mavi kırmızı kitap özeti / Mavi Kırmızı - Ramazan Kayan

Mavi Kırmızı Kitap Özeti

mavi kırmızı kitap özeti

Don Kişot Roman Özeti &#; Cervantes

Don Kişot, İspanyol yazar Miguel de Cervantes&#;in ( ) tarafından I. bölümü , II. bölümü ise yılında yayımlanmış romanıdır. Don Kişot, dünya edebiyatında ilk modern romandır.

Kısa Özet:

Don Kişot, Manchalı bir asilzadedir ve şövalye romanlarının etkisiyle haksızlıklara karşı savaşmak için, sıska atı Rossinante ile evinden ayrılır. İlk macerası yel değirmenleriyle savaşmak olur, yaralanır ve eve dönüşünde komşusu onu yaralı halde yolda bulur. İyileşir iyileşmez aynı maceraları tekrarlamak üzere yanına yardımcısı Sancho Panza&#;yı da alıp yola koyulur. Don Kişot ve Sancho, yollarına devam ederler. Don Kişot ve Sancho tekrar, dayak yedikleri pazar yerine gelirler. Don Kişot, düşman ordusu zannederek bir koyun sürüsüyle çatışmaya girer&#; Şarap fıçılarını dev gibi görür ve onlara karşı savaşır. Kutsal Kardeşlik Birliği, Don Kişot&#;u durdurur ve onu kandırarak köyüne gönderir.

Don Kişot Romanının Kahramanları (Kişileri):

Don Kişot: Don Kişot&#;u takma ad olarak kullanmaktadır. Asıl adı Alonso&#;dur. Eserin ana kahramanıdır. Zayıf, yaşlı bir adamdır. Hayalci ve saf bir mizacı vardır. Kendisini son şövalye olarak görmektedir.

Dük ve Düşes: Don Kişot&#;un ev sahipleridir. Alaycı, fırsatçı kişilerdir.

Sancho Panza: Sıradan bir köylüdür. Don Kişot onu uşak olarak kullanır. Saf, aynı zamanda realist, kurnaz, basit bir adamdır.

Juana Panza: Sancho&#;nun karısıdır. Basit bir köylü kadınıdır.

Pcro Perez: Köyün papazıdır.

Master Nicholas: Köyün berberidir.

Sanson Carrasco: Salamanca Üniversitesi&#;nde okuyan bekâr, kaba espriler yapan bir gençtir.

Dulcinea del Toboso: Kendisini şövalye sanan Don Kişot, şövalyelerin bir sevgilisinin olması gerektiğini düşünür. Sıradan, şişman bir köylü kızı olan Aldonzo&#;ya Dulcinea del Toboso takma adını verir. Onu aristokrat bir ailenin güzel kızı olarak düşünür.

Don Kişot Özeti

I. Bölümdeki Olaylar:

Don Kişot, italya&#;da Mancha eyaletinde, küçük bir köyde yaşamaktadır. Sürekli olarak şövalye hikâyeleri okuyan Don Kişot, zamanla dünyayı şövalye hikâyelerinde olduğu gibi görmeye başlar. Eski çağlardaki şövalyeliğin canlandırılması gerektiğine inanır. Bir gün, aklını iyice yitirir, kendisini son seyyar şövalye zanneder. Evindeki eski, paslı zırhları, kılıçları kuşanır. Ezilen halkı kurtarmak için çok mükemmel zannettiği sıska atına binerek yollara düşer. Kendisine bir de aristokrat bir sevgili bulmalıdır. Yolda rastladığı çirkin bir köylü kızını çok güzel ve soylu olarak görür ve kendisine sevgili olarak seçer. Artık tek istediği şey, ona resmi şövalyelik unvanı verilmesidir. Bunun İçin de başarılar kazanmak zorundadır.

Yolda bir hana rastlar. Hanı şato sanmaktadır. Hanın (şatonun) sahibini lord olarak görür, kendisini şövalye yapmasını ister. Hanın sahibi, onun zararsız bir deli olduğunu anlar, lordmuş gibi rol yapar. Don Kişot, resmi olarak şövalye unvanını aldığına inanarak gururla köyüne döner. Yolda, Sancho ile karşılaşır. Ona büyük bir servet vaat ederek uşağı olmasını teklif eder. Sonra tacirlerle karşılaşır. Onlara sevgilisi Dulcinea&#;nin çok güzel bir kız olduğuna inandırmaya çalışır. Onlar da Don Kişot&#;u döverler.

Don Kişot, bu sefer yolda yel değirmenlerini insanlara kötülük yapan devler sanır. Onlara saldırınca, yaralanır. Yine aklı başına gelmez. Sancho, durumu anlatsa da gerçeği görmez. Kafasındaki hayale inanır. Bundan sonra koyun sürülerini birbirine saldıran iki ordu olarak görür. Zayıf olanlara yardım etmeye karar verir. Koyunlarına saldırıldığını gören çoban, Don Kişot&#;u döver. Bir başka seferde de Don Kişot kaldıkları bir handaki şarapları kan zannederek şişelere saldırır. Ona gerçekler gösterildiği zaman kabullenmez. Büyücülerin onlara öyle gösterdiğini, onları kandırdığını söyler. Gerçeğin acılığına katlanamaz. Başlarından buna benzer pek çok olay geçtikten sonra, köy papazı ve berberi Don Kişot&#;u korumak isterler. Onu bir kafese koyarak evlerine götürürler. İyileştirmeye çalışırlar.

II. Bölümdeki Olaylar:

Don Kişot bir süre sonra yine Sancho ile yola koyulur. Sevgilisi Dulcinea&#;yi bulmak istemektedir. Sancho onu kandırarak ilk gördükleri köylü kızının Dulcinea olduğunu söyler. Yolda pek çok maceradan sonra Dük ve Düşes&#;in evine varırlar. Dük ve Düşes, Don Kişot&#;a oyun oynarlar. Don Kişot&#;a şövalye gibi davranırlar, yardıma ihtiyacı olan kişiler için ondan yardım etmesini isterler. Oyun tam bir komediye dönüşür. Dük, Sancho&#;ya bir ada verir. Ada, civar köylerden biridir. Köy halkına Sancho&#;nun vali olduğunu söylerler. On iki günden sonra, Sancho işi bırakır. Daha sonra Don Kişot, Sanson Carrasco ile düello yapar. Kazanan, diğerinin isteğini yerine getirecektir. Sanson kazanır. Don Kişot&#;a evine dönmesini ve silah taşımamasını emreder. Don Kişot da her şeyden elini çeker ve köyünde doğal bir hayata döner. Ancak hastalanır. Aklı başına gelir. Tekrar eski Alonso olmuştur. Sancho&#;nun onu yine kandırmasına müsade etmez, artık tüm hayallerinden vazgeçmiştir. Bütün malını fakirlere miras olarak bırakarak ölür.

Yakut Kırmızı

Yakut Kırmızı - Kerstin Gier

Kitap Türü:Yabancı RomanlarÇeviren:Firuzan Gürbüz

Puan Tablosu

Arka Kapak Bilgisi

Yakut Kırmızı Özet

Aşk Tüm Zamanların İçinden Geçer

Zamanın düşmanı çoktu. Çünkü durdurulamayan tek şey oydu. Ya da biz sadece durdurulamayan tek şeyin zaman olduğunu sanıyoruz. Çevrimize bakmadan…

Gwendolyn maalesef hep, biricik zaman yolcusu genini taşıyan kuzeni Charlotte’nin geri planında kalan asıl kızımız. Herhangi bir özelliği olmasa ve Charlotte’de kadar yaşadığı evde önem görmese de bu onun için bir sorun teşkil etmiyordu.

Ana konudan bahsetmek gerekirse eğer dünyanın var olduğu süre boyunca toplam 13 kişi zaman yolcusu geni taşıyacaktır. Ve bunların yedisi erkek ve Villers’ların, altısı kız ve Montrose soyundan gelmektedir. Gwen ise Montrose soyundan gelen tek siyah saçlı kızımız. Zamanda yolculuk genini taşıyan bu 13 kişinin doğum günlerini Isaac Newton gibi bilim insanları hesaplamıştır. Ve bu zaman geninin son taşıyıcısı da yakut olan Charlotte sanılmaktadır. Çünkü o doğulması gereken zamanda doğan bir Montrose’du.

Charlotte daha çok küçük yaşlardan beri eski dönem eğitimleri görmüştür. Reverans, at binmek, tarih, eskirim gibi dersleri görmektedir. Ama kimse onun ne yaptığını bilmiyor idi. Bu iş tamamen sırdı ve herkesten saklanıyordu. Eğitilmesinde ki temel amaç, elde kalan tek kronograf için geçmişe gidip tüm gen taşıyıcıların kanlarını toplamaktı. Eğer kanlar toplanırsa insanlığa her şeyin devasını vereceklerini sanıyorlardı. En azından Saint Germain Kont’u onlara öyle olacağını söylemişti.

Ama her şey değişmişti. Gen taşıyıcı Charlotte değil Gwendolyn idi. İlk geçmişe yolculuğunda kontrolsüz ir şekilde geçmişe sıçramıştı ve ne olduğunu kavrayamadan tekrar bu zamana geri dönmüştü. İlk başta annesine söylemek de çekinse de sonradan söylediğinde artık hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını biliyordu. Saint Germain Kont’unun oluşturduğu loca da ki kişilerin önderliğinde Gwen’in gerçek son gen taşıyıcı olduğunu öğrendiklerinde işler tamamen arap saçına dönmüştü tabiri caize.

Tabi ki Gwen geçmişe yolculuğunu tek başına yapmayacaktı. Gideon Villers ile beraber yapmak zorundaydı. Başta hiç ama hiç anlaşamasalar, sürekli didişip dursalar da Gwendolyn sonunda Gideon’a karşı konulmaz bir şekilde âşık olacaktı.

Ama her şeyden önce alışması gereken yeni bir hayatı vardı. Geçmiş de ki Saint Germain Kont’u ile bulaşmak için katıldıkları davetler, çay saatleri ve geçmişte kalan diğer gen taşıyıcılarının kanlarını toplamak gibi. Ama her şeyden önemlisi, zamanda kontrolsüz bir şekilde geri sıçramamak adına her gün bir saatliğine kronografla geçmişe yolculuk yapıp bir odada kalıyorlardı.

Locadakiler özellikle muhafız günlüklerine bakarak en sakin olan zamanı seçiyorlardı ama nafile. Her gün kontrol amaçlı yaptıkları yolculuk sayesinde Gwen bilmesi ve çözmesi gereken bir sürü gizem ile karşılıyordu.

Kendisine yakut diye hitap edilen Gwendolyn, geçmiş de kendine bırakılan bir not ile karşılaşıp hala sürdürmekte olan gizemlerin peşine takılır. En önemlilerinden bir tanesi; gerçek kronograf nerede?

Şuan kullandıkları kronograf da gerçekti ama asıl olanı kuzeni Lucy ve değerli kendisi gibi olan gen taşıyıcı sevgilisi ile beraber çalmışlardı. Bu yüzden locadaki hiç kimse Gwendolyn’e de güvenmiyordu. Ellerinde kalan son kronografı çalar diye. Herkes Lucy’e düşmandı ama kimse neden Lucy’in kronografı çaldığını sorgulamıyordu. Neden bir genç kız insanlığın dermanı olan bir buluşu çalmak istesin ki? Cevabını ben söylemek istemem. Yoksa tüm heyecanı kaçar değil mi?

Klasikleşmiş geçmişe yolculuk kitaplarından yazımı ve kurgusu ile kesinlikle ayrılıyordu. Ve ayriyeten şu detaya dikkat etmek isterim ki her bir gen taşıyıcısının bir taş ismine sahip olması ve onların gücü ile benzetim yapılması çok hoştu. Kurgu ya kesinlikle geçmişe yolculuk ile ilgili ya da Gwen ve Gideon’un aşk hayatlarına, tatlı atışmalarına akıp gitmiyordu. Her şeyden tutam tutam alınıp serpilmişti kurguya. Hüzünden boğan sayfalar yerine gerilim yaratan ve güldüren bir eserdi. Ayrıca belirtmek isterim ki kız karekter başladığı bu yeni iş için tamamen bilgisiz olsa da hiçbir zaman aptal konumuna düşmedi. Her zaman kendi ayaklarının üstünde ve başı dik biriydi. Gwen’i güçlü bir kız karekter olarak yansıtması da ayrı bir hoşuma gitti. Ne diyelim, fantastik kitaplar severlerin okunacaklar listesine eklenecek bir seri.

Yazan: Selin Gürcüoğlu

Yakut Kırmızı Soruları ve Cevapları

Yakut Kırmızı kimin eseri?

Kerstin Gier

Yakut Kırmızı türü nedir?

Yabancı Romanlar

Yakut Kırmızı kaç sayfa?

Yakut Kırmızı Yorumları

verdiğim paraya acıdım çok saçma bir kitaptı

okurken merak uyandırıyor bazı yerleri sıkıcı ama genel olarak güzel

konusu çok güzeldi ben çok beğendim okuması zevkli bir kitap sıkmıyor serisi de varmış sanırım diğer kitapları merak ediyorum şimdiden

yakut kirmizi: ask tüm zamanlarin icinden gecer adı gibi mükemmel adeta içimden aktı gitti mutlaka okuyun

yakut kırmızı serisini okuyorum şimdilik çok güzel gidiyor

mavi kırmızı kitap özetini arıyorum hiç bir yerde yok

Safir MaviSilberYakut Kırmızıen iyi kitaplaryeni çıkan kitaplaren çok satan kitaplarokunması gereken kitaplaren çok okunan kitaplar temel eserbedava kitapeditör olkitap bağışıGün Olur Asra BedelTutunamayanlarAcımakCamdaki KızHayvan ÇiftliğiSokrates'in SavunmasıUzun HikayeAlice Harikalar DiyarındaHaritada KaybolmakKraliçeyi Kurtarmakİçimdeki MüzikÇalıkuşuÇocuk KalbiKüçük Kara BalıkİntibahBülbülü ÖldürmekBeyaz Zambaklar ÜlkesindeDon KişotSineklerin TanrısıToprak Anaİnce MemedSatrançİki Şehrin HikayesiVadideki Zambakİçimizdeki ŞeytanSergüzeştBeyaz GemiAraba SevdasıYabanİnsan Ne İle YaşarKüçük PrensDönüşümBeyaz DişSaatleri Ayarlama EnstitüsüFareler ve İnsanlarSol AyağımSuç ve CezaSefillerSimyacıŞeker PortakalıKürk Mantolu MadonnaMadalyonun İçiEsir Şehrin İnsanlarıÜç Anadolu Efsanesi Köroğlu, Karacaoğlan, AlageyikYeraltından NotlarSait Faik Seçme HikayelerRüzgarı Dizginleyen ÇocukSabahattin Ali Bütün ÖyküleriSadako ve Kağıttan Bin Turna KuşuAhmet ÜmitAhmet BatmanAyşe Kulinİskender PalaCanan TanDostoyevskiElif ŞafakJojo MoyesKahraman TazeoğluMemduh Şevket EsendalOrhan KemalPeyami SafaSabahattin AliSarah JioTarık BuğraVictor HugoZülfü Livaneli

Mavi Gözyaşı

Mavi Gözyaşı &#; Ahmed Günbay Yıldız

Karakterler

Arif Bey: Kitabın ana karakteridir. Valilikten istifa eden, eşini kaybettikten sonra ikinci bir eşle evlenen, ancak ikinci eşi tarafından soyulup aldatılınca felç geçiren adamdır.

Ekrem: Kendini ve ailesini babasından üstün tutan, vefasız bir adamdır. Ayrıca Arif Bey’in en büyük oğludur.

Belkız: Arif Bey’in ikinci büyük Çocuğudur. Bencil ve bir o kadarda vefasızdır.

Serdar: Arif Bey’in üçüncü çocuğudur. Genç yaşlarda evi terk eden asi biridir.  

Erkam: Arif Bey’in en küçük çocuğudur. İnşaat mühendisidir.

Konusu

Kitap, yaratılışın doğal bir sonucu olarak, karşılığında hiçbir şey beklemeyen, her zaman kendinden veren bir baba sevgisi ve yüreklerindeki sevgiyi yeterince ayıramayan bu babaya, kendilerini yetiştirinceye kadar üzerlerinden titreyen çocukları konu ediniyor.

Mavi Gözyaşı Özeti

Arif Bey Validir. Üç erkek ve bir kız olmak üzere dört çocuk babasıdır. En büyük oğul Ekrem, en küçük Belkız, üçüncü Serdar, en küçük Erkam. Ekrem ve Belkız evlidir. Serdar ve Erkam henüz evli değiller. Erkam, Ankara Orta Doğu Üniversitesi İnşaat Bölümü&#;nde okur. Serdar asi ve uyumsuz bir çocuktur ve liseden sonra okumak istemez. Sürekli iş değiştirir. Babası bu duruma çok kızmaktadır.

Serdar bir gün bilmediği bir işe girerek evi terk etmeye karar verir ve bu olayı ailesiyle paylaşır. Annesi ve babası buna müdahale eder ama Serdar onları dinlemez. Serdar evden ayrıldıktan sonra zaten rahatsız olan anne bu acıya dayanamayarak hayatını kaybeder. Arif Bey, oğlu Serdar&#;ı aramaya başlar. Bir süre sonra karanlık işlere bulaşan oğlu Serdar&#;ın cesedini hastanede bulur. Karısını ve oğlunu birbiri ardına kaybeden Arif Bey&#;in hayatı bu noktadan sonra değişir ve valilikten istifa eder. Evde küçük oğlu Erkam ile baş başa kalır. Erkam&#;ın en yakın arkadaşı Burhan&#;dır. Burhan, sınıfında bir kızla nişanlıdır. Nişanlısının adı Esra’dır. Esra&#;nın da Bahar adında bir yeğeni vardır. Bahar, Erkam&#;a âşıktır. Bir gün Erkam ile konuşurken Burhan, Bahar&#;ın kendisine âşık olduğunu söyler. Ama bir sorun vardır çünkü Erkam&#;ın sınıfındaki başka bir kız olan Senem&#;e âşık olmasıdır. Senem bunu bilmiyor ama onun da Erkam&#;a karşı hisleri var.

Erkam ve Burhan okuldan mezun olduktan sonra birlikte bir iş kurarlar. Erkam önce askerliğini yapmak için Bursa&#;ya gider. Burası Senem&#;in memleketidir. Bunu duyan Senem hemen Bursa&#;ya gider ve Bursa&#;daki Erkam&#;dan randevu alır ve askerliği biter bitmez evlenir. Erkam ve Senem evlenince yalnız kalmayayım diye Arif Bey de evlenir. Ancak evlendiği kadın, Arif&#;in tüm mal varlığını alıp kaçar. Bunun üzerine Arif Bey felç geçirir ve bakıma muhtaç hale gelir. Belkız el evde olduğunu iddia eder ve babasına bakamayacağını söyler. Büyük oğlunun evine kabul edilmeyen yaşlı adam, küçük oğlunun evinden kovulmamak için gider ve huzurevine yerleşir. Bir huzurevinde Mavi Gözyaşı adıyla bir gazetede köşe yazmaya başlar. Huzurevi sakinleri onun adını Mansur olarak biliyor. Yaşlı adam tam yolunu kaybettiğini düşündüğü sırada torunu onu bir huzurevinde bulur. Elbette çocuklarının karşısına çıkmak istemez, kalbi kırılır. Bu sırada Erkam&#;ın evliliğinin üzerinde kara bulutlar dolaşır. Sonunda yaşadığı kötü bir olay sonucunda evliliği sona erer ve Erkam küçük kızıyla hayata sıfırdan başlamaya karar verir. Erkam, üniversitedeyken kendisine âşık olan Bahar ile evlenmek ister, ancak Bahar yaşadığı hayal kırıklıkları sonucunda bu evlenme teklifini reddeder. Ailesinden habersiz Arif Bey kalp krizi geçirir ve ölür. Vasiyeti üzerine çocuklarına haber vermeden ilk eşinin yanına defnedilir.

Mavi Gözyaşı &#; Kitap Açıklaması

Gururunun kurbanı olarak evlatlarına inancın ve hayatın gerçeklerini anlatamayan bir adam&#;

Zamansız bir şekilde hayatını kaybeden bir anne&#;

Bir parça merhamet bekleyen ihtiyar bir babanın ömrünü adadığı evlatlarıyla imtihanı&#;

Sabrını ve sevdasını nakış nakış işleyen tertemiz bir genç kız&#;

Acılar, aşklar ve bir ailenin dramı&#;

Yüzbinlerce okurunun tekrar tekrar tavsiye ettiği kitaplarıyla klasikleşen Ahmed Günbay Yıldız&#;dan, gerçek bir yaprak dökümünün bir solukta okunabilecek hüzünlü hikâyesi&#; Çünkü bir baba ağladığında, ağlar yerler ve gökler&#;

(Tanıtım Bülteninden)

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası