50 cc motor ruhsat işlemleri / Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir? | Koalay

50 Cc Motor Ruhsat Işlemleri

50 cc motor ruhsat işlemleri

Ara&#; Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapmak Gerekir?

Trafik Sigortası Teklifleri

Kasko Sigortası Teklifleri

Araç Ruhsatı Nedir?

Araç ruhsatı, bir araçta bulunması gereken en önemli belge olarak bilinir. Ruhsat, bir diğer adıyla araç tescil belgesi, aracın kimliğidir. Araç çevirmelerinde klasik olarak sorulan “ehliyet ve ruhsat” sözündeki ruhsat, araç tescil belgesi olarak da adlandırılıyor. Araç ruhsatında aracın marka, tip, renk, model, motor ve koltuk sayısı gibi teknik bilgilerinin yanı sıra, ruhsat sahibinin adı soyadı, adres bilgileri ve TC kimlik numarası gibi kişisel bilgileri de bulunuyor.

Trafik ekiplerince kontrollerde ilk önce sorulan ve pek çok kez trafik cezası kesilmesine neden olan husus ‘’Ehliyet ve Ruhsat’tır. Ehliyet ve ruhsat seyir halindeki bütün şoförlerin kısa veya uzun tüm yolculuklarında yanından bulundurması gereken zorunlu belgelerdir.

yılına ait araç muayene fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için araç muayene fiyatları sayfamızı ziyaret edin.

Araç Ruhsatı Kayıp Ne Yapmalıyım?

Seyir halinde olan sürücülerin mutlaka yanında taşıması gereken ruhsatınızın kaybolması ya da çalınması durumunda öncelikle ruhsatın artık sizin sorumluluğunuzda olmadığını kanıtlayabilmek için durumu ilgili birimlere bildirmeniz gerekir. Araç belgenizi çalınmamış da olabilir, ancak aramakla zaman kaybetmek yerine elinizi çabuk tutmanızda fayda var.

  • En kısa süre içinde durumu emniyet birimlerine iletilmesi gerekiyor. Araç ruhsat kayıp dilekçe örneğini emniyet güçlerinden isteyebilirsiniz. Size en yakın mahalle karakolu, ilçe emniyet veya il emniyet birimlerine yapılacak olan bu bilgilendirme, ruhsatınızın kötü amaçlar için kullanılmasının önüne geçer.

  • Ayrıca ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazete ilanı vermeniz, ruhsatınızın kötü amaçla kullanılması durumunda hukuki bir avantaj sağlar. İlan vererek kayıp ruhsatınıza çalıntı araç işlenme ihtimalinin de önüne geçmiş olursunuz.

Emniyet birimlerine bildirim ve gazeteye ilandan sonra araç ruhsatını yeniden çıkartmanız gerekir. Araç ruhsatının yeniden çıkarılması için bazı belgelere ihtiyacınız olacaktır. Aracın muayene süresinin dolmamış olması ruhsatın yeniden çıkarılması sürecini kısaltacaktır.  Araç muayene işleminin gerçekleşmemiş olması durumunda, yetkili birim sizden önce araç muayenenizi yaptırmanızı isteyecektir. 

Yeni Ruhsat İçin Başvuru İşlemleri

Ruhsatınız için gerekli yasal bildirim süreçlerini tamamladınız ve ruhsat zayi işlemi olarak adlandırılan kayıp ruhsat başvuru işlemi için artık istikametiniz Noterler olacak. Resmi Gazete'de yayımlanan sayılı Kanun Hükmünde Kararname sonrası, yılı itibarıyla araç sicil ve tescil işlemleri Türkiye Noterler Birliğince yürütülüyor. Noterler için kurulan adlı sistem sayesinde tüm ruhsat işlemleri noterler tarafından kolaylıkla yapılabiliyor. Eskiden İl Emniyet Müdürlükleri’nden randevu alıp tescil işlemleri yapılırken artık her semtte bulunan bir noterden işlemler hızlıca tamamlanabiliyor. 

Noterler beyanınıza dayanarak öncelikle aracınızın kontrollerini yapıyor. Kontrol aşamasında aracınıza ait trafik cezasının olmaması ve araç muayene süresinin dolmamış olması işlemlerinizde işinizi kolaylaştırıyor. Şayet aracınızın muayene süresi dolmuş ise aracınızı yeniden muayene ettirmeniz gerekiyor.

Ehliyet randevu işlemleri hakkında bilgi almak için Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır sayfasını ziyaret edeblirsiniz.

Yeni Ruhsat Almak İçin Gerekli Belgeler

  • Emniyet birimlerine yaptığınız kayıp ruhsat başvurusunun tutanağı

  • Motor ve genel muayene tespiti

  • Zorunlu trafik sigortası yapıldığına dair belge

  • Ruhsat işlemlerinde yetkisi olan bir kişiye ait vekaletname

  • Nüfus cüzdanı veya pasaport

Bu belgelerle ilgili dikkat edilmesi gerekilen birkaç önemli husus var. Öncelikle araç sahibinin herhangi bir vergi borcunun olmaması gerekir. Bunun yanı sıra araç sahibinin herhangi bir trafik cezasının da olmaması gerekir. Bunun için araç sahiplerinin e-devlet üzerinden yapacağı kısa bir araştırma sonunda araç borçlarının ya da trafik cezalarının olup olmadığını ortaya çıkarabilirler.

Yukarıdaki belgeleri topladıktan sonra, ruhsat başvurusu yapabilmek için harç ücreti ödemeniz gerekiyor.

 Kayıp Ruhsat Çıkarma  ve Yenileme Harç Ücreti

Yeni ruhsat çıkarmak için ilgili bankalara bir ödeme yapmanız gerekir. Ruhsat yenileme işlemleri noterler aracılığıyla yapılır. Araç ruhsatı çıkarma ve yenileme ücreti  yılında;

  • Motorlu araç tescil belgesi ücreti: TL

  • Araç alım satım ücreti için toplam ödenmesi gereken ücret: TL.

Ruhsatsız araç kullanma cezası yılı için TL'dir.

Muayene Geçerliliği

Ruhsatınız kaybolduğu için olup olmadığını belirtmeniz gerekir. Bu sebeple, son muayene geçerlilik tarihini ispatlamak zorundasınız. Bunu aşağıdakilerin herhangi birini yaparak ortaya koyabilirsiniz:

  • İlk muayene süresinin hala geçerli olduğunu gösteren belgeleri teslim ederek,

  • Trafik Tescil Şubesinden edinebileceğimiz; muayene geçerlilik tarihini belirten resmi bir yazı ya da muayene geçerlilik tarihinin görülebildiği onaylı ruhsat fotokopisini temin ederek,

  • Vergi Dairesinden edinebileceğimiz son muayene harç makbuzunu temin ederek ispatlayabiliriz.

Şayet aracınızın muayene süresi dolduysa bu durumda ruhsat işlemlerinden önce yeniden muayeneye girmesi gerekmektedir.

Araç muayenesinden önce TÜVTÜRK istasyonlarından randevu almak gerekiyor. Aracın son muayene geçerlilik tarihi gelmeden de randevu alınabiliyor. Tüm araç sahipleri, internet üzerinden araç muayene randevusu alabilecekleri gibi, haftanın 6 günü saatleri arasında 88 88 numaralı çağrı merkezinden de randevu alabiliyor.

  • Borcu olan araçların muayene işlemleri yapılmaz. Bu nedenle trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçlar muayeneden önce ödenmelidir.    

  • Egzoz gazı ölçümü olmayan araçlar raporda “ağır kusurlu” olarak değerlendirilir. Bu nedenle araç de mutlaka yaptırılmalıdır.

Ruhsatla Beraber Kaybolan Belgeler İçin Ne yapılmalı?

Araç ruhsatında bulunan trafik sigortası ve araç muayenesi belgeleriniz de kaybolduğu için çeşitli adımları izlemeniz gerekiyor. Araç muayenesini tekrar yaptırmanız büyük önem taşıyor. Trafik sigortanızın bir nüshasını aldığınız sigorta broker’ında veya sigorta şirketinden  tekrar çıkartabilirsiniz.

Ruhsatı Kayıp Araç Satışı

Ruhsatı kayıp ya da çalınmış araçların satışı, geçici ruhsat ile noter huzurunda gerçekleştirilebiliyor. Ancak ruhsat hiçbir şekilde yoksa satış mümkün değildir. Ayrıca ikinci el araç alırken de araç ruhsatının kontrol edilmesi ve sahte olmamasına dikkat edilmelidir.

Araç Ruhsatını Nerede Saklamalıyım

Ruhsat araçla seyir halindeyken mutlaka yanınızda olmalı. Olası bir hırsızlık ihtimaline karşı yanınızda taşımanızı ve kesinlikle aracınızda bırakmamanızı tavsiye ederiz. Sürekli taşıdığınız için kaybolma ihtimali de artacaktır ancak araçla birlikte kaybolması daha kötü sonuçlara yol açabilir.


Motosiklet S&#;r&#;c&#;leri Derneği neden yok

Ayşe Şule BİLGİ&#;

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Türkiye’de motosiklet sevdalısı olmak biraz "kaderin dikenli yollarında acılar çeken insan" modelini aklıma getiriyor.

Yurtdışından Türkiye’ye motosikleti ile gelen bir arkadaşım birkaç gün İstanbul’da motosiklet kullandıktan sonra şunu söylemişti; "Burada motosiklet kullanıp hayatta kalabilen herkes, dünyanın her yerinde (çölde, kutuplarda, ormanda) motosiklet kullanabilir." Durumumuz o kadar vahim. Arkadaşımın söylediği şey bizim sıkıntılarımızın sadece birisi ile ilgiliydi. Motosiklet sevdalısının trafikte hayatta kalma mücadelesi. Oysa daha neler var. ÖTV’sinden tutun da ehliyet almasına kadar her şey hicran dolu bir öykü. Oysa ki petrol ürünlerine gelen zamlar ceviz iriliğide dolu gibi kafamıza yağarken tüm ulaşım araçları içinde en avantajlı duruma gelen araç motosiklet olmalı. Otomobil ile ayda YTL benzin masrafı olan birisi motosiklet ile bu masrafını dörtte bire düşürebilir. Ama satışlara bakıyoruz, hiç iyimser bir tablo yok. Dünyada Motosiklet kullanım oranlarına bakın;

Dünyanın çeşitli ülkelerinde kişi başına düşen motosiklet sayıları; Tayvan’da 53, Tayland’da 24, İtalya’da 17, Japonya’da 11, İspanya ve Almanya’da 9, Yunanistan, Portekiz, Avusturya ve Hollanda’da 8, Fransa’da 4, Hindistan’da , Polonyo’da ve Türkiye’de

Gelişmekte olan ve gelişmiş pek çok ülkede motosiklet kullanma oranları bizim neredeyse beş-altı katımız. Peki nasıl olacakta Türk insanı motosikleti hayatının içine dahil edecek? Elbette bu iş için önce devlet büyüklerimiz yeşil ışık yakmalı. Görev sıralamasında ikinci sırada ise biz motosiklet sevdalılarına iş düşüyor. Motosiklet sevdalıları ile devlet arasındaki bağlantıyı sağlamak ise dernekler ve sivil toplum kuruluşlarına düşüyor. Bu konuda çalışan iki dernek var. Birisi daha önce de "Trafiğin ilacı motosiklet" sloganı ile öne çıkan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) ve Motosiklet Sanayicileri Derneği (MOTODER). MOTODER son zamanlarda Türkiye’de motosikletin sorunları üzerine detaylı çalışmalar yapmaya başladı. MOTODER’e göre sorunlar şunlar,

Motosiklet devlet tarafından yaşama katkı yapan bir araç olarak ciddiye alınmamaktadır.

Ülkemizde motosiklet almak ve kullanmak çağdaş ülkelere göre zorlaştırılmıştır.

Motosiklet alım vergileri dünyanın birçok ülkesine göre çok yüksektir.

Avrupa ülkelerinde motosiklet için sadece KDV ödenir ve bunun oranı yüzde arasında değişir.

Ülkemizde motosiklet için KDV oranı yüzde 18’dir

Motosiklet "lüks tüketim maddesi" sayıldığı için KDV’ye ilaveten yüzde ÖTV (özel tüketim vergisi) ödenir

Böylece motosiklet alan kişinin ödeyeceği KDV + ÖTV toplamı yüzde ’e ulaşmaktadır.

Bazı Avrupa ülkelerinde plaka-ruhsat işlemleri ücretsizdir, ülkemizde ise yaklaşık Euro’dur.

Dünyadaki bazı ülkelerde 50 cc. mopedler bisiklet gibi kabul edilip plaka ve ruhsata tabi değildir.

Türkiye’de 50 cc. moped ile cc. büyük motor aynı plaka-ruhsat işlemlerine tabidir.

Çağdaş Avrupa ülkelerinde 50 cc. motosiklet kullanım yaş sınırı 16 olup, Türkiyede 18 dir.

Avrupa ülkelerinde 50 cc ile cc. arası motosikletler otomobil ehliyeti ile kullanılabilir.

Türkiye’de 50 cc. motosikleti kullanmak için otomobil ehliyeti yetersiz olup, tekrar ehliyet almak gerekir.

Ülkemizde motosiklet sürüş eğitimi veren kuruluşlardaki eğitim kalitesi genellikle yetersizdir.

Türkiye’deki yol ve trafik koşulları genellikle motosiklet sürücülerinin trafikteki durumlarını zorlaştırmaktadır.

Dünyadaki birçok ülkede motosikletlere özel park yerleri mevcut ülkemizde böyle olanaklar mevcut değildir.

Diğer ülkelerde sadece motosiklet sporları ile uğraşan ayrı federasyon varken ülkemizde otomobil ve motor sporları aynı federasyon bünyesinde yürütülmektedir.
Ülkemizde motosiklet sporları için gereken uygun yer konusunda yetersizlik vardır.

Ülkemizde motosiklet kullanıcıları trafikteki diğer sürücüler tarafından yeterli saygı ve anlayışı görmemektedir.

Satış ve satış sonrası hizmetlerinin güvenilir ve kaliteli bir şekilde verilebileceği bayilerin yetersizliği.

ÇÖZÜMLER VE ÖNERİLER

Buradaki sorunların pek çoğuna tüm motosiklet sevdalıları katılıyordur. Ya çözümleri? Öneriler şunlar;

Küçük hacimli motosikletlerin lüks tüketim maddesi olmaktan çıkarılması, vergilerin düşürülmesi,

50 cc. motosikletlerdeki plaka-ruhsat zorunluluğunun kaldırılması,

cc.’ye kadar olan motosikletlerin otomobil ehliyeti ile kullanılabilmesi,

cc.’ye kadar olan olan motosikletlerde ehliyet yaşının 16’ya indirilmesi,

Sürüş okullarındaki motosiklet eğitiminin daha etkin hale getirilmesi,

Büyük şehirlerde motosiklet park yerlerinin yapılması,

Belirli şehir ve caddelerdeki motosiklet yasağının kaldırılması,

Motosiklet federasyonunun ayrı örgütlenmesi ve yeterli bütçe ayrılması,

Köprü ve otoyollarda motosikletlere indirimli ücret tarifeleri uygulanması,

Motosikletlerin gezi veya sportif amaçlı olarak yurtdışına çıkışlarında kolaylık sağlamak

MOTODER, özellikle ÖTV’nin düşürülmesi konusunda olumlu gelişmeler olacağı konusunda ipuçları veriyor. Çok iyi bir haber bu. Peki güzel, bizim adımıza bazı kuruluşlar girişimde bulunuyor ve bir şeyler yapıyorlar. Dikkat ederseniz işin üretici ya da distribütör tarafı üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Peki biz ne yapıyoruz? Sesini yükselten bir kaç motosiklet sevdalısı dernek var ama bir çatı altında buluşup tüm motosiklet sürücülerinin sesini duyurabilecek ortak bir oluşum yok (EMOK elinden geldiğince bir şeyler yapıyor, küçük olmalarına rağmen seslerini fazlasıyla duyuruyorlar ama yeterli değil). MOTED ve MOTODER’in muhatap alıp, motosiklet sürücülerinin isteklerini-ihtiyaçlarını paylaşabileceği bir ortak hareket platformu bulunmuyor. Yurt dışında ise bu ortak çalışmalar çok oturmuş ve etkili çalışıyor. Motosiklet sürücüleri otoyol bariyerlerinin güvenli olmadığını Avrupa Birliği seviyesinde öne çıkarıp otoyol bariyeri standartlarının motosiklet sürücülerinin güvenliğinin de düşünülerek yenilenmesini sağlayabiliyorlar. En sıra dışı örnek ise Fransa’da "kızgın motorcular" örgütü. Eğer motorcuların kafasını attıran bir gelişme olursa onbinlerce motosiklet sürücüsü yollara dökülüp medeni(!) şekilde seslerini duyuruyorlar. Biz daha trafikte varlığımızı bile kabul ettirememişken böyle bir şey yapsak ne olur bilmiyorum ama gerekirse o da yapılmalı. Ama öncelikle motosiklet sürücülerinin istek ve ihtiyaçlarını her platformda söyleyebilecek bir sivil toplum kuruluşu ihtiyacı şart.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası