omuz lif yırtılmasına ne iyi gelir / Kas Yırtılması Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? – Özkaya Tıp Merkezi

Omuz Lif Yırtılmasına Ne Iyi Gelir

omuz lif yırtılmasına ne iyi gelir

Son Güncellenme Tarihi: 18/02/

Kas yırtılması kasların zorlanması, ani ve ağır hareketler yapılması sonucunda meydana gelen yırtılmalar olarak isimlendirilir.

Aslında yaralanmaların meydana gelmesinde iki ama etken vardır. Birincisi; kasların ve liflerin ciddi derecede zorlanmasıdır.

İkinci sebep ise; kasların bir anda ani şekillerde kasılmasıyla ortaya çıkar. Yaralanmalar oluşurken kan damarlarının da hasar görme ihtimali vardır.

Kas Yırtılması Neden Olur?

Halk arasında lif kopması ya da kas çekilmesi olarak bilinen bu durumların ortaya çıkmasında çok sayıda faktör söz konusu olur.

Genel olarak bakıldığında aktif bir şekilde spor yapan kişilerde bu vakaların daha sık meydana geldiği görülür.

Ağır kaldırma, fazla yorgun olma gibi durumların yanı sıra kaza ve olası tramva gibi zamanlarda da bu vakalarda rastlama olasılığı vardır.

Özellikle sporcularda ya da evde kendi halinde egzersiz yapan kişilerde her gün yapılan rutin hareketlerin yanı sıra ekstra farklı denemeler yapıldığı zamanda kas yırtılması ortaya çıkabilir.

Yırtılmalar ise genellikle voleybol, futbol, halter, yüzme ya da tenis gibi yoğun efor sarf edilmesi gereken spor faaliyetlerinde meydana gelir.

Kas yırtılmaları hayati bir önem taşımaz. Bundan dolayı da pek çok kişi tarafından hafif bir olaymış gibi algılanır ve çoğu zaman ihmal edilir.

Kas yırtılmalarının oluşmasındaki sebeplerden biri de kişilerin spor aktivitelerine yeteri kadar ısınmadan başlanmasıdır.

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre kaslar soğuk şekilde oldukları zaman yırtılma ya da yaralanma gibi durumlara daha müsait olurlar.

Bu nedenle spor aktivitesi yapmadan önce ısınma hareketleriyle başlayıp, yeteri kadar ısındıktan sonra asıl spor hareketlerinize geçiş yapabilirsiniz.

Kas Yırtılmalarının Derecelerine Göre Sınıflandırılması

Kas yırtılması için bazı dereceler belirlenmiştir. Bu derecelere göre doktorlar daha rahat teşhis edebilmektedir. Aynı zamanda tedavide tercih edilecek yöntemi de derecelere göre daha rahat belirleyebilirler.

Kas yırtılmaları genel anlamda iki farklı gruba ayrılır. Bu grupların birincisi aşırı gerdirme olarak tanımlanır. İkincisi ise kasların oldukça şiddetli bir şekilde gerilmesi olarak tabir edilir.

Derecelerine göre kas ve lif yaralanmaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Birinci Derece: Hafif şiddetli olarak seyreden ve birkaç kas ya da lifin zede görmesiyle meydana gelir. Birinci derecede yaralanmalar olduğu zaman kas ve lifler görevini yerine getirebilirler. Bölgedeki ağrı derecesi de oldukça hafiftir.
  • İkinci Derece: Birinci dereceye oranla daha çok kasın ve lifin zarar görmesiyle ortaya çıkar. Ağrı ve sızı oranı da birinci dereceye göre daha fazladır. Bununla beraber bölgede morarma ya da şişlikler de gözlenir.
  • Üçüncü Derece: Kasların ve liflerin komple kopmasıyla oluşur. Kaslar ve lifler yoğun bir şekilde gerilince kopma meydana gelir. Kopma sırasında vücuttan patlama tarzı bir ses duyma ihtimali de vardır. Üçüncü derece yaralanmalarda kas ve lifler işlevlerini yerine getiremez. Ayrıca şiddetli ağrının yanı sıra hem şişlik hem de tende renk değişikliği gibi durumlarda görülür.

Kas Yırtılmasının Belirtileri Nelerdir?

  • Yaralanmanın derecesine göre farklı şiddetlerde ağrı
  • Hareket etmekte ve güç uygulamakta kısıtlılık
  • Yaralanmanın meydana geldiği bölgede şişlik, morarma ve ten renginde değişiklik
  • Çok sık görülmemekle beraber bazı durumlarda yoğun bir şekilde kanama
  • Kasların ve liflerin birbirleri arasında farklı renklere geçmesi
  • Yaralanmanın olduğu bölgelerde kramp
  • Kas ve lif bütünlüklerinde bozukluklar
  • Yaralanma görülen bölgeye hafif dokunulduğu zaman boşluk varmış gibi bir his oluşma

    Kas Yırtılması Tanısı Nasıl Konur?

Kas yırtılması yaşadığına dair herhangi bir şüphesi olan kişilerin kesin tanı için mutlaka uzman doktora görünmeleri gerekir. Özkaya Tıp Merkezi tüm alanlarda uzman hekimlerin bulunduğu geniş kadrosuyla hastalara hizmet verir.

Tanı sürecinde öncelikle doktor muayenesi gerekir. Muayene ilk olarak hastanın öyküsü dinlenir. Ardından hasarın oluştuğunu düşünüldüğü yer elle muayene edilir. Muayene yöntemleri hekimlerin tarzına göre değişiklik gösterebilir.
Muayenenin ardından birtakım tetkikler yapılarak yaralanma tanısı kesin olarak konur. İstenilen tetkikler ultrason, Mr, röntgen ya da farklı film çeşitleri olabilir.
İstenecek tetkikler doktorlar karar verir. Çıkan sonuçlar neticesinde yaralanmanın derecesi tespit edilir. Ardından tedavi süreyle ilgili detaylar başlar.

Kas Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

Kas yırtılması, derecesi fark etmeksizin mutlaka fizik tedavi uzmanı tarafından incelenmelidir. Özellikle şişlik, morarma ve kanama gibi ciddiyet gerektiren durumların söz konusu olmasında bir an önce muayene olmakta fayda vardır.

Elle yapılan muayeneler bazı tetkiklerle desteklenir. Ardından hastanın bir an önce dinlenme moduna geçiş yapması gerekir. Kanama varsa kanamanın önüne geçmek adına bazı tedbirler alınır.

Buz kompres ve fizyoterapi gibi yöntemler ilaç tedavisiyle de desteklenir. Kullanılacak ilaçlar arasında hap ve şurubu yanı sıra bölgeye masaj halinde uygulanmak üzere krem seçenekleri de vardır. Gün içerisinde de zaman zaman bölgeye masaj yapmak daha kısa süre içerisinde iyileşmesini sağlar.

Ankara Omuz Kas Yırtıkları Tedavisi

Ankara omuz kas yırtıkları tedavisi, omuz kaslarında meydana gelen yırtıkları ve bu yırtıklara bağlı deneyimlenen sorunları ortadan kaldırmak için yapılan tedavi uygulamalarıdır. Kaslar, hareket sisteminin son derece önemli bir parçasıdırlar. Kaslarda meydana gelen yırtılmalar ve hasarlar bireyin hareket kabiliyetini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Kas yırtılmalarının ve yaralanmalarının en sık meydana geldiği bölgelerden biri de omuz bölgesidir. Omuz bölgesinde yer alan ve rotator (döndürücü) kılıf olarak bilinen kas grubu, akut yaralanmalar, zorlama ve benzer faktörler sebebiyle zarar görüp yırtılabilmektedir. Omuzda kas yırtılması tedavisi de bu yırtılmalar sonucu kaslarda meydana gelen hasarı gidermek ve bireyin yeniden sağlıklı bir omuza sahip olabilmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Yazımızın devamında ‘’Omuzda kası neden yırtılır?’’, ‘’Omuzda kas yırtılması belirtileri nelerdir?’’, ‘’Omuz kası yırtılması tedavi edilmezse ne olur?’’ ve ‘’Omuz kas yırtıkları kendiliğinden geçer mi?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara omuz kası yırtılması tedavisi hakkında merak ettikleriniz için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.

Omuz Kas Yırtığı Nedir?

Omuz kas yırtığı, halk arasında omuz kası olarak bilinen rotator manşette meydana gelen yaralanmadır. Omuz kası, omuz eklemi ve dolayısıyla da kol hareketleri için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Omuz kasında hasar veya yırtılma olan bireyler omuz ve kol bölgelerinde ciddi ağrılar hissedebilir; omuzlarının eskisi kadar iyi bir şekilde hareket edemediğini fark edebilirler. Bu gibi şikâyetleri olan bireylere mutlaka bir ortopedi doktoru ile görüşmeleri tavsiye edilir. Böylece kesin teşhis sağlanabilir ve rotator kılıf (manşet) yırtığı tedavisi erkenden başlayabilir.

Omuz Kas Yırtığı Neden Olur?

Rotator manşet yırtığı nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Bireyin spor rutini, kariyeri veya iş yaşamı sebebiyle gerçekleştirdiği tekrarlayıcı hareketler.
  • İlerleyen yaş.
  • Omuz kasının, çevre dokular sebebiyle zedelenmesi ve zarar görmesi.
  • Omuz kasının bulunduğu bölgede daralma meydana gelmesi.
  • Trafik kazaları veya spor yaralanmaları gibi fiziksel travma nedenleri.

Rotator kılıf yırtığı nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Omuz Kas Yırtığı Belirtileri Nelerdir?

Rotator manşet yırtığı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Omuz çevresinde yoğunlaşmış olan ve omuz hareketlerine bağlı artış gösterebilen ağrı hissi.
  • Kollarda kas güçsüzlüğü.
  • Omuz eklemini hareket ettirirken omuzdan ‘’tıkırtı’’ tarzı sesler gelmesi.
  • Omuz ekleminin hareket açıklığında azalma, omuzu veya kolu eskisi gibi rahat bir şekilde hareket ettirememe.

Rotator kılıf yırtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Omuz Kas Yırtığı Kimlerde Görülür?

Omuz kas yırtığı genellikle iş yaşamları veya spor kariyerleri sebebiyle başüstü omuz hareketleri yapan bireylerde görülmektedir. Mesela meslekleri gereği sürekli yüksek duvar veya tavan boyayan bireylerde omuz kası hasarı ortaya çıkabilir.

Omuz Kas Yırtıkları Kendiliğinden Geçer Mi?

Omuz kası yırtıkları, yırtığın ve kastaki hasarın boyutuna göre (çok küçük yırtıklarda) bazı durumlarda dinlenme ile iyileşebilmektedir. Ancak bu süreç son derece ağrılı olabilir ve birey iş yaşamıyla ilgili sorunlar yaşayabilir. Bu yüzden omuz kasında yırtık olduğundan şüphelenen bireyler mutlaka bir ortopedi uzmanı ile görüşmelidirler. Böylece yırtığın şiddeti ve konumu belirlenebilir; kişiye özel tedavi çalışmalarına başlanabilir.

Omuzda Kas Yırtılması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Omuzda kas yırtılması ihmal edilir ve uzun süre boyunca tedavi edilmezse omuz kası işlevini büyük ölçüde yitirebilir. Buna bağlı olarak da birey omuzunu hiç kullanamaz hale gelebilir. Bu yüzden kas yırtılmaları, vücudun neresinde olursa olsun ihmal edilmemeli ve en yakın zamanda bir ortopedi ve travmatoloji doktoru ile görüşülmelidir.

Omuzda Kas Yırtılması Nasıl Anlaşılır?

Bireyler, sahip oldukları şikâyetler sebebiyle omuzlarında kas yırtığı olduğundan şüphelenebilirler. Ancak yalnızca bu şikâyetlere bakarak teşhis koymak mümkün değildir. Bu yüzden bir ortopedi hekimi ile görüşülmelidir. Böylece MR çekimi gibi gelişmiş görüntüleme uygulamalarına başvurulabilir ve kesin teşhis sağlanabilir.

Omuzda Kas Yırtılması İçin Bitkisel Tedavi Mümkün Mü?

Omuzda kas yırtılması bitkisel tedavi veya benzer ‘’alternatif’’ tedavi uygulamaları ile tedavi edilemez. Bu gibi rahatsızlıklar son derece ciddidir ve tıbbi tedavi gerektirirler. Bu yüzden omuz kası yırtığından şüphelenen bireyler tedaviyi ‘’alternatif’’ uygulamalarda değil, alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilen bilimsel tedavilerde aramalıdır.

Omuz Kası Yırtılması Tedavi Edilebilir Mi?

Rotator manşet yırtığı tedavisi çeşitli medikal, cerrahi veya fizik tedavi uygulamaları ile gerçekleştirilebilir. Tedavinin tam olarak nasıl yapılacağı hastanın ihtiyaçları, doktorun önerileri ve hastanın kararı sonucu şekillenmektedir.

Omuz Kası Yırtılması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omuz kası yırtığı tedavisi kasların aldığı hasarın boyutuna ve şikâyetlerin şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda ağrı kesici ilaç tedavisi ve istirahat yeterli olurken bazı durumlarda fizik tedavi uygulamalarına ihtiyaç duyulabilir. Eğer rotator manşetteki hasarın boyutu fazla ise artroskopik ameliyatlar sayesinde kas dokuları tamir edilebilir.

Ankara Omuzda Kas Yırtılması Tedavisi Fiyatları

Omuzda kas yırtılması tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Hakan Özsoy ile iletişime geçebilirsiniz.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır