçinin sürekli olarak yaptığı iş asıl işidir. Eğitim süresi içinde veya geçici iş değişikliği nedeni ile çalıştığı işler işçinin asıl işi sayılmaz. İşçinin sürekli olarak yaptığı iş birden fazla ise ağırlıklı olarak yaptığı sürekli iş asıl işi sayılır.

İŞÇİNİN ASIL İŞİNİN MUHTEVASI:

MADDE 8:

İşçinin asıl işinin muhtevası tek bir iş veya işin "Analiz ve Değerlendirme Formu"nda yazılı tarifi ile sınırlı değildir.

Ayrıca, İş Analiz ve Değerlendirme Formlarındaki iş tariflerinde işlerin genel unsurları yazılıdır. Bu formlarda yazılı olmasa bile yapılan işin gerek iş öncesi, gerekse iş sırası veya iş sonrası o işin tamamlayıcısı olan ve o işin ifası için mahiyeti itibariyle yapılması gerekli işler, başka bir iş veya başkaları tarafından yapılan bir iş olsa dahi işin kendisi veya tamamlayıcısı ve asıl işin muhtevasına dahil sayılır.

Bu yönetmelik hükümleri yukarıdaki fıkralarda belirlenmiş olan esaslara göre yorumlanır. ÜCRET ZAMMI DAĞILIMI:

MADDE 9:

Toplu İş Sözleşmesi ile tespit edilen ücret zammı V. iş grubuna yapılır. V. iş grubu 100 kabul edilir ve ilişikteki "Ücret Zammı Basamak Cetveli"ndeki dağılım anahtarına göre diğer iş gruplarının ücret zamları tespit edilir. Bu esas üzerine tespit edilen toplu iş sözleşmesi zamları sözleşmeye dercedilir.

ÜCRET ZAMMINA İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR:

MADDE 10:

Toplu iş sözleşmesi ücret zammı uygulama tarihinde eğitim veya geçici iş değişikliği nedeni ile daha alt veya daha üst gruptaki bir işte çalışan işçi, geçici olarak yaptığı işin veya eğitildiği işin dahil olduğu iş grubunun ücret zammını değil, asıl işinin dahil olduğu iş grubunun ücret zammını alır. Ücret zammı uygulama tarihinde, bu yönetmeliğin 6. maddesinde belirlenen nitelikleri ve şartları değişen işlerde çalışanlara uygulanacak Toplu İş Sözleşmesi ücret zammı yeniden değerlendirilen işin ait olduğu yeni ücret grubuna uygulanacak ücret zammıdır.

İŞ GRUPLANDIRMA ÇALIŞMALARI:

MADDE 11:

Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemi kapsamına girecek işyerlerinde İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü elemanlarınca yürütülecek iş gruplandırma çalışmalarına taraflar, gereğinde, uzmanları ile katılırlar.

YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAK HUSUSLAR:

MADDE 12:

İşbu yönetmeliğin kapsamına giren işyerlerinde uygulanmakta olan ücret yönetmeliği veya ücrete ilişkin sair kaideler yürürlükten kaldırılmıştır.

YÜRÜRLÜK: MADDE 13:

Bu yönetmelik Toplu İş Sözleşmesinin eki ve mütemmimi olup, sözleşme ile birlikte yürürlüğe girer.

******

ÜCRET ZAMMI BASAMAK CETVELİ

İŞ GRUPLARI

ZAM DAĞILIM ANAHTARI %

I60
II70
III80
IV90
V100
VI110
VII120
VIII130
IX140

************

IŞ GRUPLANDIRMASINDA İŞE GİRİŞ, ADAYLIK VE TERFİ YÖNETMELİĞİ

AMAÇ VE KAPSAM:

MADDE 1:

İşbu Yönetmeliğin amacı, "Metal Sanayii İş Gruplandırma Sistemi" uygulanan işyerlerinde çalışan ve "İş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği" kapsamına giren işçilerin gerek işyerlerinde ve gerek işyeri dışında eğitim imkanlarını değerlendirmek suretiyle daha vasıflı bir işe sahip olmalarını özendirmek ve mezkûr yönetmelik esasları dahilinde işe girişlerini, adaylıklarını, terfilerini ve ücretlerini düzenlemektir.

BOLUM - I

İŞYERİNE YENİ ALINACAK İŞÇİLERLE

İLGİLİ HÜKÜMLER

İŞE GİRİŞTE ADAYLIK:

MADDE 2:

İşyerine yeni alınan işçiler, deneme süresi dahil olmak üzere, üç takvim ayı adaylık süresine tabidirler.

Adaylık süresi sonunda işverence yeterli ve başarılı görülen işçilere adaylıklarının kaldırıldığı yazılı olarak bildirilir.

Ay başından sonra işe girenlerde takvim ayı küsurları bu sürelere dahil değildir.

ADAYLIK SÜRESİNDE ÜCRET:

MADDE 3:

İşyerine yeni alınan işçiler, adaylık süresince, asıl işinin dahil olduğu iş grubunun bir alt iş grup ücretini alırlar.

Adaylık süresi sonunda işverence yeterli ve başarılı görülenler asıl işlerinin dahil olduğu iş grubunun ücretine yükseltilirler.

YETERSİZ GÖRÜLEN ADAY:

MADDE 4:

İşverence yetersiz ve başarısız görülen adayların hizmet akitleri deneme süresi içinde ihbarsız ve tazminatsız, deneme süresinden sonra ve adaylık süresi içinde yasal hükümler çerçevesinde, feshedilir.

BOLUM - II

TERFİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

TERFİDE ADAYLIK:

MADDE 5:

İşverence ihtiyaç duyulan daha üst iş grubundaki münhal bir işe işyerinde çalışan işçiler arasından varsa, vasıfları uygun bir işçi tercihan aday olarak atanır. Bu atama işçiye yazılı

Aday olarak atanacak işçinin daha önceki asıl işinde başarılı olarak çalışmış olması ve münhal iş için "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sistemi" esaslarına göre yapılan iş analiz ve değerlendirme formunda belirlenmiş olan nitelikleri haiz olması şarttır. Ayrıca, münhal iş için işyeri içi veya dışı eğitimini başarı ile bitirmiş olmak atamada tercih nedenidir.

ADAYLIK SÜRESİ VE TERFİ:

MADDE 6:

Terfide adaylık süresi üç takvim ayıdır. Bu süre içinde aday işçi hakkında atamadan önce yaptığı asıl işine ilişkin ücret esaslarının uygulanmasına devam olunur.

Adaylık süresi sonunda işverence yeterli ve başarılı görülen işçinin adaylığı kaldırılır. Yeni işine terfi ettirilir.

Terfien atanan işçiye terfi ettiği beher grup için yapılacak ücret zammı sözleşmenin 1. Yılında 10 Kr./saat; 2. Yılında 11 Kr./saatten az olamaz.

Adaylık süresi içinde yeterli ve başarılı görülmeyen aday en geç adaylık süresinin bitiminde, eski işine iade edilir.

ÜCRET KORUMASI:

MADDE 7:

İşyerindeki teknoloji, imalat türü değişikliği veya işin ve üretimin daraltılması gibi nedenlerle ihtiyaç fazlası işçiler, varsa, durum ve niteliklerine uygun yapabilecekleri münhal işlere nakledilirler. Bu işçilerin almakta oldukları ücretlerinden indirim yapılamaz.

BÖLÜM - III

SON HÜKÜMLER

İŞ GRUPLARI ÜCRET CETVELİ: MADDE 8:

İşbu yönetmelik kapsamında olan işyerlerinde bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde sendika üyelerine uygulanacak iş grupları ücret cetveli aşağıda gösterilmiştir.

İŞ GRUPLARI ÜCRET CETVELİ

LİSTE A'DA BELİRLENEN İŞYERLERİNDE

İŞ GRUPLARI ÜCRET CETVELİ

31 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerlidir

I9,30 TL/saat
II9,39 TL/saat
III9,48 TL/saat
IV9,57 TL/saat
V9,66 TL/saat
VI9,75 TL/saat
VII9,84 TL/saat
VIII9,93 TL/saat
IX10,02 TL/saat

2. Yil

I9,40 TL/saat
II9,49 TL/saat
III9,58 TL/saat
IV9,67 TL/saat
V9,76 TL/saat
VI9,85 TL/saat
VII9,94 TL/saat
VIII10,03 TL/saat
IX10,12 TL/saat

Bu uygulama sonucunda ulaşılacak ücretin altında olan emsal eski işçinin ücreti de bu ücrete iblağ edilir.

GRUP ÜCRETİNE İBLAĞ:

MADDE 9:

Ücret zammı uygulaması yapılmasından sonra ücreti asıl işinin dahil olduğu iş grubunun ücretinden düşük kalan işçinin ücreti bu yönetmelikte belirlenen kendi grup ücretine yükseltilir.

YÜRÜRLÜK:

MADDE 10:

İşbu yönetmelik toplu iş sözleşmesinin eki ve tamamlayıcısı olup, "İş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği"nin uygulandığı işyerlerinde sözleşme ile birlikte yürürlüğe girer.

"İş Gruplandırması ve Ücret Zammı Yönetmeliği"nin uygulama alanına sözleşmenin yürürlük başlangıç tarihinden sonra girecek işyerlerinde, bu yönetmelik "Metal İşkolu İş Gruplandırma Sisteminin uygulanmasını izleyen ay başından itibaren yürürlüğe girer.

Tarihçe

2010 - Linde Opsan’ın resmi kuruluşu

2012 - Dilovası OSB’de fabrika devreye alındı

2012 - İlk rollform hattı kuruldu ve devreye alındı

2013 - İkinci rollform hattı kuruldu ve devreye alındı

2013 - Ark kaynak ve punta kaynak istasyonları kuruldu ve devreye alındı

2013 - Ürüne özel ilk otomatik montaj hattı kuruldu ve devreye alındı

2014 - Kalite belgeleri alındı

2014 - Ford KCAP fabrikası için seri imalat parça üretimi başladı

2015 - Q1 belgesi çalışmaları başladı

Bizim

Vizyonumuz

Müşterilerimizin, rollform ile üretilen parçalar ile, performans, güvenlik ve çevre ile ilgili hedeflerini gerçekleştirdikleri bir otomotiv dünyası hayal ediyoruz.

Misyonumuz

Rollforming ve montajlı parçalar konusunda, Türkiye ve çevresindeki ülkelerdeki ana üreticilerin ürün geliştirme ve üretim faaliyetlerindeki çözüm ortağı olmaktır..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası