mundar ne demek tdk / Mundar ne demek, ne anlama geliyor? Mundar kelimesinin anlamı nedir? TDK'ya göre sözlük anlamı

Mundar Ne Demek Tdk

mundar ne demek tdk

Murdar ne demek? Murdar kelimesinin TDK’daki anlamı nedir?

İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin açıklama yapan AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın kullandığı, “Murdar” kelimesinin ne anama geldiği merak konusu oldu. İstanbul seçimleriyle ilgili açıklama yapan Yıldırım, "Bu seçim başlı başlına murdar olmuş bir seçimdir" değerlendirmesini yaptı. Peki, murdar ne demek? Murdar kelimesinin TDK’daki anlamı nedir? İşte haberimizin detayları

BİNALİ YILDIRIM: MUNDAR ETİN KAVURMASI OLMAZ

Bu seçim başlı başına mundar olmuş bir seçim. Mundar etin de kavurması olmaz!

 

MURDAR NE DEMEK?

Türk Dil Kurumu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre murdar kelimesinini anlamı;

sf. 1. Kirli, pis: “Bu murdar kümeste nasıl oturuyorsun bilmem?” -A. Midhat. 2. Cinsel birleşmeden sonra yıkanmamış (kimse). 3. Dinî kurallara uygun olarak kesilmemiş olan (hayvan).

Daha önce “beka” ve “mazbata” sözcüklerini çok tartışmıştık. AKP İstanbul Anakent Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın “Bu seçim mundar olmuştur” demesiyle, bu kez de “mundar” sözünü konuşmaya başladık…

Nitelendirmenin yakışıksızlığı bir yana, kimi okurlar Yıldırım’ım bu sözcüğü yanlış seslendirdiğini söyleyerek, konuyu “Dilin Kemiği” açısından değerlendirmemizi istedi.

Dilimize Farsçadan girmiş olan bu sözcüğün aslı gerçekten de “murdar”dır. Ferit Devellioğlu’nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lûgat’inde sözcüğün anlamı “kirli, pis” olarak açıklanmış. “İslami şeriat hükümlerine göre kesilmemiş hayvan” tanımı ise sözcüğün ikinci anlamını oluşturuyor. “Murdar hayvan”, İslam inancında “haram” sayılıyor. Nitekim Binali Yıldırım da “Bu seçim mundar olmuş bir seçimdir” dedikten sonra “Mundar etin kavurması olmaz” diye ekleyerek bu “şeriat hükmü”ne gönderme yapmıştır. “Murdar etmek” deyimi ise halk arasında “berbat etmek” anlamında kullanılır. Ömer Asım Aksoy’un Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü’nde bu anlamı pekiştiren “Bir çuval inciri berbat (murdar) etmek” deyimini görebilirsiniz.

İçinde “murdar” sözcüğünün geçtiği birkaç atasözümüz daha var. Bunların en bilineni, “Kedi, uzanamadığı ciğere murdar dermiş” biçiminde olanıdır. Zaten     Binali Yıldırım’ın “mundar seçim” çıkışından sonra kendisine en çok anımsatılan söz de bu oldu.    

Çok yaygın olmamakla birlikte, “murdar”lı bir başka atasözümüz de şöyledir:

“Kasabı çok olan kurban, murdar olur.”

***

Özetle söylemek gerekirse, sözcüğün aslı “murdar” olmakla birlikte, halk ağzında “mundar” olarak da yaygın biçimde kullanılıyor. O yüzden hem Dil Derneği’nin hem TDK’nin yazım kılavuzunda bu iki yazım biçimi de yer alıyor. Dolayısıyla “mundar” sözcüğünü de artık “galatımeşhur” olarak Türkçenin sözvarlığı içinde değerlendirmek gerekiyor.

***

HAFTANIN NOTU

Bu görüntü güzel değil!

Muhalefetin belediye başka nları, Saray’la nasıl uyum içinde çalışacaklarını anlatmak için günlerdir dil döküyorlar! Yadırgıyoruz!

Belediye başkanları Saray’ın memurları değildir, AKP’li Cumhurbaşkanı’yla ille de uyum içinde olmaları gerekmiyor. Halk onları Saray’a değil, kente hizmet etsinler diye seçti. Herkes yasalarla tanımlanmış görevlerini yapacak…

İBB Başkanlığı’na seçilen Ekrem İmamoğlu’nun, mazbatasını almak için Erdoğan ve Bahçeli’den “katkı” istemesi”, daha işin başında kendisini zayıflatan bir naiflikti. Nitekim Bahçeli’nin yanıtı gecikmedi: “İmamoğlu’ndan Belediye Başkanı olmaz!” (Daha önce de “Erdoğan’dan Cumhurbaşkanı olmaz!” demişti ya, neyse…)

İmamoğlu, iktidarla el sıkışmaya can atan bir görüntü sergiliyor. Mazbatasını aldıktan sonra da Binali Yıldırım ve Tayyip Erdoğan’la yan yana gelmek için adeta fırsat kolladı.

İmamoğlu’nun Erdoğan’la bir an önce kucaklaşmak için bu denli istekli olmasına bir anlam veremiyorum. İBB Başkanı, meşruiyetinin kaynağını AKP’de ya da Saray’da mı arıyor?

Kimseyle kavga edin demiyoruz. Elbette tüm yurttaşlara eşit davranmalısınız. Ama size oy vermiş milyonların duyarlıklarını ve beklentilerini de göz ardı edemezsiniz! Artık yerel iktidarsınız. Özgüvenle davranın ve kendinizi birilerine kabul ettirmeye çalışmayın! Bırakın, onlar sizi kabul etsin!

Tüm Yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir