plaka nasil alinir / Plaka Değiştirme Rehberi: Plaka Yenileme & Fiyatları | Otoshops

Plaka Nasil Alinir

plaka nasil alinir

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi

Plaka Yenileme Değiştirme

Plaka yenileme işlemi ile aracının plaka numarası değişmeden yeni bir plaka sahibi olurken plaka değiştirme işlemi yaptırdığın da ise plaka numaran yenilenir ve aracın için yeni bir plaka almış olursun. Sen de “Plakamı yenilemek veya değiştirmek istiyorum.” diyorsan gel, plaka yenileme ve değişimi işlemleri hakkındaki detayları birlikte inceleyelim. 

Plaka Yenileme/Değiştirme İçin Randevu Almaya Gerek Var mı?

6 Ocak tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameye göre Emniyet Genel Müdürlüğünde yürütülen araç plaka değişimi ve yenileme işlemleri, tamamen Türkiye Noterler Birliğine devredilmiştir  Dolayısıyla noterden plaka yenileme ve değiştirme işlemlerini yaptırabilirsin. Öncesinde noterden randevu almana gerek yoktur. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Ücreti

Plaka YenilemePlaka Değiştirme
Noter Ücreti56 TL TL
Plaka Basım Ücreti TL75 TL

Yani toplam tutarlar;

  • Plaka yenileme TL 
  • Plaka değiştirme TL 

İkinci el araç satış işlemleri sırasında devir işlemlerinde plaka değişimi ücreti talep edilmez. 

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Araç plakası nasıl değiştirilir? Gel, araç plaka değiştirme aşamalarını birlikte inceleyelim.  

  • Plaka değişikliği yapmak istiyorsan gerekli başvuruları tamamlayıp istenen şartları da sağladığından emin olman gerekir.
  • Daha sonra notere giderek plaka değişikliği yapmak istediğini belirtebilir ve  bu evraklar ve eski aracının eski plakası ile birlikte satış-devir işlerini yapabilirsin.
  • Sonrasında sana en yakın Şoförler Odası şubesine gidebilir ve plakayı bastırabilirsin. 

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar  

Plaka değiştirme şartları şu şekilde belirlenmiştir. 

  • İkinci el otomobil almak
  • İkametgah değişikliği yapmak
  • Başvurunun araç sahibi ya da kanuni temsilci tarafından yapılması
  • Aracın MTV borcunun olmaması (Borcun olup olmadığını GİB internet sitesinden kontrol edebilirsin.)
  • Aracın muayenesinin tamamlanmış olması (Muayene durumunu TÜVTÜRK web sitesinden kontrol edebilirsin.)
  • Aracının satışına engel olabilecek herhangi bir borç ve rehin durumunun olmaması gerekir. 

Satış ve İkametgah Değişikliği Nedeniyle Plaka Değişimi İçin Gerekli Belgeler

  • Alıcı-satıcının ya da ikametgah değişikliği yapan kişinin nüfus cüzdanı ile kimlik kartı
  • Aracının eski belgeleri ile plakası
  • Noter satışı sonrasında aldığın satış belgeleri
  • Yeni ikametgah adresinin yer aldığı belgeleri
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi

Plaka Değişimi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Plaka değişikliğinde istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Nüfus cüzdanı
  • Aracının eski trafik belgeleri ve plakaları 
  • Nakil dosyası (Şoförler Odası’ndan alabilirsin.)
  • Noter satışı ya da geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Zorunlu mali sorumluluk sigortası (Zorunlu trafik sigortası hakkında detaylı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsin.)

Plaka Değiştirme Ücreti  Ne Kadar?

Şoförler Odası’na ödenmesi gereken plaka değiştirme ücreti yılı için  TL olarak belirlenmiştir. 

Özel Plaka Nasıl Alınır? Keyfi Plaka Değişikliği 

Özel plaka, keyfi plaka değişikliği olduğu için maliyet açısından yüksek olabilir. Kulüp, isim, siyasi parti gibi kısaltmalar için keyfi plaka değişikliği  ücreti yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Ayrıca eğer hususi aracın için özel plaka alıyorsan plakada yazan şehirde ikametgâh etmen gerektiğini hatırlamakta fayda var. Örneğin, plakanın 06 ile başlamasını istiyorsan Ankara’da yaşayıp yaşamadığına bakılır. Bu şartı karşılamayan kişilere özel plaka çıkarılamaz. 

  • Özel plaka almak için öncelikle almak istediğin planının başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını tespit etmen gerekir. 
  • Emniyet Müdürlüğü’ne doğrudan giderek veya web sitesi üzerinden plaka sorgulaması yapabilir, istediğin plaka boşta ise rezerve edebilirsin.
  • Ardından özel plaka ücretini ödeyerek bağış mektubu almalısın.
  • Eğer ikinci el bir araç satın aldıysan aracın ön-arka plakalarını çıkararak noteri plaka değişikliği konusunda bilgilendirerek plakaları teslim etmen gerekir. Sigortasız araç satılır mı öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 
  • Sonrasında noterden Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nda plaka basım merkezinden özel plakayı bastırabilir ve özel plakayı aracına monte ederek kullanmaya başlayabilirsin. 

Plaka Yenileme 

Plaka yenileme ile plaka değişikliği farklı işlemlerdir. Plakanın eskimesi ve yıpranması durumunda aracın muayeneden geçemeyeceği için eski ve yıpranmış  plaka yenileme işlemi yaptırman gerekir. Plaka yenileme işlemi için nüfus cüzdanının fotokopi, araç ruhsatın ve fotokopi ile beraber notere gidebilir sonrasında Şoförler Odasına bağlı plaka basım merkezinde yeni plakanı yaptırabilirsin. 

Dolayısıyla “Plaka yenileme işlemi nerede yaptırılır?” sorusuna “Gerekli evrakları hazırlayarak Noterlik üzerinden plaka değişim işlemi yapabilirsin.” şeklinde cevap verilebilir.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka yenilemede istenen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • Aracının ruhsatı
  • Kimlik belgenin aslı ve fotokopisi
  • Aracının ön-arka plakaları

Plaka Yenileme Nasıl Yapılır? 

Plaka yenileme işlemi yapmak için aşağıda sıralanan 4 adımı tamamlaman yeterlidir. 

  • Plaka değişikliği için öncelikle gerekli belgeleri toplamalısın. 
  • Sonrasında en yakın notere giderek eski plakayı yenileme talebinde bulunabilirsin. 
  • Verilen plaka basım belgesi ve araç ruhsatın ile Şoförler Odası’na gitmen gerekir. 
  • Burada plaka basımı ücretini ödeyerek plakanı yeniletebilirsin.

Plaka Yenileme Ücreti  Ne Kadar? 

Noter araç devri ve araç plaka yenileme ücreti  yılı için ödenmesi gereken toplam tutar,  TL olarak belirlenmiştir.

Plaka Yenileme İçin Ruhsat Sahibi Gerekli mi? 

Plaka yenileme için notere gittiğinde mutlaka aracın yasal temsilcisinin ya da araç sahibinin bizzat başvuruda bulunması gerekir. 

Plaka Değiştirme/Yenileme Neden Yapılır? 

Otomobillerde plaka bulunması zorunludur. Karayolları Trafik Yönetmeliğinde araç plakaları ile ilgili olarak önemli değişikler yapılmıştır. Trafiğe uygun olmayan plakaların değişimi ile ilgili olan bu yönetmelikte plakaların hangi durumlarda değişmesi gerektiği açıklanmıştır. TÜVTÜRK tarafından “ağır kusurlu” olarak da kabul edilen bu plakaların mutlaka değişmesi gerekir çünkü bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir ayrıca düzeltilmediği takdirde de cezai yaptırım uygulanır. 

  • APP plakalar (Amerikan pres plakaları): APP plakalar, görüntüleri farklı olduğu için otomobil hırsızları, kaçakçılar ve tanınmak istemeyen kişiler tarafından kötü amaçla kullanılmaktadır. Bu nedenle APP plakalı araç sahiplerinin yönetmeliğe uygun olarak plakalarını değiştirmeleri gerekir. 
  • Damgasız plakalar: “Sahte plaka” olarak da adlandırılan bu plakaların değiştirilmesi gerekir.
  • Üstünde vida olan plakalar: Üzerinde vida bulunan plakalar, plakadaki harflerin okunması konusunda sorun yaratır. Bu nedenle de Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından yasaklanmıştır. Dolayısıyla aracında vidalı plaka varsa plakayı değiştirmen zorunlu tutulmuştur. 
  • Plakanın arka tarafından TR Ay Yıldız olmayan plakalar: Plakaların bulunduğu ülkeyi temsil etmesi yönetmeliklerle zorunlu tutulmuştur. bu nedenle Eğer aracının plakasında Ay Yıldız yoksa plakayı mutlaka değiştirmen gerekir. 
  • Kalın, italik ya da silik yazılmış plakalar
  • Deforme olmuş ve eskimiş plakalar

seafoodplus.info’ten trafik sigortası ve kasko için teklifi almak için web sitesi üzerinden veya 24 00 numaralı Sigorta Destek Hattı’ndan trafik ve kasko sigortası teklifi alabilir, seafoodplus.info’in sunduğu avantajlı seçenekleri değerlendirebilirsin. Online trafik sigortası yaptırma işlemleri için seafoodplus.info'i ziyaret edebilirsin.

Özel Plaka Nasıl Alınır

Özel plaka alma işlemi ilk bakışta zor gibi sanılsa da aslında zor değildir. Öncelikle istediğiniz plakayı sorgulayıp, plakanın daha önce başkası tarafından alınmadığı arafımızdan tespit edilip,  daha sonra da gerekli evrakları tamamlamalısınız.

Eğer şirket için özel plaka talep ediyorsanız, şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait faaliyet belgesi ve vekâlet vermeniz gerekmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.

 

ÖZEL PLAKA NASIL ALINIR?
Özel plaka alma işlemi ilk bakışta zor gibi sanılsa da aslında zor değildir. Öncelikle istediğiniz plakayı sorgulayıp, plakanın daha önce başkası tarafından alınmadığına emin olmalısınız. Emin olduktan sonra İl Trafik Müdürlüğüne talepte bulunmalı, daha sonra da gerekli evrakları tamamlamalısınız.

Eğer şirket için özel plaka talep ediyorsanız, şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait faaliyet belgesi ve vekâlet vermeniz gerekmektedir. Şirketlerin özel plaka için vermesi gereken özel plaka vergisi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Şahsi olarak özel plaka almak istiyorsanız da kimlik belgesi yeterlidir.

ÖZEL PLAKA ALMA ÜCRETİ
Şahsınız için alacağınız özel plaka için vermeniz gereken özel plaka vergisi de yine şirketlerde olduğu gibi 5 ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Bazı plakalar için bin TL’ye kadar istenen rakamlar olabiliyor.
Plaka işlemleri 1 Şubat tarihinden itibaren noterlerden yapılacağı için, özel plaka alma işlemlerinde bir takım değişiklikler söz konusu olabilir.

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nas&#x;l Al&#x;n&#x;r?

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nas&#x;l Al&#x;n&#x;r?

Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri, araç sahipleri tarafından yapılabilir. Bazı insanlar araç plakasında kullanılan sayılara ve harflere ayrı bir ehemmiyet verir. Ä°simlerinin baÅŸ harflerini, uÄŸurlu sayılarını plakalarında kullanmak isteyen çok sayıda kiÅŸi vardır. Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme sayesinde arzu edilen sayılar, harfler araçta kullanılabilir.

Sıfır araç satın aldığınızda plaka iÅŸlemleri tarafınızca yürütülür. Plakaların orta kısmında belirli bir sıralama izlenir. ÖrneÄŸin A harfiyle baÅŸlayan ikili ve üçlü kombinasyonlar tükenince B harfiyle baÅŸlayanlara geçilir. 

Eski dönemlerde ise harfler bir ÅŸehrin farklı ilçelerini ifade ederdi. ÖrneÄŸin Ankara’da P ile baÅŸlayan harfler, Polatlı ilçesini ifade etmekteydi. Bu uygulamanın yerini günümüzde sıralı harf sistemi almıştır. 

Sıralı harf sistemi sayesinde aynı dönemde piyasaya çıkan sıfır araçlarda aynı harfler yer alır. Karışıklıkların önlenmesi ve daha sistemli plaka dağıtımı yapılması açısından yeni sistem daha iyidir. Siz de kendinize has bir plaka kullanmak için gerekli baÅŸvuruları aÅŸağıdaki adımları izleyerek yapabilirsiniz. 

Özel Plaka Nedir?

Özel plaka, kiÅŸinin kendi istediÄŸi harf ve sayılardan oluÅŸan plakadır. KiÅŸiler; tuttukları takımları, destekledikleri siyasi partileri gösterecek ÅŸekilde harfler, sayılar kullanabilir. Bu sayede araçlarda kiÅŸiye özel deÄŸiÅŸiklikler gerçekleÅŸtirilir. 

Özel plaka kullanmak isteyenlerin birtakım yükümlülükleri vardır. Bu yükümlülükler arasında plaka koduna göre ikamet ÅŸartı da vardır. Aynı zamanda vergi ve bağış ödemesi de yapılmalıdır. Plakaya göre talep edilen bağış miktarı deÄŸiÅŸkenlik gösterir. Özel plaka alma iÅŸlemleri sırasında büyükÅŸehirlerde ücretler daha yüksek olabilir.

Özel plaka kullanmak kimileri için oldukça önemlidir. Kendini bu ÅŸekilde daha iyi ifade edeceÄŸine inananlar böyle bir yol seçer. Aynı zamanda karakterini arabasına da yansıtmak isteyenler, yüksek maliyetlere katlanmayı göze alır.   

ÖZEL PLAKA ALMAK Ä°ÇÄ°N NE YAPMAK GEREKÄ°R?

Özel plaka almak için yapılması gerekenler arasında vergi ve bağış ödemek yer alır. Aynı zamanda plakayı almak için notere gidilmesi gerekir. Notere eski plakalarınızı teslim ettikten sonra Şoförler Odası’na baÅŸvurmalısınız.

Noterden özel plakaya dair belgeleri almalısınız. Baskı iÅŸlemleri ise Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası tarafından yapılır. Baskı süreci tamamlandıktan sonra plakanızı kullanmaya baÅŸlayabilirsiniz. Almak istediÄŸiniz plaka, baÅŸkasının üzerinde olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili kiÅŸiyle anlaÅŸma yoluna gidebilirsiniz. 

Özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme iÅŸlemleri büyükÅŸehirde biraz daha uzun sürebilir. Aynı zamanda maliyetlerde de ÅŸehirden ÅŸehre farklılık söz konusu olabilir. Özel plakaları ÅŸahsi olarak kullanacaksanız sadece kimliÄŸiniz yeterlidir. Ancak ÅŸirket adına alım yapacaksanız imza sirkülerinin ve faaliyet belgesinin ibrazı gerekir. 

Özel Plaka Almanın Şartları Nelerdir?

Özel plaka almanın ÅŸartı, en baÅŸta istediÄŸiniz plakanın baÅŸkasının üzerinde olmamasıdır. Aksi takdirde plakayı almanız mümkün deÄŸildir. DiÄŸer ÅŸartlar ise noterden gerekli iÅŸlemleri yaptırmaktır. Ardından ÅŸoförler odasından gerekli iÅŸlemler yapılır. 

Özel plakaların maliyeti bine kadar çıkabilmektedir. Bunun nedeni uygulamanın zaruriyetten deÄŸil keyfi olarak yapılmasıdır. Çok yüksek maliyetler söz konusu olduÄŸunda dilerseniz deÄŸiÅŸiklik yapmayabilirsiniz. 

Özel plakanın ÅŸehir kodu ikametinizle uyumlu olmalıdır. ÖrneÄŸin, Ä°stanbul’da yaşıyorsanız 06 koduyla baÅŸlayan bir plaka alma ÅŸansınız yoktur. 

Özel Plaka Almak Ä°çin Para Ödenir mi?

Özel plaka almak için para ödemesi yapmanız gerekir. Vergi ve bağış ÅŸeklinde ödenecek tutar, plakaya göre deÄŸiÅŸir. Tamamen kiÅŸiye özel bir plaka kullanılmak isteniyorsa yüksek maliyetlere katlanmak gerekir. 

Ödenecek tutarın belirlenmesinde talep de etkilidir. ÖrneÄŸin; takımların, siyasi partilerin kısaltmalarından oluÅŸan plakalara çok fazla talep vardır. Bu nedenle özel plaka alma ve plaka deÄŸiÅŸtirme fiyatları da daha yüksek olabilir. 

Özel plaka nasıl alınır? Özel plaka alma şartları neler?

Ad, soyad ve unvan içeren özel plakalar baz&#; &#;artlar sa&#;lanarak kolayca al&#;nabiliyor. Tercihen kullan&#;lan bu özel plakalar firma ve kurumlar taraf&#;ndan s&#;kl&#;kla kullan&#;l&#;yor. Çe&#;itli kullan&#;m alanlar&#;na sahip olmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra isteyen herkes bu durumdan yararlanabiliyor. Özel plaka nas&#;l al&#;n&#;r? Özel plaka alma &#;artlar&#; nelerdir? Gelin birlikte bakal&#;m.

Plaka Nedir?

Madeni bir parça olup tüm dünya gelindeki ülkelere kullan&#;lan; otomobil, kamyon, otobüs ve benzer ta&#;&#;tlara tak&#;lan, üzerinde ta&#;&#;t&#;n hangi ile ait oldu&#;unu ve s&#;ra numaras&#;n&#; gösteren levhaya plaka denir. Plakalar kullan&#;m alanlar&#;na göre çe&#;itlilik gösterir.

Plaka çe&#;itleri Nelerdir?

Bahsetti&#;imiz kullan&#;m alanlar&#;na göre çe&#;itlilik gösteren plakalardan Türkiye’de dokuz çe&#;it bulunmaktad&#;r. Bunlar; özel araç plakas&#;, resmi araç plakas&#;, bedensel engelli araç plakas&#;, Cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; makam arac&#; plakas&#;, Cumhurba&#;kanl&#;&#;&#; üst düzey yönetici plakalar&#;, devlet protokolü plakalar&#;, büyükelçilik resmi hizmet araç plakalar&#;, emniyet araç plakalar&#;, rektör emniyet müdür ve kaymakam araç plakalar&#;d&#;r.

Özel Plaka Nedir?

&#;ahsi olarak kullan&#;lan araçlar&#;n ki&#;iye göre tüm özellikleri de&#;i&#;tirilebilmektedir. Arac&#;n rengi, modeli, tekerlekleri, jant&#;, aynas&#; vb. gibi birçok özellik ki&#;ilere göre farkl&#;l&#;k gösterebilir. Bunun yan&#; s&#;ra birtak&#;m ki&#;iler arac&#;n&#;n plakas&#;n&#; de&#;i&#;tirmeyi tercih eder. Plakalar kendi &#;ahs&#;na ait, özel olarak belirli &#;artlar&#; kar&#;&#;layarak ki&#;iselle&#;tirilebilir. Bir ki&#;inin kendi ad&#;, soyad&#; ya da unvan&#; üzerine belirli &#;artlarla al&#;nan plakalara ‘özel plaka’ denir.

Özel Plaka Nas&#;l Al&#;n&#;r? &#;artlar&#; Nelerdir?

De&#;i&#;en ko&#;ullarla birlikte ki&#;ilere sunulan imkanlar da art&#;yor. Bu imkanlardan biri de ki&#;ilerin tercihlerine göre alabilece&#;i özel plakalar. Bir araç sat&#;n al&#;nd&#;&#;&#;nda normal &#;artlarda trafik &#;ubesinden verilen plaka ile araç kullan&#;l&#;r. Verilen bu plakay&#; de&#;i&#;tirip yerine özel bir plaka almak istendi&#;inde ise birtak&#;m i&#;lemlerin yap&#;lmas&#; gerekmektedir.
Bu i&#;lemler s&#;ras&#;yla &#;öyledir;

  • Ki&#;iler özel plaka almak istedi&#;inde önemli ko&#;ullardan bir tanesi ikametgah durumudur. Yani almak istedi&#;iniz il kodu ile ald&#;&#;&#;n&#;z il kodu birbiri ile ayn&#; olmak zorundad&#;r. Aksi halde plaka de&#;i&#;tirme i&#;leminiz gerçekle&#;meyecektir. Bu her il için geçerli olup farkl&#; bir ilden plaka al&#;namaz. &#;kametgah bilgileri ile almak istedi&#;iniz plaka il kodu ayn&#; ise bulun&#;unuz bölgenin Emniyet Genel Müdürlü&#;ü’ne özel plaka için ba&#;vuru yapabilirsiniz.
  • Özel plaka almak için ba&#;vuru s&#;ras&#;nda bir miktar para ödenmesi gerekmektedir. Plakan&#;n türü ve plakaya olan talebe göre ücret de&#;i&#;ebilir. Tak&#;m ç&#;kartmas&#;, üç harfli özel isimler ve birçok ki&#;i taraf&#;ndan istenen plakalar için yüksek mebla&#;lar ödenmelidir. Yani talep arz miktar&#;na göre özel plaka durumu de&#;i&#;kendir. Plakaya olan talep ne kadar fazlaysa ödeme miktar&#;n&#;z o kadar artacakt&#;r.
  • &#;irketler için ayn&#; ilde ikametgah &#;art&#; bulunmamaktad&#;r. Ç&#;kar&#;lan her plaka için 5 bin ile 15 bin TL aras&#;nda bir ücret miktar&#; vergi verilmesi gerekmektedir. &#;irketler için ilçe emniyet müdürlü&#;üne ba&#;vuru yaparak plaka de&#;i&#;tirme i&#;lemi gerçekle&#;tirilebilir. &#;irket içerisinde son alt&#; ay dokümanlar&#; emniyet müdürlü&#;üne sunulur ve i&#;lem gerçekle&#;tirilir.
  • Devletin özel olarak istedi&#;i plakalarda ad&#; ve soyad&#;, kurum gibi k&#;saltmalar bulunur ve bu plakalar&#;n ayn&#; &#;irket plakalar&#; gibi her y&#;l vergi ödemesi gerekir.

S&#;f&#;r Araç ve &#;kinci El Araç &#;le Özel Plaka Nas&#;l Al&#;n&#;r?

S&#;f&#;r araç ile özel plaka al&#;nmak istendi&#;inde, araç al&#;rken noterde istenilen plakan&#;n dolu olup olmad&#;&#;&#;n&#; ö&#;renmek gerekiyor. Özel plaka sorgulama i&#;lemi yap&#;larak bo&#;ta oldu&#;u ö&#;renildi&#;inde rezerve edebilir ve ard&#;ndan ödeme yaparak alma i&#;lemi gerçekle&#;tirilebilir. Yap&#;lan ödeme ard&#;ndan ödenmi&#; miktar&#;n yaz&#;l&#; oldu&#;u makbuz ile birlikte notere gidilir ve ilgili ki&#;i ile görü&#;ülür. &#;&#;lem tamamland&#;ktan sonra bulundu&#;unuz bölgenin en yak&#;n &#;oförler ve Otomobilciler Esnaf Odas&#;’na giderek burada ortalama 1 saat içinde plaka teslim al&#;n&#;r.
&#;kinci el araç ile özel plaka al&#;nmak istendi&#;inde ise notere gidilmeden emniyet sayfas&#;ndan sorgulanarak plakan&#;n bo&#; ya da dolu oldu&#;u ö&#;renilebilir. Bo&#;ta olan plaka ay&#;rt&#;l&#;r ve ç&#;kan ödeme sayfas&#; ile ödeme gerçekle&#;tirilir. Eski plaka sökülür ve notere gidilerek i&#;lem ba&#;lat&#;l&#;r. Eski plakalar&#;n teslimi yap&#;l&#;r ve i&#;lem sonras&#; noterden al&#;nan belgeler ile &#;oförler ve Otomobilciler Esnaf Odas&#;’na gidilerek i&#;lemler tamamlan&#;r.
Özel plaka fiyatlar&#; ve alma i&#;lemleri &#;ehir yo&#;unlu&#;una göre farkl&#;l&#;k gösterebilir. Trafik ve nüfus yo&#;unlu&#;u sebebiyle kalabal&#;k olan büyük &#;ehirlerde özel plaka ç&#;kartmak hem daha zor hem de daha maliyetli olabilir.

Özel Plaka Ç&#;karmak &#;çin Ne Gereklidir?

&#;ah&#;s olarak ki&#;inin kendisine ait plaka ç&#;karmak istedi&#;i durumlarda ki&#;inin kimlik belgesi yeterlidir. Ancak &#;irket için özel plaka ç&#;kar&#;lmak isteniyorsa ilgili &#;irketin son alt&#; ayl&#;k faaliyet belgesi ve imza sirküleri gerekmektedir.

Özel Plaka Fiyatlar&#;

Özel plaka fiyatlar&#; y&#;l&#; baz&#;nda bak&#;ld&#;&#;&#;nda piyasan&#;n art&#;&#; durumu ile do&#;rudan ba&#;lant&#;l&#; olarak art&#;&#; gözlemlenmektedir. Ancak yap&#;lan bu i&#;lemde sabit bir özel plaka ücreti yoktur. Memur maa&#;lar&#; ile do&#;ru orant&#;l&#; olarak artan özel plaka fiyatlar&#; memur maa&#; katsay&#;s&#; x + KDV(%18) formülü ile hesaplanmaktad&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir