yenidogan hickirik tutmasi / Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer? l Mustela

Yenidogan Hickirik Tutmasi

yenidogan hickirik tutmasi

Anne karnında bebekte hı&#;kırık nasıl ve neden olur?

Video: BEBEK HAREKETLERİ BAŞLADIKTAN SONRA BEBEK HIÇKIRIKLARINI ANNE ADAYI NASIL HİSSEDER, NE ANLAMA GELİR?


Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu:

Bebek hareketleri başladıktan sonra genelde bedensel hareketleri hissedilir ama belli bir süre sonra bir bakarsınız ritmik olarak bazı hareketler başlar. Karın yükselir alçalır, düzenli olarak yükselir alçalır, nedir bu?

Bebeğin hıçkırık hareketi. Gün içinde bazen bir kere olur. Bazı bebeklerde hiç olmaz. haftadan itibaren sıklaşabilir.

haftadan önce de olabilir. Gün boyunca devam edebilir. Bunların ekstra bir anormal şeye işaret etme olasılığı yok.


Video: 18 haftalık bebekte hıçkırık ve ağız hareketleri. Profil görünümü(burun kemiği, üst/alt çene kemiği)




Hıçkırık neden oluyor?

Hıçkırık aslında diyafragma adını verdiğimiz kasın kasılması.

Diyafragma nedir? Göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran kas tabakası.

Ne işe yarıyor? Solunum hareketini düzenlemeye yarıyor. Hem arada bir bariyer görevi görüyor, batın, iç organlar yukarıya çıkıp baskı yapmasın diye kalbe ve akciğerlere, hem de solunum hareketini düzenliyor.

Aynı solunum hareketi bebekte de başlamak zorunda. Diyafragma kasının güçlenmesi lazım ki doğduktan hemen sonra solunum devreye girdiği zaman diyafram kası da çalışabilsin.

Bu hareketler solunum hareketleri ve hıçkırık, bir solunum egzersizi aslında.

Özellikle hıçkırık zaten akciğerlerin gelişmesini sağlamak için, hem de solunum hareketleri ileride oluşacak olan solunum hareketlerini temel olacak olan diyafragma kasının çalışabilmesi için bir ön koşul.

Yani hıçkırığı rahim için gelişiminin normal bir parçası olarak algılamak lazım. Bazen oluyor, saatler boyu süren bir hıçkırık olabiliyor.



O tür durumlarda anne adayları çok endişeleniyorlar, doktora gidiyorlar.

Doktor çoğu zaman bir sorun bulmuyor, bulamıyor, çünkü sorun yok.

Hıçkırık çok büyük çoğunlukla, hatta hemen hemen tümünde normal rahim için gelişiminin bebeğin bir parçasıdır.


İLGİLİ KONULAR:

Hamilelik: Yeni Bir Yaşam Tarzı

Hamilelikte Ev İşleri Yapmak

Hamilelikte Çalışmak ve İş Yaşamı

Gebelikte Egzersiz ve Spor

Hamilelik döneminde istirahat, dinlenme ve uyku

Hamilelikte emniyet kemeri kullanımı ve Motorlu taşıt araç içi güvenlik tedbirleri

Hamilelikte kıyafet ve ayakkabı seçimi ve giyim tarzı

Anne karnında bebek hareketleri

Gebelikte Tüplü Dalma (Scuba Diving)

Hamilelikte evcil hayvan (kedi, köpek, kuş) bakımı

Hamilelikte hangi egzersiz ve spor türleri yapılabilir?

Gebelikte yatış, istirahat ve uyuma pozisyonu nasıl olmalıdır?

Gebelikte saç boyatılır mı? Hangi boyalar kullanılabilir?



Bebeklerde hıçkırık neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde hıçkırığa ne iyi gelir?

Bebekler zaman zaman hıçkırabilir ve bazen bu hıçkırıklar da uzun sürebilir. Bebeklerde hıçkırık neden olur, nasıl geçer? Bebeklerde hıçkırığa ne iyi gelir? Şimdi hep birlikte bu soruların cevaplarına bir bakalım…

Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur?

Küçük bebeklerde hatta yeni doğanlarda hıçkırık, endişe edeceğiniz bir olay değildir. Genel olarak çok yedikleri için hıçkırık tutar. Tabi başka sebepler de hıçkırık tutmasına sebep olur. Aslında bebeklerde hıçkırık;

  • Midenin hızlı büyümesinden,
  • Çok yemekten,
  • Gazın iyi çıkarılamamasından,
  • Hava yutulmasından,
  • Ani hava değişimden,
  • Annenin yediği bir besinden
  • Heyecanlanmalarından dolayı oluşur.

İşte bebeklerde hıçkırık sebebi dediğimizde bu durumları göz önünde bulundurmanız gerekiyor. O yüzden anne babaların endişelenmelerine ya da ne yapacaklarını şaşırmalarına gerek yoktur.

Küçük bir not: Bebeklerde hıçkırık tutması zararlı değildir ama yine de bazı durumlarda ufak hastalıkların habercisi de olabilir. Bebeğinizin ne kadar süre hıçkırdığına ve hıçkırırken zorlanıp zorlanmadığına bir bakın ve gözlemleyin. Eğer doktorla iletişime geçmeniz gerekirse, bu bilgileri aktarabilirsiniz.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebeğiniz hıçkırıyorsa siz ne yapmalısınız? Bebeklerde hıçkırık nasıl durdurulur? İşte bilmeniz gereken bütün bilgiler:

  • Bebeklerde hıçkırığa ne iyi gelir dediğimizde ilk yapılması gereken şey emzirmektir.
  • Gün içerisinde sık sık emzirmeniz gerekir. Acıkmadan emzirmeye çalışın, çünkü acıkan bebekler çok hızlı doyduklarında hava yutabilirler.
  • Dik tutun. Böylece bebeğiniz daha rahat nefes alır.
  • Bebeğinizi yukarı ya da aşağı zıplatmayın. Olabildiğince sabit tutun.
  • Sırtını sıvazlayın…

Bu önlemleri aldığınız zaman bebeğinizin hıçkırığı kısa süre içerisinde duracaktır.

Bebeklerde Hıçkırık Ne Zaman Biter?

Bu konuyla ilgili olarak merak edilen başka bir konu da bebeklerde hıçkırık ne kadar sürer? Yetişkinlerde hıçkırık tutmasına iyi gelen önlemlerden birisi sudur. Bebeklerde ise bu durum geçerli değildir. Normalde bebeklerde hıçkırık birkaç dakika sürmelidir. Eğer bu süre uzarsa ve geçmiyorsa o zaman bir doktora göstermeniz gerekebilir. Endişe edici bir durum olmayabilir ama yine de önlem alınmasında fayda vardır.

Buna ek olarak yenidoğan ve altı aydan küçük olan bebeklere kesinlikle bu durumlarda su vermeyin. Çünkü bildiğiniz üzere ilk altı ay anne sütü önemlidir. Eğer bebeğinize hıçkırık geçsin diye su verirseniz mamaya olan ilgisi anında azalabilir ve yeterli beslenemez.

Hıçkırık Sırasında Neler Yapılmamalı?

Sizlere bebeklerde hıçkırık tutulması olduğunda neler yapmanız gerektiğinden bahsettik. Şimdi biraz da neler yapmamanız gerektiğinden bahsedelim.

Hıçkırıkların bebeklerin midesinin düzgün bir şekilde geliştiğinin belirtisi olduğunu unutmayın. Bu iyiye işaret olabilir. Buna ek olarak;

  • Bebeklerinizi korkutmayın
  • Dillerini çekmeye çalışmayın
  • Su içirmeyin, emzirin
  • Bebeğinizin hıçkırık sürecinde sakin kalmasını sağlayın.
  • Bebeği baş aşağı tutmayın

Bu önlemlere çok dikkat edin. Eğer bunları yaparsanız bebeğinize zarar verebilir. Endişeye kapılır ya da büyüdükçe bazı hareketlere tepki vermesine sebep olur. Bebeğiniz hıçkırdığı zaman yukarıda sıraladığımız önlemleri almanız gerekiyor. Dediğimiz gibi eğer kısa sürede geçmiyorsa ve uzamışsa o zaman bir doktor tavsiyesi alabilirsiniz.

Belki gözden kaçırdığınız bir şey olabilir ya da bebeğinizle ilgili tutuş pozisyonunuz yanlıştır. Bunların hepsine dikkat etmeniz gerekiyor. Son olarak şunu da eklemek istiyoruz: Bu gibi durumları sık sık yaşayabilirsiniz. O yüzden endişe etmeyin ve hemen bebeğinizi dik tutun. Bebeğiniz rahatladıkça hıçkırığı da geçecektir.

Bebeklerde Hıçkırık Tutması: Neden Olur ve Nasıl Geçirilir?

bebeklerde hıçkırık neden olur nasıl geçer

Büyük bir heyecanla beklediğiniz minik yavrunuz dünyaya gözlerini açtığı andan itibaren onun her anını dikkatle ve özenle takip ettiğinizi tahmin etmek hiç de zor değil. Bebeğinizin keyfi yerindeyken çıkardığı tatlı mırıltılar kalbinizi ısıtırken küçük bir hıçkırığın tadınızı kaçırması oldukça normaldir. Ancak bebeklerde hıçkırık geçirmenin gayet normal ve sağlıklı bir durum olduğunu bilmek içinizi rahatlatabilir. Üstelik minikler yetişkinlere göre çok daha fazla hıçkırır. Yani en değerliniz sık sık hıçkırıyorsa bile bunun doğal bir durum olduğunu bilmelisiniz.  

Hıçkırık Nedir?

Göğüs kafesini karın boşluğundan ayıran diyafram, nefes almada önemli bir rol oynayan, kas-kiriş karışımı bir organdır. Diyafram, ani ve istemsiz bir şekilde kasıldığında hıçkırık meydana gelir. Bu kasılma esnasında epiglot, yani besinlerin soluk borusuna ve akciğerlere gitmesini önleyen kapakçık ses tellerinin üzerine kapandığında hıçkırık oluşur. Bu durum, farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilir. Yemeğinizi büyük bir lokma olarak ağzınıza attığınızda ya da gazlı bir içecek tükettiğinizde hıçkırık tutabilir. Stres, heyecan veya sıcaklık değişimleri gibi durumlarda da hıçkırık atakları geçirilebilir. 

Hıçkırık, bazı durumlarda tıbbî bir rahatsızlığın göstergesi olabilir. Dakikada ortalama 6 ila 12 kez oluşan hıçkırık normal kabul edilir. Hıçkırık, genellikle hiçbir müdahale edilmeksizin kendiliğinden geçer. Eğer hıçkırığınız 48 saatten daha uzun sürerse muhakkak alanında uzman bir doktora danışmalısınız. Bu durum; nefes almayı, yemek yemeyi ya da uyumayı zorlaştırabileceği için dayanılması güç bir hâl alabilir. 

Bebekleri Neden Hıçkırık Tutar?

Miniklerin karın ve göğüs kafesi boşluğunda ortaya çıkan diyafram kasılmaları, gebeliğin 3. ayından itibaren başlar. Bu durum, doğum sonrasında da devam eder. Yeni doğan bebeklerde hıçkırık, özellikle ilk birkaç ay yoğun bir şekilde seyredebilir. Hıçkırık da tıpkı öksürük ve hapşırma gibi gayet doğal olan yenidoğan bebek refleksleri arasında yer alır. Yavrunuzun yanlış nefes alması ya da hızlı doyması gibi durumlar hıçkırığı tetikleyebilir. Özellikle beslenme esnasında midede oluşan hava sebebiyle bebek hıçkırık geçirmeye başlayabilir. Bebeklerde hıçkırık şu nedenlere bağlı olarak gelişebilir: 

  • Bebeğin midesinin çok dolu olması
  • Gazının çıkarılamaması
  • Emerken ya da biberondan beslenirken hava yutması
  • Ani sıcaklık değişimi
  • Heyecanlanma ya da kaygılanma

Minik yavrunuzun midesi büyüdükçe baskı yapmak suretiyle ses tellerini uyarabilir. Hâl böyle olunca gelişim sürecinde olan bebeklerin sık sık hıçkırması normal kabul edilir. Özellikle yenidoğan bebek emzirmeden biberona geçiş döneminde hıçkırık atakları daha sık gözlemlenebilir. Ayrıca bebeklerde hıçkırık nedenleri arasında reflü de yer alır. Özellikle bebeklerde hıçkırıkla birlikte kusma da gözlemleniyorsa bu durum reflüden kaynaklanıyor olabilir. 

Hamilelikte Bebek Hıçkırması Neden Olur?

Hıçkırığın anne karnında başladığını söylemek yanlış olmaz. Gebelik süresince bebekler anne karnında içinde bulundukları amnion isimli sıvıyı yanlışlıkla yutabilir. Bebeğin söz konusu sıvıyı yutması ile diyafram kası istemsiz bir şekilde kasıldığı için hıçkırması normaldir.

Anne karnında bebek hıçkırığı, 3. aydan itibaren başlar ve çoğu zaman fark edilmez. Yani hamileyken bebeği hıçkırık tutmasının neredeyse her annenin deneyimlediği bir durum olduğundan söz edilebilir. Miniklerin en sık ve haftalar arasında hıçkırdığı gözlemlenmiştir. Üstelik anne karnında hıçkıran bebeğin emme refleksini öğrendiği ve doğduğunda beslenmeye hazır olduğu da bilinir. 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Tutması Zararlı Mıdır?

Anneliği ilk kez deneyimliyorsanız bebeğiniz hıçkırdığında bunu bir rahatsızlığın göstergesi zannederek telaşa kapılmanız normaldir. Ancak yeni doğan bebeklerde hıçkırık nedenlerinin başında yavrunuzun büyümesi ve dünyaya adapte olması gelir. Dolayısıyla minik yavrunuz hıçkırdığında endişe etmenize yoktur. 

Hıçkırık, sıklıkla çocuğunuzun akciğerlerinin gelişimine bağlı olarak meydana gelir. Benzer şekilde midenin de büyüyor ve gelişiyor olması da bebeklerde hıçkırık nedenleri arasındadır. Hıçkırığı yavrunuzun sindirim sisteminin doğru çalıştığını gösteren bir işaret olarak kabul edebilirsiniz.

bebeklerde hıçkırık neden olur

Bebeklerin Sürekli Hıçkırması Normal midir?

Yeni doğan ve daha büyük bebeklerin sıklıkla hıçkırması normal bir durumdur. Yavrunuz sürekli olarak hıçkırık atakları geçiriyor ve bu durum sık aralıklarla gerçekleşiyorsa doktorunuza danışmanız ve öneri almanız faydalı olacaktır. Her ihtimale karşı hıçkırığın süresini, tekrar aralığını ve bebeğiniz üzerindeki etkisini gözlemleyerek notlar alabilirsiniz. 

Bebeklerde Hıçkırık Ne Kadar Sürer?

Yapılan bilimsel çalışmalar, bebeklerin ortalama dakika aralıksız hıçkırabildiğini göstermiştir. Miniklerin hıçkırığı genellikler herhangi bir müdahale yapılmadan kendiliğinden geçer. Bebeklerde hıçkırık süresi 5 ila 10 dakika arasındadır. Eğer bebeğinizin hıçkırığı birkaç saat sürerse muhakkak doktorunuza danışmalısınız. 

Bebekleri Hıçkırık Tutması: Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Minik yavrularının sağlığı ve mutluluğu için en iyisini düşünen ebeveynler, hıçkırığın sebebi ne olursa olsun yine de onu durdurmak ister. Ancak şunu unutmamak gerekir ki hıçkırık, bebeklerin herhangi bir acı ya da ağrı hissetmesine neden olmaz. Hatta minikler hıçkırığa rağmen huzurlu bir uykuya dalabilir. Bebekleri hıçkırık tutması durumunda uygulanabilecek pratik yöntemler sayesinde minik yavrunuzun keyifli hissetmesini sağlayabilirsiniz. 

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçirilir?

Yeni doğan bebekler, özellikle emzirme sonrasında art arda hıçkırabilir. Yavrunuzun hıçkırığını geçirmek için öncelikle miniği dik bir şekilde tutmalısınız. Sonrasında şu adımları takip ederek bebeklerde hıçkırık geçirilebilir: 

  • Yavrunuzun başı omuz hizanıza gelecek şekilde kavrayın. Sırtına hafifçe dokunarak gazını çıkarmasını sağlamalısınız. Böylelikle beslenme sırasında istemsizce yuttuğu havayı çıkarıp yavrunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. 
  • Bebeğinizi yüzüstü kucağınıza yatırın. Nazik hareketlerle sırtına masaj yaparak yavrunuzun hıçkırığını geçirebilirsiniz. 
  • Bebeğiniz hıçkırık sebebiyle giderek huzursuzlanıyorsa dikkatini başka yöne çekecek bir aktivite bulmaya çalışın. Sevdiği oyuncağıyla oynamasını sağlamak ya da birlikte değişik aktiviteler yapmak bu noktada işinizi kolaylaştırabilir. 
  • Minik bebeğinize emzik verin. Böylelikle yapacağı emme hareketi, bebeğin diyaframını rahatlatarak hıçkırığının geçmesine yardımcı olur. 
  • Havanın soğuk olması bebeklerde hıçkırığı artırabilir. Yavrunuz hıçkırmaya başladığında bulunduğunuz ortam serin ise daha sıcak bir yere geçmek miniği rahatlatacaktır.
  • Bebek hıçkırıkları her zaman beslenmenin ardından gelişmez. Yavrunuz aniden de hıçkırmaya başlayabilir. Böyle durumlarda emzik emmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğinizin diyaframı gevşemeye ve hıçkırık nöbeti hafiflemeye başlar. 
  • Bebeğinizin tek seferde çok fazla süt içmesini önlemenizi tavsiye ederiz. Yavrunuza az miktarda su içirerek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ancak yeni doğan bebeklere su verilmemesi gerektiğini unutmayınız. 

Hıçkırık bir reflekstir; hâliyle kesin olarak bir çözümü olmadığından bahsedebiliriz. Bu pratik yöntemlerle bebeklerde hıçkırık azaltılabilir, miniklerin daha huzurlu hissetmesi sağlanabilir. Ayrıca bebeğinizi hıçkırık tutmasını önleyecek bazı yöntemler sayesinde bu durumu yavrunuz için bir sorun olmaktan çıkarabilirsiniz. 

Bebeklerde Hıçkırık Tutması Nasıl Engellenir?

Bebeklerde hıçkırık tutmasını engellemek için genellikle beslenme alışkanlıklarına özen göstermek gerekir. Çocuğunuzu besledikten sonra muhakkak gazını çıkarmalısınız. Eğer yavrunuzu beslerken biberon kullanıyorsanız ağız ve diş yapısına uygun başlıklar tercih etmeye dikkat ediniz. Bu sayede bebeğiniz beslenirken hava yutmasını önlemeniz mümkün olur. 

Bebeğinizi emziriyorsanız yavrunuz kadar kendi beslenmenize de özen göstermeniz gerekir. Bunun için gaz oluşumuna yol açabilecek besinler tüketmekten kaçınmalısınız. Halk arasında hıçkırık tutan bebeğe limonlu su içirme gibi son derece yanlış bilgiler mevcut. Ancak bu tür uygulamalar bebeklerin sağlığı açısından birtakım problemlere yol açabilir. Dolayısıyla kendi beslenme rutininizi düzenlemek ya da yavrunuzun gazını çıkarmak gibi sağlıklı yöntemlerin dışında herhangi bir uygulama ile bebeğinizi hıçkırığını geçirmeye çalışmayınız. 


← Posturi vechiPosturi noi →

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası