tesettür ile ilgili ayet ve hadisler / Tesettür farzdır - Dinimiz İslam

Tesettür Ile Ilgili Ayet Ve Hadisler

tesettür ile ilgili ayet ve hadisler

Nur Suresi / Ayet Meali

 

Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. Allah, hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir.

 

Tesettür konusunda en çok merak edilen sorulardan biri hiç şüphesiz "tesettür ile ilgili ayet ve hadisler nelerdir?" sorusudur. Özellikle de "Kur'an'da geçiyor mu?", "Allah'&#x;n emri mi?", "Kesin bir hüküm var m&#x;?" gibi insanlar&#x;n ak&#x;llar&#x;na tak&#x;lan ve sürekli dile getirdikleri sorulard&#x;r. Tesettür ile ilgili ayetler:

Ey Peygamber! Han&#x;mlar&#x;na, k&#x;zlar&#x;na ve mü'minlerin kad&#x;nlar&#x;na söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onlar&#x;n tan&#x;n&#x;p incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağ&#x;şlay&#x;c&#x;d&#x;r, çok merhamet edicidir.
(Ahzab Suresi / Ayet Meali)

&#x;

Mü'min kad&#x;nlara da söyle, gözlerini haramdan sak&#x;ns&#x;nlar, &#x;rzlar&#x;n&#x; korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen k&#x;s&#x;mlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalar&#x;n&#x;n üzerine kadar sals&#x;nlar. Zinetlerini, kocalar&#x;ndan, yahut babalar&#x;ndan, yahut kocalar&#x;n&#x;n babalar&#x;ndan, yahut oğullar&#x;ndan, yahut üvey oğullar&#x;ndan, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullar&#x;ndan, yahut k&#x;z kardeşlerinin oğullar&#x;ndan, yahut müslüman kad&#x;nlardan, yahut sahip olduklar&#x; kölelerden, yahut erkekliği kalmam&#x;ş hizmetçilerden, yahut da henüz kad&#x;nlar&#x;n mahrem yerlerine vak&#x;f olmayan erkek çocuklardan başkalar&#x;na göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklar&#x;n&#x; yere vurmas&#x;nlar. Ey mü'minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz!
(Nur Suresi / Ayet Meali)

&#x;

Art&#x;k evlenme ümidi beslemeyen, hay&#x;zdan ve doğumdan kesilmiş yaşl&#x; kad&#x;nlar&#x;n zinetlerini göstermeksizin d&#x;ş elbiselerini ç&#x;karmalar&#x;nda kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sak&#x;nmalar&#x; onlar için daha hay&#x;rl&#x;d&#x;r. Allah, hakk&#x;yla işitendir, hakk&#x;yla bilendir.
(Nur Suresi / Ayet Meali)

Tesettür ile ilgili hadis-i şerifler:

Umeys'in k&#x;z&#x; Esma'dan şöyle nakledilmiştir: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bir gün Hz. Aişe rad&#x;yallahu anha'n&#x;n evine girdi. K&#x;z kardeşi Esma yan&#x;nda idi. Üzerinde vücudunun her taraf&#x;n&#x; örten ve yenleri geniş bir elbise vard&#x;. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem onu görünce kalk&#x;p d&#x;şar&#x; ç&#x;kt&#x;. Hz. Aişe rad&#x;yallahu anha k&#x;z kardeşine "Buradan uzaklaş Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, sende hoşlanmad&#x;ğ&#x; bir şey gördü." dedi. Hz. Esma uzaklaşt&#x; arkas&#x;ndan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem içeriye girdi. Hz. Aişe rad&#x;yallahu anha niçin kalk&#x;p gittiğini sordu. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem de elbisesinin yenini sadece parmaklar&#x; görünecek şekilde ellerinin üzerine çekerek şöyle cevap verdi:

"K&#x;z kardeşini görmedin mi? Müslüman bir kad&#x;n şuras&#x;ndan başkas&#x;n&#x; gösteremez." (Mecmeu'zzevâid nr : )

Bu hadis-i şerif'ten Hz. Esma'n&#x;n giydiği elbisenin bedenini örttüğünü, fakat kollar&#x;nda aç&#x;kl&#x;k olduğunu bunun üzerine Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem bu k&#x;yafetinden hoşlanmad&#x;ğ&#x;n&#x;, ellerinin üstünün parmaklara kadarda örtünmesi gerektiğini &#x;slam alimleri anlam&#x;şlard&#x;r ve de böyle ifade etmişlerdir.

&#x;

Sahabe efendilerimizden Usame seafoodplus.info rad&#x;yallahu anh'in naklettiğine göre;

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, Dihye'tül- Kelbi'nin kendisine hediye ettiği M&#x;s&#x;r kumaşlar&#x;ndan s&#x;k dokunmuş bir elbiseyi bana giydirdi, ben de onu han&#x;m&#x;ma giydirdim. Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem daha sonra bana sordu: "Ne oldu M&#x;s&#x;r'dan gelen elbiseyi giymiyorsun?" Dedim ki, "Ey Allah'&#x;n Resûlü, ben onu han&#x;m&#x;ma giydirdim."

ResulAllah sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: "Alt&#x;na pijama türünden bir şey giymesini ona emreyle. Çünkü ben, o elbisenin kemiklerinin hacmini belli etmesinden korkuyorum." (Ahmet b. Hambel)

&#x;

Ibn-i Abbas rad&#x;yallahu anhuma'dan şöyle nakledilmiştir: Rasulullah aleyhissalatu vesselam, kad&#x;nlardan erkeklere benzeyenlere; erkeklerden de kad&#x;nlara benzeyenlere lanet etti. (Buhari nr : ; Ebu Davud nr : ; Ahmet seafoodplus.info nr : ; Nesei nr : )

&#x;

Hz. Âişe'den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir'in k&#x;z&#x; Esmâ ince bir elbise ile Allah Resulü'nün huzuruna girmişti. Rasulullah aleyhissalatu vesselam ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu:

"Ey Esma! Şüphesiz kad&#x;n erginlik çağ&#x;na ulaş&#x;nca, onun şu ve şu yerlerinden başkas&#x;n&#x;n görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlar&#x;na işaret etmişti. (Ebu Davûd, Libâs, 31)

&#x;

"Allah Teâlâ, ergin kad&#x;n&#x;n namaz&#x;n&#x; başörtüsüz kabul etmez." (&#x;bn Mâce, Tahâre, ; Tirmizî, Salât, ; Ahmed b. Hanbel, IV, , , )

&#x;

Sahih-i Müslim'de den Ebû Hureyre rad&#x;yallahu anh taraf&#x;ndan bir rivayette Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem, giyindiği halde aç&#x;k olan, yani ince ve şeffaf elbise ile dolaşan kad&#x;nlar&#x;n Cehennemlik olduklar&#x;n&#x;, Cennetin kokusunu bile alamayacaklar&#x;n&#x; bildirirler. (Müslim, Libas)

&#x;

Harb&#x;n oğlu Züheyr bana anlatt&#x; : "Bize Cerir Sehl'den o da babas&#x;ndan o da Ebu Hureyre rad&#x;yallahu anh'den nakletti. Ebu Hureyre rad&#x;yallahu anh dedi ki: Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Ateşlik iki s&#x;n&#x;f insan var ki ben onlar&#x; henüz görmedim. Yanlar&#x;nda s&#x;ğ&#x;r kuyruğu gibi kamç&#x;lar olup insanlar&#x; onlarla döven topluluk ve biri de bir tak&#x;m kad&#x;nlar topluluğudur ki bunlar giyinik, ç&#x;plakt&#x;rlar. Görenleri yoldan sapt&#x;ran ve kendileri de haktan sapanlard&#x;r. Başlar&#x; bir tarafa sarkan deve hörgücü gibi olacakt&#x;r. Bunlar cennete giremeyecekler. Kokusu şu kadar, şu kadar yürüme mesafesinden al&#x;nd&#x;ğ&#x; halde, bunlar cennetin kokusunu da bulup alamayacaklard&#x;r." (Müslim &#x; sahih bab: libas ve'l- zineh hadis nr)

&#x;

Alkame bin Ebi Alkame, annesinin şöyle dediğini rivayet eder: Abdurrahman'&#x;n k&#x;z&#x; Hafsa'n&#x;n baş&#x;nda, saç&#x;n&#x; gösterecek şekilde ince bir başörtüsü olduğu halde Hz. Âişe'nin huzuruna girdi. Hz. Âişe rad&#x;yallahu anha baş&#x;ndan örtüsünü alarak ikiye katlad&#x;, kal&#x;nlaşt&#x;rd&#x;. (Muvatta', Libas: 4)

&#x;

Hz. Âişe rad&#x;yallahu anhâ ilk başörtüsü uygulamas&#x;n&#x; şöyle anlat&#x;r:

"Allah ilk muhâcir kad&#x;nlara rahmet etsin onlar; "Baş örtülerini yakalar&#x;n&#x;n üstüne taks&#x;nlar" (en-Nûr, 24/31) ayeti inince, etekliklerini kesip bunlardan başörtüsü yapt&#x;lar."

&#x;

Yine Safiyye binti Şeybe şöyle anlat&#x;r: Biz Âişe ile birlikte idik. Kureyş kad&#x;nlar&#x;ndan ve onlar&#x;n üstünlüklerinden söz ettik. Hz. Âîşe dedi ki:

"Şüphesiz Kureyş kad&#x;nlar&#x;n&#x;n birtak&#x;m üstünlükleri vard&#x;r. Ancak ben, Allah'a yemin olsun ki, Allah'&#x;n kitab&#x;n&#x; daha çok tasdik eden ve bu kitaba daha kuvvetle inanan Ensar kad&#x;nlar&#x;ndan daha faziletlisini görmedim. Nitekim Nûr Suresi'nde "Kad&#x;nlar başörtülerini yakalar&#x;n&#x;n üstüne taks&#x;nlar" ayeti inince, onlar&#x;n erkekleri bu ayetleri okuyarak eve döndüler. Bu erkekler eşlerine, k&#x;z, k&#x;z kardeş ve h&#x;s&#x;mlar&#x;na bunlar&#x; okudular. Bu kad&#x;nlardan her biri etek kumaşlar&#x;ndan, Allah'&#x;n kitab&#x;n&#x; tasdik ve ona iman ederek başörtüsü haz&#x;rlad&#x;lar. Ertesi sabah, Hz. Peygamberin arkas&#x;nda başörtüleriyle sabah namaz&#x;na durdular. Sanki onlar&#x;n başlar&#x; üstünde kargalar vard&#x;." (Buharî, Tefsîru Sûre, 29/12; &#x;bn Kesîr, Muhtasar, M. Alî, es-Sâbûnî, 7. Bask&#x;, Beyrut /, II/)

&#x;

Bir başka hadis-i şerifte ise Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Kad&#x;n örtülmesi gereken avrettir. D&#x;şar&#x; ç&#x;kt&#x;ğ&#x; zaman şeytan ona gözünü diker. (Tirmizî, Radâ, 18)

***
Kaynak link yorumda.

Örtünmeyle ilgili ayet ve hadisler

Örtünmeyle ilgili ayet ve hadisler

Kayıtsız Üye
örtünmeyle ilgili ayet ve hadisler


Cevap: örtünmeyle ilgili ayet ve hadisler

Muhasibi
Değerli kardeşimiz;
Tesettürle ilgili ayetler:

Tesettürle ilgili hadisler:

Umeys&#;in kızı Esma&#;dan nakledildi. Dediki:
Bu hadis-i şerif&#;ten Hz. Esma&#;nın giydiği elbisenin bedenini örttüğünü, fakat kollarında açıklık olduğunu bunun üzerine Resulüllah (s.a.v) bu kıyafetinden hoşlanmadığını, ellerinin üstünün parmaklara kadarda örtünmesi gerektiğini islam alimleri anlamışlardır ve de böyle ifade etmişlerdir.

Usame seafoodplus.info (r.a) nakletti. Dedi ki:
Ibn-i Abbas (seafoodplus.info)&#;dan dediki:
Hz. Âişe&#;den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir&#;in kızı Esmâ ince bir elbise ile Allah Resulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.s) ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu:
Sahih-i Müslim&#;de Ebû Hüreyre (r.a.} tarafından bir rivayette Peygamberimiz (s.a.s), giyindiği halde açık olan, yani ince ve şeffaf elbise ile dolaşan kadınların Cehennemlik olduklarını, Cennetin kokusunu bile alamayacaklarını bildirirler. (Müslim, Libas)

Harbın oğlu Züheyr bana anlattı: Bize Cerir Sehl&#;den o da babasından o da Ebu Hureyre (r.a)&#;den nakletti. Ebu Hureyre (r.a) dedi ki:Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurdu:
Alkame bin Ebi Alkame annesinin şöyle dediğini rivayet eder:
Hz. Ömer (r.a.) ise, cam gibi şeffaf olmasa da, giyindiği zaman altını iyice belli eden elbisenin kadınlara giydirilmemesi hususunda mü&#;minlere ikazda bulunmuştur. (Beyhakî. Sünen, )

İmam Serahsî bu nakilden sonra, kadının giydiği elbise çok ince de olsa yine aynı hükmü taşır, şeklinde bir açıklama getirir. Daha sonra da, "Giyindiği halde açık" olan mealindeki hadisi kaydeder ve şöyle der: "Bu çeşit bir elbise şebeke (ağ) gibidir, örtünmeyi temin etmez. Bunun için yabancı erkeklerin bu şekilde giyinmiş bir kadına bakması helâl olmaz." (el-Mebsût, )


örtünmeyle ilgili ayetler, kızlar için ortunmeyle ilgli ayet, ortunme ile ilgili ayet ve hadis

Bu kategoride yer alan Sorumluluk İle İlgili Hikaye başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir