3 dereceden denklemin köklerini bulma / Üçüncü dereceden denklemin kökleri nasıl bulunur? | DonanımHaber Forum

3 Dereceden Denklemin Köklerini Bulma

3 dereceden denklemin köklerini bulma

kaynağı değiştir]

kaynağı değiştir]

{\displaystyle \vartheta ={\sqrt {27(ad)^{2}+d(4b^{3}abc)+4ac^{3}-(bc)^{2}}}}

{\displaystyle \varrho ={\frac {\vartheta }{6{\sqrt {3}}a^{2}}}-{\frac {27a^{2}d-9abc+2b^{3}}{54a^{3}}}}

{\displaystyle x_{1}={\sqrt[{3}]{\varrho }}+{\frac {b^{2}-3ac}{9a^{2}{\sqrt[{3}]{\varrho }}}}-{\frac {b}{3a}}} olur.

Diğer iki kökü:

{\displaystyle x_{2}=x_{1}cis{\frac {2\pi }{3}}\Rightarrow x_{2}=x_{1}[-{\frac {1}{2}}+i{\frac {\sqrt {3}}{2}}]}

{\displaystyle x_{3}=x_{1}cis{\frac {4\pi }{3}}\Rightarrow x_{3}=x_{1}[-{\frac {1}{2}}-i{\frac {\sqrt {3}}{2}}]}

Üçüncü dereceden denklemin kökleri ile katsayıları arasındaki bağıntılar:

Kökler toplamı: {\displaystyle x_{1}+x_{2}+x_{3}=-{\frac {b}{a}}}

Kökler çarpımı: {\displaystyle x_{1}x_{2}x_{3}=-{\frac {d}{a}}}

Ve {\displaystyle x_{1}x_{2}+x_{2}x_{3}+x_{1}x_{3}={\frac {c}{a}}} dır.

Kökleri verilen üçüncü dereceden denklemin yazılması:

Kökleri x1, x2&#;ve x3&#;olan üçüncü derece denklem {\displaystyle (x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3})=0} dır.

Denklemin bir kökü biliniyorsa:

Denklemin bilinen kökü p olsun ve bu denklem

{\displaystyle (x-p)(ax^{2}+bx+c)=0} şeklindedir. Çünkü bir (x-p) parantezi alınıp geriye ikinci dereden denklem kalmıştır. Üçüncü denklemin bir kökü biliniyorsa Polinom bölmesi yapılır. Geriye kalan ikinci dereden denklem çarpanlara ayırma veya {\displaystyle x_{1},_{2}={\frac {-b\pm {\sqrt {b^{2}-4ac\ }}}{2a}}} formülüyle çözülebilir. Bu denklemin açılmış hali aşağıdadır.

Bu denklem genelde {\displaystyle ax^{3}+(b-ap)x^{2}+(c-bp)x-cp=0} şeklindedir.

Diğer yazılar[değiştir

Üçüncü dereceden denklemler

Üçüncü dereceden denklemler çözme programı

Hesap makinesi, üçüncü dereceden denklemleri çözmek için Cardano'nun formülünü kullanır.

Çözmek istediğiniz herhangi bir denklemi yazın ve üçüncü dereceden denklem hesaplayıcısı size sonucu gösterecektir.

Sen Gelişmiş veya önceden tanımlanmış biçimini kullanabilirsiniz. İleri formatı kullanarak, denklemi herhangi bir formda girebilirsiniz.

Önceden tanımlanmış formatta, ax3 + bx2 + cx + d = 0 şeklinde 3. dereceden denklem girebilirsiniz. Üçüncü dereceden bir denklemin köklerini bulmak için 'a', 'b', 'c' ve 'd' katsayılarını girin ve 'Çöz'ü tıklayın. 'a', 'b', 'c' ve 'd' katsayıları gerçek sayılardır, a &# 0. Kübik denklem hesaplayıcısı, katsayıların pozitif, negatif veya sıfır değerlerini girmenize izin verir.

Bu uygulamayı kullanarak üçüncü dereceden denklemleri, ikinci dereceden denklemleri ve birinci dereceden denklemleri çözebilirsiniz.

Özellikler:

Üçüncü dereceden denklem çözme.

İkinci dereceden denklem çözme.

Birinci dereceden denkleml çözme.

Hesaplama geçmişini.

Üçüncü dereceden denklemler hesaplama - Üçüncü derece denkleminin nasıl çözüleceği

Örnek. Kübik denklem köklerinin hesaplanması.
3. dereceden denklemin çözümü: x3 + 6x2 + 3x - 10 = 0
Üçüncü dereceden denklemler, derecesi 3 olan polinomların oluşturduğu denklemlerdir.
Genel kübik denklem (üçüncü derece denklem): ax3 + bx2 + cx + d = 0
Girin a = 1, b = 2, c = 3 ve d =

İkinci Dereceden Denklemleri Çarpanlarına Ayırarak Çözelim

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *funduszeue.info ve *funduszeue.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

(x-1)(x+3)=0 gibi ikinci dereceden denklemleri nasıl çözeceğimizi ve diğer formlardaki denklemleri çözmek için çarpanlarına ayırma yöntemini nasıl kullanacağımızı öğrenelim.

Bu derse başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

Bu derste öğrenecekleriniz:

Şimdiye kadar, sabit terimler (düz sayılar) ve değişkenin birinci kuvvetine yükseltildiği (x1=x)left parenthesis, x, start superscript, 1, end superscript, equals, x, right parenthesis terimler içeren doğrusal denklemleri çözdünüz.
Bazı ikinci dereceden denklemleri (yani ikinci kuvvete yükseltilmiş bir değişken içeren denklemleri) her iki tarafın karekökünü alarak çözmüş olabilirsiniz.
Bu derste, ikinci dereceden denklemleri çözmenin yeni bir yolunu öğreneceksiniz. Özellikle belirtecek olursak,
  • (x−1)(x+3)=0left parenthesis, x, minus, 1, right parenthesis, left parenthesis, x, plus, 3, right parenthesis, equals, 0 gibi çarpanlara ayrılmış denklemleri nasıl çözeceğinizi
  • farklı denklemleri (left parenthesisörneğin x2−3x−10=0)x, squared, minus, 3, x, minus, 10, equals, 0, right parenthesis çarpanlara ayrılmış forma getirmek için, çarpanlara ayırma yöntemlerinin nasıl kullanılacağını ve bu denklemleri çözmeyi.
İkinci dereceden (x−1)(x+3)=0left parenthesis, x, minus, 1, right parenthesis, left parenthesis, x, plus, 3, right parenthesis, equals, 0 denklemini çözmemizin istendiğini varsayın.
Bu, iki ifadenin çarpımıdır ve sıfıra eşittir. Dikkat ederseniz, (x−1)left parenthesis, x, minus, 1, right parenthesis veya (x+3)left parenthesis, x, plus, 3, right parenthesis'ü sıfır yapan herhangi bir xx değeri, bunların çarpımını da sıfır yapacaktır.
(x−1)↙x−1=0x=1​(x+3)=0↘x+3=0x=−3​
Denkleme x=1x, equals, 1 veya x=−3x, equals, minus, 3 koyunca 0=00, equals, 0 şeklinde doğru bir ifade elde ederiz; dolayısıyla her ikisi de denklemin çözümüdür.
Şimdi benzer birkaç denklemi kendi başınıza çözün.

Çarpımın sıfıra eşit olduğu durumlar hakkında bir not

Yöntemimizi kullanarak bulduğumuz iki sonuçtan başka sonuç olmadığını nasıl biliyoruz?
Sıfırla çarpma kuralı denilen şu basit ancak çok yararlı özellik, bu sorunun cevabını verir:
Eğer iki sayının çarpımı sıfıra eşitse, bu durumda bu sayılardan en az bir tanesi sıfıra eşit olmalıdır.
Çözümlerimiz dışındaki herhangi bir xx değerini denkleme koymak, sıfır dışındaki iki sayının çarpımı olan bir sonuç verecektir, dolayısıyla çarpım da kesinlikle sıfır olamaz. Bu nedenle, çözümlerimizin mümkün olan yegane çözümler olduğunu biliyoruz.
x2−3x−10=0x, squared, minus, 3, x, minus, 10, equals, 0 denklemini çözmek istediğimizi varsayın, bu durumda tek yapmamız gereken x2−3x−10x, squared, minus, 3, x, minus, 10'u çarpanlarına ayırmak ve daha önce yaptığımız şekilde çözmektir!
x2−3x−10x, squared, minus, 3, x, minus, 10, (x+2)(x−5)left parenthesis, x, plus, 2, right parenthesis, left parenthesis, x, minus, 5, right parenthesis olarak çarpanlara ayrılabilir.
Denklemin tam çözümü böyle olacaktır:
x2−3x−10(x+2)(x−5)​=0=0​​Çarpanlara ayırın.​
x+2x​↙=0=−2​↘x−5x​=0=5​
Şimdi, kendi başınıza birkaç denklem çözmek için sıra sizde. Farklı denklemlerin, farklı çarpanlara ayırma yöntemlerini gerektireceğini aklınızda bulundurun.

x2+5x=0x, squared, plus, 5, x, equals, 0'ı çözün.

x2−11x+28=0x, squared, minus, 11, x, plus, 28, equals, 0'ı çözün.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası