ferittin kaç olmalı / Ferritin Nedir, Neden Olur ve Normal Değeri Kaç Olmalı? Ferritin Düşüklüğü Belirtileri

Ferittin Kaç Olmalı

ferittin kaç olmalı

Ferritin nedir? Ferritin değeri ka&#; olmalıdır? Ferritin eksikliği ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

Sağlık

Fotoğraf: iStock

Haber Giriş: -  

Demir Eksikliğine Bağlı Kansızlık (Demir Eksikliği Anemisi) ve Tiroid Sağlığı

Demir eksikliği tiroid ve otoimmün tiroid hastalıkları olan kişilerde en sık görülen mineral eksikliğidir. O nedenle tiroid sorunları olan kişilerde mutlaka demir paneli istenmeli ve demir eksikliği değerlendirilmelidir. Aşırı yorgunluk şikayetleri olan kişilerde de demir eksikliğinden kuşkulanmak gerekir. Bu yazıda tiroid sağlığı üzerindeki etkileriyle birlikte demir eksikliği anemisinden söz edeceğiz.

Öncelikle, demir eksikliğine bağlı kansızlıktan konuşacak olsak da bir insanda demir eksikliği olmadan kansızlık olabileceğini belirtmek gerekir. Başka bir deyişle, demir eksikliği, anemi yani kansızlık nedenlerinden sadece biridir. Anemi vücudun yeterli kırmızı kan hücresi veya hemoglobin üretememesinden kaynaklanır. Birçok doktor her zaman hastasında demir paneline bakılmasını istemese de rutin testlerden olan tam kan sayımında kırmızı kan hücreleri (eritrosit), hemoglobin ve hematokrit gibi anemiyle ilgili değerler bulunur. Anemisi olan bir kişide bu değerlerden bazıları düşük çıkabilir. Hemoglobin kana kırmızı rengini veren, demirden zengin bir proteindir. Genellikle demir düşük olduğunda hemoglobin düşüktür, kırmızı kan hücrelerinin sayısı ve hematokrit düşük olabilir.  Ne var ki bu üç değerin normal olması bir kişide demir eksikliği olmadığı anlamına gelmez.

Tam kan sayımı gibi rutin fizik muayenelerde bakılan kan testlerine demir paneli de dahil edilmesinde fayda vardır. Eğer demir paneli normal olan bir kişide eritrosit (kırmızı kan hücreleri), hemoglobin, ve/veya hematokrit düşükse aneminin başka potansiyel sebepleri araştırılmalıdır. Öte yandan, eğer kişide anemi olup olmadığından bağımsız olarak demir eksikliği söz konusu ise bu eksikliğin sebebi aranmalıdır.

Demir Panelinin Bileşenleri

Demir eksikliğinden kuşkulanılan bir hastada çoğu kez yalnızca serum demiri ve/veya ferritin değerlerine bakılır. Aslında tam bir demir paneli istenmesi gerekir. Bunun nedenleri aşağıda belirtilmiştir.

Serum Demiri:  Kandaki demir miktarını ölçer. Ortalama referans aralığı ug/dL olmakla birlikte ug/dL  arasında olması istenir.

Ferritin:  Demiri depolayan proteindir. Düşük ferritin düzeyi genellikle demir eksikliğinin ilk belirtisidir. Bir kişide serum demiri normal olabilir ama ferritinin düşük olması demir eksikliğinin göstergesidir. Normal referans sınırları birçok laboratuvarda ng/mL arasındadır. Ancak ferritin değeri  en az ng/mL, bazı kaynaklara göre ise ng/mL arasında olmalıdır. İnflamasyonun ferritin düzeylerini yükseltebileceği unutulmamalıdır. Onun için tek başına güvenilebilecek bir test değildir.

Demir Satürasyonu:  Tranferrin satürasyonu veya % satürasyon olarak da bilinir.  Demir satürasyonu bize, transferrin denen proteine gerçekten ne kadar serum demirinin bağlı olduğunu gösterir. Sözgelimi bir kişide bunun değeri % 20 ise transferrin proteininin bağlanma yerlerinin % 20’sine demir bağlanmış demektir. Demir eksikliğinde bu değer genellikle düşüktür. Normal referans değeri % 15 ile 50 arasındadır ama ideali % 30 ile 35 arasında olmasıdır.

Toplam Demir Bağlama Kapasitesi (TIBC): Demir kanda dolaşırken transferrine bağlıdır.  TIBC transferrinin kanda demiri ne kadar taşıdığını ölçer.  Yüksek bir TIBC değeri demir depolarının düşük olduğu anlamına gelir.  Laboratuvar referans aralığı genellikle ug/dL arasındadır.

Ne Zaman Demir Eksikliğinden Söz Edilir?

Doktorlar laboratuvar değerleri referans sınırların dışında olan bir kimsede demir eksikliği bulunduğunu varsayarlar. Sözgelimi bir hastanın serum demiri 65 ug/dL, ferritin değeri 15 ng/mL ve demir satürasyonu % 18 olduğunda çoğu doktor bunu normal kabul edecektir. Ne var ki birçok başka kan testinde de söz konusu olduğu gibi “laboratuvar” referans aralığı ile “fonksiyonel” referans aralığı farklı şeylerdir. Eğer  ferritin laboratuar referans aralığı içerisinde ama alt sınıra yakınsa o kişide demir eksikliğinden kuşkulanmak gerekir. Özellikle demir satürasyonu, serum demiri düşük ve/veya TIBC (toplam demir bağlama kapasitesi) yüksekse kişide demir eksikliği olabilir.

Demir Eksikliğinin Sık Rastlanan Sebepleri Nelerdir?

Bir kimsede demir eksikliği oluşmasının başlıca üç ayrı nedeni vardır. Bunlardan birincisi kan kaybıdır. O nedenle demir eksikliği olan bir hasta sindirim sistemindeki bir kanamayı ekarte etmek için gastroenteroloji uzmanına yönlendirilmelidir. Böyle bir durumda dışkıda gizli kan testiyle araştırmaya başlanabilir. Endoskopi bu hastaların büyük bölümünde kanama kaynağının bulunmasını sağlar.

Demir eksikliğinin ikinci sebebi demir emiliminin yetersiz oluşudur (demir malapsorpsiyonu). Pek çok faktör buna neden olabilir. Örneğin otoimmün tiroid hastalıklarında sık rastlanan H. Pylori enfeksiyonu demir eksikliğine yol açabilir. H. Pylori bakterisinin ortadan kaldırılması (H. Pylori eradikasyonu) serum demiri düzeylerinde düzelme sağlayabilir. Giardia paraziti demir emilimini bozan bir diğer faktördür. Kronik enfeksiyonlarda demir eksikliği ve bağırsaklardan emilim bozukluğu sıktır. Enfeksiyonların dışında iltihabi bağırsak hastalığı demir eksikliği anemisine neden olabilir. Çölyak hastalığı demir eksikliği anemisinin bir diğer sebebidir. İnce bağırsaklarda aşırı bakteri çoğalması da (SIBO) demir eksikliğiyle sonuçlanabilen bir durumdur. Çok toksik bir tarım ilacı olan glyphosate demiri bağlayarak demir eksikliğine yol açabilir.

Demir eksikliği anemisinin üçüncü nedeni beslenmeyle demir alımının yetersiz olmasıdır. Demir iki farklı formda bulunur. Hem demiri etlerde bulunan demir formudur. Bitkisel kaynaklarda bulunan non-hem demire göre hem demiri daha kolay emilir. Bu nedenle vejetaryen ve vegan beslenenlerde, et yemeyenlerde demir eksikliği gelişme olasılığı daha yüksektir. Ancak madalyonun öbür yüzüne baktığımızda kırmızı etten hem demiri alımı potansiyel olarak kalp damar hastalığı, kolon kanseri ve safrakesesi problemlerini de arttırabilir. Ancak ilgili çalışmalarda yenilen etin kalitesinin dikkate alınmadığını ve bunun da kronik sağlık sorunlarının gelişmesinde bir faktör olabileceği belirtilmelidir.

Demir Eksikliği Anemisi ile Tiroid Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

Tiroid hormonu metabolizması için önemli olan çok sayıda mineral vardır. İyot ve selenyum tiroid hormonu yapımıyla ilgisi iyi bilinen minerallerden ikisidir. Ancak demir eksikliği de heme-bağımlı tiroid peroksidaz enziminin aktivitesini azaltarak tiroid hormonu sentezinin bozulmasına yol açabilir. Her ne kadar Hashimoto tiroiditi ve demik eksikliği anemisi olan bir hastada tiroid hormonlarının düşüklüğünden birinci olarak bağışıklık sistemi sorumlu olsa bile düşük demir düzeyleri burada rol oynayabilir.
Demir eksikliği tiroid hormonu düzeylerini doğrudan etkileyebildiği gibi, otoimmün tiroid hastalığına neden olan başka faktörler de demir eksikliğine yol açabilir. Daha önce söz ettiğimiz H. Pylori enfeksiyonu tiroid otoimmünitesini tetiklemenin yanı sıra demir emilimini azaltabilir. O yüzden otoimmün tiroid sorunları olan bir hastada daima tam bir demir paneli yapılmalıdır.

Ferittin kaç olmalı?

Ferritin, bedeninizdeki demir miktarı ile aynı şey değildir. Ferritin demiri depolayan bir proteindir ve beden ihtiyaç duyduğunda onu serbest bırakır. Genelde bedeninizdeki hücrelerin içerisinde buluınur ve çok azı kan içerisinde dolaşım durumundadır.

Ferritin en yüksek oranda karaciğer ve bağışıklık sistemi hücreleri içerisinde yer alır.

Daha fazla alyuvar üretimi gerekene kadar hücrelerin içerisinde depolanır. Beden hücrelere ferritini salmaları için işaret gönderir. Sonrasında bu ferritinler transferrin adı verilen başka bir maddeye bağlanırlar.

Transferrin ise ferritini alyuvarların üretileceği noktaya taşıyan başka bir proteindir. Demir için bir taksi vasıtası görür denilebilir.

Kişinin normal demir düzeylerine sahip olması önemlidir ancak yeterince depolanmış demir olması da önem taşır. Eğer kişinin yeterince ferritini yoksa, demir depoları hayli hızlı tükenir.

Ferritin Testi Nedir?

Ferritin testi kanınızdaki ferritin miktarını ölçer. Eğer test sonucunda kandaki ferritin düzeyleri normalden düşük çıkarsa, bu durum demir depolarınızın düşük olduğu ve demir eksikliğiniz olduğu anlamına gelebilir. Bunun sonucunda anemik olabilirsiniz.

Eğer ferritin sonuçları normal düzeylerin üstünde çıkarsa, bu durum bedeninizde çok fazla demir depolanmasına sebep olabilen bir rahatsızlık olduğu anlamına gelebilir. Ayrıca karaciğer hastalıkları, romatoid artrit ve diğer inflamatuvar rahatsızlıklar veya hipertiroidi belirtisi de olabilir. Bazı kanser türleri de kandaki ferritin düzeylerinin yüksek olmasına sebep olurlar.

Ferritin Testi Ne Zaman Gerekir?

Eğer diğer kan testleri kandaki oksijenin yetersiz olmasına sebep olabilen anemiye işaret ediyorsa, doktor ferritin testi de isteyebilir. Ayrıca huzursuz bacak sendromu ve Still hastalığı teşhisinde de kullanılabilir.

Eğer aşağıdaki şartlar mevcutsa demir düzeyleri düşük olabilir:

  • Sık sık sersem, zayıf ve yorgun hissetme
  • Baş ağrısına sahip olma
  • Solgun görünme
  • Nefes darlığına sahip olma
  • Yüksek nabız değerleri

Ayrıca meyan kökü, tebeşir, toprak veya kil yeme isteği gibi garip istekleriniz olabilir. Dilinizde bir yanma hissi de olabilir.

Kontrolsüz bırakılan düşük demir düzeyleri kalp krizine sebep olabilir. Ayrıca aşağıdaki belirtileri de ortaya çıkartabilir:

  • Göğüs ağrısı
  • Bacak ağrısı
  • Kulaklarda çınlama

Ferritin kan testi doktorun bedeninizde çok fazla demir depolanıp depolanmadığını görmesini de sağlayabilir. Yüksek düzeyler aşırı alkol tüketiminden, enfeksiyondan, karaciğer hastalıklarından, romatoid artritten, aşırı aktif tiroid bezinden veya bazı kanser türlerinden kaynaklanabilir.

Yüksek demir düzeylerinin belirtileri arasında şunlar olabilir:

  • Bitkinlik
  • Kalp problemleri
  • Eklem ağrıları
  • Düşük cinsel istek
  • Beden tüylerinde azalma
  • Mide ağrısı
  • Kilo verme
  • Karın ağrısı
  • Enerjisizlik

Ferritin Testi Nasıl Uygulanır?

Eğer kan testi sadece ferritin ölçümü için kullanılacaksa, testten önce normal şekilde yiyip içebilirsiniz. Eğer numune başka testlerde de kullanılacaksa, testten önce bir süre aç kalmanız gerekebilir. Doktor size gereken talimatları verecektir.

Test sırasında bir sağlık çalışanı kolunuzdaki damardan iğne vasıtasıyla kan numunesi alacaktır. Bu kan daha sonra değerlendirme için laboratuvara gönderilir. Normal günlük yaşantınıza hemen dönebilirsiniz.

Ferritin Kaç Olmalı?

Ferritin kan test sonuçları değerlerin normal aralıkta olup olmadığını gösterecektir. Beklenen değerler şu şekildeler:

  • Erkeklerde mililitre başına nanogram
  • Kadınlarda mililitre başına nanogram

Ancak tüm laboratuvarlarda kandaki ferritin düzeyleri aynı sonuçları vermeyebilirler. Bunlar standart aralıklar ancak farklı laboratuvarlarda farklı değerler olabilir. Bu nedenle değerlerin düşük mü yüksek mi olduğu konusunda doktorunuzla konuşmalısınız.

Ferritin Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Ferritinin normalden yüksek düzeylerde olması hemokromatoz adlı demir depolama bozukluğunun işareti olabilir.

Kalıtımsal hemokromatoz genetik ile geçen bir hastalıktır ve bedende aşırı demir birikimi vardır. Bu hastalığa sahip olan bireylerde bağırsaklardan demir emilimi günlük kayıpları karşılamak için gerekli olandan çok daha fazladır. Beden demir atımını arttıramayacağı için emilen demir bedende birikir.

  • Hemokromatoz sahibi olan bir erkekte yaş civarında bedende toplam birikmiş demir miktarı 20 gramı bulabilir ve normalde bu gramdır. Fazla demir eklemlerde, karaciğerde, testislerde ve kalpte birikebilir ve bu organlara hasar vererek belirti oluşturur.
  • Kadınlarda hemokromatoz kaynaklı demir birikimi daha yavaş olur çünkü adet döngüsünden dolayı daha fazla demir kaybederler. Bu nedenle organ hasarına dair işaret ve belirtiler erkeklere göre 10 sene daha geç ortaya çıkar.

Kalıtımsal hemokromatozun işaret ve belirtisi olmayabilir, normal bir yaşam sürülebilir. Fakat ağır belirti ve işaretleri de olabilir ve bunlar arasında şunlar var:

  • cinsel iktidarsızlık
  • kalp durması
  • eklem ağrıları
  • karaciğer sirozu
  • diyabet
  • kilo verme
  • yorgunluk
  • ciltte kararma

Belirtiler organlarda demir birikiminden dolayı gerçekleşen yıkımdan kaynaklanırlar.

Diğer yüksek ferritin düzeyi sebepleri arasında kronik inflamatuvar hastalıklar bulunuyor. Bunlar arasında karaciğer hastalıkları, romatoid artrit ve bazı kanser türleri var.

Düşük Ferritin Düzeyleri Ne Anlama Gelir?

Normalden daha düşük kan ferritin düzeyleri demir eksikliğinde görülür. Yeterince demir olmazsa beden yeterli hemoglobini üretemez ve hemoglobin normalde alyuvarların oksijen taşımasını sağlar. Demir eksikliği anemisi oluşur. Hafif anemi genelde belirti vermez. Daha ağır vakalarda ise aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilirler:

  • nefes darlığı
  • yorgunluk
  • sersemlik
  • baş dönmesi
  • solgunluk
  • kalp ritminde artış

 

Dr. Josh Axe

Ferritin

Ferritin Nedir?

Ferritin, besinlerden alınan demir mineralinin, vücutta depolama ve salınım kontrolünü sağlayan bir tür proteinkompleksidir. Ferritin proteini, karaciğerin yaklaşık yüzde 75’ini oluşturan hepatosit hücrelerinde, kemik iliğinde ve bağışıklık sisteminin belli bir bölümünde bulunmaktadır. Ferritin, halk arasında “Demir deposu” olarak da bilinmektedir.

Ferritin proteini, vücuda girişi yapılan demir mineralinden sorumludur. Demirin vücut içerisindeki depolanma miktarını, kullanım olduğunda ise salınım miktarını belirlemektedir. Demir ferritin ilişkisi, vücut içindeki olayları düzenlemede ve ihtiyaçların giderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Ferritin Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Ferritin değeri kadınlarda, erkeklere oranla daha düşük seviyelerde seyretmektedir. Bunun nedeni, her ay düzenli olarak görülen adet kanamasıdır. Adet olan kadınlarda, kan ile beraber ferritin proteini de dışarı atılmaktadır.

Ferritin referans aralığı şu şekilde olmaktadır:

  • Kadınlarda: 20 – ng/ml,
  • Erkeklerde: 20 – ng/ml.

Ferritin değerlerinin, yapılan testler sonucunda eksik ya da yüksek çıkması durumunda, uzman doktora başvurulmalıdır. Hekim tarafından başlanılacak tedavi ile rahatsızlığın önüne kolayca geçilebilmektedir.

Ferritin Testi Nasıl Yapılır?

Ferritin test işlemlerinden önce 12 saatlik açlık istenebilmektedir. Kandaki ferritin seviyesine bakılarak, vücutta depolanan demir azlığı veya çokluğu hakkında bilgi sahibi olunabilir. Ferritin referans değerleri dışında bir sonuç çıkması halinde, uzman doktor tarafından kişiler tedavi edilebilmektedir.

Hastadan kan testi alınarak gerçekleştirilen ferritin seviyesi ölçme işlemi, aç karna ve sabah saatlerinde yapılmaktadır. Testin doğru sonuç vermesi adına, test saatine kadar hastanın sadece su tüketimine izin verilmektedir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Ferritin Değeri Kaç Olmalı?

Yetişkinlerde olduğu gibi bebek ve çocuklarda da demir mineralinin depolanması oldukça önemlidir. Buradaki miktar ferritin testi ile görülebilmektedir. Bebeklerde ferritin düşüklüğü veya fazlalığı test sonucunda konulacak teşhis sonrasında kesinleşir.

Hamilelikte ferritin değeri de bebekler üzerinde etki göstermektedir. Doğum sonrası bebekte, anneden alınan demir mineralinin depolanması gerçekleştirilmektedir. Bu nedenle annede ferritin seviyesi normal değerlerdeyse, dünyaya gelen bebekte de değerin, normal seviyede olması beklenir.

Ferritin, çocukların gelişmesinde etkin rol oynayan bir proteindir. Çocuklarda ferritin düşüklüğü ortaya çıktığında, gelişim üzerinde olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Rutin kan testlerinde ferritin değeri ölçülerek, uzman doktor tarafından ebeveynlere konu hakkında bilgi verilmektedir.

Bebeklerde ve çocuklarda normal ferritin değerleri şu şekildedir:

  • Yeni doğan bebeklerde: 25 – ng/ml,
  • 1 aylık bebeklerde: – ng/ml,
  • 2 – 5 aylık bebeklerde: 50 – ng/ml,
  • 6 ay – 15 yaş çocuklarda: 7 – ng/ml.

Ferritin Düşüklüğü Nedenleri Nelerdir?

Kanda ferritin düşüklüğü, vücuttaki demir depolarının boş olduğunu göstermektedir. Ferritin eksikliğinin doğal bir sonucu olarak, demir eksikliği de vücutta görülmektedir. Oksijen taşınmasında etkin rol oynayan demir mineralinin vücutta eksik olması, alyuvar üretimini de olumsuz etkilemektedir.

Ferritin eksikliği, vücutta depolanan demirin az seviyede ya da hiç olmadığını göstermektedir. Kadınlarda ya da erkeklerde ferritin düşüklüğü rahatsızlığının birçok sonucu bulunmaktadır. Özellikle kandaki oksijenin taşınmaması durumunda, pek çok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.

Gebelik sırasında vücut, bebeğe demir minerali sağlayacaktır. Bu nedenle hamilelikte ferritin düşüklüğü, en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biridir. Annenin dengeli ve sağlıklı beslenmesi, gerektiğinde, doktor önerisinde, vitaminlerle desteklenmesi sonucunda rahatsızlık kolaylıkla tedavi edilmektedir.

Ferritin eksikliği nedenleri şu şekilde listelenebilir:

  • Sık doğum yapmak,
  • Düşük,
  • Kürtaj,
  • Erken doğum,
  • Çok pişirilmiş et,
  • İşlenmiş et ürünlerinin sık tüketimi,
  • C vitavitaminiikliği,
  • Hamilelik,
  • Mide ve bağırsak rahatsızlıkları,
  • Kronik rahatsızlıklar,
  • Kan kaybı,
  • Kanser.

Ferritin Düşüklüğü Belirtileri

Vücutta yaşanan demir eksikliği nedeniyle, ferritin düşüklüğü de ortaya çıkmaktadır. Yaşanan eksiklik nedeniyle, kırmız kan hücrelerinin üretimi yavaşlar ve vücutta birçok belirti ortaya çıkar.

Yeterince oksijen ulaşmayan dokularda işlev bozuklukları görülebilmektedir. Vücuttaki ferritin seviyesi düşüklüğünün az ya da orta miktarda seyretmesi halinde, herhangi bir belirti görülmeyebilir. Fakat ferritin değeri, olması gereken normal değerlerin çok altına bulunuyorsa bazı belirtiler ortaya çıkabilmektedir.

Ferritin eksikliği belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Halsizlik ve yorgunluk,
  • Sabah zor uyanma,
  • Anksiyete,
  • İştahsızlık,
  • Toprak ve kireç yeme isteği,
  • Baş dönmesi,
  • Baş ağrısı,
  • Kulak çınlaması,
  • Üşüme,
  • Sinirli olma hali,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Kaşıntı,
  • Saç dökülmesi,
  • Cilt renginde yaşanan solgunluk,
  • Cilt kuruluğu,
  • Tırnaklarda kolay kırılma,
  • Nefes darlığı,
  • Bacak ağrısı,
  • Cinsel isteksizlik,
  • El ve ayak parmaklarında uyuşukluk,
  • Huzursuz bacak sendromu.

Ferritin Düşüklüğü Tedavisi 

Gerçekleştirilen laboratuvar testleri sonucunda ferritin düşüklüğü teşhisi konulan hastalar için doktor gözetiminde tedavi işlemleri başlatılmaktadır. Kandaki demir eksikliğini ortaya çıkaran ferritin düşüklüğü rahatsızlığı, tedavi edilmediği durumlarda ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Uzman doktor, tedaviye başlamadan önce, vücuttaki demir depolarının boş olmasının nedenini araştırmaktadır. Kanamaya yol açan ülser gibi hastalıklar ve yoğun adet kanamalarının bulunması durumunda hekim, bu rahatsızlıkları tedavi etmektedir. Yoğun kanamalar, vücuttaki ferritin proteini eksikliğine yol açmaktadır.

Hekim bu aşamada, hastaya ferritin ilacı kullanması yönünde tavsiyede bulunabilmektedir. Ferritin ilaçları içerisinde yer alan ferritin serum plazma ile vücuttaki demir seviyesinin artmasını sağlamaktadır.

Ferritin eksikliği kanser, saç dökülmesi gibi ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle uzman doktor tarafından en kısa sürede tedavi edilmelidir.

Ferritin tedavisi şu yöntemlerle yapılmaktadır:

  • Oral yolla demir takviyesi,
  • Damar yoluyla demir takviyesi,
  • Diyet,
  • Sağlıklı ve düzenli beslenme.

Ferritin Düşüklüğüne Ne İyi Gelir ve Hangi Besinlerde Var?

Ferritin düşüklüğü teşhisi konulmasının ardından hasta, uzman doktor tarafından tedaviye alınmaktadır. Uygulanan tedavi yöntemleri arasında genellikle demir takviyesi uygulaması tercih edilmektedir. Hastaya oral ya da damar yoluyla demir takviyesi uygulaması, vücuttaki demir seviyesinin yükselmesini sağlamaktadır. Yükselen demir minerali vücutta depolanacak düzeye geldiğinde ise ferritin artışı sağlanmaktadır.

Demir takviyesinin yanında doktor önerisinde diyet uygulaması da yapılmaktadır. Bazı sebze ve meyvelerde bulunan demir minerali, vücuttaki demir miktarını yükseltmeye yardımcı olmaktadır. Diyette yer alan gıdalar genellikle C ve B12 bakımından zengin besinler olmaktadır.

Ferritin diyeti için şu besinler tavsiye edilmektedir:

  • Mayalı ekmek,
  • Kuru baklagiller,
  • Yumurta,
  • Tavuk, 
  • Kırmızı et,
  • Yeşillik,
  • Susam,
  • Pekmez,
  • Fındık,
  • Fıstık,
  • Kayısı,
  • Dut.

Ferritin Düşüklüğü Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ferritin eksikliği, kesinlikle tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Kandaki oksijenin doku ve hücrelere yeterli seviyede taşınmasını gerçekleştiren demir mineralinin eksikliği sonucunda pek çok ciddi hastalık meydana gelebilmektedir.

Kanser ve türevleri, ferritin eksikliği sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklardandır. Aynı zamanda ferritin eksikliği bulunan hastalarda saç dökülmesi, cilt dökülmesi gibi kişisel görünümü olumsuz yönde etkileyecek sonuçlar oluşabilmektedir.

Ferritin düşüklüğü sonucunda oluşabilecek, halsizlik ve yorgunluk hali, günlük aktivitelerin yapılmasına engel oluşturabilmektedir.

Ferritin Yüksekliği Nedenleri ve Hastalıkları Nelerdir?

Ferritin yüksekliği, vücutta ihtiyaçtan daha fazla demir mineralinin depolanması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Vücuttan doğal yollara atılamayan demir minerali, fazla depolanarak organ fonksiyon bozukluklarına veya kalp damar sorunlarına yol açabilmektedir. Ferritin fazlalığı tedavi gerektiren ciddi bir rahatsızlıktır.

Ferritin yüksekliğine neden olan durumlar şu şekilde listelenebilir:

Ferritin Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Ferritin seviyesi yaş ve cinsiyete göre farklı normal değerlere sahiptir. Referans aralığı üzerinde seyreden ferritin seviyesi ciddi hastalıklara yol açabilmektedir.

Vücutta bulunan ferritin fazlalığı pek çok belirtiyi de beraberinde getirmektedir. İnsan sağlığı üzerinden ciddi sorun oluşturan ferritin yüksekliği için birçok belirti görülebilmektedir. Ferritin yüksekliği, vücut fonksiyonlarında bozulmalar yaratması nedeniyle, hızlı bir şekilde tedavi işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ferritin yüksekliği belirtileri şu şekilde listelenebilir:

  • Kalp çarpıntısı,
  • Halsizlik,
  • Sürekli yorgunluk hissi,
  • Cinsel isteksizlik,
  • Karın ağrısı,
  • Göğüs ağrısı,
  • Eklem ağrıları,
  • Cilt renginde koyulaşma,
  • Kilo kaybı.

Ferritin Yüksekliği Tedavisi

Ferritin yüksekliği tedavisi öncesinde uzman hekim, vücuttaki demir seviyesini arttıran bir hastalık olup olmadığını kontrol etmektedir. Herhangi bir hastalık teşhisinde, önce rahatsızlığın giderilmesi sağlanır ve dolaylı yoldan demir seviyesinin düşürülmesi amaçlanır.

Ferritin seviyesi fazlalığı, vücutta bulunan demir minerali seviyesinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle doktor, demir seviyesini düşürecek ilaçlar ile tedavi uygulayabilmektedir.

Bazı durumlarda, hastanın beslenme düzeni ve alışkanlığının değiştirilmesi, ferritin seviyesinin düşmesini sağlayabilmektedir. Hekim, hastaya belli bir süre için yeşil çay, kahve ve kalsiyum açısından zengin besinler tüketmesini önerebilir. Bu gibi durumlarda demir mineralinin vücuttaki seviyesinde düşme gözlemlenmektedir.

Ayrıca kan bağışında bulunmak, vücuttaki demir seviyesinin azalmasını sağlamaktadır. Bu durumda ferritin değerlerinde de düşme yaşanmaktadır. Kan bağışı da ferritin yüksekliği tedavisinde kullanılan bir diğer yöntemdir.

Ferritin Yüksekliğine Ne İyi Gelir?

Uzman doktor, ferritin yüksekliği bulunan hastaya çeşitli ilaçlar ile yardımcı olmaktadır. Kullanılan ilaçların etkisini arttırmak için beslenme düzeninde ve alışkanlıklarında değişiklik yapılması da önerilmektedir.

Kalsiyum açısından zengin gıdalar, yeşil çay ve kahve tüketimi ferritin seviyesinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda çinko, magnezyum gibi minerallerin, tüketiminin arttırılması da ferritin fazlalığı tedavisinde yardımcı olabilmektedir.

Ferritin fazlalığı bulunan hastaların kan bağışında bulunması da vücuttaki demir seviyesinin düşmesini sağlayarak, tedaviye katkıda bulunmaktadır.

Ferritin Yüksekliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Ferritin yüksekliği rahatsızlığı, ciddi sonuçlara neden olan bir hastalıktır. Gerekli testler sonucunda teşhis edilen hastalığın, uzman doktor yardımıyla tedavi altına alınması gerekmektedir. Ferritin yüksekliği tedavi edilmediği takdirde, kalp krizi, felç, organ fonksiyon bozuklukları gibi hayati tehlikeye sahip hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca sürekli yorgunluk ve halsizlik hali, günlük yaşamı olumsuz etkileyen diğer etkenler arasındadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.