12 valf ile 16 valf arasındaki fark / Motorda 8V mi 16V mi

12 Valf Ile 16 Valf Arasındaki Fark

12 valf ile 16 valf arasındaki fark

Valf dediğimiz aslında subaptır. Subaplar emme ve egzoz olmak üzere 2 çeşittir, pistonun hareketine göre uygun zamanlarda açılırlar. Biri hava yakıt karışımını içeri alan emme diğeri ise yanmış gazları dışarı atan egzoz subabıdır.
funduszeue.info

Buna göre her silindirde minimum 2 adet subap bulunur. 4 silindirli bir araçta 4 emme 4 egzoz olmak üzere 8 subap olabilir.

Gelelim 16 Valf yani 16 subaplara. Çift egzantirikli motorlarda olur. Egzantirik dediğimiz parça üzerindeki profiller sayesinde valflerin açılıp kapanmasını kontrol eden mildir. Şöyle:
I4_funduszeue.info

DOHC
Bunlarda ise her silindire 2 emme 2 egzoz olacak şekilde 4 subap düşer. 4 silindirli bir motorda 4x4 16 Subap-Valf bulunabilir.

2'si arasında ki farkı aşağıdaki görsel üzerinden daha iyi anlayabilirsin.
8 VALF
sohc_funduszeue.info

16 VALF
engine_funduszeue.info


Valf sayısının artması daha fazla emme-egzoz subabı olması anlamına gelir. Bu nedenle içeri daha seri-fazla hava-yakıt alınabilir ve daha kolay bir şekilde çıkan gazlar tahliye edilebilir. Bunlarda motorun daha fazla devir çevirebilmesinde, performansında, ve istenilen yakıt değerlerine ulaşılmasında konusunda önemli rol oynar.

Genişletmek için tıkla

Motorlardaki Valf(Valve) Nedir? Ne İşe Yarar?

Motorlardaki Valf(Valve) Nedir? Ne İşe Yarar?Araçlar üzerinde 8, 12, 16, 20 valve tarzında yazılar görmüşüzdür. Valve aslında valf, valf de araç motorlarındaki subablardan başka bir şey değildir. Peki o zaman &#;subab nedir?&#; sorusunun cevabını araştıralım. Subab; silinidir içindeki pistonun hareket etmesi için gerekli olan yakıtı silindire bırakan ve yanma sonucu silindir içindeki gazı silindirden dışarı atan, silindirin ucundaki kanallardır. Yakıt bırakan kanala emme subabı, gazı silindirden dışarı atan kanala ise egzoz subabı denir.

Motorlardaki Valf(Valve) Nedir? Ne İşe Yarar?Egzoz subabı yakıtı silindire bıraktıktan sonra yakıtın türüne göre yakıt ya sıkıştırılarak ya da buji ile ateşleme yapılarak yakılır ve piston hareketi başlar. Yanma bittikten sonra oluşan gazı silindirden dışarı atmak için devreye egzoz subabı girer. Bu kanallar, yani subablar pistonun hareketine göre açılır ve kapanır. Bu zaman içinde hem yanmak üzere silindire yakıt ihmali hem de yanmış yakıtın gazı silindirden atılır. Subablardaki zamanlamayı da krank milinin dönme hızının yarısı kadar olan kam milindeki ( egzantrik mili ) çıkıntılar sayesinde olur.

Motorlardaki Valf(Valve) Nedir? Ne İşe Yarar?Gelelim &#;Araçlar üzerindeki 8,12,16,20 valve ne işe yarar?&#; sorusuna. Normalde bir silindirde emme ve egzoz subabı olmak üzere iki tane subab vardır. Toplamda dört silindirli bir aracı baz alırsak toplam sekiz subabımız olur yani aracımız 8 valve&#;dir. Yalnız bazı otomobil firmaları aracın gücünü arttırmak aynı zamandada yakıt tasarrufu saglamak adına subab sayılarını arttırmıştır. Gördüğümüz 16 valve yazan bir dört silindirli arabanın her silindirinde iki tane egzoz, iki tane emme subabı olduğu anlamına gelir.

Motorlardaki Valf(Valve) Nedir? Ne İşe Yarar?

Subab sayılarının fazla olmasının faydaları maddelersek;

&#; Valflerin sayısı artınca motordaki silindirlere beslenen hava/yakıt karışımı ile silindirlerden tahliye edilen egzos gazı daha fazla sevk ve tahliye yolu olduğundan motorun performans ve yakıt tüketimi daha istenilen değerlere ulaşıyor.

&#; Ani hızlanma ( ivmelenme ) kabiliyeti subab sayısı az olan araçlara kıyasla daha fazla.

&#; Klima kullanımında araç performansının daha iyi olması.

Bu özelliklerden sonra bazı firmalar yine de maliyeti ucuz tutmak için sekiz subablı motorlardan vazgeçmemiştir.

Yazar: Melih ÖZTÜRK

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası