sana düşman bana / Düşman – #NazımHikmet | bluesyemre

Sana Düşman Bana

sana düşman bana

***

Yalnız değilsiniz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere üçüncü sınıf mafya liderlerinin de aralarında bulunduğu gerici faşistler tarafından hedef gösterilen ve tehdit edilen akademisyenlere destek açıklamaları dün de sürdü. Siyasi partiler, emek ve meslek örgütleri ile sanatçılar tarafından yapılan açıklamalarda akademisyenlerle dayanışma mesajları verildi. Yapılan açıklamalar şöyle:

CHP: Kara leke
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in bazı milletvekilleri ile parti genel merkezinde açıkladığı Parti Meclisi Bildirisi’nde “Yargı ve bazı üniversite yönetimlerinin harekete geçmesi Türkiye demokrasisine yeni bir leke düşürdü” denildi ve “ekseninde devam eden hukuksuz soruşturma, gözaltına alma ve görevden uzaklaştırmaların derhal son bulmasını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

HDP: Düşünceye kelepçe vurulamaz
Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada “Düşünceye kelepçe vurulamaz; akademisyenlere dokunmayın. Gözaltına alınan akademisyenler derhal serbest bırakılmalı; siyasi iktidar tarafından sürdürülen, teşvik edilen insan haklarına ve hukuka aykırı soruşturmalar, linç kampanyaları derhal durdurulmalıdır” denildi.

ÖDP: Fikirler değil silahlar sussun
Özgürlük Ve Dayanışma Partisi Merkez Yürütme Kurulu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullanıldı: “AKP iktidarına sesleniyoruz, bu zorbalığı durdurun. Bilim insanlarına, akademisyenlere dokunmayın. Fikirlerden korkmayın. Fikirleri değil silahları susturun. AKP iktidarının saldırısı altındaki bilim insanlarının, akademisyenlerin yanındayız.”

Emek örgütleri tek ses
Akademisyenlerin karşılaştığı baskı ve tehditlere karşı emek ve meslek örgütleri de tek ses oldu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, yaptığı açıklamada baskıları kınarken “Demokrasi mücadelesinde hiçbir çekince duymadan işçi sınıfının ve halkımızın yanında duran, her türlü bedeli göze alan sevgili hocalarımız yalnız değildir!” dedi. Ortak bir bildiriye imza atan Türk Tabipleri Birliği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği de “Bu olay bizlere bir kez daha Türkiye’nin ihtiyacının yeni bir anayasadan önce bir anlayış değişikliği olduğunu göstermiştir” dedi. KESK ise akademisyenlerin bildirisi için “Konfederasyon olarak sahipleniyor, altına imzamızı atıyoruz” açıklaması yaptı.

hukukçudan destek
’e yakın avukat bir bildiri yayınlayarak barış çağrısı yaptıkları için iktidarın linç kampanyasının hedefi olan akademisyenlere destek verdi. Hukukçuların açıklamasında “Barış isteyen akademisyenlerin imza metnini aynen sahiplendiğimizi, akademisyenlere yönelik tehditlere karşı yasal yollara başvuracağımızı ve her aşamada avukatlıklarını yapacağımızı belirtiyoruz” denildi.

Tiyatroculardan da destek
‘Bu suça ortak olmayacağız’ diyerek çatışmalı sürecin sona ermesini isteyen akademisyenlere edebiyatçılar, sinemacılar ve gazetecilerin ardından tiyatrocular da destek verdi. tiyatro sanatçının imzaladığı bildiride “Vicdanımız ve tüm kalbimizle akademisyenlerin müzakere ve barış çağrısına sesimizi katıyoruz. Barış hemen şimdi” denildi.

Dündar ve Gül de ‘ortak olmadı’
Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül, avukatları aracılığıyla akademisyenlere destek açıklaması yaptı. Gül ve Dündar, akademisyenlere destek olmak için ‘Barış İçin Gazeteciler’ grubu tarafından “Bu suça biz de ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza verdi.

KTÖS: Akademisyenlerin yanındayız
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Barış için Akademisyenler’le dayanışma içinde olduğunu açıkladı. Sendika, “Düşünebilen, özgürleşmeye inanan, doğruları ifade eden tüm vatandaşları tehdit olarak gören AKP ve faşist grupların akademisyenlere karşı başlatmış olduğu insan avını protesto eder, konuyu uluslararası makamlara taşıyacağımızı kamuoyu ile paylaşırız” ifadelerini kullandı.

***

Tehditler üç imzayı çektirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın barış bildirisine imza attığı için 'zalim ve alçaklıkla' suçladığı ve hem sevcılıklar hem üniversiteler tarafından hakkında soruşturma açılan akademisyenlerden üçü daha metinden imzasını çekti. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İnal, ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Görevlisi Arslan "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisine verdiği imzayı geri çekti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özel, "İmza kampanyasının amacını aşmış olduğunu fark ettiğim için imzamı 12 Ocak itibarıyla geri çektim" dedi. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal İnal, yaptığı açıklamada, “Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti” dedi.

Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar

“Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim, / akar suyun / meyve çağında ağacın, / serip gelişen hayatın düşmanı. / Çünkü ölüm vurdu damgasını alınlarına: / - çürüyen diş, dökülen et-, bir daha geri dönmemek üzere yıkılıp gidecekler”

Nâzım Hikmet’in “Düşman” şiiri aklımdan çıkmıyor şu günlerde 

binin üzerinde insan katledildiği halde; bir yetkilinin bile istifa etmeyi aklına getirmediğinde 

6 Şubat’tan bu yana 18 gün geçtiği halde hâlâ bir çadır için yalvaranları ve Kızılay’ın aczini, çadır dağıtımındaki ayırımcılığı izlediğimde

 Ve AKP’li yetkililerin o korkunç yıkıntılar, ölüm kokan enkaz içinde kahkahalarla gülen fotoğraflarını gördüğümde

Ve de “milletimizin vicdanına yazılan” her yanlışta, her yoklukta, her talanda, her yolsuzlukta, bu dizeler gelip içime yerleşiyor! Evet, gideceksiniz! 

AYIRIMCILIĞA DEVAM 

Evet! Bir daha dönmemek üzere gidecekler, ama gidinceye kadar da yardımlarda bile ayırımcılığı sürdürecekler 

Oysa acıda ayırımcılık olmaz. Yardımda ayırımcılık olmamalı. Nefretten, nefret dilinden, kendini üstün, karşındakini hor görmekten kaynaklanan ayırımcılık, önünde sonunda, mutlak kötülük olur çıkar! Mutlak kötülük ve organize kötülük Yaşamakta olduğumuz bundan başka bir şey değildir! 

(Bu yazıyı yazarken ANKA’dan şu haber geldi: “61 avukat depremden etkilenen 10 ildeki sorumlulukları nedeniyle cumhurbaşkanı, bakanlar, valiler, belediye başkanları ve müteahhitler hakkında suç duyurusunda bulundu.” İlk kez içimde bir umut) 

Evet, gidecekler. Ancak Gidinceye kadar deprem bölgesinde hiç ama hiçbir ayırım olağanüstü bir dayanışma gösterenlere saldırmaya devam edecekler. Onların ellerinde ne varsa almaya, onları tehdit etmeye devam edecekler. Çünkü onlar, asıl bu dayanışmaya düşman! Bu görülmemiş dayanışmayı parçalamaya çalışmaları bundan! 

DAYANIŞMAYA TEŞEKKÜR

Geçen hafta içinde kolektif bir yazar grubu bir mektupla teşekkürlerini imzaya açtılar. 

“Siyasetçilerin, ülkeler ve halklar arasında yarattıkları, düşmanlaştırmaları aşarak birbirimize sarılabileceğimizi, insanın insana ulaşabileceğini gösterdiniz. Bu yardımlaşma duygusunun dünya halkları arasında güçlü bir dayanışmaya katkı sunacağı umuduyla, zor günlerimizde yardımımıza koşan, acımıza ortak olan hepinize sonsuz sevgi ve teşekkürlerimizi sunuyoruz” dediler.

Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidine “Arkadaşlar gece de gelir, gündüz de” diyerek yardıma koşan Yunanlara; “Bugün hepimiz Türküz” diye manşet atan gazetelerine Ülkedeki yıkımı âdet olduğu üzere “dış ülkelere, dış bozgunculara” bağlayan yetkililere karşın, dünyanın dört bir yanından gelerek kurtarma çalışmalarına katılanlara (75 ülke deniyor. Doğruluğunu bilemiyorum.) Canları pahasına canla başla uğraşan dört ayaklı dostlarımıza Meksika ekibiyle gelen 16 arama kurtarma köpeğinden biri olup sonsuzluğa göçen Proteo’yu unutmadan) her birine teşekkürümüz sonsuz 

Nâzım’ın “Onlar ümidin düşmanıdır, sevgilim, /diye başlayan şiiri şöyle biter: “ / sana düşman, bana düşman, / düşünen insana düşman, / vatan ki bu insanların evidir, / sevgilim, onlar vatana düşman”


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Akdeniz Edebiyat Günleri25 Haziran

Yaşar Kemal’i sahnelemek Haziran

Paramparça18 Haziran



nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir