kunut duaları bilinmiyorsa ne okunur / Vitir Namazında Kunut Duası Bilinmiyorsa Ne Okunur? | İslam ve İhsan

Kunut Duaları Bilinmiyorsa Ne Okunur

kunut duaları bilinmiyorsa ne okunur

Son dakika: Vitir namazında kunut duaları yerine ne okunur? Vitir Namazı Nedir, Nasıl Kılınır? Vitir Namazı Kaç Rekattır, Faziletleri Nelerdir?

Vitir Namazı Nedir?

Vitir namazı yatsı namazından hemen sonra kılınması gereken 3 rekatlık bir namazdır. Vitir namazı vacib olarak söylense dahi vitir namazının önemi yatsı namazı kazası kılınırken vitir namazının da kaza edilmesinden anlaşılmaktadır.

Vitir Namazı Nasıl Kılınır?

Vitir namazı kılınışı şöyledir.
Niyet edilir. Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır.
Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
Ardından besmele çekilerek fatiha suresi okunur.
Ardından zammı sure yani kurandan en az 3 ayet okunur.
Allahu Ekber denilip rükuya gidilir.
Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilir.
Rükudan doğrularak Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd denilerek secdeye varılır.
Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek secdeden kalkışta Allahu Ekber denilip oturulur.
Sonra tekrar Allahu Ekber denilip secdeye varılır.
Secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilerek Allahu Ekber deyip 2. Rekat için kalkılır.
2.rekat kılınışı;
Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir.
Fatiha suresi okunur. Ardından zammı sure okunur.
Allahu Ekber denilip rukuya gidilir.
Rükuda 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilip Semiallahu Limen Hamideh ve Rabbena Lekel Hamd denilerek Rükudan kalkılır.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır. 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilip Allahu Ekber diyerek ikinci secdeye varılır tekrar subhane Rabbiyel Ala 3 kez tekrarlandıktan sonra oturularak Ettahiyyatü okunur.
Allahu Ekber denilip üçüncü rekat için ayağa kalkılır.
Üçüncü rekat kılınışı;
Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir ve fatiha suresi okunmaktadır.
Ardından zammı sure okunur. Zammı sureden hemen sonra tekbir getirilir Allahu Ekber deyip eller tekrar bağlanır. Burada niyet etmek gerekmemektedir.
Ardından konut duaları okunur.
Allahu Ekber deyip rukuya gidilir 3 kez Subhane Rabbiyel Azim denilerek Semiallahu Limen Hamideh denilip Rabbena Lekel Hamd deyip Rükudan kalkılır.
Allahu Ekber denilip secdeye varılır ve secdede 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir.
Allahu Ekber deyip oturulur ve sonra tekrar Allahu Ekber deyip secdeye varılır 3 kez Subhane Rabbiyel Ala denilir.
Allahu Ekber denilip oturulur.
Ettahiyyatü ve salli bârik duaları okunur. Rabbena atina ve rabbenağfirli duaları okunduktan sonra selam verilir. En sonunda da namaz tesbihatı yapılır.

Vitir Namazı Kaç Rekattır?

Vitir namazı üç rekatlık bir namazdır. İlk iki rekatı sünnet namazların ilk iki rekatı gibi kılınmaktadır. 3. Rekatta ise ayağa kalktıktan sonra zammı süreden sonra tekbir getirilerek Allahümme inna nestainuke ve nestağfiruke ve nestehdik ve numinubike ve netubu ileyk ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel hayra küllehü neşkürike vela nekfürüke ve nahlehu ve netruku men yefcuruk. Okunur ardından Allahümme iyyakenabudu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nesa ve nahfidu nercu rahmeteke ve nahşa azabeke inna azabeke bilküffari mülhıg. Okunmaktadır.

Vitir Namazının Faziletleri Nelerdir?

Vitir namazı hazreti peygamberin birçok hadisinde kılınmasını emrettiği namazdır. Vitir namazı mübarek gecelerde o geceyi ihya etmiş gibi sevap kazandıran bir namazdır.
Vitir namazının faziletleri pek çoktur. Vitir namazı içerisinde geçen okunan dualar kişinin dünya ve ahiret hayatını kurtarmaya vesile olan dualardandır.

Vitir namazı kılınmasına yönelik hazreti peygamberimiz bir hadisinde Allah ziyade olarak size bir namaz verdi o sizin için kırmızı develerden daha hayırlıdır. O vitir namazıdır. Allah onu sizin için yatsı ile fecrin doğuşu arasına koydu. Buyurmuştur. Hadiste beyan edildiği gibi vitir namazı aslında yatsı namazının hemen ardından kılınmayabilmekte o gece imsak vaktine kadar kılınabilen bir namazdır.

Pratikte yatsı namazından hemen sonra kılınmasının nedeni uyku vakti gelip kılınmama durumundan kaynaklanmaktadır. Bir çok alim yatsı namazını kıldıktan sonra gece yarısı vitir namazını kılmaktadır.

Vitir namazının diğer faziletleri ise vitir namazının kılınmasının tek rekat olarak yapılmasından kaynaklanmaktadır. Tek rakamlı olan 3 rekatlık bir namaz olması Tevhid inancını korumak ve belirtmekte de faziletlidir. Hazreti peygamberimiz bir hadisinde Allah tektir teki sever sözünde de vitir namazını kast ettiği belirtilmektedir.

Vitir namazı kılınması vacib olan bir namaz olmasının yanında eğer kazaya bırakılır ise her kazaya bırakılan yatsı namazı kazası ile vitir namazının da kazasının kılınması gerekmektedir.

Vitir namazının faziletlerinin yatsı namazı vaktinden başlayarak sabah fecrine kadar yani imsak vaktine kadar kılınma süresi olmasından anlaşılmaktadır. Vitir namazı içerisinde bulunan konut duaları ve Rabbena duaları gece yarısı yapılmasının birçok faydası bulunmaktadır. Gece yarısı yapılan Allah rızası için her bir amel, dua ve istiğfar Allahu Tealanın affına vesile olmak için önemlidir.

Vitir namazının faziletleri arasında vitir namazı kılındıktan sonra 3 kez Subhanel melikil kuddus denilmesi ve üçüncüsünü biraz sesli söylenmesi oldukça faziletli bir amel olduğu belirtilmektedir. Anlamı ise Allahım öfkenden rızana, cezalandırmanadan affına, senden sana sığınırım seni yeterince övemem sen kendini övdüğü gibisin. Anlamına gelmekte olan duanın okunması affa ve mağfirete vesile olması için vitir namazından sonra okunması bildirilmektedir.

Kunût duasını bilmeyen bir kimse ne yapar?

Vitir namazının 3. rekatında tekbir getirildikten sonra

olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur. Peki

Kunût duasını bilmeyen bir kimse ne yapar? Vitir namazında kunût duasını okumayı unutan kimse namazını nasıl tamamlar?

nın üçüncü rekâtında tekbir almayı unutan kimse ne yapmalıdır?

Diyanetin cevabı haberimizde.

Kunût duasını bilmeyen bir kimse ne yapar?

Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste’înuke” ve “Allahümme iyyâke na’büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me‘âni’l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 442). Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.

Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır. Sabah namazında kunût yapmak Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikîlere göre ise müstehaptır. Şâfiî veya Mâlikî mezhebine mensup imamın arkasında sabah namazı kılan Hanefî bir kimse, dilerse kunût duasına katılır, dilerse sessizce bekler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 32,33).

Vitir namazında kunût duasını okumayı unutan kimse namazını nasıl tamamlar?

Sözlükte Allah’a ihlasla kulluk etmek, namaz ve duayı uzatmak, sükût etmek, dua etmek, ibadet kastıyla ayakta durmak gibi anlamlara gelen kunût, dinî bir terim olarak, namazda rükûdan önce veya sonra ayakta dua etmeyi ifade eder.

Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).

Vitir namazını kılmakta olan bir kimse, unutarak ya da yanılarak kunût duasını okumadan rükûya giderse, bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar. Ancak bu kişi, rükûdan kalktıktan sonra kunut duasını okursa, sonrasında tekrar rükû yapmadan secdeye gider ve yine namazın sonunda sehiv secdesi yapar (Kâsânî, Bedâî’, I, 274; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 141).

Vitir namazının üçüncü rekâtında tekbir almayı unutan kimse ne yapmalıdır?

Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.

Faziletli, okunacak ve ezberlenecek sureler, dualar

Vitir namazında okunan Kunut duaları okunuşu! Kunut duasını bilmeyenler ne okuyabilir?

Vitir namazında okunan Kunut duaları okunuşu! Kunut duasını bilmeyenler ne okuyabilir?

Vitir namazı duaları olarak geçen Kunut duası 1 ve Kunut duası 2, tekbir alarak rükuya gitmeden önce son rekatta okunan dualardan biridir. Her Müslümanın ezberlemesi gereken Kunut dualarının Arapça ve Türkçe okunuşları haberimizde! Vitir namazında Kunut duası yerine ne okunur? Kunut duasını bilmeyenler...

Allah (c.c)'un bizlere farz kılmış olduğu yatsı namazından sonra kılınan vitir namazı; farz olmayan ancak kılınması gereken vacip namazlardan biridir. 3 rekatlık bir namaz olan Vitirin son rekatında rükuya inmeden önce tekbir alınması Kunut dualarının okunması gerekmektedir. Kunut sözcüğünün sözlükteki anlamına baktığımızda ‘itaat etmek, huşu içerisinde olmak, ibadet etmek, ayakta durmak’ demektir. Salgın hastalık, kıtlık ve savaş anlarında okunması tavsiye edilen dualardan biri olan Kunut duaları iki tanedir. Her Müslümanın bilmesi gereken dualardan biri olan Kunut 1 Duası, ''Allahümme inna nesteinüke'' ayet-i kerimesiyle başlar. Kunut 2 duası ise ''Allâhümme iyyake na'büdü" olarak başlar.

KUNUT DUALARI NE ZAMAN OKUNUR?

Hanefi mezhebinin görüşüne göre, vitir namazı toplamda 3 rekatlık namazdır. Kanıtı ise, Hz. Âişe (r.a)'un rivayetleri doğrultusunda şu hadistir: “Hz. Peygamber 3 rekat ile vitir kılar ve üç rekâtın sonunda selam verirdi.” (Buhari, Nesai) Akşam namazından farkı,  her rekatta Fâtiha ve devamından bir sure, son rekatta ise rükûdan önce tekbir alınıp Kunut duası okunmasıdır.

Vitir namazında kunut duası okumak ve kunut tekbiri almak Ebû Hanife’ye göre vacip sayılmaktadır. Fıkıh ve Hadis Bilgini Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’e göre sünnettir.

Vitir harici diğer namazlarda kunut duası okunmaz. Sadece dert, fitne ve belâ sırasında sabah namazlarının farzında kunut okunabilir. Şâfiî ve Mâlik mezhebine göre, her gün sabah namazının farzında rükûdan sonra ayakta iken kunut duası okunur. Bu kunut Mâlikîler’e göre müstehap, Şâfiîler’e göre sünnettir.

KUNUT DUASINI BİLMEYENLER NE OKUMALI? 

VİTİR NAMAZINDA KUNUT DUASI YERİNE NE OKUNUR?

Kunut duası  okunuşu ve anlamı

Kunut duası okunuşu ve anlamı

Kunut duası hatırında olmayan ya da bilmeyen bir kimse ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını ya da 3 defa “Allahümmeğfir lî (Allah’ım! Beni bağışla)” veya yine 3 defa “Yâ Rabbî (Ey Rabb’im)” demekle yetinebilir.

Vitir namazında kunut duasını okumayı unutan veya dili sürçen kunut duasını okumadan rükuya eğilirse,

bu kimse namazına devam eder ve sonunda sehiv secdesi yapar. Ancak bu kişi, rükûdan kalktıktan sonra kunut duasını okursa, sonrasında tekrar rükû yapmadan secdeye gider ve yine namazın sonunda sehiv secdesi yapar (Kâsânî, Bedâî’, I, 274; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 141).

NOT:Sure ve dualarda doğru telaffuz ile okunuş için mutlaka Arapça'sını okuyun!

KUNUT DUASI 1 TÜRKÇE OKUNUŞU:

Allâhümme innâ nesteînüke ve nestağfirüke ve nestehdîke. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke. Ve netevekkelü aleyke ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke ve lâ nekfürük ve nahleu ve netrükü men yefcürük.

KUNUT DUASI 1 ARAPÇA OKUNUŞU:

kunut duası okunuşu

kunut duası okunuşu

KUNUT DUASI 1 ANLAMI:

Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı
bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni
isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz.
Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.
Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları
başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve Sana karşı geleni bırakırız.

Kunut duası

Kunut duası

KUNUT DUASI 2 TÜRKÇE OKUNUŞU

Allâhümme iyyâke na'büdü ve leke nüsallî ve nescüdü ve ileyke nes'â ve nahfidü nercû rahmeteke ve nahşâ azâbeke inne azâbeke bilküffâri mülhıg.

KUNUT DUASI 2 ARAPÇA OKUNUŞU:

Kunut duası 2 okunuşu

Kunut duası 2 okunuşu

KUNUT DUASI 2 ANLAMI:

Allah'ım! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.
Namazı yalnız Sen'in için kılarız, ancak Sana secde ederiz.
Yalnız Sana koşar ve Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya
çalışırız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz.
Azabından korkarız, şüphesiz Sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

Vitir namazı

Vitir namazı

Vitir namazı farz mı, vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı duaları

İLİŞKİLİ HABER

Vitir namazı farz mı, vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı duaları

Kunut duası nedir? Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur?

Yatsı namazının akabinde kılınan vitir namazı, Müslümanlar tarafından farz olan bir namazdır. Günün son namazı olan vitir namazında ise kunut duası okunur. Peki, kişi vitir namazından kunut duası bilmiyorsa ne okumalıdır.

Vitir namazı nedir?

Vitir namazı Hanefilere’de vacip olan bir namazdır. Yatsı namazının akabinde kılınan üç rekatlık bir namazdır. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) günün kılınan son namazının vitir namasını olmasını tavsiye etmiştir. Peki vitir namazı nasıl kılınır? Vitir namazı ne zaman kılınır?

Vitir namazı gibi vitir namazında kunut yapmak da vaciptir. Kunut duasını okumak ise sünnettir.

Vitir namazı nasıl kılınır?

Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur. Üçüncü rekâtta kıraat tamamlandıktan (Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunduktan) sonra eller kulaklara kadar kaldırılarak tekbir alınır ve kunut duaları okunur. Vacib olan bu namaz yatsı namazı kılındıktan sonra sabah namazının vakti girinceye kadar herhangi bir zamanda kılınabilir. Zira Hz. Peygamber (s.a.s.), “Vitir namazını yatsı namazı ile tan yerinin ağarması arasında kılın” (Ebû Dâvûd, Vitir, 1; Tirmizî, Salât, 220; İbnü’l-Hümam, Feth, I, 426) buyurmuştur. Uyanabilecek olan kimsenin vitir namazını gecenin sonunda, yani imsak vaktinden bir müddet önce kılması daha faziletlidir (Müslim, Salâtü’l-müsafirîn 162; Tirmizî, Salât, 222). Ancak uyanamayacağına dair endişe taşıyan kimsenin, vitir namazını uyumadan önce kılması uygun olur. Vaktinde kılınamayan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vaciptir (İbnü’l-Hümâm, Feth, I, 426). Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).

Vitir namazında Kunut dualarını bilmeyen ne okur?

Kunut duasını bilmiyorsa kişi, Kur’an-ı Kerim’den dua okuyabilir. Rebbena-Rabbenağfirli ya da Allahümmağfirli (Ya Rabbi beni affeyle), sübhanallah diyebilir.

Bu duaları 3 kere teleffuz ettikten sonra namazını kılmaya devam eder.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası