sol burun deliğinden nefes almak / Tek burun deliği ile - Metin Münir

Sol Burun Deliğinden Nefes Almak

sol burun deliğinden nefes almak

Neden burun deliklerimizden eşit şekilde nefes alamıyoruz?

Basit bir deney yapmaya ne dersiniz? Aynaya yaklaşın ve burnunuzdan nefes alın. Nefes verdiğinizde, su buharının aynada yayıldığını kesinlikle fark edeceksiniz. Aynanın yüzeyinde, her bir burun deliğinden birer tane olmak üzere iki su buharı işareti oluşacak, ancak fark edeceksiniz, biri diğerinden daha büyük, ama neden?

Basitçe, çoğu zaman bir burun deliğinden diğeri olmadan nefes almak için güvendiğimiz için.. Size biraz daha açıklayalım:

Cleveland Clinic'te bir doktor olan Dr. Michael Benninger, bir burun deliğinin nefesimizin yaklaşık %75'inden sorumlu olduğunu, diğer burun deliğinden ise sadece %25'ini soluduğumuzu söylüyor.

Her zaman baskın bir burun deliği yoktur ve baskın burun deliği gün boyunca değişir ve buna burun döngüsü denir.

Bunu genellikle fark etmesek de, burun döngüsü sırasında bir burun deliği tıkanır, bu nedenle hava akışına daha az katkıda bulunurken, tıkanıklık diğerine göre temizlenir.

PLOS One dergisinde yayınlanan tarihli küçük bir araştırmaya göre, ortalama olarak tıkanıklık düzeni yaklaşık iki saatte bir değişiyor. Çalışmaya göre, sağ elini kullanan insanlar genellikle sol burun deliğinden nefes almak için daha fazla zaman harcarlar.

Burun döngüsünün nedenleri

Medical Discovery News'e göre burun dolaşımı, kalp atış hızı ve nefes alma gibi düşünmediğimiz şeyleri de kontrol eden otonom sinir sistemi tarafından kontrol ediliyor

Vücudumuz, büyüklüğünü artırmak ve bir burun deliğinden akan havayı yönlendirmek için burun delikleri arasındaki dokuya daha fazla kan gönderir ve birkaç saat sonra hava akımı diğer burun deliğine geçer.

Ama bu neden oluyor? Bazı bilim insanları, alternatif hava akışının her bir burun deliğinin, bir tarafın kurumaması için optimum nem seviyelerini korumasına izin verdiğine inanıyor. Nazal pasaj ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarına veya alerjilere karşı koruma sağlayabilir.

Burun dolaşımının bilinen belirli bir nedeni bulunmamakla birlikte, koku alma duyusu ile ilişkili olabileceği düşünülse de, her bir burun deliğinde daha hızlı ve daha yavaş hava akışının geniş bir koku yelpazesiyle başa çıkma yeteneğimizi geliştirmesi mümkündür.

Nazal dolaşım ayrıca kalp hızı, kan basıncı, kan şekeri seviyeleri ve daha fazlasıyla ilgili olabilir.

Uyurken burun dolaşımı daha net hale gelir

Çoğu insan bu burun döngüsünü hissetmez, diyor Benninger, ancak uyku sırasında daha belirgin hale geliyor.

Örneğin, bir kişi sağ tarafına yatarsa, yerçekimi alt burun deliğinin - sağ burun deliğinin - daha fazla tıkanmasına neden olur.

O sırada sağ burun deliği doğal olarak tıkalıysa gözle görülür bir etki olmaz ancak sol burun deliği burun dolaşımı tarafından tıkanmışsa ve sağ burun deliği sağ tarafta uyumaktan dolayı tıkanmışsa kişi için nefes almak ve uykudan uyanmak zor olabilir.

Benninger'e göre, insanlar genellikle burnunun bir tarafında kalıcı bir tıkanıklık olmadıkça bu döngüyü fark etmezler. Bu, bir kişinin burun deliklerini ayıran duvarın yerinden saptığı ve bir tarafa doğru eğilmesine neden olan eğri bir nazal septum varsa olabilir.

Nezle olduğunuzda burnunuzda tıkanıklık hissedebilseniz de, bunun nedeni burun dolaşımı değildir. Genel olarak, hasta olduğunuzda burun delikleriniz tıkanır, bu nedenle, funduszeue.info'a göre, burun döngünüzün hangi aşamasında olursa olsun, burnunuzdan nefes almakta zorlanacaksınız.

Her iki burun deliğindeki tıkanıklığı aynı anda gidermenin yolları vardır ve kişi burun dolaşımı normale dönene kadar geçici olarak her iki burun deliğinden eşit şekilde nefes alır.

Benninger, dekonjestan burun spreyleri ve egzersiz gibi ilaçların aynı etkiye sahip olduğunu söylüyor.

Kaynak: funduszeue.info

Ana sayfadaki konu üzerine bu hafta da nefes tekniklerine devam ediyoruz.
Duygu durumunuza veya ihtiyaciniza göre sag veya sol burun deliginizden nefes alma teknigini uygulayabilirsiniz. Asagidaki iki teknik iki ayri meditasyondur. Ama burada ikisini birden anlatmamin nedeni ihtiyaciniza göre birinden birini seçmenizi saglamak içindir.

Sitemi takip edenlerin artik ögrendiginiz gibi; Sirtimiz dik olacak sekilde bir yere oturalim: Eger yerde rahat oturabiliyorsak bagdas kurabiliriz / dizlerimizin üzerine oturabiliriz veya sandalyede oturabiliriz. Önemli olan rahat oturmaniz ve sirtiniz dik olmasidir. Çok hafif çenemizi içe dogru çekiyoruz ki ensemiz düz olsun. Buna “Boyun Kilidi” veya “Çene Kilidi” denir.

Bütün dünyada Kundalini Yoga ve Meditasyon’a baslarken özel bir mantra söylenir:

ONG NAMO GUROO DAYV NAMO (Selam olsun içimdeki sonsuz ve kutsal bilgelige) (Okunusu: “Ong namo guru deyv namo)

Mantramizi 3 kere monoton bir sesle söyledikten sonra meditasyonumuza baslayabiliriz.

Sag burun deligimizden nefes almak için:

Sol elinizin basparmagi ile sol burun deliginizi kapatin. Sol elinizin diger dört parmaginin uçlari tavana / gökyüzüne bakacak sekilde düz ve bitisik durmali. Sakin, derin ve uzun bir sekilde sag burun deligimizden nefes alip verelim. Nefes alirken karnimizi iyice oksijenle dolduralim ve verirken karnimizi iyice omurilige dogru çekelim. Aldigimiz ve verdigimiz nefesin esit olmasina gayret edelim.

Veya;

Sol burun deligimizden nefes almak için:

Sag elinizin basparmagi ile sag burun deliginizi kapatin. Sag elinizin diger dört parmaginin uçlari tavana / gökyüzüne bakacak sekilde düz ve bitisik durmali. Yine ayni sekilde nefes alip verelim yani sakin, derin ve uzun bir sekilde ve nefes alirken karnimizi iyice oksijen ile dolduralim ve verirken karnimizi iyice omurilige dogru çekelim. Aldigimiz ve verdigimiz nefes esit olsun.

Ana sayfada yazdigim faydalari burada da tekrar etmek istiyorum:

Sol burun deliginden nefes almanin etkileri:
· Sakinlestirir - serinletir
· Empati yapmanizi kolaylastirir
· Daha duyarli olmanizi saglar
· Olaylari daha iyi analiz etmenizi saglar
· Yeme bozukluguna iyi gelir

Sag burun deliginden nefes almanin etkileri:
· Dinçlik verir
· Daha kolay odaklanmanizi saglar
· Harekete geçmek için hazir olmanizi saglar
· Isteklerinizi yapma gücü verir
· Zihin açikligi saglar

Bu meditasyonun süresini artirarak ve 11 dakika yapabilirsiniz.

Meditasyonu bitirirken de monoton bir sesle uzun bir SAT NAM (Ben Gerçegim, Ben o gerçek olanim) deriz.

SAAAAAAAAAAAT NAAAAM………..

Mutlu ve saglikli bir hafta olsun

Bedeninizi ödüllendirin 3: Nadi Shodhana nefes tekniği uygulama rehberi

Nadi Shodhana Nefes Tekniği, Kanal Temizleme Nefesi olarak da bilinir ve ismini Sanskritçede kanal anlamına gelen Nadi ve arınma anlamına gelen Shodhana’dan alır. Bu nefes tekniğinin bilinen diğer ismi ise Dönüşümlü Burun Nefesi’dir çünkü uygularken bir burun deliğinden nefesi verip alırız, sonra aynı işlemi diğer burun deliğiyle yaparız.

Bu nefes tekniğinde hedefimiz bedeni ve zihni dengeye getirmektir. Bu dengenin nasıl sağlandığıyla ilgili önemli bilgilere bakalım birlikte&#;

Hint yoga kültüründe Prana, Japon kültüründe Ki, geleneksel Çin tıbbında Çi olarak bilinen yaşam enerjimizin bedenimizdeki kanallar içinden aktığına inanılmaktadır. Binlerce kanal olduğu söylenmekle birlikte ana kanallar İda, Pingala ve Şuşumna’dır. İda bedenin sol tarafında bulunurken yin / dişi / ay / sakin enerjiyi temsil eder. Pingala bedenin sağ tarafında bulunur ve yang / eril / güneş / aktif enerjiyi temsil eder. Şuşumna ise omurga hattı boyunca, bedenin ortasında bulunan ana enerji kanalıdır.

Bu konu nereye gidiyor dediğinizi duyar gibiyim. Şimdi bu bilgilerin nefesle olan bağlantısına geldik. Bedenimizde dolaşan İda Nadi sol burun deliğinde, Pingala Nadi sağ burun deliğinde son bulur. Nadi Shodhana nefes tekniği de, İda ve Pingala’yı, yani yin ve yang, dişi ve eril, ay ve güneş, sakin ve aktif enerjiyi dengeleyerek bedenimizi ve zihnimizi dengeye getirir.

Bu dengelenmenin gözle görülür birçok faydası vardır. Halsiz, üşengeç hissediyorsanız Nadi Shodhana nefes tekniğini uygulayarak enerjinizi yükseltebilir, konsantrasyonunuzu artırabilirsiniz. Zihniniz dolu olduğunda uykuya geçmekte zorlanıyorsanız bunu kolaylaştırabilir ve daha iyi uyumanıza yardımcı olabilirsiniz. Sinir sisteminizi rahatlatarak aktif zihni sakinleştirebilirsiniz.

Ben bu nefes tekniğini geçen sene egzama tedavisinin parçası olarak doktorumun önerisiyle her gün uygulamaya başladım. Etkileriyle de o zaman yakından tanıştım. (Dönüşüm için ilk adımı atın: Düzenli nefes ve meditasyon çalışması) Her sabah kalktığımda ve akşam yatmadan önce 10 tekrar yapıyordum. Başta tabii &#;Ne var ki bunda, ne faydası olacak?&#; diye düşünebiliyor insan. Ama hem eski kadim öğretilerin hem de bilimin bir bildiği var! Ben de her gün yapmaya devam ettikçe o stresli dönemimde çok faydasını gördüm. Güne daha sakin başlıyor, kafama taktığım şeylerin zamanla azaldığını ve bana eskisi kadar dokunmadığını gözlemliyor, yatarken de günü daha sakin kapatıyordum. Beni tanıyanlar bilir, normalde de sakinimdir zaten ama egzama tedavisi benim için fiziksel ve psikolojik olarak zorlayıcı bir süreçti. Nefes tekniğiyle sinir sistemini rutin olarak yatıştırmak, süreci daha sakin ve yapıcı bir şekilde geçirmeme destek oldu.

Hem teknik faydalarını bildiğim hem de kendimde sonuçlarını gördüğüm için diğer nefes tekniklerinin içinde benim için hep ayrı bir yeri olacak Nadi Shodhana’yı nasıl uygulayacağımız konusuna gelelim o halde&#;

Uygulamaya geçmeden önce

  • Sandalyede veya koltukta omurganız dik olacak şekilde rahat bir oturuşa geçin. Sandalye veya koltuğa yaslandığınızda sırtınız geriye gidiyorsa sırtınızın arkasına bir minder koyarak dik duruşunuzu destekleyebilirsiniz. Dilerseniz yerde bağdaş kurarak ya da meditasyon minderi üzerine oturarak da yapabilirsiniz.
  • Gözlerinizi çalışma sırasında kapatarak iç alanınıza daha rahat odaklanabilirsiniz. Fakat bu size iyi hissettirmezse gözlerinizi duvarda ya da yerde bir noktaya sabitleyerek de yapabilirsiniz.
  • Burnunuzu çalışma öncesinde temizlemeniz faydalı olacaktır.
  • Çalışma tamamlanmadan kendinizi iyi hissetmediğiniz bir nokta olursa, çalışmayı daha öncesinde de sonlandırabilirsiniz.

Nadi Shodhana Nefes Tekniği uygulama rehberi

  • Yazının başında bahsettiğim gibi her nefes alma-verme döngüsünde tek burun deliğini kullanacağız. Bu sebeple el parmaklarımızla burun deliklerinden birini dönüşümlü olarak kapatmamız gerekiyor.
  • Burun deliklerinizi boşluk kısmından değil de kıkırdak kapakçıkların burun kemiği ile birleşme çizgilerine nazikçe bastırarak kapatmanız yeterli olacaktır. Çok fazla bastırmayın, yoksa açık olan burun deliğini de dolaylı olarak daraltmış olursunuz.
  • Sağ elinizle yapacaksanız baş parmağınızı sağ burun deliğini kapatmak için, yüzük parmağınızı (dördüncü parmak) sol burun deliğini kapatmak için kullanın. Bu esnada işaret ve orta parmağınızı destek amaçlı alnınıza dayayabilir; bu size rahat gelmezse serbest bırakabilir veya avucunuzun içine kapayabilirsiniz. Eğer sol elinizle yapacaksanız da bunun tam tersini uygulayabilirsiniz. Uygulama sırasında bir eliniz yorulduğu zaman diğer ele geçerek de ilerleyebilirsiniz.
  • Sağ ve sol burun deliğinden nefes verip almayı denerken iki tarafın farklı açıklıkta olduğunu farkedebilirsiniz. Bu normal bir durum endişelenmeyin. Eğer sağ veya sol burun deliğinizde tıkanıklık varsa, çalışmayı yaparken o tarafa geldiğinizde boşta olan elinizle burun deliğinizin yan tarafından yüzünüzü dışarı doğru gerdirin. Daha rahat nefes aldığınızı farkedeceksiniz.
  • Hazırsanız önce iki burun deliği de açıkken nefes alın, nefes verirken baş parmağınızla sağ burun deliğinizi kapatın ve sol burun deliğinden nefes verin.
  • Sol burun deliğinden nefes alın. Nefes verirken sol burun deliğinizi yüzük parmağınızla kapatın ve sağ burun deliğinden nefes verin.
  • Ve şimdi sağ taraftan nefes aldığınızda bir turu tamamlamış oluyoruz. Bundan sonrasında da aynı şekilde devam edin.
  • Aklınızda kolay kalması açısından bir burun deliğinden nefes verip, aynı burun deliğinden nefes alıyoruz. Sonra bu tarafı kapatıp, diğer burun deliğinden nefes veriyoruz ve alıyoruz.
  • Bu şekilde ilerleyerek isterseniz süre tutup 3 dakika ile başlayabilirsiniz. Ya da turları sayarak 10 tur yapabilirsiniz. Size kolay zor gelmesine göre süreyi kısaltıp uzatabilirsiniz. Verdiğim bu süreler başlangıç için oldukça uygun.
  • Çalışma sırasında nefes verişlerinizin süresini alış süresinden uzun tutmayı araştırabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için ekstra stres yaratmayın fakat nefes veriş süreniz uzun olduğunda bilin ki sakinleşmenizi destekleyecek. Birazdan vereceğim bilgiyle bilimsel nedenini de açıklayacağım.
  • Çalışmaya başlarken sol burun deliğinden nefes vererek başlamıştık. Çalışmayı tamamlarken de sol burun deliğinden nefes vererek bitirin.

Son yönlendirmemin spiritüelliğin ötesinde bilimsel bir açıklaması var. Bedenle beyin tarafları çapraz çalışır. Yani vücudun sol tarafı beynin sağ lobu ile, vücudun sağ tarafı beynin sol lobu ile ilişkilidir. Çalışma başında ve sonunda sol burun deliğini kullanarak beynin sağ lobunu kullanıyor ve parasempatik sinir sistemini aktif hale getirmiş oluyoruz. Buna ek olarak nefes vermek yine parasempatik sinir sistemini aktifleştiriyor. Parasempatik sinir sistemini aktifleştirmek ne işimize yarıyor derseniz de, bu çalışmadaki ana amacımız olan sinir sistemimizi rahatlatmamızı sağlıyor. Yani biz çalışma başında ve sonunda sol burun deliğimizden nefes vererek beynimize “Sakinleşebilirsin, her şey yolunda!” mesajını gönderiyoruz!

Nadi Shodhana’nın nimetlerinden faydalanmak için tek yapmamız gereken uygulamak! Siz de sabah ve akşam rutininiz haline getirebilir, yoga ve meditasyon çalışmalarınız öncesinde bedeninizi ve zihninizi çalışmaya hazırlamak için kullanabilir ya da günün dilediğiniz zamanı sinirli halinizi yatıştırmak, konsantrasyonunuzu artırmak, enerjinize kavuşmak için kullanabilirsiniz. Sonbaharda dilediğiniz her zaman dengelenmek için kullanabileceğiniz bu pratiği öğrenmek, kendi iyiliğiniz için atabileceğiniz en etkili ve kolay adımlardan biri olacaktır.

Soru ve yorumlarınızı Instagram’dan iletebilir, daha sonra paylaşacağım diğer nefes tekniklerini kaçırmamak için beni takip edebilirsiniz.

Sevgilerimle&#;

İlginizi çekebilir: Bedeninizi ödüllendirin 2: Kare nefes tekniği uygulama rehberi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası