word hızlı bölümler / Word Belgesinde Bölüm Sonu Kaldırma

Word Hızlı Bölümler

word hızlı bölümler

MS Word'de Otomatik Metin ve Hızlı Parçalar nasıl kullanılır?

Word'ün geçmiş yinelemelerinin birçoğu için Microsoft, kullanıcıların bir metin parçası yakalamalarını ve ardından belgelerinin diğer bölümlerinde ve hatta diğer belgelerde tekrar tekrar kullanmalarını sağlayan bir Otomatik Metin özelliğine sahiptir..

Microsoft, bu özelliği, özünde bulunan ve hala Otomatik Metin olan, ancak kullanıcılara biraz daha fazla esneklik sunan Hızlı Parçalar ekleyerek eklemiştir..

AutoText'in Quick Parts ile nasıl çalıştığını görmek için, test belgesine bir metin yazın; Bu örnekte, bir adres kullanılacaktır:

Sonra, metni vurgulayın ve ardından Ekle ana şeridin üzerindeki sekmeyi, ardından Hızlı Parçalar simgesi:

Bu açılır menüyü almalısınız:

Seçmek Seçimi Hızlı Bölüm Galerisi'ne Kaydet, Bu gibi görünen bir açılır pencere almak gerekir:

Çoğu durumda varsayılan seçeneklerle gidebilirsiniz, ancak bunları amaçlarınıza uygun şekilde değiştirmek isterseniz, Tamam buton.

Not: Oluşturduğunuz Hızlı Bölümün Adı, varsayılan olarak metninizin ilk satırına.

Çabalarınızın sonuçlarını görmek için belgenizin başka bir bölümüne gidin, ardından bir kez daha tıklayın. Hızlı Parçalar simgesi, çektiğiniz metni küçük bir pencerede görmelisiniz:

Tıklayarak Hızlı Parçalar Metninizin içinde bulunduğu pencere, metninizin belgeye geçerli konumda eklenmesine neden olur.

Hızlı Parçalar metninizi belgenize almanın daha hızlı bir yolu var; Boş bir noktaya gidin ve Hızlı Parçalar metniyle kaydettiğiniz aynı metni yazmaya başlayın, Word'ün Hızlı Parçalar metninize yazmaya çalıştığınızı bildiğini gösteren küçük bir açılır pencere görmelisiniz..

Bu durumda tek yapmanız gereken, tuşuna basın. Girmek anahtar ve Word, sizin için Hızlı Parçalar metninin kalanını dolduracak.

Not: Ayrıca, Hızlı Parçalar metninizin ilk karakterlerinden yalnızca birkaçını da yazabilir ve ardından F3 tuşuna basabilirsiniz; Word, istediğinizi düşündüğü Hızlı Parçalar metnini ekleyecektir..

Bu, Hızlı Parçaların hızlı bir parçasıdır, yalnızca bir simgeye tıklayarak, çektiğiniz metni hemen görürsünüz ve yalnızca bir tıklama ile ekleyebilir veya ne yazmaya çalıştığınızı algıladığında otomatik olarak eklettirebilirsiniz.

Word'ün hala eski Otomatik Metin özelliği var; kullanmak için, kullandığınızla aynı yolu izleyin. Hızlı Parçalar, sadece sen aldığında Yeni Yapı Taşı Oluştur popup altında, Galeri’nin altında bulunan Hızlı Parça varsayılanı ile gitmek yerine Otomatik metin:

Ardından, kullanmak için, bir kez daha Hızlı Parçalar simgesi, ardından metin kutularından birini seçmek yerine Hızlı Parçalar, onun yerine bulunduğu yeri tıklayın Otomatik metin, şuna benzer bir açılır menü görmelisiniz:

Kayıtlı metninizi nerede gördüğünüzü tıklamanız, kaydedilen metnin belgenize olduğu gibi eklenmesine neden olur Hızlı Parçalar.

Diğer iki ekleme seçeneği Hızlı Parçalar menü Belge Özelliği ve Alan:

Belge Özelliği Belgenize önceden tanımlanmış bir başlık içeren metin eklemenizi sağlar; Bunun nasıl çalıştığını görmek için üzerine tıklayın, ardından açılır menüden mevcut başlıklardan birini seçin..

Bu örnekte, seçeceğiz şirket. Bunu seçtikten sonra, bunu belgemize ekliyoruz:

Şirketimizin adını yazmamızı bekliyor, bir kez yaptığımızda şöyle görünüyor:

Ardından, belgedeki başka bir yere tıklamak normal metin gibi görünmesine neden olur. Ancak, bir dahaki sefer şirketimizin adını yazmamız gerekiyorsa, bunun yerine Hızlı Parçalar simgesini seçin Belge Özelliği, ve sonra şirket açılır menüden, şirket adı belgeye eklenecektir..

Diğer seçenek, Alan… Belgenize önceden tanımlanmış Word öğelerini eklemek için kullanılır; örneğin, geçerli zamanın belgenize eklenmesini istiyorsanız, üzerine tıklayın. Hızlı Parçalar, sonra seç Alan… sonra seç zaman kategori penceresinden.

Geçerli saat daha sonra belgenize eklenecektir.

Son olarak, Hızlı Parçalar metin girişlerini silmek için, simgesine tıklayın. Hızlı Parçalar simgesine, ardından silmek istediğiniz metni içeren pencereye sağ tıklayın ve ardından yazdığı yere tıklayın. Organize Et ve Sil:

Sonra tıklayın silmek Düzenle ve Sil Popup menüsünün altındaki düğme.

Hızlı Parçalar ve Otomatik Metin en çok yararlıdır, özellikle uzun sayılar veya yazım adlarını veya yerleri zor gibi hantal bir yazı ise, tekrar tekrar bir miktar metni tekrar yazdığınızda.

Microsoft Word'de Otomatik Metin Girişleri Oluşturma ve Kullanma

Aynı metin bloklarını Word'de tekrar tekrar yazmaktan yoruldunuz mu? Word'deki Otomatik Metin girdileriyle zaman kazanın. Yazdığınız ortak metin bloklarını tekrar tekrar saklayın.

Aynı metin bloklarını yazmaktan yoruldunuz mu?Word'de tekrar tekrar? Şirket adınız ve adresiniz veya oluşturduğunuz birçok belge türü için ortak olan metin paragrafları gibi şeyler yazarsanız, Word'deki Otomatik Metin arkadaşınızdır.

Otomatik Metin girişlerinde metin blokları saklayabilirsinizve bunları herhangi bir Word belgesine birkaç kolay yolla ekleyebilirsiniz. Bugün size Otomatik Metin girişlerini nasıl oluşturacağınızı, düzenleyeceğinizi ve sileceğinizi ve bunları herhangi bir Word belgesine kolayca eklemenin birkaç yolunu göstereceğiz.

Belgenizde Paragraf İşaretleri Gösterme

Tüm paragraflar için biçimlendirme istiyorsanız,Otomatik Metin girişindeki metinle birlikte saklanan sonuncuyu da içeren son paragraf işaretini seçin. Her paragrafın sonundaki paragraf işareti, o paragrafın biçimlendirmesini saklar. Kalın veya italik gibi herhangi bir karakter biçimlendirmesi uyguladıysanız, bu yazı otomatik olarak Otomatik Metin girişinde saklanır.

Belgenizde paragraf işaretlerini görmüyorsanız, Ev sekmesi. İçinde Paragraf bölümünde paragraf simgesini tıklayın. Şimdi son paragraf işaretini görebilir ve seçebilirsiniz.

Otomatik Metin Girişi için metni seçin

Yeni Otomatik Metin Girişi Oluşturma

Yeni bir Otomatik Metin girişi oluşturmak için Otomatik Metin girişleri koleksiyonunuza eklemek istediğiniz metni seçin. Veya, metniniz yoksa, metni bir belgeye yazın ve seçin.

Üzerinde Ekle sekme tıklayın Hızlı Parçalar içinde Metin Bölüm. Ardından, farenizi Otomatik Metin üzerine getirin ve Seçimi Otomatik Metin Galerisi'ne Kaydet alt menüden

Otomatik Metin galerisinde Başak'a kopyaladığınız öğeler gibi başka öğeler görebilirsiniz.

Not: Ayrıca Seçimi Hızlı Parça Galerisine Kaydet seçeneğinin altındaki seçenek Hızlı Parçalar Menü. Bu seçenek, seçilen metni Otomatik Metin girişi olarak değil, Hızlı Parça girişi olarak ekler. Hızlı Parçalar ve Otomatik Metin girdileri, hem yapı taşlarıdır hem de daha sonra kullanılmak üzere metin depolar. Girişi Hızlı Bölüm olarak depolayabilirsiniz, ancak bu makalede Otomatik Metin girdileriyle çalışacağız.

Seçimi Otomatik Metin Galerisi'ne Kaydet'i seçin

Otomatik Metin girdileri yapı taşları olduğundan, Yeni Yapı Taşı Oluştur iletişim kutusu görüntülenir.

Benzersiz bir giriş yapın ad Otomatik Metin girişi için. Bu makalenin ilerisinde, yalnızca birkaç karakter yazarak belgenize Otomatik Metin girdisini nasıl gireceğinizi göstereceğiz. Bunu yapabilmek için, Otomatik Metin giriş adınızın başlangıcını diğer Otomatik Metin girişlerinden farklı yapmanız gerekir. Diğer girişlerin adlarına benziyorsa, daha fazla karakter yazmanız gerekir, bu nedenle Word hangi girişi eklemek istediğinizi bilir.

Galeri açılır listesinde Otomatik Metin'in seçili olduğundan emin olun. Varsayılan olarak olmalıdır.

Genel , varsayılan olarak Kategori açılır liste. Başlangıçta, tek seçenek budur ve Genel örneğimiz için kategori. Ancak şunu seçerek özel bir kategori oluşturabilirsiniz: Yeni Kategori Oluştur -den Kategori açılır liste. Özel kategoriniz için bir ad girin. Yeni Kategori Oluştur iletişim kutusu ve tıklayın tamam. Yeni kategori otomatik olarak eklenir ve Kategori açılır liste.

Girebilirsiniz Açıklama girdinin ne olduğunu netleştirmeye yardımcı oluyorsa Otomatik Metin girişi için. Giriş kendinden açıklayıcıysa, bir açıklama girmenize gerek yoktur.

Otomatik Metin girişleri belgelere değil şablonlara kaydedilir. Bu şekilde, kaydedildikleri şablona dayalı olarak herhangi bir belgede kullanılabilirler. Normal şablonu, İçine kaydet açılır liste. Otomatik Metin girişlerini özel şablonlara kaydedebilirsiniz, ancak yeni girişimizi “seafoodplus.info” şablonuna kaydetmek için varsayılanı kabul edeceğiz.

Not: Otomatik Metin girişini özel bir şablona kaydetmek için, söz konusu şablonun İçine kaydet açılır liste.

Son olarak, birkaç tane var Seçenekler ndan şeçmek:

  • Otomatik Metin girişini belgeye kendi sayfasına eklemek için İçeriği kendi sayfasına ekle. Bu, Otomatik Metin girişindeki metni, sayfa sonlarıyla belgenizin geri kalanından kapatacaktır.
  • Otomatik Metin girişini kendi paragrafına eklemek için, imleciniz bir paragrafın ortasında olsa bile, İçeriği kendi paragrafına ekle.
  • Diğer tüm içerikler için Yalnızca içerik ekle.

Click tamam.

Yeni Yapı Taşı Oluştur iletişim kutusu

Son açık Word belgesini kapattığınızda, Normal şablonu kaydetmenizi isteyen seçeneği etkinleştirdiyseniz, aşağıdaki belge görüntülenebilir.

Click Kayıt etmek "seafoodplus.info" şablonunu eklenen Otomatik Metin girişinizle kaydetmek için.

Not: Word, değiştirdiğinizde Normal şablonu kaydetmenizi istemezse, seçeneği açmak için aşağıya bakın.

Normal şablondaki değişiklikleri kaydetme

Yukarıdaki iletişim kutusunu almazsanız ve Normal şablonu değiştirdiğinizde kaydetmeniz istenirse, Dosya> Seçenekler> Gelişmiş. İçinde Kayıt etmek bölümündeki Normal şablonu kaydetmeden önce sor Kutu. tık tamam.

Normal şablonu kaydetmeden önce sor

Ekle Sekmesinden Otomatik Metin Girişi Ekleme

Bir Word belgesine Otomatik Metin girdisi eklemenin birkaç kolay yolu vardır. Bunun bir yolu Hızlı Parçalar buton.

İçinde Metin bölüm Ekle sekme tıklayın Hızlı Parçalar.

Farenizi menüdeki Otomatik Metin üzerine getirin ve alt menüden eklemek istediğiniz Otomatik Metin girişini tıklatın.

Hızlı Parçalar menüsünden Otomatik Metin girişi ekleme

Otomatik Tamamlama'yı Kullanarak Otomatik Metin Girişi Ekleme

Otomatik Metin girişi eklemenin başka bir yolu da Otomatik Metin girdisinin adını yazmaya başlamaktır. Eşleşen Otomatik Metin girişinin bir bölümünü gösteren ve tuşuna basmanızı isteyen küçük bir açılır pencere görüntülenir Giriş eklemek için. Basın Giriş girişi imleçteki belgenize eklemek için. Ayrıca F3 eşleşen girişi eklemek için.

Otomatik Metin girişinin içeriği, orijinal biçimlendirme ve satır sonları dahil olmak üzere belgenize eklenir.

Adını yazarak Otomatik Metin girişini girin

Otomatik Metin girişinizin adını yazmaya başladığınızda Otomatik Tamamlama önerisini görmüyorsanız Otomatik Tamamlama önerilerini göster seçeneği etkin değildir.

Seçeneği etkinleştirmek için şu adrese gidin: Dosya> Seçenekler> Gelişmiş.

İçinde Düzenleme Seçenekleri bölümünde, Otomatik Tamamlama önerilerini göster Kutu.

Click tamam.

Şimdi, adını yazmaya başladığınızda Otomatik Metin girişinizin açıldığını görmelisiniz. Basın Giriş takın.

Otomatik Tamamlama önerilerinin ayarlanmasını göster

Hızlı Erişim Araç Çubuğuna Otomatik Metin Ekleme

Hızlı Erişim Araç Çubuğuna Otomatik Metin düğmesini ekleyerek Otomatik Metin girişlerini eklemeyi daha hızlı ve kolay hale getirebilirsiniz.

Hızlı Erişim Araç Çubuğu'ndaki aşağı oku tıklayın ve Daha Komutlar.

Hızlı Erişim Araç Çubuğunda Daha Fazla Komut Seçin

Bu Hızlı erişim çubuğu Ekranda Kelime Seçenekleri iletişim kutusu.

Seçin Tüm Komutlar -den Komutları seç açılır liste.

Ardından, soldaki listeden Otomatik Metin'i seçin ve Eklemek Otomatik Metin düğmesini sağdaki listeye eklemek için

Click tamam.

Hızlı Erişim Araç Çubuğuna Otomatik Metin Ekleme

Otomatik Metin girişi eklemek için Hızlı Erişim Araç Çubuğu'ndaki Otomatik Metin düğmesini ve menüdeki bir girişi tıklatın.

Hızlı Erişim Araç Çubuğundaki Otomatik Metin

Otomatik Metin Girişi için Kısayol Oluşturma

Klavyeyi kullanmayı tercih ederseniz, oluşturduğunuz Otomatik Metin girişi için bir klavye kısayolu ekleyebilirsiniz.

Şeridi sağ tıklayın ve Şeridi Özelleştir.

Şeridi Özelleştir'i seçin

Bu Şeridi Özelleştir ekranda Kelime Seçenekleri iletişim kutusu görüntülenir.

Soldaki komutlar listesinin altında, Özelleştirmek bitişik, yanında Klavye kısayolları.

Klavye kısayolları için özelleştir'i tıklayın

İçinde Kategoriler üzerindeki kutu Klavyeyi Özelleştir iletişim kutusunda şunu seçin: Yapı taşları.

Ardından, Otomatik Metin girişinizi Yapı taşları kutusunu tıklayın. Örneğin, Otomatik Metin girişimizi seçiyoruz Benim adresim.

İmlecinizi Yeni kısayol tuşuna basın kutusunu seçin ve kullanmak istediğiniz klavye kısayoluna basın.

Click Atamak.

Otomatik Metin girişi için Klavye kısayolu ayarlama

Kısayolunuz Geçerli Tuşlar Kutu.

Click Kapat.

Klavyeyi Özelleştir iletişim kutusunu kapat

Click tamam üzerinde Kelime Seçenekleri iletişim kutusunu kapatın.

Artık Otomatik Metin girişinizi eklemek için yeni klavye kısayolunuzu kullanabilirsiniz.

Kelime Seçenekleri iletişim kutusunu kapat

Otomatik Metin Girişinin İçeriğini Değiştirme

Oluşturduğunuz bir Otomatik Metin girişini değiştirmeniz gerekirse ne olur? Belki taşındınız ve adresinizin Otomatik Metin girişini değiştirmeniz gerekiyor.

İlk olarak, değiştirilen girdinin tamamını yeni veya mevcut bir Word belgesine yazın. Ardından, biçimlendirmeyi korumak istiyorsanız, son paragraf işaretiyle seçin.

Üzerinde Ekle sekme tıklayın Hızlı Parçalar içinde Metin Bölüm. Ardından, farenizi Otomatik Metin üzerine getirin ve Seçimi Otomatik Metin Galerisi'ne Kaydet alt menünün altından.

Seçimi tekrar Otomatik Metin Galerisi'ne Kaydet'i seçin

Üzerinde Yeni Yapı Taşı Oluştur iletişim kutusuna aynı adı girin. ad kutusunu değiştirmek istediğiniz mevcut Otomatik Metin olarak seçin.

Click tamam.

Otomatik Metin girişinin adını değiştirme

Click Evet yapı taşı girişini yeniden tanımlamak isteyip istemediğiniz sorulduğunda.

Yapı Taşı girişini yeniden tanımla iletişim kutusu

Şimdi, güncellenmiş Otomatik Metin girdisini yeni veya varolan herhangi bir Word belgesine ekleyebilirsiniz.

Not: Otomatik Metin girişini değiştirmek, daha önce girdiğiniz girişin içeriğini DEĞİŞTİRMEZ. Değiştirilen Otomatik Metin girişi, yalnızca değiştirdikten sonra eklediğiniz her sefer kullanılır.

Varolan Otomatik Metin Girişinin Özelliklerini Düzenleme

Bir Otomatik Metin girişinin içeriğini değiştirmeye ek olarak, bir Otomatik Metin girişinin kategorisi ve açıklaması ve hangi şablonda kayıtlı olduğu gibi özelliklerini de değiştirebilirsiniz.

Otomatik Metin girişinin özelliklerini düzenlemek için Hızlı Parçalar içinde Metin Ekle sekmesinde bulunan bölümü seçin ve Yapı Taşları Organizatörü.

Yapı Taşları Düzenleyicisi Seçin

Üzerinde Yapı Taşları Organizatörü iletişim kutusunda, mevcut tüm yapı taşlarının tam listesini ad her birinin ve hangisinin galeri, Kategori, ve şablon her biri içeride. Alfabetik sırayla galeriher bir yapı taşının tipini tanımlar.

Listenin en üstünde Otomatik Metin girişlerini bulacaksınız. Özelliklerini değiştirmek istediğinizi seçin ve ardından Tamam Özellikleri Düzenle.

Özellikleri Düzenle'yi tıklayın

Bu Yapı Taşını Değiştir ile aynı seçeneklerle iletişim kutusu görüntülenir Yeni Yapı Taşı Oluştur Otomatik Metin girişi oluşturmak için kullandığınız iletişim kutusu.

Üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapın galeri, Kategori, Açıklama, İçine kaydet, ve Seçenekler alanlar. Bu alanlar hakkında daha fazla bilgi için bu makalenin başındaki Yeni Otomatik Metin Girişi Oluşturma bölümüne bakın.

Click tamam.

Yapı Taşını Değiştir iletişim kutusu

Click Evet Değişikliklerinizi kaydetmek ve Otomatik Metin girişini yeniden tanımlamak için onay iletişim kutusunda görüntülenir.

Yapı Taşı giriş onayı iletişim kutusunu yeniden tanımla

Otomatik Metin Girişini Silme

Artık Otomatik Metin girişine ihtiyacınız olmadığına veya istemediğinize karar verirseniz, girişi silebilirsiniz.

Bir Otomatik Metin girişini yapı taşları listesinden silmek için, Hızlı Parçalar içinde Metin bölüm Ekle sekmesini seçin ve ardından Yapı Taşları Organizatörü.

Otomatik Metin girişini silmek için Yapı Taşları Düzenleyicisi'ni seçin

Ekranda silmek istediğiniz Otomatik Metin girişini seçin. Yapı taşları liste.

Ardından, tıklayın Sil.

Otomatik Metin girişini silme

Click Evet girişi silmek ve listeden kaldırmak için onay iletişim kutusunda Yapı taşları.

Click Kapat üzerinde Yapı Taşları Organizatörü iletişim kutusuna geri dönün.

Otomatik Metin girişini silmek için onay iletişim kutusu

Otomatik Metin ile Kendinize Zaman Kazanın ve Hataları Azaltın

Otomatik Metin girişleri, zamandan tasarruf etmenin ve Word'e yazarken hataları azaltmanın harika bir yoludur. Ayrıca, zaman kazanmak ve üretkenliğinizi artırmak için makroları kullanarak Word'deki görevleri otomatikleştirebilirsiniz.

1 MS WORD 1.BÖLÜM Bölüm Adı: MS WORD EKRANI KULLANMAK Bölümün Amacı: MS Word ekranındaki menü, sekme, şerit, grup, düğme gibi kavramları tanıtmak. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. MS Word programını başlatır. 2. Hızlı erişim araç çubuğunu tanır. 3. Başlık satırını ve pencere düğmelerini tanır. 4. Sekmeleri tanır. 5. Çalışma sayfası alanını tanır 6. Durum çubuğunu tanır MS WORD EKRANI KULLANMAK Word programını başlatmak için, Başlat-Microsoft Word kısayolunu tıklayınız. Program açıldıktan sonra Şekil deki görünüm karşınıza gelecektir. Hızlı Erişim Araç Çubuğu Sekmeler Başlık Şerit Pencere Düğmeleri Gruplar Düğmeler Çalışma Sayfası Cetveller Dikey Kaydırma Çubuğu Durum Çubuğu Şekil Word Ekranı

2 Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Pencerenin sol üst köşesinde yer alan bu araç çubuğunda standart olarak Kaydet, Geri Al ve İleri Al düğmeleri bulunmaktadır. Ancak kullanıcının isteğine göre bu araç çubuğu özelleşebilir. Bu işlem için şekil de görüldüğü gibi özelleştirme menüsü açılarak araç çubuğuna getirilmesi gereken düğmeler işaretlenir, kaldırılması gerekenlerin işareti kaldırılır. Şekil Hızlı Erişim Araç Çubuğu Özelleştirme Menüsü Sekmeler: Word ve Word sürümlerinde, açılır liste biçimindeki menüler yerine şeritler halinde açılan ve düğmeler barındıran sekmeler bırakılarak kullanımda yeniliğe gidilmiştir. Word programındaki sekmeler sırasıyla Dosya, Giriş, Ekle, Sayfa Düzeni, Başvurular, Postalar, Gözden Geçir, Görünüm Başlık: Word programının başlık kısmında programın adı ile birlikte açık olan belgenin ismi yazar. Program ilk açıldığında Word belgesi varsayılan isim olarak Belge1 ismi ile açılır. Dosya işlemlerinden kayıt yapıldıktan sonra kullanıcının belirlediği isim başlık alanında yerini alır Pencere Düğmeleri: Pencere düğmeleri, Word programını kapatan, Ekran boyutunu değiştiren ve görev çubuğuna simge durumunda indiren üç düğmeden oluşmaktadır. Word penceresini simge durumuna indirir. Pencereyi tekrar ekrana getirmek için görev çubuğu üzerindeki Word simgesi tıklanır. Ekranı kapla düğmesi ile Word penceresi tam ekran görünür. Word penceresini görünümünü önceki boyuta döndürür, ekranda küçük pencere olarak görünür. Word penceresini kapatır. Eğer belgede yapılmış değişiklikler varsa kaydetme işlemi için uyarı verir Şeritler: Word versiyonunda komutlar, sekmeler altında kısımlar halinde toplanmıştır. Bu kısımların her biri şerit olarak adlandırılmaktadır. Şekil te Giriş sekmesi altındaki şeritler (Pano, Yazı Tipi, Paragraf, vs.) görünmektedir. Şekil Şerit Görünümleri Düğmeler: Word versiyonunda komutlar sekmeler altında düğmelerle gerçekleşmektedir. Örneğin düğmesi tıklandığında yazıyı koyu olarak yazar. Tekrar tıklandığında koyu yazma komutu iptal edilmiş olur.

3 Çalışma Sayfası: Word kelime işlemci programında yapılacak her türlü çalışmanın gerçekleştiği alandır. Bu alan cetveller üzerinde görülen kenar boşlukları ile sınırlandırılmıştır Kaydırma Çubukları: Word programında yatay ve dikey kaydırma çubukları vardır. Ekran yatay olarak tümüyle görünüyorsa yatay kaydırma çubuğu görünmez. Dikey kaydırma çubuğunu aşağı yukarı hareket ettirerek çalışma sayfasının üst ve alt kısımları ve diğer çalışma sayfaları görülebilir. Dikey kaydırma çubuğunun görevini klavyeden Page Up/Page Down tuşları da yapmaktadır Durum Çubuğu: Durum çubuğu üzerindeki ifadeler Şekil te görüldüğü gibidir. Bulunulan sayfa ve toplam sayfa sayısı Sayfadaki sözcük sayısı Yazım Dili Sayfa görünümleri Sayfa yakınlaştırma düzeyi Şekil Durum Çubuğu Sayfa Numarası: Durum çubuğundaki sayfa 1/1 ifadesindeki ilk rakam bulunulan sayfa numarasını, ikinci rakam ise toplam sayfa sayısını gösterir Sözcük Sayısı: Çalışmadaki toplam sözcük (kelime) sayısını gösterir Yazım Dili: Word programının yazım dilini gösterir. Yazım dilini değiştirmek için Türkçe butonu tıklanır ve Şekil te görüldüğü gibi gelen menüden yazım dili seçilir. Şekil Yazım Dili Sayfa Görünümleri: Word çalışma sayfasının, Şekil da görüldüğü gibi beş farklı görünüm seçeneği vardır.

4 Sayfa Düzeni Tam ekran okuma Web düzeni Anahat Taslak Şekil Sayfa Görünümleri Sayfa Yakınlaştırma Düzeyi: Word çalışma sayfasının görünümünü yakınlaştırmak ya da uzaklaştırmak için Şekil de görülen ayar çubuğu kullanılmaktadır. Şekil Sayfa Yakınlaştırma Düzeyi

5 MS WORD 2.BÖLÜM Bölüm Adı: DOSYA İŞLEMLERİ Bölümün Amacı: MS Word dosya işlemlerini öğretmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. MS Word dosya sekmesini tanır. 2. Dosya kaydetme ve farklı kaydetmeyi yapabilir. 3. Yeni dosya açmayı yapabilir. 4. Önceden yapılmış çalışmaları açmayı yapabilir. 5. Yazdırma işlemini yapabilir. 6. Word seçeneklerini tanır. Kullanılacak Materyaller: Bu ünite boyunca kullanacağınız materyalleri aşağıdaki bağlantılardan elde edebilirsiniz DOSYA İŞLEMLERİ Bilgisayarda yaptığımız çalışmaların kayıt edilerek saklı kalmasını sağlayan yapılar dosyalardır. Word programında da yaptığımız çalışmaları dosya olarak kayıt edilir. Word programında oluşturulan dosyalar DOC (Word ye kadar olanlar) ya da DOCX (Word ve Word ) uzantılıdır. Bilgisayarlarımızda bu uzantılara sahip dosyalar aynı zamanda Word simgesi görünümüne sahiplerdir ve bu dosyalar Word programı vasıtasıyla oluşturulmuştur. Word programında oluşturulan dosya için Word dosyası ya da Word belgesi ifadesi kullanılır. Dosya menüsünde (Şekil ) dosya işlemlerini gerçekleştirdiğimiz komutlar, dosya hakkında bilgiler ve izinler görülmektedir. Şekil Dosya Menüsü

6 Kaydet: Yeni bir dosya açarak yaptığımız çalışmaları kaydetmemiz gerekebilir. Daha önce oluşturulmuş bir dosyayı açarak değişiklik yaptıktan sonra yine kaydetmemiz gerekebilir. Bu durumda kaydet komutu kullanılır. Kayıt işlemi şu 3 yoldan biriyle gerçekleştirilebilir: a. Dosya menüsünden Kaydet tıklanır. b. Hızlı erişim araç çubuğundaki kaydet butonuna ( ) tıklanır. c. Klavyeden Ctrl-S kısayol tuşlarına basılır. Yeni Klasör ekleme Kayıt yeri seçimi için konum/sürücü seçilir Klasör Seçimi Dosya adının yazıldığı alan Dosya kayıt türünün seçildiği alan Şekil Kaydet Penceresi Kayıt işlemini sağlayan Kaydet düğmesi İlk kez kayıt yaparken ekrana Şekil da görülen Farklı Kaydet iletişim penceresi ekrana gelecektir. Bu pencerede yapmamız gereken adımlar şöyledir: a. Dosyanın kaydedileceği konum belirlenir. b. Dosyaya verilecek ad yazılır. c. Kaydet düğmesi tıklanır. Bir dosyayı değişiklik yaptıktan sonra ikinci kez ve daha sonraki kayıtlarda dosya için kayıt yeri ve dosya adı vermemize gerek yoktur. Bu bilgiler sadece ilk kayıt aşamasında girilir. UYGULAMA 1: Bilgisayarımızın masaüstü alanında seafoodplus.info adlı bir Word dosyası oluşturmak istiyoruz. Uygulamayı gerçekleştirmek için şu adımları izleyin: 1. Word programını başlatın. 2. Çalışma sayfası alanında ilk satıra deneme yazın. 3. Dosya menüsünden Kaydet seçeneğini tıklayın.

7 4. Ekrana gelen Farklı Kaydet iletişim penceresindeki sol bölmeden kayıt yeri olarak masaüstü seçeneğini işaretleyin. 5. Dosya adı alanına seafoodplus.info adı kendiliğinden yerleşmiştir. Bunun nedeni, Word programı ilk satırı başlık olarak kabul eder ve dosyaya en uygun isim olarak bu başlığı önerir. Eğer farklı bir isim vermek istiyorsanız dosya adı alanında çıkan ifadeyi silerek kendi önerdiğiniz dosya adını yazabilirsiniz. Bu alana dosya adı yazarken dosya uzantısını yazmasanız bile program tarafından docx uzantısı atanır. 6. Son olarak Kaydet düğmesi tıklanır. 7. Oluşturduğunuz seafoodplus.info isimli Word dosyasını masaüstü alanında görebilir ve çalıştırabilirsiniz Farklı Kaydet: Farklı kaydet seçeneği genellikle daha önce kaydedilmiş bir Word dosyasını farklı bir konuma ya da farklı bir isimle kaydetmeyi sağlar. Bir dosyayı kaydedip değişiklikler yaptıktan sonra tekrar kaydet seçeneğini tıkladığımızda kayıt yeri ve dosya adı sormadan önceki kaydın üzerine kaydederek dosyayı güncelleyecektir. Ancak dosya yapılan değişikliklerden sonra farklı bir isimle (örneğin seafoodplus.info adıyla) ya da farklı bir konuma (örneğin Bilgisayarım simgesi içerisindeki C sürücüsüne) kaydedilecekse Dosya menüsünde Farklı Kaydet seçeneği tıklanır. Ekrana yine Şekil da görmüş olduğumuz Farklı Kaydet iletişim penceresi gelecektir. Not: Bir sürücü ya da klasör içerisinde aynı türde ve aynı isimde iki dosya olamaz. Dosyalara isim verirken bu kurala dikkat etmeliyiz Aç: Kayıtlı bir Word dosyasını açmak için kullanılan seçenektir. Dosya menüsünden Aç seçeneği tıklandığı zaman Şekil daki iletişim penceresi ekrana gelir. Klavyeden Ctrl-O tuşları da aynı görevi yapmaktadır. Şekil Aç Penceresi Kapat: Ekranda olan Word dosyasını kapatır. Program ya da diğer Word dosyaları kapanmaz.

8 Bilgi: Dosya sekmesi tıklandığında ekrana gelen görüntü (Şekil ) Bilgi menüsüne aittir. Üzerinde çalışılan Word dosyasıyla ilgili bir takım izin ve değişiklikler Bilgi seçeneği içerisindeki düğmelerden (İzinler Paylaşıma Hazırla ve Sürümler) gerçekleştirilebilir. Bilgi penceresinin sağ tarafında ise dosya ile ilgili boyut, sayfa sayısı, oluşturma ve değiştirme tarihleri ve yazan kişiye ait bilgiler listelenmektedir. Şekil Bilgi Penceresi İzinler: İzinler düğmesi tıklandığında Şekil de görülen liste ekrana gelir. Bu seçenek, izin, koruma ve güvenlik gibi işlemleri içermektedir. Şekil İzinler Menüsü Son Olarak İşaretle: Belgenin düzenlemeye kapatılması için bu seçenek işaretlenerek onaylandığında belge sadece okunur hale dönüşür. Bu işlemi yaptıktan sonra İzinler alanında Şekil deki ifade belirir.

9 Şekil Son olarak İşaretlenen Dosya Son olarak işaretlenen dosyanın çalışma sayfası üzerindeki iş çubuğunda yeniden düzenleme için onay düğmesi görülmektedir. Bu düğme onaylandıktan sonra dosya tekrar düzenlemeye açılır. Bunun yanında İzinler seçeneğindeki Son Olarak İşaretle tekrar tıklanırsa dosya yeniden düzenlemeye açılır. İş Şekil Yeniden Düzenlemeye Açma Parola ile Şifrele: Bu seçenek belgenin güvenliği açısından parola verilmesini sağlar. Sadece parolayı bilenlerin dosyayı açması sağlanmış olur. Eğer parola iptal edilmek istenirse aynı seçenekten parolayı silmek gerekir. Düzenlemeyi Kısıtla: Başka kullanıcıların belge üzerinde yapacağı değişiklik türleri belirlenebilir ve kısıtlanabilir. Kişilere Göre İzinleri Kısıtla: Bilgisayarda kayıtlı kullanıcılara göre düzenleme, kopyalama ve yazdırma gibi işlemlere izinler verilebilir ya da kısıtlanabilir. Dijital İmza Ekle: Hazırlanan belgelere görünmeyen dijital imza ekleyerek belgenin bütünlüğü sağlanır ve belgeyi hazırlayanın imzasını taşır. Şekil de dijital imza eklenmiş bir belge görülmektedir. Durum çubuğuna yerleşen simge belgenin imzaya sahip olduğunu gösterir. Bu simgeyi tıklayınca sağ tarafta görülen açılan imzalar bölmesinde imzanın kime ait ve belgenin hazırlandığı tarih görüntülenir. Belgede değişiklik için düzenlemeye açıldığı takdirde imza kaldırılır.

10 İmza ve tarih Dijital imza simgesi Şekil Dijital İmza Paylaşıma Hazırla: Belgeyi paylaşmadan önce içerik denetlemesi gerçekleştirmek için bu seçenek kullanılır. Şekil Paylaşıma Hazırla Listesi Belgeyi İncele: Belgede gizli özellikler ya da kişisel bilgiler bulunup bulunmadığını denetler. Belgeyi İncele tıklandıktan sonra Şekil de görülen Belge Denetçisi ekrana gelir. Denetlenmesi istenilen özellikler seçilerek denetleme işlemi başlatılır.

11 Şekil Belge Denetçisi Erişilebilirliği Denetle: Belge içeriğinde engelli kişilerin okuma güçlüğü çekebileceği bilgilerin olup olmadığını denetlemek için bu seçenek kullanılır. Ekrana gelen inceleme sonuçları görev bölmesinde (Şekil ) güçlük çekilen karakter sayısını gösterir. Şekil Erişilebilirliği Denetleme Penceresi Uyumluluğu Denetle: Word ile yaptığımız çalışmalar içerisinde önceki sürümlerin desteklemediği özelliklerin olup olmadığını denetlemek için bu seçenek kullanılır. Ekrana

12 gelen uyumluluk denetçisi penceresinden (Şekil ) önceki Word sürümleri seçilerek denetleme gerçekleştirilir. Dosyayı kaydederken uyum sorunu olan özelikler için uyarı verecektir. Şekil Uyumluluk Denetçisi Sürümler: Dosyanızı kaydetmeden kapatırsanız ya da üzerinde çalıştığınız dosyayı önceki sürümünde gözden geçirmek veya bu sürüme dönmek istenirse bu seçenek kullanılır ve kaydedilmemiş belgeler kurtarılır ya da silinir. Şekil de Sürümler listesi görünmektedir. Şekil Sürümler Listesi Kaydedilmemiş Belgeleri Kurtar: Yanlışlıkla dosyanızı kaydetmeden kapattığınız durumda, dosyayı bir sonraki açışta Şekil de görüldüğü gibi iş çubuğun uyarı gelir. İş çubuğu üzerindeki bu düğmeler kullanılarak dosya önceki sürümlerle karşılaştırılır ya da geri yüklenebilir.

13 Şekil Kaydedilmemiş Belgeleri Kurtarma Uyarısı Tüm Kaydedilmemiş Belgeleri Sil: Word programı tarafından kaydedilerek kurtarma olanağı sunan bu dosyaları tümüyle silmek için bu seçenek kullanılabilir. Bu seçenek tıklandıktan sonra ekrana gelen onay penceresinde Evet tıklanarak dosyaları silme için onay verilebilir En son: Word programında açılarak üzerinde çalışılan son dosyaların listelendiği seçenektir. Şekil de Son Belgeler listesinde en üstte bulunan dosya en son açılandır. Sağ taraftaki Son Yerler listesi ise bu dosyaların bilgisayarda kayıtlı olduğu konumları göstermektedir. Şekil Son Belgeler Listesi Yeni: Yeni bir dosya açmak için kullanılır. Klavyeden Ctrl-N kısayol tuşlarına basılarak da yeni bir dosya açılabilir. Bu işlem her tekrarlandığında yeni bir dosya açılır ve yapılan çalışmalar bu dosyalara kaydedilir. Dosya menüsündeki Yeni seçeneğinin görünümü Şekil deki gibidir.

14 Şekil Yeni Dosya Seçeneği Yeni seçeneğinde kullanılabilir şablonlar başlığı altında dosya türleri görülmektedir. Standart çalışmalar için Boş belge düğmesi tıklanarak boş bir dosyanın açılması sağlanır. Sadece metin, grafik, tablo, şekil çalışmaları değil değişik amaçlar için kullanılan şablon (Ajanda, broşür, davetiye, vb.) çeşitleriyle de çalışılabilir. Buradan çalışmak istediğiniz şablonu seçerek üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz. Böylece dosyada yapılan işlemler şablon olarak kalacak ve kaydedilecektir. Yeni açılan her dosyadaki çalışmalarımızın saklı kalması için kaydet seçeneği ile kaydetmemiz gerekir Yazdır: Word programında yapılan çalışmaları yazıcıya göndererek kâğıda aktarmak için kullanılan seçenektir. Dosya menüsünden Yazdır veya klavyeden Ctrl-P kısayol tuşları Şekil de görülen Yazdır ekranını açar.

15 Önizleme Sayfa Numarası Şekil Yazdır Seçeneği Görünümü Yazdır: Yazdırma işlemini gerçekleştiren düğmedir. Kopya: Yazdırılacak kopya sayısı belirlenir. Yazıcı: Yazdırma işlemi için kullanılacak yazıcı seçilir. Eğer bilgisayarımıza birden fazla yazıcı bağlı veya tanıtılmış ise bu seçenekten diğer yazıcıları da seçerek kullanabiliriz. Ayarlar: Yazdırma alanının belirlendiği listedir. Açılan listeden bütün çalışma sayfalarını (Tüm Sayfaları Yazdır), işaretlenen alanı (Seçimi Yazdır), sadece ekranda olan sayfayı (Geçerli Sayfayı Yazdır) ve belirlenen sayfa aralığındaki (Özel Aralığı Yazdır) sayfaları yazdırabiliriz. Tek Yüze Yazdır: Tek yüze ya da iki yüze çıktı almak için kullanılan seçenektir. Harmanlanmış: Kopya sayısı artırıldığında yazdırma şekli sıralı veya harmanlanmış olarak belirlenebilir. Dikey Yönlendirme: Çalışma alanını kâğıda yatay veya dikey olarak aktarmak mümkündür. Yatay/Dikey yönlendirme bu seçenekle yapılır. A4: Kâğıt türünü gösteren seçenektir. Standart olarak Word çalışma alanı a4 kâğıdı boyutundadır. Ancak çalışma sayfasını farklı bir kağıt türüne (mektup, zarf, A5, A6, vb.) ayarlamak mümkündür. Normal Kenar Boşlukları: Bu seçenekle çalışma alanındaki kenar boşluklarını artırmak veya azaltmak mümkündür. 1 Sayfa/Yaprak: Yazıcıdaki bir yaprağa kaç Word çalışma sayfasının (1 sayfa/yaprak, 2 sayfa/yaprak, 4 sayfa/yaprak, vb.) yazdırılacağı buradan belirlenir. Yazdır penceresinin sağ tarafındaki alanda sayfamızın önizlemesini görebiliriz. Yazdırma işlemi ile ilgili tüm ayarlamalarımızı yaptıktan sonra Yazdır düğmesini tıklayarak yazdırma işlemini gerçekleştirebiliriz.

16 Kaydet ve Gönder: Word programında yapılan çalışmalar, maile, web ortamına veya farklı biçimlere aktarılarak kullanılabilir. Kaydet ve Gönder seçeneği görünümü Şekil te görülmektedir. Şekil Kaydet ve Gönder Seçeneği E-posta Kullanarak Gönder: Hazırlanan belgeyi MS Outlook programına ekleyerek e- posta ile göndermemizi sağlar. Web e Kaydet: Belgeye başka bir bilgisayardan erişmek ya da diğer kişilerin erişimine sunmak için Windows Live Skydrive (Microsoft Office belgelerini ve fotoğrafları paylaşmak için 25 GB ücretsiz çevrimiçi depolama alanı) aracılığıyla Web e kaydedilebilir. Şekil da görüldüğü gibi bu paylaşımı gerçekleştirebilmek için Windows Live ID (Hotmail/Messenger/Xbox Live) yöntemiyle oturum açmak gerekir. Şekil Web e Kaydet Seçeneği SharePoint Uygulamasına Kaydet: SharePoint, çalışanların birlikte çalışmalarını, belgeleri yönetmeyi ve paylaşımı sağlayan siteler kurmayı sağlar. Hazırlanan belge SharePoint sitesine kaydedilebilir.

17 Web Günlüğü Postası Olarak Yayımla: Belge web günlüğü sitelerinde yayınlanabilir. Word den ilk defa web günlüğü postası yayımlıyorsanız, web günlüğü hesabınızı kaydettirmeniz istenecektir. İsterseniz yeni web günlüğü hesapları ekleyebilir ya da var olanı değiştirebilirsiniz. MS Word programının desteklediği web günlüğü siteleri şunlardır: SharePoint web günlüğü WordPress Blogger Windows Live Spaces Community Server TypePad Dosya Türünü Değiştir: Word programında hazırlanan seafoodplus.info uzantısı alır. Ancak önceki sürümlere uygun kaydetmek ya da farklı uzantılarda (doc, rtf, odt, txt) kaydetmek istenirse bu seçenekten gerçekleştirilebilir. İşlem gerçekleştirildiğinde Farklı Kaydet iletişim penceresi ekrana gelir, dosya mevcut türü ile kayıtlı kalırken ikinci kopyasını belirlenen türde kaydedilir. Şekil Dosya Türü Değiştir PDF/XPS Belgesi Oluştur: Hazırlanan belgeyi PDF veya XPS biçimine dönüştürmek için bu seçenek kullanılır Yardım: Microsoft Office ile ilgili yardım seçeneklerine bu menüden ulaşılır. Yardım seçeneği görünümü Şekil de görülmektedir.

18 Şekil Yardım Menüsü Microsoft Office Yardımı: Bu seçenek tıklandığında Şekil da görülen Word Yardımı penceresi ekrana gelir. Bu penceredeki arama seçeneği kelime yazılarak ya da gözat kısmındaki kelimeler tıklanarak yardım konularına ulaşılabilir. Şekil Microsoft Office Yardımı Başlarken: Word ile ilgili yeniliklere ve öğrenme yardımcısı kaynaklara ulaşmak için kullanılır. Bize Başvurun: Microsoft Office ile ilgili yardıma ihtiyaç duyulduğunda ya da Office in geliştirilmesi için yardımcı olacak fikirleri Microsoft firmasına ulaştırmak için iletişime geçmeyi sağlar. Güncelleştirmeleri Denetle: Microsoft Office için sağlanan en son güncelleştirmeleri yüklemeyi sağlar.

19 Seçenekler: Word programı ile ilgili seçeneklerin bulunduğu penceredir. Word seçenekleri Şekil da görülmektedir. Pencerenin sol sütununda sekmeler ve bu sekmeler altında detaylı ayar seçenekleri bulunmaktadır. Şekil Word Seçenekleri Genel: Kullanıcı arabirimi seçeneklerinin değiştirildiği sekmedir. Seçenekler menüsü ilk açıldığında gelen görüntü Genel (Şekil ) sekmesine aittir. Görüntü: Belge içeriğinin ekranda ve yazdırıldığında nasıl gösterileceği Şekil deki seçeneklerden değiştirilebilir. Şekil Word Seçenekleri Görüntü Sekmesi

20 Yazım Denetleme: Word programında metin düzeltme, biçimlendirme, yazım hataları gibi işlemlerde kolaylık sağlayacak seçenekler Yazım Denetleme (Şekil ) sekmesinden gerçekleştirilir. Şekil Yazım Denetleme Sekmesi Kaydet: Belgeyi kaydetme işlemiyle ilgili kayıt türü, konumu, otomatik kaydetme gibi seçeneklerin değiştirildiği (Şekil ) menüdür. Şekil Kaydet Sekmesi

21 Dil: Word programının dil ayarlaması buradan gerçekleştirilir. Metin düzenleme dilleri eklenerek, dilbilgisi denetlemeleri, sıralama gibi bir takım dile özgü özelliklerden yararlanılır. Şekil Dil Tercihleri Sekmesi Gelişmiş: Word de metin düzenleme işlemleriyle ilgili detaylı ayarlamalar Gelişmiş sekmesinden (Şekil ) yapılır. Şekil Gelişmiş Seçenekler Sekmesi

22 Şeridi Özelleştir: Şerit üzerindeki düğmelerin özelleştirilmesi buradan gerçekleştirilir. Şerit içerisinde yeni sekmeler ya da sekme içerisinde yeni gruplar oluşturulabilir ve onlara isimler verebiliriz. Soldaki listeden eklenecek komut seçilerek sekmeler listesinde belirlenen sekme veya grup altına eklenir. Ya da eklenecek komutu tıklayıp sürükleyerek ilgili sekme veya grubun üzerine bırakarak da ekleme işlemini gerçekleştirmiş oluruz. Ekle/Kaldır düğmeleri seçilen komutu ekleme ve geri kaldırma işlemini sağlar. Yapılan özelleştirmeleri sıfırlayarak varsayılan duruma dönüştürebiliriz. Ayrıca yapılan özelleştirmelerin saklı tutulduğu dosyayı kaydederek Al/Ver düğmesi ile kaydedebiliriz. Komutlar Sekmeler Şekil Şeridi Özelleştirme Hızlı Erişim Araç Çubuğu: Word penceresinin sağ üst köşesinde görülen hızlı erişim araç çubuğunu özelleştirmeyi sağlar. Şekil de soldaki listeden komutlar seçilerek Ekle düğmesiyle hızlı erişim araç çubuğuna eklenir. Kaldır düğmesi ile geri kaldırabiliriz.

23 Şekil Hızlı Erişim Araç Çubuğunu Özelleştirme Eklentiler: Microsoft Office eklentilerini görüntüler. Güven Merkezi: Belgelerin bilgisayarda güvenli ve sağlıklı tutulmasına yardımcı olur. Güven merkezi penceresi Şekil de görülmektedir. Şekil Güven Merkezi Sekmesi Güvenlikle ilgili ayarları gerçekleştirmek için Güven merkezi ayarları düğmesi tıklanır ve ekrana Güven Merkezi penceresi (Şekil ) gelir. Güvenilen yazılım, konum, belge,

24 eklenti ayarları, dosya engelleme ve gizlilik seçenekleri bu penceredeki sekmelerden detaylı bir şekilde gerçekleştirilir. Şekil Güven Merkezi Penceresi Çıkış: Hazırlanan belgeyi ve Word programını kapatmayı sağlar. Belge üzerinde değişiklik yapılmış ise çıkış yaparken kaydetmek için uyarı (Şekil ) verecektir. Kaydet düğmesi, kaydet iletişim penceresini ekrana getirir. Kaydetme seçeneği belgeyi kaydetmeden kapatmamızı sağlar. İptal seçeneği ise çıkış işlemini iptal ederek belgede kalmamızı sağlar. Şekil Programdan Çıkış Ekranı

25 MS WORD 3.BÖLÜM Bölüm Adı: METİN İŞLEMLERİ Bölümün Amacı: Giriş sekmesini kullanmak ve metin işlemlerini gerçekleştirmek. Neler Öğreneceksiniz? Bu bölümü bitiren kişi: 1. Giriş sekmesi öğelerini tanır. 2. Karakter ve nesne seçmeyi yapabilir. 3. Kopyalama ve taşıma işlemlerini yapabilir. 4. Yazı tipi biçimlendirmelerini yapabilir. 5. Paragraf işlemlerini yapabilir. 6. Stilleri kullanabilir. 7. Bul ve değiştir düzenleme işlemlerini kullanabilir. Kullanılacak Materyaller: Bu ünite boyunca kullanacağınız materyalleri aşağıdaki bağlantılardan elde edebilirsiniz GİRİŞ SEKMESİ (METİN İŞLEMLERİ) Word programında en yoğun kullanılan işlemler metin işlemleridir. Klavyedeki tuşları tanımak ve adapte olarak karakterleri hızlı ve doğru yazabilmek için sık sık yazım uygulamaları gerçekleştirmek gerekir. Word çalışma sayfasında dikey olarak yanıp sönen çizgiye imleç denir. Yazdığımız karakterler imlecin bulunduğu konuma yazılır. İmleci yön tuşları ile hareket ettirebilir ya da fare ile tıklanarak istenilen konuma taşınabilir. Ayrıca Home-End ve Page Up-Page Down tuşlarını kullanarak imleci daha hızlı bir şekilde konumlandırılabilir. Giriş sekmesindeki gruplar ve bu gruplar içerisindeki komutlar Şekil de görülmektedir. Şekil Giriş Sekmesi YAZIYI SEÇMEK Metin işlemlerinde bir satır/paragraf/sayfa uzunluğundaki yazıyı düzenlemek için öncelikle yazıyı işaretlememiz yani seçim yapmamız gerekir. Metin seçimini iki yolla gerçekleştirebiliriz: Klavyeden Shift tuşuna bastıktan sonra yön tuşlarıyla hareket edilirse yazı üzerinde mavi renkte bir gölge belirir. Bu gölge karakterlerin seçildiğini gösterir (Şekil ) Seçilecek yazının üzerindeyken farenin sol tuşu tıklanarak sürüklenirse yazı seçilir. Bu yöntem klavyeden seçim yapmaya göre daha pratik ve hızlıdır.

26 Şekil Metin Seçim İşlemi YAZIYI SİLMEK Yanlış yazılan karakterleri silerek düzeltmek için veya bir kısım yazıyı silmek için aşağıdaki yöntemleri kullanabiliriz: Yazının sonundayken klavyedeki BackSpace tuşuna basarak sola doğru karakterleri tek tek silebiliriz. Yazının başındayken Delete tuşuna basarak sağa doğru karakterleri silebiliriz. Silmek istediğimiz kelimeyi, satırı veya sayfayı seçerek Delete tuşuyla silebiliriz Pano: Pano işlemlerinde metin, resim, grafik ve şekiller geçici olarak buraya aktarılır. Pano grubundaki komutlar Şekil de görülmektedir. Şekil Pano Grubu Komutları Pano görünümünü açmak için grubun sağ alt köşesinde çerçeve ile gösterilen ok düğmesi tıklanır ve Şekil deki gibi ekranın sol tarafına pano görev bölmesi açılır. Kes ve kopyala işlemlerinde seçilen metin, grafik, resim gibi öğeler bu alanda görülür.

27 Şekil Pano Görünümü Yapıştır: Kes ya da kopyala işleminin uygulandığı metin geçici olarak panoya aktarılır. Metni istenilen alana aktarmak için yapıştır komutu kullanılır. Yapıştır işlemini Pano grubundan ya da Ctrl-V kısayol tuşları ile gerçekleştirebiliriz. Kes: Seçilen metnin başka bir alana ya da belgeye taşınmasını sağlar. Kes işlemini uygulamak için aşağıdaki adımları gerçekleştirmek gerekir: Metni seçtikten sonra pano grubundaki Kes düğmesi ya da Ctrl-X kısayol tuşları kullanılarak metin panoya aktarılır. Kesilen metnin taşınacağı alan tıklanarak panodaki Yapıştır ya da Ctrl-V kısayol tuşları kullanılır. Kopyala: Seçilen metnin başka bir alana ya da belgeye çoğaltmayı sağlar. Kes işlemini uygulamak için aşağıdaki adımları gerçekleştirmek gerekir: Metni seçtikten sonra pano grubundaki Kopyala düğmesi ya da Ctrl-C kısayol tuşları kullanılarak metin panoya aktarılır. Kesilen metnin taşınacağı alan tıklanarak panodaki Yapıştır ya da Ctrl-V kısayol tuşları kullanılır. Kes, kopyala ve yapıştır işlemleri sağ menüden de (Şekil ) gerçekleştirilebilir. Metni seçtikten sonra seçili metin üzerinde sağ tuşla açılan menüden kes/kopyala seçilerek, yapıştırılmak istenen alana yine sağ tıklayarak yapıştır seçeneğiyle kes ve kopyalama işlemleri gerçekleştirilmiş olur.

28 Şekil Sağ Menü Biçim Boyacısı: Seçili bir metnin yazıtipi, paragraf gibi biçim özelliklerini başka bir alana aktarmak için kullanılır. Kopyalamak istediğiniz biçimlendirmeye sahip metin veya grafiği seçin. Pano grubundaki biçim boyacısını tıklayın. İşaretçi boya fırçası görünümüne dönüşür. Biçimlendirmek istediğiniz metin veya grafiği seçin. Biçimlendirmeyi durdurmak için ESC tuşuna basın Yazı Tipi: Yazı biçimlerini değiştirmek için Yazı Tipi grubundaki komutlar (Şekil ) kullanılır. Çalışma alanı içinde seçim yapıldıktan sonra Yazı Tipi seçeneklerini içeren mini araç çubuğu da ekranda aktif olur. Şekil Yazı Tipi Grubu Yazı Tipi: Yazım işlemine başlamadan önce yazının tipini belirlemek ya da önceden yazılmış bir yazının tipini değiştirmek için metni seçerek yazı tipi listesinden uygun yazı tipi seçilir. Yazının boyutunu artırmak ya da azaltmak için kullanılır. Yazı tipi boyutu punto ile ifade edilir. Klavye kısayolu Ctrl+Shift+Y tuşlarıdır. Yazı Tipini sayaç gibi artırmak ya da azaltmak için bu iki düğme kullanılabilir. İlk düğme yazının büyüklüğünü birer artırırken ikinci düğme birer azaltır. Klavye kısayolu Ctrl-Shift-P tuşlarıdır.

29 Büyük küçük harf dönüşümü sağlayan ya da kelimelerin ilk harfini büyük yapan düğmedir. Klavyeden Shift+F3 kısayol tuşları da aynı görevi gerçekleştirir. Seçilen metindeki tüm biçimlendirmeleri temizleyerek yalnızca düz metnin kalmasını sağlar. Yazıyı kalın yazdırır. Klavye kısayol tuşları Ctrl+K tuşlarıdır. Yazıyı italik (eğik) yazıdırır. Klavye kısayol tuşları Ctrl+T tuşlarıdır. Yazıyı altı çizili yazdırır. Klavye kısayol tuşları Ctrl+Shift+A tuşlarıdır. Farklı alt çizgileri kullanmak için aşağı yöndeki ok işareti tıklanarak çizgi stili seçilir. Yazı tipi stilleri bir örnekle Şekil de gösterilmiştir. Şekil Yazı Tipi Stilleri Örneği Seçili metnin üstünü çizer. Seçimi alt simge yapar. Alt simge yapılacak karakter seçilir ve bu düğme tıklanır. Seçimi üst simge yapar. Üst simge yapılacak karakter seçilir ve bu düğme tıklanır. Şekil Üst simge ve alt simge örneği

30 Seçili metne parlama ve yansıma gibi özel efektler kazandırır. Farklı efektler için aşağı yöndeki ok tıklanarak açılan pencereden efekt seçimi yapılır. Metnin kalemle işaretlenmiş gibi vurgulanmasını sağlar. Farklı renkte vurgu yapmak için aşağı yöndeki ok tıklanarak renk tablosundan renk seçilir. Metnin rengini değiştirir. Yazıya farklı renkler vermek için yandaki ok tıklanarak renk tablosu açılır. Şerit üzerindeki yazı tipi seçeneklerine detaylı olarak ulaşmak için yazı tipi grubunun sağ alt köşesindeki ok işareti tıklandığı zaman şekil daki Yazı Tipi penceresi açılır. Aynı işlemleri buradan da gerçekleştirebiliriz. Şekil Yazı Tipi Penceresi Paragraf: Paragraf ile ilgili işlemlerin gerçekleştiği düğmeleri içerir. Şekil de paragraf grubu komutları görülmektedir. Şekil Paragraf Grubu Madde işaretli listeler oluşturmak için kullanılır. Farklı işaretler kullanmak için ok tıklanarak işaret seçimi yapılır.

31 Numaralandırılmış listeler için kullanılır. Rakam ve harf kullanmak için ok tıklanır ve numara biçimleri seçilir. Çok düzeyli listeler için kullanılır. Paragrafın girinti düzeyini artırmak veya azaltmak için kullanılır. Her tıklama 1,25 cm oranında girintiyi artırır ya da azaltır. Seçili metni ya da sayısal ifadeleri sıralamak için kullanılır. Paragraf işaretlerini ve diğer gizli biçimlendirme işaretlerini gösterir. Paragraf hizalama seçenekleridir. Sırasıyla metni sola yaslı, ortalı, sağa yaslı ve iki yana yaslı olarak hizalar. Satırlar arasındaki mesafeyi artırmak ya da azaltmayı sağlar. Seçili metnin, paragrafın arka planını, şekil ve tabloların içini renklendirir. Farklı renk seçimi için ok tıklanarak renk kataloğundan seçim yapılır. Seçili metne kenarlık vermek için kullanılır. Paragraf grubunun sağ alt köşesindeki ok tıklandığında Şekil deki detaylı paragraf penceresi ekrana gelir. Bu pencere kullanılarak aynı işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.

Daha göster

  ÜCRETSİZ İNDİR 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir