alt yüksekliği nasıl düşer / Karaciğer enzimleri neden yükselir, nasıl düşer? | Diyetkolik

Alt Yüksekliği Nasıl Düşer

alt yüksekliği nasıl düşer

Karaciğer Enzimlerini Düşürmenin Yolları

ALT böbrekler, beyin, kalp ve vücudun çoğu organında bulunur ama ana üretim merkezi ve en yoğun bulunduğu organımız karaciğerdir. Karaciğerimizin hastalanması veya zarar görmesi durumunda ise ALT enzimi kanımıza yüksek miktarlarda karışmaya başlar.

Kanınızda yüksek ALT değerli bulunduğundan itibaren doktorunuzun sizleri yönelteceği birkaç tedavi yöntemi bulunur. Bu tedavi yöntemlerinin belirlenmesi için ise öncelikle ALT yüksekliğine sebep olan hastalığın belirlenmesi için birkaç test daha yapılır. Eğer kanınızdaki ALT enziminin yüksek miktarda çıkma sebebinin Hepatit, Diyabet, Siroz gibi bir hastalık nedeniyle olduğu ortaya çıkarsa doktorunuz sizi en kısa sürede bu hastalıkların tedavisine başlatır.

Karaciğerinizi korumak ve ALT seviyesinin düşmesine yardımcı olmak için uygulanabilecek bazı önlemler ve yöntemler bulunmaktadır.

Kahve içmek ALT seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. &#;den bir inceleme, her gün bir fincan kahve içmenin ALT seviyelerini azalttığını göstermektedir. (funduszeue.info)

yılında yapılan bir çalışmada Hawaii ve Kaliforniya&#;dan gelen &#;den fazla insanda kahve içen ve kahve içmeyenler arasında karaciğer kanseri ve kronik karaciğer hastalığı riski karşılaştırılmıştır .( funduszeue.info )

Çalışma, günde ortalama 3  fincan kahve içenlerin, kahve içmeyenlere kıyasla kronik karaciğer hastalığına yakalanma oranı % 38 daha düşük ve  karaciğer kanserine bağlı ölüm oranı (hepatoselüler karsinom ) % 46 daha düşük olarak tespit edilmiştir.

Düzenli egzersiz, karaciğer sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir ve araştırmalar , fiziksel aktivitenin, karaciğer hastalığının tedavisinde önemli bir faktör olduğunu öne sürüyor.

Hepatoloji Dergisi&#;nden  tarihli bir makale, siroz gibi kronik hastalıkların tedavisinin bir parçası olarak düzenli bir egzersiz programı önermektedir .

Dengeli bir diyetle egzersizi artırmak ve kalori tüketimini azaltmak, insanların kilo vermesine yardımcı olur. Kilo vermek karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve alt seviyesinin düşmesine yardımcı olur.

folat eksikliği , karaciğer hastalıkları riskini artırabilir ve potansiyel olarak karaciğer kanseri ile bağlantısı vardır.  (funduszeue.info )

de yapılan küçük ölçekli çalışmaya göre sağlıklı beslenme karaciğer hastalıklarının önüne geçebilir. Çalışmada 1 ay boyunca sağlıklı beslenen kişilerin %20 daha düşük ALT düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir.

  • daha fazla sebze tüketen,
  • daha az hayvansal protein ve daha fazla bitki bazlı protein alan,
  • enerji yoğunluğu düşük gıdalar alan,
  • daha fazla lif alan,
  • Potasyum , B6 vitamini ve folik asitten zengin beslenen kişilerde ALT değeri daha düşük bulunmuştur.

Bir  çalışmasında , karbonhidrat diyetinin obez ve insülin dirençli erişkinlerde ALT düzeyini azaldığı tespit edilmiştir. (funduszeue.info )

Organik yiyecekleri yemek, vücuda giren toksinlerin seviyesini azaltarak karaciğere de yardımcı olabilir.

Amerika Birleşik Devletleri&#;ndeki yetişkinler ile yapılan bir çalışma, yüksek kolesterol değerlerinin yüksek karaciğer enzimleri ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. (funduszeue.info )

Bazı ilaçlar ve takviyeler karaciğere daha fazla zarar verebilir. Bu nedenle her hangi bir takviye almadan önce mutlaka kan değerlerinize bakılması, vitamin ve mineral takviyelerinde kandaki düzeylerin belirlenerek takviye kullanımına başlanması oldukça önemlidir.

Aşırı demir veya A vitamini de yüksek dozlarda karaciğere zararlı olabilir. ALT seviyesi yüksek olan kişiler, herhangi bir ilacın, takviyenin veya bitkisel ilaçların alınmasının güvenli olduğundan emin olmak için doktorlarına danışmalıdır.

Sigara ve alkol kullanımı karaciğer hastalıklarına yakalanma riskini arttırmaktadır. Alkol tüketiminin fazla olması karaciğer hasarına yol açabilir.

Karaciğer enzimi ALT&#;nin yüksek seviyeleri karaciğer hasarının veya başka hastalıkların işareti olabilir. Bu nedenle karaciğer enzimlerinizin düzenli kontrolü ve ayrıntılı bilgi için mutlaka hekiminize danışınız.

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır.  Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Kaynak: funduszeue.info?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_country=TR&utm_hcp=yes&apid=&utm_campaign=MNT%20Weekly%20News%&utm_term=MNT%20Weekly%20News

Logo

Sayfa içeriği bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için hekiminize danışınız.

Çalışma Saatlerimiz

  • Hafta İçi: –
  • Cumartesi: –
  • Pazar: Kapalı
Çerezler kullanıyoruz. Daha fazla bilgi için

GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

GGT (Gama Glutamil Transferaz) Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Gama glutamil transferaz (GGT) nedir?

Böbrek, karaciğer, dalak, safra kesesi ve pankreasta bulunan bir enzim olan gama glutamil transferaz, karaciğer sağlığı hakkında bilgi vermektedir. Enzimler, vücuttaki kimyasal reaksiyonlar için ihtiyaç duyulan moleküllerdir. Gama glutamil transferaz, vücutta taşıma molekülü görevini üstlenir ve diğer moleküllerin vücuttaki hareket işlevlerini gerçekleştirmesine yardım eder. Kişilerin aldığı ilaçların ve diğer toksinlerin metabolize edilmesinde önemli bir rolü vardır. Ayrıca, safra kanalı tıkanıklığının teşhis edilmesinde de kullanılabilir. Eğer, karaciğer hasar görmüş ise gama glutamil transferaz seviyesinin yüksek olduğuna rastlarız. Bu test; karaciğerde bir hasar ihtimali söz konusu ise, karaciğer enzimlerini test eden diğer parametreler ile birlikte yapılmaktadır.

Gama glutamil transferaz (GGT) değerleri nasıl olmalıdır?

Normal gama glutamil transferaz değerleri;

  • Yetişkin kadınlarda: 0 – 45 UL
  • Yetişkin erkeklerde: 0 – 65 U/L
  • Yaşı 45’ten küçük kadınlar için yüksek GGT değerleri: GGT> 27 U/L
  • Yaşı 45’ten büyük olan erkek ve kadınlar için yüksek GGT değerleri: GGT> 38 U/L

Gama glutamil transferaz (GGT) yüksekliği ne anlama gelmektedir?

Gama glutamil transferaz testinden 24 saat önce çok düşük miktarda alkol alınmış olsa bile bu değerde artış görülebilir. Bu durumda; test sonuçları sağlıklı bilgi vermeyecektir. Ayrıca, bu değerin yüksek olması demek, her zaman bir sağlık sorunu mevcut olduğu anlamına da gelmez. Gama glutamil transferazın artmasına neden olan faktörler şöyledir:

  • Aşırı alkol tüketimi
  • Hepatit ve siroz kaynaklı karaciğer hasarı
  • Karaciğer tümörü
  • Diyabet hastalığı
  • Pankreas iltihabı
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Safra kanalı tıkanıklığı
  • Kullanılan bazı ilaçların gelişen yan etkileri
  • Aşırı kırmızı et tüketimi
  • Sigara kullanımı
  • Kandaki magnezyum değerinin yüksekliği
  • Bazı enfeksiyon bulguları
  • Karaciğer yağlanması

Gama glutamil transferaz (GGT) düşüklüğü ne anlama gelmektedir?

Gama glutamil transferaz düşüklüğü, herhangi bir sağlık sorunun var olduğu anlamına gelmeyebilir. Yemek sonrasında ve kahve tüketimi fazla olan bazı insanlarda bu değerin düştüğünü söyleyebiliriz. Gama glutamil transferazın azalmasına neden olan faktörleri inceleyelim:

  • Kandaki magnezyum düşüklüğü
  • Yüksek trigliserid tedavisinde kullanılan bazı ilaçların yan etkileri
  • Ttiroid yetmezliği
  • Hipotalamik bozukluk
  • Doğum kontrol hapları

Benzer Yazılar

PA Akciğer Grafisi Nedir?
PA Akciğer Grafisi Nedir?

Posteroranterior akciğer grafisi olarak kısalttığımız PA akciğer grafisi; göğüs boşluğunun görüntülemesin ve değerlendirilmesi sürecinde en sık kullanılan yöntemdir.

Devamı

HBA1C Testi Nedir?
HBA1C Testi Nedir?

HbA1C, kan glukoz seviyesinin 2 ila 3 aylık ortalama seviyesine bakılmasını sağlayan glikozillenmiş hemoglobin testidir. Glikozillenmiş hemoglobin seviyesinin yüksekliği, kan şekerinin yüksek ilerlediğinin kesin ve çok önemli bir belirtisidir.

Devamı

Erkek Sağlığı Paketi
Erkek Sağlığı Paketi

Erkeklerde 40 yaş sonrasında kendini hissettirmeye başlayan prostat büyümesi; takip ve tedavi edilmemesi durumunda böbrek yetmezliğine yol açabilecek belirtiler gösterebilir.

Devamı

Kadın Sağlığı Paketi
Kadın Sağlığı Paketi

Kadın hastalıklarından korunmak ve kaliteli bir yaşama sahip olmak için bilinçli olmak ve düzenli olarak jinekolojik kontrollerden geçilmesi büyük önem taşıyor.

Devamı

Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?
Hemogram (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; kandaki hücre sayısını ve oranlarını tespit etmeye yarayan bir kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretiliyor olması sebebiyle aslında kemik iliğinin değerlendirilmesine de olanak tanır.

Devamı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası