sakala jilet vurma haram mı diyanet / SAKAL - TDV İslâm Ansiklopedisi

Sakala Jilet Vurma Haram Mı Diyanet

sakala jilet vurma haram mı diyanet

Sakal Kesmek Haram mı?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır.Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.

Jilet ile sakal-bıyık tıraşı olmak günah mı

Jilet ile sakal-bıyık tıraşı olmak günah mı

Kayıtsız Üye
jiletle traş olmak diyanet fetvası

Selamün aleykum mumsema ailesi
ben 15 yaşında bir gencim, biliyorsunuz okula gidiyorum ve sakal bıyık tıraşı olmak zorundayım fakat yüze jilet vurmak haram diye bir şey okumuştum doğru mudur ? Benim sakal ve bıyığın yetişkin kadar gür ve sık değil benim içinde geçerli midir ?


Yorum: Jilet ile sakal-bıyık tıraşı olmak günah mı

mum
Sakala jilet vurmanın hükmü nedir?

Jiletle traş olmak mekruhtur, Günah/haram değildir. Mecburiyetten tıraş olan kişi (niyetine göre) karşılık bulur.
Mecburiyet olmadığında, jiletle tıraş olmayıp sünneti yaşayacak kişi ile yaşamayacak kişi ona göre Allah tarafından değerlendirilir.
Not: Jiletle tırşın haram olduğunu söyleyen alimler olmuştur ama bu ihtilaflı bir konudur ve meşhur olan makbul olan görüş MEKRUH olduğudur.


sakala jilet vurmanın hükmü, yüze jilet vurma haram mı, yüze jilet vurma haram mı diyanet

Bu kategoride yer alan Ölen kişinin üvey evladı ve miras konusu başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

Kaş aldırmak günah mı? Kaşın ortasını almak caiz mi? Kaş toparlama ve inceltme

Kaş aldırmak günah mı? Kaşın ortasını almak caiz mi? Kaş toparlama ve inceltme

Kaşlarının uzunluğundan ve gürlüğünden rahatsız olan kadınların cevabını sıklıkla aradığı sorulardan birisi de kaş aldırmanın dinimizce caiz olup olmadığıdır. Tıbbi bir rahatsızlık olmadığı müddetçe kesin olarak yasaklanan kaş aldırma durumunun lanetlenmeye kadar gidilebileceği bilinmektedir. Peki kadınlarda kaş aldırma ölçüsü nedir? Kaş aldırmak günah mı? Kaş toparlama ve inceltme

Evreni ve evrendeki tüm varlıkları kuşatan Allah (c.c), kullarının hepsini ayrı bir güzellikte yaratmıştır. Dünyaya gelindiği andan itibaren sahip olunan bu özellikleri ve güzellikleri koruyup, şükretmek ve Allah'ın verdiği kadarına tam bir teslimiyet halinde razı olmak kulluğun derecesi ve işaretidir. Fiziksel görünümüne önem veren kadın ve erkeklerin bu konu ile ilgili merak ettikleri şeylerden birisi kaş aldırma gibi bazı estetiksel uygulamaların dinimizce uygun olup olmadığıdır. Allah'ın yarattığı şekil ve sureti, sırf güzel görünmek için bozmak isteyen kimseler farkında olmadan günaha girebilmektedir. Bu nedenle zaruri bir durum yoksa vücutta değişimler yapmaya gitmemek gerekir. 

Kirpik lifting nedir, caiz mi? Kirpik lifting su geçiriyor mu? Takma kirpik..İLİŞKİLİ HABERKirpik lifting nedir, caiz mi? Kirpik lifting su geçiriyor mu? Takma kirpik..

KAŞ ALDIRMAK GÜNAH MI? KAŞ ALDIRAN KADIN LANETLENİR Mİ?

Kaş aldırmak günah mı? Kaşın ortasını aldırmak caiz mi?

Kaş aldırmak günah mı? Kaşın ortasını aldırmak caiz mi?

Beden üzerinde uygulanabilecek değişimleri yasaklayan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV),  başına ek saç takana, dövme yapana ve yaptırana, hoş görünmesi için dişini inceltip seyrekleştirene, kaş ve kirpiklerini koparan kadınlara, Allah'ın yarattıklarının dışına çıktıkları için ilahi rahmetten uzak kalmış olacaklarını söylemiş ve ikazda bulunmuştur.

HADİS-İ ŞERİF:''Kaşlarını cımbız veya başka bir âletle alanlar, yüzlerine güzellik vermek için yanaklarını çizerek Allah’ın kendilerine verdiği şekli değiştirenler lânetlenmiştir.'' (Buharî)

Konuyla ilgili İslam alimlerinin belirttikleri görüşe göre, kadın ve erkeklerde keyfi olduğu sürece kaş aldırmak günah olarak sayılır ve devamında ise o kişinin lanetlenmesi söz konusu olabildiği öne sürülmektedir. Bu durumu kanıtlayan en belirgin hadis-i şerif ise şöyledir:

"Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin." (Buhari, 'Libas', 84; Müslim, 'Libas', )

Saç dökülmesi tedavisinde saç ektirmek caiz mi? Protez saç nedir? Protez saç gusle engel miİLİŞKİLİ HABERSaç dökülmesi tedavisinde saç ektirmek caiz mi? Protez saç nedir? Protez saç gusle engel mi

KALIN KAŞLARI ALDIRMAK CAİZ Mİ? KAŞ ALDIRMAK NEDEN HARAM?

Kalın kaşları aldırmak caiz midir?

Kalın kaşları aldırmak caiz midir?

Genetik olarak ya da çeşitli etkenlere bağlı olarak çok kalın kaşları olan bir kişinin kaşlarından dolayı görmesi sıkıntı veriyorsa ya da tıbbi sakıncalı duruma neden olan kaşlara müdahale edilebilir. Yüze bakıldığında erkeği ve kadını teşhir eden ilk yapıdan oluşan kaşların birbirleriyle buluşacak kadar kalın ya da büyük olması ufak oynamaların yapılabileceği konusunda müsaadeler sağlamaktadır.

İki kaşın tam ortada birleşik gibi durmasına benzer kalın kaş görünümünün düzelmesi için oynamalar yapılabilir. Bunun dışında dinimizde kaş aldırmaya dair ruhsat yoktur.

KAŞIN ORTASINI ALDIRMAK CAİZ Mİ?

Kaşın ortasını aldırma

Kaşın ortasını aldırma

Yüz bölgesinde keskin bakışlara sahip olmak için etkili odluğu düşünülen iki kaşın ortasında boşluk görünmeyecek gibi saç kadar uzamış ve şahsiyeti etkileyecek durumdaysa bu bir özür sayılabilir. Bu bir rahatsızlık olduğu için tedavi edilmesi uygundur fakat sadece güzelleşmek maksadıyla kaş toparlama, inceltme, aldırma ve daraltma gibi uygulamalar yasaktır.

Fal baktırmak günah mı? Eğlencesine bakılan kahve falının hükmü nedir? 40 gün namazın

İLİŞKİLİ HABER

Fal baktırmak günah mı? Eğlencesine bakılan kahve falının hükmü nedir? 40 gün namazınEl, saç ve sakala kına yakmak sünnet mi? Hint kınası su geçirir mi?

İLİŞKİLİ HABER

El, saç ve sakala kına yakmak sünnet mi? Hint kınası su geçirir mi?

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de “And olsun ki sizin için, Allah'a ve âhiret gününe kavuşmayı uman ve Allah'ı çok zikreden kimseler için Allah'ın Resûlünde güzel bir örnek vardır”[1] buyurmasıyla model kabul kabul edilip örnek alınacak en mümtaz şahsiyetin Hazret-i Peygamber (asm) olduğundan haber vermiştir. Bu münasebetle toplum hayatının olduğu gibi şahsi hayatın da en mükemmel örnekleri funduszeue.infober’de asm temerküz etmiştir.

Hadis-i Şerifte “On şey fıtrattandır (yaratılıştandır); bıyığı kısaltmak, sakalı bırakmak, misvak kullanmak, burna su çekmek, tırnakları kesmek, parmak aralarını yıkamak, koltuk altını temizlemek, etek tıraşı olmak, istinca ve istibra”[2] buyurulması ile konumuz olan sakal, yaratılıştan insana nakşedilmiş bir hakikattir. Bu münasebetle de sakal sünneti Peygamber Efendimizin çok kıymet verdiği kuvvetli sünnetlerinden birisi olmuştur.

Sakal bırakmak veya sakalı tıraş etmek meselesi ise fıkıh alimleri tarafından detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Öncelikle şunu ifade edelim ki; sakal bırakmak noktasında hiçbir fıkıh uleması farz olarak beyanda bulunmamıştır. Haliyle tıraş olmakla farzın terki gibi bir sonuç ortaya çıkmamaktadır.

Bu meselede Şafiî Mezhebi ile Hanefî Mezhebi farklı görüş ortaya koymuşlardır. Şafiî Mezhebine göre sakal bırakmak sünnet, tıraş etmek ise tenzihen (helale yakın) mekruhtur. Hanefi Mezhebinde ise sakalı bırakmak sünnet tıraş etmek ise tahrimen (harama yakın) mekruhtur. Hatta diğer iki mezhepte de durum Hanefi Mezhebi gibidir. Fıkıh kitaplarında sakal bırakmayanların mesul olacaklarını söyleyen müctehidler olmuşsa da başka âlimlerden de yukarıda zikredildiği gibi sakal tıraşı olmanın tenzihen mekruh olduğunu söyleyenler de olmuştur. Tüm bunlarla beraber bazı muâsır âlimler de bunun bir âdet meselesi olduğunu düşünerek sakal bırakmanın mübah olduğunu söylemişlerdir.[3]

Bediüzzaman Hazretleri de sakal konusuna şöyle bir izah getirmiştir: “Bazı âlimler “Sakalı tıraş etmek caiz değildir.” demişler. Muradları, “Sakalı bıraktıktan sonra tıraş etmek haramdır.” demektir. Yoksa hiç bırakmayan, bir sünneti terk etmiş olur”[4]

Bu durumda, sakalı bıraktıktan sonra kesenler, Hanefî, Hanbelî ve Maliki âlimlerince mesul duruma düşerlerse de Şafiî âlimlerince Gazali, İbni Hacer, Remli, Rafiî ve Nevevî’ye göre tenzihi bir mekruh işlemiş olmaktadırlar. Bu meselede Şafiî mezhebine uyan kimseler, bir mesuliyet altına girmezler.[5]

Hazret-i Peygamber (asm), “Müşriklere muhalefet edin. Sakalı bırakın ve bıyıklarınızı kısaltın”[6] beyan etmesiyle sakal bırakmanın hikmet cihetini de ifade etmiştir. Çünkü o zamanda müşrikler sakallarını keserler ve bıyıklarını da olabildiğince uzatırlardı. Ancak günümüzü değerlendirdiğimizde bu hükmün zıddına dönüştüğünü de görmek mümkündür. Artık ehl-i dalaletin, ehl-i dünyanın da moda gibi değişik düşüncelerle sakalını uzattığı ve bıyığını kısalttığı görmek mümkündür. Bu değerlendirmeler ışığında İslamiyet’in zarar görmemesi adına zaman ve mekânı göz önünde bulundurmakta ve buna göre hareket tarzı benimsemekte ciddi fayda olduğu düşünülmelidir. Özellikle farz veya vacip olan bir ibadeti ihmal etmemek için bu sünnetin terkinde hiç bir mesuliyet yoktur. Bilakis eğer o sünnetten dolayı farz veya vacip terkedilirse mesuliyeti büyük olur.

 

Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yaptığı bir izah da şöyledir;

“Hz. Peygamber (s.a.v.) sakal bırakmayı fıtrata (yaratılış değerlerine) uygun davranışlar arasında saymıştır (Buhari, Libas, 62; Müslim, Tahare, 56; Ebu Davud, Tahare, 29; Nesai, Zîne, 1). Nitekim kendisi de sakal bırakıp bunun güzelce bakımını yapmış ve bir tutamdan fazlasını kesmiştir.

Konu hakkındaki hadisler ile sahabe uygulamalarını dikkate alan İslam âlimleri sakal bırakmanın, yerine getirilmesi istenen doğal (fıtrî) bir fiil ve yapılması tavsiye edilen bir sünnet olduğunda ittifak ederken sakalı tıraş etmenin hükmü konusunda ise farklı görüşler ileri sürmüşlerdir. Bazı âlimler bunun haram olduğunu söylerken diğer bazıları ise mekruh görmüşlerdir. Genel olarak benimsenen “bir şeyin haram olması için onunla ilgili yasaklayıcı delilin sübut ve delalet açılarından kat’î yani ihtimale kapalı olması gerektiği” yönündeki usûl kuralı, ikinci görüşün daha isabetli olduğu sonucunu vermektedir.

Buna göre Hz. Peygamber’e uymak maksadıyla sakal bırakan ve sakalının sünnete uygun bir şekilde bakımını yapan kişinin bu amelinden dolayı sevap alacağını, ancak herhangi bir sebeple buna imkân bulamadıkları için sakalını tıraş edenlerin ise sünnete aykırı düşmekle birlikte bundan dolayı günaha girmeyeceğini söylemek mümkündür.”[7]

 


[1] Ahzab Suresi, 21

[2] Müslim, Tahare 56; Neseî, Zinet 1

[3] el-Helâl ve'l-Haram, s.

[4] Emirdağ Lahikası

[5] Mezahibü'l-Erbaa, II/; İânetü'l-Tâlibîn, II/

[6] Buhari, Libas 64

[7] Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası