emzirirken levmont kullananlar / levmont - Doktorsitesi

Emzirirken Levmont Kullananlar

emzirirken levmont kullananlar

Emziren anne ilaç aldıktan kaç saat sonra emzirebilir?

İçindekiler:

  1. Emziren anne ilaç aldıktan kaç saat sonra emzirebilir?
  2. Emziren anne alerji ilacı kullanabilir mi?
  3. Emziren anne ağrı kesici krem kullanabilir mi?
  4. Emziren anneler nemlendirici krem kullanabilir mi?
  5. Annedeki enfeksiyon sütten bebeğe geçer mi?
  6. Emziren anneler korona ilacı kullanabilir mi?
  7. Annedeki alerji sütten bebeğe geçer mi?
  8. Emziren anne göz damlası kullanabilir mi?
  9. Emziren anne Bengay sürebilir mi?
  10. Cilde sürülen krem kana karışır mı?
  11. Emziren anneler ilaç kullanabilir mi?
  12. Idrar yolu enfeksiyonu anneden bebeğe geçer mi?
  13. Korona virüs anne sütünü azaltır mı?
  14. Covid hastası emzirebilir mi?
  15. Covid süte geçer mi?
  16. Bebek alerjisi nasıl olur?
  17. Goz damlasi SUTE gecer mi?
  18. Burun spreyi anne sütüne geçer mi?

Emziren anne ilaç aldıktan kaç saat sonra emzirebilir?

Annenin1 saatya da 10 saatsadece bekledikten sonra emzirmesiyanlıştır. Doğrusu şudur, tek doz ya da çok kısa süre kullanılan bir ilaçise ilaçson dozundan belli bir süre (ilaçT1/2 zamanının katı kadar) bekledikten sonrabiriken süt boşa sağılmalı yeni birikecek olan süt bebeğe emdirilmeli.

Emziren anne alerji ilacı kullanabilir mi?

Alerji İlaçları: Montelukast içeren Singulair, Notta, Once Air gibi ilaçlargüvenle kullanılabilmektedir. Bir antihistaminik ve montelukast kombinasyonu olan Levmont ve muadillerinin kullanımı emzirirkenönerilmez.

Emziren anne ağrı kesici krem kullanabilir mi?

Hamilelik süresince birçok vitamin ve mineral ilacının, fazlası zarar olmakla birlikte normal dozda kullanılması sonucu herhangi bir sorun teşkil etmez. Minoset-Parol, Nurofen-Artiril, Apranax, Aprol gibi ağrı kesicileryahut ateş düşürücüler, emzirmesürecinde rahatlıkla kullanılabilir.

Emziren anneler nemlendirici krem kullanabilir mi?

Göğsümüz için topikal olarak uyguladığınız ürünler doğrudan yenidoğan bebeğinizin ağzına girdiğinden, paraben, mineral yağ ve petrol içermeyen doğal kremveya losyon kullanmayı hedeflemelisiniz. Buna ek olarak, cilt ürünlerinde kullanılan bazı bileşenler cildinizi tahriş edebilir.

Annedeki enfeksiyon sütten bebeğe geçer mi?

Annesütüyle bebeğegeçebilmektedir. Bebeği beslemek için bir başka güvenli seçenek bulunduğunda annedeHTLV-1 enfeksiyonuemzirme için bir kontrendikasyondur. Sağılmış annesütünün dondurulması ile enfeksiyöz özelliğinin kaybolduğu konusunda yeterli çalışma yoktur.

Emziren anneler korona ilacı kullanabilir mi?

Eğer Koronavirüs nedeniyle ilaçkullanıyor iseniz bebeğinizi emzirmemeniz önerilmektedir. İlaçkullandığınız süre içinde sütünüzün sağınız ve dökünüz; ilaçtedaviniz bittikten sonra emzirmeyedevam edebilirsiniz.

Annedeki alerji sütten bebeğe geçer mi?

Bebeklerde alerjigenellikle ek besinlere başlandığında görülür ancak emzirme döneminde annenin yediği alerjikşeyler annesütünden bebeğe geçebilir.

Emziren anne göz damlası kullanabilir mi?

Dr. Ömer Kamil Doğan, "Hamilelik öncesi glokom nedeniyle damlakullanan anneadayları gebelik öncesi ve sonrasında gözkontrollerini yaptırarak doktor tavsiyesi doğrultusunda damlalarınıkullanmalıdır. Göz damlalarıhamilelikte ve emzirmedöneminde sakıncalı olabilmektedir.

Emziren anne Bengay sürebilir mi?

Bengaykremi emziren annekullanabilir mi? Bengaykremin emzirmedöneminde kullanılması gelen olarak sakıncalı görülmemektedir.

Cilde sürülen krem kana karışır mı?

Kremler cilttarafından emilerek dolaşıma bile katılabilir, hatta idrarla atılırken bir koku bile duyulabilir.

Emziren anneler ilaç kullanabilir mi?

Dr. Numan Bayazıt, “Çok istisnai durumlar haricinde sorunun cevabı 'kesinlikle hayır'dır. Sütte bir miktar ilaçda olsa, emzirmekher zaman için daha güvenlidir. Kısa bir süreliğine de olsa emzirmeye ara vermenin, bebeğin meme emmeyi kalıcı olarak bırakmasına sebep olabileceğini unutmamak gerekir.

Idrar yolu enfeksiyonu anneden bebeğe geçer mi?

Hamilelik döneminde idrar yoluenfeksiyonunda erken tanı, anneve bebeğin sağlığını riske atmamak adına büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu durumda diğer organlara yayılabilen enfeksiyon(sepris), zatürre, düşük ve erken doğum gibi ciddi sorunlar anneve bebektehayati tehlikelere sebebiyet vermektedir.

Korona virüs anne sütünü azaltır mı?

Koronavirüsve Emzirme: Koronavirüs Anne SütüyleBebeğe Geçer Mi? Anne sütü, koronavirüsenfeksiyonu şüphesi veya tanısı olan annelerin bebekleri de dâhil olmak üzere tüm bebekler için en iyi besin kaynağıdır. Enfeksiyon tanısı konan anne, aşağıda belirtilen önlemleri aldığı sürece bebeğini emzirebilir.

Covid hastası emzirebilir mi?

Bebeğini emzirmeden önce ellerini yıkamalı, maskesini takmalı ve meme başı temizliği yapmalıdır. Sonrasında bebeğini güvenle emzirebilir. Eğer Koronavirüsnedeniyle ilaç kullanıyor iseniz bebeğinizi emzirmemeniz önerilmektedir.

Covid süte geçer mi?

Koronavirüsve Emzirme: KoronavirüsAnne Sütüyle Bebeğe Geçer Mi? Anne sütü, koronavirüsenfeksiyonu şüphesi veya tanısı olan annelerin bebekleri de dâhil olmak üzere tüm bebekler için en iyi besin kaynağıdır. Enfeksiyon tanısı konan anne, aşağıda belirtilen önlemleri aldığı sürece bebeğini emzirebilir.

Bebek alerjisi nasıl olur?

Bebekler alerjiolduğunu gösteren belirtiler; bebeğinnefes alıp vermesi, burun akıntısı, kakada kan, kabızlık, ishal, tekrar eden karın ağrısı, ciltte kızarma, kabarma şeklinde özetlenebilir.

Goz damlasi SUTE gecer mi?

TOBRASED göz damlasıkesinlikle gerekli olmadıkça kullanılmamalıdır. Sistemik tedavide, tobramisin çocuğu etkileme riski taşıyacak miktarlarda anne sütüne geçer.

Burun spreyi anne sütüne geçer mi?

Krem-pomat tarzı sürme ilaçların, burundamla ve spreylerinin veya soluma yoluyla alınan spreylerin direk kana ve dolayısıyla anne sütünegeçmez. Dolayısıyla bu tür ilaçlar emzirirken en güvenli gruptur.

Uzmanına Danış

DAHA ÖNCE SORULAN SORULARI VE CEVAPLARINI OKUYUN.

SORU

Bebeğim 4 aylık, 1 aylıkken atopik dermatit teşhisi kondu. İlk başta yüzünde sivilceler vardı ama şuan yüzü tertemiz. Vücudunda ise hala sivilce devam ediyor; ancak azalır gibi. Alerji testi yaptırdık ve hiçbir şeye alerjisi çıkmadı. Sağlık Ocağındaki doktorumuz bebeğimde alerji olduğunu ve ek gıdaya başlamayıp ek emzirmeye devam etmemi söyledi. Sizce ne yapmam gerekir? Lütfen yardımcı olun.

CEVAP

Anne sütü ile beslenen ve yeterli derecede tartı alan bebeklere ilk 6 ay anne sütü vermek alerjisi olan veya olmayan tüm bebeklere önerilir. Çünkü anne sütü, anneden geçen birçok canlı ve bağışıklık sistemini güçlendirici faktörler içerir ve eşdeğeri yoktur. Anne sütüne devam etmenizi öneririm. Atopik dermatit için iyi bir cilt bakımı en önemlisidir. Bebekteki egzama her zaman besin alerjisine bağlı olmayabilir, bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülüp atopik egzama için koruyucu önlemlerin düzenlenmesini öneririm.

SORU

Bebeğim 11 aylık, ek gıdaya geçince anjioödem gelişti. Testlerde inek sütü, yumurta ve kırmızı et alerjisi çıktı. Emzirdiğim için ben ve bebeğim diyet yapıyoruz. Demir eksikliği var ve tahlil bakılırken inek sütü ve yumurtaya da bakıyoruz. Yumurta alerjisi kandaki değeri ilk önce 30’du, şimdilerde 50’ye yükselmiş. Diyetimize rağmen neden böyle oluyor? Yükselme göstermesi riski arttırıyor mu?

CEVAP

Öncelikle bebeğinizin hangi besine karşı alerjisi olduğunu tespit etmek gerekiyor. Anjiyoödemin hangi ek gıdayı aldıktan sonra geliştiği çok önemli. Yumurta alerjisi değerinin birimi belli değil, birkaç yöntemle bakılabilir, ancak oldukça yüksek duruyor. Yumurta veya yumurta içeren ürünler hiç almasa da bebek solunum veya deri yolu ile yumurta alerjenleri ile karşılaşıyor olabilir. Bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilip, besin alerjisi açısından izlemini ve diyetinin düzenlenmesini öneririm.

SORU

Bebeğimde besin alerjisi var. Emzirdiğim için süt ve süt ürünleri tüketmiyorum. Doktorumuz, domates verme dedi. Domates tüketmeye devam etsem sütümden geçer mi?

CEVAP

Süt ve süt ürünleri ile domates arasında bir etkileşim, çapraz reaksiyon olmadığı için domates yiyebilirsiniz. Annenin her yediği besin vücutta belli işlemlerden geçtikten sonra anne sütüne işlenmiş olarak ve çok küçük miktarlarda geçer, çocuk bu yolla çok çeşitli besinlerle tanışır. Ancak belli bir besine karşı alerjisi olanlarda anneye o besini tüketmemesi önerilir.

SORU

Bebeğim 10 aylık, inek sütü alerjisi çıktı ama mamayı reddediyor. Ne yaptıysam içmedi, ek gıda alıyor. Sütüm az ama emiyor, alerji mamasını muhallebilerine katsam aynı etkiyi görür müyüm? Günde en az kaç ölçek vermem gerekiyor?

CEVAP

Öncelikle emzirmeye devam edin, ne kadar fazla emzirirseniz sütünüz o kadar artar, özellikle gece emzirirseniz, bazı hormonlar gece daha fazla salındığı için sütünüz daha fazla artar. Anne sütü rezervlerini bebek belirler, bebeğin emdiği miktar kadar, bebeğin ihtiyacına göre anne sütü üretilir. Alerji mamasını muhallebilere katabilirsiniz, mamayı su ile hazırladıktan sonra tadını pekmez, meyve gibi doğal tatlandırıcılar ekleyerek değiştirebilirsiniz. Anne sütü hiç yoksa günde ml ( ölçek) mama alması kalsiyum gereksinimi açısından da yerinde olacaktır.

SORU

14 aylık bebeğimin gözleri kızarıyor. Doktora götürdüm; alerjik dedi ve damla verdi. Kullandıktan sonra geçti, 2 ay sonra daha kötü kızardı. Aynı damladan aldım, 1 haftadır kullanıyorum ve hala geçmedi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Bebeğinizin gözlerinde kızarıklık kullandığınız damlaya rağmen geçmemiş, bebeğinizin göz doktoru tarafından tekrar değerlendirilmesini öneririm, mikrobik bir durum olabilir, sorun gözyaşı pınarları ile ilgili olabilir. Göz doktoru alerjik bir durum düşünürse Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Hocam 5 ay 10 günlük oğlum var. Doğduğundan beri yüzü ve tüm vücudu kızarık ve kaşıntılıydı. En sonunda teşhis konuldu; yumurta ve fındık fıstık alerjisi çıktı. Diyet yaptım yine de yüzünde çıkmaya devam etti. Doktor buğdayı kesmemi söyledi, buğdayı kestiğimizin ertesi günü oğlum tamamen iyileşti. Çölyak hastalığı olabilir mi? Buğday alerjisi farklı mı? Eğer öyleyse geçer mi?

CEVAP

Buğday alerjisi ile çölyak hastalığı farklı iki hastalıktır. Her ikisin de de buğdaya karşı verilen anormal bir yanıt, aşırı duyarlılık söz konusudur. Ancak vücudun verdiği yanıtlar, tutulan organlar farklıdır. Çölyak hastalığı daha çok bağırsakları etkiler, ama pek çok diğer organda da belirti verebilir. Her iki durumun tedavi yaklaşımları da, seyirleri de farklıdır. Buğday alerjisi geçebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesini öneririm.

SORU

Merhaba, oğlum 6 aylık kakada gizli kan mukus lökasit eritrosit ve asit görüldü. 1,5 aydır Pregomin kullanıyoruz. Zaten 3. ayından beri biberonu reddediyordu, bu durum hala devam ediyor. Ek gıdaya geçtiğimiz için hemen hemen her gıdaya alerjisi oluyor ve bu durum süt içmesinin azalmasına neden oluyor. Gastroentrologlara da gittik fakat pek ilerleme kaydedemiyoruz. Dışkı hala yeşil ve zorlanarak yapıyor. Süt içmesinde de artış yok. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Çoklu gıda alerjisi çok sık görülen bir durum değil aslında, iyi tartı almıyorsa tekrar değerlendirilmesi gerekir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU

Bebeğim 5 aylık, 1. ayımızda inek sütü alerjisi tanısı konuldu. Dikkatli beslenme ve bakım egzaması sadece yüzünde görünüyordu. Fakat dün akşam bebeğimin ayağında kurdeşen(ürtiker) şeklinde belirtiler oldu. Sabah kendiliğinden geçti. Öğlene doğru gözünün altında aynı şeyden çıktı. Kısa sürede yine kendiliğinden geçti. Bu zamana kadar bebeğimin yüzünde egzama şeklinde alerji gösteren durum bundan sonra kurdeşen şeklinde mi oluyor? Yoksa ikisi aynı anda da olabiliyor mu? Hangisi daha tehlikeli? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP

Alerjiye yatkın çocuklarda hem egzema hem ürtiker görülebilir. Her ikisi de derinin farklı mekanizmalarla verdiği aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Her ikisi içinde tehlikeli bir durum söz konusu değildir. Süt alerjisi varsa, sütle doğrudan temas da ürtikere neden olabilir. Bu açıdan Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhaba, yeni hamileyim ve laktoza alerjim var. Hamilelikte laktozlu bir ürün tüketmem hamileliğimi veya bebeğimi etkiler mi?

CEVAP

Laktoz sütün şekeridir, bazı kişilerde laktozu parçalayan laktoz enzimi yoktur, bu durumda süt şekeri laktoz vücutta parçalanamaz, bu da sindirim sisteminde gaz, hazımsızlık gibi sirayetlere yol açar, yani bu durum alerjiye bağlı değildir. Dolayısıyla laktozlu ürün tüketmeniz sizde sindirimle ilgili sirayetler yaratabilir, bebekte alerjiye neden olmaz.

SORU

Merhaba, bebeğim nasır alerjik bir bünyeye sahip. Yüzde egzama ve ağız etrafında kırmızı noktacıklar oluşuyor. Yediklerimi not tutuyorum ve belirlediğim 4 gıda var. Umarım daha fazla olmaz. Bunları hiç yiyebilecek mi ve cilt için nasıl bir losyon kullanmalıyım, teşekkür ederim.

CEVAP

Bebeğinizin besin alerjisi açısından Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. Şüphelenilen besin alerjilerinin test edildiğinde kabaca ancak 1/5’nde alerji saptanıyor. Boşuna diyet yapmamış olursunuz. Piyasada bebekler için üretilmiş nemlendiricilerden içinde fazla parfüm ve kimyasal olmayanları tercih edebilirsiniz.

SORU

Bebeğim 3,5 aylık ve son bir aydır uyanıkken meme emmeyi reddediyor, sadece uyurken emzirebiliyorum. Her emzirme sonrası çoğu zaman fışkırarak kusuyor. (Kusmuk iltihaplı gibi çıkıyor) Dışkısı sürekli mukuslu, makatın etrafı sürekli çatlıyor ve kızarık durumda. Doktor reflü tanısı koydu. Bir hafta Gaviscon ve Motilium kullandım ama şikayetlerimiz hala devam ediyor. Ben 10 gün boyunca süt ürünleri kullanmadım fakat herhangi bir şey değişmedi. Vücudunda ve yüzünde ara sıra kızarıklıklar çıkıyor ama yüzünde daha ağırlıklı. Gaita testinde kan ve lökosit çıktı. Diyarbakır&#;da yaşıyorum ve ildeki tek gastroentrolog reflü tanısı koydu. Onun dışında gösterdiğim tüm doktorlar bebeğimin kilo alımının iyi olduğunu söyledi. Aynı anda bir sürü semptom varken bebeğimin gelişimine bakıp normal demeleri beni bir anne olarak endişelendiriyor. Bebekte anormal birçok şey var ve bunun tanısının konulmaması beni çok üzüyor. Süt ürünlerini bıraktığımda şikayetlerin devam etmesi çoklu gıda alerjisinden kaynaklanıyor olabilir mi?

CEVAP

Bebeğinizin iyi kilo alması sevindirici bir durum; çoklu gıda alerjisi ciddi ve nadir bir durumdur. Bebeğinizde diyetle şikâyetlerinde değişme olmaması ya süt alerjisinin olmadığını gösterir, ya da süt alerjisi varsa farkında olmadan sütlü ürün tükettiğiniz için olabilir. Bebek diyetten fayda görmediyse diyeti bırakın. Bir Çocuk Alerji uzmanının görmesini öneririm.

SORU

Merhaba, oğlum 3 aylıkken banyo sonrası oluşan kızarıklık yüzünden hastaneye gittik. Egzama olduğu söylendi ve hipokort verildi. Bunun yanı sıra şampuan ve nemlendirici krem verildi. Kullandık fakat geçmedi. Doktorlar farklı markaların nemlendiricilerini tavsiye etti ama faydası olmadı. Yurtdışından getirdiğim bir kremle iyileşme oldu. Daha sonra kandan alerji testi yaptırdım. İnek sütü, yumurta beyazı, buğday unu, bir çeşit balık ve yer fıstığına alerjisi olduğu sonucu çıktı. Bebeğim anne sütüyle besleniyor. Ben artık pirinç ve yeşil sebzeler haricinde başka gıdalar tüketmiyorum. Acaba hep bu şekilde mi devam etmeliyiz? Bu gıda alerjisi durumu ne zaman ve nasıl geçer? Cevaplarsanız çok sevinirim.

CEVAP

Bebeklerde görülen egzama her zaman besinlerle ilişkili olmayabilir. Derinin yapısına bağlı olarak de gelişebilir. Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. Kan tahlilinde besinlere karşı çıkan alerjiler her zaman bebekte o besinlere karşı reaksiyon gelişeceği anlamına gelmez. Çocuk Alerji uzmanına gitmenizi öneririm.

SORU

Bebeğime atopik dermatit tehşisi konuldu ve bununla birlikte çocuk alerji doktoruna götürdüm. Deri testi yapıldı, yumurtaya alerjisi olduğu çıktı. Sütümden geçmesin diye yumurta içeren hiçbir şeyi yemedim fakat bu süre zarfında sütüm azaldı. Doymamaya başladı ve ek takviye olarak aptamil devam sütü kullandım. Tekrar vücudumda kızarıklıklar çıkmaya başladı. Mamanın içerisinde yumurta içeren maddeler var mıdır? Yoksa başka bir şeye de alerjisi olabilir mi?

CEVAP

Atopik egzama zaman zaman alevlenmelerle kendini gösteren kronik seyirli bir hastalıktır. Alevlenmelerinin olmaması için cildin nemlendirilmesi gerekir. İyi bir cilt bakımı yapılmazsa alevlenmeler görülebilir. Formül mamalar yumurta içermezler. Çok terleme, kalın giysiler, fazla sabun kullanmak, cilt kuruluğu da egzamalı çocuklarda alevlenmelere neden olabilir. Tetikleyici faktörleri tekrar gözden geçirmenizi, doktorunuzla tekrar temasa geçmenizi öneririm.

SORU

Merhaba, oğlum 18 aylık ve süt alerjisi çıktı. 5. ayından sonra anne sütü almayı reddetti ve 1 yaşına kadar Aptamil mama ile birlikte 17 ayına kadar geldik. Oğlumun sıkıntısı sık sık ishal olması. Doğal olarak diş çıkarmaya bağladık ayrıca alerjik bronşit dediler. 3 buçuk aylıkken Şubat ayında ve ayında(Şubat) bronşit olduk. Bunun için nebul ilaçlar kullandık. Kış aylarında çok sık hastalanıyor, kulak ve bademcik iltihabı oluyor. Yaz aylarında da hastalanıyor fakat kış kadar değil. Deri testinde negatif kan testinde ise 2 pozitif süt alerjisi testi konuldu. 10 gün sonra kontrolümüz var ve araştırdığım kadarıyla oğlum süt içtikten sonra tepki vermiyor. Kan sonucu yanlış olabilir mi ve okuduklarım kadarıyla tepki 3 4 sonra oluyormuş. Bizde o da yok. Çocuğumun diyetle gelişim geriliği olacağından çekiniyorum. Ezonfil biraz yüksek, igg normal ve iga normal. Anlamıyorum, gelişimi de iyi maşallah.

CEVAP

Kan testinde veya deri testinde tek başına süte karşı alerji saptanması inek sütü alerjisi tanısını koydurmaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Oğlum dokuz aylık ve çoklu gıda alerjisi var. Süt ürünleri; fındık, fıstık, yumurta akı ve tüm bunlara alerjisi var. Günde 12 ölçek Pregomin As kullanıyoruz, yeter mi? Ve bunun dışında neler verebilirim, nasıl bir beslenme periyodu takip etmeliyim. Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

CEVAP

aylık çocuğunun anne sütü yerine günde ölçek formül süt alması yeterli olabilir. Bebeğinize, alerjisi olmayan besinleri (et, balık, tavuk, sebzeler, meyveler) diğer bebeklerde olduğu gibi gün ara ile başlayabilirsiniz.

SORU

Bebeğim şu an 1 yaşında, 6. ayından itibaren hazır market sütü veriyorum. 2 gündür sümüksü ishal yapıyor, sütle alakalı olabilir mi? Hazır süt mü yoksa inek sütünü mü önerirsiniz. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP

Bebeğiniz viral bir enfeksiyon geçiriyor olabilir, sütle ilgili olduğunu sanmıyorum. İnek sütü olarak hazır ürünler arasından pastörize günlük sütü tercih edebilirsiniz.

SORU

Bebeğim 5 aylık ve süt alerjisi var, kan tahlil sonucu 21 çıktı. Alerji uzmanı vücudu alışsın diye bu ay derecede kaynattıktan sonra 20 dk. fırınlayıp 1 çay kaşığı vermemi önerdi. Yoğurt ve tarhana çorbası yedirmemi söyledi. Yüzünde kızarıklık olursa duruma bakarız dedi. Aptamil as kullanıyorum, deneme yöntemi zarar verir mi?

CEVAP

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmakta. Bebeğinizdeki klinik bulgu ve belirtiler, inek sütü alerjisinin tipi veya tedaviyi belirlemede önemlidir. Tek başına kan değerleri alerjinin tipini belirlemede yeterli değildir. Bebeğin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU

Kızım 5 aylık, anne sütü ile besleniyor fakat kullanmış olduğum bıldırcın yumurtası yüzünden alerji oldu (anne sütünden geçtiği için) Doktorumuz damla ve özel şampuan verdi. Cildi kuruduğu için de krem önerdi. İlacı kullandığımda boynu ve ensesi kızarıyor ama kullanmayı bıraktığımda da kızarıklık geçmesine rağmen kaşıntı devam ediyor. Eli, yüzü, kafası ve ensesi sırf tırnak izi oldu. Doktor 6. aya kadar zaditeni kullanın dedi ama kaşıntı hala devam ediyor. Hastalığı da hala geçmedi, ne yapabilirim?

CEVAP

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU

Kızım 2 aylık iken dışkısındaki mukus yüzünden tahlil yaptırdık ve yüksek oranda laktoz intoleransı çıktı. Doktor aynı zamanda süt alerjisi olabileceğini de söyledi ve relactaz damla verdi. Ben artık hiçbir süt ürününü kullanmıyorum. Bebeğim şu an 5 aylık ve süt alerji testi yatırdık, negatif çıktı. Sütte laktoz olduğundan dolayı kafam karıştı. Alerji yok diye süt verirsem laktoz alerjisi var ne yapmam gerekiyor?
Biraz bile süt ürünü tüketsem kızımın dışkısı mukuslanıyor ve beyaz beyaz tanecikler oluyor. Bu kan testine güvenebilir miyim?

CEVAP

İnek sütü alerjisinin çeşitli alt grupları bulunmaktadır, bazı tiplerinde kan testinde süt alerjisi çıkması beklenmez. Dolayısıyla kanda süte alerji çıkmaması inek sütü alerjisini dışlamaz. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesi önerilir.

SORU

Oğlum 1,5 yaşında, süt alerjisi 5 class yumurta ve 3 class mercimek alerjisi var. Süt içeren bir şey yediği zaman cildinde, gözünde, solunumunda ve dışkısında tepki oluyor. Yumurta tükettiği zaman sadece hafif öksürük oluyor. Benim sorum ciddi bir tepki yoksa yedirmeli miyim? Örneğin; yumurta veya eser miktarda süt içeren bir ürünü verirsem sakıncası olur mu çünkü tepki olmuyor?

CEVAP

Bebeğin alerjisi geçinceye kadar süt ve yumurta içeren ürünleri bebeğe vermemenizi öneririm. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından izlenmesi uygun olur.

SORU

Oğlum 4 aylık, sadece anne sütü veriyorum. 8 haftadır geçmeyen bir hırıltısı ve öksürüğü var fakat ateşi hiç olmadı. 3 ayrı çocuk doktoruna defalarca götürdüm. Ciğerleri temiz ve boğazı kızarık olmadığı için ilaç verilmedi. 3 haftadır dışkısı çok düzensiz, bazen sümüksü ishal oluyor. Süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP

Bebeğinizdeki bulguların nedeni süt alerjisi olmayabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafında değerlendirilmesi önerilir.

SORU

Bebeğim 6 aylık ve tadımlara başladık fakat muz yedikten sonra açık yeşil bir dışkısı oluyor. Bu durum normal mi, muz vermeyi kesmeli miyim?

CEVAP

Bebeğinizin büyürken bütün sistemleri de birlikte büyüyor, olgunlaşıyor. Yediklerine ve bağırsaklarının giderek olgunlaşmasına bağlı olarak; dışkısının rengi, kıvamı ve sıklığında günlük değişimler olacaktır. Birkaç gün aralıklarla muzu tekrar deneyebilirsiniz ve bebeğin dışkısını izleyebilirsiniz.

SORU

Merhaba, çocuğum 15 aylık ve vücudunda nokta şeklinde kızarıklıklar var. Bir gıdaya alerjisi var sanırım. Kaşıntısı oluyor fakat onun dışında herhangi bir şeyi yok. Doktora götürdüm, ilaç ve losyon verdi. Bir süre geçti ardından tekrar oluştu. Neye alerjisi olabilir, nasıl anlarım?

CEVAP

Bebeğinizin cildindeki belirtilerin doğrudan besinlerle ilişkisi olmayabilir. Cildin yapısına bağlı olarak da bu durum gelişebilir. Güzel bir cilt bakımı ve cildi sık nemlendirme yeterli olabilir. Verilen tedaviye yanıt alamıyorsanız, Çocuk Alerji Uzmanı tarafından görülmesi önerilir.

SORU

Merhaba, kızım 17 aylık ve 10 kilo. Çoklu besin alerjisi nedeniyle pregomin kullanıyor. Günde vermem gereken pregomin miktarı nedir? Teşekkür ederim.

CEVAP

Kızınızda çoklu besin alerjisi var ise; günlük protein, kalori, kalsiyum gibi eser elementler ve mineralleri ne kadar tükettiğini hesaplayarak vereceğiniz pregomin miktarını belirleyebilirsiniz. Beslenmesinin Çocuk Alerji Uzmanı ve diyetisyen eşliğinde düzenlenmesi uygun olacaktır.

SORU

Merhaba Hocam, bebeğim 6 aylık ve dışkısında kan gördük. Peş peşe ve yeşil dışkısı oldu, bol lökosit çıktı. Alerjiler temiz çıktı fakat tedbir amaçlı diyet verildi. Elimden geldiği kadar diyeti uyguluyorum ama mukus problemi devam ediyor. Henüz ek gıda denemedik. Mukus ve huzursuz uyku, alerji problemi için yeterli midir?

CEVAP

Uykuda huzursuzluk ve mukuslu dışkı besin alerjilerinde görülen bulgulardandır. Ancak bu bulgular sadece besin alerjisine özgü değildir. Araya girmiş mikrobik bir ishal de bu klinik tabloya neden olabilir. Bebeğinizde besin alerjisi şüphesi varsa Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Oğlum 4 aylık. 2. Ayında yanaklarında kızarıklıklar meydana geldi. Anne sütünün yanında mama desteği de alıyor, doktorumuz egzama ancak süt alerjisi ihtimali de var dedi. Ben katı olmamak suretiyle süt, peynir ve yoğurt tüketmedim ve keçi sütü maması tercih ettim. Yanakları için locoderm kremi verdi, sürdüğümde geçiyor fakat bazen tekrarlıyor. Vücudunda bazı bölgelerde kurulukları da var. Bu belirtilere göre süt ya da besin alerjisi var mıdır?

CEVAP

Bebeklerde egzama sık görülen bir durumdur, besinlerden bağımsız olarak da ortaya çıkabilir. İyi bir cilt bakımı ile deri nemli tutulduğunda alevlenmeler en aza iner. Cilt bakımına rağmen eğer sık tekrarlıyorsa veya tedaviye dirençli ise o zaman süt veya besin alerjisinin egzemaya yol açtığı düşünülür. Size öncelikle bebeğinizin cildini nemli tutun. Bebeğinizin egzemaları sık sık tekrar ederse bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhabalar, kızım 2,5 aylık ve bir haftadır ara ara yeşil dışkısı oluyor. Süt alerjisi olabilir diye süt ürünlerini bıraktım. Dışkı ve kan tahlili yapıldı, dışkısında çok miktarda lökosit bakteri görüldü. Doktor alerjiden de kaynaklanıyor olabilir ama 5 gün suprax antibiyotik kullanalım dedi, kullanmak istemiyorum. Kızımın ateşi yok, fazla kaka yapıyor bağırsaklarından ses geliyor. Sizce antibiyotik şart mı?

CEVAP

Hastanın bir Çocuk Gastroenteroloji veya Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhabalar, bebeğim doğduğunun 2. günü anne karnında gelişen bağırsak tıkanıklığından dolayı ameliyat oldu. 20 gün anne sütü almadı sonrasında başlayabildik. 10 gün öncesine kadar bir sıkıntımız yoktu fakat son zamanlarda yeşil mukuslu dışkı durumu oluyor. Sanırım çok ıkındığı için hafif kan lekeleri var. Problemi ne olabilir yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler.

CEVAP

Bebeğiniz daha önce bağırsaklarından ameliyat olduğu için Çocuk Gastroenteroloji ve Çocuk Cerrahisi uzmanları tarafından değerlendirilmesi uygun olur.

SORU

Merhabalar, bebeğim 2 aylık. Dışkısı yeşil, kanlı ve mukusluydu, doktoru süt alerjisi olduğunu söyledi. Süt ürünleri ve yumurta yemeyi bıraktım. Tahlil yapıldı, dışkıda bakteri fazla çıktığı için antibiyotik verildi. Ama alerji olanda bakteri çıkar diye okumuştum. Antibiyotik vermek sizce doğru mu?

CEVAP

Alerji ile dışkıda bakteri çıkmasının bir ilişkisi yoktur. Süt alerjisi şüphesi varsa bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Bebeğim 11 aylık ve süt, yumurta alerjisi yüksek oranda çıktı. Egzama 7 aylık iken başladı fakat o zaman alerjisi olduğunu bilmiyorduk. Son 2 aydır diyet yapıyoruz fakat cildimiz çok kuru ve kremlerini kullanmama rağmen bacak ve sırt bölgesindeki egzama hiç geçmiyor. Ayrıca emzirmeye devam ediyorum. Bende 1 haftadır deneyerek yemeye başladım herhangi bir değişiklik olmadı. Hocam, siz ne önerirsiniz? Teşekkür ederim.

CEVAP

Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm. Öncelikle alevlenmeleri önlemek için cildin iyice nemlendirilmesi gerekir.

SORU

Bebeğim 6 aylık, anne sütü aldıktan sonra yüzü çok kızarıyor ve kırmızı benekler oluşuyor. Bir süre sonra büyük oranda düzeliyor. Son 2 haftadır olmaya başladı. Ben yoğun olarak yumurta yiyorum, nedeni bu olabilir mi? Teşekkürler.

CEVAP

Bebeğinizdeki bulgular doğrudan besin alerjisi ile ilgili olmayabilir. Çocuk doktorunuz tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhaba, bebeğim günlük. 2 aydır kakamız mukuslu, ciltte döküntüler ve egzama var. Önceleri bilgimiz olmadığından geçici bir şeydir diye cilt uzmanına gittik. Alerjik olabileceğini düşünmedik ve bu aralar egzama konakta artış var. Mukuslu kakamız hiç bitmedi. Bir de gaytada gizli kan çıktı. Doktor, muz ve süt alerjisi olabileceğini söyledi. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim? Teşekkür ederim.

CEVAP

İnek sütü alerjisi olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Bebeğim sadece mama ile besleniyor. Doktor kusma şikâyetiyle gittik. Reflü dendi ve ilaca başladık. Akabinde kabızlık olmaya başladı. Doktorumuz inek sütü alerjisinden şüphelenmiş fakat bize söylemedi. Sonradan öğrendik. Önce bize Neocate mama verdi kızım içmedi. Sonra da Similac Alimentium verdi, onu içiyor. İlk kakamız koyu yeşil tarzda ve sanki biraz da mukusluydu. Mamadan sonraki yeşil kaka normal mi? Bir de yanak dudak çevresi kızarık ve azıcık kabarık gibi. Teşekkürler şimdiden.

CEVAP

Bebeğinizin yanak dudak çevresindeki kızarık ve kabarıklık bebeğin salyasına bağlı olabilir. Emzik kullanıyorsa salyası dokunmuş da olabilir. Genellikle ilk 9 ayda azar azar kusmalar olur ve kilo alımında bir sorun yoksa beklenebilir. Bebeğinizin Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhabalar, oğlum 2 kere mukuslu kaka sebebi ile tahlil oldu ve ikisinde de amip dizanteri dendi. Ancak doktorumuz gıda alerjisi de olabilir dedi ve çocuk gastroentolojisine yönlendirdi. Doktorumuz sıkı bir diyeti hem bana hem oğluma verdi. Anne sütünün yetmediği durumlarda da keçi sütü maması verdi. Sütüm azaldı ve çocuğum doymadığı için ağlıyor, ancak mamayı da sevmiyor? Mamayı sevdirmenin bir yolu var mıdır? 3 gündür diyet yapmamıza rağmen mukuslu kaka devam ediyor, bu durum ne zaman düzelir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

CEVAP

İnek sütü ile keçi sütü çapraz reaksiyon yapabilir. Bebekte inek sütü alerjisi varsa keçi sütü de dokunmuş olabilir. Diyetin tekrar gözden geçirilmesi ve bir Çocuk Alerji uzmanından da konsültasyon alınması iyi olabilir.

SORU

Merhabalar, biri 8 yaşında diğeri 1,5 aylık kızlarımdan ablamıza ek gıdaya geçince kusma ve geçmeyen ishal şikayetleriyle kan testi yapıldı ve inek sütüne 4+ alerjisi vardı. Şimdi küçük bebeğimin de doğduğundan beri ishal ve özellikle gece sürekli ıkınma ve huzursuzluk gibi şikayetlerimiz var. Çocuk doktorumuzun önerisiyle süt alerjisi olabilir diye benim diyetimden süt ürünleri tamamen çıkarıldı, iki gün önce tavuk eti yedim ve şikayetler arttı. Kan ve deri testi bu kadar küçükken doğru sonuç verir mi? Çok çaresizim ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Önerileriniz altın değerinde benim için, şimdiden çok teşekkürler.

CEVAP

Kan ve deri testleri tanıda destekleyici olarak yardımcı olabilir. Kesin bir tanı koyduramayabilir. Besin alerjisinin bazı tiplerinde pozitif bulunmayabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Bebeğim dört buçuk aylık. Hep kakasından kan geliyor ve karın ağrısı da var. Kusma da var. Test yaptım negatif çıktı. Süt alerjisi mi acaba? Pirinç unu verdim, yine kan gördüm. Muz verdim, kan gördüm ve hep solunum yollarından rahatsız. Gıda alerjisi de olabilir mi acaba? Hep burnu tıkalı, nefesi hırıltılı geliyor. Sütümle besleniyor. Ne yapmalıyım? Bir de yumurtayı kesmeli miyim?

CEVAP

Bebeğinizde besin alerjisi olabilir. Bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

İyi günler, dört buçuk aylık bebeğimde atopik dermatit dışında hiçbir alerji belirtisi yok. Huzursuzluk, kanada kan veya göğsünde hırıltı olmuyor ama yine de doktorumuz süt diyetine başlayalım dedi.

CEVAP

Atopik dermatit inek sütü alerjisi ile ilişkili veya ilişkisiz olabilir. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhaba, oğlumda tahmini süt ve süt ürünleri alerjisi var. Deneme ile bulduk. Süt ürünleri tükettiğimizde dışkı yeşil ve bol mukuslu oluyor. Tuvaletini sürekli yapıyor. Tepkiler bu şekildeyken de diyete devam etmeli miyim? Yoksa tepkiler az vücut tolere eder mi bir süre sonra?

CEVAP

İnek sütü alerjisine çocukların büyük bir bölümünde tolerans gelişebiliyor. Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm. İnek sütü ürünleri bebek için önemli bir protein ve kalsiyum kaynağıdır. Eğer alerjisi yoksa boş yere diyet yapılmış olur.

SORU

Merhaba, 2 aylık bebeğim var. Sadece anne sütüyle besleniyor fakat sağarak biberonla veriyorum. Kakasında 1 haftadır mukus var. Cildi kızarık ve pul pul döküldü. Mustela Stepia krem ve şampuan kullandım, geçti. Fakat mukus devam ediyor. Bugün tahlilde adet laktosit gözlemlendi yazıyor. Calprotektin sonucu gelmedi. Ne olabilir? Yardım rica ediyorum.

CEVAP

Araya bir viral enfeksiyon girmiş olabilir veya cildi hassas olabilir. Bebeğin cildini nemlendirmenizi öneririm. Öncelikle çocuk doktorunuzun değerlendirmesi iyi olur. İnek sütü alerjisi açısından bir Çocuk Alerji uzmanının veya Çocuk Gastroenteroloji uzmanının görmesi faydalı olabilir.

SORU

Bebeğim 14 aylık ve süt alerjisi var. Acaba ne zaman geçer?

CEVAP

İnek sütü alerjisinin seyri, bebekten bebeğe değişir. İnek sütü alerjisinin de alt grup hastalıkları vardır. Çok erken ve ciddi reaksiyonlar olanlarda tolerans gelişmesi daha geç yaşlarda olabiliyor. Ama kabaca %‘ı 3 yaş civarında düzelmekte.

SORU

36 haftalık doğan bir bebek, 8 gün küvezde yattı. 1 öğün anne sütüyle beslendi. Daha sonra mamayla beslendi. 6 gündür evde kalıyor ve 6 gündür de büyük tuvaletini yapmıyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Her bebeğin her gün kaka yapması gerekmez. Bazen anne sütü ile beslenen bebekler haftada bir gün kaka yapar. Verilenlerin hepsi vücut tarafından kullanılıyor olabilir.

SORU

2 aylık bebeğim var. Kakası mukuslu, cildi kızarık ve döküntülü. Mustela Stelopia ile cildi düzeldi Colprotektin testi yaptırdık. çıktı ve “ lokasit görüldü” yazıyor. Ne olabilir? Yardımlarınızı rica ediyorum.

CEVAP

Bebeğinizin cildi büyük olasılıkla hassas, sadece nemlendirici ile de düzelmesi bunu destekliyor. Laboratuvar tetkikleri şüphelenilen tanıyı desteklemek için istenilir. Dışkı tetkiklerinde çıkan calprotectin değerinin tek başına fazla bir anlamı yoktur. Bu testler besin alerjisi şüphesiyle istenmiştir sizden. Doktorunuz elindeki bu belirtilere ve bulgulara göre bu testleri yorumlayacaktır.

SORU

Merhabalar, oğlum şu anda 3 aylık. 2 hafta önce inek sütü proteini alerjisi teşhisi kondu. Bebeğim yaklaşık 20 gündür mukuslu şekilde ishal, çok huzursuz ve sürekli kusuyor. Gaitada gizli kan pozitif çıktı. Sadece anne sütüyle beslendiği için çok sıkı diyet yapıyorum. 2 haftadır alerji yapma ihtimali olan tüm besinlerden kaçınmama rağmen en ufak bir düzelme olmadı. Sebebi ne olabilir? Çok çaresizim.

CEVAP

Bebeğinizin mukuslu ishallerinin ve kusmalarının olmasına rağmen iyi kilo alıyor olması çok iyi bir durum. İnek sütü alerjisinden veri almak için bazen 2 haftalık diyet yeterli olmayabilir, sonuçları haftada alınabilir. Ayrıca bebekler 9 aya kadar emdiklerinin bir kısmını hafifçe çıkarabilirler. Bu çoğu bebekte görülebilen fizyolojik bir durumdur. Bu durum tartıyı etkilemiyorsa ciddi bir problem değildir. Emzirdikten sonra bebeği yarım saat kadar başı yukarıda kalacak şekilde 45 derecelik pozisyonda tutmanız kusmalarını azaltabilir.

SORU

Merhaba, kızım 7,5 aylık. 6, gr ve 66,7 cm. Doğum kilosu 2, gr. boyu 48 cm’ydi. 5 ay itibari ile sadece gr almış. Yani 2 buçuk ayda gr. Sizce şu anki boyu ve kilosu iyi midir? 2 tane diş çıkardı. Bir kere viral enfeksiyon geçirdi. Şimdi herhalde üst dişler de çıkacak. Acaba kilo almaması için bir sorunu mu vardır? Beslenmesi iyi, mama alıyor. Anne sütü yok. Ek gıda yiyor. Uykusu güzel. Besin alerjisi ya da tartı alımıyla alakalı başka bir şey olabilir mi?

CEVAP

Bebekler ilk 6 ayda hızlı tartı alırlar. 6. aydan sonra tartı alımları ilk altı aya göre göreceli olarak azalır. Bebeğiniz doğum tartısına göre iyi tartı almış ve boyu da yeterince iyi uzamış. Araya giren viral enfeksiyon bebeklerin tartı almasını etkiler. Ancak bebekler hızla kaybettiklerini yerine koyarlar. Bebeğinizin aşıları sırasında; düzenli aralıklarla doktorunuz tarafından büyümesinin gelişmesinin izlenmesi yeterli olacaktır.

SORU

Merhaba, kızım 7. aya girdi. 9,gr. Sadece anne sütü alıyor. Yeni yeni labne peynir ve yumurta şeklinde kahvaltıya başladık. Huzursuzluğumuz yok. Kilo alımı çok iyi ve uyku düzeni de çok iyi durumda. Gün içerisinde yoğurt da yiyor vücudunda reaksiyon olmuyor. Buna rağmen kakası yeşil ve kokulu. Gaita testi yaptırdık. Sonuç temiz çıktı. İnek sütü alerjisi olabilir mi?

CEVAP

Bebeğinizin kakasının rengi ve kokusu yediklerine göre değişecektir. Sindirim sistemi yaşla birlikte farklılaştığı ve olgunlaştığı için bunlar beklenir. İnek sütü alerjisi olduğunu sanmıyorum.

SORU

Üniversiteye çocuk bölümüne gittik. Orada yapılabilecek bütün tahliller yapıldı. Alerji değerleri normal çıktı. İdrar kültüründe idrar enfeksiyonu çıktı. Ama yine de alerji drama sevk etti içimiz rahat etsin diye. Kasım ayını bekliyoruz. Ama kızarıklar oluyor ve tekrar sönüyor ben de tam olarak anlayamadım. Tam anlamıyla ek gıdaya geçmedik hatta hiç geçmedik desem yeridir. Arada ufak tefek bir şeyler veriyorum. Kakasını toplu şekilde yapıyor.

CEVAP

Bebeğinizde ara ara çıkan kabarıklıklar besin alerjisine bağlı olmayabilir. Bünyesi alerjik olabilir. Cildi kuru ise günlük nemlendirici sürerek nemlendirmenizi öneririm. Ek gıdaya başlamanızı öneririm.

SORU

Bebeğime dün test yaptık ve süt alerjisi çıktı. Bu sabah bir parça ekmek, yumurta ve karpuz yedi. Bunlardan sadece çok az birer parça yedi ve şu an her yeri kızardı. Kızarıklık olduğu zaman ne yapmalıyım?

CEVAP

Bebeğiniz kaç aylık oldu belirtmemişsiniz, daha önce sütlü ürünler tüketip tüketmediğini, ekmek, yumurta ve karpuzla daha önce tanışıp tanışmadığını belirtmemişsiniz. Kızarıklıkların çıkış zamanı da önemlidir. Herhangi bir ürünü yer yemez ilk dakikalarda veya ilk 2 saatin içinde olan belirti ve bulgular erken besin alerjisi lehinedir. Sadece test sonuçları ile besin alerjisi tanısını koymak hatalı olur. Çocuk veya çocuk alerji uzmanı tarafından bebeğin değerlendirilmesi besin alerjisi olup olmadığı açısından doğru olacaktır.

SORU

İyi günler, 16 aylık bir oğlum var. 2 aylıkken yanağında egzama oluştu. 7 ayına kadar alerjiden şüphelendik. Gittiğimiz doktorlar krem verip yolladılar. Ek gıdaya geçmemle beraber çocuğum huzursuz bir çocuk oldu. Hala emziriyorum fakat aylardır oğlum hiç kilo almıyor. Yumurta ve kuruyemiş alerjisi çıktı. Süt alerjisi çıkmadı. Süt verdiğimde herhangi bir sorun yok ama yoğurt yedirdiğimde ağız çevresinde kızarma oluşuyor. 10 dakikada falan geçiyor. Yumurta ve kuruyemiş vermiyorum fakat ara ara vücudunda yine kızarmalar oluşuyor. Artık ne vereceğimi şaşırdım. Kilosu çok az. Aylardır da nerdeyse hiç kilo almadı. Lütfen bir yol gösterin. Ne yapmalıyım? Alerji doktoruna gittik. Sadece nemlendirici bir krem verdi.

CEVAP

Bebeğinizdeki egzama besin alerjisinden bağımsız olabilir. Bebeğinizin cildi hassas ise besinlerden bağımsız olarak terlediğinde zaman zaman kızarmalar ve isilik şeklinde döküntüler olabilir. Ancak bebeğin kilo alımında ciddi problem varsa, eğer bebek kendi büyüme çizgisinde gitmiyorsa, tekrar Çocuk Alerji Uzman’ına kontrole götürmenizi ve bu durumu ve diğer gözlemlerinizi belirtmenizi öneririm. Yoğurt yedirdiğinizde ağız çevresinde kızarıklık olması süt alerjisini destekleyebilir. Süt alerjisi testlere yansımayabilir.

SORU

Merhaba, bebeğim g. 51 cm doğdu. Doğumdan sonra iyi kilo alıyordu. Günlük 50 gr. Önce kakası makaslanmaya başladı. Laktoz İntolaransı denildi. Diyet yaptım ve laktazm damla kullandım. Kakada hiçbir iyileşme olmadı aksine çocuk tamamen mukus çıkartıyor şu andaki gibi. Şimdi 9 aylık oldu. 3 ay 28 günlükken alerji doktoru programına başladı. Anne sütü almak istemiyor. Günde 1 kez emiyor, oda isterse… Bir ara çok güzeldi her şey. Kakası düzelmişti nerdeyse. 25 gündür tamamen mukus çıkartıyor. Çapraz reaksiyon olabilir mi? Sadece havuç, patates, kabak ve pirinç çorbası veriyorum. Ve kilo alımı nerdeyse yok. 9 aylık, gr. ve 69 cm boyu var. Bugün itibari ile tamamen kesip sadece mama vereceğim. Kakası kötü durumda, diş de çıkartıyor. Ama tamamen mukus çıkartıyor bebeğim. İnek sütü içeren hiçbir şey vermiyorum hatta ben de yemiyorum. Diyetimi de kati hale getirdim. Kuruyemiş, tavuk, dana eti ve yumurtayı da bırakıyorum. Bu denli mukus inek sütü alerjisi değil de farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir mi? Nerdeyse 25 gündür diyette olmamıza rağmen mukus çıkartıyor bebeğim. Cevap için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP

Çoklu besin alerjisi olan bebeklere bu şekilde diyet programları verilebilir. Ancak bu arada bebeğin alacağı kalori, enerji, protein ve mikronutrientler açısından dikkatli olunmalıdır. Sütlü ürünler ve yumurta önemli protein, enerji ve mikronutrient kaynaklarıdır. İyi beslenemeyen bebeklerde, iyi kilo alamama, kaka şeklinde ve kıvamında bozulma beklenir. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından besin alerjisi (inek sütü alerjisi veya çoklu besin alerjisi) açısından tekrar değerlendirilmesi, gerekirse diyetisyen tarafından aldığı günlük kalori, protein gibi gereksinimlerinin hesaplanmasını öneririm. Dokuz aylık bir bebeğin sırf mama ile beslenmesi yeterli olmayacaktır. İnek sütü ürünlerinin diğer besinlerle çapraz reaksiyon göstermesi beklenmez.

SORU

5 aylık bebeğimde inek sütü alerjisi var. Anne sütü ve pregomin kullanıyoruz. Vegaferon demir damlasını tek başına verdiğimde kusturdu. Pregominle karıştırıp vermemde bir sakınca olur mu?

CEVAP

Bir tatlı kaşığı içinde karıştırıp deneyebilirsiniz, sorun olmaz.

SORU

Bebeğimin kakasında yaklaşık 1 buçuk ay kan gördüm. Anlamlandıramadım. Artınca doktora gittim ve alerji denildi. Süt, yumurta, et ve kuruyemiş kesildi. Kan durdu. Ancak ben yiyince sütten bebeğime geçişte sıkıntı olmayan patates ve muz gibi gıdalar var. Şimdi 6 aylık olduk. Ek besin olarak patates ve muzu ayrı ayrı denedim ve kakasının yüzde 99’u nerdeyse kan oldu. Hiç böyle olmamıştı. Ben yiyince bir şey olmuyor. Ayrıca inek sütü ve süt protein karışımı testi negatif çıktı. Notropeni’si var ayrıca.

CEVAP

Bebeklerde kanlı kaka besin alerjisinde görülen durumlardan birisidir. Çoğunlukla da buna neden olan besin inek sütüdür. Her annenin sütüne bebeğinin alerjisi olan gıdalar aynı oranlarda ve aynı bileşimde geçmediğinden, bazı anneler bebeğinin alerjisi olan gıdaları tüketebilmekte ve bebekte bundan etkilenmemektedir. Anne sütünün bileşimi kabaca her kadında aynı olsa da her annenin sütü, yapısı kendine özeldir. Besin alerjilerinin özellikle sindirim sistemini etkileyen tiplerinde testlerde alerji saptanmayabilir. Besin alerjisi yönetimini Çocuk Alerji Uzmanı eşliğinde yönlendirmeniz doğru olacaktır. Patates ve muza karşı alerjisi olup olmadığını kesinleştirmek için ayrı zamanlarda tekrar diyete sokarak denemek gerekebilir. Nötropeni, besin alerjilerinde beklenen bir durum değildir. Bu açıdan da izlenmesini öneririm.

SORU

Bebeğim 4,5 aylık. 2. aydan beri dk. emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlıyor. Sütüm bitmemiş oluyor. Diyet öncesi ve ara ara parlak sarı ama yağlı boya gibi yapışkan sümük gibi uzayan kaka yapıyor. Dün limonata yaptım. Portakal ve limon karışımını sulandırmadan birazını yedim. Bugün pisik oldu. Bazı yerlerinde kızarıklıklar oldu ve hiç uyuyamadı. Sürekli ağladı ve emerken çok sinirlendi. Kendim sut ürünleri ve yumurta tüketmiyorum. Çok düzelmişti ama yine farklı besinlere tepki vermeye başladı. Nasıl beslenmem lazım? Kahvaltıda yiyecek hiçbir şeyim kalmadı. Teşekkür ederim.

CEVAP

Bebeğinizin emdikten sonra kendisini gerip ağlamaya başlamasının nedeni besin alerjisi olmayabilir. Portakal ve limon asidik ürünler olduğu için bebeğinizde pişiğe neden olmuş olabilir, bunun nedeni alerji olmayabilir. Bebeğinizin bir Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Bebeğim 7 aylık. 1 aylıkken kusmaları başladı. Reflü denildi. Şimdi kusmaları azaldı. Daha sonra ki aylarda kaka gecikmesi oldu. Kakası ishale yakın ve mukusluydu. Ama rengi normaldi ve hala geçmedi. Alerji için kan testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. Daha sonra kaka testi yapıldı. Bakteri için onlarda temiz çıktı. Bazen yüzünde kızarıklıklar çıkıyor ama sonra geçiyor. Kilo alımı iyi ama testlerde bir şey çıkmadığı halde neden mukuslu kaka yapıyor. Bunun bakteri dışında başka bir sebebi olabilir mi? Ek gıdaya korkumdan geçemedim.

CEVAP

Bebeğinizin iyi kilo alması, besinlerin emiliminin iyi olduğunu gösteriyor. Ek gıdaya geçebilirsiniz. Bebeğinizin bir Çocuk Gastroenteroloji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhabalar, 4 aylık bebeğim var. 4 günde bir kanlı kaka yapıyor. İlk önceleri toplu iğne başı kadardı damla şimdi de görünür şekilde. Gaita testi yapıldı ama bir şey çıkmadı. 2 gündür peynir de tüketiyorum. Sizce inek sütü alerjisi mi?

CEVAP

Bebeğinizde 4 gün aralıklarla düzenli bir şekilde kanlı kaka yapması inek sütü alerjisinde beklenen bir bulgu değildir. Bebeğin alerjisi olduğu besinle her karşılaştığında reaksiyon vermesi beklenir. Peynir tükettiğinizde belirgin olarak artıyorsa o zaman inek sütü alerjisi olabilir. Kanlı kakanın şekli ve miktarı da önemlidir. Bazen kan popodaki bir çatlağa da bağlı olabilir. Bebeğinizin Çocuk veya Çocuk Alerji Uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhaba, bebeğim 34 günlük ve beni hiç emmiyor. Sadece mama ile besleniyor ve sürekli gece gündüz ağlamaları var. Sürekli huzursuz ve karni kocaman yaygın, hırıltısı ve kuru öksürüğü var. Gaz sancıları çok var ama aksama kadar rahatlıkla osuruyor. Ve her mamadan sonra ağızdan gazı da çıkıyor. Büyük tuvaletini de yapıyor ama 3 doktora götürdüm 3’ü de gaz diyor. Acaba süt alerjisi olabilir mi?

CEVAP

Bebeklerin ilk günü, yeni geldikleri dış ortama alışma evresidir. Her türlü açlık, uyku, üşüme, altını ıslatma ve rahatsız olma gibi isteklerini ağlayarak belirtirler. Başka da seçenekleri yoktur. Her beslenmeden sonra gaz çıkarması da beklenir. Hırıltı ve kuru öksürüğü herhalde devamlılık göstermiyor. İyi tartı alıyorsa biraz beklemenizi öneririm. Hırıltı ve öksürük tekrarlarsa doktorun görmesi iyi olur.

SORU

Oğlum 10 aylık. Doğumdan beri formül mamayla besleniyor. 6 aydan sonra ek gıdaya geçtik. Yavaş yavaş her şeyden verdim. Hiç sorun yaşamadık. 1 hafta önce balık verdim ve kakasında mukus çıktı. Doktora gittik tahlilleri temiz. Bağırsakların düzenlenmesi için damla verdi. Günde 1 veya 2 kez kaka yapıyor sarı ama devamlı mukuslu. Bu arada 1 haftadır da diyeteyiz. Ne zamana kadar devam eder bu mukuslu kakalar? Bir şey yediremiyorum evladıma. Çok üzülüyorum.

CEVAP

Bebeğinizdeki durum balıktan çok araya girmiş viral bir enfeksiyona bağlı gibi duruyor. Besine bağlı ishaller besin kesildikten sonra geçer. Viral gastroenteritler çoğunlukla 1 hafta gün içerisinde geçer. Bazen 15 güne kadar uzayabilir.

SORU

Merhaba, oğlum 16 aylık. Biz yavaş yavaş inek sütüne başladık. Önceleri gece vermeye başlamıştım. Şu an 1 haftadan sonra kaynatarak gündüzleri de muzlu sut veya normal paket inek sütünden içirmeye çalışıyorum. Günde 2 cay bardağı falan anca içiyor. Şu an 10 kilo. Zayıf çocuğum pek iştahı da yok. Ben de şöyle düşünüyorum acaba inek sütüne alışmışken yavaştan içerisine veya yanında ne ile verirsem oğlumun kilo alımını hızlandırabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP

Bebeğinize öncelikle gece sütünü önermem. Gece boyunca sütün ağzına kadar mideden geri gelme ihtimali var. Bu hem tokluk hissi de yaratabilir. Doğrudan süt yerine muhallebi, peynir, yoğurt vermeniz daha iyi olabilir. İştahsızlığının nedeni süt çocuklarında sık gördüğümüz kansızlık da olabilir. Bu açıdan çocuk doktoruna görünmeniz iyi olabilir.

SORU

Merhabalar, aralık ayında kız bebeğimiz oldu. 1 ay sonra süte alerjisi olduğunu gaitasından anlayarak öğrendim. Şu süreçte elimden geldiğince diyetimi yapıyorum. Fakat bir kaç sitede bu alerjiye sahip olan bebekler için özel peynir var gibi yazılar okudum. Bu mümkün müdür? Teşekkürler.

CEVAP

Bebeğiniz herhalde 7 aylık civarında olmalı, bebeklerde süt alerjisi bazılarında 1. yaşta, bazılarında da yaşta geçiyor. Eğer bebeğinizde alerji kalıcı olursa soya fasulyesinden (tofu), bademden veya kajudan yapılmış vegan peynirler vardır. Onları tercih etmenizi öneririm. Ancak bence bebekte bunlara başlamak için erken; 1. yaşa kadar anne sütü bebeğiniz için yeterli olacaktır. Ama siz kendiniz tüketebilirsiniz. Bu arada siz diyet yapıyorsanız günlük mg civarında kalsiyum almanız gerekir.

SORU

9 aylık bir erkek bebeğim var. Aptamil mama kullanıyorum. Ama bir haftadır günde bir kez inek sütüne Cici Bebe bisküvisi karıştırıp veriyorum ve 10dk. olmadan kakasını yapıyor. Bu normal mi? Önceden günde bir defa yapardı. Şimdi iki üç defa yapıyor.

CEVAP

Bebeğinizin günlük yedikleri değiştikçe dışkı alışkanlığı da günlük değişimler gösterecektir. Bu ara posa bırakan sebzeleri diyetinde fazla kullanıyorsanız da bebek daha sık kaka yapabilir. Bir yaş öncesi doğrudan inek sütü yerine yoğurt, kahvaltıda peynir vermek beslenmesi açısından daha doğru bir seçim olacaktır. Yoğurt ile aynı şekilde kakası devam ederse Çocuk Alerji uzmanı tarafından görülmesini öneririm.

SORU

Amino asit formülü nedir, nasıl yapılır veya nerden bulabiliriz?

CEVAP

Aminoasit formülü, birtakım nedenlerden ötürü normal mamaları tüketmesi sakıncalı olan bebekler için üretilmiş özel formüllü mamalardır. İnek sütü alerjisi ve çoklu gıda alerjisi olan ve anne sütü alamayan bebekler için kullanılan bir formüldür. Eczanelerde satılmaktadır. Bu formül mamalar hem pahalıdır, hem de tat problemi vardır. Kesin gerekmedikçe rutin olarak önerilmez.

SORU

Bebeğime bugün itibariyle ek gıdaya başladık. Yoğurt denedik ilk defa, günlük inek sütüyle mayaladığım yoğurdu verdim. Ağız çevresinde yoğurdun değdiği yerlerde, gözlerde yüzde kızarıklık oluştu. Gözlerinde de kaşıntı oldu. Aynı zamanda huzursuzluk ve ağlama yaşadık. Alerji belirtileri mi acaba? Bebeğim 5 buçuk aylık ve yalnızca anne sütüyle besleniyor. Neler yapmalıyız?

CEVAP

Bu belirtiler bebeğinizin inek sütüne karşı alerjisi olduğunu gösteriyor. Bebeğinizin Çocuk Alerji Uzmanı tarafından izlenmesi iyi olacaktır; bebeğinizin hekim tarafından mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Anne sütüne devam edin, evde tekrar inek sütü içeren herhangi bir gıda denemeyin.

SORU

Merhaba, benim 10 aylık bir kızım var. Ayrıca 15 haftalık da hamileyim. Kızımı bu hafta anne sütünden kestim daha sonra bacaklarında küçük küçük kızarıklar görülmeye başlandı. Neyden kaynaklandığını bilemedim. Başka da hiç bir yerinde oluşmadı. Acaba anne sütünü kestiğim için mi oldu?

CEVAP

Bu belirtilerin anne sütünün kesilmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. İsilik olabilir, viral bir döküntü olabilir. Döküntüleri çocuk doktorunun değerlendirmesi iyi olur.

SORU

Oğlum, 6 buçuk aylık ve g. Doğum kilosu gramdı. Doğumdan sonra 3 ay kustu vücudunda döküntüler oluştu ve ishaldi. 10 gün süt ve süt ürünleri diyeti yaptım ama değişiklik olmayınca, doktor cildi hassas dedi. 3. ayda kusma bitti ama döküntüleri çok arttı ve 6. ayda deri testi yaptırdık. Hiçbir alerjisi çıkmadı. Kendim diyete başladım ve 20 gündür süt ürünü, yumurta, kırmızı et, domates veya susam tüketmiyorum. Kaliteli bir nemlendirici kullanıyorum. Oğlumun kızarıklıkları geçmedi. Kakasında zaman zaman katılaşma oluyor ve ben bunun sebze ve kan ilacına bağlı olduğunu düşünüyorum. Oğlum yemeği seviyor ama ben ne vereceğimi bilmiyorum. Çünkü neyin kaşındırdığını bilmiyorum. Son 1 aydır kilo alamadı. Hangi yolu izlemeliyim?

CEVAP

Bebeğinizdeki belirtilerin besin alerjisine bağlı olma olasılığı oldukça düşük. Sizin veya bebeğinizin beslenmesinde kısıtlılık yapmanıza büyük olasılıkla gerek yok. Bebeğinizin cildinin hassas olmasının besinlerle ilgisi olmayabilir. Cildini bol bol nemlendirin, gerekiyorsa cildini günde kez nemlendirebilirsiniz; cilt kuruluğu kaşıntıyı arttırır. Bebeğinize diğer sağlıklı bebeklerde olduğu gibi ek gıdalara başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kakasında büyüdükçe değişim olması normal; bu hem yedikleri ile ilgili hem de bağırsaklarının ve bağırsak mikroplarının büyüdükçe olgunlaşmasına, değişmesine bağlı. Cilt sorunları devam ediyorsa bebeğinizin bir Çocuk Alerji uzmanı tarafından değerlendirilmesini öneririm.

SORU

Merhaba, oğlumda inek sütü alerjisi var. 4 aylıkken teşhis koyuldu. 10 aylıkken tekrar test yapıldı ve sonuç pozitif çıktı. Şimdi 13 aylık ve yoğurt süt verdiğimde vücudunda hiçbir tepkime meydana gelmiyor ama testlerde var çıkıyor sizce nedeni nedir?

CEVAP

Bebeğinizde sütlü ürünlere karşı herhangi bir reaksiyon gelişmiyor ise bu ürünleri tüketmeye devam edebilirsiniz. Testin pozitif çıkması inek sütüne karşı bebeğin duyarlı olduğunu gösterir. Ancak bu sonuçlar her zaman bebeğin sütlü ürünleri tüketemeyeceği anlamına gelmez. Bazen sütlü ürünleri bebek tüketebildiği halde testler pozitif kalabilir. Laboratuvar testleri tek başına tanı koydurmaz. Bebeğinizdeki belirtiler klinik bulgular ve laboratuvar sonuçlarının hekim tarafından değerlendirilmesi iyi olur.

SORU

Merhaba, bebeğim 16 aylık inek sütü alerjisi var ve emziriyorum. Ben süt ve süt ürünleri tüketince hiçbir sıkıntısı olmuyor bu yüzden hiç diyet yapmadım. Lor ve labne gibi peynirleri bir de evde yapılan yoğurdu yiyebiliyor ama süt ve bazı süt içeren gıdalar ağız kenarında kırmızı kabarıklıklara sebep oluyor. Bildiğim kadarıyla alerjisi olan bebekler bunların hiçbirini yiyemiyor, bizimki alerjinin hafif bir durumu mu acaba?

CEVAP

Süt alerjisinin düzeyine göre bazı bebekler işlenmiş sütleri alabiliyor. Bunlar genellikle daha hafif alerjisi olan çocuklar. Sanırım kısa sürede süte karşı da tolerans geliştirecektir.

SORU

Bebeğim 5 aylık. İshal ve kakasında kan olduğundan doktora gittik ve inek sütü alerjisi teşhisi koyuldu. Cildinde herhangi bir şey yok. Ateş ya da başka bir belirti yok. Ne zaman düzelir? Ek gıdaya henüz geçmedi, başka besinlere de alerjisi olabilir mi?

CEVAP

Bir yaşına kadar beklemelisiniz. Bir yaşına kadar diyet yaparsanız büyük olasılıkla tolerans kazanacaktır.

SORU

Benim bebeğim 5 aylık. İshal ve kakasındaki gizli kan ve yanaklarındaki kızarıklık yüzünden çocuk alerji uzmanına götürdüm. Bize mama yazdı. Aptamil Pregomin AS adlı mamayı kullanmama rağmen kızımın yanaklarındaki kızarıklık ve kaka sayısında azalma olmadı. İshal değil ama kakası tam hazmedilememiş gibi ve sayısı 6’yı buluyor. Ek gıda veriyorum. Patates püresi, muz ve 5 tahıllı sütsüz mama veriyorum. Şu an tahlil sonuçlarımızı bekliyoruz. Acaba çocuk gastroloji uzmanına götürsem mi? Kafam çok karışık ve üzülüyorum. Bebeğime ek neler verebilirim?

CEVAP

Bebeğiniz yeterli kilo alıyorsa sorun yok. Aptamil Pregomin AS ile değişiklik olmadığı için inek sütü alerjisi olmayabilir.

SORU

1 haftadır meyvelerle ek gıdaya başladık. O günden beri günde kez kaka yapıyor ve normalden biraz daha sıvı ama çok miktarda değil. Son bir kaç kakası da yeşil veya yeşile dönmeden biraz önceki halinde. Bu yüzden doktorumuz benim laktozsuz beslenmemi önerdi. Bebeğimde gaz sorunu da oluyor ama keyfi yerinde. Kusma ve ateş gibi belirtiler yok ama yine de bir sıkıntı olabilir mi? Kaka testi yaptırmalı mıyız?

CEVAP

Hiçbir test yaptırmanıza gerek yok. Meyve gibi ek gıdalara başlayınca kaka sayısında değişiklikler olabilir. Bebeğinizin keyfi yerinde ise hiç ellemeyin.

SORU

Bebeğimin gıda alerjisi var. Deri testinde sadece yumurta beyazına alerjisi çıktı ama ben sütten de şüpheleniyorum. Yaptığım diyete göre peynir, yoğurt, tereyağı yediğimde bir şey olmuyor ama süt içtiğimde belirtiler artıyor. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Sadece süte alerjisi olup peynir yoğurt gibi ürünlere alerjisi olmayabilir mi?

CEVAP

Bebeğinizin şikayeti nedir? Bazen mayalanmış ve çok fazla olmayan ürünler alerji yapmaz. Direkt süt içince özellikle de fazla alınca yakınma görülebilir.

SORU

Merhaba 2,5 aylık kızım var hiç durmuyor. Anne sütü veriyorum yine de ağlıyor. Eşime söylüyorum mama alalım diye. O da gerek yok anne sütü yeterli diyor. Ben de gizli inek sütü veriyorum ama ilk defa şuan başladım. Sizce yanlış mı yapıyorum cevabınızı bekliyorum.

CEVAP

Anne sütüne devam edin. Kilo alımı ek gıdaya erken başlamada önemlidir. İyi kilo alamıyorsa ek gıda düşünülebilir. Onun dışında gerek yok. Yaşı da direkt süt vermek için çok küçük.

SORU

İlk olarak çok çaresizim çünkü hiçbir doktor çözüm bulamıyor. Benim oğlum 2, kilo doğdu şuan 3. ayına girdi. İlk ayında gayet güzel kilo aldı. Anne sütü artı mama takviyesi alıyor. Haziran 22 doğumlu ve eylül ayında sadece gr aldı; idrar tahlili ve kültürü yapıldı. Temiz çıktı. Süt alerjisi olacağından şüpheleniyorum. Aptamil Pregomin AS adlı mama verildi vanilya şurubuyla denedim fakat kabul etmiyor ne yapabilirim? Daha fazla neden kilo almaz acaba?

CEVAP

Mama takviyesine neden başladınız? Şu anda bebeğiniz kaç kilo? 5 ayda doğum kilosunun iki katına çıkmış olması gerekir. İshal, kusma yoksa alerji maması vermenize de gerek yok.

SORU

Bebeğim 4 aylık ve süt alerjisi çıktı. Neocate mama verdiler ama bebek bir türlü yemiyor aç kalıyor bu mamayı nasıl veririm veya çocuk emmeye devam etse ne gibi sorunlar olur? Teşekkürler.

CEVAP

Siz süt ve süt ürünlerini keserek sadece anne sütü verebilirsiniz. Mutlaka neocate alması gerekli değil.

SORU

2,5 yaşında bir kızım var. Alerjik bir yapısı var. 1 aydır burnu tıkalı ve sürekli öksürüyor. Bu arada inek sütü içiyor. Acaba süte alerjisi olduğu için mi burun tıkanıklığı ve öksürüğü geçmiyor?

CEVAP

İnek sütü alerjisi ilk 6 ayda başlar ve süt içince hemen öksürük gelişir. Sanırım şikayetleri süt ile ilişkili değil.

SORU

Bebeğim 4 aylıkken yeşil mukuslu kaka, ara ara beliren yanaklarda kızarıklık ve kusması sebebiyle inek sütü alerjisi olabilir denildi. Fakat kaka, kan idrar tahlili temiz çıktı. Bir aydır süt ürünleri tüketmiyorum, kusması azaldı yok denecek kadar. Yanaklar arada kızarıp geçiyor ama mukuslu kakamız devam ediyor. Sürekli yeşil değil bir yeşil bir normal sarı yapıyor. Ne yapmam gerekiyor tekrar doktora götürmeli miyim? Tek başına yeşil mukuslu kaka sorun yaratır mı?

CEVAP

Burcu Hanım, mukuslu ve arada yeşil kaka önemli değil. Bebek iyi kilo alıyorsa aynen devem edebilirsiniz veya denemek için süt alıp kakada kan olup olmayacağını kontrol edebilirsiniz. Olmazsa sütü diyetinize ekleyebilirsiniz.

SORU

Bebeğim şuan 5 aylık, doğduğundan beri zorla emziriyorum, emmek istemiyor. 1 ayda sadece gr aldığı için ek gıdaya başladık. Ve yüzünde alerji oluştu, egzama Locoderm verdi doktorum; 5 gün kullandık geçti. 1 hafta oldu tekrar başladı egzama. Sizce neden böyle oluyor? Kreme devam etmeli miyim? Egzama için ne yapabilirim?

CEVAP

Mamaya başladıktan sonra egzamaları oluştu ise inek sütü alerjisi olabilir. Alerjik bebekler için olan mamalar ile devam edebilirsiniz veya alerji merkezi olan bir hastaneye başvurabilirsiniz.

SORU

Oğlum 1 yaşında yüzünde pul pul kızarıklıklar, kakası bazen kanlı oluyor, gece çok kıvranıyor. Doktora götürdüm; dişten olur dedi. Ağrı kesici verdi. Fakat gece kıvranmaları devam ediyor, süt alerjisi olabilir mi? 6. Aydan beri devam ediyor.

CEVAP

6 ayda süt ve süt ürünlerine geçince oldu ise süt alerjisi olabilir. Alerji polikliniği olan bir hastaneden araştırılmalıdır durum.

SORU

Bebeğim tüm cildinde döküntü yaşıyor. Süt yumurta tahıl testleri negatif çıkmasına rağmen Eozinofilik Katyonik Protein 40 çıktı. Bu alerjik olduğumuzun göstergesi mi?

CEVAP

Eozinofil sayısı kaç? ECP değeri yüksek. Bakılan hastanedeki doktorunuzla görüşmelisiniz. Tek ECP ile değerlendirilemez.

SORU

Bebeğimde çoklu gıda alerjisi var, üç haftadır sadece Pregomin kullanmama rağmen şikâyetlerimiz geçmiş değil. Huzursuz aşırı gazı var pişiği geçmiyor. Sadece alerji maması kullanmama rağmen şimdiye kadar birazda olsa düzelmesi gerekmez miydi?

CEVAP

Gaz ve pişik sadece alerjiden olmaz. Çoklu gıda alerjisi tanısı nerede kondu? Süt alerjisinde haftadan sonraya kadar şikayetlerin düzelmemesi olabilir. Ama haftadan sonra da düzelmedi ise başka neden aramalısınız.

SORU

Merhaba, 2,5 aylık bebeğimizin süt alerjisi nedeniyle Neocaté kullanıyorum doktor önerisi üzerine bir miktar vanilya şurubuyla karıştırıyorum yoğun reflu yapıyor sıvı şekilde ağzından geri geliyor. Reflu sebebi nedir? Yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.

CEVAP

Neocate’nin reflü yapması pek beklenmez. Mamayı koyulaştırabilirsiniz. Su muhallebisi yapıp soğurken Neocate ekleyin reflüsü azalacaktır.

SORU

Merhaba Bebeğim 6 aylık. aylıkken kulaklarının arkasında egzama vardı. Tesadüfen izlediğim bir sağlık kanalında annenin içtiği süt bebeklerde egzamaya sebep olabiliyor denildi. Süt içmeyi kestim bir ayda iyileşti. Ancak ek gıdaya geçtiğimiz şu günlerde bebeğimin yüzünde kızarıklıklar özellikle ağız çevresi egzama tarzı şeyler burnunun üzerinde fısır fısır bir şeyler aşırı kabızlık yoğurt peynir yedirdiğimde aşırı yüz kaşıntısı arka arkaya 15 20 defa hapşırma gibi belirtiler oluştu. Süt alerjisinin belirtileriymiş. Asıl sormak istediğim şu alternatif olarak devam sütlerinden yani mamalardan yoğurt kullanmadan bebeğime yoğurt yapabilme imkânım var mı böyle bir formül? Teşekkürler.

CEVAP

Devam sütleri ile değil alerji mamalarıyla yoğurt yapmayı deneyebilirsiniz veya illaki yoğurt yemesi şart değil. Aynı sütlerle muhallebi yapabilirsiniz.

SORU

Merhaba. İnek sütü alerjisi olan bebekler nasıl olur? Kan değerlerinde neler yüksek olur? Kaka tahlilinde neye bakılır?

CEVAP

Alerji yakınması olan çocukların kanında süte özgün IgE(f2) değeri yüksektir. Deri testi pozitif ve süt içince şikayeti olur. Sadece tetkik ile süt alerjisi tanısı konamaz.

SORU

Merhaba hocam,
7 aylık oğlumda kant testinde süt alerjisi gaitada redukten madde pozitif çıktı. Bende 7 aydır süt ürünleri diyetindeyim. Doktorum bana Zentius D adında kalsiyum tableti önerdi kullanmaya başladım fakat içeriğini inceleyince laktoz monohidrat olduğunu gördüm. Bu tableti kullanmamda sakınca var mı?

CEVAP

Anne sütü alırken bulgusu olmuyorsa alabilirsiniz.

SORU

İnek sütü alerjisi için doktorumuz 21 gün diyeti önerdi. Bugün 5.günümüz, anladım ki yumurtaya ve yer fıstığına da var onları da listeden çıkardım. Asıl merak ettiğim şu bu 21 gün sonunda ne olacak bu diyet daha sonra devam edecek mi? Ya da asıl amaç nedir?

CEVAP

21 gün sonunda çocuğun şikayetleri geçerse tekrar süt alacaksınız. Çocuğun şikayetleri tekrar başlarsa kesin süt alerjisidir.

SORU

Oğlum 9 aylık. Doğduğundan beri düzelmeyen uyku problemimiz var. Gecede kere uyanıyor. Şu aralar sürekli burnunu kaşımaya başladı ve ek gıda aldığından beri çok minik kırmızı döküntüler oluşup 10 dakika içerisinde kayboluyor. Doktorumuz sık uyanmasının gıda alerjisinden kaynaklı olabileceğini söyleyip bizi süt ürünleri diyetine soktu. 2 gündür değişen bir durum yok. Aptamil pregomine başlattı ve inanılmaz gaz yaptı. Özetle; gıda alerjisi uyku problemi yaratır mı?

CEVAP

Sadece uyku problemi yapmaz. Diğer şikayetlerinin de olması gerekir.

SORU

Bebeğim 5 aylık, kilo alımı gayet normal. Bir aydır ishal kusma, reflu ve burun tıkanıklığı sorunu var. Doktorumuz süt alerjisi olabileceğini, tespitinde kan testlerinin her zaman doğru sonuç vermediği bu yüzden diyetimden bir müddet sütü çıkardıktan sonra tekrar değerlendireceğini söyledi. Ancak merak ediyorum bu test süresi ne kadar sürer? Örneğin süt ve süt ürünleri kestikten 4 gün sonra bebeğimin normale dönmesini beklemeli miyim? Yoksa alerjiye neden olan bu protein türünün vücuttan atılması ve alerjik reaksiyonları ortadan kaldırması 1 ay gibi uzun bir zaman alabilir mi? İyi çalışmalar dilerim.

CEVAP

gün yeterli bir süredir. gün yeterli olmayabilir.

SORU

Merhaba 6 aylık bir bebeğim var. Ek gıdaya geçtik, daha önce de gıda tattırmıştık. Her gün yoğurt yediriyorum fakat son iki gündür yoğurt yedikten saat sonra vücudunda ve suratında kabarmalar oluyor. Daha önce olmuyordu. Şuan olmasının nedeni ne olabilir? Teşekkürler.

CEVAP

Süt alerjisi gıdaya geçtikten sonra ilk bir haftada başlayabilir. Alerji polikliniği olan bir merkeze başvurun.

SORU

8 aylık bebeğimiz var. Doğduğundan beri şiddetli gazı var. Vücudu sürekli üretiyor. Gün içinde toplam 3 saat uyuyor. Uykusu hiç yok. Bu gerçek, abartı değil. Kan ve cilt testi yapıldı. Süt ve türevlerine, buğday ve türevlerine, yumurta akına alerji çıktı. Anne sütü alıyor. Ek gıda da alıyor. Doktoru ne dediyse onu yapıyor. Diyetini doğru şekilde yapıyor. Süt ve türevlerini, yumurta akını, buğday ürünleri yemiyor. Glütensiz ürünler, kırmızı-beyaz et, yeşillikler, sebze meyve çeşitleri, bakliyatlar ile besleniyor. Doktoru kalsiyum verdi onu kullanıyor. Bebeğin büyümesi geri kalmasın diye alerjik kalsiyum mama verdi. Bebek mamayı içmiyor, reddediyor. Ek gıdalar içine katılıyor, bebeğe veriliyor. Doktorun dediği ölçüye kesinlikle ulaşamıyoruz, iştahsız bebek. Lakin bebekte her hangi bir değişim ufacık bir rahatlama sakinleşme yok. Uyku yok sürekli ağlıyor; sürekli gaz çıkartıyor. Ne yapabilir nasıl bir yol izleyebiliriz? Teşekkür ederim.

CEVAP

Nerede izleniyorsunuz bilmiyorum ancak çocuk gastroenteroloji uzmanı ile de görüşseniz sanırım uygun olacaktır. Bu şikayetleri sadece alerji yapmaz.

SORU

Bebeğim 3 aylık. funduszeue.info beri mukuslu ishalleri var; bir kere yüzünde egzamaları oldu. Daha sonra geçti. Derisi çok kuru, konakları var. Çok huzursuz ve 24 saatte 5 saat kadar uyuyabiliyor. Çok yüksek sesli bağırsak sesleri, gurultuları var. Bir aydır süt ve yumurta diyetindeyim fakat değişen bir şey olmadı. Başka bir şey olabilir mi?

CEVAP

Muhtemelen şikayetleriniz alerjik değil.

SORU

Şu an bebeğim 20 aylık, doğduğundan itibaren ishali vardı. 7 aylık oluncaya kadar kilo alımı ve boyu normal düzeyde seyretti. Ama ek besine geçtiğimizde bebe bisküvisi ve yoğurt muhallebi gibi kilo alımı ve boy uzaması neredeyse durdu. Bu durum altı ay kadar sürdü. Şu an 20 aylık boy 74 cm kilo gr. Doktorlar sürekli bizi endokrine sevk ediyor. Hormonlardan hiç bir şey çıkmadı şimdi süt alerjisi olabilir diye özel mama verdi. Bebeğime yediremiyorum, altı aydır ishal ve kusma gibi her hangi bir tepkimiz kalmadı. Boyumuzun kısa kalması neden olabilir ne olur yardım edin çıkmazdayım.

CEVAP

Hem boyu hem de ağırlığı düşük. Sürekli ishal olmasına bağlı olabilir. Çocuk gastroenteroloji olan bir merkeze başvurmalısınız.

SORU

Diyetimi bozdum 20 gün olacak. Kakamız aynı yine ama yanaklarımız geçti; sadece kakada mukus devam ediyor, kilo alımı da iyi ama ne yapmam gerekir diyette? Teşekkürler.

CEVAP

Atopik dermatiti düzeldi, kilo alımı iyi ise mukus önemli değil. Aynen devam edin.

SORU

Bebeğim 6 aylık. Süt alerjisi var. Doktor benim diyet yapmama gerek olmadığını sadece bebeğime süt ve süt ürünlerini vermemem gerektiğini söyledi. Aktif olarak emiyor sadece biraz hırıltısı oluyor. Onun dışında herhangi bir alerji belirtisi yok. Ben diyet yapmayarak gerekli süt ürününü benden alması ve vücudunun alışması gerekiyormuş. Annenin diyet yapması şart mı? Yapmazsam bir sıkıntı olur mu ileride bebeğim için? Teşekkürler.

CEVAP

Anne sütü alırken şikayeti olmayan bebeklerde anneye diyet yaptırmanın faydası yok. Doktorunuz doğru söylemiş.

SORU

Merhaba, 4 ay 16 günlük oğluma, kakasında mukoza olduğundan, 25 güne süt ve süt ürünleri diyeti yap, daha sonra da kan tahlili yap, dediler. Kan tahlili yaptırdım yorumlar mısınız?
1 aydır da protein kullanımını kestim. Bebeğimin kakasında hala mukoza bulunuyor. Neden oluyordur? Ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler.

CEVAP

Mukus demek istediniz sanırım. Tetkiklerinizde biraz kansızlığı var süt alerji için testi normal çıkmış. Ayrıca bebek iyi kilo alıyor ve başka şikayeti yoksa mukus önemli değil.

SORU

Oğlum 5 yaşında, 2,5 aylıkken atopik dermatit cildi vardı 3 yaşında tamamen düzeldi. Önceleri çikolata yese kaşınırdı yumurta dokunurdu ama hepsi geçti. 4,5 yaşında alerji testi yaptırdık hiçbir şeye alerjisi çıkmadı. yaşında geniz eti ameliyatı da oldu. Sorum şu oğlum çok terliyor, bu sene anaokuluna gidiyor 2 ayda bir hasta oluyor. Burnu tıkanıyor boğaz ağrıyor ve kafa, boyun ateşli oluyor. Bize göre okulda terleyip üşüttüğü için ama çocuk doktoruna göre astım ilaçlarıyla tedavi edilecek boyutta.1 aydır koruyucu olarak Flixotide ve Levmont kullanıyoruz ama yine hastalandı. Astım olma ihtimali var mı? 26 kilo ve cm. Gelişimi de iyi. Hiçbir şeye alerjisi yokken odasındaki battaniye halı pelüş oyuncakları kaldırmaya gerek var mı? Teşekkürler.

CEVAP

Kreşe giden çocuklarda 2 ayda bir grip nezle normaldir. Doktorunuz muayenesinde astım bulguları saptamadı ise sadece bu şikayetlerle sürekli ilaç kullanmasına gerek yok.

SORU

Pregomin as mamaya 3 gün önce doktorumuzun 3 aylık bebeğimin gaz kusma ve mukuslu dışkı huzursuzluk yapmasından dolayı başlattı. Süt alerjisinden şüphelenmesinden dolayı mamaya geçtik. Alışması çok zor ama 3.gün biraz daha rahat aldı mamayı, tabi içine vanilya şurubu koyarak. Sorum şu; eğer gerçekten süt alerjisi varsa ve sürekli bu mamayı vereceksem içine daha sağlıklı ne katabilirim? Mesela keçiboynuzu pekmezi gibi bir şey olur mu? Teşekkürler.

CEVAP

Normalde bu mamanın için herhangi bir şey katmak gerekli değil. Vanilya şurubunu bebek kolay alsın diye katıyorsunuz. Ama pekmez de katabilirsiniz.

SORU

5 aylık oğluma inek sütü alerjisi teşhisi kondu. Doktorumuz Bebelac Pepti verdi, onu kullanıyorum. İçiyor, 3 gün oldu. Yüzündeki lekeler gitmedi. Acaba daha uzun bir sürede mi geçer? Kaç günde yüzündeki lekeler geçer? Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP

Daha çok erken döküntülerinizin gerilemesi için gün beklemelisiniz.

SORU

Merhaba, kızım 4 aylık doğum kilosu gr. Şuan ki kilosu gr. Kilo alımında bir problem yok. Yaklaşık 1 aydır kakası yeşil sümüksüydü, 2 kere de kan gördüm. Ve gün içinde sık kaka yapıyordu. Çocuk doktorumuz süt ürünlerini tüketmememi söyledi. 4 gündür tüketmiyorum fakat kafama takılan şu; süt haricinde başka bir şeye de alerjisi olabilir mi yumurta, muz, portakal, tahin gibi. Bunları da yememem gerekir mi?

CEVAP

Süt, yumurta ve tahin çok sık kakada kana neden olabiliyor. Süt diyetini gün yaptığınız halde kanama devam ederse diğer gıdaları da kesmelisiniz. Ancak tahin çok gerekli bir gıda olmadan onu da hemen kesmenizi öneririm.

SORU

Merhaba, kızım 4 aylık ve inek sütü alerjisi var, alerji mamaları kullanmaya başladık, mamayı tatlandırmak için vanilya özü kullanacağım ama ne kadar koymalıyım acaba? Teşekkürler.

CEVAP

Çay kaşığı ucu ile başlayıp almazsa giderek arttırabilirsiniz.

SORU

Bebeğim 5 aylık. 2 ay aşıları haricinde, bir de rota aşısı yaptırdım. Sonra ishal ve mukuslu yeşil yapmaya başladı. Doktorumuza danıştık. Süt alerjisi olabilir dedi ve eşim süt ürünlerini tüketmeyi bıraktı. Ama mukuslu kaka devam ediyor. Renk sarıya döndü, egzama olmadı. Test yapmadan bilmek mümkün mü?

CEVAP

Rota aşısına bağlıdır. Mukuslu kaka da çok önemli değil. Kısa sürede düzelecektir.

SORU

60 günlük kızıma süt alerjisi teşhisi konuldu. Anne sütü kesildi, sadece Pregomin vermemi söyledi. Pregomin’i 3 saatte ml kadar verdik parça parça. Şimdi 2 gündür kaka yapmıyor fazla mı verdim yoksa yapmaması normal mi?

CEVAP

Sakın anne sütünü kesmeyin. Siz süt diyeti yapın.

SORU

Oğlum doğduğunda ilk bir ay, 3 saatte bir gerektiği gibi emip içiyordu. Hem göğsümü emziriyordum hem de ardından doymaz diye şişe mama veriyordum. 2 aylık olunca ne göğsümü istedi ne de şişeyi istedi. İki saat aç bıraksan da içmiyor. Her yolu denedim. Günde bir iki mama, gr içiyordu. 8 aylık şimdi. Günde bir iki defa zorla 60 gr ancak içiyor. Şişeyi ağzına soktu mu istemiyor. Deli gibi kafa sallıyor, zorladığımda ağlıyor. Elinde oyuncak olmazsa hiç içmiyor. Ek gıdalardan sadece biraz sebze yiyor. Hiç ağlama ve acıkma hissi yok. Yaşına göre çok zayıf, 7 kilo ve kendi 8 aylık. Zayıflıyor, büyümüyor. Bazen bir gün boyunca hiç içmiyor. Ne yapmalıyım? Teşekkürler.

CEVAP

Çocuk beslenme ve gastroenteroloji uzmanına başvurun.

Anne Sütü Hakkında Yanlış Bilinenler

Emziren  bir  annenin  en  çok  merak ettiği  konulardan  birisi  de,  hastalandığı  zaman  emzirirken ilaç kullanımı. Daha  doğrusu hangi  ilaçları güvenle  kullanabileceğidir. Aslında kesinlikle  kullanılmaması  gereken veya  annenin  sağlığı  için  mutlaka kullanılacaksa  emzirmenin  kesilmesi  gereken ilaçlar  bir  elin  5 parmağını  geçmez. Bu  konuda  Türkçe  olarak  çok  sık ve  güvenilir  bilgiye  rastlayamadığım  için,  süte  geçen  %  oranlarının listeler  halinde  verildiği  güvenilir yabancı  bir kaynaktan  tercüme  etmeyi  daha  uygun  buldum.

Anıl Yeşildal &#; funduszeue.info

Emzirirken ilaç kullanımında nelere dikkat edelim?

En  sık  kullanılan  ve  en  güvenlilerden  başlayarak  kesinlikle  verilmemesi  gereken  ilaçlara  kadar çok basit  bir  sınıflama  vermek  istiyorum.  Mümkün  olduğunca  ilaçların  hem  içeriğini  hem  markasını,  bazı  ilaçlar için  de  ait  oldukları  grubu  da  vermeye  çalışacağım,  bunlar  sizler  için  zor ve  gereksiz  terimler  gibi  görülse  de  ilacı  yazan  doktorunuza  sorarken yardımcı olacağı  için  yine  de  önemli  olduğunu  düşünüyorum.

Aşağıdaki  bulacağınız  liste  dışında  kullanacağınız  birçok  ilacın  emzirirken  güvenli  olup  olmadığını  anlamak  için  size  çok  pratik  bir  yöntem de  önereceğim.  Sadece İngilizce  bilmeniz  yeterli. İlacın  kutusunda  yazan  etken  maddenin  ismimin  yanına  &#;and breastfeeding&#;  yazarak  google&#;da  aratın  genellikle  1.  sırada  çıkan  funduszeue.info  uzantılı  bağlantı  sizin  aradığınız  ilaç  ve  emzrime  hakkında bilgi  verir. &#;Bu  ilaç sütütünüze  ne  kadar geçer,  kullanan  annelerin  bebeklerinde  emerken  herhangi  bir  yan  etki  olmuş  mu,  bu  ilacı  kullanırken  nelere  dikkat  etmek  gerekir&#;  gibi  aklınıza  takılacak  her tür  bilgiyi  verir.

Örnek  arama: Diyelim  Augmentin   antibiyotik  yazıldı,  kutusunda  &#;amoksisilin klavulonat&#;  içerdiği  yazıyor.

google&#;a  amoksisilin klavulonat  and  breastfeeding  yazıyorsunuz,  1.  sırada  karşınıza  çıkan  bağlantı  aşağıdaki  gibi.

funduszeue.info

Vitamin ve Mineraller:

Öncelikle birçok  vitamin ve mineral  ilacının normal  dozlarda  hiçbir  sorun  yaratmadan  kullanılabileceğini  söyleyerek  başlamak  isterim.

Ağrı Kesiciler:

Sıklıkla  kullandığımız  parasetamol (Minoset-Parol), ibuprofen (Nurofen-Artril), Naproksen(Apranax,  Aprol) tarzı  ağrı  kesici ve/veya  ateş  düşürücüler  rahatça  kullanılabilir.

Bulantı-Kusma İlaçları:

Bu  gruptan  Domperidon (Motilium)  daha  güvenlidir, Metoclopramide (Metpamid) ancak  nadiren  tek sefer ve  düşük  doz  olacaksa  kullanılabilir.

Antibiyotikler:

Penislin  ve  penislin türevleri  ile  makrolid grubu (Penadur, Pronapen, Pen-os,  Duocid, Combicid, Sulcid, Augmentin ,  Klamoks, Bioment, Amoklavin, Amoksilav,  Klacid, Macrol, Eritrosin, Zitromax, Azitro, Azro v.s) Sefalsporin  grubu (Rocephine,  Novocef,  Forcef, İecef,  Unacefin,  Cephaxon, Zinnat, Cefatin, Cefaks,  Oraceftin, Enfexia, Zimax, Serozil, Fortum, İesetum) ve  Gentamisin rahatça kulanılabilir Ancak  tüm  bu  gruplarda  da  alerji  ve  bağırsak  florasının  bozulmasına  bağlı  ishal  gibi  yan  etkilere  dikkat  etmek  gerekir.

Bactrim   ve  muadillerinden prematürte,  1  aydan  küçük ve  özellikle  sarılığı olan  bebeklerde mümkün  olduğunca  sakınmak  gerekir. Metronidazol  grubu(Flagyl, Nidazol), Klindamisin  grubu(Cleosin, Klin, Klindan),Kemisetin gibi  Kloramfenikol  grubu ve  Tetrax  tarzı  tetrasiklin  grubu  ile,  Sipro ve  muadili  gibi  siproflaksasin  ve  benzeri  tüm  fluorokinolon  grubu  antibiotikler  mecbur  kalınmadıkça  verilmemelidir.

Alerji İlaçları:

Bu gruptan  birçok  ilaç hakkında  çok  fazla  bilgi  olmadığı  için  kurdeşen  veya  saman  nezlesi  durumlarında  sıkça  önerilen alerji  ilaçları  emzirirken  biraz  sıkıntılıdır.  Ancak  son  yıllarda  anne  sütü  ve  bu  tür  ilaçlarla  yapılan çalışmalar,  yine de  emzirirken  güvenle  kullanılabilecek  birkaç  ilaç  seçeneği  sunmuştur annelere. Setrizin  içeren  Zyrtec  ve Cetryn  gibi  muadilleri  süte  çok  az  geçtiği için  kullanılabilir.  Montelukast  içeren  Singulair,  Notta,  Once Air  gibi  ilaçlar  güvenle  kullanılabilmektedir.  Bir  antihistaminik  ve  montelukast  kombinasyonu olan Levmont  ve  muadillerinin  kullanımı  emzirirken  önerilmez.

Epilepsi İlaçları:

Karbamezepin (Tegretol ve  muadilleri),  fenitoin(Epanutin, Hidantin v.s) ve valproat (Convulex,  Depakin  v.s)  içeren  epilepsi  ilaçları  genellikle emzirirken  kullanılabilir,  ancak  uyuklama  gibi  yan  etkiler açısından  bebek  izlenmelidir. Fenobarbital içeren  Luminal  yüksek  oranda  anne  sütüne  geçtiğinden  kullanılmamalıdır. Gabapentin  içeren Neurontin  ve Lamotrigine  içeren  Lamictal için  yeterli  güvenlik  bilgisi  bulunmamaktadır.

Antidepresanlar:

Depresyon  ilaçlarında  yine  de baştaki  genel  kurallara  uymak  ve bebeği  uyuklama  açısından  izlemek  gerekir. Ve en  doğrusu mecbur  kalmadıkça almamaktır.

Süte  geçiş  oranı  çok  düşük  olduğu  bilinen trisiklik  antidepresanlar bu  tür  ilaçlardan  en  güvenli olan  gruptur. Bu  gruba  örnek  olarak Laroxyl, Tofranil,  Anafranil,  Sinequan, Norpramin ve İnsidonu  verebiliriz.

İlle  de seretonin  geri alım  inhibitörü  grubundan ilaç  verilmesi gerekirse en  güvenli  olanı  Paroxetine  içerenlerdir(Paxil,  Seroksat),  Prozac ve  Cipralex  benzerleri  tercih edilmemelidir.

Moklobemid (Aurorix, Lobem v.s) süte  geçişli  az  olduğu  in  yine de muhtemelen  kullanılabilen  depresyon  ilaçlarından  birisidir.
Aşağıdaki videolarda funduszeue.info Anıl Yeşildal, &#;Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi&#; ile çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.

Antipsikotik İlaçlar (Şizofreni-Mani İlaçları) :

Annenin  kanından  %80  oranında  süte  geçen  Lityum  tuzları(Lithuril ) kesinlikle  kullanılmamalıdır. Largactil, Fluanxol  ve  Norodol gibi  antipsikotikler %1’in  altında  süte  geçişi  olduğu  için  kuvvetle  muhtemel  güvenli  ilaçlardır,  ancak  yine  de  çocuğu  aşırı  uyuklama  ve  huzursuzluk  açısından  gözlemekte  fayda  vardır.

Kalp ve Tansiyon İlaçları:

Sıklıkla  kullanılan  Kaptopri(Kapril,  Kaptopril), Dixin, Diltiazem(Diltizem, Altizem, Dilticard, Kardil), Enalapril(Enapril, Konveril, Enalap,  Renitec)  Propranolol(Dideral), Quinapril(Accuizde, Acuitel) ve  verapamil (izoptin) anne sütüne  geçişi  %5’in  altında  olduğu  için güvenle  kullanılabilecek kalp ilaçlarındandır.

Bu  gruptan  ritim  bozuklukları için  verilen  Amiadaron (Cordarone) %37’yi  bulan  süt  geçişiyle kesinlikle  kullanılmaması  gereken  bir  ilaçtır.  Atenolol( Nortan,  Tenoretic, Tensinor)  bazen  %19’a  varan anne  sütü  geçişi  olduğu  çin  kullanılmamalıdır.  Nadolol  içeren  Corgard  yine çok  tercih  edilmemesi  gereken kalp   ilaçlarındandır.

Doğum Kontrol Hapları &#; Kadın Hormon İlaçları:

Özellikle  Ethinyl estradiol(östrojen) içeren ilaçlar süt  salgısını  baskılayabilir,  Levonorgesterel ve  Medroksiprogesteron gibi  progesteron  içerenler (Mirena,  Norlevo, Depo-Provera,  Farlutal) güvenli  olarak  kabul  edilmiştir.

Kesinlikle Verilemeyen İlaç Grupları:

Bazı  ilaçlar  vardır  ki  anne  sütüne  geçişi  %10’un  altında  olduğu  halde emziriken  kesinlikle  kullanılamaz  veya anne  sağlığı  için  mutlaka  kullanılacaksa  da  emzirmekten  vaz  geçilmesi  gerekir.

  • Sitotoksik  ilaçlar (kanser  ilaçları) !!!
  • Migren tedavisinde  kullanılan Ertamin  türevleri (Avmigran, Bellegral, Cafergot) !!!
  • Altın  tuzu  içeren  ilaçlar!!!
  • Bağışıklık sistemini  baskılayan  ilaçlar !!!
  • İsotretinoin(İsotrexin, Roaccutane) !!!

Not: Bu  yazı,  anne  sütünden  ve anne  kanıdan  yapılan  ilaç  ölçümleri sonucu  bilimsel  verilere dayanarak  yazılmıştır,  ancak kişisel farklılıklar olabileceği için  yine  de  % garanti  veremez,  herhangi  bir  sorun  halinde  yazar  sorumluluk kabul  etmez, en  doğru  kararı  çocuğunuzu  takip  eden  doktorla  birlikte  vermelisiniz.

Kimler Kan Veremez?


YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI

  • Hepatit B Hastalığı geçirenler
  • Hepatit C Hastalığı geçirenler
  • AIDS Hastalığı geçirenler
  • Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler.
  • Kanama diatez’i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler.
  • Kronik Bronşit hastaları kan veremez
  • Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.
  • Epilepsi hastaları, kan veremezler.
  • Kadavra kaynaklı doku-organ nakli: Böbrek, kalp, karaciğer ve her türlü kadavra doku ve organ nakli olanlar ömür boyu kan veremez.
  • Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma,  Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü,  Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Kronik karaciğer yetmezliği/siroz
  • Diabet(şeker hastalığı):İnsulin kullanıyorsa kan bağışçısı olamazlar
  • Mide rezeksiyonu geçirenler ise, hiçbir zaman donör olamazlar

 

GEÇİCİ OLARAK KAN VEREMEME DURUMLARI

  • Abse; İyileşmesinden ve tedavinin tamamlanmasının üzerinden üç gün geçmişse kan bağışı alınabilir.
  • Attenüe bakteri ve virüs aşısı yapılmış olanlar: 4 hafta kan veremez.( Suçiçeği, sarıhumma, kızamık, kızamıkçık, oral polio, kabakulak) Ölü bakteri aşısı olanlar, kişi iyi ise kabul edilir. Hepatit B aşısı olanlar: Yalancı pozitifliği engellemek için 1 hafta süre ile kan alınmaz.
  • Akupunktur; 12 ay süre ile geçici olarak ret edilir.
  • Alkol Kullanımı; Kan bağışçısı alkolün etkisinde olmamalıdır. Alkol alımını takiben 12 saat sonra kan verebilir.
  • Alerjiler (Cilt); Tam şifayı takiben 1 gün sonra kan bağışı alınabilir. Cilt alerjilerinde lokal duyarlılık söz konusu değil ise ve flebotomi sahasında değilse kan bağışı için sakınca yoktur. Antihistaminik ilaç enjeksiyonunda 1 gün beklenir
  • Antibiyotik kullanımı: Son antibiyotik kullanımını takiben 48 saat sonra donör olabilir.
  • Aspirin Kullanımı Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kan alımında veya tromboferezde 5 gün içerisinde almamış olması gerekmektedir.
  • Osteomyelit geçirmiş hastalar, tam düzelmeden 5 yıl sonra kan verebilirler.
  • Astım; Asemptomatikse, oral kortikosteroid tedavisi almıyorsa ve astım krizi emosyonel stresle ilgili değilse kan bağışı kabul edilir. İnhaler kortikosteroid tedavisi tek başına kan bağışına bir engel oluşturmaz.
  • Ateş, Grip Benzeri; 38 °C üstü ateşle giden grip benzeri tablolarda semptomların bitimini izleyen 2 hafta sonra kan bağışı kabul edilir.
  • Baş ağrısı/baş dönmesi; İyileştikten en az bir gün sonra kan bağışı alınabilir.
  • Polikistik böbrek sendromu tek başına kan bağışına engel değildir, bağışçının sağlığı değerlendirilmelidir.
  • Brusella geçiren kişi; tam iyileşmeyi takiben iki sene sonra kan bağışı gönüllüsü olabilirler.
  • Dövme; 12 ay kan bağışı kabul edilmez.
  • Delici takılar; 12 ay kan bağışı kabul edilmez.
  • Diyare-İshal; Tam iyileşme ve semptomların bitimini takiben 3 gün beklenir.
  • Diş Tedavisi kaplama tedavisi, diş çekimi veya yapılan her türlü diş müdahaleleri sırasında kanama oluşmuşsa en az 7 gün süre ile kan bağışı ertelenir.
  • Dolgu tedavisi ya da diş taşı temizliği gibi yüzeysel müdahalelerde kanama yoksa 1 gün süre ile kan bağışı ertelenir.
  • Ekzama; Flebotomi alanında lezyon yoksa kan verebilir.
  • Fobiler; Özellikle kan görme, iğne olma gibi fobileri olanlar tedavi olana dek beklenir.
  • Frengi geçiren hastalar, iyileşmeden 1 yıl sonra kan verebilirler.
  • Hayvan Isırıkları; Evcil ve kuduz şüphesi olmayan hayvanlarda iyileşene kadar beklenir.
  • Diğer hayvanlarda ise ısırığın üzerinden 12 ay geçene kadar beklenir. Kan bağışı sırasında yaranın iyileşmiş olması gereklidir. Kuduz aşısı olmuşsa 12 ay kan bağışçısı olamaz. Kuduz immünglobülini kullanmışsa  12 ay kan bağışçısı olamaz. Aşılama sonrası hayvanın kuduz olmadığı anlaşılırsa; kişi bağış için kabul edilir.
  • Hepatit A ve Hepatit E öyküsü olanlara; tam şifadan sonraki 1 yıla kadar geçici ret verilir.
  • Hipertansiyon; Kan basıncı ilaçla veya ilaçsız kabul edilir sınırlar içindeyse hipertansiyona ait komplikasyon yoksa kan bağışı kabul edilebilir.
  • Akut glomerulonefrit geçirmiş olanlar ise, iyileşmeden 5 yıl sonra bağış yapabilir.
  • Hipertiroidizm/ Hipotiroidizm; Tiroid fonksiyonu normal ise kan bağışı kabul edilebilir.
  • Hipotansiyon Öyküsü; Kan basıncı kabul edilir sınırlar içindeyse kan bağışı kabul edilebilir.
  • Kan Transfüzyonu: Kan veya kan ürünü alan donörler, 1 yıl boyunca kan veremezler
  • Kendine zarar verenler; Jiletçiler vb; Son olaydan itibaren 12 ay süre ile kan bağışı kabul edilmez.
  • Sıtma; Tedavinin sağlanmasından 3 yıl sonra kan verebilirler.
  • Anemisi olan kişiler tedavi bitiminden 6 ay sonra kan verebilirler.
  • Cerrahi: Büyük ameliyatlardan sonra 1 yıl boyunca kan bağışı alınmaz.
  • Endoskopik ve Kolonoskopik muayene yaptıran kişiler 12 ay süre ile kan bağışı yapamazlar.
  • Sedef hastalığı olanlar; enfeksiyon halinde değilse flebotomi alanında lezyon yoksa ve Etretinat (tegison )tedavi almıyorsa kan verebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası