ayın sağ tarafının aydınlık olduğu evre / Ay’ın Hareketleri ve Evreleri – fen O fen

Ayın Sağ Tarafının Aydınlık Olduğu Evre

ayın sağ tarafının aydınlık olduğu evre

Ayın Evreleri Hesaplama - Sırasıyla Ayın Evreleri Nelerdir, Nasıl Oluşur Ve Sonuçları Neler?

Yeni ay olarak başlayan ayın evreleri hilalden dolunaya kadar birçok şekle bürünür. Ay aslında güneşten aldığı ışığı bizlere yansıtan bir kaynaktır. Yani, ayın kendi ışığı bulunmamaktadır. Ayın evreleri ve oluşma sebebi hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

Ayın Evreleri Nasıl Oluşur?

Gece vakitlerinde güneşten aldığı ışık ile yeryüzünü aydınlatan ay, dünyanın yörüngesinde yer alır. Dünya'nın hareket halinde olması ayın güneşin ışığını yansıtan tarafını görmemizi sağlar. Sürekli olarak hareket halinde olan dünya nedeniyle ayın bazı kısımları görünür bazı kısımları görünmez. Bu da ayın evrelerinin oluşma sebebi olarak açıklanır. Ayın evrelerinin başlangıcı ve sonu toplam bir ayı bulmaktadır. Ayın bir evresini tamamlaması ise bir haftayı yani toplam yedi günü bulur.

Ayın Evreleri Nelerdir?

Güneş sisteminin doğal uydularından biri olan ayın altı adet evresi bulunur. Güneşten aldığı ışığı yansıtan ayın bir tarafı aydınlık iken bir tarafı karanlık olur. Bizler de ayın bir kısmının görünüp bir kısmının görünmediğini zannederiz. Ay dünya ile güneşin arasına geçtiği zaman hiçbir şekilde çıplak gözle görülmez bu duruma ''yeni ay'' denir.

Yeni ay, ayın ilk evresi olarak tanımlanır. Ancak, yeni ayın görüldüğü istisnai bazı durumlar olabiliyor. Örneğin, güneş tutulması sırasında yeni ay dünyadan gözükebilir. Yeni ayın ardından ay ''hilal'' evresine geçer. Ay güneşin doğusunda kaldığı zaman hilal şeklini alır. Hilal şekli güneş battıktan sonra batı yönünde kısa bir süreliğine gözükür. Daha sonrasında ay, diğer evresi olan ''ilk dördün'' evresine geçer.

Yeni ay fazından itibaren yaklaşık iki hafta sonra bu evreye geçen ay, yarım daire şeklinde görünür. İlk dördün evresinde ay, güneşe 90 derecelik açıyla bakmaktadır. İlk dördünün ardından ''şişkin ay'' evresine geçen ay, bu fazda güneşe 90 ve 180 dereceler arasında bakar. Bu evrenin ardından ay, ''dolunay'' olur. Bu evrede ay, tam daire şeklinde görünür ve parlak ve dolgundur. Ayın en sevilen ve göz alıcı göründüğü hali de dolunay zamanlarıdır. Dolunayın ardından son evresine geçiş yapan ayın bu fazına ''son dördün'' adı verilir.

Dünyadan bakıldığın ayın sol yarım kısmının aydınlık olduğu görülür. Ay, yeni aydan itibaren yirmi dokuz buçuk günde son evresine yani son dördün fazına geçerek bir tam döngüsünü tamamlar. Bu tamamlanışın ardından tekrar yeni ay evresine geçerek tüm evreleri sürekli olarak tamamlar. Ayın evrelerini liste halinde sıralayacak olursak şu şekilde açıklayabiliriz;

• Yeni Ay
Ay, ilk evresindedir. Güneş tutulması haricinde dünyadan görünmez.

• Hilal
Ayın ikinci evresi olan hilal, güneş battığı sırada gözükür.

• İlk Dördün
Ay üçüncü evresinde, yarım daire şeklini alır.

• Şişkin Ay
Bu evrede ay dördüncü evresindedir ve güneşe 90 derece karşılıktadır.

• Dolunay
Beşinci evreye gelen ay, dolunay sırasında dolgun ve oldukça parlak bir görünüme sahiptir.

• Son Dördün
Son evresine gelen ay, dünyadan bakıldığın sol yarısının aydınlık olduğu görülür.

kaynağı değiştir]

Ayın evrelerinin isimleri nelerdir? Yeni ay, Hilal, İlk dördün, Şişkin ay, Dolunay, Son dördün ne demektir? Ay'ın toplam kaç evresi vardır?

Ay'ın evreleri fizik ve coğrafya derslerinde soru olarak karşımıza çıkabilen bir konudur. Ayın evrelerinin isimleri nedir merak ediliyor. Peki, Ayın evrelerinin isimleri nelerdir? Yeni ay, Hilal, İlk dördün, Şişkin ay, Dolunay, Son dördün ne demektir? Ay'ın toplam kaç evresi vardır? Ayın ilk evresi hangisi? Sırasıyla ayın evreleri nelerdir? Ayın son evresi hangisidir? Hilal ayın kaçıncı evresidir? Dolunay ayın kaçıncı evresidir? Ayın evreleri konu anlatımı sizlerle...

AYIN EVRELERİ NELERDİR?

Ayın evreleri veya fazları, (genel olarak Dünya'daki) bir gözlemcinin gördüğü Ay'ın aydınlık yüzünün, Ay'ın toplam görünür yüzeyine oranını belirtir. Ay tıpkı Dünya gibi, kendinden ışık vermez. Güneşten aldığı ışığı yansıtır. Bu yüzden, Ay'ın Dünya ve Güneş'e göre konumuna göre belli bir kısmı aydınlık diğer yüzeyi ise karanlık gözükür.

Hilal, yarımay, dolunay gibi şekillerde görünür ki bunlara Ay'ın evreleri (safhaları) denir.

Ay'ı tüm yüzeyinin aydınlık göründüğü dolunay evresi, Ay'ın Dünya'ya dönük yüzü Güneş'in karşısına geldiği zaman görülür. Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.

Ayın evrelerinin isimleri:

Ayın evrelerinin isimleri nelerdir? Yeni ay, Hilal, İlk dördün, Şişkin ay, Dolunay, Son dördün ne demektir? Ay'ın toplam kaç evresi vardır?Ayın evreleri

Buna göre ayın toplam 6 evresi vardır. Fakat bazı kaynaklara göre Ayın 4 evresi bulunmaktadır. Bu durum ise ayın kağıt üzerinde gösterilişinden kaynaklanıyor. Yani ayı 2 boyutlu olarak düşünürsek toplam 4 evresi vardır. Ama 3 boyutlu düşündüğümüzde işin içine hilal ve şişkin ay da dahil olmaktadır.

Ayın 4 evresi:

(Bu evrelerin arasında Hilal ve Şişkin ay da yer almaktadır.)

Ay yüzeyinin aydınlanma şekli ve derecesine göre dört ayrı evrede değerlendirilir. Ayın hiçbir tarafı görülmediği evreye 'yeni ay', aydınlık olan yarı dairesinin batıda görülmesi durumunda 'ilk dördün', her tarafı görüldüğünde 'dolunay', aydınlık olan yarı dairesinin doğuda görülmesi durumunda ise 'son dördün' evresinde olduğu anlaşılır. Ayın evrelerindeki değişikliklerin nedeni dünya, ay ve güneşin konumlarındaki değişikliklerdir. Ay izlediği yörüngeyi dolaşırken kendi ekseni etrafında da bir kere döner. Bu nedenle ayın daima aynı yüzü dünyaya bakar.

AYIN EVRELERİ HANGİLERİDİR?

Ay'ın evreleri sırasıyla isimleri ve tanımları şu şekildedir:

Yeni ay:

Ay'ın aydınlık olmayan tarafı Dünya'ya dönüktür. Ay, Dünya'dan açıkça görülemez. Fakat Güneş tutulması süresince görülebilir.

Hilal:

Ay Güneş'in doğusunda kalmaktadır. Ay - Yer - Güneş arasındaki açı 90°den küçüktür. Hilal evresinin gözlem süresi kısadır. Çünkü Güneş battıktan sonra batı ufkuna yakın gözlenir.

İlk dördün:

Ay'ın yeni ay evresinden bir hafta sonra yarım daire biçiminde (D) göründüğü evre; Güneş'e göre açısal uzaklığı 90° olduğu andaki görünüşüdür.

Şişkin ay:

İlk dördün safhasından sonra Ay'ın uzanım açısının 90° ile 180° arasında olduğu zamanlar oluşan evre şişkin evre olarak bilinir.

Dolunay:

Ay'ın tam bir daire olarak dolgun, parlak görüldüğü evredir.

Son dördün:

Ay'ın Dünya'dan sol yarısının aydınlık gözüktüğü evredir.

Ders NotlarıGündemYaşamHaberler

Ay nasıl güneş gibi doğar ve batar?

Gökbilimde özellikle dünyamız ile ilgileniyorsak (doğma, batma gibi) önce bilmemiz gereken 360 derecenin 24 saate eşit olduğudur. Neden çünkü ekseni çevresinde bir dönüşü 360 derecedir ve o da 24 saate eşittir. O zaman 90 derece 6 saat, 180 derece 12 saat veya 1 saat 15 derece olduğunu çıkarabiliriz.

Şekilde Ay için içeride bir yörünge çizilmiş, dolanma doğrultusu verilmiş ve merkezdeki dünyadan bakınca güneş ışınları ile aydınlatılmış Ay'ın ne kadar parlak bölgesini görebilirsiniz, o anlatılmaya çalışılmıştır. Onun dışında evreleri gösteren fotoğraflar ise artık şekli bırakıp gökyüzünde dolanan Ay'a baktığınızda onu nasıl göreceksiniz o anlatılmaya çalışılmıştır. Yeniay evresinde Ay bize sadece karanlık yüzünü gösterdiği için değil Güneş ile beraber doğup battığı için biz onu göremeyiz, yani güneş ışınları onu görmemize mani olur.

Şimdi sürekli olarak Ay, Dünya ve Güneş arasındaki açıyı düşünelim. Yeni hilal evresinde bu açı 30-45 (2-3 saat) derece yöresindedir. Akşamları güneş battıktan sonra hemen gözümüze takılır, aslında bütün gün gökyüzündedir ama gökyüzünün ışık içinde olmasından dolayı ona ilgi azdır. Dikkatli olanlar veya teleskobu olanlar görebilir. Akşam yemeğinin yedikten sonra bir daha bakayım dediğinizde hilal Ay batmış olur. Neden güneş battıktan 2-3 saat sonra batacaktır. Ne zaman doğmuştur? Güneş doğduktan 2-3 saat sonra doğmuştur.

Ay da dünyamız gibi yörüngesinde batıdan doğuya doğru yol alır. Peki bir günde ne kadar yol alır? Yanıt gayet basit; 28 günde yer çevresinde bir tur dolanıyorsa (360 derece) bir günde 360/28 yaklaşık 13 derece. Biliyoruz ki 15 drece 1 saate karşılık geliyordu. O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar.

İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir. Ne zaman doğmuştur? Öğle zamanı. Bunları yazarken bir gökcisminin ortalama 12 saat gökyüzünde kaldığını varsayıyoruz ve öğrencilere öğretirken büyük bir hata da değil. Bu evrede Güneş Ay'ın yarısını aydınlatır ama biz aydınlanmış bu yüzeyin yarısını görürüz.

Dolunay evresine geldiğimizde söz konusu açı tam 180 derece yani 12 saattir. Güneş batarken Ay doğar ve tamamen aydınlık yüzünü görürüz, dolayısıyla herkesin ilgisini çeker. Bu evrede artık sabahleyin güneş doğarken o batar, bütün geceyi süsler.

Son dördün evresinde Ay, dünya ve Güneş arasındaki açı 270 derece yani 18 saattir. Akşam 6'da Güneş batar ama ortada Ay yoktur, ne zaman doğacaktır? Gece yarısında. Bu evrede Ay'a baktığımızda artık sağ tarafı değil sol tarafı aydınlıktır. Halbuki hilal ve ilkdördün evrelerinde hep sağ tarafı aydınlıktır.

Uzun oldu ama bir özetleyelim.

1. Her gün güneş battığında Ay'a bakan bir kişi ertesi günü onun 1 saat daha geç batacağını bilir.

2. Dolunay evresine kadar Ay'ın hep sağ tarafı aydınlık iken dolunay evresinden sonra sol tarafı aydınlıktır.

3. Gündüz Ay'ı gözlemek için en uygun zaman ilkdördün ile son dördün arasındaki zamandır. Ay gündüz gözükmez diyenler için.

4. Hilal evrelerinde dikkat ederseniz Ay'ın karanlık bölgeleri de güzel görünür, bunun nedeni o evrelerde dünyamız Ay'da oturan bir kişi için dolun dünya evresindedir. Dünyadan yansıyan güneş ışınları Ay'ın karanlık bölgelerini aydınlatır. Ayda oturan bu kişi dolunay evresinde dünyayı nasıl görür?

5. Daha bir çok kazanım vardır, yorumlarınızda onları da ekleyebilirsiniz. Sevgilerimle...

6,470 görüntülenme

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası