kat mülkiyeti ile irtifakı arasındaki fark / Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Nedir? - olayınkolayı Blog

Kat Mülkiyeti Ile Irtifakı Arasındaki Fark

kat mülkiyeti ile irtifakı arasındaki fark

Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat Mülkiyeti Nedir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi tapu çeşitlerinden biri de kat mülkiyetidir. Kat mülkiyeti nedir dediğimizde yapının tamamlanmış olmasıyla birlikte Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı olmasıdır. Bir nevi ispat belgesidir. Kat mülkiyeti; daire, ofis, mağaza, depo, dükkan gibi taşınmazlara verilmektedir.

Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmanın şartları şöyledir; inşaatın bitmiş olması ve konutun iskan belgesinin alınmış olması gerekir. Bazı durumlarda konutun iskan belgesi sonradan alındığında tapunun da kat mülkiyetli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Dilekçe hazırlanarak kat mülkiyetli tapu için Tapu Kadastro Müdürlüğü’ne başvuru yapılarak kat mülkiyetli tapu alınabilmektedir.

Kat İrtifakı Nedir?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı da birbiriyle sıkça karıştırılan iki konudur. Kat mülkiyetinde tamamlanmış bir inşaat olması durumu söz konusuyken kat irtifakında henüz inşaat halindeyken arsadaki payını ifade etmektedir.

Kat irtifakı nedir dediğimizde arsa üzerindeki inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak tanımlanmaktadır. Henüz tamamlanmamış, arsa halinde olan bir projeden şahsi olarak ne kadar payınız olduğunun gösteren bir terimdir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Kat irtifakı kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? sorusunun cevabını aşağıda birkaç madde ile açıkladık.

· Kat mülkiyetinde projenin tamamlanmış olma şartı aranırken kar irtifakında henüz tamamlanmamış bir yapıdan da söz etmek mümkündür.

· Kat irtifakı pay sahiplerinin haklarını gösterirken kat mülkiyeti şahsi olarak yapıdaki payını göstermektedir.

· Kat mülkiyeti kat irtifakının bir devamıdır. Proje tamamlandığında kat irtifakı kat mülkiyetine çevrilmektedir.

· İnşaat boyunca pay sahiplerinin bir projede kat irtifakı varken proje tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti hakkı mevcuttur.

· Kat irtifakına geçici süreli bir belge demek yanlış olmayacaktır. Kat mülkiyeti ise tapuda da belirtilen sürekli geçerlilik arz eden bir konudur.

Kat İrtifakını Kat Mülkiyetine Çevirme Nasıl Yapılır?

İnşaat sırasında alınan kat irtifakı proje tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilmelidir. Bu çevrilme görevi müteahhitin görevidir. Müteahhitlerin belediyeye iskan ruhsatı başvurusu yapar. Sonrasında kat mülkiyeti için dilekçe verir. Kat sahibi sonrasında bu dilekçe ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur. Yetkililerin yönlendirmesi sonucunda kat mülkiyeti tapusu alınır.

Kat Mülkiyeti Olmazsa Ne Olur?

Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır. Ev satın alındığında sene içerisinde kat mülkiyetine geçilmesi gerekmektedir.

Henüz teslim edilmeyen bir projeden ev alındığında ise önce kat irtifakınız olur, proje bittikten sonra iskan alınır ve sonrasında kat mülkiyeti için müteahhit başvuru yapmalı ve gerekli işlemlerden sonra kat mülkiyetinizi almalısınız.

Kat Mülkiyeti Masrafı Nedir?

Kat mülkiyeti almak için öncelikle müteahhittin belediyeye başvurması gerekmektedir. Sonrasında ise sizin dilekçe ile kat mülkiyeti başvurusunda bulunmanız gerekir. Kat mülkiyeti tapusu alınmasının belirli bir masrafı mevcuttur. Fiyatlar evin değerine, projenin durumuna, inşaat firmasına göre değişiklik göstermektedir. Fakat kat mülkiyeti tutarının en az 10 bin TL tutması muhtemeldir.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti İlişkisi

Bir ev sahibi olmanın hem bireysel hem de ailenin ihtiyaçlarına göre olduğu söylenebilir. Kendinize ve ailenize uygun bir ev almak yaşam standartlarınızı artırabildiği gibi emlak yatırımı yapabilmeniz açısından da birçok avantaj sunar. Mülk sahibi olma sürecinde birtakım prosedürler bulunur ve bu süreç içerisinde kat irtifakı ile kat mülkiyeti kavramları da önemli bir konuma sahiptirler.

Bu iki konu arasındaki fark birçok kişi tarafından kafa karıştırıcı gibi görünse de yanlış bir işlem yapmamanız adına her iki durumun ne anlama geldiğini bilmeniz gerekir. Özellikle kredi kullanmayı planlıyorsanız mutlaka bu iki konu hakkında her detayı bilmelisiniz. Peki kat irtifakı ile kat mülkiyeti nedir ve aralarındaki fark nedir? Kat irtifakı kat mülkiyetine nasıl çevrilir? Magdeburger olarak bu yazımızda, tüm soruların cevaplarını sizler ile paylaşacağız.

Kat İrtifakı Nedir?

  • Kat irtifakı, inşaat sürecinde olan veya inşaatı yapılacak olan arsa üzerinde tüketicinin almayı düşündüğü dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak tanımlanır. Kat irtifakı bulunan tapuların alınmasının ardından, yapının müteahhit tarafından belediyeye verilen projeye uygun şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bunun aksi olduğu durumlarda şu durumlar ile karşılaşabilirsiniz: 
  • Projeye uygun olmayan bir şekilde tamamlanmış bir yapı için belediye tarafından yıkım kararı verilebilir. 
  • Yapının projeye uygun bir şekilde yapılması sebebiyle kredi kullanılamaması durumu ortaya çıkabilir.
  • Yapıda bulunan otopark ve depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilmemesi nedeniyle diğer hak sahipleri projeyle alakalı yıkım kararı çıkarılmasını talep edebilir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat irtifakının aksine kat mülkiyeti, tamamlanmış olan bir konut için geçerlidir. Kat mülkiyetini, evin sahibi olduğunuzu gösteren önemli bir evrak olarak da tanımlayabiliriz. Kat mülkiyeti bulunmayan ev ve binalar cezaya tabi tutulmaktadır. Tamamlanmamış bir inşaatta ev satın almanız durumunda kat irtifakınızın bulunması gerekir. Ancak bina tamamlandıktan sonra da mutlaka kat mülkiyeti almanız oldukça önemli bir konudur. Kat mülkiyetini almanız için tamamlanan yapının bazı şartlara uygun olması gerekir. Bu şartlar şu şekildedir:

İskân belgesinin alınmış olması,

Yapının tümünün kat mülkiyetine çevrilmesi, 

İnşaatın tamamlanmış olması,

Bölümlerin birbirinden bağımsız olması Eğer aldığınız yapı, yukarıdaki şartlara uygun olmayan özelliklere sahip ise kat mülkiyeti almanız mümkün değildir.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar

Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farkları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İkisi de tapu çeşidi olmasına rağmen hak sahibine verdiği mülkiyet hakkının türü farklıdır. Kat irtifakında tapu cinsi “arsa” olarak belirtilir ve sahip olacağınız gayrimenkul doğrultusunda arsa üzerinden belirli bir alan size verilir. Kat mülkiyetine geçiş yapıldığında ise tapu cinsi “bina” olarak değişir. 
  • Kat irtifakı, bir projenin onaylandığı anlamına gelir; kat mülkiyeti ise sahip olduğunuz daire ya da dükkânın projeye uygun bir şekilde inşa edildiğini belirtilir. Dolayısıyla kat mülkiyetinin olmaması, güvenlik konusunda sorun teşkil edebilecek durumlarda karşılaşacağınız bir tapu türüdür.
  • Bankalar kat irtifakı olan bir daire için konut kredisi vermek istemezler. Kat mülkiyeti tapusu bulunan ve yaş, güvenlik gibi belirli unsurlarda başarı sağlayan dairelere ise konut kredisi verilebilir.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir. Bu noktada başvuru dilekçesi ya da iskân belgesi dışında hiçbir evrak gerekmemektedir.

Magdeburger Sigorta olarak bu yazımızda kat irtifakı ile kat mülkiyetinin ne olduğunu, bu iki tapu türü arasındaki temel farkları ve kat irtifakının kat mülkiyetine nasıl çevrilebildiği konularını ele aldık. DASK ve konut sigortası gibi diğer sigorta çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz ya da web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca hizmetlerimiz, sigorta paketlerimiz ve çeşitli kasko poliçelerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz. Daha fazla bilgilendirici içerik için bizi takip edin!


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası