kpss puan hesaplama önlisans 2016 / 16 Ekim KPSS puan hesaplama | ÖSYM standart sapma ve ağırlık ortalamaları

Kpss Puan Hesaplama Önlisans 2016

kpss puan hesaplama önlisans 2016

KPSS soruları açıklandı ASP ve Puan hesaplama nasıl yapılacak?

Hafta sonu gerçekleştirilen KPSS Ön Lisans sınavına giren adaylar sınavdan sonra kaç puan aldıklarını az çok tahmin etmek için KPSS puan hesaplama işlemi yaparak öğrenebiliyorlar.  Adayların her testten cevaplamış oldukları sorulardan doğru cevap sayısının yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılması sonrasında bulunan ham puanlardan, bu puanların ağırlıklı ortalama ve standart sapmaları kullanarak hesaplanmaktadır.  KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacak olup, bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır.

HESAPLAMA İÇİN STANDART PUAN GEREKİYOR

Kamu Personeli Seçme sınavına giren Ön Lisans (iki Yılık) mezunlar puan hesaplama işlemini yapabilmeleri için, Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır.  KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacak olup,bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekir.

SORULAR AÇIKLANDI

ÖSYM tarafından yapılan duyuru ile KPSS Önlisans Soru ve Cevap Anahatarı kitapçığı 16 Ekim Pazar günü saat. ’de açıklandı. ÖSYM, soruların açıklanması ile ilgili duyuruda; “16 Ekim tarihinde uygulanan KPSS Ön Lisans Düzeyi Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarına,16 Ekim tarihinde saat ’dan itibaren aşağıdaki bağlantıdan erişilebilecektir. KPSS Ortaöğretim Düzeyi’nde kullanılan sorular, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında eser niteliğinde olup, telif hakları ÖSYM’ye aittir. ÖSYM’nin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde çoğaltılamaz, dağıtılamaz ve yayınlanamaz. Adaylara ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.” Denildi.

KPSS ÖNLİSANS SORU VE CEVAP ANAHTARI KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYIN

 

ASP PUANI İLE YAPILACAK HESAPLAMALAR

KPSS Önlisans sınavına giren adaylar Ağırlıklı Standart Puanları kullanarak;  ortaöğretim düzeyi için KPSSP94, ön lisans düzeyi için KPSSP93 puanları hesaplayabilmektedirler. Bu şekilde hesaplanacak olan her KPSS puan türü için üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacak olup, B Grubu Kadrolara yerleştirme işleminde ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacatır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır.

                                 30 [ 2 (ASP – X ) – S]

KPSS Puanı = 70 +

                                 [2 ( B – X )] – S

Kısaltmaların Anlamı

KPSS: Kamu Personel Seçme Sınavı

ASP: Ağırlıklı standart puan

X: ASP dağılımının ortalaması

S: ASP dağılımının standart sapması

B: ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KAÇ NET KAÇ PUAN

KPSS’DE puan hesaplama yanında yapılan net sayısının karşılık geldiği puanlar takribi olarak şu şekilde belirtilmektedir.

ORTA ÖĞRETİM – LİSE P 94

48 NET 70 PUAN

58 NET 80 PUAN

73 NET 85 PUAN

85 NET 90 PUAN

P KPSS ÖN LİSANS P 93

35 NET 70 PUAN

58 NET 80 PUAN

70 NET 85 PUAN

82 NET 90 PUAN

KPSS Lisansta yapılan doğru ve yanlışlar;

Genel yetenek testinde 38 doğru 17 yanlış Genel kültür testinde 41 doğru 19 yanlış 79 doğru 36 yanlış 5 boş ile KPSS puanı 79, 5

ORTA ÖĞRETİM – LİSE P 94

48 NET 70 PUAN

58 NET 80 PUAN

73 NET 85 PUAN

85 NET 90 PUAN

P KPSS ÖN LİSANS P 93

35 NET 70 PUAN

58 NET 80 PUAN

70 NET 85 PUAN

82 NET 90 PUAN

ÖSYM standart sapma ve ağırlık ortalamaları

Adayların en çok merak ettiği konuların başında KPSS puan hesaplama işlemleri geliyor. Sınava girecek adaylar haberimizden puan hesaplama ve detaylarını bulabilir ÖSYM ağırlık ortalamalarını ve standart sapma gibi işlemlerinizi yapabilirsiniz. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. İşte konu hakkında merak ettiğiniz ayrıntılar ve detaylar

KPSS TARİHLERİ İŞ TAKVİMİ 

Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ortaöğretim ve önlisans düzeyinde sınav tarihlerinde değişikliğe gidildi.

KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ön Lisans Düzeyi), 16 Ekim

KPSS Ortaögretim/Önlisans (Ortaöğretim Düzeyi), 20 Kasım

KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT), 4 Aralık

/16/jpg

KPSS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Her testte, örneğin Genel Yetenek’te, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar bulunacak, bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar hesaplanacaktır. Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır. Buna göre bir adayın KPSS puanının hesaplanabilmesi için Genel Yetenek ve Genel Kültür testlerinin her ikisinden de en az bir soruyu doğru ya da yanlış işaretlemesi gerekir. Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinden elde edilen standart puanlar ağırlıklandırılarak KPSS puanları hesaplanacaktır. KPSS puanları içinde Genel Yetenek ve Genel Kültür Testlerinin her birinin ağırlığı 0,5 olacaktır. Bu ağırlıklara göre, testlerden elde edilen standart puanlar kullanılarak ağırlıklı standart puanlar (ASP) hesaplanacaktır. Bir aday için herhangi bir ASP’nin hesaplanabilmesi için bu adayın söz konusu ASP’nin hesaplanmasına giren testlerin her birinden standart puanı olması gerekir. Sınavdan sonra yapılan analizlerde bir testte sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde, bu soru, ilgili testi işaretleyen tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir. Adayların ASP’leri kullanılarak, ortaöğretim düzeyi için KPSSP94, ön lisans düzeyi için KPSSP93 puanları hesaplanacaktır. KPSS puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki formül kullanılacaktır. Böylece her KPSS puan türü için üzerinden KPSS puan dağılımı elde edilmiş olacaktır. B Grubu Kadrolara yerleştirme ÖSYM tarafından KPSS puanları esas alınarak yapılacaktır

30 [ 2 (ASP – X ) – S]
KPSS Puanı = 70 +
[2 ( B – X )] – S

Kısaltmaların anlamı

KPSS : Kamu Personel Seçme Sınavı

ASP : Ağırlıklı standart puan

X : ASP dağılımının ortalaması

S : ASP dağılımının standart sapması

B : ASP dağılımındaki en yüksek ASP

KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYIN

Yukarda yer alan linkten Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSYM) KPSS önlisans puan hesaplama işlemlerinizi yapabilirsiniz.

KPSS'DE KAÇ NET KAÇ PUAN EDER?

KPSS Lisans bölümü için artık zaman daralıyor. Puanların ve netlerin en ince ayrıntısı ile hesaplandığı günlerdeyiz.

ORTA ÖĞRETİM – LİSE P 94

48 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
73 NET 85 PUAN

85 NET 90 PUAN

P KPSS ÖN LİSANS P 93

35 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
70 NET 85 PUAN
82 NET 90 PUAN

KPSS Lisansta yapılan doğru ve yanlışlar;

Genel yetenek testinde 38 doğru 17 yanlış Genel kültür testinde 41 doğru 19 yanlış 79 doğru 36 yanlış 5 boş ile KPSS puanı 79, 5

ORTA ÖĞRETİM – LİSE P 94

48 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
73 NET 85 PUAN

85 NET 90 PUAN

P KPSS ÖN LİSANS P 93

35 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
70 NET 85 PUAN
82 NET 90 PUAN

DHBT İÇİN PUANLAMA NASIL YAPILACAK?

Testteki sorulardan herhangi biri, biçimsel veya bilimsel bir nedenle ÖSYM tarafından “geçersiz” sayıldığı takdirde bu soru, ilgili testte en az bir işareti bulunan tüm adaylar için doğru cevaplanmış kabul edilecektir. Bu sınava katılan adayların öğrenim düzeylerine uygun ilgili yılın KPSS puanları yanında, öğrenim düzeylerine uygun KPSSP, KPSSP, KPSSP puanları da hesaplanacaktır. Adayların KPSS puanları bu kılavuzda yer alan “Değerlendirme” maddesinde belirtildiği şekilde hesaplanacaktır. Bu sınava katılacak adaylar için öğrenim düzeylerine göre hesaplanacak olan KPSSP, KPSSP, KPSSP puanları, KPSS sonuç bilgileri içinde yer almayacak, DHBT sonuç bilgileri içinde yer alacaktır.

Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar üzerinden puanlara dönüştürülecektir. Puanların hesaplanmasında testlerin ağırlıkları aşağıdaki gibi olacaktır. DHBT’nin yapıldığı yıl ilgili öğrenim düzeyindeki KPSS Genel Yetenek Testi, Genel Kültür Testi ile ilgili öğrenim düzeyindeki bu sınava ait testte en az bir işareti olmayan adayların KPSSP, KPSSP, KPSSP puanı hesaplanmayacaktır.

BU SINAVA KİMLER GİREBİLİR?

KPSS (Ortaöğretim / Önlisans) ortaöğretim okullarından veya önlisans programlarından (lise, meslek lisesi, iki yıllık meslek yüksekokulları ve dengi açıköğretim) mezun olanlar ile sınavın geçerlilik süresi içerisinde (iki yıl) mezun olabilecek durumda bulunanlar içindir. Adayların, B Grubu Kadrolar için ÖSYM’ce gerçekleştirilecek yerleştirme işlemlerine son başvuru tarihi itibariyle sınava girdikleri öğrenim düzeyinde mezun durumda olmaları şarttır.

KPSS GEÇERLİ SAYILMASI İÇİN NELER LAZIM?

Bir adayın sınavının geçerli sayılarak cevap kâğıdının değerlendirilebilmesi için, sınava, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesinde yazılı olan salonda girmesi, kopya eylemine karışmamış olması, cevap kâğıdına T.C. Kimlik Numarasını doğru olarak kodlaması, soru kitapçığının kapağına T.C. Kimlik Numarasını, adını ve soyadını yazmış olması, kullandığı soru kitapçığının türünü cevap kâğıdına doğru olarak işaretlemiş olması, cevaplarını soru kitapçığına değil, cevap kâğıdına işaretlemiş olması, soru kitapçığını, cevap kâğıdını, Sınava Giriş ve Kimlik Belgesini eksiksiz olarak sınav görevlilerine teslim etmesi, sınavın diğer kurallarına uyması zorunludur. Bu kurallara uymayan adayların sınavları iptal edilir.

SINAV SONUÇLARI

Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin funduszeue.info internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. Sonuç bilgilerinde adayların testlere verdikleri doğru ve yanlış cevap sayıları ve KPSS puanları yer alacaktır. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme funduszeue.info üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

Sınava giren adayların en çok merak ettiği konuların başında KPSS puan hesaplama geliyor. 16 Ekim Pazar günü yapılan KPSS Önlisans için adaylar haberimizden standart sapma ve ağırlık ortalamalarını bulabilirsiniz. Peki 16 Ekim KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? Kaç net kaç puan ediyor? Standart sapma ve ağırlık ortalamalarını alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Güncelleme: 

İlgili Haberler

16 Ekim KPSS iptal edilecek mi? Hangi sorular yanlış hangileri hatalı? Son dakika haberleri16 Ekim KPSS Önlisans sınav yorumları! Sınav soruları zor muydu kolay mıydı?16 Ekim KPSS soru ve cevapları öğrenme! ÖSYM genel kültür ve genel yetenek soruları / Son dakika

Polis Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir? PMYO Taban Puanları Bu yazımızda PMYO girmek isteyen adaylar için PMYO Taban Puanı Ne Olacak? sorularının cevapları ve  PMYO hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim&#;

Polis Olmak İçin Kaç Puan Almak Gerekir?

polis olmak icin kac puan almak gerekir

Gelecek planlarında kariyer hedefinde polis olmak isteyen adaylar polislik mesleği için kaç puan almak gerektiği hakkında araştırmalar yapmaya devam etmekte. Polislik eğitimi farklı kategoriler doğrultusunda verilmektedir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl arasında farklı süreler doğrultusunda polislik eğitimi verilir.

Polislik sınavında gereken puan;  TYT sınavında en az ham puan almak şartı aranmaktadır. Bu şartı karşılamak için adayların TYT sınavında en az 45 net ve üzerinde yapmaları gerekir. Daha garanti olmasını isteyen adaylar için önerimiz ise net sayısının 50 ve üzerinde olması önerilmektedir. Bu sayede PMYO sınavına girebilmek için gereken ham puanı kesinlikle almış olacaklardır.

TYT sınavında ham puanı elde etmek için farklı alanlarda net alma şartları vardır.

  • Örneğin Türkçe alanında 20 net, Temel Matematik alanında 12,75 net ve Sosyal Bilimler alanında 12 net alarak puanın üstünde alınabilir.
  • Ayrıca Türkçe alanında 20 net, Temel Matematik alanında 16 net ve Sosyal Bilimler alanında 9 net alarak da puanın üstünde alınabilir.
  • Diğer alanlarda alınabilecek netlerle de aynı şekilde puanın üstünde alınabilir.

PMYO Taban Puanları

pmyo taban puanlari

Polis olmak isteyen adayların öncelikle bilmesi gereken en önemli detay PMYO yani Polis Meslek Yüksek Okulu&#;na başvuru yapabilmeleri için YKS sınavının ilk oturumu olan TYT yani Temel Yeterlilik Testinden ham puan almaları gerektiğidir. PMYO başvuru yapabilmek için okul ek puanı eklenmeden ham puan olması durumunda tüm adaylar başvuruda bulunabilirler.

Yıllara göre PMYO öğrenci alım Taban Puanları;

YIL    /    PUAN

/  ham puan

/  ham puan

/ ham puan

/  ham puan

/  ham puan

/ ham puan

/  ham puan

/ ham puan

/ ham puan

/ Alım Yapılmadı.

/ ham puan

/ ham puan


TYT&#;den Ham Puan Almak İçin Kaç Net Yapmak Gerekir?

TYT sınavından ham puan akmak için sözel ve sayısal olarak kaç net yapmanız gerektiğini öğrenebilmeniz için ortalama derslere göre yapmanız gereken net sayılarını aşağıdaki gibidir.

Sözel dersleri iyi olanlar TYT derslerinden aşağıdaki netleri yaparak ham puan alabilirler:

Türkçe: 22

Sosyal Bilimler: 9

Matematik: 4

Fen Bilimleri: 1

Yukarıdaki şekilde 36 net yaptığınızda ham puan alabilirsiniz.

Sayısal dersleri iyi olanlar TYT derslerinden aşağıdaki netleri yaparak ham puan alabilirler:

Türkçe: 12

Sosyal Bilimler: 4

Matematik: 14

Fen Bilimleri: 6

Yukarıdaki şekilde 36 net yaptığınızda ham puan alabilirsiniz.


PMYO Baraj Puanına Okul Puanı Ekleniyor mu?

Polis Akademisi, PMYO alımlarını genellikle üniversite sınavlarından sonra yapmaktadır. Yazılı sınav olarak adayların üniversite puanlarını kullanıyor. Adaylardan istediği puan türü ise TYT puanıdır. Ancak burada bilmeniz gereken şey başvuru puanlarında okul puanın etkisi yoktur yani ham puan üzerinden değerlendirilir. 


Nasıl Polis Olunur?

nasil polis olunur

Kısaca Bu soruyu cevaplayacak olursak; Polislik eğitimi farklı kategoriler doğrultusunda verilmektedir. Bu kategoriler lise, ön lisans, lisans ve yüksek lisans mezunları olarak değişkenlik gösterir. Buna bağlı olarak 6 ay ila 2 yıl arasında farklı süreler doğrultusunda polislik eğitimi verilir.

&#; Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü (POMEM) ile 6 ay eğitim,
&#; Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) ile 2 yıl eğitim,
&#; Polis amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile 11 aylık eğitim,

Bu kurumlardan herhangi birine eğitim durumunuza bağlı olarak giriş yapabilir; aldığınız eğitimin ardından polislik unvanını elde edebilirsiniz. Tabii bu konuda Polis olmanın şartları eğitim kurumunun kriterlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu kriterleri taşıyan hem kız hem de erkek adaylar yapılan sınavlar sonucunda asil ve yedek olarak ayrılır. Herhangi bir sebepten dolayı asil olarak sürece devam ettirmeyen kişilerin yerine yedeklerden alım yapılır


Kimler Polis Olabilir?

Polis olabilecek kişilerin en az lise mezunu olması gerekir. Bununla birlikte önlisans ve lisans mezunları da polis olmak için başvuruda bulunabilirler. Polislik mesleği yapmak isteyenler liseden sonra YKS sınavına; üniversiteden sonra KPSS sınavına girmeleri gerekir. Bu sınavlardan baraj olarak kabul edilen sınırı geçmesi gereken polis adayları böylece mesleğe giriş için başvuruda bulunabilir. Öte yandan şehit ve vazife malülü çocukları için bu şartlar bir nebze esnetilmiş ve baraj puanının %80’i kadar puan almak yeterli görülmüştür.


Geçmiş Yıllar Kadın ve Erkek Polis Kontenjanları

gecmis yillar kadin ve erkek polis kontenjanlari

YılErkekKadın
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(PMYO)
(POMEM)
(POMEM)
(POMEM)
(POMEM)
(POMEM)

POMEM Başvuru Şartları

Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM), Polis Akademisine bağlı olarak ülkemizdeki polis memuru ihtiyacını karşılamak üzere faaliyet gösteren kurumlardan birisidir. Kurum, polis memurluğu için başvuru şartlarını sağlayan kişilere en az 4 ay olacak şekilde yatılı olarak eğitim vererek mesleğe hazırlamaktadır.

POMEM, her sene İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği bir taban puanı ile KPSS’ye giren adayların bu şartı sağlamasıyla başvuru yapması halinde değerlendirilerek alım yapmaktadır. Kuruma giriş POMEM Giriş Yönetmeliği 5. Madde gereğince önlisans ya da lisans olmak suretiyle farklı alanlarda eğitim görerek mezunolan kişilerin başvurabilmesi öngörülmüştür. Dolayısıyla önlisans ve lisans mezunu olmayan kişilerin POMEM’e başvuru yapması mümkün değildir.

Kuruma POMEM Giriş Yönetmeliğince belirlenen şartlar uyarınca alım yapılmakta olup alınacak olan personel sayısı yönetmeliğinin 6. Maddesi gereğince Polis Akademisi Başkanlığı ve Personel Dairesi Başkanlığı tarafından POMEM’lerin kapasitesi, Emniyet teşkilatındaki boş kadro sayısı ve ihtiyacı göz önüne alınarak her dönem için kadın ve erkek olarak ayrı ayrı tespit edilir.

Ek olarak POMEM’lere alınacak olan önlisans mezunlarının sayısı toplam kontenjanın %20’sini aşmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenmektedir.

POMEM Giriş Yönetmeliğince kuruma giriş için başvuru yapacak adaylarda aşağıdaki şartlar aranmaktadır;

  1. Türk vatandaşı olmak,
  2. Lisans, önlisans mezunu veya bunlara denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,
  3. KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puan veya üzerinde puan almış olmak,
  4. Şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için; KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek taban puanın en az % 80’ini almış olmak,
  5. 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamış olmak
  6. Kadınlar için cm, erkekler için cm’den kısa boylu olmamak, BMİ (beden kitle endeksi), 18 (dahil) ile 27 (dahil) arasında olmak,
  7. Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,
  8. Sağlık durumu yönünden, Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirlenen koşulları taşımak,
  9. 26/9/ tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununun maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
    •  Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
    • Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
  10. Genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
  11. Geçici kayıt tarihi itibarıyla herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak,
  12. Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
  13. Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
  14. Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
  15. Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak

Önlisans Mezunu Polis Olma Şartları

Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM’e başvurarak polis olabilmektedir. Emniyet Teşkilatına üniformalı olarak girebilmenin üç yolu bulunmaktadır.

Polis Akademisi; PAEM, POMEM ve PMYO olmak üzere üç farklı kurumla ülkemize polis yetiştirmektedir. PAEM, Polis Amirleri Eğitim Merkezi olup Emniyet Teşkilatına komiser yetiştirmektedir. 11 ay süresince eğitim alan komiser adayları eğitim sonucunda komiser yardımcısı olarak atanmaktadır. PMYO, Polis Meslek Yüksek Okulu ise lise ve dengi okullardan mezun olan ve başvuruda bulunarak kurum bünyesinde eğitim görmeye başlayan yaş arasındaki öğrencilere 2 yıl eğitim verilmektedir.

Bu eğitim sonucunda başarılı olan öğrenciler PMYO’dan mezun olarak polis memuru olarak görevlerine atanmaktadır. Son olarak ise POMEM, Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans ve lisans mezunlarına en az 4 ay olacak şekilde eğitim vermek suretiyle polis memuru yetiştirmekte olup yukarıda da bahsettiğimiz üzere KPSS’de belirtilen puan üzerinden alım yapmaktadır.

POMEM Giriş Yönetmeliği 8. Maddede belirtilen yukarıdaki şartlardan sonra adayların ön sağlık kontrolü, fiziki yeterlilik sınavı ve mülakatı da geçmesinin akabinde başlayan eğitim sürecini başarılı bir şekilde tamamlayıp mezun olan öğrencilerin ataması İçişleri Bakanlığınca polis memuru olarak yapılmaktadır.


Polis Akademisi Sağlık Şartları

Öğrencilerin hangi branşlardan rapor alacağı ve bu raporda nelerin yer alması gerektiği yönetmeliğe ekli Ek 1 sayılı listede sıralanmıştır. Bunlar;

Giriş raporda bulunması gereken branşlar ve yapılması gereken muayeneler;

  • Endokrinoloji.
  • Nefroloji.
  • Hematoloji.
  • Gastroenteroloji.
  • Romatoloji.
  • Enfeksiyon Hastalıkları.
  • Kardiyoloji.
  • Göğüs Hastalıkları.
  • Genel Cerrrahi.
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları.
  • Ağız ve Diş Sağlığı.
  • Göz Hastalıkları.
  • Üroloji.
  • Kadın Hastalıkları ve Doğum.
  • Ortopedi ve Travmatoloji.
  • Nöroloji.
  • Psikiyatri.
  • Dermatoloji.
  • Hastane sağlık kurulunun gerekli göreceği diğer branş muayeneleri.

Not: a,b,c,ç ve d’de yer alan bölümlerin muayenelerinin Dahiliye uzmanı doktor tarafından yapılıp onaylanması yeterlidir, ihtiyaç duyulması halinde ilgili branş uzman doktoru görüşüne başvurulması gerekir.

(2) Giriş raporda bulunması gereken görüntüleme yöntemleri ve fonksiyon tespit yöntemleri;

  • PA akciğer grafisi.
  • Tüm batın USG.
  • Genital USG (Bayan adaylar için).
  • Ekokardiografi (EKO).
  • Elektrokardiografi (EKG).
  • Solunum Fonksiyon Testi.
  • Odiometri.
  • Hastane sağlık kurulunun gerekli göreceği diğer görüntüleme yöntemleri, fonksiyon tespit yöntemleri ve diğer test yöntemleri.

(3) Giriş raporda bulunması gereken laboratuvar testleri;

  • AKŞ, TSH.
  • İdrar Biyokimyası/Mikroskopisi, Cre, Üre.
  • Tam Kan Sayımı.
  • ALT, AST, GGT, HBsAg, HBV DNA (HBsAg(+) ise), Anti HCV, HCV RNA (Anti HCV(+) ise), Anti HİV I-II.
  • Kanda β-hCG.
  • Hastane sağlık kurulunun gerekli göreceği diğer laboratuvar testleri.

(4) Giriş raporunun usule uygun olması için;

  • Adayı hastaneye sevk eden makamın onayı bulunmalıdır.
  • Adayı hastaneye sevk eden makam tarafından onaylanmış olan, son 6 ay içinde çekilmiş resim bulunmalıdır.
  • Kimlik bilgileri bulunmalıdır.
  • Rapor tarihi ve sayısı bulunmalıdır.
  • Her branş için tarih ve sayı, muayene bulguları ve sonuçları, ilgili uzman doktor kaşe ve imzaları, hastane sağlık kurulunun kaşe ve imzaları bulunmalıdır.
  • Her branş için belirlenmiş olan laboratuvar testlerinin, görüntüleme yöntemlerinin ve fonksiyon tespit yöntemlerinin sonuçları eksiksiz ve detaylı şekilde doldurulur, boş bırakılamaz.
  • Teşhis ve karar haneleri ile rapordaki diğer tüm haneler eksiksiz ve detaylı şekilde doldurulur, boş bırakılamaz.
  • Giriş raporunda bulunan Hastane Sağlık Kurulu onay kısmında hangi branş hekimlerinin onayının bulunacağı Hastane Sağlık Kurulu veya Hastane Yönetimi tarafından belirlenir, kişide tespit edilen hastalıklar veya sakatlıklar, bu uzmanlık dallarının dışında ise ilgili branşların uzman hekimlerinin de giriş raporunun onay kısmında onaylarının bulunması şarttır. Sağlık Kurulunda bulunan hekimler birbirlerinin yerine karar veremezler.

Polislik Sınavında Kaç Puan Gerekir?

Polislik sınavında gereken puan; lise mezunu adaylar için YKS puanı şeklindedir. Dört yıllık üniversite mezunu adaylar P3 puan türünden en az 60 almalıdır. İki yıllık mezunu adaylar ise P93 puan türünden en az 65 alması halinde polisliğe başvuru yapabilir. Şehit ve vazife malulü çocukları için polis olmanın şartlarına göre puanların %80’ini almak yeterlidir.


Polislik Sınavı Başvuru Şartları ve İstenilen Belgeler

Polis olmak için gereken polislik sınavı evrakları Polis Akademisi Başkanlığı resmi internet sitesi olan funduszeue.info inceleyebilirsiniz. Başvuru yaparken tüm belgeleri eksiksiz bir şekilde ve güncel bilgilerle hazırlamanız gerekmektedir. Bunu yapan vatandaşların sınava girme hakkı gerçekleşmektedir.

Polislik Sınav Başvuru Belge ve Evrakları Güncel Listesi

  1. Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Beyanı
  2. Sınav Başvuru Dilekçesinin Eksiksiz Doldurulması
  3. Sağlık Bilgi Formu Güncel Bilgilerle Doldurulması
  4. Mezuniyet Belgesi
  5. Biyometrik Fotoğraf

Polislik sınavları emniyetin memur, amir ve yönetici ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için yapılmaktadır. Türkiye’de polislik eğitimini 3 kurum vermektedir.

  • POMEM – Polis Mesleki Eğitim Merkezi
  • PAEM – Polis Amirleri Eğitim Merkezi
  • PMYO – Polis Meslek Yüksek Okulu

Polislik için her okul kendi kriterlerini uygulamaktadır. Polis nasıl olunur diye tüm vatandaşların öncelikle lise mezunu olması gerekmektedir. Böylece PMYO sınavına girmek için başvuru yapabilirler. Eğer üniversite mezunu olup KPSS barajını geçenler olursa da POMEM ve PAEM sınavına giriş yapabilirler.


👉 Lise Mezunu Polis Olabilir mi? Lise Mezunu Polis Olma Şartları Nelerdir?

👉 MSÜ Puan Hesaplama – MSÜ Puan ve Sıralama Hesaplama

👉 Yunus Polis Nasıl Olunur? Lise Mezunu Yunus Polis Olabilir mi? Yunus Polis Maaşları Ne Kadar?

Bizi Takip Edin:Öğrenci Gazetesi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası