afyonda piknik alanları / Afyon'da Gezilecek Yerler Listesi | 44 Şahane Rota! | Fixbilet Blog

Afyonda Piknik Alanları

afyonda piknik alanları

Ege Bölgesi’nin iç kesimlerinde bulunan Afyon ili, pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. Bu sebeple her yıl ev sahipliği yaptığı yüz binlerce yerli ve yabancı turiste gezilecek bir sürü yer sunmaktadır.

Afyon ilinde gezilecek yerler arasında; Frig Vadisi Tabiat Parkı, 26 Ağustos Tabiat Parkı, Eber Gölü, Acıgöl Kuş Cenneti, Suçıkan Şelalesi, Afyon Buzluk Mağarası, Akdağ Tabiat Merkezi, Tokalı Kanyonu, Kurtini Mağarası, Afyon Kaplıcaları, Afyonkarahisar Kalesi, Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon Ulu Camii, Büyük Taarruz Şehitliği, Yedikapılar Manastırı, Sultan Divanı Mevlevihanesi, Döğer Kervansarayı, İscehisar Peri Bacaları, Göynüş Vadisi Örenyer, Sandıklı Hisar Kalesi ve Sandıklı Yeni Camii yer almaktadır.

Frig Vadisi Tabiat Parkı

Frig Vadisi Tabiat Parkı, Afyon il merkezinden yaklaşık 39 km uzaklıkta yer almaktadır. Tabiat parkına ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Çevresinde Friglerin kaya anıtları ve kaya yerleşimleri, Roma ve Bizans dönemine ait mezar odaları ve kilise bulunduran Frig Vadisi Tabiat Parkı, önemli kaynak değerleri bulundurması ile bilimsel ve eğitsel açıdan çok önemli bir yere sahiptir. Gezginler, burada bulunan eski tarihi yansıtan eserleri inceleme fırsatı bulabilmektedir.

 Park, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Haftanın her günü açık olan Frig Vadisi Tabiat Parkı’nın gündüz gezilmesi tavsiye edilmektedir.

26 Ağustos Tabiat Parkı

26 Ağustos Tabiat Parkı, Afyon il merkezinden yaklaşık 17 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık 90 adet bitki türüne ev sahipliği yapan 26 Ağustos Tabiat Parkı, içerisinde bulundurduğu göl sebebi ile yılın farklı zamanlarında çok sayıda hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Parkı ziyaret eden gezginler, burada bulunan piknik alanlarında sevdikleri ile piknik yapıp keyifli vakit geçirebilmektedir. Park, piknik alanı dışında içerisinde basketbol ve futbol sahası, tenis kortu ve oyun parkı bulundurmaktadır.

Parkın kişi başı giriş ücreti 3 TL’dir. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Eber Gölü

Eber Gölü, Afyon il merkezine yaklaşık 66 km uzaklıkta yer almaktadır. Göle ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da özel firmaların düzenlediği turlar aracılığı ile sağlanmaktadır.

Göl içerisinde bulundurduğu kuşları, sazlıkları, balıkları, çiçekleri ve yüzen adacıkları ile bilinmektedir. Derin sessizliği sahip Eber Gölü, pek çok hayvana ve bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Anadolu’nun keşfedilmemiş bir noktası olan Göl, ziyaretçilerine kamp yapma, kayıkla gezme, göl çevresinde yürüyüş yapma ve göle özgü olan sazan ve turna balıklarını görebilme imkanı sağlamaktadır.

Göl, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Acıgöl Kuş Cenneti

Acıgöl Kuş Cenneti, Afyon ilinin Başmakçı ilçesinde yer almaktadır. Başmakçı ilçe merkezine yaklaşık 5 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler, özel araçlar ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık kuş türü bulunduran Acıgöl Kuş Cenneti, Türkiye’de Tuz Gölü’nden sonra sodyum sülfat oranıyla ikinci sırada yer almaktadır. Bulundurduğu kuş türlerinden bazıları; flamingo, martı, karabatak, turna, yaban ördeği, pelikan ve leylektir. Kuş gözlemcileri ve doğa fotoğrafçıları başta olmak üzere herkesin dikkatini çekmeyi başaran Kuş Cenneti, ziyaretçilerine kuşları keşfetme olanağı sağlamaktadır.

Acıgöl Kuş Cenneti, yılın her günü ziyaret edilmektedir.

Suçıkan Şelalesi

Suçıkan Şelalesi, Afyon il merkezine yaklaşık km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım ancak özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Genelde mola vermek amacıyla kullanılan Suçıkan Şelalesi, doğayla iç içe huzurlu vakit geçirebilmenizi sağlamaktadır. Burayı ziyaret eden gezginler, şelalenin etrafında bulunan piknik alanlarında sevdikleri ile piknik yapıp keyifli vakit geçirebilmektedir. Gezginler, Suçıkan Şelalesi’ni arkalarına alıp hoş fotoğraflar çekilebilmektedir.

Şelale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

Mağara içerisinde yaz aylarında bile erimeyen buzlar bulundurmaktadır. Özellikle yaz aylarında serinlemek amacıyla ziyaret edilen mağara, ilk girişte normal soğukluğa sahip olup ileri doğru gidildikçe daha soğuk olmaktadır.

Mağara, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Akdağ Tabiat Merkezi

Akdağ Tabiat Merkezi, Afyon il merkezine yaklaşık 90 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yemyeşil ormanları ve su kaynakları ile herkesin dikkatinizi çeken Akdağ Tabiat Merkezi, ziyaretçilerine her mevsimde farklı bir görsel şölen sunmaktadır. İçerisinde pek çok bitki türü ve hayvan bulundurmaktadır. Bu hayvanlardan bazıları; yılkı atları, geyik, domuz, tilki ve kurttur. Merkez, gezginlere konaklama imkanı da sağlamaktadır. Burayı ziyaret eden gezginler burada doğa ile iç içe huzurlu vakit geçirebilmektedir.

Yılın her günü açık olan merkezin çalışma saatleri, ile arasındadır.

Tabiat Merkezi’nin giriş ücretleri motosiklet için 10 TL, otomobil için 15 TL ve otobüs için TL olarak belirtilmiştir.

Tokalı Kanyonu

Tokalı Kanyonu, Afyon il merkezine yaklaşık km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Akdağ Tabiat Merkezi içerisinde bulunan Tokalı Kanyonu, yaklaşık 20 kilometre uzunluğundadır. Kanyonun içinden geçmek saat sürmektedir. Kanyondan  Çivril Gölü’ne dökülen Akçay ziyaretçilerini kendine hayran bıraktırmaktadır. Gezginler, eşsiz manzaralar sunan Tokalı Kanyonu’nda hoş fotoğraflar çekilebilmektedir.

Giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmamaktadır. Çalışma saatleri, ile arasındadır.

Kurtini Mağarası

Kurtini Mağarası, Afyon il merkezine yaklaşık km uzaklıkta yer almaktadır. Mağaraya ulaşım; özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Yaklaşık m uzunluğuna sahip olan Mağara, içerisinde bulundurduğu mineraller sayesine parlak yüzeylere sahiptir. İçerisinde akan suyu ile oldukça dikkat çeken bir doğal güzelliktir.

Mağara, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Kaplıcaları

Termal turizmin merkezlerinden biri olan Afyon ili, içerisinde pek çok kaplıca bulundurmaktadır. Bu kaplıcalar arasında; Hüdai, Gazlıgöl, Heybeti (Kızılkirse), Gecek ve Ömer Kaplıcaları yer almaktadır.

Şifalı sularıyla pek çok hastalığa tedavi olan Kaplıcalar, sağlıklı vakit geçirmek isteyen gezginlerin ilk tercihi olmaktadır. Kaplıcalar, konaklama hizmeti de sunmaktadır. Sunduğu diğer hizmetler arasında çamur banyoları yer almaktadır. Bu banyo türünün romatizmal hastalıklar, çocuk felci ve pek çok kadın hastalığına iyi geldiği söylenmektedir.

Termal kaynaklar bakımından öne çıkan Afyon’un şifalı sularıyla hem yenilenip hem dinlenebileceğiniz tatili Afyon Termal Otelleri sayfamızdaki oteller arasından seçiminizi yaparak planlayabilirsiniz.

Afyonkarahisar Kalesi

Afyonkarahisar Kalesi, tam olarak Afyon’un merkezinde yer almaktadır. Kalenin merkezde olması sebebiyle ulaşım rahatlıkla sağlanmaktadır.

Yerden yüksekliği metreyi bulan bir kayanın üzerine inşa edilen Afyonkarahisar Kalesi, görkemli duruşu ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakmaktadır. Kalenin üzerinde olduğu kaya volkanik bir kayadır. Çok eski bir tarihe dayanan kalenin içerisinde Anadolu’da yaşamış Frigler zamanına ait kültür izlerine rastlayabilmeniz mümkündür.

Kale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Müzesi, Afyon il merkezinde bulunmaktadır. Bu sebeple ulaşım, gerek toplu taşıma ile gerekse özel araçlar ile kolaylıkla sağlanmaktadır.

Ülkemizin ilk kazı alanlarından biri olan Sandıklı Kusura höyük kazısı ve buluntuları ile yılında dünyaya adını ilk duyuranlardan olmuştur. Zaman içinde kazılar sonucunda çıkan tarihi eserlerin çokluğu sebebiyle önemi daha çok artmıştır. Müze, Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Roma ve Bizans dönemi eserleri bakımından oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir.

 Giriş ücreti 5 TL olarak belirtilmiştir.

Müze, yılın her günü ziyarete açıktır ve çalışma saatleri ile arasındadır.

Afyon Ulu Camii

Afyon Ulu Camii, Afyon il merkezinde yer almaktadır. Dilediğiniz ulaşım aracıyla rahatlıkla ulaşım sağlayabilmeniz mümkündür.

Camii, 40 ahşap sütun üzerine oturtulmuş çatısı nedeniyle Kırk Direkli Camii olarak da anılmaktadır. yılları arasında yapıldığı düşünülen cami, sırlı tuğlalı ve baklava dilimli mimarisi ile Anadolu Selçuklu Dönemi’nin eşsiz örneklerinden biridir. Ulu Camii’yi ziyaret eden gezginler, caminin eşsiz mimarisini inceleme fırsatı bulabilmektedir.

Camii, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Büyük Taarruz Şehitliği

Büyük Taarruz Şehitliği, Afyon il merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

Şehitlik, Ağustos tarihlerinde şehit düşen subay ve Mehmetçik hatırasına yaptırılan sembolik bir şehitliktir. Şehitliğin girişinde 8 metre yüksekliğinde kemerli bir kapı bulunmaktadır. Hemen arka tarafında ise 18 metre yüksekliğinde olan bir Mustafa Kemal Atatürk heykeli bulunmaktadır. Buraya gelen gezginler, diledikleri gibi gezip şehitlerimizin anılarını yaşatabilmektedir.

Şehitlik, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır.

Yedikapılar Manastırı

Yedikapılar Manastırı, Afyon il merkezine yaklaşık 68 km uzaklıkta yer almaktadır. Manastıra ulaşım; özel araçlar, taksileri ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanmaktadır.

Manastır olduğunun kesinliği tam olarak bilinmeyen Yedikapılar Manastırı’nın Bizanslılar ait olduğu bilinmektedir. Dışarıdan bakıldığında küçük gözüken manastırın içi, geniş ve görkemli bir yapıya sahiptir. Burayı ziyaret eden gezginler, barındırdığı tarihi kalıntıları inceleme fırsatı bulabilmektedir.

Sultan Divanı Mevlevihanesi

Sultan Divanı Mevlevihanesi, Afyon il merkezindedir. Tarihi güzellik olan Ulu Cami'ye m uzaklıkta yer almaktadır.

Anadolu’da ilk kurulan mevlevihanelerden biri olan Sultan Divanı’nın kuruluşu Yüzyıla kadar dayanmaktadır. “40 Hatimli Şifalı Aşure” geleneği ilk defa Hz. Mevlana’nın 7. kuşak torunlarından biri olan Sultanı Divanı zamanında Afyonkarahisar Mevlevihanesi’nde başlamıştır ve birçok mevlevihaneye buradan yayılmıştır. Günümüzde bu geleneği devam ettiren tek mevlevihanedir. Son olarak senesinde restore edilen mevlevihane 30 Aralık tarihinde “Sultan Divanı Mevlevihane Müzesi” ismiyle hizmet vermeye başlamıştır.

Herhangi bir giriş ücreti bulundurmamaktadır. Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır.

Döğer Kervansarayı

Döğer Kervansarayı, Afyon’un İhsaniye ilçesinde yer almaktadır. İlçe merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; toplu taşıma araçları, özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir.

II. Sultan Murat tarafından yılında yapılmış bir Osmanlı eseri olan kervansaray, moloz taştan duvarları ve taş kaplama kırma çatısı ile ziyaretçilerinin dikkatini çekmektedir. Doğu-Batı doğrultulu kesme taşlar ile inşa edilen kervansaray, iki katlı han ve tek katlı develik şeklinde iki bölümden oluşmaktadır. Eski zamanların izlerini taşıyan Döğer Kervansarayı, görülmeye değer bir tarihi güzelliktir.

Kervansaray, herhangi bir giriş ücreti bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

İscehisar Peribacaları

İscehisar Peribacaları, Afyon il merkezine 35 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım; Afyonkarahisar Otogarı’ndan kalkan İscehisar ve seydiler araçları, taksiler ya da özel araçlar aracılığı ile sağlanabilmektedir.

Volkanik arazide yer alan peribacaları, sellenme sularının neden olduğu farklı aşınma sürecinde oluşan yer şekilleridir. Önemli bir yapı olan İscehisar Peribacaları, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.

Göynüş Vadisi Örenyer

Göynüş Vadisi Örenyer, Afyon il merkezinden yaklaşık 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşım ancak özel araçlar ya da taksiler aracılığı ile sağlanmaktadır.

İçerisinde iki tane mezar taşı bir tane açık hava tapınağı bulundurmaktadır. Mezar taşlarının adları Aslantaş ve Yılantaş olup üzerlerinde aslan kabartmaları bulunmaktadır. Açık hava tapınağı olan Maltaş ise zemine gömülü durumda olan tapınağın üçgen çatılı cephesi toprağın üzerinde yer almaktadır. Aslantaş, Yılantaş ve Maltaş’ın MÖ. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.

Giriş ücreti ve herhangi bir giriş kısıtlaması bulunmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Sandıklı Hisar Kalesi

Hisar Kalesi, Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine 1 km uzaklıkta yer alan Hisar Kalesi’ne ulaşım; özel araçlar, taksiler ya da toplu taşıma araçları aracılığı ile sağlanabilmektedir.

Germiyan Sultanı I. Yakup Bey tarafından inşa edilen Hisar Kalesi, Eski Tunç Çağı’ndan beri yerleşim yeri olan höyük üzerine sur ile çevrilidir. Günümüzde sadece metrelik sur duvarı parçası kalmıştır. Kalenin dış kale kapısında bulunan kitabesi günümüzde Çavuş Camii’nin çeşmesinin yan dikmelerine konulmuştur.

Kale, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Sandıklı Yeni Camii

Yeni Camii, Afyon’un Sandıklı ilçesinde bulunmaktadır. İlçe merkezine metre uzaklıkta yer alan Yeni Cami'ye ulaşım; özel araçlar, taksiler, toplu taşıma araçları aracılığı ile ya da yaya olarak da sağlanabilmektedir.

Kayıtlarda “Şeyh Muslihiddin Camii” olarak geçen Yeni Camii, yılında meydana gelen büyük bir depremle yıkılmış ve yılına kadar pazar yeri olarak kullanılmıştır. yılında yeniden yapılan cami yılında halk tarafından yapılarak Yeni Camii adını almıştır. Buraya gelen gezginler hem ibadetlerini gerçekleştirebilir hem de tarihi dokuyu inceleyebilmektedir.

Cami, giriş ücreti ya da herhangi bir giriş kısıtlaması bulundurmamaktadır. Yılın her günü ve her saati ziyarete açıktır.

Termal suların başkenti Afyon’da konaklayabileceğiniz tesislere Afyon Otelleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

27 Tarihi Nokta!

Tarihi Odunpazarı Evleri

Tarihi Odunpazarı Evleri

Burası Neresi?Eskişehir’in en bilindik ve en gözde ilçesi olan Odunpazarı, tarihi kimliğiyle ön plana çıkan köklü bir yerleşimdir. Eskişehir’in ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyan ilçe, aynı zamanda UNESCO Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Bunun en büyük nedeni Odunpazarı’nın Osmanlı kent mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor olması. Meşhur Tarihi Odunpazarı Evleri; tıpkı Karabük&#;teki tarihi Safranbolu evleri, Ankara‘daki Beypazarı gibi sahip olduğu tarihi değer ve eşsiz görüntüsüyle meşhurdur.

Tarihi Odunpazarı Evleri, şehrin güney tepelerinde konumlanmakta olup; birçok şehre yakın bir konumda yer alıyor. Afyon ile Eskişehir arasında yaklaşık kilometre mesafe bulunup; ortalama 2 saatlik bir yolculuk sonrası Tarihi Odunpazarı Evleri’ne ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim? Odunpazarı, sahip olduğu değerli yapılar bakımından Eskişehir için oldukça önemli ve bir o kadar özel bir ilçe. Zamanında şehre yerleşen ilk toplum, Porsuk Çayı ve Odunpazarı’nın olduğu bölgeye birer koyun ciğeri asar ve beklemeye başlar. Zira ciğer nerede, ne kadar geç bozulursa, oraya yerleşeceklerdir. Odunpazarı’na asılan ciğerin daha geç bozulduğu gören topluluk, burayı yerleşim yeri olarak seçer ve böylece Odunpazarı’nın hikayesi başlar.

Ahşap süslemeli, birbirine bitişik cumbalı evleri çıkmaz sokakları ve kıvrımlı yollarıyla harika ve mistik bir atmosfere sahip olan Odunpazarı, Eskişehir’de görülmesi gereken sembolik yerlerden biridir. Öyle ki Tarihi Odunpazarı Evleri’ne gitmeden Eskişehir seyahati tamamlanmış sayılmaz. Ayrıca Eskişehir’in simgesel yapılarından Kurşunlu Camii ve Külliyesi de Odunpazarı’nda bulunmaktadır. Gelmişken mutlaka uğrayın! Ayrıca Eskişehir’in yöresel lezzetlerinin tadına, Odunpazarı’nda bulunan restoranlarda bakabilir, harika bir seyahat deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Masal Şatosu

Burası Neresi? Eskişehir’in Disneyland’ı olarak adlandırılan Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı, Eskişehir ile Kütahya karayolu üzerinde, Yeni Eskişehir Stadyumu’nun hemen yanında, bin metrekarelik bir arazi içinde konumlanıyor. Şehrin simgelerinden biri olan parkın içinde sanatsal, kültürel ve bilimsel nitelikte saymakla bitiremeyeceğimiz birçok etkinlik alanı bulunuyor. Gezmekle bitiremeyeceğiniz Sazova Parkı’na, en az bir gününüzü ayırman gerekecek! Afyon’un kilometre kuzeyinde yer alan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı’na yalnızca 2 saatlik bir yolculukla ulaşılabiliyor.

Neden Gitmeliyim?Eskişehir Belediyesi tarafından, yılında hizmete açılan Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Türkiye’deki pek çok parka emsal olacak niteliklere sahip. Sazova Parkı’nın özgün yapısı ve özel tasarımı sayesinde başka hiçbir parka benzemediğini ve oldukça farklı niteliklere sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Zira park içinde, Masal Şatosu, Sabancı Uzay Evi, Korsan Gemisi, Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri, Türk Dünyası Bilim, Eti Sualtı Dünyası ve Bilim Deney Merkezi, Kültür ve Sanat Merkezi gibi birbirinden eğlenceli ve eğitici kurumlar yer alıyor.

Bunların yanı sıra; çocuk oyun alanları, 25 bin metrekarelik gölet, park çevresinde dolaşmak için buharlı mini tren, hayvanat bahçesi, amfi-tiyatro ve konser alanları gibi daha birçok etkinlik alanı park içerisinde hizmet veriyor. Her yaştan insana hitap eden Sazova Parkı’na girişler ücretsiz olsa da içinde bulunan özel alanların çoğu ücretli. Bu alanlardan en dikkat çekeni şüphesiz Masal Şatosu oluyor. &#;Her Şey Çocuklar İçin&#; sloganıyla Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen tarafından, yılında açılan Masal Şatosu, kısa sürede Eskişehir’in simgelerinden biri haline gelmiştir.

Söz konusu yapı 8 kule ve 18 kulecik olmak üzere toplamda 26 kuleden oluşuyor. İçerisinde; Efsaneler Diyarı, Gizemli Yolculuk, Masal Tüneli olmak üzere üç farklı konsept alanı bulunuyor. Ayrıca Masal Şatosu’nda seyir terasları, Sihirli Elma Kafe, Kitap ve hediyelik eşya mağazaları gibi vakit geçirebilecek farklı alanlar da yer alıyor.

Salda Gölü

Burdur Salda Gölü

Burası Neresi? Salda Gölü, Ege Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz arasında kalan ve Göller Bölgesi olarak adlandırılan kesimde, Burdur Gölleri Havzası sınırları içerisinde yer almaktadır. Ekosistem bütünlüğünün en iyi temsil edildiği göllerden biri olan Salda, metre derinliğe sahiptir. Bu özelliğiyle Salda Gölü, Türkiye’nin en derin üçüncü gölü olma özelliğine sahiptir. Salda Gölü’nün ülkemizdeki en popüler turizm merkezlerinden biri olmasının sebebi, hiç şüphesiz Maldivler&#;i andıran eşsiz görüntüsüdür.

Turkuaz renkli suyu, beyaz kaya ve kumuyla oldukça harika bir manzaraya sahip olan Salda Gölü, Afyon’a gelmişken ziyaret edebileceğiniz en nadide yerlerden biridir. Afyon ile Salda Gölü arasında kilometrelik bir mesafe bulunup; yolculuk yaklaşık 2,5 saat sürmektedir. Dolayısıyla Afyon’a yakın gezilecek yerler listenize Türkiye’nin en güzel göllerinden biri olan Salda’yı mutlaka ekleyin!

Neden Gitmeliyim?Burdur&#;un Yeşilova ilçesinin 4 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Salda Gölü, beyaz kayaya benzer kıyılarıyla Mars gezegenin yapı özelliklerine sahip. Yapılan araştırmalar sonucu Mars’ta bir zamanlar suyun var olduğu lakin sonradan buharlaşarak yok olup, geriye bu kayaç yapıların kalmış olduğu saptanmıştır. Dünyada ise bu tip kayaç oluşumlarına yalnızca iki yerde rastlanmaktadır. Bunlardan biri Salda Gölü; diğeri ise Kanada’dır. Eğer araştırmalar sonucu burada bulunan kayaç tipi ile Mars’taki kayaçlar tam anlamıyla eşleşirse, dünya dışı yaşamın ilk örneği olabilir.

yılı itibariyle devlet tarafından koruma altına alınmış olan Salda Gölü’nün kıyılarında herhangi bir yapılaşmaya kesinlikle izin verilmemektedir. Göl, Beyaz Adalar Bölgesi ve Yeşilova Halk Plajı bölgesi olmak üzere iki ayrı bölümden oluşmaktadır. Her iki bölgede kafeler, büfe ve restoranlar yer almaktadır. Yaz aylarında suların çekilmesiyle, göl içerisinde yedi adet beyaz ada ortaya çıkmaktadır. Bu harika manzarayı kesinlikle kaçırmamalısınız. Ayrıca göl çevresinde bisikletle veya yürüyüşle keşif turlarına çıkabilirsiniz.

Kaçırmayın!

Bunun dışında, göl çevresinde kamp yapabilir, gölde yüzebilir, mis gibi atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Lakin yüzme bilmeyenlerin dikkatli olması gerekiyor. Zira göl suyu birden derinleşebiliyor. Esasen gölde yüzmek pek önerilmiyor. Yalnızca Doğanbaba Halk Plajı ve Yeşilova Belediyesi Halk Plajı’nda suyu girilmesine izin veriliyor. Kalan yerler kesinlikle yasak!

Bu arada, plajlarda cankurtaran ekipleri bulunuyor. Velhasıl, özellikle son yıllarda, ülkemizdeki en popüler turizm noktalarından biri haline gelen Salda Gölü’nü mutlaka ziyaret edin! Kalabalıktan hoşlanmıyorsanız, bayram tatillerinden ve de hafta sonlarından kaçınabilir, dönem olarak Eylül ayını tercih edebilirsiniz. Merak edenler için: Burdur’da Keşfetmeniz Gereken 17 Doğa Harikası!

Tuz Gölü

Tuz Gölü

Burası Neresi? Tuz Gölü, ismiyle müsemma, tuz oranı oldukça fazla olan bir göl olup; Türkiye’nin en büyük ikinci gölüdür. Tuz Gölü, hem büyüklüğü hem de tuz oranıyla, Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ını karşılamaktadır. İç Anadolu Bölgesi’nde Konya, Aksaray ve Ankara şehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Tuz Gölü, yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çeken popüler bir turizm merkezidir.

Van Gölü’nden sonra Türkiye sıralamasını zorlayan bu doğal güzelliği yerinde görmek isterseniz Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesine yönüne doğru seyahat etmelisiniz. Afyon’un kilometre kadar doğusunda yer alan Tuz Gölü’ne aşağı yukarı 3,5 &#; 4 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? &#;Bozkırın gelinliği&#; adıyla da anılan Tuz Gölü, özellikle gün batımındaki ışıltılı manzaralarıyla dikkat çekiyor. Göldeki büyük bir kısım buz rengiyle görenleri kendine hayran bırakırken, güneybatı kıyılarında hafif bir kızıllaşma meydana geliyor. Tuz Gölü’nün şifalı sularının faydaları da saymakla bitirilemiyor. Magnezyum, kalsiyum ve potasyum gibi mineraller açısından oldukça zengin olan göl sularının, egzama ve mantar gibi deri hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Kaçırmayın! Ayrıca göl sularından; masaj kremleri, saç dökülmesine karşı şampuan sivilce kremleri, cilt bakım ürünleri, çamur maskesi ve baş ağrısına iyi gelen ilaçların da aralarında bulunduğu en az 35 çeşit şifalı ürün elde ediliyor. Ülkemizin değerli doğal yapılardan biri olan Tuz Gölü, UNESCO Dünya Mirasları listesinde de yer alıyor. Tuz Gölü’nün oluşumuna dair bir hikaye halk tarafından yıllardır anlatılıyor. Rivayete göre çok eski zamanlarda Tuz Gölü’nün bulunduğu yerde, cimri, kötü kalpli ihtiyar bir kadına ait bereketli bir üzüm bağı varmış.

Günlerden bir gün üzüm bağının önünden yaşlı bir derviş geçiyormuş. Yorgun düşen, susuz ve aç kalan derviş, bereketli üzüm bağını görünce yaşlı kadından bir salkım üzüm istemiş. Yaşlı kadın ise &#;Bu yıl bağım hiç üzüm vermedi&#; diye yalan söyleyip, üzüm vermeye yanaşmamış. Derviş bu cimrilik karşısında üzülmüş ve yalan söyleyen kadına sinirlenerek &#;İnşallah tuzla buz olasın! Gelip geçen seni taşlasın da hayır yüzü görmeyesin!&#; diye beddua etmiş.

Bunun üzerine ihtiyar kadın bir anda taş kesilmiş, bereketli ve geniş bağı ise bir tuz gölüne dönüşmüş. O günden sonra Tuz Gölü’ne Sultan Tekkesi olarak anılan noktaya gelenler kadını taşlarmış. Bu taşlama olayı, bir gelenek olarak uzun yıllar devam etmiş.

&#; Tatil Yerleri

Antalya

Konyaaltı

Burası Neresi? Türkiye’nin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya, Akdeniz bölgesinde yer alan bir tatil cennetidir. Antalya, turizm denilince Türkiye’de akla gelen ilk yer olmakla birlikte, her yıl sayıları milyonlarla ifade edilen yabancı turistleri evinde ağırlıyor. Tarihi açıdan oldukça köklü bir geçmişe sahip olan Antalya’nın 50 bin yıllık bir tarihi olduğu biliniyor. Lidyalılar döneminden beri aynı ismi taşıdığı bilinen şehir, sahip olduğu tarihi yapılar, antik kentler, doğal güzellikle, plajlar ve koylar gibi sayısız alternatifiyle dikkat çekiyor.

Avrupa’daki en önemli turizm merkezlerinden biri olduğunu söylenen Antalya’nın her yerinde beş yıldızlı oteller ve gece kulüpleri bulunuyor. Ayrıca, G Zirvesi ve Expo gibi etkinliklere ev sahipliği yapmış olan şehrin uluslararası açıdan ne denli önemli olduğunu anlamak mümkün. Velhasıl yaz tatillerinin aranan yerlerinden biri olan Antalya, Türkiye’de tatilin en popüler adreslerinden biri oluyor.

Afyon’a yakın tatil yerleri listesinin en başlarına konulması gereken şehir, Afyonluların deniz özlemini gidermesi için oldukça güzel bir seçenek! Afyon ile Antalya arasında kilometrelik bir mesafe bulunuyor. Yolculuk ise ortalama 3 &#; 3,5 saat sürüyor.

Neden Gitmeliyim? Kelime olarak &#;Attolos Yurdu&#; anlamına gelen Antalya’daki yerleşimin Paleolitik ve Mezolitik dönemlere kadar dayandığı ve buranın ilk kez Lidyalılar döneminde bir kent haline getirildiği biliniyor. Antalya sınırları içinde Perge, Patara, Kesros gibi Hitit yerleşimleri ve pek çok antik kent olduğu biliniyor. Sınırları içinde en çok antik kent bulunduran şehir olma ayrıcalığına sahip olan Antalya’da gezip görülmesi gereken bir dizi turistik yer mevcut.

Side Apollon Tapınağı, Aspendos Tiyatrosu, Perge Antik Kent, Patara Antik Kenti, Olympos Antik Kenti, Xanthos ve Myra Antik Kenti gibi tarihi yerler; Köprülü Kanyon, Beldibi Mağarası, Likya Yolu, Karain Mağarası, Düden Şelalesi ve Manavgat Şelalesi gibi doğal güzellikler sizleri bekliyor! Ayrıca Antalya ve çevresinde tatil yapabileceğiniz pek çok ilçe ve kasaba bulunuyor.

Kaçırmayın!

Konyaaltı, Lara, Kemer, Belek, Side, Kaş, Olimpos ve Alanya gibi tatil bölgelerine ev sahipliği yapan şehirde, sakinlik arayanlar için de hareketli bir tatil isteyenler için de uygun seçenekler mevcut. Oldukça gelişmiş bir toplu taşıma sistemine sahip olan Antalya’da, günün her saatinde, hemen her yere otobüs gibi vasıtalarla ulaşmak mümkün.

Toplu taşıma seferleri özellikle yaz sezonunda daha da arttırılıyor. Şehre ulaşım için genellikle Antalya Havalimanı tercih ediliyor. Zira Türkiye’nin en yoğun yolcu akışına sahip olan havalimanlarından biri! Gelmişken Antalya’nın yöresel lezzetlerinin tadına bakmayı unutmayın!

**Antalya&#;da bulunan diğer tatil beldeleriyle ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayın:

Belek

Belek

Burası Neresi? Antalya’nın Serik ilçesine bağlı bir tatil beldesi olan Belek, şehir merkezinin 43 kilometre doğusunda yer almaktadır. Sahip olduğu golf sahaları ile son yıllarda popülaritesini gittikçe arttıran belde, Türkiye’nin gözde turizm merkezlerinden biri olmayı başarmıştır. Öyle ki dünyanın önde gelen golfçüleri, sırf golf sahaları için bile Belek’i tercih etmektedir. Bunun sonucu olarak normal şartlarda nüfusu 6, civarında seyreden tatil beldesi, yaz sezonunun açılmasıyla birlikte, bu rakamı ikiye katlamaktadır.

Söz konusu golf olunca, uzun ve alabildiğine geniş, yemyeşil sahalarla dolu olan beldenin oluşturduğu manzara gören herkesi kendisine hayran bırakmaktadır. Belek, sahip olduğu yaz turizmi potansiyeliyle de oldukça yeterli bir turizm cenneti! Belek gezisi için iki gün yeterli olup; gelmişken burada daha fazla kalıp tatilin keyfini sürmek isteyebilirsiniz. Konaklamak için butik otellerden lüks otellere, pansiyonlardan bungalovlara kadar bir dizi seçeneğinizin olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

Antalya’ya bağlı beldeler arasında Afyon’a en yakın mesafede yer alan beldelerden biri olan Belek, Afyon’a yakın tatil yerleri arasına kesinlikle eklenmeli. Afyon şehir merkezinin kilometre kadar güneyinde yer alan Belek’e ortalama 3, saatlik bir yolculuk sonrası ulaşabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle Antalya’nın önemli turizm merkezlerinden biri olan Belek’te gezip görülmesi gereken pek çok yer mevcut. Aspendos Tiyatrosu, Perge Antik Kenti, Kurşunlu Şelalesi ve Dinler Bahçesi gibi birbirinden güzel yer ziyaret için sizleri bekliyor! Ayrıca modern restoranları, sınırsız alışveriş kapasitesi, doğa sporu alanları ve lüks otelleriyle her yönden rahat edebileceğiniz bir tatil beldesi olan Belek, tüm ihtiyaçlarınıza hitap edebiliyor.

Belek seyahati için en uygun zamanın hiç şüphesiz Haziran ve Eylül arası olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Belek’e Antalya Havaalanı’ndan ulaşmak da oldukça kolay! Havayolu üzerinden seyahat edecek olanlar Antalya Havalimanı’ndan Şehir Merkezine ve Çevre İlçelere Ulaşım Rehberi başlıklı yazımızı mutlaka okumalı! Belek hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için: Belek Tarihi Yerler 12 Meşhur Yemek

*Afyon&#;da Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

&#; Simgesel Yapılar

1. Afyonkarahisar Kalesi

afyonkarahisar kalesi

Burası Neresi? MÖ yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında yaptırılan Afyonkarahisar Kalesi, Afyon’un simgesel yapılarından biridir. Kale, korunma, gözlem ve savunma amacıyla inşa edilmiş olup; metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde bulunmaktadır. Hitit, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine şahitlik eden, Selçuklular Dönemi’nde ise hak ettiği öneme kavuşan Afyonkarahisar Kalesi, yıldır varlığını sürdürmeye devam ediyor.

İlk yapıldığı dönemde “Yüksektepe Şehri” anlamına gelen Hopanuva adını taşıyan kale, Selçuklular Dönemi’nde Karahisar Kalesi olarak anılmış, Osmanlı Dönemi’nde ise son hali olan Afyonkarahisar Kalesi adını almıştır. Kalede, Selçuklu sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan sekiz su sarnıcı, kilerler, ambarlar, cephanelikler ve değerli eşyaların muhafaza edildiği mahzenler gören herkesi kendisine hayran bırakıyor. Zira İslamiyet dönemi mimarisini yansıtan en güzel örnekleri kalede görmek mümkün.

Afyonkarahisar Kalesi, eski tarihlerden beri fethedilmesi en zor kalelerden biri olarak ün salmış ve pek çok efsaneye konu olmuştur. Hatta ünlü şairimiz Arif Nihat Asya, bir şiirinde Afyonkarahisar Kalesi’ni “Gökyüzünde bir balkon” olarak betimlemiştir. Kaleyle ilgili efsanelerden biri Hz. Ali ve atı Düldül’le ilgilidir. Hz. Ali, dağdan dağa uçarak seferler yaptığı bir zamanda atının dizginlerini Afyonkarahisar’a çevirmiştir. Bugün kalenin bulunduğu bölgeye atladığı sırada ayağı sertçe yere değen Düldül’ün ayak izi kayanın üzerinde kalmıştır.

Düldül’ü bağlamak için bir yer bulamayan ve taşa vurarak burada bir bölme açan Hz. Ali’nin dört parmağının izi yine kale taşlarından birinde bulunmaktadır. efsaneye göre Hz. Ali’ye ve atına ait olduğu düşünülen izler, bugün hala kalede mevcuttur. Şüphesiz ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken şeylerden biri söz konusu izlerdir. Bunun yanı sıra tarihin önemli şahsiyetlerinden biri olan Battal Gazi’nin kabri Afyonkarahisar Kalesi’nin aşağısında yer alan Ulu Camii’nde yer almaktadır.

Bir Hikaye!

Efsaneye göre Battal Gazi, günlerden bir gün Afyon kalesini kuşatmış ve içeridekilerle, dışarıdakilerin ilişkisini kesmek için tüm yolları kapatmış. Lakin kuşatma haberi kale komutanı tarafından Bizans İmparatoru’na iletilmiş. Kuşatmadan sonra çimlerin üzerinde uyuyup, dinlenen Battal Gazi, Kralın kızı tarafından görülür. Kız, Battal Gazi’yi görür görmez ona aşık olur. Battal Gazi’yi içinde bulunduğu tehlikeden kurtarmak için onu haberdar etmeye çalışan kız, bir taş atar fakat Battal Gazi’yi uyandıramaz. Kız taş atmaya devam eder.

Lakin taşlardan biri Battal Gazi’nin kulağına isabet etmiş ve Gazi orada hayatını kaybetmiştir. Battal Gazi’nin ölümü tarihçilerin de belirttiği üzere yılında Afyonkarahisar Kalesi’nde gerçekleşmiştir. Battal Gazi’nin ölmesiyle birlikte, Bizans ordusu kalenin eteklerinde Türk ordusunu mağlup etmiştir. Bu üzüntüye dayanamayan Bizans Kralının kızı, zehirli bir hançerle intihar eder.

2. Kırkgöz Köprüsü

Afyon Kırkgöz Köprüsü

Burası neresi? Bolvadin&#;de buluna Kırkgöz Köprüsü&#;nün yılında Bizanslılar tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Tarihi binaya daha sonra Kanuni zamanında metrelik aslına uygun bir ekleme yapılmıştır. Köprüde toplamda 50 göze yakın göz bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Ne yazık ki bu tarihi köprünün kıymetinin tam olarak anlaşılmadığını düşünüyoruz ve daha fazla insan tarafından ziyaret edilerek hak ettiği kıymeti bulması gerekmektedir.

3. İscehisar Peri Bacaları

İscehisar Peri Bacaları

Burası Neresi? Afyon’un jeolojik yapısı gereği şapkalı ve şapkasız birçok peri bacası oluşmuştur. Bu doğal yapıdaki güzellikler şehrin en çok turist çeken noktalarından biridir. Ayrıca İscehisar Peri Bacaları&#;nın bulunduğu yer tarihi kalıntılar da barındırmaktadır. Afyon’da gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan İscehisar Peri Bacaları, Afyon şehir merkezinin 32 kilometre kuzeydoğusunda, İscehisar ilçesine bağlı, Seydiler köyünde yer almaktadır.

Söz konusu doğal yapı, bulunduğu kasaba itibariyle Seydiler Peribacaları olarak da anılmaktadır. Bir Kapadokya kadar tanınmıyor olsa da gerekli yatırımlar yapıldığı takdirde Türkiye’nin turizm merkezlerinden biri olmaya aday olan İscehisar Peri Bacaları, mutlaka görülmeli! Bölgede pek çok peri bacası oluşumu bulunup; en güzel oluşumlar, kasabanın doğusunda, Akdere mevkiinde yer alıyor.

Peri bacalarına gitmek isteyen turistler için Afyon il merkezinden düzenli aralıklarla servisler kaldırılıyor. İscehisar Peri Bacaları’na gelmişken yakınlarda bulunan; Tarihi Koca Köprü, Frig Vadileri, Konarı Köy Konağı, Ağındağı ve Doğlat Yaylaları, Bacakale Antik Mermer Ocağı, Seyid Hasan Basri Hazretleri Türbesi gibi önemli yerleri de ziyaret edebilir, gezinize renk katabilirsiniz.

4. Bininler Kaya Evleri

Bininler Kaya Evleri

Burası neresi? Zorlu bir coğrafyada bulunan Bininler Kaya Evleri, Şuhut ilçesinde Senir Köyü&#;ne 4 km mesafede bir noktadadır. Düzlük bir alanda bulunan evler, kayaların oyulmasıyla yapılmış bir ören yeridir. Birkaç katlı olarak yapılmış olan evlerin bulunduğu kayalar metre yüksekliğe kadar ulaşmaktadır. Bu evlerin alt kısımları hayvanlar için barınak olarak kullanılırken, üst katları insanlar için sığınma yeri olarak değerlendirilmiştir. Evlerin yapısı incelendiğinde Geç Roma döneminde yapılmış olabileceği düşünülmektedir.

Neden gitmeliyim? &#;lü yıllardan kalma bu tarihi bölge, Afyon&#;daki geçmiş yaşama dair önemli bilgiler sunduğu için vakti olanların görmesi gereken yerlerden biridir. Bunun yanı sıra zorlu yollara sahip ören yeri yolları, off-road tutkunları için oldukça keyifli bir rotadır.

Anıtlar

5. Cumhuriyet Şehitleri Anıtı

Cumhuriyet Şehitleri Anıtı

Burası Neresi? Afyon&#;da gezilecek yerler listemizin en önemli duraklarından biri olan Cumhuriyet Şehitleri Anıtı; Cumhuriyet döneminde PKK ile mücadele ederek şehit düşmüş Türk askerlerinin anısına yapılmış. Anıt, vatan için canını feda etmiş askerlerimizi anmak isteyenlerin mutlaka gitmesi gereken yerler arasında. Cumhuriyet Şehitleri Anıtı, Afyon şehir merkezinin yaklaşık 7 kilometre uzağında, Afyon-İzmir&#;Antalya karayolu üzerinde yer almaktadır. Söz konusu şehitlik yılında inşa edilmiştir.

6. Büyük Taarruz Şehitliği

Büyük Taarruz Şehitliği

Burası neresi? Kurtuluş mücadelesinin önemli ayaklarından olan Büyük Taarruz 26 Ağustos tarihinde Afyon&#;da başlamıştır. İzmir, Afyon ve Antalya yol çatında bulunan Büyük Taarruz Şehitliği, bu mücadelede şehit düşen askerlerin anısına 9 Ağustos tarihinde yapılmıştır. Taarruz esnasında toplamda askerimiz şehadet mertebesine erişmiştir.

Şehitlerin anısını yaşatmak adına inşa edilen Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı&#;nda adet sembolik şehit mezarı yer almaktadır. Anıtın iki yanında ise 45 metrelik birer tane rölyef dikkat çekmektedir. Alanda bulunan Mustafa Kemal Anıtı ise 18 metre yüksekliğindedir. Anıtın bir diğer mimari unsuru ise geleneksel kemerli tarzda inşa edilmiş olan kapısıdır.

Neden gitmeliyim? Büyük Taarruz&#;un başladığı Afyon&#;da, Büyük Taarruz&#;un anısına inşa edilmiş olan bu şehitliği mutlaka Afyon gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

7. Yıldırım Kemal Şehitliği

Yıldırım Kemal Şehitliği

Burası neresi? Yaklaşık yarım metre yüksekliğinde bir kaide üzerinde bulunan Yıldırım Kemal Şehitliği Anıtı, piramit bir yapıda yükselmektedir. Asteğmen Yıldırım Kemal önderliğinde 36 şehidin mücadele verirken şehit olduğu bölgedeki anıt, senesinde dikilmiştir. Askerlerin bulunduğu 2. Süvari Tümeni, 27 Ağustos tarihinde büyük bir mücadele örneği vermiştir.

Neden gitmeliyim? Şehitlerimize önem vermek ve onların yad etmek için bu küçük ama önemli şehitliği Afyon gezi listeniz dahil etmelisiniz.

8. Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği

Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği

Burası neresi? 57&#;nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, 27 Ağustos tarihinde şehitliğin bulunduğu Çiğiltepe&#;yi ele geçirmek amacıyla görevlendirilmiştir. Bu önemli komutan Mustafa Kemal&#;e vermiş olduğu söz olan bölgeyi yarım saatte ele geçirme sözünü yerine getirememiş ve intihar etmiştir. Albayın intihar etmesinden kısa bir zaman geçmesinin ardından ise askerler tarafından Çiğiltepe&#;nin ele geçirilmesi sağlanmıştır.

Başta Albay Reşat Paşa olmak üzere Çiğiltepe&#;yi ele geçirme konusunda canla başla mücadele eden askerlerin anısını yaşatmak amacıyla oluşturulan bu şehitlik, &#;ta açılmıştır. Şehitlikte Albay Reşat Paşa&#;nın bronzdan bir büstü ziyaretçileri karşılamaktadır. Bunun dışında kılıca benzer bir heykel ve mermerden yapılmış anıtsal şehit mezarları görülebilmektedir.

Neden gitmeliyim? Bir görevi yerine getirememiş olmanın hüznüyle intihar eden bir albayın ve bölgeyi ele geçiren kahraman askerlerin anısını yaşatmak adına inşa edilmiş olan bu önemli şehitlik, Afyonkarahisar&#;ın önemli anıtları arasında bulunduğu için bu şehitliği mutlaka ziyaret etmelisiniz.

9. Kocatepe Anıtı

kocatepe anıtı

Burası neresi? Büyük Kalecik Kasabası sınırları içindeki Kocatepe Anıtı ve Kitabesi, metre yükseklikte bulunmaktadır. yılında inşa edilen anıt, Büyük Taarruzun anısına dikilmiştir. Anıtın yapımı Milli Savunma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir ve yapımında kesme taşlar kullanılmıştır. Anıtın bulunduğu yerdeki bronzdan Atatürk Anıtı ise yılında Kültür Bakanlığı tarafından eklenmiştir. Anıt toplamda 4 ton ağırlığındadır ve 7,5 metre yüksekliğindedir.

Neden gitmeliyim? Özellikle Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen Zafer Kutlamaları esnasında Kocatepe Anıtı&#;nı ziyaret edebilir ve milli duygularınızın kabardığını hissedebilirsiniz. Destansı kurtuluş mücadelesi açısından çok büyük bir öneme sahip olan Kocatepe Anıtı, ne yazık ki gerekli ilgiyi görmemektedir. Burayı ziyaret edip önemini diğer insanlara aktarmak için de vakit ayırmanızı öneriyoruz.

Aklınızda bulunsun! Kış aylarında yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapalı olduğu için anıta ulaşmak mümkün değildir. Bu nedenle anıtı ziyaret için bahar aylarını ya da yaz mevsimini tercih etmelisiniz. Anıtın olduğu yere geldiğinizde anıtın altındaki duygu yüklü yazıları da mutlaka dikkatli bir şekilde okumalısınız.

Anıtkaya Şehitliği

Anıtkaya Şehitliği

Burası neresi? Eğret Şehitliği olarak da bilinen Anıtkaya Şehitliği, Kurtuluş Savaşı esnasında ve Alay&#;da mücadele vermiş ve şehit olan askerlerin anısına dikilmiştir. Afyon-Kütahya karayolu üzerindeki Anıtkaya Şehitliği, senesinde inşa edilmiştir. Basamaklarla çıkılan şehitlik, yılında restore edilmiştir.

Neden gitmeliyim? Çeşitli devlet törenlerine de ev sahipliği yapan Anıtkaya Şehitliği, Afyon&#;daki önemli anıtlardan biridir ve yolu buraya düşenler tarafından ziyaret edilmesi gereken noktalardan biridir.

&#; Kaplıcalar

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Sandıklı Hüdai Kaplıcaları

Burası Neresi? Afyon’un Sandıklı ilçesinde yer alan Hüdai Kaplıcaları, Belediye tarafından işletilen büyük bir şifa merkezidir. Sağlık Bakanlığı’ndan onay almış olan kaplıcanın ateşli romatizma hastalıkları, kadın hastalıkları, eklem iltihapları, çocuk felci, kırık &#; çıkık sekelleri, kazalardan ve ameliyatlardan kalan sekeller, ruhsal bozukluklar, dimağ yorgunluğu, böbreklerdeki taş ve kumların düşürülmesi, bağırsak hastalıkları, cilt ve deri hastalıkları gibi pek çok derde şifa olduğunu biliniyor.

Tesis içerisinde; kadın ve erkek ayrı olmak üzere Kür Merkezi ( su banyosu, çamur banyosu, Türk hamamı), Kardelen Çamur Banyoları, açık ve kapalı yüzme havuzları, 24 adet saatlik orkide aile banyoları, çeşitli termal sular ve masaj/spa salonları bulunuyor. Bunun yanı sıra marketler, hediyelik eşya dükkanları, restoranlar, çay bahçeleri, fırın, yürüyüş parkurları, piknik alanları ve açık hava parkları yine tesis içerisinde hizmet veriyor.

Neden Gitmeliyim? Her yıl ziyaretçi akınına uğrayan kaplıcaların sıcaklığının 60 dereceyi aştığı ve birçok  hastalığa iyi geldiği biliniyor. Ayrıca kaplıcalardaki bazı tesisler bakanlığın onayıyla sevkli hastaları da kabul ediyor. Kaplıcaların bir diğer özelliği ise çamur banyosu yapılabilmesi. Sandıklı Hüdai Kaplıcaları, ziyaretçilerine sağlıklı bir tatil geçirme fırsatı sunuyor.

Gazlıgöl Termal Kaplıcaları

Gazlıgöl Kaplıcaları

Burası Neresi? Afyon-İhsaniye Karayolu üzerinde yer alan Gazlıgöl Termal Kaplıcaları, Afyon’un en bilindik kaplıcalarından biridir. Her sene binlerce misafir ağırlayan kaplıca suları; içme ve banyolarda pek çok hastalığın tedavisi için kullanılmaktadır. Gazlıgöl&#;ün şifalı termal suları, kronik bel ağısı, kemik iltihabı, kas iltihabı, kemik erimesi, travmalar, romatizmal hastalıklar ve dolaşım sistemi sendromları rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir.

Velhasıl, bu tip şikayetleriniz varsa, Gazlıgöl Termal Kaplıcaları&#;nı Afyon&#;da gezilecek yerler arasına ekleyebilirsiniz. Afyon &#; Eskişehir karayolunun kilometresinden yol ayrımını takip ederek, özel araç veya toplu taşıma vasıtalarıyla Gazlıgöl kaplıcalarına ulaşabilirsiniz.

Heybeli Kaplıcası (Kızılkirse)

Heybeli Termal

Burası Neresi? Afyon şehir merkezine 30 km. uzaklıkta, Afyon-Konya yolu üzerinde yer alan Heybeli Kaplıcası da kentin bilinen kaplıcalarından biridir. Seboreler, akneler, empetigo, intertrigo ve streptoktan ileri gelen diğer deri iltihapları, egzemalar, bilhassa kuru egzemalar, ekgema seboreikler, çocuk egzamaları, psoriazisler ve daha birçok hastalıkta etkili olduğu kanıtlanan kaplıca, tarihi anlamda da çok uzun dönemlere sahiplik yapmaktadır. Kaynaklarda yer alan bilgilere göre Heybeli Kaplıcası, Bizanslılar döneminde de faal durumda idi.

  • Adres:Güvenevler Mah. Afyon-Konya Yolu, Bolvadin-Çobanlar, Afyonkarahisar
  • Telefon: 4
  • Yol tarifi al >

Ömer Kaplıcaları

Ömer Kaplıcaları

Burası Neresi? Tarihi hakkında net bilgiler bulunmamasına rağmen çok eski dönemlerden günümüze kadar gelmiş Ömer Kaplıcaları, Afyon-Kütahya yolu üzerinde, Afyon il merkezine 18 km. uzaklıkta yer almaktadır. Turistlerin tercih ettikleri kaplıcalardan biri olan Ömer Kaplıcaları’nın suyu; suyu banyo tedavisinde; artroz çeşitlerinde, romatit artrit, spondilartrit, ankilopoetita, fibrozitis, selülits gibi romatizmal hastalıklara iyi gelmektedir. Kaplıcaya ulaşım özel araçlarla yapılabildiği gibi şehir merkezinden hareket eden servislerle de sağlanabilmektedir.

Gecek Kaplıcası

Gecek Kaplıcası

Burası Neresi? Afyon&#;da gezilecek yerler listemizde sıradaki durağımız Gecek Kaplıcası&#; Afyon’un kuzeybatısında şehir merkezine 15 km. uzaklıkta yer alan Gecek Kaplıcası da şehrin önde gelen kaplıcalarından biridir. Her sezon binlerce yerli ve yabancı turistin gelip şifa bulduğu kaplıca suları banyo tedavisi ile birçok hastalığa iyi gelmektedir. Romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik tedavileri gibi birçok eklem hastalıklarına faydalıdır. Gecek Kaplıcası’na ulaşım için şehir merkezinden hareket eden servis araçları kullanılmaktadır.

&#; Müzeler

Afyon Arkeoloji Müzesi

Afyon Arkeoloji Müzesi

Burası Neresi? Afyon’da Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan Taş Medrese, çevredeki eserlerin toplandığı bir depo haline getirilmiş. yılında ise Hilmi Gönçer’in başlatmış olduğu müzecilik çalışmaları ’e kadar Taş Medrese’de bu yıldan sonra da hala kullanılmakta olan yeni müze binasında yapılmıştır. Söz konusu bina, o gün bugündür Afyon Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir.

Müzede ilk Tunç Çağı’ndan başlayarak yıllık şehrin tarihine ait her türlü eser, 9 kapalı salon ve bahçedeki açık teşhirde sergileniyor. Eski Tunç, Frig, Hitit, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait pek çok eserin sergilendiği Afyon Arkeoloji Müzesi, şehirde mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri.

Zafer Müzesi

Zafer Müzesi

Burası Neresi? Zafer Müzesi, Başkomutan Meydan Muharebesinin taarruz emrinin verildiği binada hizmet veren önemli bir müzedir. Müzede savaş hakkında bilgiler ve birçok envanter yer almaktadır. Bunun yanı sıra Zafer Müzesi&#;nde, Başkumandan Mustafa Kemal Paşa’nın, İsmet İnönü’nün ve Fevzi Çakmak’ın anısına, kaldıkları odalar düzenlenmiş ve ziyarete açılmıştır.

Zemin ve üst kat olmak üzere iki katlı bir kurum olan Zafer Müzesi, 10 oda, 1 toplantı salonu ve sahnesi, 9 oda ve sergi salonundan oluşmaktadır. Müzede, yılın belirli dönemlerde sanatsal ve kültürel anlamda, geçici sergiler düzenlenmektedir.

Büyük Taarruz Karargahı

Büyük Taarruz Karargahı

Burası neresi? Atatürk Kültür ve Sanat Evi olarak da bilinen Büyük Taarruz Karargahı, Hacı Veli Konağı&#;nda bulunmaktadır. Konak, Büyük Taarruz zamanında geçici bir karargah görevi görmüştür ve burada Atatürk&#;ün yanı sıra Salih Bozok, Muzaffer Kılıç, Yüzbaşı Mahmut Soydan gibi mücadelenin önemli isimleri kalmış ve çok önemli kararlar alınmıştır.

Neden gitmeliyim? Ağustos 22 tarihlerinde geçici karargah olarak kullanılan konak, yılında gerçekleştirilen restorasyon neticesinde anıtsal bir müze olarak ziyarete açılmıştır. Konakta Kurtuluş mücadelesine ait çeşitli nesneler ve tablolar incelenebilmektedir.

Bolvadin Belediye Müzesi

Bolvadin Müzesi

Burası Neresi? Bolvadin Belediye Müzesi, Afyon şehir merkezinin 51,6 kilometre doğusunda, Bolvadin ilçesinde bulunmaktadır. Diğer adı, Bolvadin Yanık Kışla Müzesi olan bina içerisinde, tarihi Eski Tunç Çağı’na kadar dayanan, Bolvadin çevre köylerinden toplanmış olan farklı eser bulunmaktadır.

Müzede, Roma, Eski Tunç Çağı, Bizans, Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet dönemlerine ait taşınabilir kültür varlıklar, Bolvadin yöresinin gelenek ve göreneklerini yansıtan etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Afyon&#;a ve kültürüne dair değerli parçaları bir arada görebileceğiniz Bolvadin Belediye Müzesi&#;ni Afyon&#;da gezilecek yerler arasına mutlaka ekleyin!

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi

Burası Neresi?Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı içerisinde yer alan İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi, Türkiye’nin en büyük müzesi olma özelliği taşımaktadır. Müzede, &#;den fazla eski enstrümanın yanı sıra; radyo, gramofon ve pikap gibi antika eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca müzik kültürümüzdeki önemli sanatçılara ait eşyalar da yine İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi&#;nde sergilenen eserler arasındadır.

Sultan Divani Mevlevihanesi

Sultan Divanı Mevlihanesi

Burası Neresi? Kuruluşu yüzyıla dayanan Sultan Divani Mevlevihanesi, Anadolu’da kurulan ilk Mevlevihanelerden biridir. &#;40 Hatimli Şifalı Aşûre&#; geleneği bu mevlevihanede başlamıştır. Bahçesinde dervişlerin odaları ve mezarlıklar da bulunmaktadır. Çıkan büyük yangından sonra Afyonkarahisar Belediyesi tarafınca restore edilip müze olarak kullanıma açılmıştır. Afyonkarahisar Merkez Kentsel Sit içerisinde yer alan Sultan Divani Mevlevihanesi&#;ne toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Millet Hamamı

Millet Hamamı

Burası neresi? Yapım tarihi konusunda net bir bilgi bulunmayan Millet Hamamı&#;nın mimari yapısı incelendiğinde, Osmanlı döneminde inşa edilmiş olduğu düşünülmektedir. Hamamın ilk olarak Ermeniler tarafından yapıldığı düşünüldüğünden ilk olarak &#;Gavur Hamamı&#; olarak anıldığı da bilinmektedir.

Hamamda çıkan yangın sonrasında zarar gören kadınlar kısmı yılında, erkek kısmı ise yılında yenilenmiştir. Hamam binası yılında koruma altına alınmış ve yılları arasında gerçekleştirilen restorasyonun ardından &#;Afyon Kültür ve Semt Evi&#; olarak ziyaretçilere hizmet vermeye başlamıştır.

Neden gitmeliyim? Hamam kültürüne dair çok önemli bir oluşum olan Millet Hamamı&#;nı ziyaret ederek hamamlarla ilgili birçok detayı öğrenme şansına sahip olabilirsiniz.

&#; Parklar

Başkomutanlık Milli Parkı

Başkomutanlık Milli Parkı

Burası Neresi? Türk tarihinin en büyük savaşlarından olan Büyük Taarruzun yaşandığı Kocatepe ve bölgesindeki savaşta büyük bir zafer elde eden M. Kemal Atatürk ve Türk milletinin bu büyük başarıyı kazandığı bölge Başkomutanlık Milli Parkı olarak koruma altına alınmış. Ayrıca parkın içinde; ormanlık alanlar ve vadi boyları da yer alıyor. hektarlık geniş bir alana yayılan Başkomutanlık Milli Parkı, Afyon, Kütahya ve Uşak sınırlarının kesişim noktasında konumlanmaktadır. Söz konusu park, 8 Kasım ’de, milli park ilan edilmiştir.

Akarçay Kültür Park

Akarçay Kültür Park

Burası Neresi? Akarçay, Afyon’da şehrin ortasından geçen bir nehirdir. Eskiden bataklık olan göl, kötü kokusu ve görüntüsüyle biliniyor; hatta halk tarafından &#;Kokarçay&#; olarak anılıyordu. Nihayetinde, yılında belediye tarafından gündeme alınıp, yepyeni bir projeyle turizme kazandırılan nehir ve çevresinde geniş bir yaşam parkı inşa edildi. İnsanların, artık, dinlenebilip, hoşça vakit geçirebildiği bir yaşam alanına dönüşen Akarçay Kültür Park, Afyon’un simgesel yerlerinden biri haline geldi. Günümüzde Akarçay Nehri etrafında, çocuklar için oyun parkları, seyir terasları, yürüyüş, mesire ve piknik alanları bulunuyor.

Nehir üzerinde sal, tekne, kano ve deniz bisikletleriyle keyifli turlara çıkılabiliyor. Ayrıca park içerisinde ücretsiz kablosuz internet hizmeti veriliyor. Bunun yanı sıra eskiden mayıs ayı itibariyle kurumaya başlayan nehir, DSİ kurumunun çalışmaları sayesinde yaz &#; kış su seviyesini koruyabiliyor. Dolayısıyla çevrede yaşayanlar da nehre bakınca gördükleri bataklık manzarasından kurtulmuş oluyor. Velhasıl Afyon’a gitmişken çoluk çocuk ailecek vakit geçirebileceğiniz Akarçay Kültür Park’a mutlaka uğramanızı öneriyorum!

&#; Seyir/Manzara Noktaları

Afyon Kent Ormanı

Afyon Kent Ormanı

Burası Neresi? Afyon Kent Ormanı, resmi adıyla Zafer Kent Ormanı, doğayla iç içe bir ortamda, şehrin büyüleyici manzarasını ayağınıza getiren harika bir yer! Afyon gezilecek yerler listesinde mutlaka yer alması gereken Kent Ormanı, 1,5 milyon metrekarelik, alabildiğine geniş ve ferah bir alandan oluşuyor. yılında belediye tarafından açılışı gerçekleştirilen alanda, insanların rahatı ve refahı için her şey titizlikle düşünülmüş ve temin edilmiş.

Öyle ki Kent Ormanı içerisinde; kır lokantası, kır kahvesi (kahvaltı evi), şelale, satış üniteleri, kişilik amfi tiyatro, adrenalin tepesi, yel değirmeni, aletli spor alanı, atla gezi yolu, bisiklet yolu ve çocuk oyun parkı gibi alanlar bulunuyor. Ayrıca orman içerisinde, dağcılık, dağ bisikleti ve trekking gibi sportif aktiviteler gerçekleştirilebiliyor.

Parkın en dikkat çekici yapıları ise şüphesiz; Yörük Çadırı ve suyun ışıklarla dans ettiği süs havuzu oluyor. Yaz &#; kış farklı bir güzelliğe bürünen Afyon Kent Ormanı, şehrin manzarasını en iyi şekilde ve en iyi açıyla seyredebileceğiniz bir yer.

*Doğal Güzellikler

&#; Tabiat Parkları

Akdağ Tabiat Parkı

Akdağ Tabiat Parkı

Burası Neresi? Afyon’un Sandıklı ilçesinde, Sorkun Köyü mevkiinde yer alan Akdağ Tabiat Parkı, her mevsim farklı güzelliğe bürünen bir doğa harikasıdır. Akdağ, yemyeşil ormanları, su kaynakları, zengin bitki örtüsüyle, uçsuz bucaksız çayırları, ekosistem çeşitliliği ve rengarenk doğasıyla, şehrin hengamesinden uzaklaşıp, tabiata kaçmak isteyen herkes için ideal bir seçenek! Akdağ Tabiat Parkı, kanyon, dağ, vadi ve mağara gibi oluşumlara sahip olan, alabildiğine geniş bir alana yayılmaktadır.

Park içerisinde, Akdağ Göleti, Kocayayla Vadisi, Kurtini Mağarası ve Tokalı Kanyonu gibi görülmeye değer özel yerler bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde, yılında tabiat parkı ilan edilen Akdağ, her yıl baharın müjdelenmesiyle binlerce kişinin akınına uğramaktadır.

Neden Gitmeliyim? Kızılçam, Meşe, Ardıç ve Karaçam ağaçlarıyla dolu ormanlar ve renkli çiçeklerle donatılmış olan parkta, Kara Akbaba, Kızıl Akbaba, Küçük Kartal ve Sakallı Akbaba gibi koruma altında olan pek çok yırtıcı kuş türü yaşıyor. Bunların dışında, alanda yaşayan yılkı atları ve Kızıl geyik gibi hayvanlar doğaya ayrı bir güzellik katıyor. Dolayısıyla burada, fotoğrafçılık, yaban hayatı gözlemciliği ve de kuş gözlemciliği gibi aktiviteler oldukça popüler! Akdağ Tabiat Parkı içerisinde patika yollar, bisiklet parkurları, atlı gezi yolları, göletler, yaban hayatı izleme noktaları, gölcükler, bungalovlar, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler bulunuyor.

Hemen hemen 20 kilometre uzunluğunda olan kanyonu ve kanyon boyunca gizli kalmış mağaralarıyla özellikle trekking severler için muazzam bir rota oluyor! Velhasıl Akdağ Tabiat Parkı’na gitmişken; foto safari, kamp, doğa yürüyüşü, göl gezisi, at biniciliği, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti gibi pek çok aktiviteyi gerçekleştirebilir, bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Dolayısıyla Akdağ&#;ı Afyon&#;da gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

26 Ağustos Tabiat Parkı

26 Ağustos Tabiat Parkı

Burası Neresi? yılında devlet tarafından koruma altına alınıp milli park ilan edilen 26 Ağustos Tabiat Parkı, Gecekgediği mevkii, Akören kasabasında yer almaktadır. 26 Ağustos Tabiat Parkı ile Afyonkarahisar arasında 17 kilometrelik bir mesafe bulunup; park toplamda 65 hektarlık alana yayılıyor. İçerisinde bir göl bulunan park, ekosistem açısından oldukça zengin! Öyle ki parkta, Ova kurbağası, Sakarmeke, serçe, angut, yeşilbaş ördek ve kırlangıç gibi kuş ve hayvan türleri yaşıyor. Sahip olduğu gölle ve el değmemiş tabiatı itibariyle müthiş bir manzaraya ev sahipliği yapan 26 Ağustos Tabiat Parkı’nda yok, yok desek yeridir!

Zira park içinde; şelale, gözlem kulesi, WC, otopark, çocuk oyun alanı, kır lokantası, 2 adet halı saha, 6 adet tenis kortu, 3 adet tribün, 1 adet midilli at barınağı (altı ünitelik), 1 adet sporcu soyunma kabini, mescit, büfe, piknik ve mesire alanları bulunuyor. Ayrıca göl çevresinde ortamı keşfedebileceğiniz harika yürüyüş parkurları yer alıyor. 26 Ağustos Tabiat Parkı, tarihi anlamda da değerli bir yapıya sahiptir.

Başkomutan Meydan Muharebesinin ve Büyük Taaruz Harekatının cereyan ettiği tepeler, parktaki gözetleme kulesinden görülebiliyor. Dolayısıyla ve Kurtuluş Savaşı’nın, Büyük Taarruz’un anlatılacağı İstiklal Tanıtım Merkezi parkın sınırları içerisinde bulunuyor.

Tokalı Kanyonu

Tokalı Kanyonu

Burası neresi? Akdağ Tabiat Parkı içinde bulunan Tokalı Kanyonu, 20 km boyunca uzanmaktadır ve şehir merkezinden km mesafede yer almaktadır. Kanyonu boydan boya görmek isteyen ziyaretçilerin ortalama saatlik bir zaman ayırması gerekmektedir. Bunu yapmayı düşünen gezginlerin kondisyonlarının da iyi olması gerektiğini belirtmeliyiz.

Neden gitmeliyim? Tokalı Kanyonu&#;nu ziyaret eden gezginler, muhteşem fotoğraf çekebilmekte ve etkileyici doğanın keyfini çıkarabilmektedir.

&#; Göller

Eber Gölü

Eber Gölü

Burası Neresi? Afyon’un doğal güzelliklerinden olan Eber Gölü; sakarca kazınlarına, karabataklara ve dalmaçya pelikanlarına ev sahipliği yapan renkli ekosistemiyle, gerçek anlamda bir cennet gibi. Bolvadin ve Çay ilçeleri arasında yer alan göl, ayrıca ülkemizin en ilgi gören gölleri arasında. Gölün bir diğer özelliği ise, Türkiye’nin en büyük gölü olması. Göl, özellikle avcılar tarafından ziyaret ediliyor ve gölün üzerinde yerli halkın &#;kopak&#; adını verdiği birçok adacık bulunuyor. Ayrıca göl ’de 1. dereceden Tabiat Sit Alanı olarak kabul edilmiş.

Acıgöl Kuş Cenneti

acıgöl kuş cenneti

Burası neresi? İlçe merkezinden 5 km mesafede bulunan Acıgöl Kuş Cenneti içinde farklı kuş türünden 10 bin civarında kuş bulunmaktadır ve burası Afyon&#;un önemli biyolojik çeşitliliğe sahip yerlerinden biridir. Acıgöl, Ankara&#;daki Tuz Gölü&#;nün ardından ülkemizin en fazla sodyum sülfat oranına sahip bölgesidir.

Neden gitmeliyim? Kuş gözlemcileri başta olmak üzere fotoğraf tutkunları ve doğa seven gezginler için Acıgöl Kuş Cenneti, Afyon&#;un mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikleri arasına bulunmaktadır. Burası allı turnalar için Anadolu&#;daki en önemli üreme noktalarından biri olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.

&#; Mağaralar

Afyon Buzluk Mağarası

Buzluk Mağarası

Burası Neresi? Yaz aylarında Afyon&#;a yolunuz düşerse Buzluk Mağarası&#;nı kesinlikle ziyaret etmelisiniz. Mağaranın içine girdikçe üç kademe ile karşılaşacaksınız. İlk girişte normal soğukluğu hissedecek, alta doğru indikçe daha soğuk olacak ve buz parçalarına rastlayacaksınız. Bu mağaranın buzlu olmasının sebebi iklim koşullarına dayanmaktadır. Değişik yerler keşfetmeyi seviyorsanız Afyon gezinizde Buzluk Mağarası&#;nı mutlaka görmelisiniz.

Kurtini Mağarası

Kurtini Mağarası

Burası neresi? metre rakımdaki Kurtini Mağarası, Sandıklı ilçesindedir. Mağaranın uzunluğu yaklaşık metredir. Yağışların başlamasıyla birlikte kış aylarında mağaranın içinde su akmaktadır. Mağara boyunca uzanan sarkıtlar ve dikitler ilgi çekicidir. Mağaranın yüzeyi, bölgedeki bulunan mineraller nedeniyle siyah ve beyaz parlak bir yapıdadır.

Neden gitmeliyim? Doğal güzelliklere meraklı kişiler için Kurtini Mağarası, gidilmesi ve görülmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Mağarada henüz bir aydınlatma sistemi bulunmadığı için yanınızda güçlü bir aydınlatıcı olması gerektiğini belirtmeliyiz.

&#; Bahçe ve Bağlar

Haşhaş Tarlaları

Haşhaş Tarlaları

Burası Neresi?Afyon’un yöresel yemekleri yazımızı okuduysanız haşhaşın Afyon’da ne kadar çok tüketilen bir baharat olduğunu zaten anlamışsınızdır. Hal böyleyken Afyon’da fazlasıyla haşhaş tarlası olduğunu düşünebilirsiniz. Afyon&#;a yolunuz düşmüşken bu tarlalara uğrayıp görmelisiniz. Özellikle yaz aylarında olgunlaşan haşhaş bitkisi bu mükemmel görüntüyü görmemizi sağlıyor.

&#; Vadiler

Frig Vadisi

Frig Vadisi

Burası Neresi? Frig Vadisi, M.Ö. 7. Yüzyılda, Friglerin Balkanlardan gelerek, yerleştiği, Büyük Menderes ve Sakarya Irmağı arasındaki genel coğrafi alanı kapsamaktadır. Uzun yıllar Anadolu topraklarında yaşayan Frigler, bugün ki Eskişehir, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Kütahya ve Yozgat’ı içine alan geniş bir alanda hüküm sürmüşler ve arkalarında oldukça değerli eserler bırakmışlardır.

Friglerin uzun yıllar yaşayıp, tapınaklardan mezarlara, kalelerden, sarnıçlara kadar pek çok esere imza attıkları bölgeler bugün Türkiye turizminin önemli parçalarındandır. Vadinin en ilgi çeken yeri şüphesiz Avdalaz Kalesi’dir. Avdalaz Kalesi, kaya kütlesinin oyularak yerleşime dönüştürüldüğü bir kale olup; içerisinde bir sarnıç bulunmaktadır. Oldukça dikkat çekici bir yapı olan Avdalaz Kalesi, Afyon’da gezilecek yerler listesine kesinlikle eklenmeli!

Frig Vadisi, uluslararası standartlarında bisiklet ve yürüyüş yolu olma özelliğine sahiptir. Kütahya-Afyon arasında yer alan Frig Vadisi; eski dönemde Friglerin yerleşim alanıdır. Frig uygarlığına ait kalıntılar Türkiye’deki çeşitli müzelerde sergilenmektedir. Friglerin ardından burada Roma ve Bizans esintiler hakim olmuş ve buraya dini yapılar, mezar odaları, yeraltı yerleşim alanları inşa edilmiştir.

*Eğlenceli Yerler

&#; Tema Parkları

Afyon Macera Parkı

Afyon Macera Parkı

Burası Neresi? Afyonkarahisar Belediyesi tarafından yılında, Kent Ormanı içerisinde hizmete açılan Afyon Macera Parkı, oldukça heyecanlı bir eğlence merkezi! Macera Parkı’nda, genç nüfusun fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak toplam 18 farklı oyun parkuru bulunuyor. Parkurların yükseklik oranları 3 ila 6 metre arasında değişiyor. Parkta 13 metre serbest düşüş platformu, 13 metre yapay kaya görünümlü ve ahşap görünümlü 2 adet tırmanma duvarı, metre gidiş metre dönüş olmak üzere toplam metre zipline hattı yer alıyor.

7,5 bin metrekarelik bir alana yayılan parktaki parkurlar; Örümcek Ağı, Sallanan lastik, Sallanan Kütük, Akrobat Köprü, Hemparope, Yassı Ahşap Köprü, Derin Geçiş, Zikzak Köprü, Horizontal Köprü, Üzengi, Sallanan Disk, Tahterevalli Köprü, Panel Yan Geçiş, Ağ Köprü, X Köprü, Makaralı Geçiş, Tuzak iplerden oluşuyor. Afyon Macera Parkı’nda profesyoneller için metre yüksekliğinde tırmanma duvarı bulunuyor. Bunun dışında çocuklara özel yapılmış olan 14 farklı macera parkuru parkta mevcut. Ayrıca parkta, her türlü güvenlik tedbirinin alındığını da belirtmeliyim!

&#; Çocuklar için Uygun Yerler

Afyon Masal Dünyası Parkı

Afyon Masal Dünyası Parkı

Burası Neresi? Afyon Masal Dünyası Parkı, Uydukent &#; Yeşilyurt Mahallesi’ndeki geniş bir arazi üzerinde, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katkılarıyla, ’nın Kasım ayında açılmıştır. Söz konusu park, kurucusu dolayısıyla Veysel Eroğlu Masal Dünyası Parkı olarak da anılmaktadır.

Ailelerin çocuklarıyla birlikte hoşça vakit geçirip eğlenebildiği; çocukların ise masal dünyası kahramanlarını yakından tanıyabildiği park, özellikle hafta sonları yoğun bir ilgi görmektedir. Afyon Masal Dünyası Parkı, yaklaşık 32 bin metrekarelik geniş bir alan üzerine yayılmaktadır.

Neden Gitmeliyim? Park içerisinde, masal kahramanlarının heykellerinin ve masal evlerinin yanı sıra; macera ve Survivor parkurları da bulunmaktadır. Çocuklar eğlencenin tadını çıkarırken aileler için de yürüyüş yapabilecekleri geniş yürüyüş ve bisiklet parkurlarına ev sahipliği yapan Afyon Masal Dünyası Parkı’nın içindeki yapay şelale görülmeye değerdir.

Dolayısıyla özellikle çocuklu aileler Afyon gezilecek yıllar listesine, bu harika parkı mutlaka eklemeli! Şehir merkezinden kalkan Uydukent minibüslerine binerek, takribi 10 &#; 15 dakikada, Afyon Masal Dünyası Parkı’na ulaşabilirsiniz.

*Tarihi Yerler

Afyon&#;un tarihi açıdan ne denli zengin olduğunu yazımızdan anlayabilmişsinizdir. Başta Afyonkarahisar Kalesi ve Frig Vadisi olmak üzere birbirinden ilgi çekici tarihi yerlere ev sahipliği yapan Afyon&#;un tüm bu zenginliğini keşfetmek için Afyon’un Tarihi Yerleri En Etkileyici 8 Tarihi Yer!

Side

Side

Burası Neresi?Side, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bir tatil beldesi olup; 14 binin üzerinde bir nüfusa sahiptir. Muhteşem bir tatil beldesi olduğu için yaz sezonun açılmasıyla birlikte nüfusunu ikiye katlanmaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olan Side; tarih, arkeoloji ve kültür bakımından fazlasıyla zengin bir yerleşimdir. Side’nin bütün bu zenginliği keşfetmek için iki gün yeterli olacaktır.

Afyon ile arasında kilometre mesafe bulunan Side’ye 4 saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Yolculuk için otobüs gibi toplu taşıma vasıtalarını tercih edebileceğiniz gibi özel araç da kullanabilir veya kiralayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim? Antik Çağ’da Side Yarımadası üzerinde küçük bir yerleşim alanı olarak kurulan bu şirin tatil beldesi, benzersiz doğası ve masmavi deniziyle mutlaka görülmesi gereken bir yer! Yaz tatillerinin vazgeçilmez adresleri arasında gösterilen Side, tarih ve arkeoloji bakımından fazlasıyla zengin bir çeşitliliğe sahiptir ve bunun neticesinde her yıl, yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Side’de; Apollon Tapınağı, Side Antik Kenti, Side Müzesi, Seleukia Antik Kenti, Side Plajları gibi gezip görülmesi gereken birçok turistik yer mevcuttur. Afyon&#;a yakın tatil yerlerinden biri olan Side&#;ye dair daha çok şey öğrenmek için: Side’de Gezilecek Yerler Listesi: En Güzel 36 Yeri Keşfet! ve Side Tarihi Yerler

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir