uğur mumcu cesedi / Katiller yakalandı - Son Dakika Flaş Haberler

Uğur Mumcu Cesedi

uğur mumcu cesedi

kaynağı değiştir]

Yeni Ortam gazetesinde köşe yazarlığı yapan Uğur Mumcu, ’ten itibaren Cumhuriyet’te "Gözlem" başlıklı köşesinde düzenli olarak yazmaya başladı. Aynı zamanda Anka Ajansında çalışmaktaydı. Mart'ında makalelerinden oluşan "Suçlular ve Güçlüler" adlı kitabını yayımladı. Aynı yıl, Altan Öymen'le birlikte hazırladıkları, Süleyman Demirel'in yeğeni Yahya Demirel'in hayalî mobilya ihracatını konu edinen "Mobilya Dosyası" adlı kitabı yayımlandı.

yılından sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başladı. "Gözlem" başlıklı köşesinde yılının kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. ’de "Sakıncalı Piyade" ve "Bir Pulsuz Dilekçe" kitapları yayımlandı. Ertesi yıl, "Sakıncalı Piyade" adlı yapıtını Rutkay Aziz ile birlikte tiyatroya uyarladı. Oyunu Ankara Sanat Tiyatrosu'nda tam kere sahneledi. ’de ise ünlülerin yaşam öykülerini, siyasal geçmişlerini bir güldürü zenginliğiyle anlattığı kitabı "Büyüklerimiz" yayımlandı.

Uğur Mumcu, Londra'da BBC Türkçe için Nuri Çolakoğlu ve Ayça Abakan'ın konuğu olduğu bir röportajda siyasi görüşünü şu sözlerle açıkladı:

"Ben görüş olarak sosyalist eğilimliyim. Yani emekçi sınıfların toplumda yönetimi ele almasını istiyorum. () Ben sosyalist bilincimi hergün artırıyorum. () Ulusal bağımsız sol! Ben sosyalist eğilimliyim, işçi sınıfının, emekçi sınıf ve tabakaların demokratik yollarla iktidara gelmesini istiyorum. Bu görüşümden hiç ama hiç vazgeçmedim."[2]

Türkiye'de 12 Eylül Darbesi'ne giden süreçte yaşananları eleştirdi. Türkiye'de terör olaylarının artması nedeniyle yılında, 12 Mart dönemi öncesi ve sonrası gençlik liderlerinin yaşadıklarını kendi ağızlarından yansıttığı ve silahlı eylemlerle bir yere varılamayacağına dikkat çektiği kitabı "Çıkmaz Sokak"ı yayımladı. 7 Mart tarihinde yayımladığı yazısında anarşi ve terör ortamını şu sözlerle eleştirdi:[3]

"Bunun adı solculuk mu? Yoksul erlerin üstüne kurşun yağdıran, banka soyan eşkiyalık mıdır solculuk? Böyleyse, yerin dibine batsın böyle solculuk Bunun adı milliyetçilik mi? Savcıları, yargıçları, üniversite öğretim üyelerini, emniyet müdürlerini öldüren, yurttaş kanı içen canavarlık mıdır milliyetçilik? Böyleyse, yerin dibine batsın böyle milliyetçilik"

19 Temmuz 'de eski başbakan Nihat Erim'in öldürülmesinden sonra 21 Temmuz 'de yazdığı "Savaşın Böylesi" başlıklı yazısında ise teröre çare bulamayan siyasileri eleştirdi:[4]

"İşçisiyle, köylüsüyle, öğrencisi, öğretim üyesiyle, askeri ve sivili ile, okumuşu ve okumamışı ile yurttaşların kanını bu ölçüde sorumsuzca akıtan bir başka 'çok partili hayat' var mı yeryüzünde?"

12 Eylül Darbesi'ni "yağmurun yağması gibi doğal bir olay" olarak tanımladı.[5] Darbeden birkaç gün sonra, 17 Eylül günü yazdığı yazıda ise 12 Mart dönemini değerlendirerek Deniz Gezmiş, Mahir Çayan gibi isimlerin banka soyma, adam kaçırma, fidye isteme gibi eylemlerini "bireysel terör" olarak tanımladı ve geçmişten ders alınması gerektiğini ifade etti. Mumcu, aynı yazısında, "adam öldüren, cinayet işleyen solculuğun hainlik, katillik ve halk düşmanlığı" olduğunu yazdı.[6] 1 Temmuz tarihinde yayımladığı yazısındaysa, "12 Eylül'ün Türkiye'yi bir iç savaş tehlikesinden kurtardığını, bunu açıkça kabul ve ilan etmeden hiçbir soruna çözüm bulma olanağının olmadığını, bunun nesnel bir gerçek ve somut bir olgu olduğunu" savundu.[7]

’de terörün silah kaçakçılığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için yazdığı "Silah Kaçakçılığı ve Terör" yayımlandı. Aynı yıl, Mehmet Ali Ağca'nın Papa'yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalarını yoğunlaştırdı.

’de "Ağca Dosyası", ardından "Terörsüz Özgürlük" adlı makale derlemesi yayımlandı. Anayasası'nı eleştirdi. yılında Ağca ile cezaevinde röportaj yaptı. yılında Aziz Nesin öncülüğünde bir grup tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığına sunulan Aydınlar Dilekçesi'nin hazırlanmasına katıldı. 12 Eylül döneminde aydınlara yapılanları anlatan "Sakıncasız" adlı oyunu yazdı, "Papa-Mafya-Ağca" kitabını yayımladı.

’de araştırmacı gazetecilik açısından büyük bir başarı kabul edilen "Rabıta" ve "12 Eylül Adaleti" kitaplarını, ’de de en önemli araştırmalarından biri olan "Kürt-İslam Ayaklanması " kitabını yayımladı.

yılında İlhan Selçuk ve yaklaşık seksen Cumhuriyet gazetesi çalışanı ile birlikte gazeteden ayrıldı. Bir süre işsiz kaldı. 1 Şubat - 3 Mayıs tarihleri arasında Milliyet gazetesinde yazdı, Cumhuriyet gazetesindeki yönetim değişikliği üzerine 7 Mayıs 'de Cumhuriyet'e döndü.

PKK'yı, "şiddet yoluyla sonuç almak isteyen bir Kürt milliyetçisi terör örgütü" olarak tanımladı.[8] PKK'nın yaptığı katliamlara tepki vermeyen derneklere, gazetelere vb. tepki gösterdi. İnsan Hakları Derneği de Mumcu'nun eleştirdiği oluşumlardan biri oldu.

7 Ocak tarihinde "Mossad ve Barzani" isimli bir yazı yazdı. Bu yazısında Barzani, CIA ve Mossad arasındaki bağlantılara değindi ve yazısını şöyle bitirdi:

"Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD'ın Kürtler arasında? Yoksa CIA ve MOSSAD, antiemperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi?"

8 Ocak tarihli Cumhuriyet gazetesindeki "Ültimatom" başlıklı yazısında ise yakında yayımlayacağı kitabında istihbarat örgütleri ile Kürt milliyetçileri arasındaki bağlantıları açıklayacağını yazdı.

Ağabeyi ve İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ceyhan Mumcu, suikasttan önce Uğur Mumcu'nun İsrail elçisiyle görüşme yaptığını basına gönderdiği açıklamada yazmıştı.

Gazetecilik hayatı başarılarla dolu olan Uğur Mumcu, 24 Ocak tarihinde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybetmeden önce polis-mafya-siyaset ağının derin boyutlarını araştırmaktaydı. Öldürülme sebebi olarak Abdullah Öcalan'ın bir müddet Millî İstihbarat Teşkilatı için çalıştığı iddiasını araştırması iddia edilmektedir.[9][10]

Suikast[değiştir kaynağı değiştir]

Uğur Mumcu'nun ölüm yıl dönümündeki mezarı.

Uğur Mumcu, 24 Ocak 'te Ankara'da Karlı Sokak'taki evinin önünde, arabasına konan C-4 tipi plastik bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giderek yaşamını yitirdi.[11] Suikastın hemen ardından olay yerinde inceleme yapan uzmanların hiçbir delil bulamadığı, patlamayla etrafa dağılan ve cımbızla toplanması gereken delillerin ise süpürgeyle süpürüldüğü iddia edilmiştir.[12]

Suikastı; İslamî Hareket Cephesi, İBDA-C, Hizbullah gibi örgütler üstlendi.[13] Suikastın arkasında Mossad'ın ve kontrgerillanın olduğu da iddia edildi. Ergenekon Davası sanıklarından Ümit Oğuztan, iddianamede yer alan ifadesinde, Mumcu'nun, seri numarası silinmiş ve Kürdistan Demokratik Partisi lideri Celal Talabani'ye götürülen silahlarla ilgili araştırması nedeniyle öldürüldüğünü iddia etti.[13] Bununla beraber ağabeyi Ceyhan Mumcu, kendi yaptığı araştırmada ölümüne yakın bir süre içerisinde Mossad ve Barzani ilişkisi ortaya çıkınca İsrail Büyükelçisinin ısrarla kardeşi Mumcu'yla bire bir olarak görüşmek istediğini ancak Uğur Mumcu'nun tek görüşmeyi kabul etmemesine rağmen görüşmenin yapıldığını belirtti.[14] Ayrıca suikast öncesinde Uğur Mumcu, "Kürt Dosyası" başlıklı kitabını yazmaktaydı. Bu kitabında PKK'nın ortaya çıkışını, Kürt ayaklanmalarını, Öcalan'ın aldığı dış desteği ve Barzani-İsrail-Öcalan ilişkisini incelemekteydi. Kitabını bitiremeden ölmüştür.

Uğur Mumcu'nun suikasta uğradığı esnadaki bulunduğu araç, Eskişehir.

Suikasttan sonra Mumcu'nun ailesini ziyaretleri sırasında dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, Başbakan Yardımcısı Erdal İnönü ve İçişleri Bakanı İsmet Sezgin, "cinayeti çözmenin devletin namus borcu olduğunu" belirterek âdeta namus sözü verdiler. Suikastın failleri ise yakalanamadı.[13] Mumcu'nun kızı Özge Mumcu, 28 Şubat belgeseline yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Her siyasi cinayet sonrası olduğu gibi, 'Mutlaka çözülecektir. Kanı yerde kalmaz. Namus borcudur.' sözleriyle yaklaştılar ve hani Demirel'inden -o dönemin başbakanıydı-, içişleri bakanı İsmet Sezgin'di, Erdal İnönü başbakan yardımcısıydı. Hepsi 'namus borcu sözü' verdiler. Cenazede, olay yerine geldiklerinde, hepsi Ama namus borçlarını yerine getiremediler."[15]

Sedat Peker'in açıklamaları[değiştir kaynağı değiştir]

  1. ^Uğur Mumcu ( - ) 25 Mayıs tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Kim Kimdir, 17 Nisan tarihinde erişildi.
  2. ^"BBC Türkçe arşivinden: Uğur Mumcu kendini anlatıyor". seafoodplus.info. BBC Türkçe. Aralık 26 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül &#;
  3. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Alçakça', 7 Mart ". 1 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  4. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Savaşın Böylesi', 21 Temmuz ". 1 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  5. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Bundan Sonra', 14 Eylül ". 14 Haziran tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  6. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Geçmişe Bakıp', 17 Eylül ". 1 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  7. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Yeni Tehlike', 1 Temmuz ". 1 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  8. ^"Uğur Mumcu, Cumhuriyet Gazetesi, Gözlem, 'Kürt Satrancı', 25 Ağustos ". 1 Ekim tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  9. ^"PKK-MİT ilişkisini yazamadan öldürüldü" 7 Şubat tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sabah, 17 Nisan tarihinde erişildi.
  10. ^"Uğur Mumcu'nun ölüm emrini veren kişi" 29 Mayıs tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., 17 Nisan tarihinde erişildi.
  11. ^"Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ocak &#;
  12. ^"Uğur Mumcu suikasti delil tahrifatı". 10 Ocak tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs &#;
  13. ^abc yılında, Mumcu suikastı hâlâ sır 5 Temmuz tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. seafoodplus.info Erişim: 26 Nisan
  14. ^Kanal 24'te yayınlanan Keşke Olmasaydı belgeseli-Uğur Mumcu bölümü 9 Ekim tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  15. ^"28 Şubat Belgeseli - 1. Bölüm". 9 Ağustos tarihinde kaynağından arşivlendi.&#;
  16. ^"Uğur Mumcu cinayeti hakkında Sedat Peker'den şok iddia: Derin devlet öldürdü!". 23 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs &#;
  17. ^abSerbestiyet (23 Mayıs ). ""Çekin tuğlaları, yıkılsın duvar, altında kim kalırsa kalsın"". seafoodplus.info. 23 Mayıs tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs &#;
  18. ^Mumcu, Uğur (). Aybar ile söyleşi: sosyalizm ve bağımsızlık. Tekin Yayınevi.&#;
  19. ^Deniz, Som; Mumcu, Uğur (). Vurulduk ey halkım: unutma bizi&#;: Uğur Mumcu&#;: unutmadık seni. um:ag. ISBN&#; 25 Kasım tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Kasım &#;

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir