çakarlı araba cezası / Çakarlı Araç Nedir? Kimler Kullanabilir? Yönetmeliğe Göre Çakar Kullanmanın Cezası

Çakarlı Araba Cezası

çakarlı araba cezası

&#;akar ve Tepe lambası kullanmanın cezası nedir? EGM'den yetkisiz kullanım a&#;ıklaması

Haberin Devamı

Uygulamanın başladığı günden itibaren duyarlılıkları ile bizlere destek veren başta vatandaşlarımız olmak üzere, basın yayın organlarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. Basın yayın organlarımızda yer alan bu konudaki haberler titizlikle irdelenmekte ve gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Kolluk birimlerimizce trafikte yetkisiz çakar kullanımına asla izin verilmemekte olup, yayınlanan usul ve esaslar dışında hiç kimseye müsamaha gösterilmemektedir. Uygulamalarımıza kararlılıkla ve titizlikle devam edilecek, aykırı davrananlara gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Geçiş üstünlüğü tepe lambasıyla sağlanacak

Karayolları Trafik Kanunu'nun 71'inci maddesi (f) bendi kapsamında koruma kararı verilmiş kişilerin kullanımındaki araçlar ve kolluk birimlerine ait sivil araçlarda sadece aracın tepe bölgesinde sabit veya sökülüp takılabilir ışıklı uyarı sistemi bulunabilecek.

Haberin Devamı

Bu araçlarda da tepe lambası bulunması sürekli geçiş üstünlüğü hakkı sağlamayacak.

Zorunlu hallerde çakar kullanımı en az metre önceden başlayacak. Bu araçlar ancak tehdit veya görev durumunun ortaya koyacağı zorunlu hallerde en az metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sisteminin birlikte kullanılmasıyla kanunun öngördüğü geçiş üstünlüğü hakkından faydalanabilecek.

Çakar ve Tepe Lambası kullanmanın cezası nedir? Uymayanlar trafikten men edilecek

Yarından itibaren hız verilecek denetimlerde yetkisiz çakar kullanan araçların sahibi ya da sürücülerine 2 bin 4 liraya kadar idari yaptırım uygulanabilecek.

Belirlenen esaslara uymadığı belirlenen araçlar trafikten men edilecek. Yetkisiz sistemlerin kullanılmasına müsaade eden kamu görevlileri hakkında işlem başlatılacak.

Mevzuat dışı çakar ağır kusur sayılacak

Ayrıca, Karayolları trafik muayenesinde araçlarda mevzuat dışında sesli ve ışıklı uyarı sisteminin bulunmasının "ağır kusur" olarak nitelendirilmesi için gerekli çalışmalar başlatıldı.

Kanunda yer alan bu düzenlemenin anlaşılır olması, geçiş üstünlüğünün gerçekten bu hakka sahip araçlarca kullanımının sağlanarak suistimalin önlenmesi ve bu konuda daha etkin denetimler yapılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı üzerine "Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçların Sürülmesi Sırasında Uyulacak Kurallar ile Bu Hakka Sahip Araçlarda Bulundurulacak Işıklı ve Sesli Uyarı İşaretleriyle Bunların Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" yayımlanmıştı.

Çakar kullanma cezası ne kadar? Usulsüz çakar lamba takma cezası

Çakarlı araçlar, son yıllarda özellikle yoğun trafik saatlerinde sıkça rastlamaya başladığımız diğer sürücüleri rahatsız eden aynı zamanda da trafiğin akışını olumsuz etkileyen bir yöntemdir. Hususi araçlarda yoğun trafikten kaçmak için tercih edilen bu yöntem toplum içinde büyük tepkiye sebep olmaktadır. Devlet yetkilileri bu durumla sıkı bir şekilde mücadele etmektedir. Kontrol noktalarında yapılan denetimlerde usulsüz çakar kullanımına caydırıcı cezalar kesilmektedir. İşte usulsüz çakar lamba takma cezası ne kadar?

Çakar Ve Tepe Lambası Kullanma Cezası

Çakar ve tepe lambası kullanımı hususi kullanımdaki araçlar için kesinlikle yasaktır ve cezai yaptırıma tabidir. Hususi kullanımdaki araçların çakar veya tepe lambası tespit edildiği durumlarda idari para cezasının yanı sıra ehliyete el konulması ile de karşı karşıya kalınabilir. Peki bu durum sis çakar modülleri içinde geçerli midir?

Sis Çakar Modülü Cezası

Sis çakar modülleri için de aynı idari para cezası yaptırımına tabidir. Daha çok motorcular tarafından trafikteki görünürlüklerini arttırmak için tercih edilen sis çakar modülleri çakar ve tepe lambalarıyla aynı yaptırımlara tabidir. Peki çakarların rengi cezaya tabi olma hususunda bir fark yaratır mı?

Beyaz Çakar Cezası

Aslında araçlara takılan çakarların renginin ne olduğu bu konuda belirleyici değildir. İster beyaz renkli ister mavi veya kırmızı renkli olsun kullanılan çakarların usulsüz takılmış olması cezai yaptırıma sebep olacaktır.

Usulsüz Çakar Lamba Takma Cezası

Usulsüz takılan çakar lambaları, tepe lambaları rengi ne olursa olsun 4 bin 62 Türk lirası idari para cezasına çarptırılır. Bu ceza yılında bin TL iken yılına girerken yapılan düzenlemeler ile 4 bin 62 TL’ye çıkarılmıştır. Bu cezaya, 15 gün içinde ödenmesi durumunda yüzde 25 indirim uygulanır. Aynı maddeden 1 yıl içinde 3 defa ceza alınırsa, araç 15 süresince trafikten men edilir.

Peki, bu ceza maddesinin kapsadığı başka kısıtlamalar var mıdır?

Siren Cezası

Aracınıza siren taktırmanız durumunda yine aynı ceza maddesinden ceza alma durumuyla karşı karşıya kalırsınız. Hususi araçlara siren takılması tıpkı çakar takılması gibi yasaktır ve 4 bin 62 TL para cezasıyla cezalandırılmaktadır.

Kimler Çakar Takabilir?

Ambulans, itfaiye, polis, AFAD, yol yapım araçları yalnızca görevli oldukları süre içerisinde çakar, tepe lambası ve siren kullanım hakkına sahip kamu araçlarının başında gelmektedir. Bunlar haricinde Cumhurbaşkanı, bakanlar, milletvekilleri, siyasi parti liderleri dahil olmak üzere devletin belirli 29 makamına bağlı üst kadroların araçları geçiş üstünlüğüne sahiptir ve dolayısıyla çakar ve tepe lambası kullanabilirler.

Diğer yandan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün düzenlemelerine göre ayırt edici ışık takma hakları olan diğer araçlar şunlar:

&#;akar Lamba Takma Ve Kullanma Cezası Ne Kadar Oldu? &#;akar Lamba Maddesinin Detayları

Haberin Devamı

Çakar Lamba Takma ve Kullanma Cezası Ne Kadar Oldu?

Kırmızı ve mavi renkler ile yanıp sönen çakar lambalar, günümüze araçların tepesine ya da ön kısımlarına yerleştirilmektedir. Elektrikle çalışan bu çakar lambalar oldukça yüksek ses çıkarır. Ancak bu lambalar sadece yasal kurumlar için geçerlidir.

Trafikteki sivil araçların bunu kullanması belli cezalar ile karşı karşıya kalınmasına sebep olur. yılı için güncellenmiş çakar lamba takma ve kullanma cezası, TL’dir. Eğer bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenirse %25 gibi bir indirim yapılmaktadır.

Çakar Lamba Maddesinin Detayları

Sesli ve ışıklı cihazların araçlara takılarak trafiğe çıkılması yılı itibariyle güncellenmiş cezalar üzerinden uygulanmaktadır. Trafik ekipleri eğer seyir halindeki sivil araçlarda bu sürenleri görürse ceza uygulama hakkına sahiptir. . Sürücü aynı zamanda araç sahibi değilse, ayrıca tescil plakasına aynı miktar için trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenir. Sadece maddi ceza değil aynı zamanda ehliyete el konma gibi bir durum ile karşı karşıya kalınabilir.

Usulsüz çakar kullanan 7 bin sürücüye ceza

DUVAR - Trafik üstünlü&#;ü olan ambulans, itfaiye, polis ve zab&#;ta araçlar&#; ile özel durumlarda seyahat edilen hizmet araçlar&#;yla geçilmesi gereken emniyet &#;eritleri, usulsüz olarak çakar kullanan sürücüler taraf&#;ndan i&#;gal ediliyor. &#;çi&#;leri Bakanl&#;&#;&#;, eylül ay&#;nda 81 il valili&#;ine genelge göndererek, trafik güvenli&#;ini tehlikeye sokan, yetkisiz olarak çakar kullanan sürücülere yönelik denetimlerin art&#;r&#;lmas&#;n&#; istedi.

DHA'n&#;n haberine göre, ülke genelinde y&#;l&#;nda polis taraf&#;ndan yap&#;lan denetimlerde, yetkisiz çakar kullanan 7 bin sürücü tespit edilerek, para cezas&#; uyguland&#;. y&#;l&#;nda ceza uygulanan sürücü say&#;s&#; ise 6 bin 75 olarak kay&#;tlara geçti.

Avukat Esra Saraço&#;ullar&#;, usulsüz olarak çakar kullanan sürücülerin trafik güvenli&#;ini tehlikeye soktu&#;unu belirterek, "Çakarl&#; araçlar&#;n kullan&#;m&#; her ne kadar kanun aç&#;s&#;ndan izne tabi olsa da trafikte önceli&#;i oldu&#;u için halk taraf&#;ndan yasak yollarla araçlara takt&#;r&#;labiliyor. Bu da hem trafik güvenli&#;i aç&#;s&#;ndan hem kanuni bak&#;mdan s&#;k&#;nt&#; te&#;kil ediyor. Bu yüzden son zamanlarda bakanl&#;k taraf&#;ndan valiliklere genelge gönderildi ve bu do&#;rultuda denetimler artt&#;. Çakar, resmi evraklar ile tak&#;lmas&#; gerekiyor. Ancak vatanda&#;lar, genelde sanayide ustalar&#;n yapt&#;&#;&#; bir i&#;lem oldu&#;u için ve çok maliyeti olmad&#;&#;&#;ndan dolay&#; araçlar&#;na çakar takt&#;rabiliyorlar" dedi.

Avukat Saraço&#;ullar&#;, yetkisiz çakar kullananlara uygulanan para cezas&#;n&#;n y&#;l&#;nda artt&#;&#;&#;n&#; kaydedip, "Karayollar&#; Kanunu ve ilgili yönetmelikler uyar&#;nca izni olmadan çakarl&#; araç kullananlara para cezas&#; uygulan&#;yor. y&#;l&#;nda lira olan bu para cezas&#;, y&#;l&#;ndan itibaren 4 bin 64 liraya yükseltildi. Arac&#;n her ne kadar izni olsa da kamu görevi d&#;&#;&#;nda kullan&#;ld&#;&#;&#; zaman da cezalar uygulan&#;yor" diye konu&#;tu. 

ÇAKAR TAKTIRMANIN MAL&#;YET&#; 10 B&#;N L&#;RA

I&#;&#;kl&#; ve sesli ikaz sistemi uzman&#; Utku Berk Çiftçi de çakar tak&#;lacak araçlar&#;n sahiplerinden belge talep ettiklerini dile getirerek, "Trafik düzeninin bozulmamas&#; için gelen araçlardan valilik izni, koruma belgesi olup olmad&#;&#;&#;n&#; kontrol ediyoruz. Fakat 'merdiven alt&#;' olarak tabir edilen yerlerde araçlara usulsüzce çakar tak&#;labiliyor. Bu tarz i&#;letmelere yönelik önlem al&#;nmal&#;. Bir araca çakar takman&#;n bedeli yakla&#;&#;k 10 bin TL" dedi.  (HABER MERKEZ&#;)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir