ispanyolca dili hangi ülkelerde konuşulur / Ülke Rehberi - İspanya

Ispanyolca Dili Hangi Ülkelerde Konuşulur

ispanyolca dili hangi ülkelerde konuşulur

Geleceğin en parlak dili İspanyolca!

EVR&#;M KÜÇÜK

Modern &#;ngilizce, ana dili farkl&#; olan insanlar&#;n konu&#;tu&#;u ilk “küresel ortak dil” olarak tan&#;mlan&#;yor. Yabanc&#; dil deyince herkesin ilk tercihi &#;ngilizce oluyor. Ço&#;u ki&#;i, çocu&#;unun e&#;itimi söz konusu oldu&#;unda &#;ngilizcenin d&#;&#;&#;nda hangi dili ö&#;rensin diye kafa yoruyor. Muhtemelen birçok ki&#;inin bu soruya cevab&#; Almanca ya da Çince &#;eklinde olur. Ancak son ara&#;t&#;rmalar jeopolitik, ekonomik ve kültürel de&#;i&#;imler göz önüne al&#;nd&#;&#;&#;nda gelecek y&#;llarda y&#;ld&#;z&#; en çok parlayacak dilin &#;spanyolca olaca&#;&#;n&#; ortaya koyuyor. Küresel ekonomik ve ticari dengeler dikkate al&#;nd&#;&#;&#;nda gelece&#;in dilleri aras&#;nda Türkçe de ilk 10 dil aras&#;nda gösteriliyor. 

&#;ngilizce ileti&#;im, bilim, ticaret, havac&#;l&#;k, e&#;lence, radyo ve diplomasi alanlar&#;nda egemen uluslararas&#; dil olarak kabul ediliyor. &#;ngilizcenin Britanya Adalar&#;’ndan öteye yay&#;lmas&#;nda Britanya &#;mparatorlu&#;u’nun büyük pay&#; var. ABD’nin II. Dünya Sava&#;&#; sonras&#;nda artan ekonomik ve kültürel etkisi, &#;ngilizcenin benimsenmesini önemli &#;ekilde h&#;zland&#;rd&#;. Ancak &#;ngilizce san&#;ld&#;&#;&#; gibi dünyan&#;n en çok konu&#;ulan dili de&#;il. &#;ngilizce; Çince (Mandarin Çincesi) ve &#;spanyolcadan sonra ilk resmî dil olarak dünyan&#;n en çok konu&#;ulan üçüncü dili. Fakat etkisi Çince ve &#;spanyolcadan fazla. y&#;l&#;nda Dünyada &#;ngilizce bilen insan say&#;s&#;n&#;n milyar&#; a&#;k&#;n oldu&#;u tahmin ediliyor. y&#;l&#;nda &#;ngilizce konu&#;an ya da ö&#;renen insan say&#;s&#; 2 milyar&#; geçecek ve bunlar&#;n sadece yüzde 15’ini anadili &#;ngilizce olanlar olu&#;turacak. Ancak yükselen ekonomiler &#;ngilizce d&#;&#;&#;nda ba&#;ka dillerin de popüleritesini art&#;racak. 

British Council taraf&#;ndan yap&#;lan bir ara&#;t&#;rmada gelece&#;in dilleri belirlendi. Gelece&#;in çal&#;&#;anlar&#; için en önemli dillerin s&#;raland&#;&#;&#; liste &#;ngiltere’nin ihracat ba&#;lant&#;lar&#;, hükümetin ticaret, diplomasi ve güvenlik öncelikleri ve en popüler turist merkezleri gibi kriterler göz önüne al&#;narak olu&#;turuldu. Listede birinci s&#;rada &#;spanyolca, ikinci s&#;rada Arapça var. Bu dilleri, Frans&#;zca takip ediyor. Çince dördüncü s&#;rada yer al&#;rken, Almanca be&#;inci s&#;rada. &#;lk 10 içindeki di&#;er diller Portekizce, &#;talyanca, Rusça ve Japonca. Türkçe, gelece&#;in 10 dili aras&#;nda dokuzuncu s&#;rada gösteriliyor. 

&#;spanyolca, milyon ki&#;inin anadili

&#;ngilizce d&#;&#;&#;nda gelece&#;in 10 dili aras&#;nda ilk s&#;rada bulunan &#;spanyolca dünyada milyon ki&#;i taraf&#;ndan anadil olarak kullan&#;l&#;yor. 21 ülkede resmi dil olan &#;spanyolcan&#;n en çok konu&#;uldu&#;u ülkeler Meksika ile ABD. Ancak yükselen ekonomiler aras&#;nda gösterilen Arjantin, &#;ili, Kolombiya ve Meksika’da bu dilin kullan&#;lmas&#; Latin Amerika’y&#; hedef olarak seçen i&#; çevreleri için &#;spanyolcan&#;n önemini art&#;r&#;yor. 

Cervantes Enstitüsü taraf&#;ndan yap&#;lan bir ara&#;t&#;rma, ABD’nin &#;spanyolca konu&#;an nüfusun en kalabal&#;k oldu&#;u ülkeler listesinde &#;spanya ve Kolombiya’y&#; geride b&#;rakarak Meksika’n&#;n ard&#;ndan ikinci s&#;raya yerle&#;ti&#;ini ortaya koydu. Anadili &#;spanyolca olan 41 milyon ki&#;inin yan&#; s&#;ra &#;ngilizce ve &#;spanyolca bilen milyon ki&#;inin ya&#;ad&#;&#;&#; ABD, &#;spanyolca konu&#;an nüfus aç&#;s&#;ndan Kolombiya (46 milyon) ve &#;spanya’y&#; ( milyon) geride b&#;rakarak milyondan fazla ki&#;inin &#;spanyolca konu&#;tu&#;u Meksika’n&#;n ard&#;ndan ikinci s&#;rada yer ald&#; ABD’de &#;spanyolca konu&#;an nüfusun büyüklü&#;ü 50 milyon ki&#;iye ula&#;m&#;&#; durumda. y&#;l&#; itibar&#;yla ABD’de &#;spanyolca konu&#;an nüfus milyon seviyesine ula&#;aca&#;&#; ve ABD’nin bu listede ilk s&#;raya yerle&#;ece&#;i tahmin ediliyor. 

Di&#;er yandan &#;spanyolca, Birle&#;mi&#; Milletler, Uluslararas&#; Suç Mahkemesi, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararas&#; &#;&#; Örgütü, Uluslararas&#; Telekomünikasyon Birli&#;i, Latin Birli&#;i, Mercosur gibi olu&#;umlar&#;n resmi dilleri aras&#;nda. Ayr&#;ca yüzde 8’lik pay ile dünya genelinde internette en çok kullan&#;lan üçüncü dil de &#;spanyolca. 

Arap ülkelerinde &#;ngilizce zay&#;f 
Ara&#;t&#;rmada ikinci s&#;rada yer alan Arapça, milyon ki&#;i taraf&#;ndan anadil olarak kullan&#;lmas&#;n&#;n yan&#;nda Kuzey Afrika ile Bat&#; Asya’da milyon ki&#;i taraf&#;ndan ikinci dil olarak kullan&#;l&#;yor. Geli&#;mekte olan ekonomiler aras&#;ndaki Bahreyn, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, liyba, Fas, Umman, katar, Suudi Arabistan, Tunus, BAE gibi ülkelerde Arapça konu&#;uluyor. Bu ülkelerin ço&#;unda &#;ngilizcenin ak&#;c&#;l&#;k seviyesinin çok dü&#;ük olmas&#;, yerel dile hakim olman&#;n önemini art&#;r&#;yor. Özellikle Körfez ülkelerinin, petrol ve do&#;algaz gelirleri d&#;&#;&#;nda ekonomilerini çe&#;itlendirme aray&#;&#;&#;na girmesi Arapça konu&#;ulan ülkeleri önemli bir pazar haline getiriyor. 

Frans&#;zca ve Almanca üst s&#;ralarda
Fransa d&#;&#;&#;nda Monaco, Gabon, Togo, Benin, Gine, Mali, Nijer ve Fildi&#;i Sahilleri’nin resmi dili olan Frans&#;zca Belçika, Burkina Faso, Kanada, &#;sviçre ve birçok Afrika ülkesinde de yayg&#;n olarak kullan&#;l&#;yor. Almanca milyondan fazla ki&#;inin anadili ve dünyada &#;u an en fazla kullan&#;lan 10’uncu dil. &#;nternette en çok kullan&#;lan alt&#;nc&#; dil de Almanca. Dünyan&#;n önemli &#;ngilizce kullan&#;lmayan ithalat pazarlar&#;ndan &#;talya’n&#;n dili, Malta, Libya, Somali, Slovenya, H&#;rvatistan’da baz&#; az&#;nl&#;k gruplar taraf&#;ndan da kullan&#;l&#;yor. 

Çince stratejik öneme sahip 
Dünyadaki her be&#; ki&#;iden birinin anadili olarak konu&#;tu&#;u Çince, h&#;zla de&#;i&#;en küresel ekonomik tabloda stratejik önemde bir dil olarak nitelendiriliyor. Çin dünyan&#;n en büyük ihracatç&#;lar&#; ve ithalatç&#;lar&#; aras&#;nda ve bu y&#;l dünyan&#;n en büyük yat&#;r&#;m adresi haline geldi. Ayn&#; zamanda dünyan&#;n birçok yerinde yat&#;r&#;m f&#;rsatlar&#;n&#; kolluyor. Dünyadaki internet kullan&#;c&#;lar&#;n&#;n dörtte birini Çinliler olu&#;turuyor ve &#;ngilizceden sonra Çince ikinci önemli internet dili. 

Rusya ekonomisine paralel Rusça önem kazan&#;yor 
BRICS ekonomileri aras&#;nda yer alan Rusya’n&#;n resmi dili Rusça, milyon ki&#;inin anadili. Rusça, Rusya’n&#;n ekonomik gücüne paralel olarak giderek önem kazan&#;yor. Rusya’n&#;n ’da Almanya’y&#; geçerek dünyan&#;n alt&#;nc&#; büyük ekonomisi haline gelece&#;i hesaplan&#;yor. Önemli i&#; f&#;rsatlar&#; bar&#;nd&#;racak olan Rusya’n&#;n dili bu nedenle önemli diller aras&#;nda gösteriliyor. BRICS’in bir di&#;er üyesi Brezilya’n&#;n resmi dile Portekizce de önemli diller aras&#;nda bulunurken, Do&#;u Asya’da kullan&#;lan Japonca da tavsiye edilen dillerden. 

E&#;itim sistemleri dillere göre &#;ekilleniyor 
&#;ngiliz bas&#;n&#; bu listeye göre okullarda yabanc&#; dil e&#;itimine a&#;&#;rl&#;k verildi&#;ini belirtti. Örne&#;in, dünyada milyon ki&#;inin konu&#;tu&#;u Arapça için, farkl&#; kentlerdeki okullarda bin-be&#; yüz çocu&#;a Arapça dersleri verilmeye ba&#;land&#;. &#;ngiltere’de uzun bir süre Frans&#;zca birinci, Almanca da ikinci yabanc&#; dil oldu. Ancak &#;spanyolca, ’da di&#;er dilleri geride b&#;rakt&#;. 

Korece ve Hint dilleri de önemli 

Bu diller d&#;&#;&#;nda gelecekte i&#; dünyas&#; için önemli kabul edilen dört dil daha öne ç&#;k&#;yor. Bunlar Hollandaca, Polonya’n&#;n dili Lehçe, Hint dil gruplar&#; ve Korece. Hollanda’n&#;n, &#;ngilizce konu&#;ulmayan pazarlar aras&#;nda önemli bir ithalatç&#; olmas&#; ve Hollandacan&#;n resmi bir dil oldu&#;u Belçika’n&#;n ekonomik potansiyeli bu dilli önemli k&#;l&#;yor. Dünyan&#;n en h&#;zl&#; büyüyen geli&#;mekte olan ekonomileri aras&#;nda bulunan Polonya’n&#;n dilinin a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;n artabilece&#;i belirtiliyor. Dünyan&#;n en kalabal&#;k ikinci ülkesi olan ve birkaç y&#;l sonra ekonominin süper güçleri aras&#;na kat&#;laca&#;&#; tahmin edilen Hindistan’&#;n dili de birçok i&#;adam&#; için önemli olacak. Korece de yakla&#;&#;k 80 milyon ki&#;i taraf&#;ndan ‘birinci dil’ olarak kullan&#;l&#;yor. Güney Kore’nin gelecek 10 y&#;lda ta&#;&#;d&#;&#;&#; ekonomik potansiyel, dilini i&#;adamlar&#; aç&#;s&#;ndan önemli k&#;l&#;yor.

&#;ngiliz turistler Türkçenin önemini art&#;rd&#;
&#;ngiltere’de yap&#;lan ara&#;t&#;rmada Türkçe gelece&#;in 10 dili aras&#;nda 9’uncu s&#;rada gösterildi. Türkiye’nin ve Kuzey K&#;br&#;s Türk Cumhuriyeti’nin resmi dili olan Türkçe’nin popüleritesinin artmas&#;, Türkiye’nin yüzy&#;l&#;n önem kazanan ekonomileri aras&#;nda yer almas&#;ndan kaynaklan&#;yor. British Council ara&#;t&#;rmas&#;na göre &#;ngiltere, Türkiye ile ticaretini ikiye katlamay&#; amaçl&#;yor ve Türkiye’nin AB üyeli&#;ini destekliyor. Ara&#;t&#;rmada Türkiye’nin uluslararas&#; e&#;itim aç&#;s&#;ndan öncelikli pazarlar aras&#;nda oldu&#;u ve &#;ngiltere’ye gelen yabanc&#; ö&#;renciler için hedef pazarlardan oldu&#;una dikkat çekilen ara&#;t&#;rmada, Türkçenin diplomatik ili&#;kiler ve güvenlik aç&#;s&#;ndan gereksinim duyulan diller aras&#;nda oldu&#;u ifade ediliyor. Türkiye’nin &#;ngiliz turistlerin en çok tercih etti&#;i 10 ülkeden biri oldu&#;u hat&#;rlat&#;lan ara&#;t&#;rmada, Türkiye’ye gelen turistlerin burada giderek daha fazla kalma e&#;iliminde olmas&#;ndandolay&#; da Türkçenin önemine vurgu yap&#;l&#;yor. Bu arada Türkçenin Londra’da okul ça&#;&#;ndaki çocuklar aras&#;nda en çok kullan&#;lan ikinci dil olarak yedinci s&#;rada bulundu&#;u belirtiliyor.

tablojpg      tabloasiljpg

kaynağı değiştir]

Filipinler[değiştir kaynağı değiştir]

İspanyolca, 20 egemen devlette ve 1 bağımlı bölgede resmi dildir ve yaklaşık milyon insan tarafından konuşulmaktadır.[1]Ekvator Ginesi'nde ise ana resmi dildir.

Egemen devlet Durumu Nüfus
()[2]
Düzenleyen Lehçeleri
&#;MeksikaDe facto[3],,Academia Mexicana de la LenguaMeksika İspanyolcası
&#;KolombiyaDe jure[4]50,,Academia Colombiana de la LenguaKolombiya İspanyolcası
&#;İspanya[a]De jure[5]47,,Real Academia EspañolaYarımada İspanyolcası
&#;ArjantinDe facto[6]45,,Academia Argentina de LetrasRioplatense İspanyolcası
&#;Peru[b]De jure[7]32,,Academia Peruana de la LenguaPeru İspanyolcası
&#;VenezuelaDe jure[8]29,,Academia Venezolana de la LenguaVenezuela İspanyolcası
&#;ŞiliDe facto[9][10]18,,Academia Chilena de la LenguaŞili İspanyolcası
&#;GuatemalaDe jure[11]17,,Academia Guatemalteca de la LenguaGuatemala İspanyolcası
&#;Ekvador[c]De jure[12]17,,Academia Ecuatoriana de la LenguaEkvador İspanyolcası
&#;Bolivya[d]De jure[13]11,,Academia Boliviana de la LenguaBolivya İspanyolcası
&#;KübaDe jure[14]11,,Academia Cubana de la LenguaKüba İspanyolcası
&#;Dominik CumhuriyetiDe jure[15]10,,Academia Dominicana de la LenguaDominik Cumhuriyeti İspanyolcası
&#;HondurasDe jure[16]9,,Academia Hondureña de la LenguaHonduras İspanyolcası
&#;Paraguay[e]De jure[17]7,,Academia Paraguaya de la Lengua EspañolaParaguay İspanyolcası
&#;El SalvadorDe jure[18]6,,Academia Salvadoreña de la LenguaSalvador İspanyolcası
&#;NikaraguaDe facto[19]6,,Academia Nicaragüense de la LenguaNikaragua İspanyolcası
&#;Kosta RikaDe jure[20]5,,Academia Costarricense de la LenguaKosta Rika İspanyolcası
&#;PanamaDe jure[21]3,,Academia Panameña de la LenguaPanama İspanyolcası
&#;UruguayDe facto[22]3,,Academia Nacional de LetrasUruguay İspanyolcası
&#;Ekvator Ginesi[f]De jure[23]1,,Academia Ecuatoguineana de la Lengua EspañolaEkvator Ginesi İspanyolcası
Toplam,,Association of Spanish Language Academies

Bağımlı bölge[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir